Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 septembrie 2009
Spectacolul "Născut pentru niciodată", producţie a Teatrului Maghiar din Cluj, după un text semnat de Visky András, în regia lui Tompa Gábor, va fi prezentat, astăzi, la Festivalul Internaţional din Pilsen, Cehia. La cea de-a XVII-a ediţie a evenimentului vor participa trupe din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România precum şi o trupă din Republica Libaneză.
Spectacolul "Născut pentru nicodată" a participat în iulie şi la Festivalul de Teatru Off de la Avignon. Numărându-se printre premierele acestei stagiuni a Teatrului Maghiar de Stat, spectacolul va fi prezentat publicului clujean din 30 septembrie.
O expoziţie ce reuneşte imagini realizate de fotoreporteri şi colaboratori de la Mediafax Foto şi Jurnalul Naţional, cu titlul "Fotojurnalism: Povestiri din spatele obiectivului", va fi vernisată, astăzi, la Institutul Cultural Român din Capitală. Cele două grupuri de fotoreporteri sunt cunoscute publicului atât prin fotografiile de eveniment care apar în presă, cât şi prin seria de albume şi expoziţii ce prezintă cele mai bune fotografii ale anului. Expoziţia, ce va fi deschisă până pe 22 septembrie la sediul ICR, face parte din programul "Fotografia în cuvinte", iniţiat de Institutul Cultural Român, în aprilie 2009. Programul constă în expoziţii şi conferinţe lunare dedicate fotografiei contemporane din România.
Un simpozion internaţional, având ca temă creaţia poetică a lui Paul Celan în contextul culturii europene, se va desfăşura la Bucureşti, cu prilejul audiţiei pe scena Operei Naţionale a operei "Paul Celan" de Peter Ruzicka. Manifestarea este inclusă în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" şi va avea loc între 24-26 septembrie. Invitaţi sunt cercetători din România, Austria, Germania, Elveţia, Italia, Ucraina, Japonia, Norvegia şi Coreea de Sud. Printre temele ce vor fi dezbătute se află cele legate de relaţia lui Paul Celan cu spaţiul cultural al României.
Editorii, comercianţii şi autorii de cărţi din Europa îşi manifestă îngrijorarea în ceea ce priveşte drepturile de autor, protecţia datelor şi chestiunile privind cenzura, pe măsură ce se dezvăluie amploarea planurilor Google privind digitalizarea a milioane de cărţi, informează EUObserver. Aceştia şi-au prezentat temerile la Bruxelles, în cadrul unei audieri organizate de Comisia Europeană în legătură cu implicaţiile scopului declarat al Google privind "democratizarea informaţiei". Mulţi dintre cei care au luat cuvântul în cadrul audierii Comisiei şi-au exprimat neliniştea în legătură cu faptul că moştenirea culturală internaţională riscă să ajungă să fie controlată de o singură entitate corporatistă. Google, care a scanat circa 10 milioane de cărţi - dintre care între 2-4 milioane de lucrări europene - pentru biblioteca sa digitală, şi-a susţinut cauza în cadrul audierilor. Confruntat cu criticile le-a promis însă editorilor europeni că va elimina din cataloagele sale cărţile care se află încă în circuit comercial. Reprezentanţii Google trebuie să mai participe la o audiere finală referitoare la biblioteca digitală, la Departamentul american al Justiţiei, în octombrie.
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca examenul de bacalaureat să aibă trei probe, din care Limba română va fi testul obligatoriu, iar celelalte vor fi stabilite în funcţie de profilul liceului. Noul sistem va fi aplicat începând cu anul şcolar 2009-2010. Astfel, toţi candidaţii clasei a XII-a ar urma să susţină obligatoriu proba la Limba română scris. A doua probă este la Matematică, pentru filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional. În plus, pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor avea de obţinut 3 certificate de competenţă: unul în limba română, un certificat de competenţă într-o limbă străină şi un certificat de competenţă în abilităţi digitale, utilizarea calculatorului.
Actorul, regizorul şi profesorul Radu Dobre Basarab va fi înmormântat astăzi, la ora 13, la Cimitirul Ortodox din Târgu Mureș. Artistul a murit, marţi, la vârsta de 68 de ani. Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în 22 august 1941. A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti (Actorie), şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş (Regie). Între 1967 şi 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară "Radu Stanca", prima de acest fel din ţară după 1950, şi "Clubul de jazz" din Sibiu. A înfiinţat şi a condus "Teatrul Studenţesc" din Sibiu, cu care a obţinut premii la festivalurile studenţeşti.
Şapte concerte, propuse de librăria Cărtureşti şi Festivalul Internaţional "George Enescu", vor fi găzduite, începând de astăzi şi până pe 16 septembrie, începând cu ora 17.00, într-un spaţiu neconvenţional - Grădina Verona. Potrivit organizatorilor evenimentului, concertele şi recitalurile vor fi susţinute de elevi ai Liceului de Muzică "George Enescu". Cel mai important obiectiv al programului este promovarea tinerelor talente, aşadar vor fi prezentaţi tineri muzicieni ale căror nume merită reţinute, aceştia fiind deja câştigători a numeroase concursuri de interpretare pe plan naţional şi internaţional. Accesul publicului va fi gratuit.
Filmul-omnibus produs de Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", şi producţia "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate în cadrul BFI London Film Festival. Evenimentul se va desfăşura între 14 şi 29 octombrie. "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat în cadrul secţiunii "Film on the Square", iar "Cea mai fericită fată din lume", la secţiunea "Cinema Europa". Aflat la a 53-a ediţie, BFI London Film Festival prezintă cele mai bune filme din Europa. Anul acesta, în cadrul festivalului, rulează lungmetraje precum câştigătorul Palme d'Or, "The White Ribbon" de Michael Haneke, "Taking Woodstock" de Ang Lee şi "Dogtooth" de Yorgos Lanthimos. Festivalul are secţiuni dedicate filmelor de scurtmetraj şi animaţie, filmelor experimentale, cinematografiei mondiale, franceze şi britanice.
"Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov este lectura preferată a ruşilor. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de portalul Super Job. 16% dintre cele 3.000 de persoane chestionate, provenind din diverse regiuni ale Rusiei, au declarat că acest roman de Mihail Bulgakov este cartea lor preferată. "Război şi pace", de Lev Tolstoi, s-a clasat pe locul al doilea, iar "Crimă şi pedeapsă", de Fiodor Dostoievski, ocupă locul al treilea, cu 3% din preferinţele respondenţilor. Alte lecturi clasice menţionate au fost "Evgheni Oneghin" de Aleksandr Puşkin, "Prea multă minte strică" de Aleksandr Griboiedov, "Suflete moarte" de Nikolai Gogol şi "Anna Karenina" de Lev Tolstoi.
Guvernul a suplimentat bugetul Ministrului Educaţiei cu 2,5 milioane de lei. Decizia a fost luată pentru creşterea cu o mie a locurilor de şcolarizare în România alocate studenţilor de origine română cetăţeni ai Republicii Moldova. Banii vor acoperi numai costurile de şcolarizare a tinerilor, nu şi plata către aceştia a unor burse de studiu. Cele 2,5 milioane de lei provin din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.
Parodii realizate în plină glorie a comunismului în Cehoslovacia, URSS, Iugoslavia şi România vor fi prezentate la Films for Fun. Este vorba despre un eveniment ce se va desfăşura luna viitoare, între 1 şi 4 octombrie, la Cinemateca Eforie din Bucureşti. Filmele unor regizori precum Leonid Gaidai, Oldrich Lipsky, Duşan Kovacević, dar şi scurtmetraje ale unor cunoscuţi regizori de animaţie precum Fiodor Hitruk, Luminiţa Cazacu şi Victor Antonescu vor fi pentru prima dată prezentate publicului din România. Invitatul special al Films for Fun va fi jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Manifestarea este organizată de Fundaţia Cine Remember şi Cinemateca Română.
Mai multe spectacole de teatru se vor juca în aer liber în cadrul evenimentului ONGfest. Manifestarea se va desfăşura la sfârșitul acestei săptămâni pe străzile din centrul vechi al Bucureştiului. Evenimentul este un promotor al comportamentului filantropic şi voluntar, precum şi al participării publice şi va include aproximativ 98 de organizaţii non-guvernamentale. În cadrul festivalului vor avea loc manifestări culturale, printre care şi spectacole ale trupei ArCa LuI nOe, un concert al trupei Les elephants bizzares şi proiecţii ale unor selecţii de filme de la Anim'est 2008 şi Fest'asia 2009. Totodată, compania "Auăleu teatru de garaj şi curte" din Timişoara va participa la ONGfest cu spectacolul "Stăteam întinşi pe pat".
Cele mai de succes filme româneşti - documentare, scurt şi lungmetraje - vor fi proiectate la prima ediţie a "Film Fest" de la Sighişoara. Evenimentul va avea loc în perioada 17 - 20 septembrie. Proiecţiile se vor desfăşura, ziua, în sala Casei de Cultură "Mihai Eminescu", iar seara, în aer liber, în Piaţa Cetăţii. Printre filmele care vor fi proiectate se numără prima producţie românească distinsă cu Marele Premiu la Cannes, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, "Podul de flori", cea mai nouă realizare filmografică a lui Thomas Ciulei, "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "Testimonial" al lui Răzvan Georgescu, un documentar tranşant cu subiect tabu, şi "Elevator", producţie independentă "realizată cu un buget record" de 200 de euro.
Spectacolul "Unchiul Vania" de Andrei Şerban va avea premiera, mâine, la Teatrul Alexandrinsky din Sankt Petersburg. Din distribuţia montării fac parte, printre alţii, actorii Semyon Sytnik, Yulia Marchenko, Yanina Lakoba şi Svetlana Smirnova. Spectacolul include fragmente muzicale de Carlos Gardel. Piesa "Unchiul Vania", montată de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, a fost triplu premiată la gala UNITER 2008 - la categoriile "cel mai bun spectacol", "cea mai bună regie" şi "cel mai bun actor în rol principal" (András Hatházi).
Cel mai recent film al fraţilor Joel şi Ethan Coen, "A Serious Man", şi pelicula "Whip It", în regia lui Drew Barrymore, fac parte dintre premierele mondiale prezentate la cea de-a 34-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto. Manifestarea va debuta astăzi şi se va desfășura până pe 19 septembrie. Cel mai recent proiect al fraţilor Coen îi are în rolurile principale pe Michael Stuhlbarg, Richard Kind şi Fred Melamed. Filmul lui Drew Barrymore o are în distribuţie pe Ellen Page. Premierelor de la festival li se adaugă pelicule precum "Dorian Gray", de Oliver Parker, cu Ben Barnes şi Colin Firth în distribuţie, şi "The Private Lives of Pippa Lee", regizată de Rebecca Miller, cu Robin Wright Penn şi Keanu Reeves.
Expoziţia de pictură 'Drumul spre casă' aparţinând Eudochiei Zavtur, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, va deschide, astăzi, cea de-a doua stagiune a activităţii din acest an a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Artista, cunoscută pe plan internaţional ca unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani din Republica Moldova, practică atât grafica de şevalet şi grafica de carte, cât şi pictura. Creaţiile sale se află în numeroase colecţii de stat şi particulare din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, România, Italia, Finlanda, Germania. Expoziţia va fi deschisă publicului în Palatul Correr, sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, până pe 27 septembrie.
Lungmetrajele "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, şi "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Evenimentul se va desfăşura începând de astăzi și până pe 19 septembrie. "Poliţist, adjectiv", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes, va rula la Festivalul de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, alături de alte opt pelicule premiate la festivaluri internaţionale, ce provin din ţări precum Vietnam, Islanda, Chile şi Kazahstan. De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", va fi proiectat în secţiunea Discovery, dedicată tinerilor regizori debutanţi.
Spectacolul 'Moartea lui Tarelkin', o comedie acidă, cu puternice accente parodice, în regia lui Gelu Colceag, va fi prezentat, în avanpremieră, astăzi, mâine și sâmbătă, de la ora 20,00, şi pe 16 septembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Metropolis din Capitală. Piesa, în două părţi, este o satiră la adresa birocraţiei şi a sistemului poliţienesc, având ca subiect o crimă ce face furori în Rusia ţaristă a secolului al XIX lea. Alături de George Ivaşcu, care este şi directorul Teatrului Metropolis, din distribuţie mai fac parte: Doru Ana, Dan Aştilean, Radu Gabriel, Alexandru Pavel. Decorul este realizat de Iuliana Gherghescu, costumele de Iza Tartan, iar ilustraţia muzicală de Răzvan Diaconu.
Scriitorul italian Umberto Eco este invitat la muzeul Luvru, în perioada 2 noiembrie-11 decembrie, pentru a organiza o serie de evenimente culturale. Instituția i-a dat lui Eco mână liberă pentru a-și prezenta viziunea personală asupra operelor expuse prin 20 de expoziții, spectacole de dans sau conferințe. Astfel, intelectualul italian calcă pe urmele lui Robert Badinter, Toni Morrisson, Anselm Kiefer și Pierre Boulez. Umberto Eco propune "Vertige de la liste", un parcurs în istoria artei, literaturii și muzicii, o serie de evenimente culturale la care vor participa experți din domeniul artei. Scriitorul va ține coferința de deschidere a evenimentului, pe 2 octombrie.
Mary J. Blige, Akon, Natalie Cole și Chris Brown se numără printre artiștii care vor urca pe scenă la concertul The Tribute organizat în memoria lui Michael Jackson la Viena. Evenimentul va avea loc în fața palatului Schönbrunn din capitala Austriei, pe 26 septembrie. Organizatorii The Tribute sunt Jermaine Jackson și Georg Kindel. Pe lista personalităților anunțate se mai numără US5, grupul de dansatori care ar fi trebuit să îl însoțească pe Michael Jackson la concertele din cadrul turneului de revenire "This Is It", și actrița Angela Besset. Lista prezentată de organizatori nu include însă și numele vehiculate în presă, precum Madonna, Whitney Houston, Lionel Richie sau U2.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.