Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
23.50 - 24.00 Poezie universala • Poeţi din Australia. David Campbell (1915-1979), James MacAuley (1917-1976), David Malouf (n.1934). Traduceri de Florina Jianu. Versuri în lectura actriţei Mariana Buruiană. Realizator Dan Verona
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.00 - 00.30 Noptile Radio Romania Cultural. Teatru radiofonic in serial • 'Lotte la Weimar' de Thomas Mann – ep.9
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
17 septembrie 2009
Cele mai de succes filme româneşti - documentare, scurt şi lungmetraje - vor fi proiectate la prima ediţie a "Film Fest" de la Sighişoara. Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până duminică. Proiecţiile se vor desfăşura, ziua, în sala Casei de Cultură "Mihai Eminescu", iar seara, în aer liber, în Piaţa Cetăţii. Printre filmele care vor fi proiectate se numără prima producţie românească distinsă cu Marele Premiu la Cannes, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, "Podul de flori", cea mai nouă realizare filmografică a lui Thomas Ciulei, "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "Testimonial" al lui Răzvan Georgescu, un documentar tranşant cu subiect tabu, şi "Elevator", producţie independentă "realizată cu un buget record" de 200 de euro.
O expoziţie ce are ca temă patrimoniul românesc, realizată de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi Ecole de Chaillot din Paris, va fi vernisată, astăzi, la Universitatea de Arhitectură. Evenimentul va avea loc în prezenţa ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Expoziția va rămâne deshisă publicului până pe 9 octombrie. Anul 2009 marchează cea de-a 15-a aniversare a atelierelor comune între Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi Ecole de Chaillot din Paris. Această cooperare reuneşte, din doi în doi ani, în jurul unui edificiu semnificativ al patrimoniului românesc, elevi-arhitecţi care se ocupă de restaurarea monumentelor vechi, studiate în contextul lor urban sau natural.
Filarmonica de Stat Oradea va sărbători, astăzi, odată cu deschiderea noii stagiuni, 60 de ani de existenţă. La concertul festiv au fost invitate numeroase personalități ale lumii culturale. Evenimentul se va deschide cu decernarea diplomelor de onoare acordate pensionarilor care au servit decenii la rând această instituţie. Publicul va putea viziona, de asemenea, o expoziţie de fotografii şi afişe, ce marchează principalele manifestări din istoricul ultimelor şase decenii ale instituţiei de stat. În programul concertului de deschidere figurează Simfonia a IX-a de Beethoven, dirijată de Romeo Rîmbu.
Volumul "Supleantul" de Petru Popescu - un autor român, stabilit în Statele Unite ale Americii din 1974 - va apărea în librăriile româneşti în luna octombrie. Cartea va fi promovată printr-un turneu al autorului, în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara şi Bucureşti. "Supleantul" este o poveste de dragoste şi frescă a anilor ‘70, petrecută în România. Noul roman al lui Petru Popescu îmbină intriga politică şi tribulaţiile unui tânăr scriitor care se vede confruntat cu tentaţia puterii, reprezentată de fiica dictatorului, Zoia Ceauşescu. Acesta are de ales între compromisul care îl va aduce alături de familia Ceauşescu şi calea spre ceea ce, pentru majoritatea românilor, inclusiv pentru familia şi prietenii săi, echivalează
cu libertatea - să emigreze.
Actorii James McAvoy şi Robin Wright Penn vor juca împreună în filmul "The Conspirator", regizat de Robert Redford. Este vorba despre o dramă care pune în scenă evenimentele care au urmat asasinării preşedintelui american Abraham Lincoln. Filmul, care va intra în producţie în luna octombrie, este realizat pe baza unui scenariu semnat de James Solomon. Cel mai recent lungmetraj regizat de Redford este "Leii mor pentru miei/ Lions for Lambs". Robin Wright Penn va juca rolul lui Mary Surratt, singura femeie care a fost inclusă în grupul care a conspirat la asasinarea preşedintelui.
Teatrul Odeon anunţă deschiderea stagiunii 2009-2010 cu PYRAMUS & THISBE 4 YOU, după W. Shakespeare. Traducerea îi aparţine Andrei Marinescu iar regia lui Alexandru Dabija. Pe 19 si 20 septembrie de la ora 19.00 vor avea loc repetitii generale cu public la care intrarea va fi liberă în limita celor 120 locuri disponibile. Evenimentul este organuzat cu ocazia implinirii a 550 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti. Având la bază scena meşterilor din Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, spectacolul de la Odeon prezintă patru variante inedite ale acesteia. În prima dintre ele, celebrele personaje sunt interpretate exclusiv de actriţe, în alta predomină mijloacele multimedia folosite de teatrul contemporan, următoarea este o variantă etnică, iar în ultima, tehnicienii din spatele spectacolului, au şi ei o variantă proprie pe care o prezintă în faţa publicului.
Marţi, 22 septembrie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Bucureşti va avea loc dezbaterea cu titlul „Există o tradiţie a modernităţii româneşti?“. Întâlnirea, organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei, porneşte de la întrebări precum : este modernizarea, în România, un proces, sau o sumă de începuturi fără legătură între ele? Poate fi conservatorismul înţeles ca o strategie de modernizare? Care sunt marile reuşite şi marile eşecuri ale modernităţii româneşti? Dezbaterea – desfăşurată în cadrul programului Pro şi contra la ICR – va va fi moderată de Ştefan Vianu. Participanţi: Horia-Roman Patapievici, Ion Stanomir, Caius Dobrescu, George Ardeleanu.
Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional reîncepe, astăzi campania 'Omul dărâmă locul', cu vernisajul expoziţiei 'Priviri intersectate asupra patrimoniului românesc', care va avea loc de la ora 17, la Universitatea de Arhitectură 'Ion Mincu' din Capitală. Expoziţia este organizată de Universitatea de Arhitectură, Ecole de Chaillot, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei. La vernisaj sunt aşteptaţi să participe ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, precum şi reprezentanţi ai Ecole de Chaillot şi ai Universităţii de Arhitectură 'Ion Mincu'.
Zilele Filmului Irlandez se desfăşoară, în începând de ieri până pe 18 septembrie, la Institutul Cultural Român. Evenimentul este organizat de ICR în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Bucureşti şi Institutul Irlandez de Film. Seria proiecţiilor a început aseară cu filmul Kings în regia lui Tom Collins. Urmează Cre Na Cille, în regia lui Robert Quinn, documentarul Cinegael Paradiso de Robert Quinn şi un grupaj de şapte scurtmetraje. Proiecţiile au loc cu începere de la ora 18,30. Filmele în limba engleză sunt subtitrate în limba română, iar filmele în limba irlandeză, în limba engleză şi în limba română.
Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan vor interpreta lucrări pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de piese camerale ale lui Johannes Brahms, în 15 săli de prestigiu din Europa şi SUA. Evenimentul are loc în cadrul turneului "Enescu-Brahms European Encounters", organizat de ICR, în perioada 1 octombrie - 10 decembrie. Turneul, va debuta la Munchen şi se va încheia la New York. Protagoniştii acestui proiect, muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan, sunt autorii unui album cu integrala lucrărilor pentru vioară şi pian ale lui George Enescu, un proiect în premieră mondială.
Pe 22 septembrie, de la ora 18, va avea loc un marş al bicicletelor, eveniment intitulat 'O zi fără maşina mea... în oraşul meu' şi realizat ca parte a calendarului Săptămânii Europene a Mobilităţii, de către Asociaţia 'Bate şaua să priceapă iapa'. Plecarea va avea loc din Piaţa Revoluţiei, iar sosirea în jurul orei 20, la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău. Tot în cadrul campaniei, 'Omul dărâmă locul' pe 28 septembrie, de la ora 18, la Clubul Ţăranului din incinta Muzeului Ţăranului Român, va avea loc dezbaterea 'Târgul Moşilor şi Oborul de Vite - Tradiţii Negustoreşti'. La dezbatere vor participa istoricul Adrian Majuru, preşedintele Asociaţiei Frontul Negustoresc Obor, Mircea Gheorghiu, Bogdan Iancu - cercetător în cadrul MŢR, Liviu Chelcea - director al Centrului de Cercetare şi Studii în domeniul Culturii şi Emanuel Vasiliu, realizator al filmului documentar 'Piaţa Obor nu va dispărea niciodată', care va fi proiectat la finalul întâlnirii de la Muzeul Ţăranului Român.
Vernisajul expoziţiei fotografice 'Patrimoniul construit al Aradului, încotro?' va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 18. Evenimentul, organizat cu sprijinul Asociaţiei Pro-Urbe (Arad), este organizat la sediul Cafepedia din strada str. Pictor Verona, nr. 3. La vernisaj urmează să participe Ministrul Culturii Theodor Paleologu, Samuel Caba - directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Arad şi reprezentanţi ai Liceului de Artă 'Sabin Drăgoi' din Arad.
Primul festival al berii şi artei culinare bavareze din România, "Micul Oktoberfest", se va desfăşura la Braşov, pe Arena Olimpia, de vineri până duminică. Această manifestare reprezintă o variantă la o scară mai mică a festivalului berii şi artei culinare Oktoberfest care are loc anual la München (Germania). Potrivit lui Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German, evenimentul va debuta cu semnarea unui protocol de colaborare în mai multe domenii - turistic, economic şi cultural - între administraţia Braşov şi administraţia locală din Nurnberg. Invitaţi speciali vor fi membrii trupei Holograf şi Direcţia 5, care vor concerta sâmbătă şi duminică.
Editura Casa Radio lansează, astăzi la ora 18, în Piaţa Festivalului "George Enescu", volumul "Voci de îngeri. Povestea Corului de Copii Radio în mărturii inedite", semnat de Eugenia Văcărescu Necula, cea care a condus, între anii 1981 şi 2004, formaţia emblematică a Radiodifuziunii Române.
Eugenia Văcărescu Necula, autoarea cărţii, dirijoare timp de peste două decenii a corului de copii, va fi prezentă la standul Radio România Muzical, la întâlnirea cu ascultătorii şi cititorii pentru o sesiune de autografe, informează editura. Cartea-album "Voci de îngeri..." prezintă şi numeroase fotografii ale Corului de Copii Radio din arhiva personală a autoarei.
Înfiinţat în anul 1945, Corul de Copii Radio este unul dintre cele mai vechi coruri de radiodifuziune din lume. Activitatea sa cuprinde peste 50 de turnee, numeroase concerte "a capella" şi vocal-simfonice, înregistrări, filmări şi participări la concursuri şi festivaluri internaţionale . În anul 2004, ansamblul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.
Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir, Caius Dobrescu şi Horaţiu Pepine susţin o dezbatere despre modernitatea românească pe 22 septembrie, de la ora 18, la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Dezbaterea, ce porneşte de la întrebarea "Există o tradiţie a modernităţii româneşti?", va fi moderată de Ştefan Vianu, avându-i ca participanţi pe preşedintele ICR, scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul literar, publicistul şi politologul Ioan Stanomir, scriitorul Caius Dobrescu şi jurnalistul Horaţiu Pepine. Evenimentul face parte din programul "Pro şi contra la ICR" - un program de dezbateri organizat de Institutul Cultural Român şi coordonat de Sorin Cucerai.
Trupa Jokers va susţine spectacole de stand up comedy în fiecare vineri, începând cu 25 septembrie, la The Light Cinema din Bucureşti. Trupa Jokers este formată din Cătălin Iliescu, Cosmin Natanticu şi Claudiu Constantin şi are la activ aproximativ 300 de spectacole. The Light Cinema găzduieşte, în 16 septembrie, avanpremiera "Destinaţie finală 3D". Cinematograful digital The Light a fost deschis în România la sfârşitul anului trecut. Cei doi parteneri fondatori, John Sullivan şi Keith Pullinger, au decis, după o bogată experienţă în domeniul cinematografiei în Europa, Australia şi Asia, să fondeze în România primul cinematograf dotat cu echipament digital pentru fiecare sală, având, în acelaşi timp, capacitatea de a proiecta filme în tehnica 3D.
Pe 30 septembrie, de la ora 19, la Palatul Kalinderu va avea loc vernisajul expoziţiei fotografice 'Bucureştiul ne-iubit - privire de artist asupra unui oraş în pericol', eveniment organizat de Institutul Francez din Bucureşti şi de Ambasada Franţei. Campania 'Omul dărâmă locul', demarată de Ministerul Culturii, va continua şi pe 5 octombrie, când va avea loc, la Ateneul Român, evenimentul 'Refugiat în oraşul tău', alcătuit din trei părţi. În prima parte, 'Bucureştiul în cinci acte şi jumătate', vor fi evidenţiate condiţiile de care depinde obţinerea statutului de 'refugiat în propriul oraş'. A doua parte a evenimentului se intitulează 'UNKNOWN identity sharing' şi constă într-un proiect audio-video realizat de Naste Dorel, Codin Orăşeanu şi Horaţiu Şerbănescu, în colaborare cu Romanian Piano Trio, iar ultima parte constă într-un micro recital 'Romanian Piano Trio': Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma.
Lungmetrajul "Katalin Varga", în regia lui Peter Strickland a fost inclus în competiţia celei de-a cincea ediţii a Festivalului de Film de la Zurich, care are loc în perioada 24 septembrie - 4 octombrie. Alături de "Katalin Varga", din competiţia de lungmetraj mai fac parte filmele "A Blind River", de An Sun-Kyong, proiectat în premieră mondială, "Amerrika", de Cherien Dabis, "Applause", de Martin Pieter Zandvliet, "Giant", de Adrían Biniez şi multe altele. Drepturile de distribuţie pentru filmul "Katalin Varga"au fost vândute în mai multe teritorii, printre care Marea Britanie şi Franţa. În România, cel mai probabil, filmul va intra în cinematografe în septembrie, potrivit producătorilor români.
Cvartetul Bălănescu din Marea Britanie şi artistul multimedia austriac Klaus Obermaier prezintă în premieră în Suedia spectacolul "Maria T", pe 23 octombrie, la Södra Teatern din Stockholm. Proiect muzical finalizat în 2005, conceput de Alexandru Bălănescu şi Klaus Obermaier, spectacolul "Maria T" este inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea cântăreţei. Muzica interpretată de Cvartetul Bălănescu rămâne fidelă materialului original, filtrat, însă, prin propria perspectivă a ansamblului. Vocea Mariei Tănase, element de bază al structurii compoziţionale, este prelucrată cu ajutorul tehnicii computerizate şi completată de prestaţia live a artiştilor. Pe fundal, în spectacol sunt prezentate mixaje vizuale semnate de Klaus Obermaier, cuprinzând imagini cu Maria Tănase şi cu Bucureştiul epocii în care a trăit artista.
Cautare
Newsletter
Literatura rom�na contemporana, prezentata de Academia Suedeza
Luni, 23 aprilie 2012, va avea loc la Institutul Cultural Rom�n de la Stockholm lansarea antologiei Det sk�na med sk�nlitteraturen 2: modernt och omodernt men samtida (Ce are frumos beletristica. Modern sau nu, dar contemporan).
Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate �n interpretarea unei distributii tinere si de valoare �nseamna �mpreuna premiera baletului clasic Don Quijote.
Banca Nationala a Rom�niei are placerea sa va invite marti, 24 aprilie 2012, ora 18:00, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, la recitalul de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si violoncelistul Adrian Naidin.
Participare rom�neasca la festivalul de film IndieLisboa 2012
Cinematografia rom�neasca va fi prezenta cu doua productii la cea de-a noua editie a Festivalului International de Film IndieLisboa, care se va desfasura �ntre 26 aprilie si 6 mai 2012.
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM
Despre Feleacu se stie ca a fost �ntemeiat la 1366, din ordinul regelui Ludovic I. �n acele timpuri, cetatea Clujului avea nevoie de aparatori ai drumului care o lega de Turda.
Marti, 1 mai 2012, ora 12.00, la Sala ArCuB, va avea loc conferinta de presa - int�lnire cu regizorii Nikolay Kolyada si Oskaras Kor�unovas, un dialog despre rolul regizorului �n teatrul contemporan.
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.