Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
2 aprilie 2010
Un cântăreţ german de rock, Peter Maffay, născut la Braşov, va investi aproximativ trei milioane de euro pentru construcţia unei tabere pentru copiii cu probleme sociale din Europa, dar şi pentru renovarea bisericii fortificate şi dezvoltarea turistică a satului Roadeş din judeţul Braşov. Peter Maffay a inaugurat, ieri, şantierul unde va fi construită tabăra pentru copii, care va fi amplasată în fosta casă parohială a bisericii fortificate din sat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În tabăra de la Roadeş vor fi găzduiţi câte 14 copii cu probleme din toată Europa, proveniţi din mediile instituţionalizate, timp de două săptămâni. Copiii vor beneficia de terapie prin muzică şi natură. Peter Maffay s-a născut la Braşov, în 1949, şi a emigrat în Germania în urmă cu 45 de ani. El şi-a construit o carieră muzicală de succes în Germania, fiind, în prezent, unul dintre cei mai apreciaţi artişti pop-rock din această ţară.
Radio România Cultural va difuza, de Paşti, emisiuni special. De Înviere până la miezul nopţii, tradiţiile spirituale se întrupează muzical în "Patimile după Matei" de Johann Sebastian Bach, muzică evreiască de Pessah şi "Oratoriul Bizantin de Paşti" de Paul Constantinescu. În aceeaşi noapte, până spre 6 dimineaţa, Radio România Cultural va difuza Cântări de Înviere cu Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus şi Corul Madrigal, piese de Bach cu Richard Galliano şi sextetul său, selecţiuni de pe Vocabularies, ultimul compact disc al lui Bobby McFerrin (ce va fi lansat peste câteva zile în Statele Unite ale Americii), canţonete şi melodii cu Mario Lanza, secvenţe celebre din opere şi operete, miniaturi instrumentale cu James Galway, Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Maxim Vengerov, gospels din repertoriul Canadian Brass, iar din taigaua rusească - Corul şi Orchestra Armatei Rosii.
Între 8 şi 11 aprilie, pentru cea de-a patra oară consecutiv, va avea loc la Bruxelles Festivalul Balkan Trafik: o combinaţie extraordinară de muzică, film, ateliere, dansuri, activităţi pentru tineri şi vârstnici deopotrivă. Balkan Trafik aduce laolaltă, în cadrul unui amplu festival intercultural, comori, tradiţii şi stiluri din diferitele comunităţi - evreiască, catolică, ortodoxă şi musulmană. Balkan Trafik nu este un festival de nişă, ci o întâlnire între cultura vestică şi cea estică, unică în Europa. Prin trei producţii proprii, Balkan Trafik îşi propune să încurajeze dialogul şi schimbul cultural între membrii diasporelor de aici şi artiştii belgieni. Unul dintre cele mai importante puncte de interes ale acestei ediţii a festivalului este vizita cântăreţului la bouzouki Stelios Vamvakaris, fiul legendei Markos Vamvakaris. Succesul este asigurat şi de participarea Oanei Cătălina Chiţu – supranumită şi Edith Piaf a României – şi a interpretei macedonene Esma Redzepova. În acest an, Balkan Trafik acordă cinematografiei un loc important în programul său. Cinematek se implică de asemenea în Festival, dedicând trei zile producţiilor româneşti – 9, 10 şi 11 aprilie.
Artiştii români pot începe să-şi înscrie lucrările în competiţia pentru Premiul Henkel Central Eastern Europe pentru Artă 2010. Aceasta este cea mai prestigioasă competiţie de promovare a diversităţii culturale pentru artiştii din Europa Centrală şi de Est şi din Asia Centrală. Artişti din 31 de ţări sunt invitaţi să-şi înscrie lucrările din domeniile pictură, desen, fotografie, video şi instalaţie, câştigătorul urmând să fie recompensat cu suma de 7.000 de euro. Câştigătorul va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală ce se va desfăşura la Viena, în noiembrie, în prezenţa tuturor artiştilor nominalizaţi. Artiştii români trebuie să trimită lucrările lor până cel târziu 10 iunie (data poştei).
Guvernul a decis alocarea sumei de 2,15 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Episcopală din Caransebeş. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, banii vor fi asiguraţi din bugetul secretariatului General al Executivului, care a fost astfel suplimentat din Fondul de rezervă. Lucrările la Catedrala Episcopală din judeţul Caraş-Severin au început şi au fost susţinute, până în stadiul actual, prin contribuţia clericilor şi credincioşilor.
Ascultătorii Radio România Actualităţi vor avea parte duminică, de Praznicul Învierii Domnului, începând cu ora 23,00, de spectacolul de teatru-document 'Părintele Arsenie Boca - Sfântul şi omul cavernelor'. O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, spectacolul este realizat în cadrul proiectului 'Biografii, memorii', după un scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, în regia artistică a lui Nicolae Mărgineanu. Din distribuţie fac parte Mihai Bica, Dan Săndulescu, Alexandru Suciu, Alexandru Nedelcu, Alin Panc, Armand Calotă, Constantin Bărbulescu, Orodel Olaru, spectacolul beneficiind de participarea preotului Nicolae Streza.
Prima categorie a biletelor Golden Circle pentru a doua zi a festivalului Sonisphere, care va avea loc în perioada în perioada 25-27 iunie, la ROMEXPO şi în care vor concerta Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax şi Heaven and Hell, s-a epuizat. Organizatorii anunţă, însă punerea în vânzare a biletelor la categoria VIP, care se găsesc în Reţeaua Eventim.ro. Dacă Metallica vine pentru a treia oară în România, Rammstein este una dintre cele mai aşteptate trupe, aflându-se la primul lor concert în România. Tot pentru prima dată în ţara noastră vor concerta şi trupele Slayer şi Anthrax. Pe 25 iunie Manowar va fi cap de afiş, pe scena de la ROMEXPO urmând să mai urce Volbeat şi alte trupe, pe care organizatorii nu le-au anunţată încă, dorind să fie o surpriză. Cei de la Metallica vor concerta pe 26 iunie, susţinuţi de trupele Megadeth, Slayer, Anthrax şi Heaven And Hell.
Lungmetrajul "The White Ribbon/ Das weiße Band", de Michael Haneke, distins cu trofeul Palme d'Or la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, va deschide Festivalul Filmului European. Evenimentul va avea loc pe 6 mai, la CinemaPro din Capitală. Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român se va desfășura în perioada 6 - 30 mai, în Bucureşti, Brașov, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Programul evenimentului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. În acest an, în premieră, vor fi reprezentate în festival Israelul şi Serbia, aşa cum filmele ruseşti au fost introduse în programul evenimentului din 2009. O altă premieră este ediţia locală de la Târgu-Mureş.
David Mills, scenaristul serialelor "The Wire" şi "Spitalul de urgenţă", a murit la vârsta de 48 de ani, în urma unui anevrism cerebral. David Mills s-a simţit rău în noaptea de marţi spre miercuri, pe platourile de filmare din New Orleans, unde postul HBO filma serialul "Treme". Scenaristul american şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit la spital în urma unui anevrism cerebral, potrivit raportului preliminar al medicilor. David Mills a scris pentru rubrica Style a publicaţiei Washington Post la începutul anilor '90. Ulterior, el a scris scenariile câtorva episoade din serialele "NYPD Blue", "Homicide: Life on the Street" şi "Spitalul de urgenţă".
Pelicula "Concertul" de Radu Mihăileanu va deschide Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul. Evenimentul va debuta mâine și se va desfășura până pe 18 aprilie. Trofeul manifestării va fi acordat de un juriu din care face parte şi actriţa Anamaria Marinca. Filmul lui Radu Mihăileanu va fi proiectat în afara competiţiei la Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul. Printre cele 11 pelicule care concurează pentru "Laleaua de aur", acordată în cadrul festivalului, se numără "Undertow" de Javier Fuentes-Leo, "V.O.S" de Cesc Gay şi "The Last Station" de Michael Hoffman. Actriţa Anamaria Marinca face parte din juriu alături de actorul Klaus Maria Brandauer, producătorul Tom Luddy, monteurul Anders Refn şi regizoarea Jasmila Zbanic.
Expoziția de ouã încondeiate, pregãtitã de Muzeul Țãranului Român din Capitalã, rămâne deschisă până pe 11 aprilie în Piazza del Popolo de la Roma. Manifestarea cuprinde peste 200 de exemplare de ouã încondeiate de meșteri din Bucovina, de la Buzãu, dar și din zona Brașovului, ce poartã însemne vechi creștine, precum porumbelul și peștele, dar și însemne noi legate de Paște, ca suveica, vârtelnița, barza și iepurele, a explicat muzeograful Rodica Marinescu de la MȚR. De asemnea, mai sunt expuse în jur de 10 icoane cu temã pascalã, alãturi de alte câteva obiecte. Expoziția este însoțitã de un film documentar despre tehnica încondeierii ouãlor.
Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", despre Ion Bârlădeanu, care a ajuns, dintr-un anonim fără locuinţă, un artist recunoscut internaţional, va avea premiera mondială la Festivalul Visions du Reel din Nyon, Elveţia. Evenimentul se va desfășura în perioada 15 - 21 aprilie. "Lumea văzută de Ion B.", filmul documentar produs de HBO şi Alexander Nanau Production şi difuzat de HBO România, va avea premiera internaţională pe 16 aprilie, în Elveţia. Visions du Reel -Nyon este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa, iar filmul "Lumea văzută de Ion B." va fi prezentat în secţiunea "Regards Neufs".
Slujba de Înviere va avea loc, sâmbătă noaptea, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar credincioşii vor primi Sfintele Paşti în căniţe de lut, tradiţionale, cumpărate de la meşterii din Obârşia. Programul religios din perioada Sărbătorilor Pascale a început ieri, cu slujba de "Denie" şi va continua cu "Prohodul Domnului" astăzi, de la ora 17.00. În plus, tot astăzi, când credincioşii sărbătoresc Izvorul Tămâduirii, va fi oficiată o slujbă în Biserica din Bezded. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este unul dintre locurile preferate de sibieni pentru Slujba de Înviere, anual peste trei mii de credincioşi petrecându-şi aici noaptea de Înviere şi prima zi de Paşti.
Cea mai mare operă semnată de Pablo Picasso - o pictură pe o cortină - va fi expusă după aproape o jumătate de secol de când Victoria & Albert Museum din Londra a achiziţionat-o, deşi nu dispunea atunci de suficient spaţiu pentru a o prezenta publicului. Lucrarea va ocupa locul central în cadrul unei expoziţii, ce va fi vernisată la toamnă, dedicată lui Serghei Diaghilev, impresarul companiei Les Ballets Russes, care a reuşit să transforme baletul într-una dintre cele mai dinamice forme de artă la începutul secolului XX. Picasso a devenit membru al companiei de balet conduse de Diaghilev, în timpul Primului Război Mondial, şi a creat decorurile pentru nouă dintre spectacolele acesteia.
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, va numi, în perioada următoare, componenţa comisiilor care vor lucra la elaborarea Codului Patrimoniului Naţional, urmând ca în vară să fie supus unei dezbateri publice.
Ministrul a precizat că vor exista mai multe subcomisii - pentru monumente istorice, de arheologie, pentru patrimoniu mobil şi pentru patrimoniu imaterial -,din care vor face parte specialişti în domeniu. În fiecare subcomisie va fi câte un specialist din Ministerul de Resort pentru a asigura coordonarea tehnică şi logistică, respectiv şedinţele şi pregătirea materialelor. La toate acestea, spune ministrul, se adaugă o subcomisie care se va ocupa de formulările juridice, pentru a pune toate propunerile sub formă de proiect legislativ.
Constănţenii şi turiştii care vin la malul mării pentru a participa la tradiţionala Slujbă a Învierii pe plaja Modern, de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, vor primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, părintele vicar Alin Boc, a declarat că mâine, începând cu ora 23. 30, ÎPS Teodosie va oficia Utrenia Învierii, pe plaja Modern, din faţa unui altar improvizat. Sfânta Lumină a Învierii va fi adusă în ţară de Patriarhia Română, cu o cursă aeriană specială, ce va ateriza la Bucureşti, de unde va fi apoi trimisă către eparhiile din ţară, urmând ca simbolul Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos să fie împărţit miilor de credincioşi ce sunt aşteptaţi să participe la Slujba Învierii.
Balerina Alina Cojocaru va fi invitatul special, alături de Natalia Osipova, în sezonul de primăvară al American Ballet Theatre de la Metropolitan Opera House. Stagiunea se desfăşoară între 17 mai şi 10 iulie. În acest sezon se celebrează 70 de ani de la înfiinţarea companiei de balet. Dansatorii principali ai sezonului de primăvară de la Metropolitan Opera sunt Maxim Beloserkovsky, Roberto Bolle, Angel Corella, Herman Cornejo, Irina Dvorovenko, Marcelo Gomes. Alina Cojocaru, prim-balerină a The Royal Ballet din Londra, şi Natalia Osipova, solistă a Balshoi Ballet, vor fi artişti invitaţi ai stagiunii.
Cinematograful ''Republica'' va purta, din vara acestui an, numele actorului ''Florin Piersic'', după ce sala va fi renovată şi modernizată. Primarul Sorin Apostu a declarat că după ce se va termina Festivalul Internaţional de Film Transilvania cinematograful va fi modernizat cu aparatură de proiecţie 3D, sunet dolby şi scaune noi. Florin Piersic a declarat că este impresionat de faptul că edilul a avut această idee şi că el, deşi are sânge de bucovinean, prin naştere este ardelean, Clujul fiind oraşul unde a trăit şi a crescut în tinereţe, este oraşul în care se simte acasă.
O "super-roşie" creată de cercetătorii italieni poate fi alimentul perfect pentru prevenirea declanşării cancerului la prostată. Anunțul a fost făcut recent de directorul World Foundation of Urology. El a declarat că "super-roşia" creată de cercetătorii de la Institutul Biomolecular din cadrul Centrului Naţional de Cercetare din Napoli oferă o paletă unică de calităţi nutriţionale - are o activitate antioxidantă superioară tuturor hibrizilor de tomate de pe piaţă, atât în stare proaspătă, cât şi congelată.
Lumina Sfântă care se aprinde în fiecare an, de Paşte, la Mormântul lui Iisus de la Ierusalim, va fi adusă, mâine seară, în ţară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere, la ora 24,00, de către patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte Eparhii din cuprinsul Patriarhiei vor putea trimite delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în seara zilei de mâine, în jurul orelor 19.00, pentru a primi Lumină Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi românilor ortodocşi din alte regiuni ale ţării.
Festivalul de Teatru şi Film Underground, cea mai importantă manifestare din programul Casei de Cultură a Municipiului Arad, care se va desfăşura în luna mai, va include 30 de spectacole internaţionale, majoritatea jucate în premieră naţională. Evenimentul, aflat la a opta ediţie, va avea loc în perioada 10-20 mai. Festivalul îşi propune să promoveze în primul rând spectacolele dramaturgiei contemporane, româneşti şi străine, produse de companii teatrale private. Selecţia ediţiei din acest an a fost realizată de Victor Scoradeţ, Fekete Reka, Victoria Frolova, Monica Zârna, Radu Dinulescu şi Aelita Marian. În cadrul celei de-a opta ediţii, se vor organiza ateliere de dramaturgie, de critică de teatru şi mişcare scenică, precum şi un atelier jurnalistic dedicat criticilor de teatru şi redactorilor culturali în formare.
Jon Secada concertează pe 19 mai la Sala Palatului din Capitală. Cântăreţul şi compozitorul americano-cubanez este deţinătorul a trei premii Grammy și a fost descoperit de Emilio şi Gloria Estefan. Muzician extrem de apreciat, deţinător al unui master în muzică şi interpretarea vocală a jazz-ului, Secada se impune ca un exponent al elitei muzicale internaţionale. Inspirat de Stevie Wonder, Billy Joel, Elton John şi Marvin Gaye, muzica lui este o fuziune a acestor stiluri. Cu puţin funk, soul şi cu influenţe latine, Secada a reuşit să-şi contureze propriul stil muzical. Biletele pentru concertul pe care Jon Secada îl va susţine la Bucureşti, pe 19 mai, au preţuri cuprinse între 65 şi 250 de lei, în funcţie de poziţionarea în sală.
O nuvelă scrisă de autoarea romanelor "Twilight", Stephenie Meyer, pentru a continua cea de-a treia carte din seria volumelor cu vampiri, va putea fi citită online de fanii scriitoarei, gratuit, timp de o lună. Lucrarea numită "The Short Second Life of Bree Tanner", care are 192 de pagini, reprezintă o continuare a celei de-a treia cărţi din seria "Twilight". Nuvela va fi publicată simultan în Marea Britanie şi SUA, pe 5 iunie, iar două zile mai târziu va fi disponibilă gratuit pe site-ul breetanner.com, unde fanii o vor putea citi până pe 5 iulie. Nuvela nu va putea fi descărcată.
O statuie realizată de impresionistul Edgar Degas a fost cedată statului de către un britanic, în locul unor taxe de 175.000 de lire sterline. Sculptura se numără printre cele 70 de lucrări descoperite în atelierul lui Degas după moartea acestuia. Intitulată " Dansatoare privindu-şi talpa piciorului drept", lucrarea a ajuns în proprietatea Ministerului Culturii din Marea Britanie în cadrul unui program prin care au trecut, în 2009, alte numeroase opere de artă, în valoare totală de 20 de milioane de lire sterline.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.