DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

16 aprilie 2010

Filmul "Helen" rulează în cadrul festivalului NexT astăzi începând cu ora 20:30, la Cinemateca Eforie. Regizorii Christine Molloy şi Joe Lawlor, selecţionaţi în competiţia NexT 2007 cu scurt metrajul Daydream, revin la Bucureşti cu primul lor lung metraj – Prezentat la peste 30 de festivaluri internaţionale de film din lumea întreagă filmul Helenconstruieste o puternică atmosferă, stranie şi tensionată, pornind de la povestea lui unei tinere de 18 ani, declarată dispărută. Presa britanică a plasat Helen printre filmele-eveniment ale anului 2008. Prestigioasa publicaţie Sight & Sound apreciază că Helen „este un debut remarcabil”, The Independent declară că filmul „este un semn de viaţă pentru renaşterea unui cinema arthouse britanic”, iar The Observer scrie că filmul este „un lung metraj de debut impresionant”.

Festivalul International Gala „STAR” are loc la Bacău de astăzi până 20 aprilie.
Ca şi în ediţile anterioare, Gala “STAR” 2010 îşi propune să stimuleze interesul publicului pentru recital (One-Man-Show) ca formă autonomă de spectacol, precum şi interesul artiştilor faţă de acest gen de spectacol individual şi de autor, ca formulă ce poate pune în valoare întregul potenţial al „creatorilor de teatru“. Evenimentul se află la a 5-a ediţie. Programul Galei „STAR” va cuprinde, în afara spectacolelor invitate, întâlniri cu importanţi oameni de teatru, critici, dramaturgi, scenografi, jurnalişti.

Festivalul Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT, cunoscut pentru iniţiativele lui neconvenţionale, oferă copiilor, la ediţia din acest an, un program special, denumit NexT Kids, care prezintă celor mici scurtmetraje pe teme de interes pentru aceştia. Astfel,mâine, de la ora 11, Cinema Scala va deveni, pentru câteva ore, o adevărată Ţară a Minunilor, gata să găzduiască toţi copiii iubitori de film din Capitală, cărora le este dedicat programul NexT Kids. Spectatorii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani sunt aşteptaţi la Scala pentru a urmări un program special de scurtmetraje marca NexT, care oglindesc, în mic, compoziţia şi spiritul celui mai important festival de scurtmetraj din România. Proiecţiile vor fi urmate, în foaierul cinematografului, de două ore de activităţi special concepute pentru copiii care au vizionat filmele.

Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti va prezenta în Premieră naţională „Seară Balanchine”, mâine de la ora 18:30.
Publicul din România va putea urmări două dintre cele mai celebre lucrări ale renumitului coregraf George Balanchine, „Valse Fantaisie” pe muzica lui M. Glinka şi „Serenade” pe muzica lui P. I. Ceaikovski. Balerinii sunt pregătiţi pentru acest spectacol-eveniment de Maestrul repetitor Paul Joseph Boos, desemnat de Trustul George Balanchine (New York) să monteze acest spectacol pe scena Operei Naţionale Bucureşti. „Seară Balanchine” se va deschide cu cea mai recentă creaţie a maestrului Ioan Tugearu, intitulată „Fuga. Marea fugă”, pe muzică de J. S. Bach şi L. van Beethoven.

Institutul Cultural Roman, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Ruse, Est-europene si Eurasiatice din cadrul Universitatii Stanford, SUA, şi organizaţia Casa Romana - Comunitatea romanilor din San Francisco Bay Area, organizeaza de astăzi până duminică prima editie a Festivalului de Film Romanesc de la Universitatea Stanford, California, Statele Unite. Evenimentul este intitulat „Cenzură si (r)evolutie - festival de film românesc & forum de discutii”. Proiectiile vor fi insotite de dezbateri la care vor participa actori şi scenaristi din România.

La Accademia di Romania din Roma va avea loc luni de la ora 19 manifestarea cu titlul “Le luci delle pietre”/”Luminile pietrelor”: o călătorie printre poezii şi fotografii cu Dinu Flămând şi Savina Tarsitano. Artista italiană Savina Tarsitano şi poetul român Dinu Flămând s-au cunoscut în 2005 în timpul unei rezidenţe artistice la Fondazione Bogliasco în Liguria. Savina Tarsitano mărturiseşte că ideea de a folosi rocile şi zidurile de piatră ca spaţii pe care să proiecteze umbra unui corp uman s-a născut din convingerea că umbrele sunt adevăraţi “măsurători ai luminii” care vorbesc despre timp şi despre scurgerea lui. Poetul Dinu Flămând este membru fondator al cenaclului şi al revistei Echinox din Cluj-Napoca şi, alături de Adrian Popescu şi Ion Mircea, exponentul cel mai important al grupului echinoxist.

Astăzi de la ora 17, Ioana Pârvulescu va susţine conferinţa Istorie şi istorii în Piaţa Teatrului Naţional la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Conferinta are loc în cadrul programului Mitologii urbane. Oraşul şi literatura. Ioana Pârvulescu este Conferenţiar la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde predă literatură română modernă. A condus «Cenaclul Lovinescu», la dorinţa Monicăi Lovinescu. Din 1993 este redactor la revista România literară. În paginile acestei reviste a reuşit să retrezească, încă din 1998, interesul pentru perioada dintre cele două Războaie Mondiale, prin rubrica săptămânală Revista revistelor interbelice. La Editura Humanitas a iniţiat şi a coordonat timp de 10 ani colecţia de proză „Cartea de pe noptieră”. O bună parte din cărţile ei au ca personaj Bucureştiul: Întoarcere în Bucureştiul interbelic, În intimitatea secolului 19 şi Întoarcere în secolul 21. Recentul ei roman Viaţa începe vineri se petrece tot în Capitală, în ultimele 13 zile ale anului 1897.

Institutul Cervantes din Bucureşti, Ambasada Regatului Spaniei în România şi Muzeul Naţional de Artă al României organizează duminică de la ora 11,30 proiecţia filmului lui Carlos Saura, „Goya la Bordeaux“. Prezentarea face parte din evenimentele paralele ce însoţesc expoziţia „Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya“ deschisă până pe 30 mai şi va avea loc în spaţiul expoziţional, Sălile Kreţulescu ale Muzeului de artă. Accesul este liber în limita locurilor disponibile. În pelicula lui Carlos Saura din 1999, Francisco de Goya, în vîrstă de 82 de ani (în anul morţii sale, 1828), exilat la Bordeaux împreună cu ultima dintre amantele sale, Leocadia Zorrilla de Weiss, îşi povesteşte viaţa dinaintea fiicei sale, Rosario. Rând pe rând, Rosario află despre tulburări politice, pasiuni otrăvite şi beţia celebrităţii. Vineri, 28 aprilie, ora 17.00, Sălile Kreţulescu vor găzdui, în cadrul aceleiaşi expoziţii, un alt eveniment conex, conferinţa „Goya în literatură“, susţinută de profesorul Leonardo Romero Tobar.

Mai este o lună până la concertul superstarului american Jon Secada, la Bucureşti. Spectacolul este produs în România de International Creative Artists si se va desfasura pe data de 19 Mai la Sala Palatului. Activitatea din ultima luna a muzicianului a fost foarte intensa. Secada a participat la inceputul lunii trecute , alaturi de alti 80 de muzicieni, intre care Carlos Santana, Riky Martin, Shakira, Gloria Estefan sau Jose Feliciano, la inregistrarea melodiei “We Are The World” in varianta spaniola, “Somos El Mundo”. Incasarile obtinute in urma difuzarii la radio si tv şi descărcării de pe internet ale acestei melodii precum si din vanzarea CD-ului vor fi donate de” We Are The World Foundation” in beneficiul poporului haitian. In data de 16 martie, Jon Secada a lansat online albumul "Classics" & "Clasicos". CD-ul va fi pus in vanzare in data de 4 mai, cu doar 2 saptamani inaintea concertului de la Bucuresti. Dupa concertul de la Bucuresti, Jon va merge pentru 5 concerte in Turcia si isi va incheia mini-turneul european in Germania, la Berlin.

Interzis de cenzura comunista, romanul Ambasadorul de Ioan Mihai Cochinescu. a aparut abia dupa revolutia din 1989, obtinind in scurt timp cele mai prestigioase premii literare din Romania: Premiul Academiei Romane, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul pentru Proza „Liviu Rebreanu”. Editura Cartea Romaneasca va invita astăzi de la ora 18, la Libraria Diverta Magheru, la lansarea romanului, la care vor lua cuvântul Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu şi Florin Iaru.

Legendarul cântăreţ Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, concertează, pe 2 octombrie, la Bucureşti, la Zone Arena, informează organizatorii.
Concertul face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", ce va fi lansat pe 15 iunie. Osbourne a anunţat lansarea albumului "Scream" la sfârşitul lui 2009. Renumitul rocker britanic a anunţat titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul album: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi "Soul Sucka". Trupa Black Sabbath, înfiinţată în Birmingham, Marea Britanie, în 1968, a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial. Membrii fondatori ai trupei sunt Ozzy Osbourne (solist vocal), Tony Iommi (chitară), Geezer Butler (bas) şi Bill Ward (tobe şi percuţie). Printre cele mai cunoscute albume ale trupei se numără "Paranoid" (1970), "Master of Reality" (1971), "Sabotage" (1975), "Heaven and Hell" (1980), "Born Again" (1983), "Tyr" (1990) şi "Cross Purposes" (1994). Albumul solo "No More Tears", lansat de Ozzy Osbourne în 1991, a primit patru discuri de platină în Statele Unite ale Americii şi a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului şi a criticilor de specialitate.

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, susţine că din vara acestui an Centrul de Cultură de la Arcuş va fi transferat în administrarea Consiliului Judeţean Covasna, la fel ca şi Centrul Apostu de la Bacău, care va fi preluat de Consiliul Judeţean Bacău. Kelemen Hunor a făcut această declaratie, ieri la Covasna unde a participat la deschiderea Zilelor Kőrösi Csoma Sándor. Veche reşedinţă nobiliară, clădirea în care este sediul Centrului de Cultură Arcuş a fost ctitorită de familia baronului maghiar Bela Szentkereszty, înrudită cu familia grofilor austrieci Haller şi a boierilor români Florescu şi Bibescu şi datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea. După naţionalizarea din anul 1945, clădirea a fost, pe rând, orfelinat, şcoală de mecanici agricoli, magazie şi sediu al CAP Arcuş, până în 1968, când a devenit sediul Casei Agronomului din judeţul Covasna, fiind consolidată şi restaurată. Începând cu anul 1982, a intrat în patrimoniul fostului Partid Comunist, fiind din nou restaurată şi pregătită ca reşedinţă pentru familia Ceauşescu. În 1990, clădirea a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură ale judeţului Covasna iar o parte din domeniul aferent a intrat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor.
Construită în stil neobaroc, clădirea are două etaje şi demisol.

TVR a cumpărat, la târgul de televiziune de la Cannes, serialul istoric "Three Kingdoms", realizat în China în ultimii ani, care cuprinde 95 de episoade şi are la bază un roman omonim. Producţia serialului a durat şase ani şi este una dintre cele mai mari producţii HD realizate în China în ultimii ani. Serialul are la bază romanul istoric lansat în China "The Three Kingdoms", o carte despre anii tumultuoşi de la sfârşitul Dinastiei Han. Pe de altă parte şi TVR îşi prezintă oferta la târgul de televiziune de la Cannes. Astfel, printre produsele pe care TVR le promovează în vederea vânzării se numără două producţii regizate de câştigătorul premiului Palme d'Or 2008 pentru scurtmetraj, Marian Crişan - "Amatorul" şi "Portret de familie", scurtmetrajul "Dimineaţa", de Radu Jude, dar şi "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan. Tot la capitolul producţii de ficţiune, Televiziunea Română încearcă să vândă la filmele "Călătorie de vis", de Valentin Hotea, miniseria "Martorii", care cuprinde patru episoade de câte 50 de minute, în regia lui Dan Piţa şi Şerban Marinescu, şi serialul "La urgenţă", de Andrei Zincă. Cea de-a 47-a ediţie a târgului de producţii TV de la Cannes se încheie astăzi.

Actorul amator Papan Chilibar, interpretul unui rol secundar în filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni, miercuri, alături de alte două persoane, fiind cercetat pentru spargeri de locuinţe. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a declarat, ieri dimineaţă, că bărbatul a avut patru complici. Papan Chiliban a mai fost închis doi ani, pentru spargeri de locuinţe şi eliberat înainte de termen pentru bunăpurtare. Producătorul lungmetrajului "Eu când vreau să fluier, fluier", Daniel Mitulescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Papan Chilibar era unul dintre deţinuţii care aveau şanse de reabilitare. "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". La 1 aprilie, filmul a fost difuzat în Penitenciarul Jilava.

Regizorul Radu Muntean a declarat că este foarte mulţumit de selectarea filmului său "Marţi, după Crăciun" în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes apreciind că acest fapt arată că "se întâmplă lucruri bune în cinematografia românească". Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun" rulează, în secţiunea Un Certain Regard, alături de cel mai nou film al lui Cristi Puiu, "Aurora". Filmul a obţinut un credit de aproximativ 318.000 euro, în urma concursului de proiecte organizat de CNC în 2008. Anul trecut, regizorul Corneliu Porumboiu a obţinut două trofee la secţiunea Un Certain Regard, cu filmul "Poliţist, adjectiv": FIPRESCI şi premiul juriului.

Un concert dedicat memoriei preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a victimelor accidentului aviatic din Rusia va fi susţinut astăzi de Filarmonica de Stat "Transilvania"la Cluj Napoca. Concertul va avea loc la Biserica "Sfântul Mihail" şi va fi dirijat de maestrul Nicolae Moldoveanu. Acesta va cuprinde Misa în Si minor, de Bach, una dintre cele mai aclamate şi interpretate lucrări ale barocului târziu. Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, sâmbătă, la aterizare, într-o pădure din apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

Cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Kőrösi Csoma Sándor, care se desfăşoară sub înaltul patronaj al UNESCO, a început, ieri, în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Deschiderea oficială a avut loc la statuia lui Kőrösi din Chiuruş. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a declarat că UNESCO a dedicat acest an apropierii culturilor, motiv pentru care s-a considerat că este un moment prielnic să fie aniversat omul de ştiinţă Kőrösi Csoma Sándor. La cea de-a XXI-a ediţie care il oamgiază pe Kőrösi au fost invitaţi 22 de cercetători şi ambasadorii Indiei, Chinei, Libanului, Irakului, Ungariei, Germaniei, Turciei şi Siriei.

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a declarat,ieri, într-o conferinţă de presă, că spectacolul "Symphoenix", care va avea loc pe 28 aprilie, la Sala Palatului din Capitală, este "un Phoenix orchestrat şi aranjat între clasici". Trupa Phoenix prezintă, pe 28 aprilie, de la ora 19, la Sala Palatului din Bucureşti, concertul "Symphoenix", o producţie originală ce reuneşte pe aceeaşi scenă aproximativ 100 de muzicieni, membri ai Orchestrei Simfonice Bucureşti şi ai Corului Accoustic, ce vor evolua sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. De asemenea, printre invitaţii speciali ai serii se numără Moni Bordeianu, tenorul Vlad Miriţă, prim-solista Operei Române Tina Munteanu şi Adrian Petrescu (oboi şi saxofon).

Biblioteca Congresului American, care găzduieşte toate ediţiile ziarelor tipărite, a anunţat că va arhiva toate mesajele postate public pe reţeaua de micro-blogging Twitter, de la lansarea sa, din 2006, informează France Press. Twitter generează peste 50 de milioane de mesaje pe zi, ajungându-se astfel la un rezultat total de mai multe milairde", a precizat pe blogul instituţiei, Matt Raymond, responsabil al bibliotecii.
Printre mesajele care vor fi astfel arhivate şi păstrate pentru posteritate se numără primul mesaj publicat vreodată pe Twitter, care aparţine lui Jack Dorsey, unul dintre cofondatorii reţelei, sau cel în care Barack Obama îşi anunţa victoria la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în 2008. Raymond a precizat că Biblioteca Congresului a început să arhiveze date digitale în anul 2000, prin monitorizarea site-urilor făcute pentru campaniile electorale. Acest anunţ vine în momentul în care Twitter a înregistrat mai multe zeci de milioane de vizitatori unici pe lună.

Filmul "Aurora", de Cristi Puiu, a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes (eveniment ce are loc între 12 - 23 mai), informează Hollywood Reporter. Regizorul Cristi Puiu a câştigat premiul secţiunii Un Certain Regard în 2005, cu filmul "Moartea domnului Lăzărescu". Filmul "Aurora" va rula în secţiunea Un Certain Regard, printre altele, alături de "Angelica", filmul lui Manuel de Oliveira, în vârstă de 102 ani, şi de lungmetrajul "Les Amours Imaginaires", de Xavier Dolan. Regizoarea Claire Denis este preşedinta juriului secţiunii Un Certain Regard.

Trupa E.M.I.L. sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare printr-un concert special, organizat în Club Fabrica, şi prin lansarea unui DVD documentar, intitulat "E.M.I.L. - 10 ani de abuzuri, excese ş imoralităţi", care reuneşte cele mai improtante momente din viaţa formaţiei, informează un comunicat. Înfiinţată în martie 2000, trupa E.M.I.L. împlineşte, în primăvara acestui an, 10 ani şi sărbătoreşte evenimentul printr-un concert de aproximativ trei ore, dedicat fanilor. Concertul aniversar va avea loc pe 24 aprilie. E.M.I.L. abordează, ca gen muzical, punk-rockul, cu influenţe ska, reggae, dub, pe piaţă fiind disponibile trei materiale discografice ale trupei: EP-ul "Cocktail verde", apărut în martie 2003, "Rom, fum şi vanilie", apărut în noiembrie 2005, şi "Ştiu, ţi se pare absurd...", lansat în iulie 2009. Recent, trupa a încheiat turneul de promovare a celui mai recent material discografic - "Ştiu, ţi se pare absurd..." -, prezentat la Constanţa, Timişoara, Reşiţa, Bacău, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Un anuar al artiştilor tatuatori din România va fi lansat, în perioada 28 - 30 mai, la Sibiu, cu ocazia celei de-a doua ediţii a expoziţiei internaţionale de tatuaje Transilvania Tattoo Expo. În cadrul manifestării, organizatorii au anunţat că vor lansa un anuar al artiştilor tatuatori din România, o revistă care, la prima ediţie, va avea 60 de pagini, în care se vor regăsi artişti tatuatori din ţară şi unele dintre cele mai reuşite lucrări ale acestora. Anuarul se doreşte a deveni în timp prima revistă de specialitate din ţară", susţine în comunicatul de presă Ovidiu Popârţan, organizatorul Transilvania Tattoo Expo. Atmosfera pe durata celor trei zile va fi întreţinută de câteva concerte susţinute de trupele româneşti Truda şi Trooper, dar şi de americanii de la Koffin Kats. Intrarea la ediţia 2010 a expoziţiei se va face pe bază de bilete, iar vizitatorii vor primi brăţări de identificare. Preţul biletului de intrare este de 15 lei pentru o zi şi de 30 de lei pentru toate cele trei zile ale festivalului.

Dramaturgul Vaclav Havel, fost preşedinte al Republicii Cehe, îşi va face debutul ca regizor de film, urmând să realizeze o adaptare pentru marele ecran a piesei sale de teatru intitulată "Leaving", informează variety.com. Filmările pentru lungmetrajul "Leaving", o satiră politică, vor debuta în luna iunie. Din distribuţia acestui lungmetraj va face parte şi soţia lui Vaclav Havel, actriţa Dagmar Havlova. Filmul va fi lansat în cinematografe în martie 2011. Deşi bugetul acestui proiect nu a fost deocamdată confirmat, Variety afirmă că acesta ar putea fi de circa 1,5 milioane de dolari. Piesa a avut un succes răsunător la Praga, a fost jucată la Londra şi New York.

Internetul, care este considerat un instrument pentru destabilizarea dictaturilor, este folosit, de asemenea, ca un mijloc excelent de control de către aceste regimuri autoritare, consideră bloggerii reuniţi recent la discuţii, la Berlin, relatează France Press. Revoltele populare din ultimii ani din Ucraina, Republica Moldova, Myanmar şi Iran au avut loc datorită Internetului care a facilitat o mobilizare rapidă a manifestanţilor sau difuzarea de informaţii despre reprimări. Dacă "Internetul este, fără îndoială, un fenomen fără precedent, acesta nu a abolit tot ce am învăţat din ştiinţe politice, sociologie şi istorie", a afirmat jurnalistul şi bloggerul Evgheni Morozov în timpul unei prezentări realizate în cadrul reuniunii Re:publica 2010, de la Berlin. La reuniune s-au întâlnit peste 2.000 de bloggeri din 30 de ţări.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!