Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
19.00 - 20.30 Spectacolele serii - Teatrul National Radiofonic • „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din 2011
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
20.30 - 21.00 Zona independenta • Realizator Robert Balan
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
21.00 - 21.30 Love at First Site • Realizator Razvan Stamatescu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
27 decembrie 2010
Sfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolice si Ortodoxe, după Marea Schismă.
Aproximativ 300 de mii de romani isi serbeaza, astăzi, onomastica, în ziua în care crestinii ortodocsi si greco-catolici il praznuiesc pe Sfantul Stefan. Stefan, sau Stephanus dupa Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Din anul 560, osemintele sale s-ar afla impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius in cripta bisericii "San Lorenzo fuori le Mura" din Roma. Numele Ștefan este de origine greaca si inseamna "coroana". Noul Testament spune că Sfantul Stefan este cel dintai care a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.
Angela Gheorghiu sărbătorită la Teatrul Naţional
Un concert extraordinar va fi oferit publicului de Teatrul Naţional București cu ocazia decernării Ordinului 'Steaua Romaniei' in grad de Comandor sopranei Angela Gheorghiu. Distincția îi este acordată 'in semn de inaltă preţuire pentru talentul excepţional cu care Angela Gheorgiu străluceşte pe marile scene ale lumii'. Colegii şi prietenii artistei i se alătură în Concertul de Gală, care va avea loc în Sala Mare a Teatrului Naţional, pe 30 decembrie, de la ora 18.00. Concertul se bucură de participarea excepţională a pianistului Dan Grigore şi a unor artiști de mare prestigiu printre care Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Ozana Barabancea, Teodor Ilincăi, Bianca Ionescu, Cristina Iordăchescu, Iulia Isaev, Vlad Miriţă, Gladiola Niţulescu şi Daniela Vlădescu - acompaniaţi de Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare. Regizorul şi amfitrionul Concertului de Gală va fi actorul Ion Caramitru.
AC/DC, Metallica sau Elton John au susţinut concerte memorabile la Bucureşti, în 2010
Artişti şi formaţii celebre precum AC/DC, Metallica, Elton John, Guns N'Roses, Ozzy Osbourne, Chris Rea, Eros Ramazzotti sau The Cranberries au concertat, în 2010, la Bucureşti, în show-uri la care au venit mii sau chiar zeci de mii de fani. Într-un recital mult aşteptat în România, trupa Guns N'Roses, în frunte cu solistul Axl Rose, şi-a prezentat cel mai nou album, 'Chinese Democracy' în faţa a peste 10.000 de spectatori. Spectacolul de la Bucureşti, deşi nu a avut un program care să-i satisfacă pe toţi cei care şi-au luat bilet, a beneficiat de o scenă din care au ieşit flăcări, fum, artificii şi confetti şi trei ecrane de proiecţie. Aflat pentru prima dată în România, Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei 'Black Sabbath', a cântat pentru aproximativ 20.000 de spectatori într-un concert care a durat, la cererea artistului, aproape două ore. La rândul său, celebrul chitarist, Chris Rea, a susţinut, la Sala Palatului, un concert de blues pe care specialiștii îl caracterizează prin calitate, simplitate şi rafinament. Un alt recital foarte așteptat al anului 2010 a fost cel susţinut de Sir Elton John, ascultat şi aplaudat de peste 10.000 de oameni. Tot în acest an, au venit în Capitala României Aerosmith, Eric Clapton şi Steve Winwood,JeanMichelJarre, Bob Dylan, Eros Ramazzotti, The Cranberries,
Jennifer Rush, Demis Roussos, Steve Vai şi Thomas Anders.
Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un nou concurs de proiecte
Centrul Naţional al Cinematografiei organizează un nou concurs de proiecte, cu un buget total de 10 milioane de lei. Cineaştii interesaţi să acceseze fonduri pot să depună dosarele până pe data de 31 ianuarie 2011. CNC a alocat 5,5 milioane de lei pentru proiectele de lungmetraj ficţiune, în timp ce secţiunea debut primeşte 1,7 milioane de lei. Secţiunile animaţie şi documentar primesc câte 1 milion de lei, în timp ce proiectelor de scurtmetraj le revine o sumă totală de 700.000 de lei. Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la această sesiune de selecţie este de 15 la sută din creditul direct alocat pentru producţie. Pentru sesiunea anterioară a concursului, organizată în prima parte a acestui an, a fost alocată o sumă totală de 9,8 milioane de lei.
Revelion în stradă
Românii sunt așteptați, în întreaga țară, la Revelioane și concerte organizate în stradă de autoritățile locale. Primăria Capitalei îi invită pe bucureșteni în Piața Constituției, unde vor susține recitaluri trupele Iris, Directia 5, Mandinga, Voltaj, Vama sau Connect-R. Cântăreţul Francescu Napoli, cunoscut pentru piese precum "Marina" sau "Balla Balla", va susţine un concert de Revelion, la Târgu Mureş, alături de interpreţi şi formaţii româneşti şi maghiare. Primăria Braşov a pregătit pentru seara de Revelion un spectacol de lumini, lasere şi un foc de artificii în Piaţa Sfatului, bugetul alocat sărbătorilor de iarnă fiind la jumătate, față de anul trecut. Miile de sibieni şi de turişti care vor petrece Revelionul în Piaţa Mare din centrul oraşului vor avea și ei parte de o petrecere, la care vor cânta trupele Non Profit, Riff, Juke Box şi Cargo.
Cultura română, sub semnul revederilor şi al despărţirilor, în anul 2010
Viaţa culturală românească a stat, în anul 2010, în egală măsură, sub semnul unor revederi şi al unor despărţiri memorabile, scrie Agenția Agerpress. La capitolul 'revederi', este menționată vizita, la Bucureşti, a celebrei autoare, Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009. Ea a susţinut, la Ateneul Român, un dialog cu Gabriel Liiceanu şi o lectură publică din romanul 'Leagănul respiraţiei', apărut la Editura Humanitas. Sub acelaşi semn, al revederii, se înscrie şi evoluţia Alinei Cojocaru şi a lui Johann Kobborg, primi-balerini la Royal Opera House Covent Garden, care au dansat pe scena Operei Naţionale Bucureşti, într-un spectacol-eveniment cu 'Giselle', cel mai cunoscut şi mai des montat balet romantic. Tot anul acesta, două dintre celebrele lucrări ale renumitului coregraf George Balanchine, 'Valse Fantaisie', pe muzica lui Glinka, şi 'Serenade', pe muzica lui Ceaikovski, au putut fi urmărite, în cadrul 'Serii Balanchine', prezentată în premieră naţională Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti. La capitolul despărțiri, Agerpress notează moartea poetului şi politicianului Adrian Păunescu, a poetului Mircea Micu, a scriitorilor Mircea Ghiţulescu şi Barutzu Arghezi, dispariția compozitorului Anton Şuteu și a balerinei Roxana Briban.
Maratonul Revelionului, la Opera Naţională Bucureşti
Opera Naţională Bucureşti va organiza, şi în acest an, Maratonul Revelionului, spectacolul propus publicului fiind celebra operetă compusă de Johann Strauss-fiul 'Liliacul', o producţie - scenografie şi regie - a celebrului teatru liric londonez Royal Opera House. Rolul lui Frosch va fi interpretat de Pavel Bartoş, actor al Teatrului Odeon. Baritonul Marian Pop, solist de talie internaţională care va interpreta rolul lui Eisenstein, a fost aplaudat pe scene din străinătate precum Florida Grand Opera, Michigan Opera Theatre, Opera din Philadelphia, Teatrul din Basel, Staatsoper Stuttgart sau Vienna Staatsoper. Momentele de balet vor fi interpretate de Laura Blică-Toader, Vlad Toader și Monica Petrică. Soliştii vocali, balerinii, orchestra şi corul Operei, coordonat de Stelian Olariu, vor evolua sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Cei care aleg să își petreacă noaptea de Revelion la Operă vor fi invitați, după spectacol, la o cină festivă, tombolă, foc de artificii şi alte surprize.
Spectacolul "Spargatorul de nuci", pe scena si pe gheata
Spectacolul de balet, "Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski, a intrat în repertoriul trupei Saint Petersburg State Ballet on Ice. Publicul bucurestean va putea sa retraiasca minunata poveste de Craciun, pe data de 21 ianuarie, la Sala Palatului din Capitală. Înfiintat ca o alternativa la baletul clasic, "The Saint - Petersburg State Ballet on Ice" realizeaza spectacole desavarsite prin imbinarea figurilor sportive de patinaj cu baletul clasic rusesc. In ultimii cinci ani aceasta productie a fost interpretată cu succes pe cele mai renumite scene din SUA, Canada, Olanda, Germania, China, Spania, Coreea, Taiwan, Grecia, Portugalia, Irlanda sau Malta. "Spărgătorul de nuci" a avut premiera pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg.
Roxette şi Bon Jovi - două dintre cele mai aşteptate concerte din 2011
Trupele Roxette şi Bon Jovi vor veni la București, în 2011, concertele lor fiind cele mai așteptate ale anului viitor. Organizatorii de spectacole au anunţat deja și alte nume sonore care vor concerta în România, printre acestea numărându-se Gotan Project sau Justin Timberlake, care se află în negocieri cu unul dintre principalii organizatori de spectacole din țara noastră. Anul acesta, numeroși artişti şi formaţii celebre precum AC/DC, Metallica, Elton John, Guns N'Roses, Ozzy Osbourne, Chris Rea, Eros Ramazzotti sau The Cranberries au concertat la Bucureşti, în show-uri la care au venit mii sau chiar zeci de mii de fani.
Şampania, bună când este consumată cu moderaţie
Nelipsită de la masa de Revelion, şampania este o băutură excepţională care trebuie însă consumată cu moderaţie. 'Nu pot să trăiesc fără şampanie: în caz de victorie, o merit, iar în caz de înfrângere, am nevoie' - acest citat din Napoleon Bonaparte rezumă foarte bine locul pe care-l ocupă băutura în societate, scrie publicaţia franceză Le Point. Specialiștii susțin că băutura întețește acţiunea stomacului şi, prin urmare, uşurează digestia. Încă din secolul al 19-lea, șampania era recomandată pentru tratarea unor afecţiuni. Atunci, medicii o prescriau mai ales pentru combaterea apatiei, a durerilor neurologice, gutei şi febrei.
Spectacole de gala, la Bulandra
Regizorii Yuriy Kordonskiy şi Andrei Şerban se întorc la Teatrul Bulandra din Capitală, cu două spectacole, la începutul anului viitor, "Să mă înmormântaţi pe după plintă", respectiv "Ivanov". Directorul Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, va prezenta şi un spectacol regizat de el, "Din însemnările unui necunoscut", după Feodor Dostoievski, pe 20 februarie. Din distribuţia acestui spectacol fac parte Tamara Buciuceanu, Virgil Ogăşanu şi Mihai Constantin. Scenografia este semnată de Maria Miu. Spectacolul "Să mă înmormântaţi pe după plintă" este realizat după romanul omonim de Pavel Sanaev, are premiera, cel mai probabil, pe 15 ianuarie şi îi are în rolurile principale pe Mariana Mihuţ şi Marian Râlea. Scenografia este semnată de Nina Brumuşilă. Totodată, "Ivanov", după Cehov, va avea premiera, cel mai probabil, pe 30 ianuarie şi îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov şi Victor Rebengiuc. Costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu.
Filmele anului 2010
Producţia 'Poliţist, adjectiv', a regizorului Corneliu Porumboiu, a fost inclusă pe lista celor mai bune 10 filme ale anului 2010, alcătuită de revista columbiană Semana. Pelicula românească s-a clasat pe locul 10.Cel mai bun film al anului 2010 a fost ales 'Panglica albă', o coproducţie austro-franco-germană în regia lui Michael Haneke, povestea unei drame petrecute într-un sat din Imperiul Austro-Ungar înaintea Primului Război Mondial. Locul doi revine peliculei 'Shutter Island', a regizorului Martin Scorsese. Pe poziţia a treia se regăseşte filmul 'Reţeaua de socializare', a regizorului David Fincher, despre generaţia autistă care a schimbat lumea de la apariţia Internetului.
Un sat mai mare, în Capitală
Muzeul Satului din Capitală inaugurează o nouă zonă de aproximativ 3,5 hectare, cu diferite monumente pe care le-a restaurat, pe 17 mai 2011, când instituţia împlineşte 75 de ani, urmând să lanseze şi un nou site, tot anul viitor. Anunţul a fost făcut de directorul muzeului, Paulina Popoiu. Inaugurarea zonei face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a muzeului, întocmit în 2007, dar care, din lipsă de fonduri, nu a putut fi început decât anul acesta. Bugetul necesar pentru extinderea Muzeului Satului pe terenul de aproape 3,5 hectare, aflat între Palatul Elisabeta şi Arcul de Triumf, este de aproximativ 2,7 milioane de euro, din care Ministerul Culturii a alocat anul acesta 330.000 de euro.
Olt: Biserică de lemn propusă pentru a intra în patrimoniul UNESCO
O biserică din lemn din județul Olt ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Direcţia pentru Cultură a județului a elaborat documentaţia prin care solicită introducerea în patrimoniul european sau al UNESCO a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din satul Păroşi, comuna Leleasca, biserică de lemn care datează de la mijlocul secolului al 8-lea. Documentaţia va fi depusă în prima parte a anului 2011. Printre criteriile pe baza cărora se face propunerea este starea de conservare foarte bună a bisericii, ornamentele interioare şi mărimea construcţiei. Biserica va face parte dintr-un circuit turistic în care vor fi cuprinse și alte lăcașuri de lemn din nordul judeţului Olt, toate fiind monumente istorice.
Rock and Roll Hall of Fame 2011
Alice Cooper, Neil Diamond şi Tom Waits se află pe lista muzicienilor care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2011. Pe această listă mai figurează cântăreaţa americană Darlene Love şi pianistul Dr. John. Ceremonia de includere a celor cinci muzicieni în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc pe 14 martie la New York. Rock and Roll Hall of Fame este un muzeu din Cleveland, din statul american Ohio, dedicat cântăreţilor, trupelor şi producătorilor muzicali care au avut o influenţă deosebită asupra industriei muzicale americane.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.