Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
14 decembrie 2010
Ministerul Culturii lansează astăzi programul comunitar 'Anul European al Activităţilor de Voluntariat care Promovează Cetăţenia Activă - 2011', al cărui slogan - 'Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!' - va fi tradus în toate limbile comunităţii europene. Anul european al voluntariatului va reprezenta în toate statele membre un prilej de a aduce în atenţie activităţile de voluntariat care pun în practică valorile europene ale solidarităţii, toleranţei şi diversităţii, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar, cât şi comunităţilor în care acestea trăiesc. Conferinţa inaugurală în România a programului va avea loc astăzi, de la ora 11,00, în Sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Scurtmetrajul "Muzica în sânge", de Alexandru Mavrodineanu, a fost selecţionat la cea de-a XVI-a ediţiei a festivalului de filme europene Festival on Wheels de la Artvin. Evenimentul din Turcia se desfăşoară până pe 19 decembrie. Cea de-a XVI-a ediţie a Festival on Wheels are loc în trei oraşe din Turcia - Ankara, Artvin şi Ordu. Organizat din 1995, de Asociaţia de Cinematografie din Ankara, şi membru al European Coordination of Film Festivals, evenimentul a fost gândit, de la prima ediţie, ca unul de prezentare a filmelor europene şi turceşti cinefililor din diverse oraşe ale Turciei. În încheierea evenimentului va fi oferit marele trofeu Taurul de Aur, decernat anul trecut filmului "Poliţist, adjectiv", al regizorului Corneliu Porumboiu.
Piesa de teatru 'Tragedie dentară' de Jean-Claude Grumberg va fi prezentată în premieră naţională la Teatrul Evreiesc de Stat mâine, de la ora 19,00. Spectacolul va purta publicul, cu fineţe şi umor negru, prin meandrele sufleteşti ale unei familii ce a trăit experienţa Holocaustului, pierzându-şi ambele fiice - pe una în lagărele morţii, iar pe cealaltă, încă în viaţă, în izolarea unei mănăstiri catolice. Piesa, densă şi de un dinamism cinematografic, este o poveste din Franţa de după cel de-al Doilea Război Mondial, o poveste pe muchie de cuţit, balansând milimetric între tragism şi ironie tandră. Cu un text tradus de Mya Liontescu şi regizat de Felix Alexa, piesa de teatru va avea în distribuţie actorii Maia Morgenstern, Andrei Finţi, Tudor Aaron Istodor şi Anka Levana.
Opere de artă în valoare de peste un milion de euro vor fi expuse la licitaţia organizată odată cu aniversarea a doi ani de activitate a Casei Artmark, pe 16 decembrie. Zeci de capodopere de Tonitza, Petraşcu, Pallady, Grigorescu, Băncilă, Iser, Vermont, Steriadi, Ţuculescu, Piliuţă, Pacea, Bălaşa vor fi scoase la vânzare, joi, la Licitaţia de Iarnă, foarte multe dintre aceste tablouri de o valoare impresionantă provenind de la Muzeul Naţional de Artă al României. Preţurile de pornire pentru aceste opere sunt mai mult decât tentante, marea lor majoritate intrând în licitaţie pentru câteva mii de euro şi reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de artă. Spre exemplu, două opere de Băncilă intră în licitaţie pentru preţuri cuprinse între 3 şi 4 mii euro, iar trei picturi de Tonitza vor fi licitate de la preţuri cuprinse între 10 şi 20 mii euro. Licitaţia de Iarnă 2010 se va desfăşura simultan, pe 16 decembrie, la Hotelul Marriot Bucureşti şi la Hotelul Hilton Sibiu.
Baritonul rus Boris Statsenko şi soprana de origine bulgară Zvetelina Vassileva vor interpreta rolurile principale în spectacolul ""Evgheni Oneghin", pe 17 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti. Boris Statsenko va interpreta rolul lui Oneghin, iar Zvetelina Vassileva, rolul Tatianei. Un alt artist invitat la reprezentaţia din 17 decembrie a operei lui Piotr Ilici Ceaikovski este Cristian Mogoşan, care va debuta în rolul lui Lenski. Alături de ei vor evolua soliştii ONB Oana Andra, Pompeiu Hărăşteanu, Ana-Maria Comşa, Ecaterina Tutu, Florin Diaconescu, Dan Indricău şi Anastasia Jinga. Opera semnată de Piotr Ilici Ceaikovski, după poemul în versuri scris de Aleksandr Puşkin, este montată pe scena Operei Naționale București în regia lui Ion Caramitru şi sub conducerea muzicală a dirijorului Iurie Florea. Decorurile sunt realizate de Maria Miu, iar costumele sunt semnate de Viorica Petrovici.
Actriţa Oana Pellea va primi premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, pentru creaţia teatrală şi cinematografică, la gala Premiilor Academiei pe 2008. Evenimentul va avea loc joi, de la ora 10.00, la sediul instituţiei. Oana Pellea va fi premiată în urma propunerii Uniunii Cineaştilor din România, susţinută de academicianul Mihnea Gheorghiu şi de Radu Beligan, membru de onoare al Academiei Române.În domeniul filologiei şi literaturii, premiul "Ion Creangă" a fost acordat lui Gheorghe Schwartz, pentru romanul "Cei o sută. Culoarul templier", la propunerea lui Nicolae Breban, şi Ştefan Mitroi, pentru "Dulce ca pelinul", la propunerea lui Dumitru Radu Popescu.
Premiul "Lucian Blaga" se acordă de asemenea ex aequo lui Iulian Costache, pentru volumul "Eminescu. Negocierea unei imagini", la propunerea lui Eugen Simion, şi Mirelei Roznoveanu, pentru "Civilizaţia romanului", la propunerea lui Dumitru Radu Popescu.
Artistul român Mircea Nicolae, nominalizat la Future Generation Art Prize 2010, acordat de PinchukArtCentre, Ucraina, a obţinut Premiul Special, din partea unui juriu internaţional format din renumiţi curatori şi critici. Câştigătoarea Future Generation Art Prize 2010 este artista braziliană Cinthia Marcelle. Aceasta va primi ca premiu suma de 60.000 de dolari, alături de alţi 40.000 de dolari pe care trebuie să îi investească în noi creaţii. Mircea Nicolae, singurul artist român nominalizat, a obţinut Premiul Special, constând într-o rezidenţă de 20.000 de euro."Cu o simplitate dezarmantă şi chiar înşelătoare, Mircea Nicolae spune o poveste complexă, pe mai multe niveluri, despre coeziunea şi destrămarea familiei sale în contextul coeziunii şi destrămării socialismului românesc de după cel de-al Doilea Război Mondial", a apreciat Robert Storr, membru al juriului.
Cu prilejul închiderii Anului Chopin 2010, Institutul Polonez din Bucureşti va decerna principalilor săi parteneri la organizarea şi promovarea manifestărilor aflate sub semnul sărbătoririi bicentenarului naşterii compozitorului polonez, o plachetă aniversară pe care este montat un mic basorelief în bronz reprezentând capul lui Chopin. În deschiderea concertului Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” de joi, directorul ad interim al Institutului Polonez, Natalia Mosor, va înmâna plachetele aniversare directorului general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, redactorului şef, Carmen Muşat, şi întregii redacţii a revistei „Observator cultural”, redactorului şef Radio Romania Cultural, Oltea Şerban-Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, și Larisei Zubcu, director al Sălii cu Orgă din Chişinău. Anul 2010 a fost dedicat lui Fryderyk Chopin şi bicentenarului naşterii sale. Concertele din zilele de 16 şi 17 decembrie, de la Ateneul Român, susţinute de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Christian Badea şi având ca solistă pianista poloneză Joanna Ławrynowicz încheie acest excepţional tur de forţă. În programul concertelor: Fryderyk Chopin, Fantezie pe teme poloneze op 13 şi Andante spianato şi Marea Poloneză op. 22.
Studenţii, masteranzii şi doctoranzii români pot studia în domenii precum economie, politici şi ştiintele mediului, politici publice, relaţii internaţionale şi studii europene, studii juridice sau medievale la Universitatea Central Europeană din Budapesta, în cadrul programului de burse 2011 - 2012. Centrul Educaţia 2000+ Bucureşti şi Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală Cluj au anunţat, ieri, deschiderea încrierilor pentru programul de burse de studii 2011 - 2012 la instituția din Ungaria. Programul se adresează studenţilor aflaţi în ultimul an de studiu sau absolvenţilor care au obţinut diploma de licenţă într-o instituţie de învăţământ superior acreditată. Universitatea Central Europeană oferă programe de masterat şi doctorat pentru anul universitar 2011 - 2012, cursurile, cu predare în limba engleză, urmând să se ţină la sediul universităţii din Budapesta.
Lungmetrajul "Black Swan", regizat de Darren Aronofsky, a primit cele mai multe nominalizări la Critics' Choice Movie Awards, anunţate ieri, de Broadcast Film Critics Association, urmând să concureze la 12 categorii. "Black Swan", o dramă a cărei acţiune este plasată în universul baletului profesionist, a obţinut 12 nominalizări la gala Critics' Choice Awards, un record în istoria de 16 ani a acestui eveniment anual, considerat un indicator mult mai bun decât Globurile de Aur în ceea ce priveşte predicţiile pentru viitorii câştigători de Oscar. Pelicula britanică "The King's Speech", regizată de Tom Hooper, şi remake-ul western "True Grit/ Adevăratul curaj", regizat de fraţii Ethan şi Joel Coen, au obţinut câte 11 nominalizări, thrillerul SF "Începutul/ Inception", de Christopher Nolan, a primit 10 nominalizări, iar lungmetrajul "Reţeaua socială/ The Social Network", de David Fincher, a fost nominalizat la nouă categorii. Toate cele cinci pelicule vor concura la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor", alături de drama "127 Hours", regizată de Danny Boyle. Câştigătorii premiilor Critics' Choice vor fi anunţaţi pe 14 ianuarie, în cadrul unei gale ce va avea loc la Los Angeles şi care va fi transmisă în direct de postul VH1.
Un spectacol de lumină şi culoare, semnat de mai mulţi artişti din România, va fi proiectat de Institutul Cultural Român de la Londra pe faţada Casei Europei - sediul Reprezentanţei Uniunii Europene din capitala Marii Britanii -, în această seară, cu ocazia inaugurării acesteia. Spectacolul este intitulat "130" şi este semnat de artiştii Kotki Visuals - Mihaela Kavdanska şi Dilmana Iordanova -, alături de Vali Chincişan şi Cristian Iordache. Spectacolul de video mapping nu este doar un cadou românesc pentru deschiderea importantei instituţii, condusă de Jonathan Scheele şi găzduită de o clădire somptuoasă în stil victorian, ci şi o formă originală de a celebra europenitatea României, precum şi 130 de ani de relaţii diplomatice româno-britanice. Proiectul este o premieră, urmărind să promoveze formele cele mai spectaculoase ale artelor vizuale din România în mediul britanic, intensificând, totodată, prezenţa artiştilor din România în spaţiul public londonez, deschis celor mai sofisticate şi inovatoare manifestări.
Universitatea Babeş-Bolyai va organiza, începând de anul viitor, în cooperare cu universităţi europene, pentru tinerii de naţionalitate română rezidenţi în străinătate, programe de studii de nivel licenţă, master şi doctorat. De comun acord cu instituțiile italiene din Milano, Genova, Valencia, Viterbo şi Roma Tre, precum şi cu cele din Tarragona, Montpellier şi Regensburg, cu care Universitatea Babeș-Bolyai a semnat acorduri de cooperare, se vor organiza Oficii de înscriere şi, eventual, de administrare de cursuri, seminarii şi laboratoare practice ale instituţiei clujene de învăţământ superior, condiţiile de funcţionare ale acestora fiind stabilite de Prorectoratul responsabil cu finanţarea şi de către cancelarul general.
Expoziţia de fotografie "Între Bucureşti şi Africa: Puterea diversităţii culturale", a olandezului Jeroen Bruggeman, organizată de Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, va fi vernisată vineri, la ora 15.00, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea este organizată sub egida Anului apropierii între culturi, cum a fost declarat anul 2010 de către UNESCO. Este vorba despre expoziţia unui fotograf olandez îndrăgostit de Africa, pe care o vizitează de obicei anual, dar şi de România, unde a fost în mai multe rânduri, în mai multe oraşe, şi unde a şi expus în 2004, la Goethe Institut din Iaşi. Deşi din punct de vedere istoric este greu de afirmat că România şi Africa s-ar fi influenţat reciproc vreodată, o confruntare de fotografii realizate în Bucureşti, cu unele din Africa, mai ales din zonele rurale, astfel încât contrastul este şi mai mare, conduce spre ideea diversităţii enorme a vieţii umane de pe planeta Pământ.
16 bisericuţe din lemn, parte a patrimoniului UNESCO din judeţul Maramureş, au fost incluse într-un program de reabilitare a infrastucturii şi introducere a lor într-un program turistic. Proiectul 'Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord' va determina creşterea importanţei turismului în regiunea Nord-Vest prin punerea în valoare a simbolurilor de identitate regională reprezentate de monumentele istorice, îndeosebi bisericile din lemn. Proiectul, în valoare de 4,5 milioane de euro, are în vedere reabilitarea infrastructurii, căilor de acces, panourilor informative, suport logistic în promovarea celor 16 bisericuţe din lemn aflate pe teritoriul judeţului Maramureş, parte a patrimoniului UNESCO.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a spus că bisericile de lemn maramureşene, unele vechi de peste 400 de ani, reprezintă o valoare inestimabilă de patrimoniu care trebuie să rămână în timp moştenire generaţiilor următoare.
Lungmetrajul "Reţeaua socială/ The Social Network", regizat de David Fincher, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2010 din partea New York Film Critics Online. Această asociaţie, care nu trebuie confundată cu New York Film Critics Circle, i-a premiat pe David Fincher la categoria "cel mai bun regizor" şi pe Aaron Sorkin la categoria "cel mai bun scenariu". În 2008, lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni, şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, a fost premiat de această asociaţie la categoria "cel mai bun film străin". Anul acesta, Natalie Portman s-a impus la categoria "cea mai bună actriţă", pentru rolul din "Black Swan", iar James Franco a fost desemnat "cel mai bun actor", graţie evoluţiei sale din drama "127 Hours". Christian Bale şi Melissa Leo, colegi în distribuţia filmului "The Fighter", au triumfat la categoriile "cel mai bun actor în rol secundar", respectiv "cea mai bună actriţă în rol secundar", iar Noomi Rapace a primit premiul pentru cel mai bun debut, graţie interpretării senzaţionale din "The Girl With The Dragon Tattoo".
Peste 40 de desene şi schiţe care au participat la concursuri de arhitectură pentru clădiri din municipiul Sibiu în perioada 1880 - 1930 vor fi expuse, începând de mâine, în Cabinetul de Stampe al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.
Lucrările sunt adunate sub titlul "Oraşul nevăzut". În totalitatea lor, aceste desene şi planuri rămase în faza de proiect, schiţează înfăţişarea unui oraş care de fapt nu a fost construit, ci trăieşte numai pe hârtie: "un oraş nevăzut, un oraş virtual". Proiectele expuse reînvie istoria construcţiei unor clădiri importante din Sibiu. Centrul istoric al Sibiului, a cărui substanţă arhitectonică s-a păstrat ca un ansamblu închis, a fost unul dintre motivele pentru care oraşul a fost ales Capitala Culturală a Europei în anul 2007. Cu ajutorul desenelor expuse, istoria sa poate fi înţeleasă mai profund. Prin comparaţia proiectelor concurente şi prin prezentarea unor documente de construcţie, articole de presă sau publicaţii contemporane, expoziţia investighează împrejurările şi factorii care au contribuit la alegerea unui anumit concept, mod sau stil de construcţie.
Elevii români participanţi la a VII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe pentru juniori, desfăşurată în Nigeria, au obţinut şase medalii de bronz. Cei şase medaliaţi sunt Anca Pop (Colegiul Naţional 'Emil Racoviţă'' din Cluj-Napoca), Klaus Andreas Ludescher (Colegiul Naţional 'Constantin Diaconovici Loga' din Timişoara), Vlad Petru Morozan (Colegiul Militar Liceal 'Ştefan cel Mare' din Câmpulung Moldovenesc), Andi-Gabriel Brojbeanu (Colegiul Naţional 'Constantin Carrabella' din Târgovişte), Teodor Popa (Colegiul Naţional din Iaşi) şi David Cristian Călin (Colegiul Naţional 'Costache Negruzzi' din Iaşi). Toţi componenţii lotului olimpic sunt elevi în clasa a IX-a. Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori este un concurs de tip integrativ în care elevii susţin trei probe (două teoretice individuale şi una practică pe echipe compuse din 3 elevi) la trei discipline (chimie, biologie şi fizică). La ediţia din acest an au participat 200 de elevi din 36 de ţări.
Primăria Târgu Mureş, în colaborare cu Fundaţia Mioriţa şi societatea Alf Edil organizează, în perioada 17-21 decembrie, în Cetatea Medievală, prima ediţie a Târgului Ţăranului Român. Organizatorii susţin că scopul evenimentului este promovarea tradiţiilor culinare româneşti, drept care la târg au fost invitaţi numeroşi producători de alimente tradiţionale din toate zonele ţării. În cadrul Târgului Ţăranului Român va fi organizat şi un Festival Internaţional de Folclor 'Obiceiuri de iarnă şi de Crăciun' la care participă solişti şi ansambluri folclorice din Cehia, Grecia şi România, care vor deschide manifestarea cu o paradă a portului popular, în Piaţa Trandafirilor. Din judeţul Mureş participă ansamblurile folclorice din Vătava, Căpuş, Dumbrava, Bahnea, Reghin şi Râciu, care vor susţine spectacole în Casa Tineretului şi în Cetatea Medievală. Artiştii români, greci şi cehi, pe 21 decembrie, vor colinda şi Primăria Târgu Mureş.
"Cronicile din Narnia: Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi", al treilea film din seria "Cronicile din Narnia", realizat în 3D, a ocupat prima poziţie în box office-ul nord-american în weekend-ul premierei, cu încasări de 24,5 milioane de dolari. Pelicula prezintă aventurile lui Edmund şi Lucy Pevensie şi ale verişorului lor, Eustache, care, plonjând printr-un tablou magic, ajung din nou în Narnia şi se îmbarcă pe corabia Zori-de-Zi. Primele două filme din serie, realizate de Disney, au avut încasări de 1,16 miliarde de dolari pe plan mondial. Realizat de studiourile Fox, cel de-al treilea film din serie a avut parte de critici amestecate. Pe locul al doilea se află tot un film lansat la sfârşitul săptămânii trecute - "Turistul/ The Tourist", de Florian Henckel Von Donnersmarck, cu Angelina Jolie şi Johnny Depp în rolurile principale, care a generat încasări de 17 milioane de dolari, de vineri până duminică. Animaţia "O poveste încâlcită/ Tangled", o adaptare Disney a unei poveşti de fraţii Grimm, a coborât de pe prima pe a treia poziţie, cu încasări de 14,5 milioane de dolari.
Piesa "Last Christmas", lansată de Wham!, fosta trupă a lui George Michael, în 1984, a fost desemnată cel mai prost cântec de Crăciun, urmată de melodia "All I want for Christmas" a cântăreţei Mariah Carey. Peste 28.000 bulgari au votat, la iniţiativa televiziunii publice bulgare, cântecele de sărbători pe care nu vor să le audă, pentru a evita difuzarea lor pe post în această perioadă. Cele două piese votate de bulgari sunt cele mai descărcate melodii de Crăciun de pe internet anul acesta, la nivel mondial, conform estimărilor site-ului gigwise.com.
Pianista Dana Borşan concertează, mâine seară, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, alături de Orchestra de Cameră Radio, la pupitru fiind dirijorul german Christoph Adt. Din programul serii fac parte: Cannabich - "Sinfonia în si bemol major", Mozart - "Concert nr. 22 în mi bemol major pentru pian şi orchestră" K 482, Holzbauer - "Sinfonia a 10-a în mi major", op. IV nr. 3, şi Mozart - "Serenada nr. 3 în re major" K 185. Numele Danei Borşan apare constant, de peste 30 de ani, pe afişele tuturor filarmonicilor din România şi în programe de concert din străinătate. A susţinut în 17 ţări peste 850 de concerte şi recitaluri. Solistă concertistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, Dana Borşan a încheiat în anul 2006 proiectul "Integrala Concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart", eveniment în premieră în viaţa muzicală românească, ce a constat în concerte suţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi o serie de opt CD-uri apărute sub emblema Editurii Casei Radio.
Spectacolul "Liliacul", opereta compusă de Johann Strauss-fiul, o producţie a Royal Opera House din Londra, va fi prezentat la Maratonul Revelionului de la Opera Naţională Bucureşti. În 2010, pentru al cincilea an consecutiv, spectatorii se vor bucura de o seară specială, care îmbină muzică clasică, o reprezentaţie artistică de calitate, o distribuţie de excepţie, urmate - pentru cei care aleg să îşi petreacă noaptea de Revelion la ONB - de cina festivă, tombolă, foc de artificii şi alte surprize. Întregul eveniment este reunit sub titlul "Maratonul Revelionului la Opera Naţională Bucureşti", devenit în noiembrie 2010 marcă înregistrată. Spectacolul propus în acest an publicului este celebra operetă compusă de Johann Strauss-fiul "Liliacul", o producţie (scenografie şi regie) a celebrului teatru liric londonez Royal Opera House (Covent Garden). Din distribuţie vor face parte artiştii: Marian Pop, Crina Zancu, Petre Burcă, Antonela Bârnat, Lucian Corchiş. Rolul lui Frosch va fi interpretat de Pavel Bartoş, actor al Teatrului Odeon.
Biblioteca Judeţeană ''Bod Peter'' din Sfântu Gheorghe a demarat o campanie de recuperare a cărţilor nereturnate de către cititori, care se va derula până la sfârşitul acestui an. Directorul instituţiei, Szonda Szabolcs, a declarat că abonaţii care au uitat să înapoieze cărţile împrumutate le pot returna în această perioadă fără a plăti taxa de întârziere. Acesta a precizat că volumele pot fi înapoiate la secţiile de la care au fost împrumutate, dar cei care nu vor să dea ochii cu bibliotecarele le pot lăsa într-o cutie amplasată în holul instituţiei. În cadrul unei acţiuni similare desfăşurate în luna octombrie, sub genericul ''Săptămâna indulgenţei'', Biblioteca Judeţeană a reuşit să recupereze aproape 500 de cărţi împrumutate în ultimii patru ani. În paralel cu acţiunea de recuperare a cărţilor, Biblioteca Judeţeană va derula până la sfârşitul acestui an şi un program de înscriere gratuită pentru peroanele care vor să aibă acces pe bază de abonament la fondul public de carte.
Expoziţia de fotografie "Între Bucureşti şi Africa: Puterea diversităţii culturale", a olandezului Jeroen Bruggeman, organizată de Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, va fi vernisată vineri, la ora 15.00, la Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Manifestarea este organizată sub egida Anului apropierii între culturi, cum a fost declarat anul 2010 de către UNESCO. Este vorba despre expoziţia unui fotograf olandez îndrăgostit de Africa, pe care o vizitează de obicei anual, dar şi de România, unde a fost în mai multe rânduri, în mai multe oraşe, şi unde a şi expus în 2004, la Goethe Institut din Iaşi. Deşi din punct de vedere istoric este greu de afirmat că România şi Africa s-ar fi influenţat reciproc vreodată, o confruntare de fotografii realizate în Bucureşti, cu unele din Africa, mai ales din zonele rurale, astfel încât contrastul este şi mai mare, conduce spre ideea diversităţii enorme a vieţii umane de pe planeta Pământ.
Lungmetrajul "Black Swan" de Darren Aronofsky şi serialul "30 Rock" se află pe lista celor mai bune producţii ale acestui an din domeniul cinematografiei, respectiv al televiziunii, alcătuită de American Film Institute. Cu această ocazie, reprezentanţii AFI au anunţat introducerea unei categorii suplimentare de premii, care recompensează producţiile cinematografice şi de televiziune care nu au fost incluse pe lista anuală. Potrivit experţilor Institutului, cele mai bune 10 filme ale anului sunt "Black Swan", "The Fighter", "Inception", "The Kids Are All Right", "127 Hours", "The Social Network", "The Town", "Toy Story 3", "True Grit" şi "Winter's Bone". Premiile oferite de American Film Institute, o asociaţie din Los Angeles care promovează filmele cu subiecte educaţionale, vor fi decernate în cadrul unei gale speciale ce va avea loc pe 14 ianuarie la hotelul Four Seasons din Los Angeles.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.