Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
15 septembrie 2009
Complexul Muzeal Bucovina va deschide astăzi, la Varşovia, o expoziţie cu tema "Artă şi religie în Cultura Cucuteni". Manifestarea se va desfășura în cadrul evenimentului intitulat "Toamna varşoviană". Expoziția este organizată în parteneriat cu mai multe muzee din regiunea Nord-Est a Moldovei şi cu două universităţi din Iaşi şi Suceava. Manifestarea va cuprinde 300 de piese de tezaur, respectiv obiecte de ceramică, podoabe, care au legătură cu arta şi Cultura Cucuteni.Vernisarea expoziţiei "Artă şi religie în Cultura Cucuteni" va avea loc la Muzeul Naţional de Arheologie din Varşovia.
La Craiova va debuta astăzi conferinţa "Matcons 2009 - Materie şi materiale în/pentru restaurarea - conservarea patrimoniului". Manifestarea va fi organizată, până sâmbătă, 19 septembrie, de Muzeul Olteniei din localitate şi de Comitetul Naţional Român International Council of Museums. Primele trei zile ale conferinţei vor cuprinde sesiuni plenare, sesiuni paralele şi vernisarea Salonului de Restaurare Matcons 2009, în timp ce ultimele două zile vor fi dedicate unei excursii documentare. În cadrul Salonului de Restaurare Matcons 2009 vor fi expuse piese restaurate în numeroase laboratoare din ţară, care se vor regăsi în catalogul expoziţiei. Conferinţa se va desfăşura în limbile română şi engleză, fiind asigurată traducerea simultană.
Lungmetrajul "Cenuşă şi sânge", debutul în regia de film al lui Fanny Ardant, va avea premiera în cinematografele din România pe 27 noiembrie. Evenimentul va avea loc în prezenţa celebrei actriţe franceze. Selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2009 şi prezentat în închiderea celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, "Cenuşă şi sânge" spune povestea lui Judith, o femeie care, ani de zile, a refuzat să se întoarcă în ţara ei natală. Cu toate acestea, la zece ani după ce soţul ei a fost asasinat, ea decide să renunţe la temeri şi la secrete şi acceptă invitaţia familiei ei la o nuntă. Această întoarcere va redeschide răni vechi şi toţi cei prezenţi vor fi siliţi să se confrunte cu propriile lor trecuturi. Distribuţia internaţională a filmului include o importantă prezenţă românească: Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Aaron Istodor, Andrei Finţi, Andrei Aradits, Mădălina Constantin. Actriţa Fanny Ardant va fi prezentă la Bucureşti, şi între 23 şi 25 septembrie, pe scena Teatrului Odeon, cu spectacolul "Music Hall", regizat de Lambert Wilson, în care deţine rolul principal.
Scriitorul Dan Brown va lansa astăzi continuarea cunoscutului roman "Codul lui Da Vinci". Volumul va fi scos la vânzare în Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, sub titlul "Simbolul Pierdut". "Codul lui Da Vinci" a înregistrat un record de vânzări, peste 70 de milioane de exemplare, de la momentul lansării, în 2003. Romanul a stârnit reacţii critice din partea Vaticanului şi a instituţiilor ce reprezintă catolicismul, care au contestat povestea care are ca subiect o conspiraţie orchestrată chiar de Biserica catolică. Continuarea poveştii îl va avea ca protagonist tot pe Robert Langdon, expert în simbolistică de la Universitatea Harvard. Romanul va fi tipărit iniţial în cinci milioane de exemplare, un record pentru un prim tiraj în istoria editurii Random House.
Umea, un mic oraş universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014. Umea a devenit astfel cel mai nordic oraş european care câştigă acest titlu. Juriul a făcut această alegere dintre cele 75.000 de localități propuse, pe baza unui dosar impresionant depus de micuţul oraş suedez, care promovează cultura locuitorilor sami (laponi) din regiune. Oraşul Umea va împărţi titlul de capitală culturală europeană a anului 2014 cu un oraş din Letonia, care urmează să fie desemnat săptămâna aceasta. După Vilnius şi Linz din acest an, următoarele capitale culturale europene vor fi Essen, Pecs şi Istanbul, în 2010, fiind urmate de Turku şi Tallin, în 2011.
Radio Romania Cultural lanseaza, incepand cu 14 septembrie, primul portal de teatru radiofonic din Romania, care va cuprinde o enciclopedie a teatrului romanesc si international. Piesele de teatru vor putea fi ascultate prin intermediul stream-ului audio din pagina de internet http://cultural.radioromania.ro, 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Prima luna va fi dedicata marilor nume alte lumii teatrale romanesti: Radu Beligan, Vasile Alecsandri, Matei Visniec, Mihail Zirra. Accesand site-ul www.eteatru.ro se pot obtine informatii despre piesele de teatru, autori, program de difuzare si modalitati de achizitionare a CD-urilor din colectia “Teatru radiofonic”, a Editurii Casa Radio.
Expoziţia 'Arta şi religia Neoliticului - Cultura Cucuteni' se va deschide, mâine, la Muzeul Naţional de Arheologie al Poloniei din Varşovia. Aceasta prezintă publicului polonez aproximativ 500 de obiecte şi artefacte aparţinând uneia dintre cele mai vechi şi mai fascinante culturi răspândite pe teritoriul european. Expoziţia cuprinde obiecte de ceramică pictată, figurine stilizate şi vase, descoperite în România . O amplă expoziţie dedicată neoliticului românesc, prezentată, în premieră mondială, pe parcursul anului trecut, publicului elveţian, a fost deschisă, timp de o lună, în primăvara acestui an şi la Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia a fost, de asemenea, deschisă la Muzeul Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles.
Criticul de teatru Victor Scoradeţ va fi sarbatorit astăzi la ora 18, la sediul Institutului Cultural Roman din Bucureşti, cu prilejul primirii Medaliei Goethe 2009 pentru traducerea unor piese de teatru contemporan din limba germana si pentru implicarea sa în montarea acestora în România. In cadrul serii festive de la ICR vor lua cuvantul: Victor Scoradet, Horia Roman Patapievici (presedinte Institutul Cultural Roman), Beate Köhler (director Goethe-Institut) şi Marcel Iures (presedinte Teatrul Act).
Mani Neumann, fostul violinist al trupei Phoenix, va cânta, astăzi, alături de colegii din trupa Farfarello, în Clubul Silver Church din Bucureşti. Supranumit 'violinistul diavolului', graţie măiestriei cu care interpretează la vioară şi la block flute, Mani Neumann îmbină folclorul est-european cu rock-ul şi muzica clasică.
Alături de el se vor afla Ulli Brand (chitări acustice) sau Joschi Happl (bass), alt nume celebru care a colaborat de-a lungul timpului cu trupa Phoenix. Preţul unui bilet este de 30 de lei. Mani Neumann a primit premiul MTV - Lifetime Award şi a fost decorat de preşedintele României cu ordinul 'Meritul cultural', fiind ridicat la rangul de 'Cavaler' pentru merite culturale deosebite, ca urmare a activităţii sale în trupa Phoenix. Pe lângă Farfarello, Mani mai este implicat şi într-un proiect unicat de muzică contemporană intitulat '3 Geigers' ('Cei 3 violonişti'), în care - alături de Klaus der Geiger, Christoph Broll şi Ulli Brand - încearcă să creeze un nou concept muzical.
Zilele europene ale patrimoniului se vor desfăşura la Oradea în 18, 19 şi 26 septembrie. Cu acest prilej vor fi organizate o expoziţie foto cu clădiri monumente istorice, o deplasare de studiu şi un concurs pentru elevi.
La vernisajul 'Clădiri de patrimoniu din Oradea', la Galeria de Arte Vizuale, Editura Arca va lansa trei cărţi cu subiecte apropiate evenimentului: 'Contribuţii documentare la istoria evreilor din Bihor,' de prof. Corneliu Crăciun, 'Cetatea Oradea redivivus', de muzeograf Olimpia Mureşan şi 'Tăcerea părinţilor', de Susan Geroe Simpson, orădeancă stabilită în SUA.
Parcul Natural Apuseni va fi premiat la Bruxelles, pe 8 octombrie, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2009, ca destinaţie turistică de excelenţă a României, alături de alte 21 de destinaţii europene, informează Ministerul Turismului. Destinaţiile EDEN sunt desemnate printr-un concurs naţional, organizat de autoritatea de turism din fiecare ţară participantă la proiect, pe baza temei şi a criteriilor generale de participare stabilite anual la nivel european. La concurs, au participat 12 arii protejate din România. Parcul Natural Apuseni va beneficia din partea Comisiei Europeane de realizarea unui film de prezentare, care va fi difuzat în premieră în cadrul Galei din octombrie. Clipul, cu o durată de trei minute, va fi postat pe site-ul www.edenineurope.eu şi va fi pus gratuit la dispoziţia Administraţiei Parcului Natural Apuseni pentru activităţi de promovare.
Trupa Jokers va susţine spectacole de stand up comedy în fiecare vineri, începând cu 25 septembrie, la The Light Cinema din Bucureşti. Trupa Jokers este formată din Cătălin Iliescu, Cosmin Natanticu şi Claudiu Constantin şi are la activ aproximativ 300 de spectacole. The Light Cinema găzduieşte, în 16 septembrie, avanpremiera "Destinaţie finală 3D". Cinematograful digital The Light a fost deschis în România la sfârşitul anului trecut. Cei doi parteneri fondatori, John Sullivan şi Keith Pullinger, au decis, după o bogată experienţă în domeniul cinematografiei în Europa, Australia şi Asia, să fondeze în România primul cinematograf dotat cu echipament digital pentru fiecare sală, având, în acelaşi timp, capacitatea de a proiecta filme în tehnica 3D.
Primăria Sectorului 6 şi Centrul Cultural European sector 6 au deschis ieri la foişorul din Parcul Drumul Taberei, ''Biblioteca Abecedarului''. Timp de o săptămână, foişorul va fi transformat într-o mini bibliotecă, unde copiii vor învăţa, timp de două ore pe zi, tainele Abecedarului. Aleea Abecedarului (aleea care duce către foişor) a fost decorată cu litere şi figurine, pentru ca cei mici să se obişnuiască mai uşor cu literele alfabetului. Cei mai silitori, care vor răspunde la întrebări legate de tainele primei cărţi de şcoală pentru copii, vor primi volumul "Să dezlegăm tainele abecedarului".
Duminică, 20 septembrie, după prima săptămână de şcoală, copiii se vor bucura de spectacolul pregătit pentru ei de Centrul Cultural European.
Tot pentru cei mici, pe platforma de la intrarea în parc, opt edituri îşi vor aştepta clienţii la târgul educaţional.
Spectacolele "Femeia care şi-a pierdut jartierele", ce marchează revenirea regizorului Silviu Purcărete pe scena bucureşteană, după 15 ani, şi "Pyramus & Thisbe 4 You" de Alexandru Dabija se numără printre premierele stagiunii 2009/ 2010 din Capitală. Cea dintâi premieră a Teatrului de Comedie este "Leonce şi Lena" în regia lui Horaţiu Mălăele, în octombrie. După spectacolul lui Mălăele urmează, la Comedie, premiera spectacolului "Elling", regizat de Vlad Massaci. Deasemenea Teatrul Odeon îşi deschide noua stagiune cu repetiţii cu public la "Pyramus & Thisbe 4 You" după William Shakespeare dar va găzdui si "Music Hall" în regia lui Lambert Wilson. Pe de altă parte, Teatrul Naţional Bucureşti are o promisiune de colaborare cu celebrul regizor englez Richard Eyre. În plus, Ion Caramitru a declarat că doreşte să aducă, în curând, pe scena Naţionalului, regizori precum Silviu Purcărete şi Alexandru Tocilescu.
Regizoarea Alexandra Badea montează textul său "Controle d'identité" la Teatrul Le Tarmac de la Villette din Paris. Premiera va avea loc în această seară. Cu această ocazie, prestigioasa editură Arche va lansa un volum cu trei dintre textele Alexandrei Badea - "Mode d'emploi" , "Controle d'identité" şi "Burnout". Din distribuţia spectacolului fac parte actori români si francezi. În acest an, regizoarea Alexandra Badea a montat în România spectacolele "Cum traversează Barbie criza mondială", după Mihaela Michailov, la Teatrul Naţional din Timişoara (selecţionat în Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti), şi "Copilul acesta", de Joel Pommerat, la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov.
Asociaţia Tinerilor din România pentru Cultură şi Normalitate se alătură Zilelor Bucureştiului cu un program cultural finanţat din fonduri proprii, evenimentele urmând a fi organizate în Parcul Herăstrău şi în Teatrul de Vară deschis în incinta acestuia. Pentru astăzi a pregătit o prezentare de modă, care va avea loc la Teatru de Vară din Herăstrău, începând cu ora 20.30. Mâine este programat un spectacol de dansuri de societate, de la aceeaşi oră 20.30, iar joi, un spectacol al artistului Nicolae Voiculeţ. În cadrul Zilelor Bucureştiului tot de astăzi, în holul instituţiei Primăriei Municipiului sunt expuse, până pe 20 septembrie, lucrările pictorului Vitalie Butescu.
Festivalul-concurs naţional de muzică populară românească 'Pe deal la Teleormănel', ajuns la cea de a 41-a ediţie, se va desfăşura în perioada 19 - 23 octombrie, la Alexandria. Conform regulamentului stabilit de organizatori, la concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor etnofolclorice pe care le reprezintă.
Concurenţii, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, vor trebui să interpreteze două piese muzicale, din care una - doină sau baladă - fără acompaniament. Preselecţia concurenţilor va avea loc pe 19 octombrie.
Juriul festivalului este alcătuit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi cunoscuţi specialişti în folclor.
Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Caius Dobrescu şi Horaţiu Pepine susţin o dezbatere despre modernitatea românească pe 22 septembrie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Dezbaterea, ce porneşte de la întrebarea "Există o tradiţie a modernităţii româneşti?", va fi moderată de Ştefan Vianu, avându-i ca participanţi pe preşedintele ICR, scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul literar, publicistul şi politologul Ioan Stanomir, scriitorul Caius Dobrescu şi jurnalistul Horaţiu Pepine. Evenimentul face parte din programul "Pro şi contra la ICR" - un program de dezbateri organizat de Institutul Cultural Român şi coordonat de Sorin Cucerai.
Cvartetul Bălănescu din Marea Britanie şi artistul multimedia austriac Klaus Obermaier prezintă în premieră în Suedia spectacolul "Maria T", pe 23 octombrie, la Södra Teatern din Stockholm. Proiect muzical finalizat în 2005, conceput de Alexandru Bălănescu şi Klaus Obermaier, spectacolul "Maria T" este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Muzica interpretată de Cvartetul Bălănescu rămâne fidelă materialului original, filtrat, însă, prin propria perspectivă a ansamblului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor. Pe fundal, în spectacol sunt prezentate mixaje vizuale semnate de Klaus Obermaier, cuprinzând imagini cu Maria Tănase şi cu Bucureştiul epocii în care a trăit artista.
O carte de bucate cu reţete culinare prin care bolnavilor de cancer de prostată li se recomandă să mănânce peşte, paste şi nuci braziliene a fost publicată recent în Marea Britanie. Autoarea Margaret Rayman, profesor de medicină nutriţională la Universitatea Surrey din Marea Britanie a declarat că aceste reţete, în care abundă broccoli, nuci, seminţe, peşte, tomate, ceapă şi usturoi, au capacitatea de a contracara schimbările biologice ce apar în organismul bolnav de cancer de prostată. Multe dintre aceste alimente conţin doze mari de vitamine, asociate şi cu reducerea riscului de declanşare a acestei maladii. Peste 35.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de prostată în fiecare an, în Marea Britanie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.