Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
1 februarie 2010
La Târgovişte se aniversează astăzi, 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Tony Bulandra. Evenimentul începe la Sala Stdio, la ora 17 cu prezentarea spectacolului Conu Leonida faţă cu reacţiunea, regizat de Corneliu Jipa. De la orele 19, o altă piesă va fi adusă în faţa publicului în Sala Mare a Teatrului. Este vorba despre O noapte furtunoasă pusă în scenă de M.C. Ranin, urmată de vizionarea unui film documentar Tony Bulandra.
Mâine este - "Ziua ursului"- sărbătoare populară (care deschide Anul nou viticol şi pomicol) dedicată celui mai puternic animal al ţinuturilor carpatice, ursul. "Ziua ursului"-este întotdeauna de sărbătoarea religioasă Întâmpinarea Domnului şi se spune că, în această zi, ursul iese din bârlog şi, dacă-şi vede umbra, adică dacă este soare, pleacă, iar dacă nu şi-o vede, intră înapoi în bârlog, semn că iarna se prelungeşte.
Primul proiect de "street-art" din ţară desfăşurat într-un muzeu va avea loc, de astăzi pânâ pe 14 februarie, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Evenimentul îmbină pictura, sculptura, pictura murală, fotografia şi muzica.
Iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal este prima de acest gen din România, urmând exemplul unuia dintre cele mai cunoscute muzee de artă contemporană din Europa, Tate Modern din Londra, se arată într-un comunicat. Potrivit sursei citate, îi are ca protagonişti pe aşanumiţii "Şoimii Şatrei", mai mulţi tineri care au ajuns din toată ţara la Sibiu, unde caută locuri "abandonate sau lipsite de identitate" în care să organizeze evenimente combinate de artă alternativă sau muzică electronică.
Ei sunt cunoscuţi pentru decorul spectacolului "Fela" la Teatrul 37 Arts din New York, competitor în anul 2008 la premiile Tony pentru Excelenţă în Teatru.
Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti organizează miercuri, 3 februarie, la ora 18.30, conferinţa în limba franceză Bernard Boutet de Monvel ou la naissance de l'art deco, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, care va avea loc la Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Bernard Boutet de Monvel, cunoscut astăzi pentru peisajele urbane deosebit de minuţioase ale New-York-ului realizate la sfârşitul anilor ‘20 şi la începutul anilor ’30, sau pentru tablourile pictate în Maroc în 1918, a fost, înainte de primul război mondial, portretist de succes al societăţii epocii (inclusiv al sportsman-ilor şi al personajelor dandy). Stéphane-Jacques Addade îşi propune să prezinte unul dintre aceste portrete realizat în 1909 în Place de la Concorde din Paris.
Courtney Love a angajat agenţia Stoked PR ca să o ajute să se poziţioneze ca "artistă simbol" a muzicii rock, înainte de a reveni pe scena muzicală, după 11 ani de absenţă, informează presa britanică. Primul mesaj din noua campanie de imagine a apărut deja pe coperta revistei Dazed & Confused, şi o numeşte pe Love "Prima Doamnă a rock-ului". Courtney Love, văduva lui Kurt Cobain, solistul trupei Nirvana care s-a sinucis în 1994, a avut probleme cu justiţia de mai multe ori în ultimii ani, din cauza problemelor legate de droguri şi a încălcării termenilor eliberării ei condiţionate.
Courtney Michelle Love, născută pe 9 iulie 1964, este o cântăreaţă de muzică rock şi actriţă americană, nominalizată la Globurile de Aur pentru interpretarea ei din filmul "Scandalul Larry Flynt" (1996). Love a devenit celebră în urma mariajului său cu solistul trupei Nirvana, Kurt Cobain, dar şi ca solistă a trupei de rock alternativ Hole. Rolling Stone a numit-o pe Courtney Love "cea mai controversată femeie din istoria muzicii rock".
Un tablou de Ştefan Luchian, intitulat "Peisaj de iarnă", a fost vândut ieri, la licitaţie, pentru suma de 200.000 de lei. Lucrarea a avut preţul de pornire de 186.000 de lei."Peisaj de iarnă" este realizat în ulei pe pânză, semnat dreapta jos. Lucrarea este restaurată şi are marginile consolidate, iar pe verso prezintă ştampila producătorului de materiale "Latouche". Acest peisaj de iarnă de Luchian, unicul de altfel apărut într-o licitaţie publică, arată complexitate atât în construcţie - este rafinat compus din întretăierea verticalelor întunecate ale arborilor cu orizontalele petelor albe de zăpadă, care au rolul de a marca succesiunea planurilor.
Teatrul de Comedie din Bucureşti a lansat cea de-a V-a ediţie a Concursului de comedie românească, urmând ca până pe 15 martie să primească piesele înscrise în competiţie. Potrivit organizatorilor, piesele înscrise - texte de comedie românească inedite (care nu au mai fost publicate sau montate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic) - vor fi tehnoredactate cu diacritice. Manuscrisele vor avea menţionat titlul, dar nu şi autorul. Piesa ce se vrea a fi înscrisă trebuie trimisă pe adresa Teatrului de Comedie, în trei exemplare, într-un plic format A4 împreună cu un plic mai mic, sigilat, ce va avea scris în exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului. Materialele trimise pentru concurs nu se înapoiază. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul Galei Comediei Româneşti, care va încheia festCO 2010, pe data de 22 mai.
Spectacole de teatru şi lectură vor fi susţinute, pe tot parcursul anului, în liceele bucureştene şi în centrele de copii şi vârstnici, în cadrul proiectului de reintegrare socio-profesională "Opera Prima", al Teatrului de Comedie şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Organizatorii îşi propun să realizeze educaţia copiilor şi tinerilor într-o altfel de manieră decât cea formală, oferindu-le acestora modalităţi alternative de petrecere a timpului liber. Pe tot parcursul anului, echipa de proiect - formată din tineri masteranzi şi absolvenţi ai UNATC, cu sprijinul unor personalităţi precum George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Capitală, Gelu Colceag, rectorul UNATC "I.L.Caragiale" Bucureşti, şi sub coordonarea lui Paul Chiribuţă, actor şi profesor UNATC - va susţine spectacole de teatru şi lectură în liceele bucureştene şi în centrele de copii şi vârstnici.
Ediţia a treia a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, va avea loc între 17 şi 22 martie, la Bucureşti. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh Bucureşti şi Asociaţia One World Romania şi se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel. Potrivit organizatorilor, la această ediţie a festivalului, au fost trimise invitaţii către Ellie Wiesel, care a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 1986, şi către scriitoarea Herta Muller - premiul Nobel pentru Literatură, în 2009. Festivalul din acest an va cuprinde aproximativ 45 de documentare din 20 de ţări, dezbateri publice, întâlniri cu regizorii filmelor şi expoziţii de fotografie.
Regretatul cântăreţ rock'n'roll Roy Orbison a fost omagiat post mortem, fiindu-i acordată o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame. Artistul a murit în 1988, la vârsta de 52 de ani, în urma unui atac de cord. Printre hiturile sale se numără "Only the Lonely", "Oh, Pretty Woman" şi "Crying". Barbara Orbison a fost cea care a primit distincţia în numele soţului său, într-o ceremonie care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute şi la care au mai participat Eric Idle, Chris Isaak şi Dan Aykroyd. Roy Orbison s-a născut în Texas, în 1936. După mai mulţi ani în care a cântat alături de mai multe formaţii, a lansat primul său hit internaţional, "Only The Lonely", în 1960. Balada s-a clasat pe locul întâi în topurile din Marea Britanie, rămânând în clasamente mai bine de şase luni.
O expoziţie retrospectivă a pictorului Viorel Mărginean, prezentând lucrări realizate într-o carieră de mai bine de cincizeci de ani, majoritatea peisaje, poate fi admirată până pe 14 martie, la Galeria ArtSociety din Capitală. Concepută de Ruxandra Garofeanu şi Dan Hăulică, curatorii manifestării, aceasta cuprinde o selecţie de 60 de lucrări, aparţinând perioadelor majore de creaţie ale artistului.
Viorel Mărginean este unul dintre artiştii care şi-au edificat un loc în istoria recentă a picturii româneşti printr-o optică singulară asupra lumii, prin sensibilitatea receptivităţii faţă de sfera vegetalului şi consecvenţa cu care a aprofundat metaforele acesteia, prin îndelungata activitate expoziţională şi prin recunoaşterea sa de către critica de arta.
Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare, ce se va desfăşura la sfârşitul lunii aprilie la Craiova şi Bucureşti, sub titulatura "Constelaţia Hamlet", va include spectacole după celebra piesă în regia unor mari artişti, precum Thomas Ostermeier şi Oskaras Korsunovas. Potrivit organizatorilor, la Craiova, evenimentul va fi deschis de "Hamlet"-ul montat de Oskaras Korsunovas la Teatrul Municipal din Vilnius. Spectacolul va fi precedat de vernisajul unei expoziţii ce prezintă montări ale piesei "Hamlet" în România, dar şi la teatrul polonez. Tot la Craiova, va avea loc prezentarea-eveniment "Hamlet - Un monolog", la care va fi prezent marele regizor Robert Wilson. Majoritatea spectacolelor prezentate la Craiova vor putea fi văzute şi de publicul bucureştean.
Spectacolul "România! Te pup" participă la Bienala de Teatru "New Plays from Europe". Evenimentul se va desfășura la Wiesbaden (Germania), între 17 şi 27 iunie. Bienala de Teatru "New Plays from Europe" este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate teatrului tânăr. De-a lungul timpului, în programele "New Plays from Europe" au mai fost selectate piese scrise de Andreea Vălean şi Geanina Cărbunariu. De altfel, Bogdan Georgescu va participa şi la întâlnirile dedicate dramaturgilor din cadrul bienalei. Spectacolul "România! Te pup" este regizat de David Schwartz şi produs de Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi. Din distribuţie fac parte Georgeta Burdujan, Teodor Corban, Andreea Boboc, Clement Alexandru Arnautu.
Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia Erste, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network, au lansat ediţia a patra a programului "Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism". Proiectul este destinat ziariștilor din Balcani. Jurnaliştii din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia se pot înscrie cu propuneri de cercetare, tema de anul acesta a competiţiei fiind "TABU". Astfel, participanţii sunt invitaţi să identifice, să exploreze şi să demistifice subiecte tabu, despre care nu se discută de obicei în presa din sud-estul Europei. În fiecare an, zece jurnalişti sunt selectaţi prin intermediul unei competiţii deschise, pentru a primi finanţare şi sprijin profesional în vederea cercetării şi a redactării unui material pe un subiect de importanţă regională şi europeană.
Drama "Winter's Bone", povestea unei tinere care se luptă pentru a-şi păstra familia, şi documentarul "Restrepo", despre soldaţii americani din Afganistan, au fost premiate, la sfârșitul săptămânii trecute, la gala Festivalului de Film Sundance.
"Winter's Bone" a câştigat două premii, cel al juriului pentru cea mai bună dramă şi distincţia pentru cel mai bun scenariu, atribuit Debrei Granik. În cadrul festivalului, producţia "Restrepo", care examinează viaţa unui detaşament al armatei americane în Afganistan, le-a adus producătorilor Sebastian Junger şi Tim Hetherington premiul pentru cel mai bun documentar. Cel mai bun regizor de documentar a fost ales Leon Gast pentru "Smash His Camera", care pune în imagini viaţa şi cariera unui paparazzo. În acelaşi timp, producţia australiană "Animal Kingdom" a fost considerată de juriul festivalului cel mai bun film dramatic. Pelicula spune povestea unui jaf armat operat de o echipă de foşti detectivi.
Uniunea Scriitorilor din România solicită Guvernului să repartizeze în acest an între 700.000 şi 1 milion de euro către organizaţiile artiştilor grupate în Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori. Această sumă este stringent necesară în actuala situaţie economică, fiind de fapt 'o susţinere minimală pentru cultura română', a subliniat Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele Uniunii, într-o conferinţă de presă desfăşurată în Sala Oglinzilor a Uniunii. Pentru 2010 bugetul USR este de 5,3 milioane de lei.
Muzica din filmele "Războiul Stelelor", "James Bond" şi "Casablanca" va fi interpretată de Filarmonica de Stat "Transilvania", într-un concert intitulat "Seară la Hollywood". Evenimentul va avea loc pe 5 februarie, la Cluj-Napoca, și va fi axat pe coloanele sonore ale unor celebre producţii cinematografice. Concertul va fi dirijat de Gottfried Rabl, din Austria. În prezent dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl, a fost implicat, de-a lungul carierei sale, în promovarea muzicii contemporane. El a colaborat cu Leonard Bernstein, în Statele Unite ale Americii, Italia şi Viena, unde a fost asistentul ultimei sale opere, "A Quiet Place".
O expoziţie de pictură cu titlul 'Galaxia culorilor' a tinerei pictoriţe Valeria Duca din Chişinău va fi deschisă, în perioada 4 februarie - 8 martie, la Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului 'Dimitrie Gusti', cu sediul la Palatul Parlamentului. În cadrul manifestării vor fi expuse 52 de lucrări, realizate în tehnica ulei pe pânză, care vorbesc cu sensibilitate despre flori, îngeri, lacuri, păuni. Valeria Duca este elevă la Liceul de Creativitate şi Inventică 'Prometeu - Prim' din Chişinău, sportivă de performanţă (campioană tae - kwondo, premiată cu medalii de aur) şi pictoriţă (cu expoziţii apreciate în ţară şi străinătate). Debutul în pictură i-a adus acesteia locul II la un concurs pentru elevi din Chişinău în anul 2007.
Muzeul Ţăranului Român din Capitală continuă și în 2010 ciclul său de conferinţe despre tradiţiile din cultura română actuală. Evenimentul va avea loc miercuri, pe 3 februarie, când invitaţii Carmen Mihalache, etnolog, şi Maria Mateoniu, etnolog, vor vorbi despre colecţii şi patrimoniu local. Conferinţa se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi este organizată la Clubul Ţăranului. Moderatorul dezbaterii va fi Vintilă Mihăilescu, antropolog, directorul Muzeului Ţăranului Român.
Lungmetrajul 'Concertul', în regia lui Radu Mihăileanu, a fost nominalizat la şase categorii ale Premiilor César 2010. 'Cel mai bun film', 'Cel mai bun regizor', 'Cel mai bun sunet', 'Cel mai bun montaj', 'Cea mai bună muzică' şi 'Cel mai bun scenariu original' sunt categoriile la care filmul lui Mihăileanu a fost nominalizat. Aflată la cea de-a 35-a ediţie, Gala de decernare a premiilor César va avea loc la Teatrul Châtelet din Paris, sâmbătă, 27 februarie. Premiera românească a peliculei 'Concertul' a avut loc anul trecut, pe 20 noiembrie.
Ediţia din acest an a Balului Operei din Cluj va avea loc pe 19 februarie. Evenimentul va fi prezentat de Corina Chiriac, alături de jurnalistul Rareş Bogdan, artista urmând să susţină şi un recital. Balul Operei se va desfășura la Teatrul Naţional "Lucian Blaga". Spectacolul va fi urmat de tradiţionala decernare a trofeelor "Lya Hubic", a Premiului Mecena şi de momentul dedicat "Seniorilor Cetăţii", amfitrionul acestora fiind Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca. Vor urma prezentările unor colecţii de modă, un bufet şi recitaluri susţinute de Linda şi Flavius Teodosiu, Corina Chiriac şi Irvin Doomes.
O vizită cu ghidaj gratuit la expoziţia de gravură japoneză 'Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa' va fi organizată joi de Muzeul Naţional de Artă al României. Potrivit organizatorilor, aceasta va fi susţinută de Carmen Brad, curatorul manifestării şi specialist în arta extrem orientală. Vizitatorii se pot programa la telefonul 021.314.81.19, plătind doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită. Deschisă până în luna martie, manifestarea cuprinde o selecţie de şaizeci şi trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada, unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist prolific, desenator şi colorist redutabil.
Celebrul spectacol "Lord of the Dance", în regia şi coregrafia renumitului Michael Flatley, va fi din nou prezentat la Sala Palatului din Bucureşti. Evenimentul va avea loc în această primăvară, pe 31 mai. Biletele pentru show au preţurile cuprinse între 100 şi 350 de lei, în funcţie de locul ocupat în sală. "Lord of the Dance" este unul dintre cele mai vizionate spectacole de dans şi mai aclamate turnee din toate timpurile. Premiera a avut loc la Dublin, în 1996, şi a fost un succes de casă. În martie 1997, "Lord of the Dance" a fost prezentat şi la ceremonia premiilor Oscar.
Complexul Naţional Muzeal Astra organizează, în acest an, variante de teambuilding în cadrul cărora cei interesaţi pot cunoaşte viaţa şi obiceiurile străvechi, cultura şi credinţa acelor vremuri şi îşi pot petrece timpul liber înconjuraţi de monumente ale arhitecturii satului românesc. Astfel, muzeografii vor pregăti "o călătorie în timp", prezentându-le participanţilor, în cadrul unor ateliere tematice, felul în care îşi organizau gospodăriile bunicii sau străbunicii, instrumentarul pe care îl utilizau, gustul pentru artă, demonstrat de felul în care îşi ornamentau locuinţele, date despre credinţele românilor, despre rolul bisericii în comunitate. Muzeul Astra poate invita meşteri renumiţi pentru a prezenta tehnicile folosite în diferite meşteşuguri sau pentru a susţine cursuri de iniţiere. În plus, aceste teambuilding-uri se vor desfăşura în Dumbrava Sibiului, unde pot fi admirate cele mai valoroase monumente ale arhitecturii şi tehnicii tradiţionale româneşti, se pot face plimbări cu trăsura, cu sania sau cu barca.
Maladia Alzheimer poate fi diagnosticată cu aproximativ 20 de ani înainte de apariţia primelor simptome, cu ajutorul unui test dezvoltat de cercetătorii britanici. Testul, care este simplu ca procedură şi nu implică costuri mari, ar putea deveni parte din examenul de rutină oftalmologic, peste aproximativ trei ani. Specialiştii în maladia Alzheimer consideră că ar putea revoluţiona tratamentul bolii dacă ar începe administrarea de medicamente încă din fazele incipiente. Tehnica este testată în prezent la University College din Londra. În momentul de față, diagnosticarea se face cu ajutorul testelor de memorie şi al analizelor cerebrale. Noile teste permit însă un diagnostic rapid, uşor şi ieftin cu ajutorul unor substanţe sub formă de picături care marchează celulele afectate de Alzheimer din ochi.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.