Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
14.00 - 14.45 Stagiunea de jazz – Radio România Cultural la Teatrul ACT • ”...years after Petrucciani” (9 martie 2011) (R). Solişti: Cristian Soleanu – saxofon, george Natsis – pian, Adrian Flautistu – contrabas, Vlad Popescu - percuţie. Realizator Maria Balabaş
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
28 aprilie 2010
Paisprezece concurenţi vor participa la a doua ediţie a Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz de la Târgu Mureş, care începe, astăzi, la Casa de Cultură a Studenţilor din municipiu. Festival se va desfăşura până vineri şi va include concursul de interpretare, workshop-uri de jazz vocal susţinute de Luiza Zan şi mai multe concerte. Evenimentul va debuta cu un concert al trupei Snaco Dixie Jazz Band, la ora 20. Un abonament pentru tot festivalul costă 25 de lei (pentru studenţi 15 lei), în timp ce intrarea la concerte costă 10, respectiv 5 lei pentru studenţi. Intrarea la concursul de interpretare va fi liberă.
Astăzi, începând cu ora 18, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca are loc o conferinţă la care au fost invitaţi să participe Adam Michnik şi Emil Hurezeanu. Adam Michnik, cunoscut istoric si publicist, este redactor-sef al celui mai important cotidian polonez Gazeta Wyborcza. El a fost unul dintre principalii oponenţi ai regimului comunist şi membru marcant al Solidarităţii. Interlocutorul sau este Emil Hurezeanu unul dintre cei mai apreciati jurnalisti si comentatori din sfera publica romaneasca.Evenimentul organizat la Cluj-Napoca reprezinta continuarea Conferintei Ion Ratiu pentru Democratie, desfasurata la Washigton D.C., cu ocazia acordarii Premiului Ion Ratiu pentru Democratie, al carui laureat in anul 2009 a fost Adam Michnik.
Scriitorul Filip Florian participă la prestigiosul festival internaţional de literatură PEN World Voices, la New York, de astăzi până pe 3 mai. Autorul va prezenta în cadrul unor lecturi publice şi mese rotunde atît primul său roman apărut în limba engleză în SUA, Degete mici/Little Fingers, publicat de Houghton Mifflin Harcourt în 2009, cît şi al doilea roman în curs de publicare la aceeaşi editură - Zilele regelui/The Days of the King, ambele în traducerea lui Alistair Ian Blyth. Pe 30 aprilie la Deutsches Haus, Filip Florian va citi din romanul Degete mici, iar pe 1 mai, la ora la Scandinavia House din Zilele Regelui. PEN World Voices Festival este prezidat la ediţia din acest an de Salman Rushdie şi aduce laolaltă 150 de scriitori, din 40 de ţări, care vor fi prezentaţi publicului în peste 50 de evenimente.
Concertul "Seara Schumann", prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorului german Robert Schumann, va fi susţinut de Duo Atris şi Duo "Remember Enescu", astăzi de la ora 18.30, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni. Concertul este dedicat memoriei lui Robert Schumann, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori romantici ai primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. Duo Atris, format din Raluca Stratulat (vioară) şi Adriana Toacsen (pian), activează în peisajul concertistic încă din decembrie 2003, când a participat la Concursul "W.A. Mozart", organizat de Universitatea de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, debut încununat, după numai trei luni de colaborare a celor două interprete, cu obţinerea premiului al II-lea, urmate apoi de alte premii importante.
Artiştii Mircea Cantor, Dan Perjovschi, Ion Grigorescu, Adrian Ghenie, Ştefan Constantinescu, Ioana Nemeş şi mulţi alţii participă la expoziţia "Romanian Cultural Resolution", prezentată de pe 1 mai la Leipzig şi însoţită de proiecţii de filme româneşti. Expoziţia românească, ce va fi vernisată pe 1 mai la Halle 12 Spinnerei din Leipzig, prezintă idei şi imagini ale culturii postcomuniste, reunind lucrări de artă vizuală din ultimii 20 de ani. Acestea sunt grupate în patru secţiuni, în fiecare regăsindu-se nume dintre cele mai importante din arta contemporană românească. Expoziţia va fi însoţită de proiecţiile peliculelor "Amintiri din Epoca de Aur", de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu Jr., "A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, şi "Hârtia va fi albastră" de Radu Muntean.
Administraţia Fondului Cultural Naţional solicită organizaţiilor culturale, editurilor, redacţiilor publicaţiilor, uniunilor de creaţie şi organizaţiilor neguvernamentale să formuleze propuneri pentru constituirea unui corp de experţi independenţi pentru evaluare din cadrul concursului de proiecte editoriale lansat, în această lună, de AFCN. Perioada de înscriere a proiectelor culturale este cuprinsă între 21 aprilie - 20 mai, Administrația urmând să finanţeze acţiuni care să stimuleze cititul, să promoveze revistele de specialitate, cărţile dedicate domeniului culturii şi patrimoniului cultural naţional. Cei interesaţi pot trimite propunerile pentru experţi independenţi, menţionând numele şi datele de contact ale persoanelor, online, pe adresa [email protected], sau direct la sediul instituţiei, până cel târziu la data de 25 mai.
Dan Berindei, Cristian Hera, Marius Sala şi Valentin Vlad au fost aleşi, ieri, vicepreşedinţi ai Academiei Române. Și asta după ce, în 8 aprilie, Ionel Haiduc a câştigat un nou mandat de preşedinte al instituţiei. Cei patru vicepreşedinţi au fost aleşi prin vot secret, în cadrul adunării generale a membrilor Academiei Române. Cu acelaşi prilej, academicianul Păun Ion Otiman a fost ales secretar general al instituţiei. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, s-a declarat 'optimist' în ceea ce priveşte colaborarea cu noua sa echipă. El a afirmat pentru agenția Agerpres că acest nou mandat 'nu va fi unul uşor, pentru că aşteptările colegilor sunt mari, toată lumea dorind ceva în plus'.
Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în ţară, va fi restaurat şi consolidat din fonduri europene în valoare de 3,6 milioane lei, fiind unul dintre cele 15 proiecte cuprinse în Polul de Creştere Ploieşti-Prahova. Investiţia presupune restaurarea, conservarea şi protecţia picturilor interioare şi a frescelor, verificarea fundaţiilor clădirii, restaurarea şi remodelarea faţadei, amenajarea unei zone de protecţie prin lucrări şi dotări pentru iluminat decorativ, precum şi refacerea şi modernizarea căilor de acces. Cererea în vederea finanţării va fi depusă, conform graficului de depunere a proiectelor din cadrul polului, în luna februarie a anului viitor. Colecţia unică în ţară, de la Muzeul Ceasului din Ploieşti, cuprinde peste 2.000 de obiecte, multe dintre ele fiind colecţionate de fondatorul muzeului, Nicolae Simache.
Muzeul Metropolitan de Artă din New York va organiza pentru prima dată în istorie o expoziţie care va cuprinde doar lucrări realizate de Pablo Picasso. Colecţia de picturi, desene, sculpturi şi ceramică, va putea fi admirată de public până pe 1 august şi este una din cele mai importante din lume. Vor fi expuse 34 de tablouri, 58 de desene, mai multe sculpturi şi lucrări ceramice, dar şi aproximativ 200 de printuri. Printre aceste lucrări sunt multe care au fost rareori expuse la Muzeul Metropolitan. În timp ce reprezentanţii muzeului spun că expoziţia este realizată pentru a arăta publicului lucrări puţin cunoscute ale pictorului, specialiştii din domeniu sunt de părere că instituţia încearcă prin organizarea acestei expoziţii să strângă fonduri, conştientă fiind de faptul că un astfel de eveniment ar atrage zeci de mii de vizitatori.
Sonique, cunoscută pentru cariera ei de DJ, a ieşit învingătoare din lupta cu cancerul mamar, medicii declarând că artista este complet vindecată.
Cântăreaţa britanică în vârstă de 41 de ani a primit vestea cea bună în aceeaşi zi când a înregistrat, împreună cu alte artiste, o piesă ce va fi comercializată în scopuri caritabile. Sonique a fost diagnosticată cu cancer mamar în mai 2009.
După trei operaţii de extirpare a tumorilor, numeroase şedinţe de chimioterapie intensivă, dar şi de radioterapie preventivă, Sonique a învins această maladie.
O serie de filme recente ale unor regizori maghiari din Transilvania vor fi proiectate, în prezenţa cineaştilor, astăzi, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului din Capitală. Evenimentul are loc în cadrul programului "Noul Film Maghiar din Transilvania". Acest proiect este prezentat la Bucureşti de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Universitatea Sapientia şi Centrul Cultural al Republicii Ungare din Capitală. Filmele vor fi proiectate în prezenţa autorilor, iar după proiecţii publicul va avea ocazia să discute cu regizorii Cecília Felméri, Arthur Bálint, Ibolya Bálint. În această seară, de la ora 18.00, va avea loc proiecţia scurtmetrajului "Mathia, Mathia", de Cecília Felméri, un documentar animat bazat pe interviuri reale, despre ce ştiu oamenii de rând despre regele Matei Corvin, în oraşul său natal, şi a documentarelor "Bucurii Mărunte", de Ibolya Bálint, ce expune viaţa într-un orăşel, poveştile despre supravieţuire, realizările şi bucuriile mărunte ale oamenilor, şi "Gemeni", de Arthur Bálint.
Un grup de liceeni clujeni a câştigat locul întâi la secţiunea de film de scurtmetraj a Festivalului Mondial al Creativităţii de la Sanremo, cu producţia "Coffee with Love". Evenimentul a avut loc în perioada 21-25 aprilie în Italia. Cu un scenariu original, o interpretare impresionantă şi un final neaşteptat, copiii au ţinut sala în suspans. Filmul este povestea unei imagini "distorsionate" a cafelei într-o lume a misterului, care pătrunde în inconştient sub forma unei premoniţii ce atacă cotidianul eroinei, otrăvindu-i gândirea. Irealul, imaginat de "cafea", este însă absorbit de puterea eroinei de a rezista în faţa trădării. Membrii echipei de filmare au făcut o proiecţie de gală a peliculei înainte de a pleca în Italia pentru a reuşi să strângă fondurile necesare deplasării.
Profesorul de literatură spaniolă Leonardo Romero Tobar, de la Universitatea din Zaragoza, va susţine astăzi, la Muzeul Naţional de Artă al României, o conferinţă cu tema 'Goya în literatură'. Creaţiile lui Goya, precum şi biografia artistului au fascinat şi inspirat numeroşi creatori spanioli şi străini, formulele literar-artistice ale câtorva dintre cei care au valorificat subiectele sale în roman, poezie, teatru, cinematografie fiind prezentate la conferinţă. Organizată de MNAR, Ambasada Regatului Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, conferinţa are loc în cadrul expoziţiei 'Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya', deschisă în Sălile Kretzulescu ale muzeului, care îşi propune să surprindă relaţionarea dintre artele vizuale şi literatură, cu referire la modul în care figura lui Francisco de Goya s-a reflectat în artă şi literatură, din secolul al XIX-lea până în zilele noastre.
Lucrarea 'Maci', cea mai importantă dintre cele tranzacţionate ale pictorului Ştefan Luchian, va fi scoasă la licitaţie mâine de Artmark, la peste 150.000 de euro.
Tabloul, una dintre puţinele opere ale artistului român puse în vânzare în ultimii 20 de ani, provine din colecţia lui Tiberiu Puica, cunoscut drept unul dintre cei mai mari colecţionari ai lucrărilor lui Luchian, colecţia sa cuprinzând opt picturi semnate de celebrul artist. Lucrarea, din perioada de apogeu a artistului, este evaluată la 150.000-200.000 de euro. Până în prezent, doar câteva lucrări de Luchian provenind din colecţii particulare au fost tranzacţionate pe piaţa de artă, iar printre acestea se numără 'Ţărani pe câmp', adjudecată în 1995, la 41.000 euro, 'Peisaj de iarnă', în ianuarie 2010, cu 51.000 euro sau 'Lorica în atelier', în februarie 2010, la 93.000 euro.
Albumul "Achtung Baby", lansat de trupa irlandeză U2 în 1991, a fost desemnat cel mai bun material discografic din ultimii 25 de ani. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de publicaţia americană Spin. Editorii au celebrat în numărul din această lună cea de-a 25-a aniversare a revistei şi au analizat momentele muzicale de vârf care au marcat istoria ultimului sfert de secol. Pe locul al doilea în acest top s-a situat albumul "Sign O' The Times", lansat de Prince în 1987, iar pe poziţia a treia s-a situat albumul "The Queen is Dead" al trupei The Smiths. "Achtung Baby" este cel de-al şaptelea material de studio al trupei irlandeze U2, lansat pe 19 noiembrie 1991. În urma criticilor nefavorabile primite de albumul anterior, "Rattle and Hum", "Achtung Baby" a reprezentat o schimbare calculată a rockerilor irlandezi, atât ca direcţie muzicală, cât şi ca tematică, prin încorporarea unor influenţe de rock alternativ, muzică dance electronică şi industrială.
Filme selectate de regizorul Corneliu Porumboiu vor fi proiectate, în perioada 1-3 mai, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul are loc în cadrul programului 'Un regizor vă invită la cinema!'. Porumboiu a selectat pentru publicul cinefil român trei filme semnate de trei autori de referinţă din cinematografia argentiniană, mexicană şi thailandeză, dar şi o descoperire autohtonă recentă, semnată de Ana Lungu şi Ana Szel. Regizorul român propune filmele 'Lake Tahoe', o dramă regizată de Fernando Eimbcke, 'Liverpool', în regia lui Lisandro Alonso şi filmul regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul - 'Sud Sanaeha'/'Blissfully yours'. Selecţia va fi închisă cu o proiecţie specială, 'Burta Balenei', prezentată în avanpremieră şi semnată de Ana Lungu şi Ana Szel. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere cu Corneliu Porumboiu şi criticul Andrei Gorzo.
Un club de dans din Sfântu Gheorghe, Blue Moon, va organiza un flashmob, mâine, cu prilejul Zilei Mondiale a Dansului. Imre Istvan, unul dintre organizatori, a declarat că la această acţiune vor participa cel puţin 50 de perechi de dansatori profesionişti şi amatori, care vor dansa zece minute în parcul central. Printre cei care şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment se numără şi membrii Ansamblului profesionist de dansuri populare 'Haromszek' din Sfântu Gheorghe, care au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Ziua Mondială a Dansului se sărbătoreşte din anul 1982 pe 29 aprilie, ziua în care s-a născut Jean Georges Noverre, creatorul baletului de acţiune şi promotorul dansului ca artă independentă. Celebrarea Zilei Mondiale a Dansului se doreşte a fi un mesaj de solidaritate, pace şi prietenie între oamenii din întreaga lume.
Festivalul Cultural Miraje revine la Cluj-Napoca pentru a treia oară, aducând pe scena Casei de Cultură a Studenţilor tineri talentaţi, dar care suferă de diferite deficienţe şi care şi-au propus să îşi depăşească propriile limite. Avanpremiera evenimentului este oferită de trupa Sensor, care va susţine un spectacol şi în festival. În încheierea manifestării, care se va desfăşura astăzi şi mâine, va avea loc un concert susținut de Răzvan Krivach. Festivalul este organizat de Clubul Lions Genesis, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca şi de Fundaţia Comunitară Cluj, prin programul YouthBank Cluj. Intrarea la eveniment este liberă.
Aproximativ o sută de cuptoare construite în urmă cu 1.700-1.900 de ani de dacii liberi au fost identificate pe raza comunei Medieşu Aurit, judeţul Satu Mare, în apropiere de cuptoarele descoperite în anii 1960. Cuptoarele erau folosite la fabricarea vaselor pentru provizii, au diametrul de peste doi metri, și sunt unicat. Arheologii speră să poată începe săpăturile cât mai curând posibil pentru aducerea acestora la suprafaţă. Autorităţile speră că în urma săpăturilor se vor descoperi şi vase din ceramică fabricate în respectivele cuptoare, obiecte care vor ajuta la obţinerea de informaţii despre cultura din acea vreme. Din primele cercetări reiese că în zonă ar fi existat un fel de complex pentru producerea vaselor.
Cântăreaţa americană Cher, în vârstă de 63 de ani, s-a răzgândit în ceea ce priveşte retragerea de pe scena muzicală şi a anunţat că va porni într-un nou turneu mondial. Evenimentul va avea loc imediat după expirarea contractului pe care îl are cu cazinoul Caesars Palace din Las Vegas. Surse apropiate cântăreţei au afirmat că aceasta şi-a regăsit dorinţa de a cânta graţie unor piese noi pe care le-a compus recent, ce vor fi incluse pe un viitor album, dar şi pe coloana sonoră a celui mai recent film în care a jucat, musicalul "Burlesque". Cher va fi prezentă pe 10 mai la gala World Music Awards de la Monte Carlo, unde va lansa piesa "Already Been There", primul single de pe viitorul ei album.
Poeţi din România şi Ungaria vor participa, la sfârşitul acestei săptămâni, la Zalău, la a X-a ediţie a Festivalului 'Primăvara poeziei', printre invitaţi numărându-se şi ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul Culturii Tradiţionale Sălaj, Editura 'Caiete Silvane', Revista de cultură 'Hepehupa' şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. La eveniment au confirmat participarea aproximativ 25 de poeţi din ţară dar şi din Ungaria. Festivalul va începe vineri, în sala mare de expoziţii temporare a secţiei 'Vasile Lucăcel' a Muzeului Judeţean, cu vernisajul unei expoziţii realizate de pictorul Széll Kató din Oradea, originar din judeţul Sălaj. În continuare, se va desfăşura tradiţionala întâlnire dintre poeţii români şi maghiari din ţară şi din străinătate.
Peste 110 anticari din ţară şi din străinătate vor participa, în perioada 30 aprilie - 2 mai, la cea de-a 11-a ediţie a târgului din Capitală care le este dedicat, organizat în parcul Obor. Pe vechiul amplasament al Târgului Moşilor, pasionaţii obiectelor vechi vor găsi mobilier de nuc sculptat manual, monede şi bancnote din timpul Regelui Carol, bijuterii vechi şi tablouri din casele boiereşti de odinioară, fotografii şi alte obiecte de artă. Organizat de edilii sectorului 2, târgul va fi deschis între orele 9:00 şi 18:00.
Teatrul Nottara din Capitală va găzdui, astăzi şi mâine, spectacolele a 18 trupe de tineri actori care vor juca piesele intrate în finala concursului Gala Teatrului Tânăr.
Competiţia este organizată de Fundaţia 'Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României', iar premiul pus în joc este de 100.000 de dolari. Acesta va consta în finanţarea participării trupei câştigătoare la festivaluri internaţionale de teatru, pe marile scene ale Europei. Juriul va fi format din profesionişti ai scenei româneşti: Maia Morgenstern, Rodica Mandache, George Mihăiţă, Virgil Ogăşanu, Mircea Diaconu, Radu Afrim şi Ion Cocora. Trupa câştigătoare va fi anuntaţă pe 6 mai, în cadrul unei festivităţi ce va avea loc la Teatrul Odeon din Capitală.
Ben Prevo, unul dintre cei mai valoroşi chitarişti de rock/ blues şi jazz ai Irlandei, concertează, pe 3 mai, la Bucureşti, la Dublin Bucharest Guitar Summit. Evenimentul va avea loc la Hard Rock Café şi reprezintă a doua întâlnire de acest fel din România. Organizat la iniţiativa lui A.G. Weinberger, evenimentul îl va aduce, în premieră la Bucureşti, pe chitaristul irlandez Ben Prevo.Timp de aproape două ore, iubitorii de muzică vor avea ocazia să asiste la un show spectaculos pe care A.G. Weinberger îl va oferi în compania invitatului său de peste hotare. Biletele, la preţul de 79 de lei, se găsesc pe ticketfan.ro, în magazinele Flanco şi în Librăria Engleză.
Legendara trupă britanică Simply Red, unul dintre simbolurile muzicii pop din ultimii 25 de ani, va trage cortina, în decembrie, peste o carieră cu 1.100 de concerte, 55 de milioane de discuri vândute şi 30 de piese în topuri, anunţă presa internaţională de specialitate. Turneul de adio al grupului condus de Mick Hucknall se va încheia la sfârşitul anului, cu două concerte pe arena londoneză O2. În 2009, turneul de promovare a compilaţiei Greatest Hits a atras aproximativ un milion de spectatori la concertele Simply Red.Trupa lui Hucknall a lansat numeroase hit-uri, printre care "Stars", "Your Mirror", "Every Time We Say Goodbye", "Holding Back the Years" şi "If You Don’t Know Me By Now".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.