Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
06.55 - 07.00 Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.00 - 07.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.15 - 09.00 Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
6 decembrie 2010
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit debutează astăzi la Cinema Studio din Capitală. CineMAiubit, unicul festival internaţional de film studenţesc din România, a însemnat debutul pe marele ecran pentru mulţi dintre tinerii cineaşti români care în prezent au în palmares importante premii câştigate la Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam. Evenimentul va fi deschis astăzi cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi o lansare de carte. La ora 18.30, după festivitatea de deschidere, se va da startul competitiţiei internaţionale. Timp de patru zile, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune (peliculă şi digital) şi documentare, de animaţie şi experimentale, din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India. Ca de obicei, CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film.
Orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble va susţine, în perioada 11 - 19 decembrie, un turneu naţional cu spectacolul "Best of Vienna", ce va include oraşele Bucureşti, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Mediaş şi Braşov. Muzicienii austrieci revin pentru al şaselea an consecutiv în România. Johann Strauss Ensemble a fost fondat în 1985 de muzicienii din Bruckner Orchesters Linz. Până în prezent, Johann Strauss Ensemble a concertat cu succes la Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Berlin, Salzburg, Viena, Tokyo şi în multe alte oraşe ale lumii, colaborând cu violonişti precum Joji Hattori, Aleksey Igudesman şi Alfred Pfleger. De-a lungul anilor, ei au fost dirijaţi de personalităţi precum Martin Sieghart, Christoph Campestrini şi Werner Steinmetz.
Horia-Roman Patapievici şi Adriana Babeţi se numără printre scriitorii care vor primi ordine şi medalii culturale pe 9 decembrie, din partea ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor. În total, douăzeci de scriitori români vor primi ordine şi medalii culturale. Evenimentul va avea loc de la ora 13.00, la Sala Multimedia a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, potrivit unui decret din 8 octombrie, publicat în Monitorul Oficial.
Cântăreţul Ştefan Hruşcă va susţine un concert de colinde, joi 9 decembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va deschide sezonul colindelor şi datinilor româneşti de Crăciun. Ştefan Hruşcă revine în România pentru întâlnirea cu publicul şi pentru tradiţionalele concerte de sărbători. Ştefan Hruşcă, figură reprezentativă a colindelor româneşti şi îndrăgit interpret de muzică folk, a debutat ca artist în 1981, alături de Cenaclul Flacăra. În trei ani susţinuse deja peste o mie de spectacole împreună cu cenaclul. În 1991, el s-a stabilit în Canada, dar revine în fiecare an în ţară pentru a petrece sărbătorile în ţinutul de care se simte profund legat, Maramureş.
Rapperul american Eminem, care se bucură de o revenire spectaculoasă în industria muzicală, după ce s-a luptat mulţi ani pentru a-şi învinge dependenţa de droguri, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 53-a gală a premiilor Grammy, concurând la 10 categorii. Eminem, în vârstă de 38 de ani, a fost nominalizat la trei categorii principale - "cel mai bun album al anului", "cel mai bun cântec al anului" şi "cel mai bun single al anului". Muzicianul american a mai fost nominalizat la alte şapte categorii secundare, specifice genului rap. Printre ceilalţi artişti care au primit cele mai multe nominalizări la categoriile principale se numără starul R&B Bruno Mars, nominalizat la şapte categorii, în timp ce rapperul Jay-Z, cântăreaţa pop Lady Gaga şi grupul country Lady Antebellum au primit câte şase nominalizări. Câştigătorii celor 109 categorii vor fi anunţaţi în cadrul unei gale ce va avea loc la Los Angeles, pe 13 februarie.
"Niciodată o altă fată ca mine", audiţie la Majestic
Spectacolul radiofonic "Niciodată o altă fată ca mine" va putea fi ascultat, astăzi, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic din Bucureşti. Audiţia cu public este prezentată de Teatrul Naţional Radiofonic. Spectacolul one-woman-show este semnat de Claudia Motea şi Al. G. Croitoru, care semnează şi regia, iar intepreta este Claudia Motea. "Niciodată o altă fată ca mine" este o poveste autobiografică, în care autoarea s-a inspirat din propria experienţă ca emigrant în Statele Unite ale Americii. Piesa a avut premiera în Canada, în 2006, şi s-a jucat recent la Teatrul de Comedie şi Teatrul Nottara, iar pe viitor va beneficia şi de alte montări, în ţară şi peste hotare. Claudia Motea spune, cu umor şi dezamăgire, povestea Stellei, o fată plecată să cucerească lumea, ca într-o călătorie iniţiatică pe un tărâm binecuvântat, iar experienţa emigrantului proaspăt sosit pe teritoriul Americii conţine o gamă largă şi variată de sentimente: iubire, ură, veselie, suferinţă, teamă, nesiguranţă şi chiar deznădejde.
Seară caritabilă la Opera Naţională Bucureşti
Design Yourself şi Opera Naţională Bucureşti organizează, diseară, sub patronajul Ministerului Culturii, o seară de gală, Contemporary Acts of Kindness, dedicată strângerii de fonduri pentru a aduce spiritul Crăciunului în câteva dintre orfelinatele din Bucureşti. La ora 19.00 va fi vernisată expoziţia de fotografie contemporană "Imagine. Now!", care va aduce în atenţia publicului mai mult de 50 de fotografii, toate făcând parte din colecţia de artă contemporană a Design Yourself. Cadrele sunt semnate atât de fotografi de renume, cât şi de fotografi tineri, exponenţi ai noii generaţii de creatori. Toate lucrările expuse vor putea fi achiziţionate în timpul evenimentului. De la ora 19.30, cei prezenţi la eveniment vor putea asculta, pentru prima dată în Opera Naţională din Bucureşti, cel mai recent proiect al muzicienilor Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorghe: When Violin Meets Guitar. De la ora 20.00, Belinda Liu, cel mai sonor nume al designului vestimentar tânăr din România, va prezenta, pentru prima dată în România, colecţia pe care a arătat-o publicului internaţional în cadrul London Fashion Week: La Marquise de Sade. Colecţia imaginează femeia contemporană ca o medie armonică între femeile din scrierile Marchizului de Sade şi o Maria Antoaneta actuală.
Cultura bate criza
Seria de conferinţe publice Cultura bate criza continuă joi, 9 decembrie, printr-o întâlnire cu matematicianul şi omul de amplă cultură umanistă, academicianul Solomon Marcus. Conferinţa are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Bucureşti, cu începere de la ora 19:00. Întâlnirea va fi moderată de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Bucureşti şi iniţiator al proiectului, iar momentele de respiro vor fi asigurate de violoncelistul Ştefan Cazacu. Autor al unor numeroase cărţi de şi despre matematică - traduse în toate limbile internaţionale şi răsplătite cu nenumărate premii, – Solomon Marcus se ocupă intens de raporturile dintre aceasta şi literatură, artă vizuală, teatru şi chiar folclor, toate mai ales sub raportul funcţiilor lor narative comune. În ultimele decenii, Solomon Marcus pune accentul pe paradigmele universale care traversează întreaga cunoaştere atât din ştiinţele exacte, cât şi din cele umane, precum jocul, timpul - căruia îi dedică un volum chiar în 2010 - şi, acum, spectacolul.
Un revelion cu peripeţii!!!
Teatrul "George Ciprian" din Buzău prezintă, joi, 9 decembrie, la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului "Nottara", premiera spectacolului Doamna şi specialistu', adaptare de Catrinel Dumitrescu după o idee de Pauline Daumale. In distribuţie -Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan. Doamna şi specialistu' este un spectacol despre singurătate, despre iluzii, despre nevoia de tandreţe şi despre cum toate acestea pot să ne prilejuiască sănătoase hohote de râs. O comedie dulce-amară despre toate ale vieţii, petrecute într-o noapte de revelion. Regizorul RADU NICHIFOR s-a născut în 1974, la Brăila. A urmat cursurile UNATC "I.L. Caragiale", după care a montat numeroase spectacole la teatre importante din întreaga ţară.
Teatrul Balşoi renovat are o imensă lustră aurită
O imensă lustră aurită, împodobită cu mii de ciucuri de cristal şi mici sculpturi, va fi unul din cele mai spectaculoase elemente ale celebrului Teatru Balşoi din Moscova, renovat, care urmează să-şi deschidă porţile din nou în 2011, după lucrări de o amploare fără precedent. Înaltă de 8,5 m, lustra de 2,5 tone şi 6,5 metri diametru va fi deasupra spectatorilor în sala a cărei înălţime măsoară 17 m. Instalată la Balşoi în 1863, lustra a funcţionat mai întâi cu gaz, iluminare cu risc mare pentru că lămpile cu gaz se supraîncălzeau şi explodau iar bucăţi de sticlă cădeau câteodată peste spectatori.
Festivalul CineMAiubit, între 6 şi 9 decembrie, la Bucureşti
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se va desfăşura la Cinema Studio din Capitală, începând de astăzi si până pe 9 decembrie. Unicul festival internaţional de film studenţesc din România a însemnat debutul pe marele ecran pentru mulţi dintre tinerii cineaşti români care în prezent au în palmares importante premii câştigate la Cannes, Berlin, Locarno sau Rotterdam.
Festivalul va fi deschis, astăzi, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi cu o lansare de carte, după care se va da startul competitiţiei internaţionale. Timp de patru zile, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune şi documentare, de animaţie şi experimentale, din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India, Israel, Italia, Slovacia şi Statele Unite. Ca de obicei, CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film. Juriul reuneşte personalităţi din lumea cinematografică şi formatori de opinie, precum actriţa Medeea Marinescu, regizorul Cătălin Mitulescu, istoricul de film Manuela Cernat, publicistul Cristian Tudor Popescu şi directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile.
Omagiu lui Dinu Lipatti
Filarmonica Piteşti omagiază împlinirea a 60 de ani de la dispariţia compozitorului şi pianistului Dinu Lipatti, printr-un concert care va avea loc, miercuri, 8 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cu lucrări semnate exclusiv de Dinu Lipatti. În program - Patru melodii pentru voce şi pian, Sonatina pentru vioară şi pian op.1, Sonatina pentru pian pentru mâna stângă, Aubade pentru flaut, oboi, clarinet, fagot, Nocturna în fa diez minor din Trei nocturne franceze op. 6, Nocturna pentru pian, Preludiu, Introducere şi Allegro pentru flaut solo şi Fantezie pentru vioară şi pian.Joi, 9 decembrie, tot la Casa de Cultură din Piteşti, va avea loc recitalul ,,Arii celebre'', susţinut de sopranele Cecilia Bucerzan şi Claudia Caia, acompaniate de Ioana Maxim, la pian, şi Ionel Lazăr, la trompetă. În program figurează lucrări de W.A. Mozart, Rossini, Vincenzzo Bellini, Puccini, Jules Massenet şi Leo Delibes.
O mocăniţă va circula în Gura Humorului în perioada sărbătorilor de iarnă
Autorităţile din Gura Humorului au inaugurat traseul mocăniţei care va circula în acest oraş în perioada sărbătorilor de iarnă. Imediat după podul rutier peste pârâul Humor, a fost amplasată o poartă de unde se ajunge la o locomotivă de mocăniţă cu un singur vagon, acoperit, şi care va funcţiona ca bar, aici urmând să fie comercializat vin fiert sau ceai fierbinte. Pe marginea traseului mocăniţei au fost instalate 112 panouri pictate de elevi suceveni, în tehnica graffiti, cu teme de Crăciun. Prima staţie a mocăniţei este în parcul Ariniş, în dreptul unei scene, pe care se amplasează un mini-sat bucovinean şi unde vor fi prezentate diverse spectacole folclorice, dar şi datini şi obiceiuri de iarnă din Bucovina.
În aceeaşi zonă, turiştii vor putea degusta produse tradiţionale din Bucovina, atât mâncăruri de post, cât şi alte preparate. Întregul proiect are ca scop principal promovarea Bucovinei, a tradiţiilor, obiceiurilor, gastronomiei şi turismului din zonă.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale continuă la asociaţii româneşti de pe tot cuprinsul Spaniei
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, organizate de asociaţii româneşti şi biserici ale românilor din Spania, la care participă şi reprezentanţi ai Ambasadei sau ai consulatelor, continuă pe întreg teritoriul spaniol. Astăzi, Biserica Ortodoxă din Castellon de la Plana a organizat un concert, susţinut de Corala Armonia din Constanţa, şi o Sfântă Liturghie, cu participarea Prea Sfinţitului Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei. Pe data de 11 decembrie, Asociaţia Puente Cultural Rumano-Gallego organizează la Santiago de Compostela un spectactol de muzică folk, susţinut de artistul Bogdan Ciobotaru. Şi tot atunci, Asociaţia culturală pentru ajutorul şi integrarea românilor din Alcala de Henares va organiza, împreună cu alte asociaţii de străini, Festivalul Intercultural pentru pace şi non-violenţă, un eveniment care îşi propune să ofere un spaţiu de exprimare din perspectiva bogăţiei şi diversităţii lumii multiculturale.
Demis Roussos: Îmi place cultura română
Cântăreţul Demis Roussos, care a concertat, la sfârşitul săptămânii, la Sala Palatului din Capitală, a declarat, într-o conferinţă de presă, că cel mai mult în România îi place cultura, precizând că este bucuros să revină în ţara noastră. Show-ul de la Bucureşti a fost inclus în turneul mondial prin care artistul sărbătoreşte 40 de ani de carieră. Vorbind despre planurile sale de viitor, artistul a spus că îşi doreşte să continue cu muzica, dar că i-ar plăcea să facă politică. De asemenea, Demis Roussos a spus că fiica sa a realizat un film despre viaţa lui, intitulat "A journey with my father", care prezintă imagini din concerte şi are o durată de 52 de minute. Cântăreţul de origine greacă Demis Roussos, pe numele său adevărat Artemios Ventouris Roussos, s-a născut în Egipt. La zece ani, el a devenit interesat de jazz şi a început să cânte la trompetă. În timpul crizei de la Canalul Suez, Roussos a emigrat împreună cu familia sa în Grecia, unde a fost nevoit să-şi întreţină familia cântând în baruri.
Renate Weber şi alte şase femei europarlamentar, protagonistele unei piese de teatru
Renate Weber, împreună cu alte şase colege din Parlamentul European, toate din ţări şi grupuri politice diferite, vor fi actriţe într-o piesă de teatru documentar. Fiecare dintre cele şapte doamne europarlamentar va interpreta rolul unei faimoase activiste pentru drepturile femeilor. Piesa de teatru se numeşte "Seven" şi este o iniţiativă a Swedish National Touring Theater. Europarlamentarul român, Renate Weber, va interpreta rolul Marinei Piskalova Parker, fondator al primului hotline pentru victimele violenţei domestice din Rusia. Cele două reprezentații vor avea loc la Bruxelles, pe 8 şi 9 decembrie. Primul spectacol se va juca pe scena Centrului Cultural Flagey iar cel de-al doilea chiar în Parlamentul European, în sala Yehudi Menuhin.
Seară caritabilă la Opera Naţională Bucureşti
Design Yourself şi Opera Naţională Bucureşti organizează, diseară, sub patronajul Ministerului Culturii, o seară de gală, Contemporary Acts of Kindness, dedicată strângerii de fonduri pentru a aduce spiritul Crăciunului în câteva dintre orfelinatele din Bucureşti. La ora 19.00 va fi vernisată expoziţia de fotografie contemporană "Imagine. Now!", care va aduce în atenţia publicului mai mult de 50 de fotografii, toate făcând parte din colecţia de artă contemporană a Design Yourself. Cadrele sunt semnate atât de fotografi de renume, cât şi de fotografi tineri, exponenţi ai noii generaţii de creativi. Toate lucrările expuse vor putea fi achiziţionate în timpul evenimentului. De la ora 19.30, cei prezenţi la eveniment vor putea asculta, pentru prima dată în Opera Naţională din Bucureşti, cel mai recent proiect al muzicienilor Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorghe: When Violin Meets Guitar. De la ora 20.00, Belinda Liu, cel mai sonor nume al designului vestimentar tânăr din România, va prezenta, pentru prima dată în România, colecţia pe care a arătat-o publicului internaţional în cadrul London Fashion Week: La Marquise de Sade. Colecţia imaginează femeia contemporană ca o medie armonică între femeile din scrierile Marchizului de Sade şi o Maria Antoaneta actuală.
Aurul dacic, expus la Roma
Muzeul Naţional de Istorie a României va expune la Roma, în perioada 16 decembrie 2010 – 3 aprilie 2011, mai multe obiecte din aur şi argint, piese excepţionale din categoria Tezaur, în cadrul expoziţiei 'Gli ori antichi della Romania', deschisă la Muzeul Forurilor Imperiale din Italia. Colecţia conţine 140 de piese arheologice care datează din epoca bronzului, perioada epocii fierului, civilizaţia geto-dacică clasică, perioada romană şi epoca migraţiilor, descoperite în aşezări şi necropole sau provenind din descoperiri întâmplătoare. Evenimentul îşi propune să arate ceea ce are mai important România ca moştenire culturală şi cu ce contribuie la cultura şi patrimoniul european. Piesele expoziţiei, cea mai mare realizata de România în ultimii 25 de ani, vor pleca în Italia în lăzi speciale, cu transport militar, vor avea dublu sigiliu şi vor beneficia de protecţie specială.
Suspect român în cazul furtului unor tablouri în valoare de 5 milioane de euro, în Spania
Un şofer român a fost interogat în cazul furtului unor lucrări de artă în valoare de 5 milioane de euro, eveniment care a avut loc în Spania. Printre cele 20 de exponate furate se numără şi lucrări semnate de de Picasso şi Botero. Obiectele de artă se aflau într-un camion furat de lângă Madrid al cărui şofer este de naţionalitate română. Camerele de supraveghere de la un depozit din apropiere au înregistrat imaginile a trei bărbaţi mascaţi care au intrat în clădire şi au furat camionul, care avea cheile în contact. Singura persoană interogată până în acest moment a fost şoferul camionului deoarece poliţia suspectează existenţa unui complice, având în vedere cheile lăsate în contact şi faptul că hoţii ştiau ce se află în interiorul camionului.
Arca lui Noe şi Turnul Babel vor fi reconstituite într-un parc de distracţii american
O Arcă a lui Noe în mărime naturală va fi construită în Kentucky, Statele Unite, în cadrul unui parc de distracţii care va mai cuprinde reconstituirea unei cetăţi întărite, a unui Turn Babel şi a unui sat din Orientul-Mijlociu în secolul 1. Vizitatorii vor mai putea urmări reprezentaţii teatrale, într-o sală cu 500 de locuri, şi se vor putea delecta cu un aviariu şi o secţiune de călătorie prin istoria biblică. Parcul, care urmează să fie inaugurat în 2014, va crea 900 de locuri de muncă şi va aștepta anual peste 1,6 milioane de vizitatori.
Radu Afrim aduce «Avalanşa», în premieră pe ţară, la TNB
Teatrul Naţional Bucureşti prezintă, în premieră pe ţară, la Sala Atelier, spectacolul AVALANŞA de Tuncer Cücenoğlu, o tulburătoare piesă despre privarea de libertate şi consecinţele dramatice ale fricii asupra raţiunii. Aflat pentru prima dată la o montare pe scena Naţionalului, regizorul avangardist Radu Afrim propune o viziune cu o puternică încărcătură metaforică, pornind de la un subiect straniu şi inedit. Undeva, în estul Anatoliei, iarna aduce căderi mari de zăpadă, implicând pericolul unor avalanşe. Timp de nouă luni pe an, viaţa oamenilor din acest loc se desfăşoară sub imperiul uriaşei ameninţări, într-o tăcere absolută. Încremeniţi sub legea fricii menită să-i reducă la tăcere, oamenii locului vorbesc în şoaptă şi îşi reprimă pornirile temperamentale. Spectacolul reuneşte o distribuţie din care fac parte Ilinca Tomoroveanu, Mircea Rusu, Marius Manole, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Constantin Cojocaru, Vitalie Bichir, Raluca Petra şi Aristiţa Diamandi. Clasic al dramaturgiei turceşti contemporane, jucat în prezent şi pe alte scene europene, autorul textului, Tuncer Cücenoğlu a ţinut să fie prezent la premiera românească a piesei sale, care va avea loc mâine. Următoarele reprezentaţii au loc pe 14 şi 15 decembrie.
Nostalgii pentru chitară şi instrumente digitale, în concert la Odeon
Un concert susținut de Maxim Belciug şi Vlaicu Golcea va avea loc, mâine, de la ora 20.30, la Teatrul Odeon. Concertul este gândit ca o reverenţă în faţa frumuseţii muzicii preclasice, în care protagoniştii vor îmbina chitara şi expresia modernă a muzicii electronice, vechiul şi noul, după lucrări ale epocii renascentiste şi baroce. Domenico Scarlatti, Gaspar Sanz sau Johann Sebastian Bach vor fi prezentați în straie noi, cu roluri de DJ, animatori şi îmblânzitori ai sunetelor electronice.
Festivalul CineMAiubit, între 6 şi 9 decembrie, la Bucureşti
Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit se va desfăşura la Cinema Studio din Capitală, începând de astăzi si până pe 9 decembrie. Unicul festival internaţional de film studenţesc din România a însemnat debutul pe marele ecran pentru mulţi dintre tinerii cineaşti români care în prezent au în palmares importante premii câştigate la Cannes, Berlin, Locarno sau Rotterdam.
Festivalul va fi deschis, astăzi, cu vernisajul unei expoziţii de fotografii şi afişe, precum şi cu o lansare de carte, după care se va da startul competitiţiei internaţionale. Timp de patru zile, maratonul scurtmetrajelor va alătura filme studenţeşti de ficţiune şi documentare, de animaţie şi experimentale, din România, Anglia, Bulgaria, Cehia, India, Israel, Italia, Slovacia şi Statele Unite. Ca de obicei, CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei şi pentru scenariul de scurtmetraj, pentru fotografie şi afiş de film. Juriul reuneşte personalităţi din lumea cinematografică şi formatori de opinie, precum actriţa Medeea Marinescu, regizorul Cătălin Mitulescu, istoricul de film Manuela Cernat, publicistul Cristian Tudor Popescu şi directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile.
Locuinţa lui Vito Corleone, de vânzare pentru aproape 3 milioane de dolari
O vilă folosită ca locuinţa lui Vito Corleone în filmul "Naşul", de Francis Ford Coppola, a fost scoasă la vânzare, pentru aproape 3 milioane de dolari.
Casa din Staten Island, New York, are opt camere şi patru băi şi a fost folosită pentru scena nunţii din celebrul film, realizat în 1972. De asemenea, casa a mai fost folosită pentru scenele în care familia Corleone lua masa, dar şi pentru unele momente violente. Proprietatea are un teren de 7.000 de metri pătraţi şi include o piscină şi un garaj pentru patru maşini. Lungmetrajul "Naşul" a câştigat trei premii Oscar şi a rămas în istoria cinematografică drept un reper important al genului.
Americanii şi-ar dori ca Michelle Obama să le decoreze bradul de Crăciun
Americanii ar ruga-o pe prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, să le decoreze bradul de Crăciun, ar invita-o pe realizatoarea de televiziune Ellen DeGeneres la o petrecere de sărbători şi ar pleca în vacanţa de iarnă cu George Clooney, potrivit rezultatelor unui sondaj citat de Reuters. Deşi Michelle Obama a primit 38% dintre voturile americanilor rugaţi să indice personalitatea la care ar apela pentru a le decora casa de sărbători, printre decoratorii preferaţi se mai numără Sarah Palin, reprezentanta ultraconservatorilor americani, sau fondatorul Playboy, Hugh Hefner. Potrivit aceluiaşi sondaj, 39% dintre americani au ales-o pe Ellen DeGeneres drept cel mai dorit invitat la petreceri, celebra realizatoare TV fiind urmată de actriţa Whoopi Goldberg. 43% dintre americani au spus că ar vrea să-şi petreacă zilele libere la vila de la Lacul Como din Italia în compania lui George Clooney, destinaţie urmată în clasament de casa din Santa Barbara a lui Oprah Winfrey sau castelul franţuzesc al cuplului Brad Pitt-Angelina Jolie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.