LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 august 2010
Cea de-a XV-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică 'Inter-Art' se va desfăşura începând de astăzi și până pe 24 august la Aiud. Deschiderea oficială va avea loc mâine, la Primăria Aiud, evenimentul fiind urmat de vernisajul expoziţiei internaţionale de 'Mail Art', la Muzeul de Istorie din localitate. Tabăra Internaţională de Artă Plastică 'Inter-Art' Aiud a fost înfiinţată în 1996 la iniţiativa artistului plastic aiudean Ştefan Balog, în prezent preşedintele Fundaţiei 'Inter-Art'. De-a lungul anilor, evenimentul a reuşit să se impună atât pe plan naţional cât şi internaţional prin numărul mare de ţări participante, multitudinea secţiunilor oferite şi prin programul său complex, fiind cotată, potrivit organizatorilor, drept una dintre cele mai importante tabere de creaţie din Europa de Est.
O expoziţie naţională cu primele unelte ale oamenilor, dar şi podoabe din os a fost deschisă la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. Şeful Secţiei arheologie a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Eugen Iaroslavschi, a declarat că pe baza acestui material simplu şi aparent lipsit de importanţă, osul, a fost creată o gamă impresionantă de unelte şi diverse alte tipuri de obiecte. În vreme ce unele obiecte rămâneau simple şi nefinisate, altele erau în schimb realizate cu mare măiestrie şi simţ estetic în adevărate opere de artă. Exponatele prezentate la Bastionul Croitorilor sunt din colecţiile mai multor instituţii: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud, Muzeul Municipal "Ioan Raica" Sebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până pe 5 septembrie.
Diana Cavallioti şi Tudor Aaron Istodor se numără printre artiştii selectaţi să participe la Gala Tânărului Actor "Hop". Evenimentul va avea loc luna viitoare la Mangalia, între 1 şi 4 septembrie. Actorii au fost aleşi în urma preselecţiei care s-a desfăşurat luna trecută, la Bucureşti. La secţiunea Grup, comisia formată din George Ivaşcu, Lucian Sabados şi Attila Vizauer a decis ca următoarele spectacole să fie admise în concurs: "Dincolo de umbre", cu Ecaterina Ciofu, Dumitru Georgescu şi Ioana Iordache; "Eden" cu Diana Buluga, Radu Homiceanu, Adina Lazăr, Raluca Mara, Ana Nicolae, Mihail Onaca, Florin Suciu, Andrea Şovan, Raluca Uzunov; "Exit", după Eric Bogosian, cu Radu Homiceanu, Mihail Onaca şi Raluca Uzunov; "Omul de zăpadă", de Lia Bugnar, cu Ali Deac şi Simina Contraş; "Women in motion", de Donald Margulies, cu Diana Cavallioti şi Diana Vasile.
Noul album al trupei americane Kings Of Leon va fi lansat pe 19 octombrie, potrivit unor surse din industria muzicală. Recent Caleb Followill, solistul trupei, a declarat că şi-ar dori "să cânte în concerte live toate piesele de pe noul disc, dacă ar depinde de ei". Potrivit unor surse din industria muzicală, noul album va avea un sound "chilled out". Trupa Kings Of Leon a interpretat deja câteva piese de pe acest nou album - "Southbond", "Immortals" şi "Radioactive" - în câteva concerte recente. Kings Of Leon va susţine un turneu în Statele Unite în lunile august şi septembrie şi va fi cap de afiş la ediţia din acest an a Festivalului V din Marea Britanie, care va avea loc în penultimul weekend din luna august.
Lungmetrajul SF "E.T. Extraterestrul", regizat de Steven Spielberg, a fost desemnat cel mai bun film destinat întregii familii, potrivit unui sondaj realizat de Radio Times. Filmul spune povestea unui băiat în vârstă de 10 ani care se împrieteneşte cu un extraterestru ajuns pe Terra. Acest lungmetraj, în care joacă Henry Thomas şi Drew Barrymore, a petrecut şase săptămâni în fruntea box office-ului nord-american şi a avut încasări de 792,9 milioane de dolari pe plan mondial.
Pe locul al doilea în acest top s-a situat filmul "Vrăjitorul din Oz", regizat de Victor Fleming în 1939, iar podiumul a fost completat de "Mary Poppins", regizat de Robert Stevenson în 1964.
Cimitirul Vesel de la Săpânţa va găzdui, în perioada 12-15 august, primul festival româno-irlandez 'Drumul lung spre Cimitirul Vesel'. Unul dintre organizatorii evenimentului, Peter Hurley, a declarat că această manifestare este inedită deoarece multe dintre tradiţiile populare ale celor două culturi sunt asemănătoare. Ideea unui asemenea festival a început să se prefigureze în urma cu doi ani, în momentul în care compozitorul Shaun Davey primea o bursă pentru a studia cele două culturi - irlandeză şi română. Pornind de la conceptul 'Săpânţa', artistul a compus o suită muzicală îmbinând componente tradiţionale din ambele zone cu elemente ale muzicii clasice utilizând ca texte epitafurile de pe mormintele Cimitirului Vesel. Inspirat şi atras de Săpânţa, compozitorul a ajuns la ideea unui festival româno-irlandez. Muzica lui Shaun Davey va fi interpretată în cadrul evenimentului de 160 de muzicieni. Este vorba despre corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramureş, o orchestră de cameră românească şi instrumentişti tradiţionalişti din Irlanda. Proiectul îl are ca invitat pe artistul Grigore Leşe, militant al păstrării spiritualităţii tradiţionale româneşti care, alături de Davey, se va ocupa de regia artistică a festivalului. Pe lângă muzică, festivalul va pune la dispoziţia participanţilor ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional şi păstrăvărit.
Expoziţia "The Golden Flat - Ultimul carnaval" a fost deschisă la sfârșitul săptămânii trecute la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Manifestarea ilustrează insolitul percepţiei şi conexiunile care se produc în momentul contactului cu obiectul observaţiei. "The Golden Flat" este o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual. Acolo unde nu mai este aproape nimic de văzut sau de gândit, sensibilitatea artistică descoperă un alt mod de raportare la trecutul care supravieţuieşte prin forme hibride, în cele mai neaşteptate configuraţii formale sau emoţionale. Expoziția rămâne deschisă până pe 26 august.
Tineri solişti şi trupe pop-rock din toată ţara, cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani, au ocazia de a câştiga experienţă şi de a-şi demonstra talentul, în zilele de 14 şi 15 august, pe scena de la Arenele Romane din Capitală. Evenimentul va avea loc în cadrul unui festival organizat de Elite ART Club UNESCO, reprezentantul exclusiv în România a Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tineri muzicieni din întreaga lume.
Soliştii şi trupele selectate vor beneficia de masterclass-uri gratuite sub îndrumarea unor artişti-profesori renumiţi precum Cristi Gram - chitară, Crina Mardare-voce şi Andrei Tudor - keyboards. Câştigătorii vor reprezenta România în cadrul competiţiei internaţionale IMAGINE Festival din Belgia - Bruxelles şi vor susţine recitaluri ca invitaţi în cadrul ediţiilor din Croaţia sau Slovenia. Începând cu 2011, Proms of Delight Music Fest va deveni festival internaţional.
Filmul "Black Swan", de Darren Aronofsky, va deschide cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, fiind inclus în competiţia oficială. Pelicula este un thriller psihologic situat în lumea baletului din New York, cu Natalie Portman în rolul Ninei, o dansatoare care se trezeşte prinsă într-o competiţie cu o rivală din compania de balet pentru care lucrează. În film mai joacă Vincent Cassel, Barbara Hershey şi Winona Ryder. Filmul "Black Swan" va avea premiera mondială pe 1 septembrie, la Sala Grande a Palazzo del Cinema, imediat după ceremonia de deschidere a festivalului. Scenariul este scris de Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin.
Persoanele care cumpără trei bilete pentru Festivalul Tabăra Medievală, care va avea loc în perioada 13-15 august, la Bistriţa, vor primi unul gratuit, în cadrul evenimentului urmând să concerteze şi trupa de rock medieval Haggard.
Tichetele sunt valabile pe toată perioada manifestării. Formaţia germană Haggard, importanta trupă de medieval-symphonic-metal din Europa, va susţine un concert în 14 august, la Bistriţa. Haggard va interpreta melodii din repertoriul propriu într-o orchestraţie exclusivă, cu elemente specifice medievale, dar promite şi alte surprize. Trupa se va deplasa la Bistriţa cu un autocar special, iar pe scenă vor urca 18 muzicieni. În cadrul taberei vor mai avea loc două recitaluri extraordinare, pentru data de 13 august fiind programat concertul formaţiei Trooper cu opera rock "Vlad Ţepeş", iar în 15 august ungurii de la VAN vor susţine un concert de rock-medieval.
Sigiliul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica este exponatul lunii august la Muzeul Judeţean din Alexandria. Sigiliul reprezintă stema ţării combinată cu semnele familiei domnitorului, prezentare heraldică care se va menţine până la unire. De asemenea, este prezentat un mantou de purpură dublat de hermină şi timbrat cu coroana regală pe care apare scutul cu armele ţării. Scutul conţine acvila cruciată a Ţării Româneşti, cele trei culori devenite culorile steagului principatului, roşu, galben şi albastru, dar şi însemnele familiei Ghica, alături de buzdugan, spadă şi doi lei afrontaţi. Sigiliul domnesc, imprimat pe o pecete de ceară roşie pusă într-o cutie rotundă de metal, a însoţit Hrisovul privind întemeierea oraşului Alexandria emis de cancelaria domnitorului Ghica în anul 1840.
Piesa "Oase pentru Otto", de Lia Bugnar, va fi prezentată la festivalul Camden Fringe de la Londra, într-o nouă montare realizată de Cristian Hogaş pe durata rezidenţei sale la Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii. Spectacolul care va fi reprezentat cu titlul "Bones for Prince", explorează grijile şi prejudecăţile a două femei care se întâlnesc în condiţii extreme. Piesa a fost prima dată pusă în scenă de Lia Bugnar la Teatrul Luni de la Green Hours din Capitală, în 2003, şi a câştigat premiul Fringe-Project la Dublin Fringe Festival în 2004. Cristian Hogaş, rezident în programul Attic Arts la ICR Londra în 2010, a regizat piesa, distribuindu-le în rolurile celor două femei pe Andreea Păduraru şi pe actriţa britanică Alice Fernbank. Producţia a mai fost prezentată la Londra în primăvară, la New Diorama Theatre şi la sediul ICR. Festivalul Camden Fringe are loc până pe 29 august şi reuneşte 207 producţii teatrale.
Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Academică de la Sighişoara se desfăşoară în aceste zile. Programul evenimentului include lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Robert Schumann, Frederique Chopin sau Franz Liszt. Festivalul Internaţional de Muzică Academică de la Sighişoara a debutat în 1994, la iniţiativa unui violonist sighişorean stabilit în Elveţia, Alexandru Gavrilovici, profesor de vioară la Academia "Yehudi Menuhin" din Gstaad. Evenimentul are loc, în mod tradiţional, în prima decadă a lunii august şi adună tineri din toată Europa, împreună cu personalităţi artistice. Concertul final, avându-i ca solişti pe Aloise Baehler (flaut) şi Petru Juga (contrabas), se va desfășura mâine, la Biserica Mănăstirii.
Scriitorul Filip Florian va participa la Festivalul Internaţional de Carte de la Edinburgh. Evenimentul se va desfășura în perioada 14 - 30 august. Filip Florian îşi va prezenta romanul de debut, "Degete mici", în cadrul manifestării. Scriitorul român va participa, de asemenea, la o discuţie cu autorii Norman Stone şi Stephen Vizinczey, pe una din temele festivalului din acest an, "After the Wall: European Classics Revisited"."Little Fingers", versiunea în limba engleză a romanului "Degete mici", a apărut la sfârşitul lunii iulie a anului trecut la prestigioasa editură americană Houghton Mifflin Harcourt, în traducerea lui Alistair Ian Blyth. În luna august 2009, cartea s-a aflat printre recomandările cotidianului San Francisco Chronicle şi ale Best Translated Book Panelists. Romanul a mai fost tradus în limbile germană, italiană, polonă, maghiară, slovenă şi slovacă şi va mai apărea, în octombrie, în spaniolă.
Cea de-a XV-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică 'Inter-Art' se va desfăşura începând de astăzi și până pe 24 august la Aiud. Deschiderea oficială va avea loc mâine, la Primăria Aiud, evenimentul fiind urmat de vernisajul expoziţiei internaţionale de 'Mail Art', la Muzeul de Istorie din localitate. Tabăra Internaţională de Artă Plastică 'Inter-Art' Aiud a fost înfiinţată în 1996 la iniţiativa artistului plastic aiudean Ştefan Balog, în prezent preşedintele Fundaţiei 'Inter-Art'. De-a lungul anilor, evenimentul a reuşit să se impună atât pe plan naţional cât şi internaţional prin numărul mare de ţări participante, multitudinea secţiunilor oferite şi prin programul său complex, fiind cotată, potrivit organizatorilor, drept una dintre cele mai importante tabere de creaţie din Europa de Est.
Expoziţia "The Golden Flat - Ultimul carnaval" a fost deschisă la sfârșitul săptămânii trecute la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Manifestarea ilustrează insolitul percepţiei şi conexiunile care se produc în momentul contactului cu obiectul observaţiei. "The Golden Flat" este o instalaţie cu şi despre obiecte vechi şi uzate, devorate de propria lor funcţionalitate, incapabile să trezească vreun ataşament emoţional sau estetic unui privitor comod, dar care se dovedesc a fi o sursă de imprevizibil estetic şi conceptual. Acolo unde nu mai este aproape nimic de văzut sau de gândit, sensibilitatea artistică descoperă un alt mod de raportare la trecutul care supravieţuieşte prin forme hibride, în cele mai neaşteptate configuraţii formale sau emoţionale. Expoziția rămâne deschisă până pe 26 august.
Tineri solişti şi trupe pop-rock din toată ţara, cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani, au ocazia de a câştiga experienţă şi de a-şi demonstra talentul, în zilele de 14 şi 15 august, pe scena de la Arenele Romane din Capitală. Evenimentul va avea loc în cadrul unui festival organizat de Elite ART Club UNESCO, reprezentantul exclusiv în România a Jeunesses Musicales International - cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tineri muzicieni din întreaga lume. Soliştii şi trupele selectate vor beneficia de masterclass-uri gratuite sub îndrumarea unor artişti-profesori renumiţi precum Cristi Gram - chitară, Crina Mardare-voce şi Andrei Tudor - keyboards. Câştigătorii vor reprezenta România în cadrul competiţiei internaţionale IMAGINE Festival din Belgia - Bruxelles şi vor susţine recitaluri ca invitaţi în cadrul ediţiilor din Croaţia sau Slovenia. Începând cu 2011, Proms of Delight Music Fest va deveni festival internaţional.
Persoanele care cumpără trei bilete pentru Festivalul Tabăra Medievală, care va avea loc în perioada 13-15 august, la Bistriţa, vor primi unul gratuit, în cadrul evenimentului urmând să concerteze şi trupa de rock medieval Haggard.
Tichetele sunt valabile pe toată perioada manifestării. Formaţia germană Haggard, importanta trupă de medieval-symphonic-metal din Europa, va susţine un concert în 14 august, la Bistriţa. Haggard va interpreta melodii din repertoriul propriu într-o orchestraţie exclusivă, cu elemente specifice medievale, dar promite şi alte surprize. Trupa se va deplasa la Bistriţa cu un autocar special, iar pe scenă vor urca 18 muzicieni. În cadrul taberei vor mai avea loc două recitaluri extraordinare, pentru data de 13 august fiind programat concertul formaţiei Trooper cu opera rock "Vlad Ţepeş", iar în 15 august ungurii de la VAN vor susţine un concert de rock-medieval.
60 de fotografii realizate de Richard Avedon, printre care se numără un portret al celebrei Marilyn Monroe şi patru ale membrilor trupei Beatles, vor fi scoase la licitaţie de casa Christie's, la Paris, pe 20 noiembrie. Aceasta este cea mai mare colecţie de opere ale celebrului fotograf american ce va fi scoasă la licitaţie. Valoarea colecţiei a fost estimată la o sumă cuprinsă între trei milioane de euro şi cinci milioane de euro, au precizat experţii casei Christie's. Fondurile obţinute vor fi donate Fundaţiei Richard Avedon, al cărei scop principal este de a conserva şi valorifica moştenirea lăsată de celebrul fotograf american, decedat în 2004.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.