Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 aprilie 2010
Uniunea Scriitorilor din România ar putea să-şi piardă, în 14 aprilie, sediul din Calea Victoriei - Casa Monteoru, în urma unui proces de retrocedare deschis anul trecut la Tribunalul Bucureşti de moştenitorii imobilului, care acuză Uniunea că a lăsat clădirea să se degradeze. Procesul a fost deschis în 29 ianuarie 2009 împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti iar Uniunea nu a fost chemată ca parte în proces, deşi USR are în folosinţă Casa Monteoru, care este clasată ca monument istoric de interes naţional. Potrivit mediafax, preşedintele USR, Nicolae Manolescu spune că "lucrurile sunt destul de grave", întrucât Uniunii i s-a refuzat de către Primărie accesul la dosarul din instanţă. El a mai afirmat că Uniunea va încerca să intervină ca parte în acest proces, în data de 14 aprilie, la următoarea înfăţişare de la Tribunalul Bucureşti.
Pianistul Dan Grigore va susţine un recital extraordinar, ce va reda întreaga sa experienţă de muzician, la Filarmonica din Cracovia, pe 22 aprilie, la lansarea Anului României în Polonia, proiect de anvergură derulat de Institutul Cultural Român din Varşovia în 2010, anunţă instituţia. Recitalul, ce va avea loc în sala de concerte a Filarmonicii Naţionale "Karol Szymanowski" din Cracovia si este intitulat "50 de stagiuni pe scenele lumii povestite în bijuterii muzicale". Înainte de concert, vor fi invitaţi să ia cuvântul primarul Cracoviei, Jacek Majchrowski, ambasadorul României în Polonia, George Predescu, directorul Filarmonicii din Cracovia, Paweł Przytocki, şi directorul adjunct al ICR Varşovia, Monica Voitovici. În cadrul evenimentului va fi lansat discul "Chopin recital live" al maestrului Dan Grigore, un omagiu adus marelui compozitor polonez cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea sa.
Trupa Direcţia 5 lansează albumul "Romantic" şi marchează acest eveniment prin două concerte, ce vor avea loc pe 10 şi 24 mai, la Teatrul Naţional Bucureşti. Albumul este un disc imprimat dintr-o singură inspiraţie, cu sunete naturale, fără sintetizator, spun membrii trupei. Biletele pentru eveniment au preţuri cuprinse între 50 şi 100 lei. Formaţia Direcţia 5 a luat fiinţă în 1991, la Bucureşti. Genul muzical abordat de-a lungul anilor a fost rock alternativ, electronic-rock şi pop-rock.
Între 8 şi 11 aprilie, pentru cea de-a patra oară consecutiv, va avea loc la Bruxelles Festivalul Balkan Trafik: o combinaţie extraordinară de muzică, film, ateliere, dansuri, activităţi pentru tineri şi vârstnici deopotrivă. Balkan Trafik aduce laolaltă, în cadrul unui amplu festival intercultural, comori, tradiţii şi stiluri din diferitele comunităţi - evreiască, catolică, ortodoxă şi musulmană. Balkan Trafik nu este un festival de nişă, ci o întâlnire între cultura vestică şi cea estică, unică în Europa. Prin trei producţii proprii, Balkan Trafik îşi propune să încurajeze dialogul şi schimbul cultural între membrii diasporelor de aici şi artiştii belgieni. Unul dintre cele mai importante puncte de interes ale acestei ediţii a festivalului este vizita cântăreţului la bouzouki Stelios Vamvakaris, fiul legendei Markos Vamvakaris. Succesul este asigurat şi de participarea Oanei Cătălina Chiţu – supranumită şi Edith Piaf a României – şi a interpretei macedonene Esma Redzepova. În acest an, Balkan Trafik acordă cinematografiei un loc important în programul său. Cinematek se implică de asemenea în Festival, dedicând trei zile producţiilor româneşti – 9, 10 şi 11 aprilie.
În luna aprilie Centrul Naţional al Dansului Bucureşti organizeaza noi cursuri de dans contemporan. Profesorii ce vor conduce cursurile sunt: Mihaela Dancs si Farid Fairuz – module incepatori, Andreea Novac – modul intermediari si Andreea Belu – curs de contact improvisation incepatori. Modulele vor contine o serie de 7 intilniri ce se vor desfasura in lunile aprilie si mai 2010. Inscrierea devine valida numai dupa achitarea taxei de curs si se face in ordinea sosirii. Nu exista posibilitatea de a rezerva locuri. Plata cursurilor se face la sediul CNDB in zilele de 8 si 9 aprilie, intre orele 17 – 20 si in zilele de incepere a cursurilor, intre orele 17. -19. Taxa pentru un modul (7 cursuri) este de 250 lei si se achita integral intr-o singura transa, inaintea inceperii cursurilor.
Orchestra da Tre Soldi concertează la EUROPAfest 2010. Cel mai recent CD al Orchestra da Tre Soldi din Italia a fost nominalizat, în 2008, la premiul pentru cel mai bun disc, "Best Jazz", din partea prestigiosului Jazz Magazine. Trupa a susţinut peste 100 concerte atât în Italia, cât şi peste hotare, fiind invitat special la Festivalul de la Sanremo, în spectacolele realizate de RaiUno şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino. Înfiinţată în 2002, orchestra reuneşte artişti consacraţi ai scenei italiene de jazz şi muzică clasică. Ediţia din 2010 a EUROPAfest, un eveniment dedicat muzicii de calitate - blues, jazz, pop, clasică -, se va desfăşura între 7 şi 13 mai, la Bucureşti.
Scriitorul Filip Florian participă la Festivalul internaţional de literatură PEN World Voices de la New York, desfăşurat între 26 aprilie şi 2 mai, anunţă Institutul Cultural Român din oraşul american. Filip Florian va participa la lecturi şi dialoguri cu alţi autori şi cu critici din întreaga lume. Autorul va prezenta atât primul său roman, "Degete mici/ Little Fingers", apărut în SUA la editura Houghton Mifflin Harcourt, în 2009, cât şi al doilea roman, "Zilele regelui", aflat în curs de publicare la aceeaşi editură, în traducerea aceluiaşi Alistair Ian Blyth. Festivalul internaţional de literatură PEN World Voices de la New York, aflat la cea de-a şasea ediţie, va reuni anul acesta circa 150 de scriitori din 40 de ţări şi 50 de evenimente.
DJ Julian, din Ungaria, este invitat special la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Muzică Electronică Delahoya de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat de presă cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Delahoya se va desfăşura în perioada 21 - 23 mai. Printre invitaţii din acest an se numără Paco Osuna (rezident în cluburile principale din Ibiza), germanul Pauli Steinbach, Hot X (rezident al evenimentelor de muzică electronică din cadrul Sziget Fest Budapesta, Bonusz şi Balaton Sound). Festivalul Delahoya va include workshop-uri de muzică electronică demonstrative, DJ-ing, producing, VJ-ing, foto, fashion şi hairstyling.
Documentarul "Lumea văzută de Ion B.", despre Ion Bârlădeanu, care a ajuns, dintr-un anonim fără locuinţă, un artist recunoscut internaţional, va avea premiera mondială pe 16 aprilie, la Festivalul Visions du Reel din Nyon, Elveţia. Evenimentul se va desfăşura între 15 - 21 aprilie. Visions du Reel -Nyon este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film documentar din Europa, iar filmul "Lumea văzută de Ion B." va fi prezentat în secţiunea "Regards Neufs". După Nyon, filmul va face turul festivalurilor din Europa şi de peste ocean. Până în acest moment, pelicula a intrat în selecţiile oficiale şi în competiţii pentru luna aprilie la Crossing Europe - Linz şi Sehsüchte - Potsdam şi pentru luna mai la HotDocs - Toronto, Planet Doc Review - Varşovia şi London International Documentary Filmfestival. "Lumea văzută de Ion B." este un film regizat, scris şi filmat de Alexander Nanau.
Prima ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la Universitatea Stanford, una din cele mai prestigioase universităţi din SUA, aflată la Palo Alto, în statul California, va avea loc în perioada 16 - 18 aprilie. În această perioadă, la universitatea americană vor fi proiectate mai multe lungmetraje dar şi scurtmetraje româneşti. Evenimentul este intitulat „Cenzură si (r)evolutie - festival de film românesc & forum de discutii”. Proiecţiile vor fi insotite de dezbateri la care vor participa scenaristi, actori si regizori din ţara şi din Statele Unite.
Mezzosoprana Viorica Cortez va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi va prezida anul acesta cea de-a doua ediţie a Festivalului Studenţesc de Operă "Viva Vox". Potrivit unui comunicat de presă, de Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, Festivalul se va desfăşura în perioada 5 - 15 mai. Viorica Cortez a câştigat, în anul 1964, Marele Premiu de la Toulouse, după care au urmat Marele Premiu special "Kathleen Ferrier" din Hertogenbosch (Olanda, 1965) şi Premiul I şi medalia de aur la Concursul Internaţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti (1967).
Până pe 17 aprilie, are loc la Bacau cea de-a XIX-a ediţie a Salonului Naţional de Primăvară al Artei Naive. La acestă manifestare găzduită de Centrul Internaţional de Cultură şi Arte ''George Apostu'' au fost invitaţi 27 de creatori, care redau în mai bine de 80 de lucrări expuse pe simeze, cu talent nativ şi fără a fi urmat şcoli superioare din domeniul plasticii, aspecte din viaţa urbană şi rurală surprinse prin sugestiile anecdoticii populare. Cele mai valoroase lucrări vor fi premiate de un juriu al cărui preşedinte este cunoscutul plastician Ilie Boca.
Lungmetrajul "The White Ribbon/ Das weiße Band", de Michael Haneke, distins cu trofeul Palme d'Or la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, va deschide Festivalul Filmului European, pe 6 mai, la CinemaPro din Capitală. Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român va avea loc la Bucureşti între 6 - 16 mai, la Braşov intre 13 - 16 mai, la Iaşi, 20 - 23 mai, la Târgu Mureş 21 - 23 mai şi la Timişoara între 27 şi 30 mai. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. În acest an, în premieră, vor fi reprezentate în festival Israelul şi Serbia, aşa cum filmele ruseşti au fost introduse în programul festivalului din 2009. O altă premieră este ediţia locală de la Târgu-Mureş. De asemnea, noutăţi ale acestei ediţii a Festivalului Filmului European sunt colecţia "Vintage", care va reuni opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare, prezentate într-o proiecţie-maraton în noaptea de 15 spre 16 mai, şi o zi dedicată filmului românesc.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.