LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
22 decembrie 2010
Astăzi, la ora 13, Muzeul ASTRA Sibiu organizează lansarea volumului Icoane pe sticlă din patrimoniul Muzeului ASTRA Sibiu. Colecţia "Cornel Irimie", publicat de Olimpia Coman-Sipeanu. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, corpul B, parter. Expert restaurator, cercetător ştiinţific în cadrul Departamentului de Conservare-Restaurare al Muzeului ASTRA Sibiu, autoarea prezintă specialiştilor şi publicului larg Colecţia de icoane "Cornel Irimie", adevărat tezaur de artă populară românească, ce însumează 64 de icoane reprezentative pentru evoluţia picturii transilvănene pe sticlă. Totodată, autoarea evocă şi personalitatea colecţionarului Cornel Irimie, unul dintre reprezentanţii de frunte ai etnografiei şi muzeografiei româneşti, conducător de prestigiu, în calitate de director al Muzeului Brukenthal şi fondator al Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului.
Lungmetrajul 'O poveste de Crăciun' cu Jim Carrey va fi prezentat în România, pe 22 decembrie, în prima sală de cinema-cafenea 3D la cinematograful Patria. Conceptul de caffe-cinema 3D este marcă înregistrată a RADEF România şi urmează să fie implementat în alte 20 de cinematografe din ţară în decursul anului viitor. Sălile 3D vor putea găzdui şi evenimente de înaltă ţinută artistică, premiere cinematografice, conferinţe de presă, spectacole de stand-up comedy.
Saint Petersburg State Ballet on Ice va prezenta spectacolul "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovsky, pe 21 ianuarie, la Sala Palatului din Capitală. Biletele pentru eveniment s-au pus în vânzare în reţeaua Vreau Bilet. Preţul acestora variază între 70 şi 280 de lei, în funcţie de categoria de loc. "Spărgătorul de nuci", creat de Ceaikovsky, a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg. În ultimii cinci ani, această producţie a fost interpretată pe cele mai renumite scene din Statele Unite ale Americii, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda şi Malta. Saint Petersburg State Ballet on Ice a susţinut peste 7.000 de spectacole la nivel internaţional, prezentând un amestec de forme de artă.
Regizorii Yuriy Kordonskiy şi Andrei Şerban se întorc la Teatrul Bulandra din Capitală, cu două spectacole, la începutul anului viitor, "Să mă înmormântaţi pe după plintă", respectiv "Ivanov". Directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, va prezenta şi un spectacol regizat de el, "Din însemnările unui necunoscut", după Feodor Dostoievski, pe 20 februarie. Din distribuţia acestui spectacol fac parte Tamara Buciuceanu, Virgil Ogăşanu şi Mihai Constantin. Scenografia este semnată de Maria Miu. Spectacolul "Să mă înmormântaţi pe după plintă" este realizat după romanul omonim de Pavel Sanaev, are premiera, cel mai probabil, pe 15 ianuarie şi îi are în rolurile principale pe Mariana Mihuţ şi Marian Râlea. Scenografia este semnată de Nina Brumuşilă. Totodată, "Ivanov", după Cehov, va avea premiera, cel mai probabil, pe 30 ianuarie şi îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov şi Victor Rebengiuc. Costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu.
Regizorul Andrei Ujică face parte din juriul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, care se va desfăşura între 26 ianuarie şi 6 februarie. În cadrul evenimentului vor fi prezentate şi filmele realizate de membri ai juriului. Astfel, Andrei Ujică îşi va prezenta cel mai recent film al său, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu". Din juriul care va hotărî cine pleacă acasă cu trofeul Tigrul de Aur mai fac parte, pe lângă Ujică, Lucrecia Martel - regizoare, scenaristă, producătoare, Sandra den Hamer - director EYE Film Institute, Wisit Sasanatieng - regizor şi Lee Ranaldo - muzician, fondator al trupei Sonic Youth.
Şedinţă a Parlamentului pentru a marca evenimentele din decembrie 1989
La București, continuă manifestările de comemorare a eroilor Revoluției din decembrie 1989. Parlamentul se va reuni, astăzi, într-o şedinţă solemnă, pentru a marca 21 de ani de la răsturnarea regimului comunist.
Ședința a fost programată de la ora 12,30, pentru ca asociaţiile revoluţionarilor să poată fi prezente la acest moment. Aseară, membri ai mai multor organizaţii de revoluţionari au participat la un marş pe traseul care cuprinse punctele importante ale Revoluţiei din Bucureşti. Participanţii au plecat din Piaţa Universităţii, s-au oprit în faţa hotelului Intercontinental, unde revoluţionarii din 89 au înălţat celebra baricadă, dar şi în faţa Sălii Dalles. Patriarhul Daniel va oficia, astăzi, o slujbă de pomenire la Catedrala Patriarhală, în memoria eroilor revoluției.
Spectacolul "Spargatorul de nuci", pe scena si pe gheata
Opera Nationala Bucuresti prezinta, în ajunul Craciunului, spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski. Reprezentația va fi acompaniată de orchestra Operei Române, condusa de Tiberiu Soare. Spectacolul de balet clasic, in doua acte, a intrat și in repertoriul trupei Saint Petersburg State Ballet on Ice. Publicul bucurestean va putea sa retraiasca minunata poveste de Craciun "Spărgătorul de nuci", pe data de 21 ianuarie, la Sala Palatului din Capitală. Înfiintat ca o alternativa la baletul clasic, "The Saint - Petersburg State Ballet on Ice" realizeaza spectacole desavarsite prin imbinarea figurilor sportive de patinaj cu baletul clasic rusesc. In ultimii cinci ani aceasta productie a fost interpretată cu succes pe cele mai renumite scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda sau Malta. "Spărgătorul de nuci" a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.
Expoziţie de fotografie "Singură pe motocicletă, în Europa" de Alexandra Oancea, la Clubul Ţăranului din București
Călătoria pe motocicletă prin 11 ţări europene a Alexandrei Oancea, în vârstă de 26 de ani, poate fi văzută într-o expoziţie de fotografie, care a fost vernisată, aseară, la Clubul Ţăranului din Capitală. Rezultat al unei călătorii solitare în Europa, pe motocicletă, expoziţia surprinde oameni şi locuri, gesturi şi sentimente, captate în 30 de zile, pe două roţi. Călătoria desfăşurată prin 11 ţări reprezintă doar prima etapă a proiectului Alexandrei Oancea - "Put me on the map". Proiectul continuă, iar planul pentru anul 2011 cuprinde peste 40.000 de km, care vor fi străbătuți până în India. Alexandra Oancea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea Scenografie.
Sondaj: Peste 80% dintre români au o masă specială de Crăciun
80,6% dintre români obişnuiesc să îşi prepare un meniu special pentru masa de Crăciun, în timp ce pentru 15,8% meniul este unul obişnuit. Potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru TVR Cluj, pentru 65% dintre respondenţi, meniul de Crăciun cuprinde preparate tradiţionale, în timp ce 35% nu ţin neapărat să aibă pe masă aceste preparate. În plus, 82,6% se bucură alături de familie de prăjituri preparate în casă, iar 10,8% dintre români își comandă în totalitate deserturile pentru sărbători. Studiul IRES a fost realizat în perioada 13-15 decembrie, având o marjă de eroare de +/- 2,9%.
Opere de Picasso, Botero şi Chillida, furate de la Madrid și recuperate de poliţia spaniolă
28 de opere de artă, semnate de nume precum Pablo Picasso, Fernando Botero şi Eduardo Chillida, care au fost furate în noiembrie dintr-un depozit de lângă Madrid, au fost recuperate de poliția spaniolă. Operele au fost descoperite într-o furgonetă parcată într-o zonă industrială, la circa 4 kilometri de locul furtului, potrivit presei spaniole, care evaluează lucrările la aproximativ 5 milioane de euro. Lucrările de artă fuseseră închiriate unei galerii din Koln (Germania) şi au fost furate în timp ce erau transportate înapoi în Spania. La momentul descoperirii furtului, poliţia suspecta existenţa unui complice din interior, având în vedere cheile lăsate în contact şi faptul că hoţii ştiau ce se află în interiorul camionului.
"Opinia publică", ultimul spectacol din acest an al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu prezintă, astăzi, ultimul spectacol din acest an. Este vorba despre piesa "Opinia publică", în regia lui Cristian Theodor Popescu, o adaptare după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă, care prezintă o incursiune aproape antropologică prin care se reconstruieşte, cu mult umor şi cu seninătate, contextul social şi uman al acelor vremuri. Directorul instituției, Constantin Chiriac, spune că, într-un an deosebit de dificil, în care efectele crizei economice au fost resimţite acut de întreaga societate, Teatrul Radu Stanca a reuşit să atingă un vârf de formă al activităţii sale. Constantin Chiriac a mai declarat că, în pofida tăierilor salariale, dar şi a diminuării cheltuielilor cu 20 la sută, teatrul sibian a montat 16 producţii noi. De asemenea, în 2010, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi-a atins limita superioară cu cea mai bogată ofertă culturală de până acum, având toate biletele vândute în avans şi un public zilnic estimat la 40.000 de spectatori. Actorii teatrului sibian îşi vor relua activitatea în data de 8 ianuarie 2011, când va fi prezentată publicului piesa "Oscar şi Buni Roz".
Parteneriat pentru modernizarea şi reorganizarea serviciilor bibliotecilor universitare
Academia de Studii Economice din Bucureşti și Universitatea din Craiova au lansat proiectul "Parteneriat pentru modernizarea şi reorganizarea serviciilor bibliotecilor universitare". Proiectul constă în modernizarea activităţii de studiu şi cercetare prin trecerea de la o bibliotecă de tip clasic la una hibridă, care să permită exploatarea tuturor tipurilor de informaţii, atât clasice, cât şi digitale. Inițiativa va contribui la armonizarea practicilor din bibliotecile universitare româneşti cu cele similare din spaţiul european, precum şi la creşterea calităţii procesului educaţional şi promovarea metodelor inovative de asimilare a informaţiei, sporind astfel şansele de angajare şi integrare în viaţa activă a absolvenţilor. De rezultatele proiectului vor beneficia peste 44.000 de utilizatori din cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
78 de pârtii omologate vor fi promovate pe pliante turistice
Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România si Groove Hour vor lansa, astăzi, la Braşov, proiectul de informare şi promovare turistică la nivel naţional 'i-Tour Schi', dedicat sporturilor de iarnă. Prin acest proiect, 78 de pârtii omologate din 11 judeţe din ţară vor fi promovate pe pliante turistice, puse gratuit la dispoziţia turiştilor în recepţii de hotel. Potrivit lui Dragoş Paiu, director de marketing al Groove Hour, turiştii aflaţi, în acest sezon, în peste 30 de localităţi, din 11 judete ale României, vor beneficia de hărţi gratuite ale pârtiilor omologate, hărţi ale staţiunilor şi oraşelor apropiate, fiecare cu obiectivele turistice importante. Toate aceste materiale vor fi găsite la recepţiile hotelurilor sau în centrele de informare turistică din zonă.
Un monument dedicat scriitorului Panait Istrati va fi amplasat în Parcul Herăstrău din Capitală
Un monument care îl va reprezenta pe scriitorul român, Panait Istrati, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, a fost finanţat de Primăria Capitalei şi va fi amplasat în Parcul Herăstrău din Bucureşti. Monumentul va fi realizat din bronz şi plasat pe un soclu din piatră de Baschioi. Ionel Stoicescu a restaurat, de-a lungul timpului, mai multe monumente, printre care "Dinicu Golescu", "Dr. C.I. Istrati", "Mihail Cantacuzino" şi "Monumentul trupelor de geniu". Totodată, el este autorul Monumentului Fondatorilor Uniunii Europene din Bucureşti.
Iranianul Jafar Panahi, condamnat la şase ani de închisoare şi o interdicţie de a face filme timp de 20 de ani
Regizorul Jafar Panahi a fost condamnat de autorităţile iraniene la şase ani de închisoare şi a primit o interdicţie de a regiza sau produce filme timp de 20 de ani. Sentința a fost dată după ce autoritățile de la Teheran l-au acuzat pe artist de instigare, conspiraţie şi propagandă împotriva regimului. Jafar Panahi, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009 după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost reținut din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Tehran. Numeroase personalităţi din lumea filmului - Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel şi Ethan Coen, Ang Lee, Michael Moore şi Oliver Stone - au cerut eliberarea cineastului, în special cu ocazia Festivalului de Film de la Cannes, unde Jafar Panahi trebuia să facă parte din juriul festivalului. Actriţa Juliette Binoche a urcat pe scenă pentru a-şi primi premiul pentru interpretare feminină purtând o banderolă pe care era scris numele cineastului iranian.
Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un nou concurs de proiecte
Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un nou concurs de proiecte, cu un buget total de 10 milioane de lei. Cineaştii interesaţi să acceseze fonduri pot să depună dosarele până pe data de 31 ianuarie 2011. CNC a alocat 5,5 milioane de lei pentru proiectele de lungmetraj ficţiune, în timp ce secţiunea debut primeşte 1,7 milioane de lei. Secţiunile animaţie şi documentar primesc câte 1 milion de lei, în timp ce proiectelor de scurtmetraj le revine o sumă totală de 700.000 de lei. Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la această sesiune de selecţie este de 15 la sută din creditul direct alocat pentru producţie. Pentru sesiunea anterioară a concursului, organizată în prima parte a acestui an, a fost alocată o sumă totală de 9,8 milioane de lei.
Maratonul Revelionului, la Opera Naţională Bucureşti
Opera Naţională Bucureşti va organiza, şi în acest an, Maratonul Revelionului, spectacolul propus publicului fiind celebra operetă compusă de Johann Strauss-fiul 'Liliacul', o producţie - scenografie şi regie - a celebrului teatru liric londonez Royal Opera House. Rolul lui Frosch va fi interpretat de Pavel Bartoş, actor al Teatrului Odeon. Baritonul Marian Pop, solist de talie internaţională care va interpreta rolul lui Eisenstein, a fost aplaudat pe scene din străinătate precum Florida Grand Opera, Michigan Opera Theatre, Opera din Philadelphia, Teatrul din Basel, Staatsoper Stuttgart sau Vienna Staatsoper. Momentele de balet vor fi interpretate de Laura Blică-Toader, Vlad Toader și Monica Petrică. Soliştii vocali, balerinii, orchestra şi corul Operei, coordonat de Stelian Olariu, vor evolua sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Cei care aleg să își petreacă noaptea de Revelion la Operă vor fi invitați, după spectacol, la o cină festivă, tombolă, foc de artificii şi alte surprize.
Cluj: Toate sălile de lectură ale Bibliotecii Judeţene, deschise pentru public
Biblioteca Judeţeană ''Octavian Goga'' din Cluj-Napoca a inaugurat, în cadrul unei ceremonii, toate sălile de lectură din sediul său central, destinate publicului. Directorul instituţiei, Sorina Stanca, a declarat că noul spațiu cultural, educativ şi informaţional este dotat la standarde europene și poate deveni pentru mulţi clujeni locul cel mai bun pentru lectură. Din 1995 și până în 2002, pentru sediul noii biblioteci s-au investit peste 13 milioane de lei, iar în 2006 au fost alocate, prin decizia Consiliului Judeţean, alte 5 milioane de lei pentru amenajări. Cele 16 săli remodelate şi modernizate așteaptă anual în jur de 31.000 de cititori cu abonament, adică 10% din populaţia oraşului, iar frecvenţa zilnică este de peste 1.400 de cititori.
Un nou accident la repetiţiile musicalului 'Spider-Man'
Repetiţiile generale pentru cel mai scump musical din istorie, 'Spider-Man: Turn Off the Dark' au fost întrerupte din cauza unui nou accident, după ce un cascador care-l dublează pe supereroul Spider-Man în scenele de acţiune aeriană, a căzut de la înălţimea de 9 metri. Christopher Tierney este principalul cascador al spectacolului pentru scenele aeriene, dublând atât personajul Super-Man cât şi pe duşmanii acestuia, Meeks şi Kraven. Cu câteva zile înainte de acest accident, producătorii musicalului au anunţat amânarea lansării din 11 ianuarie pentru o dată neprecizată din februarie. În timpul repetiţiilor pentru același musical, un actor şi-a fracturat ambele mâini, iar actriţa Natalie Mendoza este încă în recuperare după ce a suferit o contuzie puternică, în urma unui accident de culise. Cu un buget de 65 de milioane de dolari, musicalul 'Spider-Man' este cea mai costisitoare producţie din istoria Broadway-ului.
Zara Phillips, nepoata reginei Marii Britanii, s-a logodit cu un jucător de rugby
Un al doilea mariaj regal se profilează în Marea Britanie pentru anul 2011, Palatul Buckingham anunţând logodna fiicei prinţesei Anne, Zara Phillips, cu jucătorul de rugby, Mike Tindall. Zara Phillips, în vârstă de 29 de ani, este cea mai mare dintre nepoatele reginei Elizabeth a II-a. Dacă mariajul Zarei Phillips cu Mike Tindall, în vârstă de 32 de ani, va avea loc, probabil, în 2011, aceasta va fi cea de-a doua căsătorie a anului în familia regală britanică. Prinţul William, fiul cel mare al prinţului Charles, se va căsători, pe 29 aprilie, cu Kate Middleton, cu care are o relaţie de peste opt ani. Regina Elizabeth a II-a s-a declarat "încântată" de vestea viitoarei căsătorii a nepoatei sale.
Alba: Autobuz vechi, transformat în muzeu, pus în circulaţie pentru a comemora Revoluţia din '89
Un autobuz folosit pentru transportul în comun înainte de 1989, care a fost transformat în muzeu, a fost repus în circulaţie, pentru câteva ore, la Alba Iulia, în cadrul unei acţiuni de comemorare a evenimentelor din decembrie 89. Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat că autobuzul a fost transformat în muzeu, iar în interior a fost recreată atmosfera din perioada comunistă. De asemenea, în autobuz a fost organizată o expoziţie cu fotografii care surprind evenimentele petrecute la Alba Iulia în timpul Revoluţiei. Până vineri, autobuzul-muzeu va staţiona între Sala Unirii şi clădirea Muzeului Naţional al Unirii, pentru a putea fi vizitat. În decembrie 1989, în localităţile din judeţul Alba au murit 23 de oameni şi alţi 111 au fost răniţi.
Angela Gheorghiu sărbătorită la Teatrul Naţional
Un concert extraordinar va fi oferit publicului de Teatrul Naţional București cu ocazia decernării Ordinului 'Steaua Romaniei' in grad de Comandor sopranei Angela Gheorghiu. Distincția îi este acordată 'in semn de inaltă preţuire pentru talentul excepţional cu care Angela Gheorgiu străluceşte pe marile scene ale lumii'. Colegii şi prietenii artistei i se alătură în Concertul de Gală, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional, pe 30 decembrie, de la ora 18.00. Concertul se bucură de participarea excepţională a pianistului Dan Grigore şi a unor artiști de mare prestigiu printre care Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Ozana Barabancea, Teodor Ilincăi, Bianca Ionescu, Cristina Iordăchescu, Iulia Isaev, Vlad Miriţă, Gladiola Niţulescu şi Daniela Vlădescu - acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare. Regizorul şi amfitrionul Concertului de Gală va fi actorul Ion Caramitru.
"Opinia publică", ultimul spectacol din acest an al Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu
Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu prezintă, astăzi, ultimul spectacol din acest an. Este vorba despre piesa "Opinia publică", în regia lui Cristian Theodor Popescu, o adaptare după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă, care prezintă o incursiune aproape antropologică prin care se reconstruieşte, cu mult umor şi cu seninătate, contextul social şi uman al acelor vremuri. Directorul instituției, Constantin Chiriac, spune că, într-un an deosebit de dificil, în care efectele crizei economice au fost resimţite acut de întreaga societate, Teatrul Radu Stanca a reuşit să atingă un vârf de formă al activităţii sale. Constantin Chiriac a mai declarat că, în pofida tăierilor salariale, dar şi a diminuării cheltuielilor cu 20 la sută, teatrul sibian a montat 16 producţii noi. De asemenea, în 2010, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi-a atins limita superioară cu cea mai bogată ofertă culturală de până acum, având toate biletele vândute în avans şi un public zilnic estimat la 40.000 de spectatori. Actorii teatrului sibian îşi vor relua activitatea în data de 8 ianuarie 2011, când va fi prezentată publicului piesa "Oscar şi Buni Roz".
Comisia Europeană a autorizat un ajutor de stat de 80 milioane euro pentru cinematografia românească
Comisia Europeană a autorizat acordarea de ajutor de stat pentru cinematografia românească, la propunerea Centrului Naţional al Cinematografiei. Bugetul alocat este de 347 milioane lei, care va putea fi acordat până la sfârşitul anului 2014. Obiectivul principal al ajutorului de stat îl constituie promovarea culturii şi conservarea patrimoniului cultural, prin sprijinirea dezvoltării industriei filmului şi a educaţiei cinematografice în România. De asemenea, se doreşte încurajarea iniţiativei private în domeniul creaţiei, finanţării, producţiei şi distribuţiei de filme româneşti sau filme realizate cu participare românească.
Ferma Neverland a cântăreţului Michael Jackson ar putea deveni o şcoală de muzică pentru copii
Celebra fermă Neverland a cântăreţului american Michael Jackson ar putea fi transformată într-o şcoală de muzică pentru copiii şi adolescenţii talentaţi din Statele Unite şi ar putea purta numele "regelui muzicii pop", informează contactmusic.com. Compania care deţinea această proprietate înainte de moartea starului doreşte să transforme ferma într-un institut în care copiii şi adolescenţii talentaţi să studieze o varietate de genuri şi stiluri muzicale. Michael Jackson a cumpărat ferma Neverland în 1987 cu intenţia de a o transforma într-un "paradis al copiilor". După ce a amenajat la Neverland un carusel, diverse instalaţii pentru distracții şi o grădină zoologică - cu elefanţi, şerpi, girafe şi lame -, Michael Jackson a permis accesul liber copiilor din toată lumea în interiorul reşedinţei sale. Starul american a părăsit Neverland după ce a fost acuzat de pedofilie în 2003, acuzaţie de care a fost însă achitat, după un proces intens mediazat, în 2005.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.