Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
16 august 2010
Societatea Română de Radiodifuziune vrea să cumpere, prin licitaţie deschisă, un pian de concert performant în valoare totală de aproape 424.000 de lei fără TVA, pentru Studioul de concerte "Mihail Jora". Oltea Şerban-Pârâu, director artistic Orchestrele şi Corurile Radio, a declarat că în jurul noului pian de concert se va construi viitoarea stagiune, care va fi dedicată în special pianiştilor români care şi-au construit cariere în străinătate. La deschiderea stagiunii va veni Luiza Borac, o pianistă cu o rezonantă carieră discografică, stabilită în Germania, apoi tânărul pianist Matei Varga, stabilit în Statele Unite, care va cânta în noiembrie pe scena Sălii Radio. Alături de invitaţii amintiţi va concerta şi un pianist rus de anvergură, Nikolai Demidenko", a explicat Oltea Şerban-Pârâu. Ea a precizat că invitaţilor români din străinătate li se vor adăuga recitalurile şi concertele susţinute de soliştii concertişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, precum Dana Borşan şi Horia Mihail.
Filmul "Iluzionistul/ L'illusionniste", regizat de Sylvain Chomet, după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati, deschide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie, la Cinema Patria din Capitală. Proiectat în avanpremieră mondială la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, în secţiunea Berlinale Special, şi selecţionat în cadrul prestigioaselor festivaluri de la Karlovy Vary, Edinburgh şi Toronto, "Iluzionistul" este povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Eisenheim o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică în sine.
"Europolis", lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a fost selectat în competiţia de film de debut a Festivalului Internaţional de Film de la Montreal - Festival des Films du Monde. Evenimentul va avea loc în perioada 26 august - 6 septembrie. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény. Filmul a primit premiul HBO - TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent. Din distribuţia filmului mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrică Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea. Lungmetrajul va intra în circuitul cinematografelor din ţară în noiembrie.
Ateliere de artă dramatică gratuite pentru copii se vor desfăşura, din septembrie, la Teatrul "Ion Creangă" din Capitală, în proiectul "Creşte prin teatru". Sub îndrumarea unui expert în arta dramatică - actriţa Marcela Andrei - şi a unui psiholog - Carmen Anghelescu -, workshop-urile urmăresc dezvoltarea personalităţii copiilor şi a abilităţilor de comunicare, precum şi stimularea inteligenţei emoţionale prin tehnici împrumutate din teatru. Proiectul "Creşte prin teatru" se desfăşoară pe o perioadă de nouă luni, fiind organizat în trei serii consecutive şi constând în ateliere de artă dramatică. Înscrierile pentru atelierele de artă dramatică se pot face până pe 31 august, prin completarea unui formular online, alături de trimiterea unei scrisori de motivaţie, pe site-ul proiectului: cresteprinteatru.ro.
13 artişti plastici din toată ţara vor participa, începând de astăzi și până pe 5 septembrie, la a treia ediţie a Simpozionului de intervenţie în natură "Art Forest 2010". Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. Potrivit lui Maxim Dumitraş, directorul Muzeului de Artă Comparată din localitate, ediţia din acest an se încadrează în conceptul de artă în peisaj, dar, spre deosebire de ediţiile precedente, vine cu provocări din direcţia picturii şi a sculpturii, alături de oferta naturală a locului în care se desfăşoară simpozionul.
Tot ca o noutate, va fi folosirea elementului acvatic pentru realizarea unor lucrări.
Primul festival de artă tenebroasă din Europa - Ars Tenebris, organizat la celebrarea a o sută de ani de film horror, sub sloganul "Dark happy birthday!", se va desfăşura de astăzi până pe 22 august, la Cetatea Râşnov. Ediţia inaugurală reuneşte concerte de muzică, spetacole de proiecţii şi efecte speciale, prezentări de modă, petreceri tematice, demonstraţii artistice, spectacole de teatru şi proiecţii de filme. Festivalul este organizat de Asociaţia Betyar Animation Studio, ce are ca scop promovarea cinematografiei independente în România, şi de Primăria Râşnov.
Potrivit organizatorilor, în cadrul festivalului va avea loc o dezbatere despre modul în care sunt administrate şi exploatate resursele cetăţilor transilvănene şi cum este exportat inventarul mitologic al zonei.
Ediţia din 18 august a emisiunii Proba de Cultura la Radio România Cultural va fi transmisă în direct de la radio Vacanţa, on air şi online pe www.radiocultura.ro. Invitaţii ediţiei estivale, Bogdan Ghiu, Mugur Grosu, Matei Martin, Angelo Mitchievici şi Mircea Ţuglea îşi vor aminti de verile de altădată şi vor povesti despre corturile din cearşafuri şi nudism, despre umbra sălciilor şi hamsiile prăjite, despre bragă şi covrigi săraţi. Ascultătorii cei mai nostalgici au şansa de a câştiga un weekend cultural la Bucureşti, oferit de Hotelul Howard Johnson şi Radio România Cultural.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat recent pentru MEDIAFAX că ministerul pe care îl conduce va promova, în septembrie, o ordonanţă pentru păstrarea unui număr de circa 40 de cinematografe în subordine, în administrarea RADEF, care şi-a plătit toate datoriile către stat şi este pe profit. Precizările ministrului Kelemen Hunor vin după ce premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va accelera procedurile de preluare a cinematografelor de către administraţiile locale, păstrând însă cel puţin câte un cinematograf în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, pentru promovarea filmului românesc sau organizarea unor acţiuni de cultură de nivel naţional.
RADEF ar urma să se ocupe de modernizarea cinematografelor pe care le va avea în continuare în administrare, dacă va fi adoptat proiectul de ordonanţă de urgenţă pregătit în acest sens de Ministerul Culturii.
Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti se alătură instituţiilor de spectacole exceptate de la prevederile OUG 63/ 2010 şi, deocamdată, nu va face reduceri de personal, urmând să primească finanţare de la Consiliul local, transmite corespondentul MEDIAFAX. Directorul Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, Lucian Sabados, a declarat, saptamana trecută că Prefectura Prahova a înaintat Ministerului Administraţiei o adresă şi un document care atestă că instituţia pe care o manageriază a fost înfiinţată de Ministerul Artelor în urmă cu mai bine de 60 de ani. În aceste condiţii, Teatrul "Toma Caragiu", care, iniţial, nu a fost inclus pe lista instituţiilor exceptate de la prevederile OUG 63/2010, îşi păstrează personalitatea juridică şi nu se supune actului normativ care prevede reducerea posturilor în administraţia publică locală.
Jupiter este cea mai mare planeta a sistemului nostru solar pentru ca a "inghitit" o rivala mai mica inainte ca aceasta sa o depaseasca in marime, sustin cercetatorii, potrivit dailymail.co.uk. Mai multe cercetari facute asupra planetei au aratat ca Jupiter are un nucleu foarte mic, in comparatie cu marimea totala a planetei. Chiar daca Jupiter este de 120 de ori mai mare decat Pamantul, masuratorile efectuate de sondele spatiale au aratat ca nucleul planetei cantareste doar de zece ori mai mult decat cel al Terrei.
Volumul "Călătoria mincinoşilor", de Karen Maitland, a cărui acţiune se petrece pe fondul ciumei din Anglia anului 1348, a fost publicat recent la Editura Leda. Într-o lume sumbră, dominată de credinţă, superstiţii şi frică, nouă străini disperaţi, aduşi laolaltă de soartă, încearcă să fugă de moartea ce se întinde inexorabil în urma lor. În acest grup pestriţ, fiecare îşi are propria poveste. "O lectură captivantă, ce aduce un omagiu Decameronului şi Povestirilor din Canterbury", scrie Bookseller despre "Călătoria mincinoşilor". Traducerea din limba engleză a cărţii este semnată de Luana Schidu.
Ateliere de artă dramatică gratuite pentru copii se vor desfăşura, din septembrie, la Teatrul "Ion Creangă" din Capitală, în proiectul "Creşte prin teatru". Sub îndrumarea unui expert în arta dramatică - actriţa Marcela Andrei - şi a unui psiholog - Carmen Anghelescu -, atelierele urmăresc dezvoltarea personalităţii copiilor şi a abilităţilor de comunicare, precum şi stimularea inteligenţei emoţionale prin tehnici împrumutate din teatru. Proiectul "Creşte prin teatru" se desfăşoară pe o perioadă de nouă luni, fiind organizat în trei serii consecutive.
Volumul biografic despre viata lui Bon Jovi, scris de Rich Bozzett, fostul manager de turneu al trupei americane, poate fi achiziţionat online, de fanii din lumea întreagă ai grupului, informează PRNewswire.com. Această biografie, care nu beneficiază de acordul grupului, relatează diverse aspecte din anii de început ai trupei Bon Jovi, oferind o serie de detalii din culisele concertelor şi din turneele susţinute, încercând să explice felul în care Bon Jovi s-a transformat dintr-o trupă obscură din New Jersey într-un super-grup rock ce a vândut milioane de albume şi a influenţat cultura populară americană şi internaţională. În timpul turneelor la care a participat cu Bon Jovi între anii 1983 şi 1989, Rich Bozzett a fost martorul bucuriilor şi dezamăgirilor rockerilor americani, înainte ca aceştia să atingă statutul unor staruri rock. Ţinând cont de faptul că trupa Bon Jovi se bucură de o imensă popularitate pe plan internaţional, autorul a dorit ca volumul său de memorii să poată fi achiziţionat de fanii din lumea întreagă, nu doar de cei din Statele Unite ale Americii.
Amatorii de sporturi extreme vor putea practica, la Festivalul "Peninsula" de la Târgu Mureş, sărituri cu catapulta şi bungee jumping. Organizatorii vor pregăti deasemenea competiţii de fotbal de masă şi probe de călărit "taurul de rodeo" specific barurilor din filmele americane. Alte sporturi rezervate publicului festivalier sunt: fotbal, baschet, volei, înot, dar şi paintball, darts, poker, şah, căţărare sau limbo. Festivalul "Peninsula" se va desfăşura, între 26 şi 29 august, printre cele mai aşteptate concerte ale ediţiei din acest an fiind Korn (în premieră în România), Tricky, Gorillaz Sound System, Phoenix, Omega, Europe, the Rasmus şi Dub FX, dar şi DJ-ii: Mark Knight (Marea Britanie), Fedde le Grande (Olanda), Hernan Cataneo (Argentina) şi Above and Beyond (Marea Britanie).
Un grup de 17 cetăţeni japonezi au devenit orădeni. Timp de o săptămână, până pe 20 august, ei vor fi integraţi individual în viaţa cotidiană a unor familii române, într-un eveniment de cercetare intitulat 'Cross Cultural Understanding in Business' derulat de LEX Institute for Language, Experience & Experiment din Japonia. Iniţiativa îi aparţine orădencei Angela Pugna, de 21 de ani, fostă liceană în Japonia şi actualmente studentă în anul IV la Universitatea Birmingham, din Marea Britanie, Facultatea de Business International şi Limba Japoneză. Membri ai Institutului LEX, cei 17 japonezi, din care 14 femei, 2 bărbaţi şi un băieţel de opt ani trăiesc experienţa românească în regim 'home-stay', adică fiecare japonez este oaspetele unei familii orădene, care îi oferă şansa de a deveni un membru obişnuit al casei, cu ritmul şi preocupările cotidiene. Experienţa acumulată la Oradea va fi prezentată la întoarcere într-un work-shop, în cadrul institutului LEX şi la Ambasadei României din Japonia.
"Principii de viaţă", în regia lui Constantin Popescu, va fi prezentat în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian. Evenimentul va avea loc între 17 și 25 septembrie. Filmele incluse în competiţia Zabaltegi - New Directors Award sunt proiectate la San Sebastian în premieră mondială. Valoarea premiului competiţiei este de 90.000 de euro, bani care revin următorului proiect al regizorului şi producătorului prezenţi în competiţie.
13 artişti plastici din toată ţara participă, de ieri până pe 5 septembrie, la a treia ediţie a Simpozionului de intervenţie în natură "Art Forest 2010". Evenimentul este organizat de Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa. Potrivit lui Maxim Dumitraş, directorul Muzeului de Artă Comparată din localitate, ediţia din acest an se încadrează în conceptul de artă în peisaj, dar, spre deosebire de ediţiile precedente, vine cu provocări din direcţia picturii şi a sculpturii, alături de oferta naturală a locului în care se desfăşoară simpozionul. Tot ca o noutate, va fi folosirea elementului acvatic pentru realizarea unor lucrări.
"Europolis", lungmetrajul de debut al regizorului Cornel Gheorghiţă, a fost selectat în competiţia de film de debut a Festivalului Internaţional de Film de la Montreal - Festival des Films du Monde. Evenimentul va avea loc în perioada 26 august - 6 septembrie. Produs şi regizat de Cornel Gheorghiţă, "Europolis" îi are în rolurile principale pe Adriana Trandafir şi Áron Dimény. Filmul a primit premiul HBO - TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind printre lungmetrajele premiate în 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent. Lungmetrajul va intra în circuitul cinematografelor din ţară în noiembrie.
Trupa 'Partizan' va susţine, pe 19 august, la Clubul Ţăranului, primul concert, după o pauză de patru ani, într-o nouă componenţă, membrii ei fondatori Artanu şi Suedezu cooptându-i pe Janin Pasniciuc la chitară, Andrei Petrilă la tobe şi pe Cezar Knihinsci la bass. Despre noii veniţi, Andrei Pleşca spune că 'au spiritul tânăr şi sunt foarte hotărâţi în ceea ce priveşte orientarea lor muzicală'. Trupa lucrează deja la noi piese cu un sound diferit faţă de albumele precedente - un rock modern, din care nu va lipsi influenţa orientală.
Filmul "Iluzionistul/ L'illusionniste", regizat de Sylvain Chomet, după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati, deschide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est. Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie, la Cinema Patria din Capitală. Proiectat în avanpremieră mondială la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, în secţiunea Berlinale Special, şi selecţionat în cadrul prestigioaselor festivaluri de la Karlovy Vary, Edinburgh şi Toronto, "Iluzionistul" este povestea prieteniei neobişnuite care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.