LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 august 2010
"Cărţile se întorc acasă", o campanie de strângere de volume pentru bibliotecile din mediul rural desfăşurată din acest an la Târgurile de Carte Gaudeamus, ajunge şi la Mamaia, unde Caravana Gaudeamus se opreşte de astăzi până pe 22 august. Târgul de Carte Gaudeamus Mamaia va avea loc pe faleza din faţa sediului Radio Vacanţa Mamaia. Vizitatorii pot participa la proiectul "Cărţile se întorc acasă", iniţiat şi susţinut de Radio România prin echipa Gaudeamus, alături de Fundaţia "Noi Citim", aducând la târg şi donând cărţile pe care nu le mai doresc în biblioteca personală. Deasemenea editurile care expun la Gaudeamus pot dona la rândul lor din volumele publicate.
"Expoziţia este servită!", proiectul coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat de Fondul Cultural Naţional, invită adolescenţii şi muzeografii din muzeele bucureştene şi ploieştene membre ale Reţelei să participe la primul proiect de dezvoltare a audienţei muzeale care pune faţă în faţă o categorie specifică de public, tinerii între 13 şi 18 ani, cu organizatorii de expoziţii. Proiectul constă în generarea unui forum care va dezbate această legătură între adolescenţi şi muzeu -astăzi, on line între orele 18 şi 19.30 - şi un atelier pentru reprezentanţii muzeelor din Bucureşti, membre ale RNMR, care se va desfăşura în perioada 1-3 septembrie 2010. Forumul în română şi engleză se va desfăşura pe platforma www.theexhibitionisserved.spruz.com şi va urmări identificarea celor mai bune metode de adaptare a muncii specifice muzeografului la nevoile adolescenţilor, dar şi selectarea participanţilor din partea ambelor categorii în cadrul atelierului de lucru din septembrie.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", pentru gala care va avea loc în 2011, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie ale anului în curs iar nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles. Pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.
Julia Roberts va primi premiul Donostia pentru întreaga activitate, luna viitoare, la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, care are loc între 15 şi 25 septembrie, potrivit organizatorilor, citaţi de hollywoodreporter.com. Într-un comunicat de presă, organizatorii festivalului au lăudat apariţia Juliei Roberts în filme de mare succes din ultimii 20 de ani, subliniind prestaţia sa din filme precum "Magnolii de oţel" şi "Frumuşica". Totodată, organizatorii festivalului au subliniat succesul pe care celebra actriţă l-a avut în filmul "Erin Brockovich", pentru care a fost recompensată şi cu premiul Oscar. Cel mai recent lungmetraj al Juliei Roberts, "Mănâncă, roagă-te, iubeşte/ Eat Pray Love", în care joacă şi actorul spaniol Javier Bardem, va fi prezentat în afara competiţiei la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian. Lungmetrajul "Mănâncă, roagă-te, iubeşte/ Eat Pray Love" a avut premiera în România pe 15 august.
Filip Florian particicipă la prestigiosul festival international de literatură de la Edinburgh unde îsi va prezenta romanul sau de debut, Degete mici. Mâine, la ora 13.30, în sala Scotish Power a Teatrului din Edinburgh, Filip Florian va participa la o lectura publică. Tot atunci va avea şi o întâlnire cu publicul alături de autorul Stephen Vizinczey, cu tema Scriitorii secolului XX în Europa Centrala şi insemnatatea operei lor in contextul actual. Festivalul international de literatura de la Edinburgh a debutat în anul 1983, fiind considerat cel mai important eveniment al capitalei Scotiei.
Vineri, 20 august 2010, cu începere de la orele 20, Green Hours găzduieşte un concert extraordinar susţinut de Maria Răducanu şi Maxim Belciug. Intitulat sugestiv Pe boltă când apare luna, concertul prilejuieşte reîntâlnirea cu cei doi artişti într-un un parcurs istorico-eclectic prin muzica lumii, de la vodevil la romanţă şi tango. Maria Răducanu şi Maxim Belciug formează un duo cu totul inedit, cu roade muzicale dintre cele mai frumoase. Fiecare îşi are propria carieră: Maria Răducanu este unul dintre cele mai pregnante nume în jazz-ul românesc, iar Maxim Belciug este emblematic pentru chitara clasică. Cei doi s-au regăsit în mod constant într-un proiect comun ce s-a plasat, încă de la debutul lor în duo, în anul 2004, sub semnul autenticităţii emoţiei.
Astăzi, la Tete-a-Tete Coffee Art & Chill din capitală are loc de la ora 20.30, un concert de jazz sustinut de Elena Morosanu & friends: Toma Dimitriu (pian), Michael Acker (bass), Matt Smith (tobe). Tanara artista Elena Morosanu este una dintre cele mai bune voci de jazz din Romania, cu numeroase participari la festivaluri de jazz si premii la activ: premiul special al juriului la Festivalul de jazz de la Brasov, Premiul I la Galele studentesti de la Sibiu, premiul pentru cea mai buna improvizatie jazz la Icon Arts Festival si premiul pentru cea mai buna vocalista de jazz la Sibiu, in 2009.
La numai 21 de ani, Elena Morosanu a cantat alaturi de Florin Raducanu si Jasper Blom, Florin Raducanu & Trubadures Orchestra, sustinand concerte in multe orase din Romania.
Până pe 21 august se desfăşoară la Roşia Montană a patra Şcoală de vară ARA, intitulată "Roşia Montană: resurse tradiţionale locale pentru protejarea patrimoniului arhitectural". La atelierele de la Rosia Montana s-au înscris studenţi de la facultăţile de arhitectură din Cluj-Napoca şi Bucureşti. În cadrul acestei Şcoli de vară, cu ocazia Festivalului FânFest 2010, Asociaţia ARA a deschis expoziţia "Roşia Montană: documente de arhitectură". Expoziţia are loc într-o clădire aflată în curs de restaurare Oficiul Parohial Unitarian din Roşia Montană.
La iniţiativa Comisiei pentru Cultură a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti prin ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale şi direcţiile specializate organizează evenimentul Bucureşti - Cartier de Vară, aflat la cea de-a doua ediţie. Bucureşti - Cartier de Vară continuă în fiecare week-end până în data de 5 septembrie cu spectacole de teatru, concerte, magie, dans şi voie bună. La sfârştiul săptămânii trecute, canicula a anulat spectacolele de dimineaţă, însă programul artistic de seară a avut un număr impresionant de spectatori. În acest sfârşit de săptămână programul se va desfăşura în sectoarele 3, 4 şi 6, în Parcurile Titanii, Copilului (Lumea Copiilor) şi Crângaşi.
Muzeul ASTRA, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti organizează de ieri până pe 22 august, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, demonstraţii de fierărie tradiţională. În perioada 17-20 august, atelierele vor fi susţinute de studenţii Facultăţii de arhitectură, iar în 21-22 august li se vor alătura cei mai renumiţi fierari din zona Sibiului. Întâlnirea fierarilor din Dumbrava Sibiului va oferi tuturor celor interesaţi prilejul de a vedea pe viu demonstraţii de măiestrie. Acestea vor începe, în fiecare zi, la orele 10 şi vor fi completate de o expoziţie de feronerie. Demonstraţiile se vor desfăşura în zona fierăriilor Măneşti -Fundu Moldovei.
Tineri veniti din 25 de tari la cursurile scolii de vara internationale - Bucharest Summer University-, organizata de Academia de Studii Economice, vor participa astăzi la dezbaterea cu tema -Exista riscul pierderii valorilor nationale in contextul globalizarii?-, desfasurata in Gradina Valorilor Romanesti, din Parcul Copilului din Bucuresti. Intalnirea va fi precedata de o plimbare cu bicicleta prin centrul Capitalei. Plimbarea pe biciclete a fost posibilă cu susţinerea Asociaţiei Green Revolution, care a pus gratuit la dispoziţia participanţilor cele 75 de biciclete, din cadrul programului naţional de bike sharing gratuit "I'Velo".
Cea de-a treia editie a evenimentului Geiger Mountain Bike Challenge se va desfasura la Sibiu, în perioada 28-29 august. Geiger Mountain Bike Challenge este un eveniment care se adreseaza amatorilor de ciclism si lanseaza o provocare unica, prin parcurgerea unor trasee superbe: atingerea varfului Magura pe vechiul drum al sasilor din Cisnadie si urcarea pana la Paltinis, cea mai inalta statiune din Romania. Pana pe 22 august amatorii de trasee montane pe bicicleta se pot înscrie online pe www.ciclism.ro/maraton.
Cruciada Culturii, lupta pentru reinvierea frumosului, continua cu evenimentul Chopin al anului: recitalul Sam Haywood pe 25 septembrie. Sam Haywood aduce muzica lui Chopin la Ateneul Roman intr-un recital deosebit. Dupa ce a impresionat publicul din intreaga lume alaturi de Joshua Bell, Haywood revine si interpreteaza piese de pe cel mai recent album al sau, înregistrate chiar la pianul Pleyel, la care a cantat Frederic Francois Chopin. Dragostea lui Sam Haywood pentru muzica clasica s-a remarcat inca de la 4 ani, cand a inceput lectiile de pian. La varsta de 13 ani a fost desemnat castigatorul competitiei BBC Young Musician of the Year, si cativa ani mai tarziu a castigat premiul Isserlis oferit de Societatea Filarmonică Regala din Londra. După turneul desfăşurat în America şi Europa cu Joshua Bell, acesta îl descrie: "Cântă fantastic, are un bun gust muzical desăvârşit şi este un artist minunat".
Atelierul de creaţie Sultana din Bucureşti găzduieşte in perioada 24 august – 13 septembrie, cea de-a treia editie a expozitiei "Grafica, pictura si ceramica". Vor expune in spatiul expozitional al Atelierului absolventii "Cursului de grafica, pictura si ceramica", organizat în perioada aprilie – iunie 2010. Expozitia va putea fi vizitata, in aceasta perioada, de luni pana vineri, intre orele 11 – 17.
Festivalul Muscel cLoverFest 2010 se va desfasura în perioada 27-29 august la Moroieni, în mijlocul muntelui, la o altitudine de aproximativ 800 m.cLoverFest este un eveniment muzical aflat la a doua editie, care promoveaza atat trupele-tribut, cat si experimentele muzicale inedite şi inovatia in materie de coveruri rock. Iubitorii de muzica buna vor avea parte de concerte live in mijlocul naturii, intr-o atmosfera inedită.
Maestrul Radu Beligan propune publicului o noua intalnire cu piesa "Egoistul" de Jean Anouillh, pe 6 septembrie, la Palatul National al Copiilor din Bucureşti. In piesa "Egoistul", Radu Beligan poate fi urmărit in două ipostaze, cea de regizor, dar si cea de actor in rolul personajului Leon Saint Pe, alaturi de Damian Crasmaru, Silviu Biris, Medeea Marinescu, Simona Bondoc, Ileana Olteanu, Sanda Toma, Tomi Cristin, Cesonia Postelnicu, Mihai Niculescu si Lamia Beligan. "Egoistul" este o adevarata lectie despre iubire si casnicie, viata si moarte, parinti si copii, sanatate si boala, prietenie si… bineinteles egoism. Un spectacol in care umorul si replicile stralucitoare transforma in comedie o drama inepuizabila. Pretul biletului este 70 lei.
Pe 23 august, e Ziua Filmului Românesc la HBO. Ziua Filmului Românesc se anunţă a fi în acest an extrem de bogată în premiere autohtone, iar telespectatorii vor putea urmări în premieră şi în exclusivitate pe micul ecran o selectie din filmele de scurt şi lung metraj produse şi lansate în România în 2010. În seara de luni, de la ora 19, cei aflaţi în faţa micilor ecrane se vor putea "încălzi" cu două scurt metraje autohtone cu un palmares bogat în selecţii la festivaluri prestigioase din ţară şi de peste hotare: Trenul foamei (regizor. Viorel Timaru) şi Caviar, de la ora 19:30 (regizor Răzvan Săvescu). Filmul de lung metraj ce poarta semnatura Titus Muntean, Caravana cinematografică, începe la HBO la ora 20. De la ora 21:45, la HBO rulează Colivia, scurt metrajul lui Adrian Sitaru, premiat în cadrul celebrului festival de film de la Berlin, având în palmares şi Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, dar şi trofeul importantului festival de film scurt de la Vila do Conde. În continuarea Coliviei, la ora 22, urmează Lord, alt scurt metraj regizat de Adrian Sitaru, lansat în 2010 şi Derby, cel mai recent film regizat de Paul Negoescu. Seria de scurt metraje este urmată de filmul Poliţist-adjectiv al lui Corneliu Porumboiu şi cel mai recent documentar original HBO România, The Shukar Collective Project, regizat de Matei-Alexandru Mocanu.
Pe 6 octombrie, pe scena Palatului National al Copiilor din capitală va fi prezentat spectacolul "Take, Ianke si Cadir" de Victor Ion Popa, cu un puternic mesaj uman şi plinde umor. Totodată "Take, Ianke si Cadir" este o piesă scrisa cu mestesug, cu replici antologice ce au cucerit, mulţi ani la rând, publicul iubitor de teatru. Din distribuţie fac parte Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs, Doru Ana, Mircea Rusu, Maria Junghieteu, Ioana Calota, Ioana Ancea, Andrei Rosu. Preţul unui bilet este de 50 lei.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.