DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
05.00 - 06.00
Docudrama - Biografii, memorii • 'Prokofiev - Avatarurile creaţiei'. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Silviu Stănculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1997

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

11 februarie 2010

Maria Răducanu şi Maxim Belciug vor prezenta, în premieră,astăzi, la Clubul Ţăranului Român din Capitală, un nou program de muzică veche, într-un concert ce va reînvia acordurile barocului francez şi italian, informează organizatorii evenimentului. Intitulat sugestiv "La Rossignol" (Privighetoarea), concertul va oferi publicului prilejul de a reînvăţa să iubească muzica unei epoci uitate, pe care manierismul sau prezentările elitiste au îndepărtat-o, prin sonorităţile unor lucrări precum "Amarilli", de Giulio Caccini, "Nina", de Giovanni Batistta Pergolese, şi "Comme Raggio di Sol", de Antonio Caldara.

Filmul "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu, a fost marele câştigător al Săptămânii Filmului Maghiar de la Budapesta, printre distincţiile acordate producţiei numărându-se premiul pentru cel mai bun film şi premiul criticii străine "Gene Moskowitz", informează cineuropa.org. Filmul lui Hajdu, care va fi prezentat şi în cadrul secţiunii Forum de la Berlinală (11-21 februarie) a mai primit şi premiul pentru cea mai bună imagine. O peliculă care explorează partea întunecată a emigrării din Europa de Est în Europa de Vest, "Bibliotheque Pascal" are în distribuţie şi actori români: Oana Pellea, Răzvan Vasilescu şi Andi Vasluianu.

Spectacolul "Visul unei nopţi de vară" în regia lui Cristian Toma, o nouă interpretare a piesei lui William Shakespeare, va avea premiera pe 16 februarie, la Sala Rapsodia din Capitală. Ilustraţia muzicală a piesei este asigurată live de trupa La Strada. Scrisă, cel mai probabil, între 1595 şi 1596, "Visul unei nopţi de vară" este una dintre primele comedii ale lui Shakespeare. Piesa transpune expresiile unora dintre temele frecvent folosite în opera dramaturgului englez - intriga în iubire, vis versus realitate, imaginaţia şi creativitatea.

Proconsul, Voltaj, Direcţia 5, Bere Gratis şi Loredana vor susţine, pe 19 februarie, la Sala Palatului din Bucureşti, concertul caritabil "Cântec pentru Haiti", care are ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Haiti. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin ArCuB. Potrivit organizatorilor, biletele la eveniment au preţuri de 130 şi 50 de lei şi pot fi achiziţionate online, pe bilete.ro, sau direct de la casa de bilete a Sălii Palatului. Suma încasată din vânzarea biletelor va fi donată UNICEF, pentru ajutorarea copiilor din Haiti.

Peste 65.000 de volume de literatură din secolul al XIX-lea găzduite în colecţiile British Library, printre care opere semnate Charles Dickens sau Jane Austen, vor fi disponibile online, până în primăvară, utilizatorii având posibilitatea de a le descarca gratuit, informează Times Online. Posesorii e-reader-ului Kindle, scos pe piaţa de compania Amazon, vor putea citi opere scrise de Charles Dickens, Jane Austen şi Thomas Hardy, dar şi de alte sute de alţi autori mai mult sau mai puţin celebri. Proiectul acestei biblioteci online, finanţat de Microsoft, este una dintre cele mai recente iniţiative în ceea ce priveşte digitalizarea operelor literare. În timp ce cărţile de la British Library vor fi disponibile gratuit pe internet, utilizatorii vor putea comanda ediţiile tipărite de pe platforma Amazon.com. Microsoft şi British Library, care este obligată prin lege să cumpere cel puţin un exemplar din fiecare carte publicată în Marea Britanie, au scanat numeroase volume în ultimii trei ani. Prima partea digitalizării a cuprins cărţi din secolul al XIX-lea, deoarece acestea nu se află sub protecţia drepturilor de autor şi pot fi oferite gratuit. Circa 40% din totalul volumelor de literatură din secolul al XIX-lea ale bibliotecii, care sunt acum digitalizate, nu sunt disponibile în alte biblioteci publice şi sunt greu de găsit în anticariate sau pe internet.

Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' şi Radio România Cultural organizează în perioada ianuarie-iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, 12 spectacole-concurs intitulate 'Drumul spre celebritate'. Manifestările vor avea loc în cadrul proiectului Mogoşoaia - Palatul speranţelor. Proiectul coordonat de Sebastian Crăciun îşi propune promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor şi, prin vizitarea ghidată a Palatului Mogoşoaia, introducerea în lumea artei şi a istoriei. Spectacolele se vor desfăşura bilunar sâmbăta dimineaţă, începând cu ora 11,00, şi vor fi înregistrate şi difuzate la Radio România Cultural începând din luna martie, duminica, de la ora 14,00. Astfel, Radio România Cultural şi Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' invită sâmbătă, de la ora 11,00, toţi iubitorii muzicii clasice să participe la descoperirea tinerilor muzicieni talentaţi de astăzi. Invitat va fi violoncelistul Alexandru Moroşanu - solist concertist al Orchestrelor Radio Bucureşti.

Aproximativ 30.000 de educatori şi învăţători absolvenţi ai ciclului Bologna I vor fi încadraţi ca profesori în învăţământul preşcolar şi primar şi plătiţi corespunzător studiilor superioare. Salariile acestora vor fi majorate cu 13-14 procente. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat că a fost aprobat un ordin privind specializările universitare, care conferă dreptul absolvenţilor de licee pedagogice să ocupe funcţii didactice de profesori în învăţământul primar şi şcolar. Cătălin Baba spune că de acest ordin vor beneficia 30.000 de educatori şi învăţători de la 1 ianuarie, iar efortul bugetar este de 80 de milioane de lei.

Spectacolul "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte", montat de Radu Afrim după textul omonim al lui Matei Vişniec, va fi prezentat în turneu, în Franţa, Belgia şi Luxemburg, între 15 februarie şi 10 aprilie. Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg. Reprezentaţiile vor avea loc la Paris, Bruxelles, Esch-sur-Alzette, Dreux, Laval. Din distribuţie fac parte actorii Constantin Cojocaru, Elena Popa, Andrei Elek, Marja Lena Junker. În noiembrie 2007, cu ocazia programului Belles Roumanies susţinut de Institutul Cultural Român, spectacolul a fost prezentat în premieră la Centrul Cultural Kulturfabrik, unde s-a bucurat de un succes remarcabil.

Ensemble Raro, ansamblul în rezidenţă al Festivalului SoNoRo, va concerta în premieră pe 16 februarie la Carnegie Hall din New York. Recitalul din Statele Unite va fi urmat, pe 26 martie, de un concert cameral la Wigmore Hall din Londra. Cele două evenimente sunt organizate de Asociaţia SoNoRo în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi fac parte din turneul Ensemble RARO & SoNoRo Festival on Tour. Ansamblul este compus din Diana Ketler - pian, Alexander Sitkovetsky - vioară, Răzvan Popovici - violă, Bernhard Naoki Hedenborg - violoncel, cărora li se va alătura Roxana Constantinescu, mezzosoprană.
Dacă programul recitalului de la New York include lucrări de George Enescu, Robert Schumann şi Peteris Vasks, cel de la Londra va cuprinde şi lieduri de Richard Strauss.

Oana Pellea va fi prezentă la premiera mondială a peliculei "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu, ce va rula în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul se va desfășura începând de astăzi și până pe 21 februarie. Oana Pellea a declarat că premiera mondială a filmului va avea loc pe 17 februarie. Filmul "Bibliotheque Pascal" este o coproducţie între Filmartners şi Katapultfilm. Printre actorii din rolurile principale se numără Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Shamgar Amram, Mihai Constantin, Lujza Hajdu, Ion Sapdaru. Filmul "Bibliotheque Pascal" este calvarul călătoriilor şi iubirilor Monei Paparu, o mamă care-şi creşte singură fetiţa.

Violonistul Bogdan Zvorişteanu, în prezent concertmaestrul uneia dintre importantele orchestre simfonice europene, Suisse Romande din Geneva, va fi invitatul Orchestrei Naţionale Radio, în concertul pe care aceasta îl va susţine mâine, la Sala Radio. Recitalul, care se va desfăşura sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan, va cuprinde în prima parte Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 61 de Beethoven. În a doua parte, Orchestra Naţională Radio va interpreta Simfonia Manfred, op. 58 de Ceaikovski.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezintă spectacole precum "Herr Paul", de Radu Afrim, şi "OO!", de Alexandru Dabija, în cadrul unui turneu, la Teatrul Odeon din Capitală. Evenimentul va avea loc între 22 şi 28 februarie."Herr Paul" este una dintre cele mai recente premiere ale teatrului din Piatra Neamţ, semnată de Radu Afrim. De altfel, regizorul a câştigat, în 2006, premiul Uniunii Teatrale din România, pentru o montare la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ - "Plastilină".

'Prin muzeele lumii' este genericul sub care se vor desfăşura, la Muzeul Naţional de Istorie a României, în perioada februarie - iulie, o serie de întâlniri, care îşi propun prezentarea, pe mai multe planuri - istorie, geografie, viaţă culturală şi socială -, a unor state. Potrivit instituției, prima întâlnire va fi consacrată Lituaniei. Prezentarea oraşului Vilnius, cunoscut în special datorită centrului istoric baroc, care este cel mai mare din Europa, a dealurilor Crucilor, reprezentând unul dintre locurile spirituale ale Lituaniei, alături de biserici precum Sf. Ana şi Sf. Petru şi Pavel, ca şi prezentarea celor mai importante muzee - Muzeul Diavolului sau Muzeul Mikalojus Konstantinas Ciurlionis, în memoria pictorului care a marcat cultura lituaniană -, vor constitui doar câteva din atracţiile primei întâlniri.

Peste 90% dintre adolescenţii români utilizează internetul pentru socializare, iar 14% discută cu persoane necunoscute. Aceasta este concluzia unui studiu privind utilizarea internetului în România de către copii şi adulţi, iniţiat de "Salvaţi Copiii". Cercetarea, realizată în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, s-a desfăşurat în perioada septembrie - decembrie 2009 pe un eşantion de 723 copii, 400 adolescenţi, 234 părinţi şi 316 cadre didactice din şapte judeţe. Potrivit rezultatelor obţinute, majoritatea adolescenţilor utilizează internetul în scopul socializării şi descărcării de muzică şi alte materiale. De asemenea, 18% dintre adolescenţi afirmă că transmit informaţii personale pe internet către alte persoane, iar 14% poartă discuţii cu persoane necunoscute.

"Mammouth", de Benoît Delépine şi Gustave de Kervern, cu Gerard Depardieu, şi "The Kids are Alright", de Lisa Cholodenko, cu Julianne Moore, se numără printre producțiile care au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin. Evenimentul debutează astăzi în capitala Germaniei. Producțiile se alătură filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", al debutantului Florin Şerban. Lungmetrajul prezintă povestea unui deţinut, pe parcursul ultimelor zile pe care acesta le mai are de petrecut în spatele gratiilor. Pelicula lui Florin Şerban intră în competiţie cu filme ale unor nume mari ale cinematografiei, precum "The Ghost Writer", de Roman Polanski, şi "Shutter Island", de Martin Scorsese.

Drama despre viaţa din închisoare "Celda 211" şi "Agora", un film epic a cărui acţiune este plasată în timpul Egiptului antic, au primit cele mai multe nominalizări la premiile Goya. Distincțiile sunt considerate echivalentul spaniol al Oscarurilor. Filmul "Celda 211", în regia lui Daniel Monzon, a primit 16 nominalizări, iar "Agora", regizat de Alejandro Amenabar, este propus pentru 13 categorii. Aceste două lungmetraje vor concura la categoriile principale "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor", alături de peliculele "El baile de la victoria/ The Dancer and the Thief", de Fernando Trueba, care a primit nouă nominalizări, şi de "El secreto de sus ojos/ The Secret in Their Eyes", de Juan Jose Campanella, cu opt nominalizări.
Gala premiilor Goya, acordate de Academia de film spaniolă, va avea loc la Madrid, în această duminică.

Sebastian Sârcă, jurnalist la Radioul Public, care a decedat, marţi, la vârsta de 63 de ani, în urma unui stop cardiac va fi înmormântat mâine, la cimitirul "Cuţitul de Argint" din Bucureşti. De numele său sunt legate, încă din anul 1969, emisiuni de mare succes precum “Caruselul iubirii”, difuzată la Radio România Actualităţi, “Manuscris radiofonic” şi “Tezaur”, transmise la Radio România Cultural, “Telefonul de noapte” şi “Vorbeşte-mi despre tine”, difuzate pe postul Radio România Tineret". În 2004, lui Sebastian Sârcă i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler - "Promovarea culturii", de către Preşedinţia României, pentru perfomanţele obţinute în calitate de director al editurii Casa Radio şi al Revistei Radio România, la propunerea Ministerului Culturii.

Artiştii francezi JB Dunckel si Nicolas Godin, membrii trupei AIR, pionierii muzicii electro franceze, vor concerta în premieră în România, în această seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti. Încă de la debutul din anul 1998, duo-ul francez s-a plasat pe o linie sonoră originală, muzica lor fiind influenţată de artişti ca Jean Michel Jarre, Vangelis, Pink Floyd sau Serge Gainsbourg. La sfârşitul anului 2008, AIR a celebrat zece ani de la debut cu un palmares de invidiat - peste şase milioane de albume vândute, peste 500 de concerte în întreaga lume şi prezenţe neîncetate în primele locuri din topurile internaţionale. Ultimul lor material discografic, 'Love 2', a fost lansat la începutul lunii octombrie 2009.

Trupa 'Ţapinarii' îşi va lansa astăzi, în cadrul turneului Anti Valentine's Day, discul '2010 ani de folk alternativ'. Materialul va conţine cele mai frumoase piese reorchestrate ale trupei şi două cântece noi. La fel ca şi în anii trecuţi, trupa Ţapinarii a început un turneu prin ţară, intitulat Anti Valentine's Day, la Bucureşti urmând să concerteze în Club A pe 13 februarie. Formaţia 'Ţapinarii' a luat fiinţă în 2001 şi este compusă din Adrian Tănase şi Cosmin Covei.

Patriarhia Român va marca, mâine, cinci ani de la apariţie neîntreruptă a cotidianului 'Ziarul Lumina', publicat pentru prima oară la 7 februarie 2005.
Din octombrie 2007, ziarul a devenit parte integrantă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române. Momentul aniversar va debuta cu un Te-Deum, oficiat în prezenţa patriarhului Daniel. Cu acest prilej, vor fi acordate diplome de onoare unor colaboratori şi binefăcători şi va avea loc lansarea oficială a noii versiuni a site-ului ziarullumina.ro.

Lungmetrajul "Tuan Yuan", al chinezului Wang Quan'an va rula în deschiderea Berlinalei. Evenimentul va debuta în această seară și se va desfășura până pe 21 februarie. Pelicula japoneză "Otouto", de Yoji Yamada, va închide festivalul din capitala Germaniei. În 2007, Wang Quan'an, care are 44 de ani, a obţinut Ursul de Aur, pentru "Nunta lui Tuya". "Tuan Yuan", care face parte din competiţia oficială a Berlinalei, spune povestea lui Liu Yansheng, care îşi rememorează tinereţea, după ce a fugit din Shanghai, după invazia trupelor lui Mao, în 1949. Juriul competiţiei va fi prezidat de Werner Herzog. România este reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu - şi de scurmetrajele "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, la Berlinale Shorts.

O replică a teatrului deţinut de Royal Shakespeare Company la Londra va fi construită în mărime naturală la New York, în 2011, unde vor fi jucate timp de şase săptămâni câteva dintre piesele marelui dramaturg britanic. Clădirea istorică a companiei de teatru, care se află în Stratford-upon-Avon, oraşul natal al lui William Shakespeare, a fost supusă unor importante lucrări de renovare şi va fi redeschisă la sfârşitul acestui an. Actorii britanici vor juca în replica acestei clădiri ce va fi reconstituită la New York. Park Avenue Armory, o clădire cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, unde sunt expuse opere de artă voluminoase, a fost aleasă pentru a adăposti acest proiect.

Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, au fost selectate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul debutează astăzi și se desfășoară până pe 21 februarie. Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", al debutantului Florin Şerban, prezintă povestea unui deţinut, pe parcursul ultimelor zile pe care acesta le mai are de petrecut în spatele gratiilor. Lungmetrajul intră în competiţie cu filme ale unor nume mari ale cinematografiei, precum "The Ghost Writer", de Roman Polanski, şi "Shutter Island", de Martin Scorsese. În ceea ce priveşte filmul lui Constantin Popescu, evenimentele prezentate sunt inspirate din realitate, acţiunea având loc pe durata unui întreg deceniu. Constantin Popescu este cunoscut pentru colaborarea sa la proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu şi lansat anul trecut. România este reprezentată şi de două scurtmetraje, la Berlinale Shorts: "Derby" de Paul Negoescu şi "Colivia" de Adrian Sitaru.

Formaţia austriacă Vienna Clarinet Connection va susţine în această seară un concert la Green Hours Jazz Cafe. Cei patru clarinetişti din Viena cultivă un maximum de bogăţie a nuanţelor, umbre de culoare, strălucire instrumentală şi empatie colectivă. Helmut Hodl, Rupert Fankhauser, Hubert Salmhofer şi Wolfgang Kornberger prezintă nu doar un dialog al muzicilor din Europa de Vest şi de Est, ci reuşesc, în plus, să-şi modereze concertele cu umor. Recitalul este organizat de Forumul Cultural Austriac.

Spectacolul 'O lume pe dos', regizat de Iarina Demian şi compus din trei piese scurte - 'Preludiu şi Liebestod' de Terrence McNally, 'Problema' de Albert Ramsdell Gurney Jr. şi 'Naomi în camera de zi' de Christopher Durang, va avea premiera în această seară, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Capitală. Cele trei piese descriu fără menajamente lumea în care trăim, cu problemele ei mărturisite şi nemărturisite, o lume bolnavă de singurătate, în care oamenii recurg adesea la soluţii limită fiindcă nu îşi mai găsesc nici locul, nici liniştea. Decorul spectacolului este semnat de Ramona Macarie, iar costumele de Angela Dumitrescu. Din distribuţie fac parte, alături de regizoare, actorii Tudor Chirilă, Simona Stoicescu, Marius Drogeanu, Smaranda Caragea, Andrei Runcanu.

Poetul Grigore Vieru va fi omagiat, duminică, la sala Spazio Eventi a librăriei Mondadori din Veneţia. Cu această ocazie va fi lansată cea mai recentă antologie bilingvă din opera sa. Titlul lucrării este "Orfeo rinasce nell'amore/ Făgăduindu-mă iubirii", selecţia şi traducerea în limba italiană aparţinând Olgăi Irimciuc.
Volumul a apărut la începutul acestui an, la editura Graphe.it din Perugia, fiind publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul Translation and Publication Support Programme. Invitatul de onoare al manifestării va fi Raisa Vieru, soţia poetului.

Încălcând tradiţia, Academia de film americană a hotărât ca în 2010 să ataşeze plăcuţe cu numele câştigătorilor pe statuetele Oscar, la Balul Guvernatorilor. Evenimentul este organizat imediat după ceremonia de decernare a acestor premii.
Pe scenă, organizatorii galei Oscar vor acorda statuete nemarcate. În anii precedenţi, câştigătorii îşi aduceau singuri trofeele la Academia de film americană pentru a fi personalizate, prin ataşarea unor plăcuţe gravate. Anul acesta, R.S. Owens, compania care produce statuetele Oscar, va crea, în avans, 197 de plăcuţe, gravate cu numele tuturor potenţialilor câştigători. Fiecare plăcuţă va conţine numele câştigătorului, categoria la care a fost nominalizat, titlul filmului şi anul în care a fost decernat trofeul. Premiile Oscar vor fi acordate pe 7 martie, într-o gală care va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!