DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

20 aprilie 2010

Filme despre cultura romă vor fi prezentate în cadrul programului Romano Cinema and Culture, la festivalul B-EST IFF, ce se desfăşoară în Capitală, de astăzi până pe 25 aprilie. Pentru al doilea an consecutiv, Fundaţia Culturală Charta şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher propun o provocare cu totul specială, secţiunea Romano Cinema and Culture, destinată în exclusivitate filmelor despre cultura şi cinematografia comunităţii rome şi care va fi prezentată la Cinema Scala şi la Sala Elvira Popescu în zilele de 23, 24 şi 25 aprilie.

Fotoreporterul român Alin Totorean şi-a încheiat cea mai recentă expediţie, "Etiopia 2010 - istorie, antropologie, natură şi aventură", şi susţine astăzi, la ora 14, în capitală, o conferinţă pe această temă la Institutul de Geografie al Academiei Române. Etiopia 2010 reprezintă a noua etapă a proiectului "Descoperă-ţi semenii", demarat în anul 2003 de Terra Magazin cu scopul de a aduce la cunoştinţă publicului informaţii inedite, bazate pe experienţe reale, cum ar fi testarea limitelor umane în condiţii extreme sau integrarea, pentru o anumită perioadă de timp, în diverse comunităţi mai puţin cunoscute.

Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov a deschis, recent, o expoziţie inedită în care sunt expuse zeci de aparate tehnice şi obiecte de uz casnic ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Printre obiectele expuse la Braşov se numără câteva gramofoane, patefoane, aparate de proiecţie de la începuturile cinematorgrafiei, orologii, cutii muzicale, dar şi obiecte de uz casnic, toate acestea făcând parte din expoziţia itinerantă "Instantanee tehnice. Achiziţii muzeale 2006-2008" a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu", din Iaşi. Cele mai multe exponate sunt cele care reconstituie istoria sunetului, printre cele mai valoroase obiecte fiind un simfonion din Germania anului 1905, o concertină sub formă de acordeon din 1920 şi un fonograf "Edison" de pe la 1910. Expoziţia va fi deschisă până în 2 iunie.

Cea de-a treia ediţie a Congresului Naţional de Istorie a Presei are loc pe 23 şi 24 aprilie, la Piteşti. Evenimentul este organizat de Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Piteşti, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei, iar tema evenimentului este "Presa locală şi regională, în context european".
La congres participă 68 de specialişti din România, Republica Moldova şi Germania, reprezentând 35 de instituţii, dintre care 21 de universităţi, trei institute ale Academiei Române, redacţii, biblioteci publice, muzee, secţii judeţene ale Arhivelor Naţionale, edituri. Pe 24 aprilie vor fi lansate 20 de lucrări de specialitate, în prezenţa autorilor: istorii ale presei din judeţele Buzău, Brăila, Timiş, istorii recente ale unor importante instituţii mass-media, cum ar fi Societatea Română de Televiziune, monografii ale unor publicaţii reprezentative, cercetări privind cultura de masă, volume de corespondenţă şi altele. Totodată, Revista română de istorie a presei va fi lansată în noul format.

Romania este prezentă la Targul International de Carte care a început ieri la Londra. Sloganul prezentei romanesti de la editia din acest an a targului este ROOMania WITH A VIEW. La stand sunt expuse 700 de titluri aparute la 29 de edituri romanesti si peste 100 de traduceri publicate in strainatate cu sprijinul ICR. Vor fi distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii romane (cataloage, CD-uri) si brosuri de prezentare a programelor ICR. Reprezentantii editurilor din Romania beneficiază in cadrul standului, de spatii pentru intalnirile cu potentialii parteneri si colaboratori straini.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a decis revocarea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului privind modificarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional, ca urmare a contestării duratei consultării publice de către sectorul cultural independent. Drept urmare, sesiunea de concurs de proiecte culturale se va desfăşura, începând cu 20 aprilie, pe ariile tematice şi normele vechi. De asemenea, Ministerul Culturii lansează, cu aceeaşi dată, o nouă dezbatere publică în vederea modificării normelor metodologice. Acestea se referă la organizarea şi funcţionarea comisiilor, procedura de selecţie a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale în vederea acordării de finanţări nerambursabile din Fondul Cultural Naţional, precum şi la soluţionarea contestaţiilor.

Organizatorii festivalului B-EST, ce ar trebui să debuteze astăzi, în Bucureşti, se confruntă cu o serie de probleme din cauza blocării traficului aerian în Europa: mai multe role de peliculă sunt blocate pe aeroporturi, iar sosirea invitatului special, Andrei Koncealovski, a fost amânată. Potrivit organizatorilor, copiile filmelor "A Single Man" şi "A Serious Man" - care ar urma să închidă festivalul, duminică, sunt blocate pe Aeroportul "JFK" din New York, însă vor fi aduse până la proiecţia lor din cadrul evenimentului. Traficul aerian a fost blocat, în ultimele zile, în toată Europa, din cauza formării unui nor de cenuşă vulcanică, în urma unei erupţii în Islanda. Pe de altă parte, Andrei Koncealovski este, potrivit organizatorilor, în Toscana şi va ajunge, cel mai probabil, astăzi în România. Regizorul trebuia să sosească la Bucureşti aseară.

Youssou N'Dour, unul dintre cei mai renumiţi artişti africani şi una dintre cele mai exotice prezenţe de pe scena muzicală internaţională, va susţine un concert la Arenele Romane din Bucureşti. Recitalul va avea loc pe 30 iulie, în cadrul seriei de evenimente World Music Masters. Youssou N'Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o manieră de interpretare aparte, concretizată într-un stil muzical complet nou - world music -, care a fascinat artişti şi fani deopotrivă, transformându-l într-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internaţionale. Youssou N'Dour a lansat 26 de materiale discografice, 9 compilaţii şi a susţinut, timp de trei decenii, turnee în toată lumea.

Spectacolul "Mantia de stele", montat de Nona Ciobanu după textul omonim al lui Milorad Pavić, va avea premiera joi, la Teatrul Mic din Bucureşti. Din distribuţie fac parte Cristian Iacob, Valentina Popa, Mihaela Rădescu, Claudia Prec. După "Dicţionarul khazar", un roman scris sub forma unui lexicon, şi "Ultima iubire la Ţarigrad", un îndreptar de ghicit în cărţile de tarot, sau romanul-clepsidră "Partea lăuntrică a vântului", excentricul scriitor sârb, deopotrivă autor al unor valoroase studii de literatură comparată, traduceri şi volume de versuri, propune o nouă formulă literară - care presupune reconstituirea unei hărţi astrale, a unui horoscop, care, interpretat în mod corect, va da la iveală misterioase corespondenţe menite să recreeze povestea personajului central.

Orchestrele şi Corurile Radio îşi invită publicul vineri, la ora 19,00, la Sala Radio, la un concert în care vor putea fi audiate lucrări ale compozitorilor Maurice Ravel şi Eduard Lalo, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio. Recitalul se va desfăşura sub bagheta dirijorului chilian Francisco Rettig, un oaspete obişnuit al scenelor de concert româneşti şi îl va avea ca solist pe violonistul de origine elveţiană Alexandre Dubach. Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe eventim.ro.

O expoziţie de fotografie 3D - 'Povestea unui palat: Cotroceni' - a fotografului Mihai Moiceanu, care aduce în prim-plan o serie de fotografii tridimensionale ce subliniază caracterul unic şi măreţia ansamblului muzeal de la Cotroceni, va fi deschisă începând de astăzi și până pe 6 mai, la Muzeul Naţional Cotroceni.
Într-un secol dominat de magia şi mirajul tehnicii, expoziţia îmbină istoria şi contemporaneitatea, subliniind unicitatea unui spaţiu arhitectural într-un format nou, care va oferi publicului ceva mai mult decât o simplă fotografie, artistul reuşind să îmbine cu succes frumuseţea detaliilor arhitecturale cu obiectivul aparatului foto digital şi să aducă în faţa privitorilor perspective noi şi emoţii.

Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei vor sărbători, joi, 55 de ani de teatru şi film într-un spectacol extraordinar alături de invitaţi de marcă ai scenei româneşti. Cei mai îndrăgiţi actori, cântăreţi de muzică uşoară şi muzică populară vor evolua pe scena Sălii Palatului într-un regal de muzică şi umor. La intrarea în sală, sărbătoriţii vor ciocni un pahar de şampanie cu spectatorii. Biletele pentru eveniment au preţuri cuprinse între 50 şi 120 de lei şi se găsesc la Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul Naţional, reţeaua magazinelor Diverta.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia sărbătoreşte 80 de ani de la înfiinţare, de către istoricul Nicolae Iorga, prin înmânarea unor plachete jubiliare unui număr de 35 de personalităţi care au colaborat cu institutul sau i-au sprijinit activitatea. Ceremonia va avea loc joi seară, în Sala del Portego a prestigiosului Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Veneţia. 35 de personalităţi ale mediului cultural şi academic veneţian vor primi câte o plachetă jubiliară, realizată din sticlă de Murano, din partea Monicăi Joiţa, directorul interimar al Institutului.

De/Vision va susţine un concert, pe 27 mai, în club The Silver Church din Bucureşti. De/Vision este o trupă de synth-pop din Darmstadt, Germania, compusă din vocalistul Steffen şi clăparii Thomas şi Markus. Trioul a fost format în 1988 şi a lansat mai multe albume. Au semnat contractul cu WEA Records în 1997, iar în noiembrie 1998 au celebrat 10 ani împreună prin lansarea albumului "Zehn", care cuprinde mai multe din remixurile lor. De/Vision face parte din categoria celor mai bune trupe de synth-pop, alături de Depeche Mode, A-Ha, Pet Shop Boys, Duran Duran, având mai mult de 20 albume în discografie.

Cântăreaţa britanică de origine georgiană Katie Melua lucrează la noul album cu producătorul Madonnei, William Orbit, acest fapt fiind privit de specialişti ca o confirmare a valorii solistei care "avansează astfel la un nou nivel al carierei sale". Orbit a fost convins să lucreze cu Melua după ce a ascultat câteva dintre melodiile ei. Noul albumul al artistei, "The House", este înregistrat în aceste zile la studioul londonez Abbey Road, celebru în toată lumea după ce acolo a imprimat şi legendara trupă The Beatles. Discul va fi lansat luna viitoare. În vârstă de 25 de ani, Katie Melua este una dintre cele mai apreciate artiste britanice ai ultimilor ani. A lansat deja trei albume, lăudate de critici şi de public atât pentru vocea ieşită din comun a cântăreţei, cât şi pentru originalitatea stilului său - un pop cu influenţe din zona muzicii folk.

Spectacolul-lectură "Invitaţie la călătorie", susţinut de administratorul general al Comediei Franceze, Muriel Mayette, şi actorul Jean-Baptiste Malartre, va avea loc pe 24 aprilie, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din Capitală. Piesa este o călătorie pe două voci, prin spaţii şi epoci diferite, prin intermediul unor mari poeţi, precum Gerard de Nerval, Gustave Flaubert, Jean De La Fontaine, Guy de Maupassant, Céline, Antoine Saint-Exupéry, Charles Baudelaire, Samuel Beckett, Stephane Mallarmé şi Paul Éluard. Profesor la Conservatorul Naţional Superior de Artă Dramatică, Muriel Mayette este, deopotrivă, actriţă şi regizor de teatru, cel mai recent spectacol al ei fiind "Mystère bouffe et fabulages", de Dario Fo.

Teatrul Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev va prezenta piesa "Frumoasa din pădurea adormită", luna viitoare, pe 26 mai, la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul "Frumoasa din pădurea adormită", al doilea balet al compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, scris în 1889, după povestea lui Charles Perault, cuprinde trei acte cu prolog, pe libret de Vsevolojski şi Marius Petipa, în coregrafia acestuia din urmă. Pemiera spectacolului a avut loc pe 3 ianuarie 1890, la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg. Biletele pentru reprezentaţia Teatrului de Operă şi Balet din Kiev la Sala Palatului au fost puse deja în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet.

Peste 200 de artişti, reprezentanţi ai genurilor rock, folk, funk, tech, techno, breakbeat, goa, drum&bass, chill-out, reggae, hip-hop, house şi electro, vor evolua pe 14 scene în cadrul celei de-a doua ediţii Iarmaroc Fest. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 21 şi 23 mai, în pădurea Borăneşti. Festivalul va avea loc la fosta bază militară de lângă Urziceni, la 45 de kilometri de Bucureşti, timp de două nopţi şi trei zile. Între sesiunile de dans, spectatorii pot viziona piese de teatru şi expoziţii de fotografie, pot participa la workshop-uri de pictură, sculptură şi desen sau pot face cumpărături de la cei peste 100 de expozanţi ce vor participa la bazarul de produse hand-made. De asemenea, la Iarmaroc Fest 2010, va avea loc un festival de film vechi, cu proiecţiile unor documentare româneşti realizate între anii 1920 - 1940.

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti găzduieşte, în această seară, spectacolul 'Loss - Layers', realizat de francezul Fabrice Planquette, directorul artistic al Companiei 'A.lter S.essio'. Artistul a lucrat ca sound designer şi compozitor în domeniul muzicii experimentale, poeziei sonore, instalaţiei şi performance-ului. Din 1997, a colaborat cu multe companii de teatru şi dans. Personajele spectacolului de la CNDB sunt interpretate de dansatorii Yum şi Yoko Higashino. Evenimentul din această seară este găzduit de Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti la invitaţia Institutului Francez din capitală.

Nonconformistul regizor Lars von Trier a ales-o pe actriţa americană Kirsten Dunst pentru un rol principal în noul său film, "Melancholia", care va fi lansat anul viitor, anunţă presa de specialitate din Marea Britanie. Aceasta va fi prima colaborarea a cineastului danez cu vedeta cunoscută din "Interview with the Vampire", "Jumanji", "Virgin Suicides", "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" şi seria "Spider-Man". Dunst va juca alături de Charlotte Gainsbourg, protagonista controversatului "Antichrist" al aceluiaşi regizor, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling şi Stellan Skarsgård. "Melancholia" va fi un thriller SF cu accente psihologice, a cărui acţiune va fi plasată, cel mai probabil, într-o perioadă post-apocaliptică. Lars von Trier nu a dorit, deocamdată, să ofere mai multe detalii.

Spectacolul 'Buzunarul cu pâine', conceput şi interpretat de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu după piesa omonimă a dramaturgului Matei Vişniec, va fi prezentat luna aceasta în Canada. Turneul va începe astăzi, la Théâtre Petit Champlin din Québec şi va continua în Montreal şi Toronto. Spectacolul se va juca în limba franceză în Québec, în limba română în Toronto, iar în Montréal atât în limba franceză, cât şi în limba română. Piesa s-a jucat cu casa închisă, la sfârşitul anului trecut, la Riverside Studios din Londra, fiind prezentată şi pe alte scene ale lumii. 'Buzunarul cu pâine' a câştigat în 2009 premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti de la Bucureşti.

Lungmetrajul "El secreto de sus ojos", premiat cu Oscar, anul acesta, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", va fi prezentat, în exclusivitate în România, la Festivalul Internaţional Bucureşti. Evenimentul va avea loc de astăzi și până pe 25 aprilie. "El secreto de sus ojos", filmul regizat de cineastul argentinian Juan José Campanella, a fost lansat la Festivalul Internaţional de la Toronto şi a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la San Sebastián. Succesul şi valoarea peliculei au fost reconfirmate la începutul lunii martie, anul acesta, când "El secreto de sus ojos" a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, deşi favorite erau "Das Weisse Band", de Michael Haneke, şi "Un Prophète", de Jacques Audiard.

Chicane, unul dintre cele mai apreciate nume ale muzicii electro-dance din lume, revine în România. Concertul va avea loc pe 23 aprilie într-un club din Braşov. Biletele pentru eveniment sunt disponibile la preţul de 30 de lei. Chicane poartă semnătura lui Nicholas Bracegirdle, unul dintre cei mai bine cotaţi producători şi compozitori din lume la acest moment. Deşi a fost implicat în numeroase colaborări şi proiecte ("Disco Citizens", "Rebel Transcanner", "Sitvac"), Nicholas a avut cel mai mare succes ca membru al trupei Chicane. Formația a mai concertat în România, la Bucureşti, în toamna anului trecut şi în martie 2008.

QL este singura trupă românească care va concerta la Festivalul Internaţional EUROPAfest. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, între 7 şi 13 mai, la Bucureşti. Voci puternice, charismă, texte cu substanţă, instrumentişti care dau viaţă unor piese ce îţi trezesc stări de mult timp uitate: pe scurt, QL - singura trupă de funk din România, singura care cunoaşte abordarea corectă a unui gen muzical neglijat pe nedrept. Muzica lor îmbină ritmurile saxofonului cu cele de pian, tobe, chitară şi trombon, dând siguranţa unui jazz pur, liber, degajat. Întreaga lor prezenţă constituie o noutate pe piaţa muzicii româneşti şi nu numai. Cunoscuţi până de curând sub denumirea de Quantum Leaps, trupa şi-a lansat primul album exclusiv pe internet, de el putându-se bucura astfel oricine îndrăgeşte muzica lor. Acesta a fost urmat de un turneu de amploare, în care QL a concertat alături de mari nume din muzica românească şi din străinătate.

Dramaturgul Vaclav Havel, fost preşedinte al Republicii Cehe, îşi va face debutul ca regizor de film. Havel va realiza o adaptare pentru marele ecran a piesei sale de teatru intitulată "Leaving". Filmările pentru lungmetraj vor debuta în luna iunie. Din distribuţia peliculei vor face parte soţia lui Vaclav Havel, actriţa Dagmar Havlova, şi actorii Josef Abrham, Jaroslav Dusek şi Eva Holubova. Filmul va fi produs de Jaroslav Bocek şi va fi lansat în cinematografe în martie anul viitor. Deşi bugetul acestui proiect nu a fost deocamdată confirmat, Variety afirmă că acesta ar putea fi de aproximativ 1,5 milioane de dolari. În piesa de teatru "Leaving", un lider naţional mult prea tensionat se luptă cu dorinţa de a se retrage din politică, fiind însă tulburat de ideea de a renunţa la avantajele oferite de putere.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!