Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
24 august 2010
Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate a lansat ieri campania 'România se pregăteşte să moară', care se va desfăşura timp de un an, până pe 23 august 2011. Potrivit unui comunicat transmis de ARCEN, campania este organizată la iniţiativa unor studenţi şi elevi voluntari, care 'au conştientizat lipsa societăţii civile din România, lipsa de reacţie a cetăţenilor şi gradul ridicat de indiferenţă manifestat la toate nivelurile societăţii'. Titlul campaniei reprezintă un avertisment adresat nu atât instituţiilor statului şi factorilor de decizie, cât cetăţenilor, 'care se află de 20 de ani într-o continuă stare de inerţie şi pasivitate', după cum susţin organizatorii. ARCEN îşi propune să atragă atenţia întregii societăţi, dar în special tinerilor români, asupra importanţei solidarizării şi asumării responsabilităţii în vederea implicării active în problemele comunităţii, motiv pentru care campania se desfăşoară sub sloganul 'Fii schimbarea pe care o aştepţi de la ceilalţi!'. În fiecare zi de luni, în perioada 23 august - 13 septembrie, începând cu ora 20,00, va avea loc lectura stradală şi o dezbatere de idei pe esplanada din faţa TNB, textele lecturate fiind alese de voluntarii ARCEN.
Artiştii plastici contemporani vor putea să îşi expună lucrările pe vitrinele magazinelor nefuncţionale din Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect unic în ţară, care va fi lansat de Primăria municipiului şi de Fundaţia AltArt şi se va intitula "Oraşul vizibil". Primarul Sorin Apostu a declarat că prin acest proiect de artă urbană se oferă o şansă de afirmare a unor artişti atât din Cluj, cât şi din ţară. Potrivit acestuia, în prima fază vor fi afişate şapte lucrări de artă, care vor fi selectate de un juriu şi care vor fi expuse în spaţiul public. La rândul său, preşedintele Fundaţiei AltArt, Szakats Istvan, a declarat că scopul proiectului este de "a genera un discurs public, a genera atitudini şi a stârni creativitatea socială". Potrivit acestuia, se vor putea expune lucrări "cu relevanţă socială", sub formă de postere, bannere sau lucrări video. Artiştii interesaţi pot trimite lucrările până în 20 septembrie, selecţia va avea loc în 9 octombrie, iar expunerea acestora - în 10 noiembrie. Proiectul va fi lansat, iniţial, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar în funcţie de impact se va extinde în cartiere.
Cineaşti români şi din ţările balcanice vor participa, între 5 şi 12 septembrie, la Portul Cultural Cetate, la prima ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, informează organizatorii. Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară - prima ediţie "Balcanii" va avea câte o zi dedicată unei ţări balcanice (Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia şi România). În fiecare zi, invitaţii vor avea parte de filme din câte o ţară şi vor fi serviţi cu preparate culinare tradiţionale din zona respectivă. Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoaşterea şi promovarea cinematografiilor balcanice, care au cunoscut în ultimii ani o puternică dezvoltare, recunoscută de juriile marilor evenimente de gen internaţionale. Evenimentul este deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film şi/ sau gastronomie. Vizionarea filmelor şi cazarea (în corturi de câte două persoane) sunt gratuite.
Michael Douglas şi-ar putea pierde vocea din cauza cancerului la gât cu care a fost diagnosticat recent, actorul american confruntându-se cu riscul de a nu mai juca niciodată în filme, informează femalefirst.co.uk. Medicii se aşteaptă ca recuperarea lui Michael Douglas să fie completă după tratament, însă l-au prevenit pe renumitul actor american asupra riscului de a nu mai juca niciodată în filme, după şedinţele de radioterapie şi chimioterapie pe care le va face în următoarele două luni pentru a elimina tumoarea descoperită în zona gâtului. Starul în vârstă de 65 de ani va fi tratat într-o clinică din New York, iar potrivit unor surse din presa americană, medicii vor adopta o formă de terapie agresivă, pentru a nu fi obligaţi să recurgă la o intervenţie chirurgicală în zona laringelui.
Primii o mie de vizitatori ai Festivalului Peninsula, care se va desfăşura, de joi până duminică, la Târgu Mureş, vor primi plicuri timbrate gratuite, pentru a le relata celorlalţi despre eveniment. Responsabilul PR al Festivalului Peninsula din acest an, Balazsi Pal Elod, a declarat că plicurile au fost produse de Romfilatelia şi sunt timbrate, gata de expediat."Romfilatelia a produs pentru Peninsula 50.000 de plicuri cu sigla festivalului, o parte am primit noi, o altă parte vor intra în distribuţia Poştei. Primii o mie de vizitatori primesc un plic Peninsula gratuit, la festival. Plicurile sunt timbrate cu timbre de un leu, pentru ţară, deci nu trebuie decât să scrii câteva rânduri pentru cei dragi şi să le expediezi prin poştă", a precizat acesta. Festivalul Peninsula va include concerte susţinute, printre alţii, de Korn, Rasmus, Europe, Omega, Therapy, Gorillaz Sound System, Above and Beyond şi Phoenix, spectacole de umor, teatru, filme, artă, jonglerii, sporturi extreme, programe de interes civic.
Volumul "Dracula, mortul viu", de Dacre Stoker şi Ian Holt, o continuare a celebrului roman "Dracula" al lui Bram Stoker, va fi lansat la Castelul Bran, la miezul nopţii, vineri spre sâmbătă, informează editura Humanitas. La eveniment vor fi invitaţi scriitorii George Arion, Elisabeta Lasconi, Denisa Comănescu, directoarea Humanitas Fiction, şi Alexandru Priscu, director al castelului Bran. Pornind de la însemnările lui Bram Stoker, aflate în arhiva familiei, Dacre Stoker, stră-strănepotul celebrului scriitor, şi Ian Holt, scriitor şi scenarist, au creat o continuare a romanului-cult "Dracula", în spiritul intenţiilor literare şi în stilul originalului. La un an de la apariţia sa, în 2009, romanul "Dracula, mortul viu", considerat de USA Today "o continuare ce a meritat să fie aşteptată 112 ani", a apărut deja în peste patruzeci de ţări.
Cântăreaţa Cesaria Evora îşi reia turneul de promovare a albumului "Nha Sentimento" - după ce a suferit, în mai, o intervenţie chirurgicală pe cord deschis. Ea urmeaza sa concerteze în România, la Braşov şi Bucureşti, pe 15 şi, respectiv, 18 octombrie. Cesaria Evora a fost supusă de urgenţă unei intervenţii chirurgicale pe cord deschis, la Paris, în luna mai, spectacolele sale din următoarele luni, inclusiv cel programat la Bucureşti pe 15 mai, fiind anulate. Biletele cumpărate şi nereturnate până în acest moment pentru concertul din luna mai rămân valabile, urmând să fie schimbate la casele de bilete de unde au fost achiziţionate. Celebra cântăreaţă este cea mai cunoscută cântăreaţă de "morna" - un blues specific Insulelor Capului Verde.
Michael Douglas va primi, pe 3 octombrie, în cadrul Festivalului de Film de la Zurich, Golden Icon Award, acordat pentru întreaga carieră, premiul urmând să fie ridicat de Danny DeVito, informează The Hollywood Reporter. Douglas acceptase să fie prezent la decernarea premiilor înainte de a fi diagnosticat cu cancer la gât dar actorul nu va mai putea participa la ceremonie. DeVito şi Douglas au lucrat împreună la mai multe filme. Michael Douglas şi-a anulat toate apariţiile în public ce erau prevăzute pentru lunile următoare, inclusiv participarea la un forum în Hong Kong şi la acţiunile de promovare a celui mai recent film în care a jucat - "Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule/ Wall Street: Money Never Sleeps", în regia lui Oliver Stone.
Un tablou de Van Gogh, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost furat dintr-un muzeu din Cairo, sâmbătă, pentru a doua oară, aceeaşi pictură fiind sustrasă din muzeu în 1978 şi regăsită 10 ani mai târziu în Kuweit, potrivit bbc online. Tabloul, cunoscut sub denumirile de "Maci" şi "Vază cu flori", a fost "tăiat din ramă" din Muzeul Mahmoud Khalil a anunţat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni. În aceeaşi seară, ministrul a anunţat că tabloul a fost recuperat şi doi italieni au fost arestaţi pe aeroportul din Cairo, însă a revenit ulterior asupra declaraţiei, precizând că i-au fost furnizate informaţii "inexacte", iar tabloul nu a fost găsit. Muzeul Mahmoud Khalil, construit în anii '30 de politicianul căruia îi poartă numele, mai conţine lucrări de Monet, Renoir şi Degas.
"Testul IQ Mobil", concursuri pe teme legate de droguri şi jocuri de tipul "Spânzurătoarea" pe subiecte de educaţie superioară se numără printre programele propuse în cadrul Festivalului "Peninsula" de la Târgu Mureş de cele 25 de ONG-uri participante. Componentă tradiţională a Festivalului "Peninsula", Independence Zone este un spaţiu dedicat programelor de prevenţie a consumului de droguri. Aici se vor desfăşura, zilnic, activităţi precum "Biblioteca vie", "Free Quiz" - joc interactiv, multimedia, pentru prevenirea consumului de droguri, "Întreabă-mă!" - întrebări adresate participanţilor privind cunoştinţele, atitudinea faţă de droguri, precum şi consiliere oferită de specialişti. Festivalul Peninsula se va desfăşura între 26 şi 29 august, la Târgu Mureş, printre cele mai aşteptate concerte ale ediţiei fiind Korn (în premieră în România), Tricky, Gorillaz Sound System, Phoenix, Omega, Europe, the Rasmus sau Dub FX.
Povestea fondatorilor Google, Sergey Brin şi Larry Page, şi a succesului acestei afaceri care i-a transformat în miliardari urmează să fie ecranizată, pe baza cărţii lui Ken Auletta - "Googled: The End of the World As We Know It", potrivit deadline.com. Casa de producţie Groundswell Productions a lui Michael London, alături de producătorul John Morris, încearcă să obţină drepturile de ecranizare a cărţii lui Auletta, publicată anul trecut de Penguin. Autorul, care este editorialist la săptămânalul The New Yorker, a prezentat afacerea gigant ce are în spate motorul de căutare Google. Compania a avut venituri de 20 de miliarde de dolari din publicitate anul trecut, mai mult decât au obţinut împreună principalele reţele de televiziune şi radio. În timp ce filmul care va fi făcut despre Facebook - "The Social Network", în regia lui David Fincher - se va concentra asupra unui grup de prieteni de la Harvard care au atins succesul, pelicula despre Google va avea o altă abordare. Potrivit lui Michael London, filmul se va concentra pe felul în care Brin şi Page au încercat să rămână fideli idealismului lor iniţial, pe măsură ce Google a devenit un fenomen global.
Lungmetrajul "Exorcistul/ The Exorcist", lansat pe marile ecrane în urmă cu 37 de ani, a fost desemnat cel mai tulburător film din toate timpurile, în urma unui sondaj organizat de site-ul LoveFilm.com. Filmul "Exorcistul", regizat de William Friedkin, care prezintă povestea unei adolescente - interpretată de Linda Blair - posedată de diavol, deşi a fost lansat în urmă cu 37 de ani, a fost considerat de participanţii la acest sondaj mult mai înfricoşător decât alte pelicule recente, ce au beneficiat din plin de progresul tehnologiei, precum "Saw" şi "Antichrist". Pe locul al doilea s-a clasat "Portocala mecanică/ A Clockwork Orange" (1971), regizat de Stanley Kubrick, iar locul al treilea a fost ocupat de horrorul "Puzzle mortal/ Saw", regizat de James Wan în 2004.
"La Femme aux tiroirs", o sculptură din bronz a artistului suprarealist spaniol Salvador Dali, având o valoare estimată la 100.000 de euro, a fost furată în plină zi dintr-o galerie de artă din Bruges (vestul Belgiei), potrivit presei belgiene, citată de France Press. Sculptura "La Femme aux tiroirs", realizată în 1964, are o înălţime de 50 de centimetri şi o greutate de circa 10 kilograme. Ea reprezintă o femeie alungită, cu partea de sus a corpului sprijinită pe braţul drept. Şase sertare ies din abdomenul şi pieptul femeii. Potrivit poliţiei din Bruges, care a confirmat furtul, valoarea sculpturii este cuprinsă între 100.000 şi 120.000 de euro. Bărbatul a fost filmat de camerele de supraveghere Sculptura era asigurată, însă nu era protejată de alarmă, a precizat unul dintre organizatorii expoziţie. Acesta a explicat că cei doi paznici angajaţi de galerie erau ocupaţi şi cu vânzarea biletelor şi că probabil un complice l-a ajutat pe hoţ.
Furtul are loc la circa un an după un altul, petrecut tot în plină zi, la un muzeu din Bruxelles - un tablou al pictorului suprarealist belgian René Magritte. Deşi teoretic nu pot fi vândute, capodoperele artiştilor cunoscuţi atrag hoţii, care pot încerca să le revândă pe piaţa neagră sau să reclame recompense de la companiile de asigurări.
Filmele mute ale lui Alfred Hitchcock, adevărate capodopere ale cinematografiei, vor fi restaurate şi digitalizate de Institutul de Film Britanic, care a iniţiat acest amplu proiect, de circa 1,2 milioane de euro, ce va fi finanţat prin donaţii din lumea întreagă, relatează AFP. Bobinele fragile, înnegrite şi gata să se sfărâme, ce conţin primele filme ale maestrului suspansului, sunt manipulate cu cea mai mare grijă de echipa de tehnicieni responsabilă, la Berkhamsted, în nord-vestul Londrei.
Rezultatul final al acestui demers va surprinde spectatorii, potrivit celor de la Institutul de Film Britanic (BFI). Tehnica folosită este "Rolls-Royce-ul în materie de restaurare de film", iar spectatorul va avea impresia că pelicula tocmai a fost filmată, a subliniat reprezentantul BFI. Considerat unul dintre cei mai mari regizori de film din toate timpurile, graţie capodoperelor sale precum "Ameţeala/ Vertigo" (1958), "Psycho" (1960) şi "Păsările" (1963), Hitchcock s-a remarcat încă din anii 1920 prin filmele mute realizate în Anglia sa natală. Aceste lungmetraje alb/negru, pline de suspans şi mister, aveau deja toate ingredientele viitoarelor sale filme clasice hollywoodiene.
"Restul e tăcere", de Nae Caranfil, şi "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean, se numără printre peliculele ce sunt proiectate în cadrul unui festival de film românesc ce se desfăşoară în Mumbai (India), în perioada 23 - 30 august. Acestor filme li se adaugă "Supravieţuitorul", de Sergiu Nicolaescu, şi "Întâlniri încrucişate", de Anca Damian. În timp ce pelicula "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, a fost proiectata ieri "Supravieţuitorul" va fi prezentată pe 26 august. De asemenea, filmul "Întâlniri încrucişate", de Anca Damian, va fi prezentat pe 30 august, în aceeaşi zi cu "Hârtia va fi albastră".
Ziua limbii române în Republica Moldova va fi sărbătorită, în perioada 31 august - 2 septembrie, prin caravane ale cărţilor care vor fi oferite unor biblioteci din Republica Moldova şi prin concerte ale unor trupe precum Şuie Paparude, Alternosfera şi Phoenix. Anul acesta, pentru a marca Ziua limbii române în Republica Moldova (31 august), Institutul Cultural Român şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti organizează un program de trei zile, intitulat Zilele Culturii şi Limbii Române în Basarabia la Chişinău, Cahul şi Bălţi. Ziua limbii române (sau sărbătoarea "Limba noastră cea română") este celebrată în Republica Moldova în memoria recunoaşterii limbii române ca limbă de stat şi impunerii alfabetului latin, pe 31 august 1989.
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea că a municipalitatea a preluat de la RADEF cinematograful "Arta", pe care vrea să îl modernizeze pentru a putea găzdui, până la finalul anului viitor, proiecţii 3D. Primarul a adăugat că a dispus deja ca o echipă să se ocupe de întocmirea unui studiu de fezabilitate privitor la modernizarea cinematografului. Fostul responsabil al cinematografului "Arta", Eva Şuteu, a declarat presei că unitatea a avut în acest an încasări care o plasau pe locul al doilea sau al treilea din ţară în ceea ce priveşte vânzarea de bilete, cu venituri lunare medii de circa 25.000 de lei din această activitate.
Cineastul spaniol Pedro Almodovar a început filmările pentru noul său lungmetraj, "La piel que habito", cu Antonio Banderas, potrivit AFP. Filmările, care au debutat la Santiago de Compostela şi în La Estrada, ar urma să se desfăşoare pe parcursul următoarelor 11 săptămâni. Unele scene vor fi filmate la Madrid şi Toledo, iar costul producţiei este de 10 milioane de euro, a anunţat biroul de presă al echipei de producţie. Antonio Banderas este implicat în acest proiect la 20 de ani de la precedenta sa colaborare cu Almodovar, în "Leagă-mă strâns/ Átame!". Acest film, al 18-lea semnat de Almodovar, le are în distribuţie şi pe actriţele spaniole Elena Anaya şi Marisa Paredes. Pelicula este inspirată din romanul noir "Mygale" (1984), de Thierry Jonquet, care prezintă povestea răzbunării unui chirurg estetician pe bărbatul care i-a violat fiica. Filmul va semăna cu cele de groază, un gen pe care Almodovar a dorit să îl abordeze, în premieră, după cum a declarat regizorul în luna mai, în cotidianul El Pais. "Însă nu voi respecta niciuna din regulile acestui gen", a mai spus Almodovar.
Nominalizările pentru premiile Grammy vor fi anunţate pe 1 decembrie, într-un show special difuzat de postul TV american CBS. În pofida audienţilor foarte scăzute din ultimii doi ani, prezentarea nominalizărilor pentru premiile Grammy va fi televizată. Acesta va fi al treilea an consecutiv în care nominalizările pentru premiile Grammy sunt prezentate astfel. În pofida celebrităţilor participante la această ceremonie, audienţele au fost scăzute. Cea de-a 52-a ediţie a pemiilor Grammy va avea loc pe 13 februarie la Los Angeles, ceremonia fiind, de asemenea, transmisă în direct de postul CBS. Reprezentanţii Recording Academy - instituţia care decernează premiile Grammy - au hotărât, anul acesta, că o selecţie precedentă - nu însă şi o victorie - nu va mai reprezenta de acum înainte un impediment pentru nominalizarea unui artist. Experţii americani au ţinut cont în decizia lor de tendinţele actuale din industria muzicală, potrivit cărora cei mai mulţi dintre artişti îşi lansează single-urile de debut cu mult timp înainte de albumele de debut sau debutează cântând în duet cu alţi artişti, pe materialele discografice ale acestora.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.