Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
1 decembrie 2010
Radio România Cultural difuzează, astăzi, de Ziua Naţională a României, mai multe emisiuni speciale dedicate evenimentului. La "Espresso", până la ora 9.00, realizatorii vorbesc despre "Branduri româneşti de succes". De la 9.00 la 10.00, emisiunea "Dimineaţă Crossover" aruncă o privire relaxată asupra felului în care se vede şi se simte 1 Decembrie la diferite vârste. Moda, tineretul, dar şi nostalgia unora, parada militară şi kitsch-ul la TV sunt aduse într-o discuţie deschisă şi fără prejudecăţi. La "Timpul Prezent", de la 11.30, Elena Vlădăreanu şi Matei Martin invită ascultătorii la o discuţie despre România văzută de corespondenţii străini de presă la Bucureşti. În emisiune vor fi invitaţi Alison Muttler - Associated Press, Herbert Grunwald - ARD şi Marion Guyonvarch - L'Express. Că românii s-au născut nu numai poeţi, ci şi inventatori, descoperitori, exploratori, ascultătorii vor afla din emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite", de la 13 şi 15 minute. De asemenea, de la ora 16.00, la "Storymania" va fi difuzat programul "Cu şi despre Săpânţa" - o variantă ludică, spumoasă, neagră şi frapant de inteligentă a unui discurs etnic.
Sculptura "Visul Românesc", care a fost realizată pe baza răspunsurilor primite de la români la întrebarea "Care este visul tău", va fi dezvelită astăzi, la ora 10.00, în Piaţa Presei Libere, pe soclul ocupat până în 1990 de o statuie a lui Vladimir Ilici Lenin. Evenimentul face parte din "Proiect 1990", o serie de manifestări lansată de artista plastică Ioana Ciocan în ianuarie 2010, constând în amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei din Bucureşti, rămas liber încă din 1990. Cei care semnează sculptura "Visul românesc" sunt: Matei Arnăutu, Florin Brătescu, Andrei Ciubotaru şi Iosif Oprescu. Pe baza răspunsurilor adunate în decurs de o lună, s-a construit un obiect care să sintetizeze dezbaterea din jurul întrebării. Ioana Ciocan a inaugurat seria "Proiect 1990" pe 26 ianuarie, cu un proiect propriu - "Ciocan vs. Ulyanov" -, dezvelind o replică a statuii lui Lenin făcută din arpacaş, orez, bomboane şi ciocolată, pe soclul din Piaţa Presei.
Un număr de 21 de spectacole, de la 12 instituţii teatrale invitate şi de la Teatrul Maghiar din Cluj, vor fi prezentate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Interferenţe". Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până pe 12 decembrie, la Cluj-Napoca. Directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Tompa Gabor, a declarat că această ediţie nu este doar despre interferenţe culturale, despre perspective diferite ale creaţiei teatrale, ci şi un dialog între generaţii şi interferenţe de spaţii. La "Interferenţe" vor participa unele din cele mai importante trupe de teatru din lume. De asemenea, în cadrul festivalului vor fi organizate discuţii cu specialiştii şi regizorii invitaţi şi va fi lansat un album intitulat "Teatrul Maghiar - ultimii 20 de ani petrecuţi în libertate".
Artistul francez Yann Tiersen, cunoscut publicului pentru compoziţiile sale din filmele "Amelie/ Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" şi "Good Bye, Lenin", revine în România pentru a susţine un concert în Bucureşti, pe 9 decembrie. Recitalul face parte din turneul european de promovare a celui mai recent album, intitulat "Dust Lane". Materialul discografic combină note simple cu sunete puternice, iar poezia a fost înlocuită cu energie vie. Tiersen schimbă genurile muzicale, predându-se riff-urilor de chitară şi sunetelor muzicii rock. Yann Tiersen va concerta pe 9 decembrie, de la ora 21.00, în The Silver Church Club din Bucureşti. Accesul este permis începând cu ora 19.00.
Celebrul muzician britanic Elton John este editorul special al ediţiei de astăzi a ziarului The Independent, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva maladiei SIDA. Veniturile din vânzarea publicației vor fi donate fundaţiei lui Elton John, care sprijină combaterea maladiei SIDA. Într-o carieră de aproape cinci decenii, Elton John a reuşit să vândă peste 250 de milioane de albume în toată lumea şi a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul dintre cei mai de succes cântăreţi ai tuturor timpurilor. Elton John a fost unul dintre cele mai importante nume ale muzicii în anii '70, cu şapte albume consecutive pe primul loc în Statele Unite ale Americii şi şase single-uri No. 1. Succesul său a avut un impact puternic în muzica pop şi a condus la creşterea popularităţii pianului în rock'n'roll.
Institutul Cultural Român organizează de astăzi și până sâmbătă o serie de evenimente culturale în preajma Zilei Naţionale a României. Astfel, astăzi, la Fundaţia Lazaro Galdiano din capitala spaniolă are loc concertul de muzică românească veche, susţinut de grupul vocal instrumental Anton Pann. La organizarea acestui eveniment, ICR Madrid a colaborat cu Ambasada României de la Madrid. Tot astăzi, profesorul Cătălina Iliescu, de la Universitatea din Alicante susţine, la Universitatea Carlos III din Madrid, o conferinţă despre 'Dramaturgia contemporană românească'. Joaquin Garrigos, fostul director al Institutului Cervantes din Bucureşti susţine mâine, o conferinţă despre 'Cultura românească în context european' la sediul ICR Madrid, în cadrul ciclului de conferinţe despre cultura şi civilizaţia românească.
De Ziua Naţională a României, la Fundaţia Kunstforum de la Berliner Volksbank va avea loc prezentarea filmului documentar 'Poezia credinţei - Icoane pe sticlă din România din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea ', regizat de Björn Reinhardt pentru expoziţia cu acelaşi nume. Expoziţia de icoane pe sticlă de la Berlin a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român 'Titu Maiorescu' şi a avut vernisajul la 8 septembrie 2010. Filmul documentar prezintă acest meşteşug popular din perspectiva mai multor pictori iconari din Transilvania. Björn Reinhardt aduce în faţa camerei călugări şi pictori care au moştenit talentul şi tehnica icoanelor pe sticlă din familie. Protagoniştii rememorează vremurile în care icoanele pe sticlă erau lucrate în condiţii grele de iarnă pentru a fi vândute apoi la târgurile din primăvară şi vară din satele transilvănene.
Lungmetraje celebre realizate de regizorii François Truffaut şi Jean-Luc Godard vor fi proiectate în cadrul Festivalului Filmului Francez de la Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfăşura între 3 şi 5 decembrie. Prima zi a festivalului va fi dedicată regizorilor din ''Noul val /Nouvelle vague'', cu filmele ''Sărutări furate'' de François Truffaut şi ''Alphaville'' de Jean-Luc Godard, precum şi documentarului ''Deux de la vague'', care urmăreşte prietenia dintre cei doi regizori. În celelalte două zile ale manifestării, publicul clujean va putea viziona filme recente, printre care ''Lourdes'', recompensat cu mai multe premii la Festivalul de la Veneţia, în 2009, ''Le pere de mes enfants'', premiat la Cannes în cadrul secţiunii ''Un certain regard'', şi documentarul ''Mine, de fil en aiguille'', proiectat pentru prima dată la Cluj-Napoca. Aflat la cea de-a XIV-a ediţie în România, Festivalul Filmului Francez se va desfăşura la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Prima ediţie a Festivalului 'Tradiţii şi Obiceiuri de Crăciun', programat să aibă loc mâine, va reuni peste 100 de tineri din satele maramureşene, care vor susţine un concert de colinde pe scena Teatrului dramatic din Baia Mare şi vor colinda pe străzile oraşului şi la Prefectura Maramureş. La eveniment vor participa 160 de tineri reprezentând toate zonele judeţelui. Astfel, vor susţine concerte de colinde ansamblurile 'Voinicelul' din comuna Groşi, 'Florile Cosăului' din comuna Budeşti, 'Doina Lăpuşului' din satul Lăpuş şi artiştii ansamblului 'Tradiţii Maramureşene'.
Tenorul german Peter Hofmann, care a interpretat îndeosebi Wagner, a murit ieri dimineață, la vârsta de 66 de ani. Artistul, care suferea de Parkinson, a murit într-un spital bavarez, a declarat fratele său, Fritz Hofmann, cotidianului regional Rheinischer Post. Peter Hofmann, care a fost şi cântăreţ rock, având câteva albume imprimate, a fost în Germania vedeta din 'Fantoma de la operă', aminteşte cotidianul de mare tiraj Bild. În 2008, surse din anturajul tenorului au anunţat că suferea de demenţă şi nu se mai deplasa decât în scaun cu rotile. Peter Hofmann a cântat pe marile scene ale lumii, printre care Scala din Milano, Covent Garden şi la festivalul Wagner de la Bayreuth.
Cvartetul Voces va susţine astăzi, de Ziua Naţională a României, un concert la Ankara. Programul recitalului, organizat la invitaţia ICR Dimitrie Cantemir - Istanbul, la Swisshotel-Ankara, înaintea recepţiei oferite de Ambasada României şi cu sprijinul acesteia, cuprinde lucrări de Mozart, Haydn, Dvorak, dar şi 'Dans ţărănesc' de Constantin Dumitrescu şi 'Balada' lui Ciprian Porumbescu.
Înfiinţat în urmă cu 37 de ani, la Academia de Muzică George Enescu din Iaşi, Cvartetul Voces, alcătuit din Bujor Prelipcean - vioara I, Vlad Hrubaru - vioara a II-a, Constantin Stanciu - violă şi Dan Prelipcean - violoncel, a cunoscut o prestigioasă carieră internaţională, fiind în mod repetat invitat la mari festivaluri precum cele din Salzburg, Siena, Torino, Bucureşti, Bratislava, Beirut, Istanbul, Ierusalim. Grupul a concertat împreună cu mari artişti, precum Mstislav Rostropovitch, Martin Lovett (Cvartetul Amadeus),Wolfgang Laufer (Cvartetul Fine Arts), Stefan Metz (Cvartetul Orlando), Radu Aldulescu, Valentin Gheorghiu.
La Sala Radio din București va avea loc mâine seară, de la ora 19, evenimentul intitulat In Memoriam Dinu Lipatti, Concert de pian Sergiu Tuhuțiu & Friends. În programul concertului veți avea ocazia să ascultați lucrări de Chopin, Brahms, Ravel, Bach. Biletele se pot achiziționa din rețeaua Eventim. In Memoriam Dinu Lipatti – Concert de pian Sergiu Tuhuțiu & Friends este realizat în coproducție cu TVR Cultural și Radio România Cultural.
Radio 3Net "Florian Pittiş" lansează, de Ziua Naţională, "De ce iubim România", o emisiune maraton ajunsă acum la a 4-a ediţie. Istorici, artiști, oameni de cultură, sportivi, dar și meșteri populari și grupuri folclorice vor fi prezenți în studio. Invitații, pe care ii veți putea urmări și video, vor fi întâmpinați în studio cu produse tradiționale românești. Ileana Stana Ionescu, Alina Manole, Ana Pascu, Bogdan Bradu, Diana Lupescu, Mircea Diaconu și Octavian Bellu, sunt doar câteva dintre personalitățile invitate.
Lungmetrajul 'Iluzionistul', unul dintre cele mai aşteptate filme de animaţie, proiectat în deschiderea Festivalului Anim'est din acest an, va putea fi urmărit din 3 decembrie şi în cinematografele din Romania. Filmul este scris şi regizat de Sylvain Chomet, autorul Tripletelor din Belleville, după un scenariu semnat de Jacques Tati, şi spune povestea emoţionantă a unui bătrân iluzionist forţat să hoinărească prin lume în căutarea unui public care să-i aprecieze numerele demodate. Pelicula a fost nominalizată la cea de-a 23-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film, distincții ce vor fi decernate pe 4 decembrie 2010, la Tallinn/Estonia.
271 de opere atribuite pictorului Pablo Picasso, realizate în perioada 1900-1932, printre care se regăsesc tablouri, desene şi schiţe total necunoscute experţilor în artă, au fost descoperite, recent, în Franţa, pe Coasta de Azur. Lucrările, cu o valoare estimată la peste 60 de milioane de euro, au fost prezentate autorităţilor franceze de un cuplu de septuageneri de pe Coasta de Azur, care doreau să obţină certificatele de autenticitate din partea lui Claude Picasso, fiul şi, totodată, unul dintre moştenitorii celebrului pictor spaniol. Printre aceste opere inedite se numără nouă colaje cubiste, a căror valoare a fost estimată la 40 de milioane de euro, o acuarelă din perioada albastră a pictorului, guaşe, litografii şi portrete ale primei sale soţii Olga, informează cotidianul francez Libération. Pierre Le Guennec, în vârstă de 71 de ani, care i-a scris lui Claude Picasso de mai multe ori, începând din ianuarie 2010, întâlnindu-se în cele din urmă cu acesta la Paris, în luna septembrie, a lucrat ca electrician pentru Pablo Picasso în ultimii trei ani de viaţă ai artistului, decedat în 1973. Moştenitorii şi experţii în artă însărcinaţi cu autentificarea lucrărilor au decis să depună plângere în justiţie pentru furt şi ascunderea unor opere de artă, pe 23 septembrie. Operele au fost confiscate, pe 5 octombrie, de reprezentanţii Oficiului central de luptă contra traficului cu bunuri culturale, de la domiciliul cuplului de septuagenari, din localitatea Mouans-Sartoux. Electricianul pensionar a fost arestat, potrivit cotidianului francez Libération.
Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din cadrul Operei Naţionale Bucureşti prezintă, pe 5 decembrie, premiera spectacolului "Crăiasa Zăpezii". Este vorba despre un spectacol de balet pentru copii, după povestea lui Hans Christian Andersen, pe un colaj muzical din creaţia compozitorului suedez Hugo Alfvén. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 11.00, în foaierul galben al ONB. Regia şi coregrafia spectacolului sunt semnate de Maria Popa, iar scenografia, de Andreea Koch. Colajul muzical este realizat de Alexandru Istrate. Cei mai tineri spectatori sunt invitaţi să urmărească minunata călătorie a unei fetiţe pe nume Gerda până la palatul Crăiesei Zăpezii de la Polul Nord, în încercarea de a-l găsi pe prietenul său Kay şi de a-l scoate de sub vraja crăiesei. Sfătuită şi ajutată de elementele naturii, Gerda reuşeşte să-l găsească şi să-i redea libertatea, topindu-i cu lacrimile ei bulgărele de gheaţă din inimă.
Adolescenţii bucureşteni cu vârste între 14 şi 18 ani vor petrece mai mult timp liber cu părinţii, printr-un program în cadrul căruia Direcţia Generală de Asistenţă Socială va oferi bilete la film pentru întreaga familie. Autoritățile au luat această iniţiativă pentru că, potrivit statisticilor, foarte puţini adolescenţi îşi petrec timpul liber cu părinţii. Potrivit unor statistici, în ultimii doi ani, adolescenţii bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani petrec, în medie, aproximativ 45 de minute pe zi cu familia. Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 280.000 de tineri, care vor primi bilete gratuite la film, începând din 6 decembrie, cu condiţia ca aceştia să vizioneze filmele cu măcar unul dintre părinţi.
Proiectul "Crăciun în Bucovina" începe duminică, în zona "Ariniş" din Gura Humorului fiind montate deja o cale ferată şi un tren care va circula pe aleile din parcul dendrologic în perioda sărbătorilor, va fi amenajat un mini-sat bucovinean şi vor fi montate şi panouri graffiti realizate de elevi. Panourile realizate de 39 de elevi suceveni şi de un student, care au ca tematică iarna, vor fi expuse la Gura Humorului, în perioada 5-31 decembrie. Tot la Gura Humorului a fost montată o linie de cale ferată şi un tren care va circula pe aleile din parcul Ariniș în perioada sărbătorilor de iarnă, în acelaşi loc urmând să fie amenajat un mini-sat bucovinean şi va fi amplasată o scenă unde vor evolua formaţii de colindători.
Formaţia 'Partizan' îşi aşteaptă fanii sâmbătă, 11 decembrie, la un concert în Parcul Herăstrău, din Capitală. În deschidere va concerta trupa 'Mes Quins', o formaţie care a cântat în mai toate cluburile bucureştene deschizând spectacolele pentru trupe ca 'Namosh', 'Handsome Furs', 'Noblesse Oblige' şi 'Kissogram'. Trupa 'Partizan' a fost formată în 2001 de cei doi membri fondatori ai trupei 'Timpuri Noi', Adrian Pleşca (Artanu) şi Răzvan Moldovan (Suedezu). După patru ani de absenţă, în 2010, 'Partizan' revine cu trei noi membri şi un nou stil - rock modern cu influenţă orientale. Preţul unui bilet este de 20 de lei.
Lungmetrajul "Winter's Bone", regizat de Debra Granik, a câştigat, la începutul săptămânii, premiul pentru cel mai bun film la cea de-a 20-a ediţie a Gotham Independent Film Awards, distincţii acordate de cinematografia americană independentă. Pelicula - care prezintă povestea unui mic grup de oameni ce trăiesc într-o comunitate rurală din sudul statului Missouri şi sunt implicaţi în producerea unui tip de metamfetamină - a obţinut şi premiul Gotham pentru cea mai bună distribuţie. Lungmetrajul "Winter's Bone" a fost realizat cu un buget de aproximativ 2 milioane de dolari şi a mai fost recompensat anul acesta cu premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Sundance. Premiul pentru cel mai bun documentar a revenit producţiei "The Oath", care prezintă în paralel povestea lui Abu Jandal, fostă gardă de corp a lui Osama ben Laden, care lucrează ca taximetrist în Yemen, şi cea a lui Salim Hamdan, un prizonier de la Guantanamo, prins într-o luptă în justiţie care are ca miză eliberarea sa.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional anunţă lansarea de către Centrul de Pregătire Profesională în Cultură a proiectului de cooperare europeană Educaţie pentru patrimoniu, Educaţie în aer liber, având parteneri din şase ţări - România, Italia, Austria, Turcia, Belgia si Norvegia. Potrivit Ministerului, prima întâlnire de lucru în cadrul proiectului va avea loc la Bucureşti, în perioada 12-14 decembrie. Programul se adresează profesioniştilor din instituţii de cultură, formatorilor din domeniul educaţiei adulţilor, organizaţiilor şi firmelor furnizoare de servicii culturale, educaţionale şi de petrecere a timpului liber. Proiectul se va desfăşura în perioada noiembrie 2010-octombrie 2012. Programul va explora metode de a combina educaţia pentru şi despre patrimoniu - în special cea legată de situri istorice şi arheologice -, cu educaţia în aer liber, cuprinzând elemente de ecologie, protecţia patrimoniului, sport şi activităţi în aer liber.
Iubitorii de filme de scurtmetraj pot viziona sâmbătă, la Bucureşti, în cadrul programului ShortsUP, unele dintre cele mai bune producții ale genului. Pelicula 'Smart Girls', un film premiat anul acesta la Sarajevo Film Festival, va fi prezentată în premieră în România, alături de câştigătorul Oscarului 2009, de cel mai bun film de scurtmetraj la European Film Awards în 2006 şi un scurtmetraj semnat de Corneliu Porumboiu. 'Smart Girls' este o comedie regizată de Hana Jusic şi Sonja Tarokic, producţie Bosnia-Herţegovia şi Croaţia. Filmul a câştigat şi British Council Short Film Award, un premiu acordat pentru prima oară de British Council unui film din proiectul Sarajevo City of Film. Programul de două ore de filme scurte marca ShortsUP va fi prezentat, de la ora 20,00, la Artexpo - Muzeul Naţional de Artă Contemporană din cadrul Teatrului Naţional din Bucureşti.
Corul de cameră Accentus, dirijat de Laurence Equilbey, vine la Bucureşti pentru a susţine un concert la Ateneul Român, pe 2 şi 3 decembrie, de la ora 19.00. Accentus va cânta alături de organistul Christophe Henry, soprana Lavinia Mamot, baritonul Florin Estefan şi de Orchestra Filarmonicii "George Enescu". În programul celor două seri, figurează "Requiemul" lui Giacomo Puccini şi "Requiemul" lui Gabriel Fauré, considerat deja o referinţă în lumea muzicală. Înfiinţat de Laurence Equilbey, corul de cameră profesional Accentus concertează în cele mai prestigioase săli din lume şi evoluează pe scenele multor festivaluri internaţionale. În plus faţă de repertoriul clasic, Accentus privilegiază creaţia contemporană, atât în repertoriu, cât şi ca tehnologie. Astfel, corul este primul utilizator al diapazonului electronic e-tuner.
O amplă expoziţie, intitulată 'Gli ori antichi della Romania', va fi deschisă în data de 16 decembrie, la Muzeul Forurilor Imperiale din Roma. Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu alte şapte instituții din ţară, propune o selecţie de o sută patruzeci de piese excepţionale din metal preţios (aur, argint) din categoria Tezaur, bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, pentru a participa în cadrul expoziţiei organizate la prestigiosul muzeu din capitala Italiei. De asemenea, vor fi expuse, pentru prima dată în străinătate, patru dintre faimoasele brăţări dacice recuperate de statul român. Expoziţia de la Roma va rămâne deschisă până în luna aprilie 2011.
Actorii Anne Hathaway şi James Franco vor prezenta împreună cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar. Evenimentul va avea loc pe 27 februarie 2011, la Los Angeles. Aceasta va fi pentru a doua oară când James Franco va apărea pe scenă în cadrul galei premiilor Oscar, după ce organizatorii au apelat la el pentru a înmâna un trofeu la una dintre ceremoniile anterioare. Actorul american deţine rolul principal în cel mai recent film regizat de Danny Boyle, intitulat "127 Hours". James Franco a putut fi văzut recent în "Eat Pray Love", "Crazy Night", dar şi în rolul Harry Osbourne din trilogia "Spiderman". Anne Hathaway, care îşi va face cea de-a cincea apariţie la o gală de decernare a premiilor Oscar, poate fi văzută în această perioadă pe marile ecrane în filmul "Love and Other Drugs". Anne Hathaway a fost nominalizată la premiile Oscar în 2008, pentru prestaţia ei din filmul "Rachel Getting Married".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.