LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
10.00 - 12.00 Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 august 2010
Regizorul american Lee Breuer se numără printre personalităţile teatrale de marcă ce vor fi prezente, în noiembrie, la Bucureşti, la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în cadrul modulului "Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri". După ce va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, Lee Breuer va avea două zile de întâlniri cu publicul bucureştean, prima fiind o prezentare a carierei sale în teatru. În cadrul celei de-a doua întâlniri va fi proiectat filmul realizat după spectacolul său de succes "Casa păpuşilor/ Doll's House", evenimentul fiind precedat de o prezentare făcută de regizor alături de actriţa Maude Mitchell, interpreta rolului principal.
"Caravana cinematografică", de Titus Muntean, se numără printre cele şapte lungmetraje aflate în competiţie la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul. Evenimentul va avea loc în perioada 9 - 15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Celelalte şase titluri propuse de selecţionerul Ludmila Cvikova pentru competiţia de lungmetraje sunt: "Zero", de Pawel Borowski, film nominalizat la premiul juriului internaţional la Festivalul Internaţional de Film de la Sao Paulo 2009, "Vulpiţele/ Foxes", de Mira Fornayova, prezentat în cadrul International Film Critics' Week la Veneţia în 2009, "La mare/ Almar", de Pedro Gonzalez-Rubio, premiat cu Tiger Award la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam 2010, "Micuţa Slovenă/ Slovenian Girl", de Damjan Kozole, prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto şi inclus în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo în 2009, "Reîncarnarea lui Troţki/ The Trotsky", de Jacob Tierney, care a primit premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, şi "Pe calea cea bună/ On the Path", de Jasmila Zbanic, inclus în competiţia oficială a Berlinalei din acest an.
Managerii culturali români se pot înscrie la Bursa "Gabriela Tudor" pe 2011 până pe 30 octombrie. Aceștia vor avea posibilitatea de a obţine un stagiu de pregătire profesională în Marea Britanie. Fundaţia "Gabriela Tudor" din Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, lansează concursul pentru Bursa "Gabriela Tudor" în Management Cultural pentru anul 2011. Bursa, în valoare de 2.500 de lire sterline, se acordă anual şi constă într-un stagiu de patru săptămâni în Marea Britanie. Lansată anul trecut, Bursa "Gabriela Tudor" oferă posibilităţi de pregătire profesională la nivel european şi contribuie la perfecţionarea şi motivarea managerilor culturali din România, aflaţi la început de drum. Valoarea bursei acoperă costul biletului de avion Bucureşti-Londra-Bucureşti, al transportului local în Marea Britanie, cazarea pe perioada stagiului, diurna bursierului, şi un buget pentru bilete la spectacole, filme, intrări la muzee şi expoziţii. Stagiul se va derula în Marea Britanie, în perioada iunie - iulie 2011. Data limită pentru depunerea dosarelor de candidatură este 30 octombrie 2010.
Legendara trupă rock The Rolling Stones va efectua, în 2011 şi 2012, ultimul turneu mondial al carierei începute acum aproape 50 de ani, care va include concerte organizate, în majoritate, pe stadioane. Mick Jagger şi colegii săi, ale căror vârste vor însuma 268 de ani la startul turneului, au convenit că a sosit timpul să se pensioneze, însă nu oricum, ci după o serie de concerte memorabile ca durată şi număr de spectatori. Negocierile pentru turneu sunt purtate cu promoterii de la Live Nation. The Rolling Stones, una dintre cele mai populare şi influente trupe din istoria muzicii, a fost fondată în 1962, în Marea Britanie. A vândut peste 200 de milioane de discuri şi a susţinut mii de concerte în toată lumea, printre care şi unul în România, în 2007, pe fostul stadion Naţional, în faţa a peste 50.000 de spectatori.
Doar trei zile mai aveți la dispoziție să vizitați expoziţia "Vara cristalelor", cu piese unice din regiunile miniere din România, dar şi din Brazilia, Madagascar şi Australia. Manifestarea este organizată în curtea Muzeului de Geologie din Capitală, până pe 8 august.Vizitatorii vor avea ocazia să admire flori de mină şi geode impresionante ca mărime, compoziţie şi culoare, dar şi bijuterii, acestea putând fi comparate cu operele de artă în ceea ce priveşte unicitatea, relatează organizatorii. Piesele expuse provin atât din regiunile miniere din România - Oaş-Baia Mare, Brad, Roşia Montana, Moldova Nouă, Ocna de Fier, Oraviţa -, cât şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii - Brazilia, Chile, SUA, Canada, Egipt, Madagascar, India şi Australia.
Cea de-a doua ediţie a evenimentului "Bucureşti - Cartier de vară" continuă. Manifestarea se desfășoară până pe 5 septembrie, în mai multe parcuri din Bucureşti. În weekend, dimineaţa, de la ora 10.00, şi seara, de la ora 20.00, bucureştenii sunt invitaţi la spectacole de teatru, concerte, magie, dans şi multă voie bună în parcurile Naţional, Titanii, Copilului şi Crângaşi. Fie că preferă creaţiile pentru copii, teatrul de magie sau spectacolele clasice, cei prezenţi vor putea asista la reprezentaţii de succes ale unor artişti cunoscuţi de la teatrele Bulandra, Nottara, Comedie, Mic, Metropolis, Masca, Evreiesc, "Constantin Tănase", "Ion Creangă", Excelsior, Ţăndărică şi Opera Comică pentru Copii, ale unor trupe independente (Spiriduşii Poveştilor, Teatrul de Magie Andrei Teaşcă, Pur Anima, Adetino, Muşchetarii) şi ale elevilor Şcolii de Artă Bucureşti.
Scriitorul Ştefan Agopian şi regizorul Florin Şerban se numără printre nominalizaţii la premiile Prometheus pe 2010, la categoriile Opera Omnia, respectiv Opera Prima. Juriul care a stabilit nominalizaţii a fost format din Andrei Pleşu - preşedinte, Eugen Negrici, Dan Dediu, Ruxandra Demetrescu şi Ion Caramitru. Premiile, acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români, pentru întreaga carieră şi pentru debut, au o valoare netă de 100.000 de lei (marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 de lei (pentru Opera Prima). De asemenea, sunt acordate trei distincţii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia. În luna septembrie, juriul va stabili finaliştii, câte unul pentru fiecare secţiune, iar în luna octombrie, la Clubul Prometheus din Bucureşti, vor fi desemnaţi câştigătorii premiilor Prometheus pe 2010.
Zece melodii care nu au fost incluse pe albumele lui Michael Jackson şi înregistrări uitate în computerul acestuia vor fi lansate pe un disc ce urmează să apară în noiembrie, potrivit unor surse apropiate proiectului, informează CNN. Jackie Jackson, unul dintre fraţii cântăreţului, lucrează în studio pentru a pregăti albumul. Producătorul Rodney Jerkins, care a co-produs albumul lui Michael Jackson "Invincible" din 2001, lucrează alături de Sony pentru realizarea noului material discografic. Un producător care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat pentru CNN că a fost surprins de numărul mare de melodii ale megastarului stocate pe un hard drive găsit într-un studio de la Hollywood după moartea cântăreţului.
Regizorii James Cameron şi Guillermo Del Toro vor face echipă pentru a realiza pelicula tridimensională "Mountains Of Madness", adaptarea unei poveşti despre exploratori care întâlnesc creaturi extraterestre în Antarctica. Cameron va produce pelicula regizată de Del Toro, care va fi filmată folosind camere tridimensionale. Cooptarea lui Cameron în echipa de producţie a convins studiourile Universal să dea undă verde producţiei care ar urma să fie lansată în vara anului 2011. Filmările urmează să înceapă în câteva săptămâni. Romanul scris de H.P. Lovecraft este povestea unui grup de exploratori care pleacă spre Antarctica, unde descoperă creaturi extraterestre, oraşe mitice şi multe pericole ciudate.
Celebrul chitarist Steve Vai va concerta la Bucureşti la începutul lunii decembrie, alături de Cvartetul de Coarde al Teatrului Scala din Milano, în cadrul Festivalului Internaţional Music Contaminations. Evenimentul se desfăşoară sub semnul ecologiei, promovând valorile energiilor alternative nepoluante. Steve Vai este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chitarişti din lume, el fiind şi un foarte bun compozitor, producător şi vocalist. În 1974, Steve Vai lua lecţii de chitară de la un alt celebru chitarist, Joe Satriani. El şi-a continuat, în anii '80, ucenicia în preajma celebrului chitarist Frank Zappa, care a fost impresionat de calităţile sale muzicale şi care, mai apoi, i-a marcat cariera.
Jurnaliştii până în 35 de ani, cu minimum trei ani de experienţă şi specializați în domeniile social, politic și economic, se pot înscrie, până la 1 octombrie inclusiv, pentru Bursele Europene JTI, ediţia 2010-2011. Proiectul are ca scop încurajarea și facilitarea pregătirii profesionale. Programul Bursele Europene JTI pentru Jurnalişti îi ajută pe participanți să aprofundeze înțelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeană, cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele membre, precum și maniera în care este abordată problematica europeană de către media occidentală. În două dintre etapele programului, beneficiarii burselor se vor afla pentru o săptămână la Bruxelles, având astfel ocazia să se întâlnească și să discute cu oficiali ai Uniunii Europene, şi vor efectua stagii de pregătire profesională de câte trei săptămâni la prestigioase organizaţii de presă europene. Sunt așteptați să aplice pentru burse jurnaliști din presa scrisă, radio, TV și on-line specializați în domeniile social, politic și economic. Candidaţii trebuie să aibă abilități de comunicare în limba engleză, iar cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj la selecţie.
Regizorul american Lee Breuer se numără printre personalităţile teatrale de marcă ce vor fi prezente, în noiembrie, la Bucureşti, la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în cadrul modulului "Dezbateri, Conferinţe, Întâlniri". După ce va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, Lee Breuer va avea două zile de întâlniri cu publicul bucureştean, prima fiind o prezentare a carierei sale în teatru. În cadrul celei de-a doua întâlniri va fi proiectat filmul realizat după spectacolul său de succes "Casa păpuşilor/ Doll's House", evenimentul fiind precedat de o prezentare făcută de regizor alături de actriţa Maude Mitchell, interpreta rolului principal.
Postul de televiziune britanic Sky va lansa, la 1 octombrie, primul canal 3D din Europa, care va avea în grila de programe filme, sport şi emisiuni culturale. În primul weekend de emisie, Sky 3D va transmite, printre altele, un turneu de golf şi filmele "Bolt" şi "Monster vs. Aliens", ambele 3D. Potrivit reprezentanţilor postului de televiziune, noul canal a încheiat contracte cu studiourile cinematografice Disney, Fox, Universal, Warner Brothers, Paramount şi DreamWorks, pentru a putea difuza cele mai bune producţii de la Hollywood realizate în format tridimensional. În privinţa transmisiunilor sportive, este sigur că Sky 3D va transmite meciuri din prima liga de fotbal a Angliei.
Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, ajuns anul acesta la cea de-a 67-a ediţie, care va avea loc între 1 şi 11 septembrie, va prezenta 79 de pelicule în premieră mondială. La principala categorie din cadrul evenimentului vor concura 22 de pelicule din 11 ţări pentru prestigiosul Golden Lion. Organizatorii festivalului au decis să difuzeze în cadrul galei de deschidere pelicula "Black Swan", regizată de Darren Aronofsky, cu Natalie Portman în distribuţie. În prima zi a festivalului va fi prezentată şi pelicula kung-fu "Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen", regizată de Andrew Lau. Filmul care va închide Festivalul de la Veneţia este "The Tempest", adaptarea piesei omonime a lui William Shakespeare, este regizat de Julie Taymor şi o are drept protagonistă pe Helen Mirren. Printre peliculele prezentate în premieră se numără şi drama comică "Somewhere", regizat de Sofia Coppola, care concurează pentru Goden Lion.
Sam Haywood, surorile Katia şi Marielle Labeque şi Sarah Chang vor susţine trei recitaluri la Ateneul Român din Capitală. Evenimentele vor avea loc pe 25 septembrie, 27 octombrie şi, respectiv, 28 noiembrie. Sarah Chang, Katia şi Marielle Labeque şi Sam Haywood vor veni în România pentru a participa la evenimentele organizate sub deviza "Cruciada Culturii", mişcarea de promovare a valorilor artei iniţiată de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST. În septembrie, octombrie şi noiembrie, iubitorii muzicii clasice vor putea să-i asculte pe Sam Haywood, surorile Labeque şi Sarah Chang în trei concerte la Ateneul Român din Capitală. Astfel, pe 25 septembrie, pianistul Sam Haywood va aduce muzica lui Frédéric Chopin la Ateneul Român, în anul în care întreaga lume îl celebrează pe marele compozitor. După ce a impresionat publicul din întreaga lume alături de cunoscutul violonist Joshua Bell, Sam Haywood revine şi interpretează piese de pe cel mai recent album al său, înregistrate chiar la pianul Pleyel la care a cântat Frédéric Francois Chopin.
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia găzduieşte, până pe 23 august, o expoziţie de fotografie din China. Exponatele au fost puse la dispoziţie de Ambasada Republicii Populare Chineze în România. Manifestarea este intitulată "China armonioasă - Aspiraţii şi visuri" şi reuneşte peste 80 de poze realizate de fotografi chinezi contemporani. Expoziţia este deschisă până în 23 august şi este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză din judeţul Alba.
Spectacolul cu celebra lucrare ''Don Giovanni'' a marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart va fi pusă în scenă la Opera Română de regizorul Tompa Gabor. Premiera va deschide stagiunea instituţiei culturale clujene pe 10 octombrie. Scenografia va fi concepută de Carmencita Brojboiu, care va relua, astfel, colaborarea sa cu reputatul regizor Tompa Gabor. Piesa care a lansat mitul lui Don Juan este ''Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră'' de Tirso de Molina, publicată în 1630, la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera cu ''Don Giovanni'' a avut loc în anul 1787, la Praga, sub bagheta dirijorală a compozitorului. Capodopera lui Mozart a fost pusă pentru prima dată în scenă la Opera Română din Cluj Napoca în anul 1939.
Nicolas Cage vrea să filmeze în România, la castelul Bran, câteva scene pentru continuarea filmului din 2007 "Demon pe două roţi/ Ghost Rider", potrivit unui interviu acordat de actorul american postului MTV News. Actorul a declarat că acest proiect se află într-un stadiu incipient, dar că îşi doreşte foarte mult să lucreze din nou cu regizorii Mark Neveldine şi Brian Taylor. Proiectul are titlul provizoriu "Ghost Rider: Spirit of Vengeance". Nicolas Cage a precizat că lungmetrajul va fi turnat în România şi că, deşi producătorii nu au hotărât dacă vor filma doar la castelul Bran, el speră că pelicula va conţine cel puţin o scenă în care Vânătorul de Fantome să îşi conducă motocicleta până la poarta de intrare în castel.
Lungmetrajul "Vanilla Sky - Deschide ochii", cu Tom Cruise în rolul principal, s-a clasat pe prima poziţie în topul celor mai frustrante şi mai confuze filme din istorie. Aceasta este concluzia unui sondaj la care au participat vizitatorii site-ului Lovefilm.com. "Vanilla Sky - Deschide ochii", un remake al peliculei spaniole "Abre Los Ojos", regizat în 2001 de Cameron Crowe, a primit 16% din totalul voturilor exprimate de pasionaţii de film care au participat la acest sondaj. Filmul, avându-i în rolurile principale pe Tom Cruise, Penelope Cruz şi Cameron Diaz, conţine o serie de secvenţe onirice care sunt incluse în firul epic al naraţiunii într-un fel care îi dezorientează pe cei mai mulţi dintre spectatori. Lungmetrajul "Calea misterelor/ Mulholland Drive", regizat de David Lynch, s-a clasat pe poziţia a doua, iar podiumul a fost completat de thrillerul psihologic "Donnie Darko", regizat de Richard Kelly, în care rolurile principale au fost interpretate de fraţii Jake şi Maggie Gyllenhaal.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.