Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
15 aprilie 2010
Un grup de experţi în management cultural împreuna cu Centrul de Cercetare Teatrala ”Ion Sava” organizează astăzi, de la ora 11 la Teatrului Naţional Bucureşti, o dezbatere despre Managementul instituţiilor publice de cultură. Temele propuse spre discuţie sunt: Versiunea românească a managementului cultural din ’90 până în present, Management organizaţional și managementul de proiect, Manager versus Director. Întâlnirea de mâine a fost determinată de interesul stârnit de dezbaterea publică privind Descentralizarea și managementul în cultură, organizată în urmă cu o luna de Societatea Academica Română, notează Mediafax.
Cea de XXI-a ediţie a Zilelor Kőrösi Csoma Sándor are loc de astăzi până sâmbătă la Covasna, sub înaltul patronaj al UNESCO. La eveniment sunt aşteptaţi 22 de cercetători şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei. Deschiderea oficială a editiei din acest an urmează să aibă loc la statuia lui Kőrösi din localitatea Chiuruş, în prezenţa ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. Ministerul Culturii, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, a iniţiat proiectul "Trei staţii" (Chiuruş - Göttingen - Dargeeling), care cuprinde susţinerea unor conferinţe internaţionale şi expoziţii. Din dorinţa de a afla şi cerceta originea limbii maghiare, Kőrösi a parcurs peste 12.000 de kilometri, reuşind să înveţe pe parcurs 17 limbi.
Un număr record de 83 de edituri participă, până pe 18 aprilie, la Târgul de carte Caravana Gaudeamus, care are loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Scriitorul Zorin Diaconescu, directorul onorific al târgului, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că numărul editurilor expozante la cea de-a XI-a ediţie a Târgului Gaudeamus este de 83, ceea ce reprezintă un record absolut al caravanei. Diaconescu a spus că la târg participă 34 de edituri străine, 34 de edituri româneşti, cinci instituţii de învăţământ, şase agenţii de difuzare de carte românească şi străină şi trei firme multimedia.
Programul manifestărilor cuprinde 33 de evenimente, lansări de carte şi concursuri. Programul de vizitare a târgului este până sâmbătă, între orele 10 şi 19 iar duminică, între orele 10 şi 14. Intrarea este liberă.
Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" va deschide festivalul "Uşi deschise", organizat de mâine până duminică la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În prima seară a evenimentului, care are ca scop prezentarea şcolilor de teatru şi film ale UNATC, va avea loc, de la ora 19, proiecţia filmului în prezenţa protagoniştilor şi a regizorului Florin Şerban. A doua zi, de la ora 12, va fi prezentat spectacolul coupé "Cântăreaţa cheală & Lecţia", în regia lui Victor Ioan Frunză, de la Teatrul de Comedie din Bucureşti. Festivalul prezintă, de asemenea, ateliere interactive de teatru, dans şi lupte scenice şi dezbateri pe teme artistice. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc mâine la ora 10.
Filmele "Copiii noştri ne vor acuza" de Jean Paul Jaud şi "Luna Verde" de Visarion Alexa vor fi prezentate, în premieră în România, mâine şi sâmbătă, la Cinema Victoria, din Cluj-Napoca. "Luna Verde" este un road movie despre generaţia tânără şi problemele ei. Din distribuţia dramei fac parte Ioana Anastasia Anton, Tudor Istodur şi Maia Morgenstern. Proiecţia de gală, cu participarea echipei de filmare, va avea loc sâmbătă, de la ora 19. Cel de-al doilea film este un documentar francez care porneşte de la unele date statistice, conform cărora 100.000 de copii mor anual de boli provocate de mediu, în Europa, unde aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer au legătură directă cu mediul înconjurător. Proiecţia de gală a acestei pelicule, cu participarea regizorului Jean-Paul Jaud, va avea loc mâine, de la ora 19.
În cadrul programului expoziţiei There Is No Alternative, astăzi la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, artiştii Mona Vatamanu şi Florin Tudor se întâlneşte cu publicul suedez. Lucrările prezentate în expoziţia There Is No Alternative abordează teme precum căderea regimurilor comuniste, recenta criză bancară şi financiară sau relaţia problematică între capitalism şi ideea de libertate. Folosind mijloace de exprimare artistică variate, de la performance şi film la text şi desene, artiştii din expoziţie cercetează felul în care este reprezentată revitalizarea încrederii în individualism şi în capitalismul global, şi cum pot influenţa aceste reprezentări stilul nostru de viaţă, modul în care producem cultură sau felul în care percepem istoria. Expoziţia este deschisă până pe 16 mai.
Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York, a fost aleasă, în cadrul celei de-a 13-a reuniuni oficiale a conducătorilor institutelor şi centrelor culturale europene din New York, pentru un mandat de preşedinte al organizaţiei EUNIC New York, reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeana prezente în Statele Unite ale Americii. EUNIC (European Union National Institutes for Culture) este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga în 2006 şi condusă în 2010 de către preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici. Filiala EUNIC New York a fost înfiinţată în 2007, reunind organizaţii culturale din 14 ţări ale Uniunii Europene activând în Statele Unite ale Americii. EUNIC New York are vocaţia de a încuraja colaborarea dintre institutele naţionale ale ţărilor Uniunii Europene şi de a deveni o voce culturală recunoscută Statele Unite ale Americii.
Actorul Florin Piersic s-a înscris ieri în anul întâi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi. Florin Piersic a luat această decizie în urma unei întâlniri cu studenţii acestei facultăţi, în cadrul căreia a spus că vrea să urmeze cursurile universităţii ieşene. „Sigur că nu voi putea să vin la cursuri, dar o să mă pregătesc pentru anul I, nu glumesc, din plăcerea de a studia", a declarat Florin Piersic. El a adăugat că vrea să-şi păstreze "sufletul tânăr" şi că are la Iaşi numeroşi prieteni.
Regizorul Alexandru Solomon a declarat, ieri, că filmul "Kapitalism - reţeta noastră secretă" - cea mai recentă producţie a sa, care, pornind de la o vizită fictivă a lui Ceauşescu în prezent, face o radiografie a lumii afacerilor din România - este pentru el "petiţia unui cetăţean". Alexandru Solomon a mai spus că filmul a presupus aproximativ 60 de ore de filmare, pe lângă materialele de arhivă. " Solomon a mai spus că nu şi-a dorit să "îi pună la colţ" pe cei prezentaţi în documentar, însă personajele din "Kapitalism", mari oameni de afaceri români, ies destul de şifonaţi, fiind, uneori, protagoniştii unor momente de umor involuntar. "Kapitalism - reţeta noastră secretă" intră în cinematografele din România pe 23 aprilie, dar înainte va avea o premieră de gală, pe 21 aprilie, la Cinema Studio din Capitală, unde sunt invitate şi personajele principale din documentar.
Artista Aurelia Mihai prezintă filmul "Cinematograful roşu" la festivalul de artă video Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid, care are loc până pe 21 aprilie, la Madrid. ICR Madrid sprijină deasemenea participarea la acest festival a artistei Aureliei Mihai, a Oanei Tănase, comisar la Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti şi a profesorului Ioan Sbârciu, de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Sâmbătă, la sediul Comunităţii Madrid, Oana Tănase va face o prezentare a Muzeului Naţional de Artă Contemporană Bucureşti şi a activităţii acestuia. Filmul Aureliei Mihai "Cinematograful roşu" (o producţie România/ Germania, 2009) va fi prezentat pe 18 aprilie, de la ora 18.30, la Filmoteca Spaniolă. Cu participarea a 120 de artişti şi realizatori de film din întreaga lume, această ediţie a festivalului Rencontres Internationales propune un program inedit, în care sunt incluse 30 de sesiuni de proiecţii, o expoziţie video şi multimedia, precum şi o serie de dezbateri.
Rajmohan Gandhi, nepotul lui Mahatma Gandhi, va face, duminică, o vizită extraordinară la Cluj-Napoca. Rajmohan Gandhi îşi va lansa noua carte intitulată "The man, his people and the empire", va susţine un discurs şi se va întâlni cu oficialităţile din Cluj, precum şi cu profesori, studenţi şi elevi. După lansare, clujenii vor putea participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Agenţiile de presă Reuters, France Press, Associeted Press, dar şi Getty au decis să boicoteze conferinţa de presă, de astăzi, în care organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Cannes anunţă selecţia oficială, informează AFP.
Agenţiile de presă au ales să facă acest gest, referitor la conferinţa celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de la Cannes, pentru a denunţa restricţiile impuse de organizatori în privinţa transmisiilor video pe covorul roşu. Organizatorii Festivalului de la Cannes, ce se desfăşoară anul acesta între 12 şi 23 mai, au informat agenţiile că restricţiile de difuzare a imaginilor video se aplică din momentul în care vedetele urcă pe scările Palais des Festivals şi în timpul conferinţelor de presă. Aceste restricţii vin în urma unor acorduri semnate de organizatori cu postul TV francez cu plată Canal Plus şi cu filiala de televiziune a companiei Orange, divizie France Telecom, care au exclusivitate asupra transmiterii imaginilor de pe covorul roşu şi de la alte evenimente oficiale din cadrul festivalului.
Balerina Alina Cojocaru a primit recenzii pozitive din partea publicaţiei britanice The Independent, care îi apreciază prestaţia din spectacolul "Cenuşăreasa" de la Royal Opera House din Londra, deşi notează că este prima oară când artista are şi momente în care îşi pierde concentrarea. Zoe Anderson, criticul de artă al publicaţiei The Independent, apreciază spectacolul "Cenuşăreasa", pus în scenă de coregraful Frederick Ashton pe muzica lui Serghei Prokofiev, ca fiind "un basm cu personalitate". Alina Cojocaru este prim-balerină a The Royal Ballet din Londra, s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din "Giselle". Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii. Alina Cojocaru revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, pe 29 aprilie, unde va dansa alături de partenerul său, Johan Kobborg, într-o gală de balet în încheierea stagiunii.
Tuborg Green Fest şi Sonisphere Festival vor fi organizate împreună, în urma unui parteneriat, în perioada 25 - 27 iunie, la Bucureşti. Romexpo îşi va deschide porţile amatorilor de muzica rock cu cel mai aşteptat line up al anului: Metallica, Rammstein, Manowar, Heaven & Hell, Slayer, Megadeth, Alice in Chains, Anthrax, Volbeat, Mastodon, Stone Sour. Tuborg Green Fest şi Sonisphere sunt festivaluri cu renume internaţional, care au adus în ultimii ani cele mai în vogă trupe în faţa publicului din numeroase ţări europene. Fiind cel mai mare eveniment de acest tip organizat până în prezent în România, festivalul va aduce trei zile de muzică fără egal, distracţie pe măsură şi o atmosferă incendiară", au declarat organizatorii.
Primul concert susţinut de Whitney Houston, în Marea Britanie, după problemele medicale care au obligat-o pe cântăreaţa americană să anuleze o parte dintre show-urile programate în cadrul turneului ei european, nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor şi a fost criticat de presa britanică. "Nu a fost concertul la care se aşteptau fanii", a scris cotidianului The Sun, după show-ul susţinut de Whitney Houston în oraşul Birmingham. Potrivit aceleiaşi publicaţii, timpul şi dependenţa de droguri, pe care artista americană susţine că a învins-o, şi-au lăsat o amprentă puternică asupra vocii sale, considerată în trecut una dintre cele mai bune din industria muzicală.
Circa 30 de concerte din turneul european al cântăreţei sunt programate până în iunie, în oraşe precum Nottingham, Newcastle, Londra, Dublin, Milano, Roma, Zurich, Berlin, Copenhaga, Stockholm şi Helsinki.
Peste 200 de artişti, reprezentanţi ai genurilor rock, folk, funk, tech, techno, breakbeat, goa, drum&bass, chill-out, reggae, hip-hop, house şi electro, vor evolua pe 14 scene în cadrul celei de-a doua ediţii Iarmaroc Fest, între 21 şi 23 mai, în pădurea Borăneşti, lângă Urziceni. Festivalul va avea loc la fosta bază militară de lângă Urziceni, la 45 de kilometri de Bucureşti, timp de două nopţi şi trei zile.
Peste 200 de artişti, dintre care 47 străini, vor evolua pe 14 scene. Între sesiunile de dans, spectatorii pot viziona piese de teatru şi expoziţii de fotografie, pot participa la workshop-uri de pictură, sculptură şi desen sau pot face cumpărături de la cei peste 100 de expozanţi ce vor participa la bazarul de produse hand-made.De asemenea, la Iarmaroc Fest 2010, va avea loc un festival de film vechi, cu proiecţiile unor documentare româneşti realizate între anii 1920 - 1940. Spaţiul de joacă şi distracţie din cadrul festivalului include: tiroliana, peretele cu blocatoare, pânza de păianjen, podul Indian, rodeo, ringuri de sumo şi box gonflabile, podul suspendat, tir cu arcul şi plasa piratului. Cei care doresc să campeze la Iarmaroc Fest vor avea la dispoziţie o zonă de camping. Abonamentul pe 3 zile pentru participarea la festival costă 100 de lei dacă este achiziţionat în avans.
Teatrul Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev va prezenta spectacolul "Frumoasa din pădurea adormită", pe 26 mai, la Sala Palatului din Bucureşti.
Al doilea balet al compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, scris în 1889, după povestea lui Charles Perault, a avut premiera pe 3 ianuarie 1890, la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg. Biletele pentru reprezentaţia Teatrului de Operă şi Balet din Kiev la Sala Palatului au fost puse deja în vânzare.
Cea de-a 53-a ediţie a premiilor Grammy, considerate cele mai prestigioase recompense din industria muzicală, va avea loc pe 13 februarie 2011, au anunţat reprezentanţii Recording Academy, organizatoarea acestei gale, informează accesshollywood.com. Prin această decizie, gala premiilor Grammy revine astfel la tradiţie, deoarece aceste distincţii au fost aproape întotdeauna decernate în luna februarie. Anul acesta, gala premiilor Grammy a avut loc pe 31 ianuarie, pentru a se evita o suprapunere cu transmisiunile sportive de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver. Din acest motiv, termenul limită pentru înscrierea pieselor eligibile pentru Grammy a fost devansat în 2009 până pe 31 august. În acest an, termenul limită pentru înscrierea pieselor eligibile a revenit la data tradiţională - 30 septembrie.
Gala Grammy 2011 va avea loc la Staples Center din Los Angeles şi va fi transmisă în direct de postul CBS.
Douăzeci de designeri spanioli, belgieni şi ungari s-au inspirat din pasaje ale unor mari opere literare pentru a le confecţiona o 'îmbrăcăminte pe măsură', prin care doresc să depăşească frontierele şi să înfrăţească moda şi literatura. Expoziţia intitulată '20 de obiecte de îmbrăcăminte pentru Europa: dialog între modă şi literatură', care s-a inaugurat ieri la sediul Institutului Cervantes, din Madrid prezintă 20 de desene inspirate din texte ale unor scriitori spanioli, latinoamericani, belgieni şi ungari. Modesto Lomba, preşedinte al Asociaţiei Creatorilor de Modă din Spania, evocă 'fluturii galbeni' care apar într-un pasaj din romanul 'Un veac de singurătate', scris de columbianul Gabriel Garcia Marquez, iar spaniolul Jesus del Pozo a fost însărcinat să 'îmbrace' lucrarea 'Anii petrecuţi cu Laura Diaz', a sciitorului mexican Carlos Fuentes. Expoziţia, care face parte din programul cultural organizat de preşedinţia spaniolă prin rotaţie a Uniunii Europene în coordonare cu Belgia şi Ungaria, a fost deja la Bruxelles şi Budapesta şi va rămâne la Madrid până la 23 mai.
O serie de şapte interviuri acordate de Jacqueline Kennedy la doar câteva luni după asasinarea soţului ei John F. Kennedy, în 1963, va fi publicată în premieră într-o carte editată de fiica sa Caroline Kennedy, au anunţat, marţi, reprezentanţii editurii Hyperion, citaţi de Reuters. Fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii face câteva mărturisiri despre planurile preşedintelui John F. Kennedy de a câştiga un al doilea mandat la Casa Albă într-o serie de interviuri acordate, în 1964, lui Arthur Schlesinger, un istoric laureat cu premiul Pulitzer şi biograf al familiei Kennedy.
Caroline Kennedy, singurul copil supravieţuitor al fostului cuplu prezidenţial american, a decis să publice în premieră aceste interviuri, pentru a marca, în 2011, împlinirea a 50 de ani de la învestirea tatălui ei ca preşedinte al SUA.
La Absintherie Sixtina din capitală, are loc astăzi de la ora 19 o licitaţie de artă, combinata cu un targ caritabil. Mai mulţi artişti au anuntat că vor dona lucrari la eveniment. Toti banii obtinuti din vânzări vor pleca catre Busabaga, un sat din Uganda pentru ajutorarea copiilor. În cadrul licitaţiei va avea loc şi un concert de muzica traditionala africana sustinuta de Ikhaya Drum.
Tot in această seară de la ora 18, bucureştenii sunt invitaţi la Seara de film de la Institutul Cultural Român unde vor fi proiectate patru scurtmetraje realizate de Ana-Felicia Scutelnicu: Ispita (foto-animaţie/experimental), Tiraspol-Berlin (documentar), Între Ziduri (ficţiune), Curtea din spate (ficţiune), cel din urmă fiind selecţionat la Festivalul de la Cannes 2010, în secţiunea Next Generation. Ana-Felicia Scutelnicu s-a născut în 1978 în Republica Moldova, iar din 2002 locuieşte şi lucrează la Berlin. În prezent este studentă la regie în ultimul an la Academia de Film şi Televiziune din Berlin. Regizoarea va fi prezentă la proiecţii şi va răspunde întrebărilor publicului. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Astăzi şi mâine are loc la Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale „ASTRA” lectura publică a cărţii de poveşti „Morişca din muzeu”. Publicaţia a fost editată în cadrul Târgului Naţional de Jucării, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Cartea are la bază povestea unui copil sibian, ce a trecut pragul Muzeului ASTRA. Evenimentul este strâns legat de data de 2 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii. În această zi, în 1805, se naşte la Odense, Danemarca, Hans Christian Andersen, cel care avea să fie numit, încă din timpul vieţii, regele basmului. Cu această ocazie Muzeul ASTRA a hotărât să sărbătorească cartea pentru copii, care este un instrument de cultură, util cititorului copil, pentru educarea sa.
Duminică, 18 aprilie, în România va fi zi de doliu naţional în memoria victimelor accidentului aviatic petrecut la Smolensk. Astfel, în ziua în care va fi înmormântat trupul neînsufleţit al preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, posturile naţionale de radio şi televiziune din România trebuie să-şi adapteze corespunzător programele, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean. De asemenea, pe 18 aprilie drapelul României va fi arborat în bernă la sediile tuturor instituţiilor publice locale şi centrale, ale partidelor, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură. Şi la misiunile diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei şi în gări va fi arborat, în bernă, tricolorul. Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa, Maria Kaczynska, şi alte 96 de persoane au decedat într-un accident aviatic petrecut în Rusia, la Smolensk, pe 10 aprilie.
Cea de XXI-a ediţie a Zilelor Kőrösi Csoma Sándor va avea loc în perioada de astăzi până sâmbătă la Covasna, sub înaltul patronaj al UNESCO. La eveniment sunt invitaţi 22 de cercetători şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei. Ministerul Culturii, în colaborare cu Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia Kőrösi Csoma Sándor, a iniţiat proiectul "Trei staţii" (Chiuruş - Göttingen - Dargeeling), care cuprinde susţinerea unor conferinţe internaţionale şi expoziţii. Scopul proiectului este accentuarea pe plan internaţional a exemplului remarcabil al lui Kőrösi Csoma Sándor care din dorinţa de a afla şi cerceta originea limbii maghiare a parcurs peste 12.000 de kilometri, reuşind să înveţe pe parcurs 17 limbi. Kőrösi Csoma Sándor s-a născut la Chiuruş în 4 aprilie 1784. După definitivarea studiilor universitare, la 27 noiembrie 1819, Körösi Csoma Sándor şi-a început călătoria spre Tibet. Principalul scop cu care a plecat la acest drum a fost căutarea originii ungurilor în orientul îndepărtat. La cererea unui conducător european din zona asiatică, Csoma Sandor a început studierea limbii tibetane, realizând un dicţionar tibetano-englez, unul sanscrito-tibetano-englez şi o carte despre gramatica tibetană. În prefaţa dicţionarului, precizează că acest material didactic va ajuta în realizarea scopului principal, de căutare a originii ungurilor.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.