DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
14.45 - 15.00
Curs de limba spaniola • Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.00 - 15.45
Itinerarii muzicale • Realizator Monica Gurău Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
15.45 - 16.00
Curs de limba italiana • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

13 decembrie 2010

"Metrobranding", o incursiune în povestea brandurilor româneşti, proiectat la Centrul Ceh din București
Documentarul "Metrobranding", o incursiune în povestea brandurilor româneşti, regizat şi scris de Ana Vlad şi Adrian Voicu, va fi proiectat în premieră în România, astăzi, la Centrul Ceh din Capitală, în cadrul programului Documentary Mondays. Personajele filmului sunt salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana, odată staruri ale epocii de aur. Filmul prezintă materiale de arhivă din perioadă comunistă şi reclame color ale acestor "monobranduri". Totodată, pelicula explorează şi exploatează glumele autentice din folclorul popular făcute pe seama lor. Documentarul românesc "Metrobranding", produs de Mandragora, a participat, în octombrie, la Festivalul Internaţional de Filme Documentare de la Jihlava (Cehia).

Clara Cernat, Thierry Huillet si invitatii lor – sarbatoare muzicala la Bucuresti
La Ateneul Roman, va avea loc, sâmbătă, 18 decembrie, de la ora 19.00, un recital susținut de violonista Clara Cernat şi pianistul si compozitorul Thierry Huillet. Impreuna cu invitatii lor, cei doi muzicieni propun, in cel de-al treilea concert al Stagiunii camerale ICR, un program de sarbatoare, cu lucrari semnate de Tudor Ciortea, George Enacovici, Ciprian Porumbescu și Thierry Huillet. Reprezentanta a scolii romanesti de vioara, Clara Cernat s-a impus in peisajul tinerilor virtuozi romani la varsta de 16 ani. Inregistrarile sale pentru Radio Romania au intrat in Fonoteca de aur si i-au adus cele mai inalte distinctii din partea Academiei de Muzica din Bucuresti. In 1994 a fost aleasa printre cele opt mari talente ale Europei pentru a se perfectiona cu maestri recunoscuti ai scenei muzicale internationale. Alaturi de pianistul si compozitorul Thierry Huillet, artista a sustinut concerte in Franta, Spania, Anglia, Malaiesia şi Germania. Muzicianul francez Thierry Huillet a sustinut concerte in toata lumea ca solist sau alaturi de mari orchestre. In anul 2000, artistul a fost ales de Consiliul Europei ca interpret al versiunii oficiale a Imnului Europei.

LUIZA BORAC ÎNCHIDE PROGRAMUL ICR STOCKHOLM
Institutul Cultural Român de la Stockholm îşi încheie programul din acest an cu un recital extraordinar susţinut de pianista Luiza Borac. Evenimentul va avea loc în seara zilei de 15 decembrie, la Casa de concerte a oraşului. Programul recitalului cuprinde lucrări de Enescu, Bach şi Schumann. Evenimentul a fost întâmpinat cu entuziasm de Radiodifuziunea suedeză, care a salutat prezenţa la Stockholm a celei mai cunoscute interprete a muzicii lui George Enescu, în momentul de faţă. Luiza Borac are în palmares numeroase distincții internaţionale, printre care premiul BBC pentru cel mai bun CD solo de muzică instrumentală al anului 2007, pentru integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu.

TRON: Mostenirea - lansare soundtrack
Filmul TRON – Moştenirea va fi lansat oficial, în cinematografele din Bucureşti şi din întreaga lume, pe data de 17 decembrie, o dată cu soundtrack-ul peliculei, compus si produs de duo-ul Daft Punk. Dupa ce au crescut cu o admiratie profunda pentru filmul TRON, varianta originala din 1983, cei de la Daft Punk au decis sa scrie un nou capitol in istoria filmului. Artiştii au cerut ajutorul unei orchestre simfonice pentru a realiza un nou soundtrack si au făcut imprimările într-unul dintre cele mai renumite studiouri pentru coloane sonore. TRON: Legacy este o aventura 3D care se desfasoara intr-o lume digitala incredibila, creata cu ajutorul unor efecte vizuale spectaculoase. Sam Flynn, un expert de 27 de ani, investigheaza misterioasa disparitie a tatalui sau si se gaseste atras în universul înaltei tehnologii TRON, unde tatal sau traieste, captiv, de 25 de ani.

Luc Besson regizează un film despre disidenta birmaneză, Aung San Suu Kyi
Cineastul francez, Luc Besson, a turnat deja în Thailanda primele scene dintr-un film despre Aung San Suu Kyi, lidera opoziţiei din Myanmar, care va fi interpretată de acriţa Michelle Yeoh. Michelle Yeoh, actriţa de origine malaieziană şi fostă James Bond Girl, una dintre cele mai cunoscute actriţe de pe continentul asiatic, va interpreta rolul principal în filmul intitulat "Dans La Lumiere". Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, în vârstă de 65 de ani, şi-a petrecut aproximativ 15 din ultimii 21 de ani în regim de arest la domiciliu. Ea a fost eliberată în luna noiembrie, la mai puţin de o săptămână după primele alegeri libere organizate în această ţară în ultimii 20 de ani. Ţările occidentale şi opoziţia din Myanmar au condamnat acest scrutin, considerând că acesta a fost organizat de o manieră părtinitoare, pentru a favoriza junta militară aflată la putere.

Producțiile româneşti "Periferic", de Bogdan George Apetri, şi "Morgen", de Marian Crişan, au obţinut principalele premii, incluzând trofeele pentru cel mai bun film, pentru regie şi pentru interpretare, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic. Gala a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. "Periferic" a obţinut premiul pentru cel mai bun film - trofeul Alexandru de Aur -, precum şi premiul pentru interpretare feminină, care i-a revenit actriţei Ana Ularu. În schimb, "Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor - Marian Crişan-, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin. Cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic s-a desfăşurat între 3 şi 12 decembrie. Juriul festivalului a fost prezidat în acest an de criticul şi cineastul Michel Demopoulos.

Opere de artă în valoare de peste un milion de euro vor fi expuse la licitaţia organizată odată cu aniversarea a doi ani de activitate a Casei Artmark, pe 16 decembrie. Zeci de capodopere de Tonitza, Petraşcu, Pallady, Grigorescu, Băncilă, Iser, Vermont, Steriadi, Ţuculescu, Piliuţă, Pacea, Bălaşa vor fi scoase la vânzare, joi, la Licitaţia de Iarnă, foarte multe dintre aceste tablouri de o valoare impresionantă provenind de la Muzeul Naţional de Artă al României. Preţurile de pornire pentru aceste opere sunt mai mult decât tentante, marea lor majoritate intrând în licitaţie pentru câteva mii de euro şi reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de artă. Spre exemplu, două opere de Băncilă intră în licitaţie pentru preţuri cuprinse între 3 şi 4 mii euro, iar trei picturi de Tonitza vor fi licitate de la preţuri cuprinse între 10 şi 20 mii euro. Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan, pe 16 decembrie, la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu.

Erdi Tamas, un pianist nevăzător în vârstă de 31 de ani, din Ungaria, va susţine un recital, în această seară, de la ora 19.00, la Sala Radio. Concertul-eveniment este o demonstraţie emoţionantă despre puterea artei în faţa întunericului. Publicul va putea asista la un program cu lucrări din creaţia lui Frederic Chopin şi Franz Liszt, interpretate de un pianist de talie internaţională. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii Radio şi în reţeaua eventim.ro, la librăriile Humanitas şi magazinele Germanos, Orange, Vodafone. Preţul unui tichet este cuprins între 10 şi 20 de lei.
Erdi Tamas s-a născut la Budapesta, în 1979. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani păşea pentru prima oară pe o scenă de concert. De atunci a cântat regulat în săli importante de pe continentul european şi american, printre acestea numărându-se Carnegie Hall din New York sau Barbican Center din Londra.

Concertul pe care cântăreaţa Anahi îl va susţine pe 17 decembrie, la Bucureşti, ce urma să aibă loc la Romexpo, a fost mutat la Arenele Romane. Modificarea a survenit din "dorinţa organizatorilor de a le oferi fanilor artistei cele mai bune condiţii de a asista la spectacol": spaţiu central, renovat în acest sezon, ce va fi acoperit pentru a se asigura temperatura adecvată. Ora de începere a show-ului va rămâne aceeaşi: 19.00. Concertul face parte din turneul de promovare a ediţiei speciale a albumului "Mi Delirio", primul album solo lansat de Anahi după destrămarea trupei RBD în 2009. În deschiderea recitalului, vor cânta Penya (Carlos Pena) şi trupa Matute.

Saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia "Moody's Mood for Love", a murit, săptămâna trecută, în oraşul San Diego, din cauza unui cancer pancreatic, la vârsta de 85 de ani. Născut în Georgia şi crescut în New Jersey, James Moody este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni de jazz din Statele Unite ale Americii. El a cântat alături de alţi muzicieni celebri, precum Dizzy Gillespie, Lionel Hampton şi B.B. King şi a fost nominalizat de patru ori la premiile Grammy, considerate cele mai prestigioase recompense din industria muzicală americană. James Moody şi-a început cariera muzicală către sfârşitul anilor 1940, după ce a luptat în armata americană, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A continuat să compună şi să susţină concerte până la mijlocul anilor 2000. Artistul american a lansat peste 60 de albume, iar în anul 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award.

Romanul "Cruciada copiilor", de Florina Iliş, a fost tradus în limba italiană şi va fi prezentat în această ediţie, în această seară, de la ora 18.30, în prezenţa scriitoarei, la Accademia di Romania din Roma. Traducerea în limba italiană a romanului "La crociata dei bambini" aparţine lui Mauro Barindi, iar apariţia pe piaţa de carte italiană a avut loc în urmă cu câteva săptămâni. În cadrul prezentării volumului la Accademia di Romania vor lua cuvântul profesorul Gheorghe Carageani, scriitoarea Florina Iliş şi traducătorul Mauro Barindi. Un tren guvernat de copii şi care se îndreaptă spre mare: acesta e contextul unui frumos roman-cascadă de 800 de pagini. "Cruciada copiilor", al treilea din cele patru romane ale Florinei Iliş, a fost distins cu premiul "Cartea anului" 2005 al revistei România literară, iar în 2006, cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză şi cu premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Institutul Cultural Român din Tel Aviv şi Centrul de studiere a istoriei evreilor din România din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim organizează, până mâine, conferinţa internaţională cu titlul 'Avangarda românească între Bucureşti, Paris şi Tel Aviv'. În ultimul deceniu a luat o amploare deosebită interesul pentru avangarda românească şi interferenţele ei cu avangarda europeană în genere, atât în planul literaturii de avangarda, cât şi în domeniul picturii, sculpturii si arhitecturii. Studiile apărute în România, Franţa şi în alte ţări pun în valoare rolul avangardei în reînnoirea mijloacelor artistice, locul şi semnificaţia acesteia în cadrul mişcărilor artistice moderniste. Sunt invitaţi conferenţiari din România, Israel, Franţa, Suedia, Statele Unite ale Americii, Elveţia.

Andy Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode, revine în România pentru a prezenta un DJ set, pe 29 ianuarie, la The Ark din Bucureşti. Intrarea la eveniment va costa 50 de lei.Considerat liantul dintre Dave Gahan şi Martin Gore de-a lungul celor 30 de ani de carieră, Andy Fletcher - sau Fletch, cum îi spun fanii - a contribuit activ la succesul Depeche Mode, atât pe plan muzical, cât şi managerial. Artistul s-a implicat şi în activitatea financiară a formaţiei, fiind coordonatorul unuia dintre cele mai ambiţioase şi profitabile turnee Depeche Mode - "Devotional Tour", din 1993. Deşi concertele şi sesiunile de studio Depeche Mode îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Andy Fletcher a reuşit totuşi să găsească şi câteva momente de răgaz pentru a se dedica unor proiecte pe cont propriu: a înregistrat un album solo ce cuprinde cover-uri interpretate chiar de el, alături de Alan Wilder şi Martin Gore la pian, a înfiinţat o casă de discuri, Toast Hawaii - care s-a ocupat de debutul trupei Client, şi a susţinut show-uri de DJ în cluburi din toată lumea. Stilul abordat de Fletch se încadrează în formatul "bedroom DJ" şi include mix-uri de piese new wave, hit-uri electro, precum şi piese de succes Depeche Mode şi Mute Records.

Scurtmetrajul "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, a fost selecţionat la cea de-a XVI-a ediţiei a festivalului de filme europene Festival on Wheels de la Artvin. Evenimentul din Turcia se desfăşoară până pe 19 decembrie. Cea de-a XVI-a ediţie a Festival on Wheels are loc în trei oraşe din Turcia - Ankara, Artvin şi Ordu. Organizat din 1995, de Asociaţia de Cinematografie din Ankara, şi membru al European Coordination of Film Festivals, evenimentul a fost gândit, de la prima ediţie, ca unul de prezentare a filmelor europene şi turceşti cinefililor din diverse oraşe ale Turciei. În încheierea evenimentului va fi oferit marele trofeu Taurul de Aur, decernat anul trecut filmului "Poliţist, adjectiv", al regizorului Corneliu Porumboiu.

Actriţa americană Gwyneth Paltrow este cea de-a 30-a şi ultima vedetă onorată în acest an, la Hollywood, cu o stea pe Walk of Fame. Evenimentul va avea loc astăzi, Paltrow fiind deţinătoarea celei de-a 2.427-a stele de pe Hollywood Walk of Fame. Câştigătorul premiului Oscar şi partenerul ei din filmul "Country Song", Tim McGraw, o va însoţi pe vedetă la eveniment. Steaua lui Paltrow va fi amplasată lângă muzeul Madame Tussauds de la Hollywood. Gwyneth Paltrow, care are în palmaresul recent filme precum "Omul de oţel/ Iron Man", s-a făcut remarcată pentru rolurile din filmele "Talentatul domn Ripley", "Dovada" şi "Valentino" şi a câştigat un premiu Oscar pentru rolul din "Shakespeare îndrăgostit". Gwyneth Paltrow, în vârstă de 38 de ani, care este căsătorită cu solistul trupei Coldplay, Chris Martin, va avea un mic rol şi în serialul de televiziune de succes "Glee". Cel mai recent film al său, "Country Song", va fi lansat luna viitoare.

Baritonul rus Boris Statsenko şi soprana de origine bulgară Zvetelina Vassileva vor interpreta rolurile principale în spectacolul ""Evgheni Oneghin", pe 17 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Boris Statsenko va interpreta rolul lui Oneghin, iar Zvetelina Vassileva, rolul Tatianei. Un alt artist invitat la reprezentaţia din 17 decembrie a operei lui Piotr Ilici Ceaikovski este Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Lenski. Alături de ei vor evolua soliştii ONB Oana Andra, Pompeiu Hărăşteanu, Ana-Maria Comşa, Ecaterina Tutu, Florin Diaconescu, Dan Indricău şi Anastasia Jinga. Opera semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după poemul în versuri scris de Aleksandr Puşkin, este montată pe scena Operei Naționale București în regia lui Ion Caramitru şi sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea. Decorurile sunt realizate de Maria Miu, iar costumele sunt semnate de Viorica Petrovici.

Erdi Tamas, un pianist nevăzător din Ungaria, în vârstă de 31 de ani, va susţine un recital în această seară, pe scena Sălii Radio, de la ora 19,00. În primul său recital de la Bucureşti pianistul va interpreta lucrări de Frederic Chopin - Fantezia-impromptu op. 66, 2 nocturne, Barcarola op. 60, Berceuse op. 57, Balada nr.1 şi Poloneza op. 53, alături de lucrări de Franz Liszt - Funeralii, Consolation, Fantana de la Villa d'Este, Mephisto Vals şi Rapsodia ungară. Recitalul este o demonstraţie emoţionantă despre puterea artei în faţa întunericului, un program cu lucrări de virtuozitate al unui pianist de talie internaţională. Erdi Tamas s-a născut la Budapesta, în 1979. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani păşea pentru prima oară pe o scenă de concert. De atunci, a cântat regulat în săli importante de pe continentul european şi american, printre acestea numărându-se Carnegie Hall din New York sau Barbican Center din Londra.

Documentarul "Metrobranding", o incursiune în povestea brandurilor româneşti, regizat şi scris de Ana Vlad şi Adrian Voicu, va fi proiectat în premieră în România, în această seară, la Centrul Ceh din Capitală, în cadrul programului Documentary Mondays. Filmul, produs de Mandragora, a participat, în octombrie, la Festivalul Internaţional de Filme Documentare de la Jihlava, la secţiunea competiţională DocAlliance. La premiera de la Bucureşti vor fi prezenţi regizorii Ana Vlad şi Adrian Voicu, precum şi Andrea Slovakova, din echipa Festivalului de la Jihlava. Proiecţiile din luna decembrie din cadrul programului Documentary Mondays sunt dedicate ecourilor celui mai mare festival de filme documentare din Europa Centrală - Festivalul de la Jihlava. Pe 20 decembrie, la Centrul Ceh va fi proiectat documentarul "Coal in the Soul", care a primit premiul pentru cel mai bun film documentar ceh.

Artistul fotograf Ştefan Toth, care este preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, prezintă, până la sfârșitul anului, expoziţia personală intitulată ''Moartea unui Cimitir'', în Galeria ''Keringö'' , din cadrul Teatrului Naţional de Dans din Budapesta. După succesul obţinut în mai multe oraşe din România şi Croaţia, autorul prezintă publicului maghiar o selecţie de 40 de fotografii alb-negru, dintr-o colecţie de instantanee despre care, spune el, nu credea, la început, că va deveni o ''capodoperă personală''. Vechiul cimitir ''Olosig'' din Oradea, strămutat între timp şi transformat în Parcul Liniştii, i-a oferit artistului posibilitatea de a surprinde ''imagini şocante'', după cum spune fotograful, în condiţii meteo dintre cele mai variate, care au favorizat ambianţa şi misterul locului.

Manuscrisul piesei "The Times They Are A-Changin'", unul dintre cele mai renumite cântece compuse de Bob Dylan în anii '60, a fost achiziţionat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei licitaţii organizate la New York, pentru suma de 422.500 de dolari. Colecţionarul american Adam Sender, proprietarul fondului speculativ Exis Capital, a câştigat licitaţia, cumpărând cele două foi de hârtie pe care Bob Dylan a scris cu creionul versurile acestei piese, fără notele muzicale. Documentul era evaluat de specialişti la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de dolari. Cântecul "The Times They Are A-Changin'" a dat titlul celui de-al treilea album din cariera celebrului cantautor american, un simbol al mişcării protestatare din America anilor '60. Lansat în ianuarie 1964, piesele de pe acest album vorbesc despre rasism, sărăcie, angajament politic şi schimbări sociale. Bob Dylan, care va împlini vârsta de 70 de ani în mai 2011, continuă să înregistreze şi să susţină concerte, revenind în ultimii ani către stilul blues.

Ministerul Culturii anunţă lansarea în România, pe 14 decembrie, a programului comunitar 'Anul European al Activităţilor de Voluntariat care Promovează Cetăţenia Activă - 2011', al cărui slogan - 'Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!' - va fi tradus în toate limbile comunităţii europene. Anul european al voluntariatului va reprezenta în toate statele membre un prilej de a aduce în atenţie activităţile de voluntariat care pun în practică valorile europene ale solidarităţii, toleranţei şi diversităţii, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar, cât şi comunităţilor în care acestea trăiesc. Conferinţa inaugurală în România a programului va avea loc mâine, de la ora 11,00, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Piesa de teatru 'Tragedie dentară' de Jean-Claude Grumberg va fi prezentată în premieră naţională la Teatrul Evreiesc de Stat miercuri, de la ora 19,00. Spectacolul va purta publicul, cu fineţe şi umor negru, prin meandrele sufleteşti ale unei familii ce a trăit experienţa Holocaustului, pierzându-şi ambele fiice - pe una în lagărele morţii, iar pe cealaltă, încă în viaţă, în izolarea unei mănăstiri catolice. Piesa, densă şi de un dinamism cinematografic, este o poveste din Franţa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o poveste pe muchie de cuţit, balansând milimetric între tragism şi ironie tandră. Cu un text tradus de Mya Liontescu şi regizat de Felix Alexa, piesa de teatru va avea în distribuţie actorii Maia Morgenstern, Andrei Finţi, Tudor Aaron Istodor şi Anka Levana.

Expoziţia-concurs "Fotografia Carcerală", organizată de studenţii Masterului de Probaţiune de la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucureşti, cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, va fi deschisă publicului de miercuri, în foaierul Teatrului Nottara din Capitală. Un grup de 15 studenţi, coordonaţi de lectorul doctor Ioan Durnescu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, a mers în mai multe penitenciare din ţară pentru a realiza fotografii cu deţinuţii. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, la ora 18.00, în foaierul Teatrului Nottara. La vernisaj, un juriu va desemna cele mai reuşite trei fotografii şi publicul va vota fotografia preferată, iar câştigătorii vor primi premii din partea unor sponsori.Expoziţia, ce va cuprinde circa 75 de fotografii, va putea fi vizitată în perioada 13 - 24 decembrie. Totodată, celelalte fotografii realizate în cadrul proiectului, dar care nu au fost selectate pentru concurs, vor fi expuse în holul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti.

O expoziţie de icoane bănăţene, descoperite de scriitorul Toma George Maiorescu în satele Ştinotari şi Cărbunari, în anii '60, va fi deschisă din 15 decembrie la Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Lucrările prezentate în expoziţie au fost descoperite de scriitorul Toma George Maiorescu în a doua jumătate a anilor '60, în urma unor cercetări sistematice în două sate, Ştinotari şi Cărbunari, situate pe Muntele Gheorghe. Locuitorii celor două sate, cunoscuţi sub numele de bufeni, erau olteni veniţi în sudul Banatului, a căror ocupaţie era cărbunăritul. Este foarte probabil că a existat în zonă un centru de pictură a icoanelor pe sticlă, în apropierea Muntelui Gheorghe. Multe dintre icoane cuprind scene din Vechiul Testament, care nu au mai fost abordate de meşterii ţărani de până atunci, remarcându-se printr-o "libertate absolut fantastică de desen şi culoare" (culori tari - roşu, albastru şi verde), dar şi printr-o certă influenţă catolică. După vernisajul expoziţiei, pe 15 decembrie, de la ora 15.00, va colinda Grigore Leşe. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 7 ianuarie

James Cameron, regizorul filmului "Avatar" - producţia care a schimbat pentru totdeauna universul cinematografiei -, va colabora cu Cirque du Soleil, compania care a oferit circului un înţeles cu totul nou, pentru a lansa un nou proiect cinematografic spectaculos. James Cameron, compania canadiană Cirque du Soleil, Andrew Adamson - regizorul primelor două filme din franciza "Shrek" şi compania de producţie cinematografică Reel FX Entertainment au anunţat, că vor lansa un film, turnat în 3D, care va reprezenta "o formă de artă ce va depăşi orice imaginaţie". Puţine detalii sunt cunoscute despre acest proiect cinematografic, presa americană aflând doar că în film vor juca numeroşi acrobaţi ai companiei Cirque du Soleil, care, de-a lungul anilor, şi-a încântat publicul cu spectacole unice, marcate de acrobaţii pline de imaginaţie, personaje exotice şi costume extrem de colorate. Primul film din acest proiect, al cărui titlu nu a fost deocamdată ales, a intrat deja în etapa de producţie. Nu a fost comunicată încă data la care va fi lansat acest lungmetraj.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!