Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • 'Moara cu noroc' de Ioan Slavici. Dramatizare: Dan Costescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Costel Constantin, Magda Popovici, Ion Marinescu, Ioanna Ciomârtan, Emanoil Petruţ, Corado Negreanu, Constantin Dinulescu, Victor Ştrengaru, Alexandru Arşinel, Sorin Gheorghiu, Sergiu Demetriad, Boris Petroff, Mihai Badiu, Jean Reder, Cornel Gârbea. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din 1981
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
16 septembrie 2009
Radio Romania Cultural a lansat ieri primul portal de teatru radiofonic din Romania, care va cuprinde o enciclopedie a teatrului romanesc si international. Piesele de teatru vor putea fi ascultate prin intermediul stream-ului audio din pagina de internet http://cultural.radioromania.ro, 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Prima luna va fi dedicata marilor nume alte lumii teatrale romanesti: Radu Beligan, Vasile Alecsandri, Matei Visniec, Mihail Zirra. Accesand site-ul www.eteatru.ro se pot obtine informatii despre piesele de teatru, autori, program de difuzare si modalitati de achizitionare a CD-urilor din colectia “Teatru radiofonic”, a Editurii Casa Radio.
Expoziţia 'Arta şi religia Neoliticului - Cultura Cucuteni' se deschide, astăzi, la Muzeul Naţional de Arheologie al Poloniei din Varşovia. Aceasta prezintă publicului polonez aproximativ 500 de obiecte şi artefacte aparţinând uneia dintre cele mai vechi şi mai fascinante culturi răspândite pe teritoriul european. Expoziţia cuprinde obiecte de ceramică pictată, figurine stilizate şi vase, descoperite în România . O amplă expoziţie dedicată neoliticului românesc, prezentată, în premieră mondială, pe parcursul anului trecut, publicului elveţian, a fost deschisă, timp de o lună, în primăvara acestui an şi la Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia a fost, de asemenea, deschisă la Muzeul Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles.
Şaptesprezece portrete inedite ale unor mari actori români, realizate în condiţii de studio, vor fi prezentate de fotograful Simion Buia în expoziţia 'Actorii şi fotograful'. Expoziţia va fi deschisă mâine la ceainăria Cărtureşti.
Iubitorii fotografiei, ai teatrului şi ai celei de-a şaptea arte îi vor putea descoperi astfel pe Dorina Lazăr, Mitică Popescu, Maia Morgenstern, Dan Condurache şi alţii. O expoziţie similară a fotografului Simion Buia, reunind 10 portrete ale unor mari actori români, s-a deschis, în luna mai, la sediul Institutului Cultural Român. 'Actorii şi fotograful' este un proiect cultural prin care fotograful aduce un elogiu celor mai îndrăgiţi actori români în viaţă, demersul său urmând a se finaliza prin publicarea unui album de artă care va însuma 111 portrete ale actorilor români celebri.
Zilele europene ale patrimoniului se vor desfăşura la Oradea în 18, 19 şi 26 septembrie. Cu acest prilej vor fi organizate o expoziţie foto cu clădiri monumente istorice, o deplasare de studiu şi un concurs pentru elevi.
La vernisajul 'Clădiri de patrimoniu din Oradea', la Galeria de Arte Vizuale, Editura Arca va lansa trei cărţi cu subiecte apropiate evenimentului: 'Contribuţii documentare la istoria evreilor din Bihor,' de prof. Corneliu Crăciun, 'Cetatea Oradea redivivus', de muzeograf Olimpia Mureşan şi 'Tăcerea părinţilor', de Susan Geroe Simpson, orădeancă stabilită în SUA.
Actorul Robert De Niro, cântăreţul Bruce Springsteen şi comedianul Mel Brooks se numără printre artiştii ale căror cariere vor fi celebrate în luna decembrie, la Kennedy Center Honors pe anul 2009, informează Reuters.
Ceilalţi artişti onoraţi prin această gală sunt pianistul de jazz şi compozitorul Dave Brubeck şi cântăreaţa de operă Grace Bumbry. La gală care va avea loc pe 6 decembrie, la John F. Kennedy Center for the Performing Arts din Washington, vor participa numeroase celebrităţi din lumea industriei de divertisment, dar şi politicieni de marcă.
Actorul Nicu Constantin a decedat, ieri, la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Nicu Constantin a fost internat timp de peste patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală, pentru suferinţe pulmonare severe. Actorul împlinise 70 de ani pe 31 iulie. Nicu Constantin s-a născut la 31 iulie 1939, la Eforie Sud. El a urmat Şcoala de Marină din Constanţa şi Şcoala de Arte din Bucureşti. A fost vedetă a Teatrului Satiric "Constantin Tănase" din Bucureşti între 1960 şi 2000, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Între 1979 şi 1982 a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. A participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică "Ochelarii miraculoşi". A fost distins cu Ordinul Cultural Clasa I şi, în 2001, a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Eforie.
Ministerul Afacerilor Externe propune, printr-un proiect legislativ, înfiinţarea de noi institute culturale româneşti la Amsterdam, Seul şi Damasc. Potrivit aceluiași proiect se are în vedere transformarea Centrului Român de Informare de la Bruxelles în Institut Cultural Român, dar şi posibilitatea ca ICR să poată înfiinţa filiale ale institutelor culturale româneşti. De asemenea, proiectul legislativ prevede menţionarea explicită a filialei de la Szeged a ICR Budapesta în textul Hotărârii de Guvern 492/2004, lucru necesar pentru includerea acestei filiale în bugetul Ministerului.
Cotidianul francez Le Monde a dedicat, în ediţia de ieri, o cronică expoziţiei prezentate de Dan Perjovschi la Bienala de Artă Contemporană de la Lyon. Manifestarea debutează astăzi. Le Monde notează că majoritatea bienalelor de artă care se desfăşoară în lumea întreagă îl au ca invitat pe Dan Perjovschi. Artistul român cutreieră astfel lumea, însă rămâne legat de ţara sa - locuieşte şi lucrează la Bucureşti, de aici observă mişcările globale şi mondializarea pieţei, mai scrie publicația franceză. Desenele sale alb-negru, completate uneori de câteva cuvinte, prezintă fenomene, precum criza bursieră, împărţirea resurselor, încălzirea climatică, amploarea pe care o ia islamismul, războiul civilizaţiilor, prejudecăţile de orice natură, prin "stângăcie estetică şi ironie ucigătoare", apreciază Le Monde.
La Institutul Cultural Român din Capitală se vor desfășura, începând de astăzi și până vineri Zilele Filmului Irlandez. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Bucureşti şi Institutul Irlandez de Film. Programul manifestării include două lungmetraje - "Kings", de Tom Collins, şi "Cré na Cille", de Robert Quinn -, documentarul "Cinegael Paradiso", de Robert Quinn, şi un grupaj de scurtmetraje. Proiecţiile vor avea loc la sediul ICR, începând cu ora 18.30.
Lungmetrajele "Looking for Eric", de Ken Loach, şi "W", de Oliver Stone, se numără printre proiecţiile speciale, în premieră în România, ce vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi. Evenimentul se va desfăşura între 25 septembrie şi 3 octombrie. Iaşi International Film Festival, primul festival din România cu o competiţie dedicată exclusiv lungmetrajelor de debut, va oferi publicului şi câteva proiecţii în premieră naţională. "The Boat that Rocked", în regia lui Richard Curtis, cu Bill Nighy, Kenneth Branagh şi Philip Seymour Hoffman, este o comedie despre unul dintre sutele de radiouri pirat care emiteau din Marea Nordului în anii '60. O altă premieră a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi este "Ne te retourne pas", în regia Marinei De Van, din a cărei distribuţie fac parte "femeile fatale" Sophie Marceau şi Monica Bellucci, film prezentat în premieră la ediţia din 2009 a Festivalului de Film de la Cannes.
Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Caius Dobrescu şi Horaţiu Pepine vor susţine o dezbatere despre modernitatea românească. Evenimentul va avea loc pe 22 septembrie, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Dezbaterea, ce porneşte de la întrebarea "Există o tradiţie a modernităţii româneşti?", va fi moderată de Ştefan Vianu. Evenimentul face parte din programul "Pro şi contra la ICR" - un program de dezbateri organizat de Institutul Cultural Român şi coordonat de Sorin Cucerai.
Banca Naţională a României va pune în circulaţie, astăzi, o monedă din aur, una din argint şi una din tombac cuprat dedicate domnitorului Vlad Ţepeş. Evenimentul are loc cu ocazia sărbătoririi a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti. Monedele vor avea valorile nominale de 500 lei, 10 lei, respectiv 1 leu. Fiecare monedă, ambalată în capsulă de metacrilat transparent, va fi însoţită de o broşură de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactată în limbile română, engleză şi franceză.
Cvartetul Bălănescu din Marea Britanie şi artistul multimedia austriac Klaus Obermaier va prezenta în premieră în Suedia spectacolul "Maria T". Evenimentul va avea loc, luna viitoare, pe 23 octombrie, la Södra Teatern din Stockholm. Proiect muzical finalizat în 2005, conceput de Alexandru Bălănescu şi Klaus Obermaier, spectacolul "Maria T" este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Muzica interpretată de Cvartetul Bălănescu rămâne fidelă materialului original, filtrat, însă, prin propria perspectivă a ansamblului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor.
Fotograful Andrei Pandele va vernisa o expoziţie cu imagini din perioada anilor '80, pe 24 septembrie, la cinema Studio din Capitală. Evenimentul va avea loc la avanpremiera filmului produs de Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!". Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 9 noiembrie. Andrei Pandele, de profesie arhitect, este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi români, imaginile sale despre perioada comunistă fiind expuse în numeroase ţări în ultimii ani. În România, pelicula va rula sub forma a două filme distincte, care vor fi proiectate în cinematografe la distanţă de o lună. Prima parte - comedia "Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasa e viaţa!" - va intra în cinematografe, din 25 septembrie, în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Timişoara, Bacău şi Piteşti, iar partea a doua, "Dragoste în timpul liber", va rula în cinematografe, din 23 octombrie.
Spectacolul "Cântăreaţa cheală", în regia lui Tompa Gabor, va fi jucat, în această seară, de la ora 20, la cererea publicului, la Teatrul Naţional din Cluj. Premiera piesei a încheiat stagiunile instituţiei clujene din 2008 şi 2009, ultima dată fiind prezentată pe 27 iunie. Tompa Gabor a spus atunci că revine pentru a treia oară la "Cântăreaţa cheală", un spectacol pe care îl aseamănă cu o simfonie muzicală dintr-o partitură". Regizorul a declarat că textul lui Ionesco este foarte actual deoarece vorbeşte despre lipsa de comunicare. Spectacolul "Cântăreaţa cheală" este tradus de Vlad Russo şi Vlad Zografi. Scenografia îi aparţine lui Judith Dobre-Kóthay, iar coregrafia Vavei Ştefănescu.
Actorul american Patrick Swayze, devenit celebru cu rolul instructorului de dans din filmul "Dirty Dancing", a murit la începutul săptămânii, după o lungă luptă cu un cancer la pancreas, la vârsta de 57 de ani. Swayze, actor şi dansator, care şi-a consolidat statutul de sex simbol apărând alături de Demi Moore în comedia romantică "Fantoma mea iubită/ Ghost", lansată în 1990, a decedat în locuinţa sa. În ianuarie 2008, Swayze a fost diagnosticat cu cancer la pancreas în stadiul 4, una dintre cele mai mortale forme ale bolii. În momentul în care a făcut public acest lucru, boala se extinsese şi la ficat.
Trei producţii radio din România au fost selectate la Prix Europa 2009. Evenimentul a atras, anul acesta, un număr record de 665 de înscrieri din 40 de ţări. Producţiile din România selectate pentru Prix Europa au fost înscrise în secțiunile "Radio Fiction" şi "Radio Documentary". Astfel, la categoria "Radio Fiction" a fost selectată "Planeta Mediocrilor" de Ioan Groşan, regizor Attilla Vizauer, înscrisă de Radio România. La "Radio Documentary", pe lista selectaţilor figurează "Romii din judeţul Tulcea - ziua de azi contează", de Elena Tudor, regizor Cristina Teaca, înscris în concurs de Europe Development International, şi "Visarion, 8 - Recviem pentru o casă", scris şi regizat de Mihaela Helmis, înscris în concurs de Radio România. Din cele 665 de proiecte înscrise de 40 de ţări, nominalizate au fost 231 de producţii, care vor concura în perioada 17 - 24 octombrie la Haus des Rundfunks din Berlin.
Lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare a corpului central al Muzeului Naţional de Artă al României au început. Cu toate acestea însă şantierul nu va afecta programul obişnuit de vizitare. Lucrările de consolidare, restaurare şi modernizare vor dura 29 de luni şi au fost evaluate la suma de 16 milioane euro. Finanţarea a fost făcută din împrumutul oferit României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în vederea reabilitării unor monumente istorice. După finalizarea lucrărilor, la etajul al treilea al corpului central vor fi amenajate Galeria de Artă Orientală şi Galeria de Artă Decorativă Europeană.
Filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, "Caravana Cinematografică", de Titus Muntean, şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vor rula la Festivalul Internaţional de la Pusan. Evenimentul va avea loc între 8 şi 16 octombrie. În timp ce "Amintiri din Epoca de Aur" şi "Francesca" va fi proiectat în secţiunea World Cinema, filmul "Caravana cinematografică" va fi prezentat în secţiunea Flash Forward, în premieră mondială. Ajuns la cea de-a 14-a ediţie, Festivalul de Film de la Pusan este cel mai mare şi important eveniment de gen de pe continentul asiatic, fiind supranumit Cannes-ul Asiei. În acest an vor fi prezentate nu mai puţin de 355 de filme din 70 de ţări, 143 dintre aceste producţii având premiera mondială sau internaţională la Pusan.
Primele cinci pieţe de film din Europa au înregistrat, în primul semestru al acestui an, o creştere a numărului de bilete de cinema vândute de 3,8 procente, comparativ cu perioada ianuarie - iunie 2008. Aceasta este concluzia datelor comunicate de Observatorul European al Audiovizualului. În ciuda crizei economice mondiale, în prima parte a acestui an, numărul de spectatori în cinematografele europene a crescut. Astfel, în perioada ianuarie - iunie 2009 s-au vândut aproximativ 348 de milioane de bilete de intrare în sălile de cinema din Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Spania. Marea Britanie a cunoscut o creştere impresionantă, de 14%, în timp ce în Spania numărul biletelor de cinema vândute a crescut cu 7,9%, iar în Germania, cu 6,5%.
Formaţia germană Alphaville revine la Bucureşti, într-un concert pe aceeaşi scenă cu trupa Bad Boys Blue. Evenimentul va avea loc pe 13 octombrie, la Sala Polivalentă din Capitală. Biletele au prețuri cuprinse între 40 şi 120 de lei. Acestea sunt disponibile online pe eventim.ro dar și în reţeaua magazinelor Germanos, Magazinul Muzica, Sala Polivalentă şi Unirea Shopping Center. Ultimul concert susţinut de formaţia Alphaville în România a fost pe 5 aprilie 2008. Alphaville este o trupă germană de synthpop-rock, care s-a bucurat de o mare popularitate în anii '80. În 2009, Bad Boys Blue celebrează 25 de ani de muzică, prin lansarea unui dublu album aniversar. Cu această ocazie, formaţia pleacă într-un turneu mondial, care include şi România. Din playlist-ul celor de la Bad Boys Blue nu vor lipsi hiturile "Pretty Young Girl", "You're a Woman", "I Wanna Hear Your Heartbeat".
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.