DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
15.05 - 15.30
Dosar clasic • Realizator Corina Radoi

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.30 - 16.00
Nascut in Romania • Paulina Popoiu, (partea a IIa ). Realizator Dana Pitrop

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
16.00 - 16.05
Cartile Seherezadei • cu Adriana Mocca

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

30 aprilie 2010

Soprana română Angela Gheorghiu a fost nominalizată la categoria "artista anului" la gala Classical Brit Award 2010. Ceremonia va avea loc pe 13 mai, la Londra. La această categorie, Angela Gheorghiu va concura cu soprana rusă Anna Netrebko şi cu violonista şi dirijoarea americană Marin Alsop. Toate cele trei artiste au fost recompensate cu această distincţie prestigioasă la ediţiile precedente, soprana română primind-o în 2001, cântăreaţa rusă în 2007 şi 2008, iar violonista americană în 2005. Angela Gheorghiu este deja un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

''Zilele oraşului Pecs'' se vor desfăşura la Cluj-Napoca între 6 şi 8 mai, iar pentru organizarea manifestărilor culturale municipalitatea va aloca fondurile destinate amenajării unei mari scene, în centrul oraşului. Programele artistice prilejuite de acest eveniment se vor desfăşura în Piaţa Matei Corvin, la Bastionul Croitorilor şi în Piaţa Unirii. Oraşul Pecs este în 2010 Capitală Culturală Europeană, alături de Istanbul şi de Essen. Statutul prestigios pe care îl are oraşul ungar - care este înfrăţit, din 1990, cu Cluj-Napoca -, au fost reperele care au determinat Primăria să organizeze mai multe manifestări dedicate acestuia, la începutul lunii mai, care includ expoziţii tematice, un Târg al micilor meşteşugari din Pecs, precum şi atractive spectacole oferite de mai multe formaţii de muzică şi dansuri.

Legendarul cântăreţ Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, concertează, în această toamnă, la Bucureşti. Recitalul va avea loc pe data de 2 octombrie, la Zone Arena, şi face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", ce va fi lansat pe 15 iunie. La sfârşitul anului trecut, Osbourne a anunţat lansarea materialului de studio și titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul material: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi "Soul Sucka". Albumul solo "No More Tears", lansat de Ozzy Osbourne în 1991, a primit patru discuri de platină în Statele Unite ale Americii şi a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului şi a criticilor de specialitate.

Noul proiect de lungmetraj al lui Florin Şerban, "El Rumano", face parte din programul CineLink al Festivalului de la Sarajevo, alături de "Domestic", de Adrian Sitaru, în timp ce proiectul "Of Snails and Men", de Tudor Giurgiu, participă în secţiunea CineLink Plus. Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală şi de Est şi are loc, anul acesta, între 23 şi 31 iulie. Cele cinci proiecte selectate în programul CineLink Plus vor fi prezentate la piaţa de coproducţii ce va fi organizată în cadrul evenimentului. Printre invitaţii ediţiilor trecute ale Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo se numără liderul U2, Bono, Martin Scorsese, Mickey Rourke şi Darren Aronofsky.

Regizorul american Martin Scorsese va folosi pentru prima oară în cariera sa tehnica 3D pentru următorul său proiect cinematografic, "The Invention of Hugo Cabret". Este vorba despre un film despre George Méliès, un pionier al cinematografiei mute. Pelicula va fi lansată pe 9 decembrie 2011. Lucrând de curând cu Ben Kingsley la "Shutter Island", Martin Scorsese l-a convins pe actorul britanic să apară şi în următorul său proiect cinematografic, intitulat "The Invention Of Hugo Cabret", o adaptare a romanului omonim scris de Brian Selznick.

Peste un milion de euro vor fi alocați pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Bisericii Sfântul Nicolae - Amaradia din Craiova. Proiectul se derulează prin Programul Operaţional Regional, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 4,6 milioane de lei. Astfel vor fi realizate lucrări de restaurare, reabilitare şi consolidare a bisericii, a turnului de intrare şi a unei cruci de piatră. Ansamblul istoric datează din anul 1794. De asemenea, vor fi reabilitaţi şi restauraţi 1.500 de metri pătraţi din corpul clădirii, va fi refăcută tâmplăria turlei, vor fi refăcute tencuielile degradate, în conformitate cu cele originale şi va fi realizat un trotuar perimetral din piatră, specific bisericilor realizate în secolul al XVIII-lea.

Proiectul de lungmetraj "Lupul/ Wolf", de Bogdan Mustaţă, a fost selectat la laboratorul de scenaristică de la Sundance. Atelierul se desfăşoară între 1 şi 25 iunie, în staţiunea din Utah, Statele Unite ale Americii. În programul care este dedicat regizorilor şi scenariştilor au fost selectaţi, în total, 13 participanţi, din ţări precum Irlanda, Spania şi Uzbekistan. Participanţii vor lucra cu un grup de consultanţi, care îi vor ajuta să creeze un scenariu sau să monteze scene din povestea la care lucrează. Potrivit theinsider.com, "Lupul" este "povestea suprarealistă" a unui băiat. Dorinţa acestuia se împlineşte când tatăl său învie la propriu şi revine în familie.

Marele istoric Cornelia Bodea, membru titular al forului de cultură, s-a stins miercuri din viaţă. Cornelia Bodea s-a născut în anul 1916, a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie şi Litere, specialitatea Istoria României, istorie universală şi bizantologie la Bucureşti şi, între anii 1935 - 1937, Şcoala Superioară de Arhivistică şi Paleografie de pe lângă Arhivele Statului. În anul 1941 şi-a luat doctoratul în filosofie şi litere, cu teza 'Moise Nicoară şi rolul său în lupta pentru emanciparea naţional-religioasă a românilor din Banat şi Crişana', devenind, în 1969, doctor docent. Între anii 1937 şi 1942, a fost bibliotecar la Biblioteca Catedrei de Istorie Universală a Facultăţii de Filosofie şi Litere, între 1943 - 1949 asistent la catedra de Istorie Universală a Universităţii din Bucureşti şi, până în 1975, cercetător ştiinţific la Institutul 'Nicolae Iorga'.

Premiera spectacolului "Revizorul" de Gogol, în regia Monei Marian, va avea loc, săptămâna viitoare, la Teatrul Naţional Cluj. Decorurile sunt realizate de Mihai Ciupe, costumele, păpuşile şi recuzita de Eugenia Tărăşescu-Jianu, iar ilustraţia muzicală este semnată de Corina Sîrbu. Din distribuţie fac parte Ovidiu Crişan, Angelica Nicoară, Romina Merei, Ramona Dumitrean. Premiera spectacolului va avea loc, în 4 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional din Cluj.

Italianul Furio Scarpelli, care şi-a legat numele de celebrul western "The Good, the Bad and the Ugly" şi a fost nominalizat de trei ori la Oscar, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 90 de ani, anunţă presa internaţională. Scarpelli a lucrat pentru nu mai puţin de 141 de filme. Ultima sa nominalizare la prestigioasa distincţie acordată de Academia Americană de Film a fost în 1996, pentru scenariul peliculei "Il postino". "The Good, the Bad and the Ugly", cel mai cunoscut film la care a lucrat Scarpelli, a fost regizat în 1966 de conaţionalul său Sergio Leone. Pelicula, cu Clint Eastwood în rolul principal, este considerată revoluţionară pentru genul western, datorită stilului regizoral concentrat pe detalii şi cadre lungi, dar şi completării admirabile dintre imagine şi coloana sonoră semnată de Ennio Morricone.

Soprana Elena Moşuc şi tenorul Giuseppe Giacomini vor cânta, la sfârşitul acestei săptămâni, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în opera "La Boheme" de Giacomo Puccini. ONB va oferi publicului duminică, de la ora 18.30, una dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante poveşti de dragoste din repertoriul liric.
Invitaţii speciali ai serii sunt doi artişti de talie internaţională, soprana Elena Moşuc şi tenorul Giuseppe Giacomini, alături de care vor evolua soliştii ONB Irina Iordăchescu, Ionuţ Pascu, Ion Dimieru, Radu Pintilie, Ştefan Schuller, Paul Basacopol. Vor participa Orchestra şi Corul ONB, sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta. Spectacolul "La Boheme" este regizat de Ionel Pantea, scenografia poarta semnătura lui Ştefan Caragiu, iar costumele sunt concepute de Liliana Cenean. Corul a fost pregătit de maestrul Stelian Olariu, iar corul de copii de către Vasile Corjos.

Târgul de pe Valea Izei, organizat la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, mâine şi duminică, va îmbia vizitatorii cu produse alimentare şi diverse obiecte lucrate de meşterii din Maramureş care participă la eveniment. La acest târg vor fi oferite sarmale, plăcinte, cârnaţi, prăjituri şi ţuică, precum şi cergi de lână, vase din lut, straie populare şi măşti, împletituri din nuiele şi obiecte din lemn. Organizatorul evenimentului este Asociaţia de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş.

Termenul limită pentru înscrierea unor filme în competiţia dedicată artiştilor clujeni din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania a fost prelungit. Potrivit organizatorilor TIFF, ultima zi în care se primesc filmele - pe orice temă, realizate de cineaşti amatori şi profesionişti din judeţul Cluj - este 15 mai. Producţiile trebuie să aibă durata maximă de 30 de minute şi să fie realizate într-unul din formatele DVD, Beta, Digibeta, MiniDV sau DVCAM. Potrivit sursei citate, producţiile trebuie să fie realizate în perioada 7 iunie 2009 - 1 mai 2010 şi să fie subtitrate sau dublate în limba română. Filmele, împreună cu formularul de înscriere completat, trebuie trimise la adresa Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61, Cluj-Napoca, iar coletele trebuie să aibă menţiunea "Competiţia TIFF pentru artişti clujeni".

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti organizează, în perioada 1 mai - 26 septembrie, Stagiunea Muzicală Estivală în parcul Cişmigiu.
În fiecare weekend, între orele 11.00 şi 13.00, în Grădina Cişmigiu vor fi prezentate spectacole cu muzică de promenadă. În ultimii nouă ani, în foişorul din Cişmigiu, concertele Stagiunii Muzicale Estivale au devenit un eveniment aşteptat cu interes de iubitorii recitalurilor de estradă. În acest an, programul include formaţii deja cunoscute şi aşteptate de bucureşteni. Manifestarea va începe mâine, cu Karpaten Show, care va interpreta muzică tradiţională germană (valsuri, marşuri, polci), muzică uşoară, uverturi din opere şi operete. Duminică, la Cişmigiu vor fi prezenţi muzicienii de la Nataly, care vor interpreta melodii ruseşti, spaniole şi româneşti.

Realizatorul seriei "The Lord of the Rings" este, din această săptămână, Sir Peter Jackson, după ce a primit titlul de Cavaler al Noii Zeelande, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Wellington. Celebrul cineast a declarat că acceptă distincţia în numele numeroşilor săi colaboratori alături de care a lucrat la proiectele ce i-au adus celebritatea mondială. Toate cele trei pelicule din seria "The Lord of the Rings" au fost filmate în Noua Zeelandă, ceea ce a oferit acestei țări statutul de cadru major pentru producţia cinematografică de anvergură. În vârstă de 48 de ani, Sir Peter Jackson are în palmares trei Oscaruri, toate câştigate în 2004 pentru "The Lord of the Rings: The Return of the King".

Aproape 30 de tineri din România, Republica Moldova şi Ucraina s-au înscris la cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de chitară clasică, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Manifestarea muzicală cu caracter naţional şi participare internaţională este organizată de TVR Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Arte 'George Enescu' şi Casa de Cultură a Studenţilor. Dan Arhire, organizatorul evenimentului Iaşi Guitar Festival, a declarat că 27 de tineri s-au înscris la concursul care se va desfăşura, în primele două zile ale manifestării, astăzi şi mâine, la Universitatea de Arte 'George Enescu', pentru cele două două categorii de vârstă, respectiv 14-18 ani şi peste 19 ani.

Peste cincizeci de filme foarte scurte vor fi prezentate în cadrul competiţiei Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj. Evenimentul va avea loc, în perioada 6-9 mai, în peste o sută de oraşe din lume, între care şi Cluj-Napoca. Purtătorul de cuvânt al Centrului Cultural Francez Cluj, Raluca Ghervan, coordonatorul festivalului în 23 de oraşe din România, Ungaria şi Republica Moldova, a declarat că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj are loc simultan la Paris, la Cluj-Napoca şi în alte peste o sută de oraşe din lume. Competiţia internaţională are o selecţie de 50 de filme din întreaga lume, acestea nedepăşind durata de trei minute, fără generic. O secţiune specială este dedicată femeilor - "Paroles de Femmes".

Filmele "Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau, şi "Mainstream - An Evening with Dan Perjovschi", de Anna Marziano, vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Documentare de la Londra. Pelicula lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. "Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, şi se află în prezent în circuitul festivalurilor internaţionale. Producţia este inclusă în programul celei de-a patra ediţii a Festivalului Internaţional de Documentare de la Londra, ce cuprinde proiecţiile a peste 130 de filme, precum şi o serie de evenimente paralele, şi se derulează până pe 8 mai. Regizorul Alexander Nanau va fi prezent la proiecţie, pe 7 mai, pentru o discuţie cu publicul.

Teatrul de Revistă 'Constantin Tănase' revine în Sala Savoy după mai bine de şase ani, după ce în septembrie 2009 în sala de pe Calea Victoriei a avut loc o avanpremieră la care au participat preşedintele Traian Băsescu şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. În această săptămână s-a început mutarea întregii logistici, se fac pregătiri pentru reluarea spectacolelor stagiunii 2010, dar şi pentru redeschiderea Grădini de Vară 'Herăstrău'. Sala Savoy se va redeschide în a doua jumătate a lunii viitoare cu premiera 'Revista revistelor', un spectacol regizat de maestrul Biţu Fălticineanu, în care vor juca toţi artiştii Teatrului de Revista în frunte cu Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Adriana Trandafir sau Adrian Enache. Cea mai aşteptată premieră este 'Aplauze, Aplauze' dedicată celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu-Alexandru Arşinel.

Două piese de teatru ale dramaturgului Eugene Ionesco, "Regele Moare", în regia lui João Mota, şi "Scaunele", regizat de Pablo Fernando, vor fi prezentate, astăzi, la Lisabona. Piesa de teatru "Scaunele" va fi prezentată în premieră în amfiteatrul Institutului Franco-Portughez din Lisabona. Compania de teatru portugheză Algures Colectivo Criação va prezenta piesa şi pe 1,2 şi 3 mai. Din distribuţia piesei fac parte actorii portughezi Diogo Andrade, Nádia Nogueira şi Pablo Fernandes. Spectacolul "Regele moare" va fi prezentat în avanpremieră la Teatro da Comuna din Lisabona. Piesa va fi reprezentată în perioada 30 aprilie-27 iulie 2010.

Artiştii Mircea Cantor, Dan Perjovschi, Ion Grigorescu, Adrian Ghenie, Ştefan Constantinescu, Ioana Nemeş şi mulţi alţii participă la expoziţia "Romanian Cultural Resolution". Manifestarea, ce va fi vernisată mâine la Halle 12 Spinnerei din Leipzig, prezintă idei şi imagini ale culturii postcomuniste, reunind lucrări de artă vizuală din ultimii 20 de ani. Acestea sunt grupate în patru secţiuni, în fiecare regăsindu-se nume dintre cele mai importante din arta contemporană românească. Secţiunile "An Image instead of a Title", "Here and Then", "Fetish Factory" şi cea de pictură reunesc lucrări a aproximativ 30 de artişti. Proiectul este realizat în jurul conceptului "cultural resolution" - o analiză a discursului cultural contemporan prin artă.

Filme selectate de regizorul Corneliu Porumboiu vor fi proiectate, de mâine și până luni, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din incinta Muzeului Ţăranului Român din Capitală. Evenimentul are loc în cadrul programului 'Un regizor vă invită la cinema!'. Porumboiu a selectat pentru publicul cinefil român trei filme semnate de trei autori de referinţă din cinematografia argentiniană, mexicană şi thailandeză, dar şi o descoperire autohtonă recentă, semnată de Ana Lungu şi Ana Szel. Regizorul român propune filmele 'Lake Tahoe', o dramă regizată de Fernando Eimbcke, 'Liverpool', în regia lui Lisandro Alonso şi filmul regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul - 'Blissfully yours'. Selecţia va fi închisă cu o proiecţie specială, 'Burta Balenei', prezentată în avanpremieră şi semnată de Ana Lungu şi Ana Szel. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere cu Corneliu Porumboiu şi criticul Andrei Gorzo.

George Dalaras, o legendă vie a Greciei, va susţine un concert extraordinar la Bucureşti duminică, marcând startul turneului 'Encore Tour Europe 2010'.
În cadrul recitalului de la Zone Arena, George Dalaras îi va avea drept invitaţi speciali pe Despina Olympiou, una dintre principalele voci ale Greciei de azi şi Michalis Tzouganakis, un apreciat cântăreţ şi poliistrumentist. Comparat de criticii străini cu Bruce Springsteen, artistul are meritul deosebit de a fi realizat mariajul perfect dintre sound-ul tradiţional - urban al muzicii greceşti (bazat pe bouzouki) şi aspectele sale mai moderne. De aproape trei decenii, George Dalaras s-a menţinut în fruntea procesului de inovaţie în muzica grecească, fiind creatorul unor repere esenţiale despre ce reprezintă sau ce ar trebui să reprezinte această muzică, aducând în atenţia publicului stiluri muzicale uitate, precum smirneiko sau rembetiko.

Teatrul Municipal Academic de Operă şi Balet din Kiev va prezenta piesa "Frumoasa din pădurea adormită", luna viitoare, pe 26 mai, la Sala Palatului din Bucureşti. Spectacolul "Frumoasa din pădurea adormită", al doilea balet al compozitorului Piotr Ilici Ceaikovski, scris în 1889, după povestea lui Charles Perault, cuprinde trei acte cu prolog, pe libret de Vsevolojski şi Marius Petipa, în coregrafia acestuia din urmă. Premiera spectacolului a avut loc pe 3 ianuarie 1890, la Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg. Biletele pentru reprezentaţia Teatrului de Operă şi Balet din Kiev la Sala Palatului au fost puse deja în vânzare şi sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet.

Persoanele care suferă de depresie mănâncă mai multă ciocolată, iar cantitatea consumată creşte în funcţie de gravitatea bolii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea California. Cercetarea confirmă vechea ipoteză potrivit căreia oamenii consumă ciocolată când sunt deprimaţi, a declarat Beatrice Golomb, profesor adjunct la facultatea de medicină a Universităţii California din San Diego, unul dintre coautorii acestui studiu, apărut în Archives of Internal Medicine.
Specialiştii au examinat relaţia între consumul de ciocolată şi starea psihică a unui număr de o mie de voluntari care nu făceau tratament cu medicamente antidepresive şi nu sufereau de vreo boală cardiovasculară sau de diabet. Participanţii au oferit informaţii privind numărul de porţii de ciocolată consumate pe parcursul unei săptămâni. Gradul de depresie de care sufereau a fost stabilit cu ajutorul unor teste medicale standard şi în funcţie de răspunsurile oferite de voluntari.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Lansare de album BD

Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.

mai mult...
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia

�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.

mai mult...
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti

�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.

mai mult...
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra

Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.

mai mult...
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie

Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.

mai mult...
Ivo Andric - Scriitor/Diplomat

Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.

mai mult...
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"

Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.

mai mult...
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!