Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
12 februarie 2010
Spectacolul "Câtă speranţă", în regia lui Radu Afrim, va fi prezentat în premieră mâine seară, la Teatrul Odeon din Capitală. Piesa este realizată după texte de Hanoch Levin, iar din distribuţie fac parte Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia, Gabriel Spahiu. Scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan, iar muzica, de Vlaicu Golcea. Radu Afrim este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români. În 2006, el a primit premiul UNITER pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul "Plastilină" şi, un mai târziu, aceeaşi distincţie, pentru "joi mega.Joy".
'Casanova, identitate feminină', un film regizat de Marius Theodor Barna, cu Maria Dinulescu în rolul principal, va avea premiera astăzi, la Cinema Studio din Capitală. Din distribuție mai fac parte actori precum Mimi Brănescu, George Alexandru sau Magda Catone. Personajul principal al peliculei este Ioana, o tânără care apare într-un spot adresat adolescenţilor, fapt ce provoacă un mare scandal în familia ei. Tânăra decide să fugă de acasă şi să înceapă să-şi trăiască viaţa independent. La scurt timp, însă, îşi dă seama că nu poate să ignore zvonurile urâte despre ea după ce a filmat spotul erotic 'Casanova' şi pleacă într-o călătorie specială pentru a se regăsi. Marius Barna este regizorul serialului de teatru radiofonic 'Piaţa Rotundă', produs de BBC MPM şi premiat cu medalia de bronz la festivalul de producţii radio de la New York.
Documentarul "Reconstrucţie", al regizoarei de origine română Irene Lusztig, va fi proiectat, pentru prima dată în România, în prezenţa autoarei, astăzi, la Seara de film de la Institutul Cultural Român din Capitală. Proiecţia va începe la ora 18.00 şi va fi urmată de o dezbatere la care participă Irene Lusztig şi criticul de film Adina Brădeanu. Filmat în perioada 1998 - 1999, documentarul "Reconstrucţie" explorează, într-o perspectivă autoreflexivă, ramificaţiile micro-politice ale jafului petrecut în 1959 la Banca Naţională a României. Pe baza documentarului "Reconstituirea", realizat de Virgil Calotescu în 1960, a documentelor existente în Arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii - inaccesibile publicului la momentul realizării filmului - şi a confesiunilor membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescrie faptele dintr-o perspectivă personală, plasând-o în centrul poveştii pe Monica Sevianu, bunica sa maternă: singura femeie implicată în atacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor.
După aproape un deceniu de spectacole susţinute pe cele mai cunoscute scene ale lumii, sub amprenta desăvârşită a muzicii tradiţionale cubaneze, membrii Live From Buena Vista: The Havana Lounge vor susţine astăzi ultimul concert în România. Inclus în seria de evenimente World Music Masters, evenimentul care va avea loc la Sala Palatului îi va readuce la Bucureşti pe carismaticii 'superbunici' Teresa Garcia Caturla şi Julio Alberto Fernandez. Fanii muzicii de calitate vor avea ocazia să retrăiască experienţa 'son-ului' tradiţional cubanez alături de membrii Live From Buena Vista: The Havana Lounge.
Warren Beatty va primi din partea Sindicatului scenografilor americani/ Art Directors Guild premiul pentru contribuţia extraordinară adusă artei reprezentării cinematografice. Instituția a ţinut să precizeze că doar Warren Beatty şi Orson Welles au fost nominalizaţi la premiile Oscar în calitate de actor, regizor, scenarist şi producător pentru acelaşi film. Warren Beatty a reuşit această performanţă de două ori, graţie peliculelor "Raiul mai poate aştepta/ Heaven Can Wait" şi "Roşii/ Reds". Printre laureaţii precedenţi ai acestui premiu se numără Allen Daviau, Clint Eastwood, Blake Edwards, Terry Gilliam, Ray Harryhausen. Warren Beatty va primi acest premiu în cadrul celei de-a patra gale anuale Art Directors Guild Awards ce va avea loc mâine seară, la hotelul Beverly Hilton din Los Angeles.
Vernisajul expozitiei de fotografie "Metroart" are loc la Clubul Fotografa astăzi, de la ora 12, la statia de metrou Victoriei 1, Bucuresti. Expozitia conţine 40 de imagini realizate de 12 fotografi şi va fi deshisă până pe 12 martie. Aceasta prezintă o lume de lumini fugare, siluete anonime si mistere. Fotografa.ro este un proiect cultural de promovarea a fotografiei romanesti, dezvoltat si implementat de Asociatia Euroarte.
Urmând exemplul artiştilor internaţionali, românii susţin şi ei un spectacol pentru victimele cutremurului din Haiti. Proconsul, Voltaj, Direcţia 5, Bere Gratis şi Loredana vor susţine, pe 19 februarie, la Sala Palatului, concertul caritabil "Cântec pentru Haiti". Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 130 de lei şi se pot cumpăra de pe site-ul www.bilete.ro sau de la casa de bilete a Sălii Palatului. Suma obţinută din vânzări va fi donată UNICEF, pentru ajutorarea copiilor din Haiti.
La Muzeul Naţional al Literaturii Române, are loc luni, 15 februarie, la ora 13.30 o expoziţie de pictură inspirată de poetul Marin Sorescu. Evenimentul, realizat în parteneriat cu Muzeul de Artă din Craiova şi Fundaţia „Marin Sorescu”, include o evocare a scriitorului, prezentarea unei expoziţie foto-documentare şi a filmului „Cu avânt pe apa Dunării” , care oferă imagini inedite realizate cu Marin Sorescu la Brăila. Vor fi prezenţi acad. Eugen Simion, scriitorul Fănuş Neagu, Mihaela Constantinescu-Podocea, Ion Cocora, Tudor Nedelcea, George Sorescu.
Miercuri, 17 februarie, la orele 19 va avea loc în Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma inaugurarea expoziţiei “Natura arhitectura” a artiştilor Jana şi Gheorghe Andreescu de la Muzeul de Artă din Galaţi. Cei doi astişti vor expune o serie de cca. 60 de lucrări şi o instalaţie pe această temă. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Mariana Cocoş. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 17 februarie - 27 februarie 2010. Patrimoniul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi cuprinde creaţii de artă românească din a doua jumătate a secolului XIX şi din secolul XX.
Oamenii de ştiinţă au pus la punct un nou observator solar ce va putea prezice vremea în spaţiu. Specialiştii NASA vor putea înregistra imagini ale Soarelui cu o rezoluţie de 10 ori mai bună decât cea a televiziunii HD. Această performanţă va fi obţinută graţie unui nou observator solar pregătit să fie lansat de la Cape Canaveral. Sistemul va fi utilizat timp de cinci ani. Cu ajutorul acestuia, specialiştii vor putea pune la punct primele modele efective pentru prognoza vremii în spaţiu, relatează FOXNews.com. Observatorul dinamicii solare va avea la bord trei instrumente menite să risipească misterele referitoare la câmpurile magnetice solare şi la radiaţiile ultraviolete, ce influenţează zilnic atmosfera terestră.
În Sala Mare a Societatăţii Române de Radiodifuziune are loc în această seară, de la ora 19, concertul susţinut de Orchestra Naţională Radio, ce îl va avea ca invitat pe violonistul Bogdan Zvorişteanu, în prezent concertmaestrul uneia dintre importantele orchestre simfonice europene, Suisse Romande din Geneva. Concertul, ce se va desfăşura sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan, va cuprinde în prima parte Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 61 de L. van Beethoven. În a doua parte a programului, Orchestra Naţională Radio va interpreta Simfonia Manfred, op. 58 de P. I. Ceaikovski.
Teatrul Odeon din capitală prezintă mâine, premiera „Câtă Speranţă” de Hanoch Levin în traducerea lui Doru Mareş. În distribuţie - Dorina Lazăr, Ionel Mihăilescu, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia, Gabriel Spahiu, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Liana Mărgineanu, Călin Stanciu Jr., Istvan Teglas, Nicoleta Lefter. Regia este semnată de Radu Afrim. Lucrând la acest spectacol mi-au venit în cap câteva întrebări, spune regizorul: Câţi oameni se trezesc dimineaţa cu speranta că?
Şi câţi ştiu că atunci când speră o fac pe propria răspundere? Şi mai ales câţi ştiu gestiona decepţia provocată de ceea ce patetic numim “năruirea speranţelor”?
The Light Cinema organizează o noapte de filme. Indragostiti sau Nu, Pro sau Anti Valentine’s Day, la The Light Cinema va asteapta, potrivit organizatorilor o intreaga noapte de filme şi o multime de premii surpriză. La fiecare bilet cumparat publicul are dreptul la o extragere din urna cu premii. Se pot câştiga invitatii duble la filme 2D, 3D, bilete la 6D, vouchere valorice la The Light Bar, invitatii la teatru si stand up comedy, meniuri popcorn si multe altele. Seara de filme tine de la ora 23.59 pana la ora 6 dimineata.
În perioada 19-21 februarie se va desfăşura la Stockholm târgul alternativ de artă SUPERMARKET, dedicat prezentării spaţiilor şi proiectelor iniţiate de artişti. La ediţia din acest an Institutul Cultural Român de la Stockholm a invitat centrul multidisciplinar de artă Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Fabrica de Pensule va fi reprezentată la Supermarket 2010 de către managerul cultural Corina Bucea şi artistul Vlad Olariu, care vor susţine sâmbătă 20 februarie, în cadrul programului de dezbateri al târgului, o prezentare pe tema Fabrica de Pensule, Cluj – un nou spaţiu, un nou context pentru arta contemporană din România.
Spectacolul cu piesa Mansarda la Paris cu vedere spre moarte de Matei Visniec, în regia lui Radu Afrim, va fi itinerat în perioada 15 februarie – 10 aprilie in Luxemburg, Franta si Belgia. Turneul, organizat Institutul Cultural Roman în parteneriat cu Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, continuă un proiect iniţiat de cele două instituţii în 2007. În 2008, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, spectacolul a participat la Festivalul International de Teatru de la Avignon, în afara competitiei oficiale, unde a obtinut marele premiu, Coup de Coeur du Club de la Presse.
Spectacolul cu piesa Mansarda la Paris cu vedere spre moarte de Matei Visniec, în regia lui Radu Afrim, va fi itinerat în perioada 15 februarie – 10 aprilie in Luxemburg, Franta si Belgia. Turneul, organizat Institutul Cultural Roman în parteneriat cu Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, continuă un proiect iniţiat de cele două instituţii în 2007. În 2008, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, spectacolul a participat la Festivalul International de Teatru de la Avignon, în afara competitiei oficiale, unde a obtinut marele premiu, Coup de Coeur du Club de la Presse.
Spectacolul “Visul unei nopti de vara”, regizat de Cristian Toma intr-o interpretare moderna, va avea premiera marti, 16 februarie, la ora 19, la Sala Rapsodia din Capitala. Din distributia spectacolului fac parte tineri actori, printre care Mihai Căpăţână, Silviu Dumitrache, Andrei Vasilescu, Laura Manea, Diana Mărgulescu. Ilustraţia muzicală a spectacolului este realizata live de trupa La Strada.
Teatrul Naţional din Bucureşti şi Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „ION SAVA” organizează miercuri, 17 februarie, o dezbatere pe tema dramaturgiei originale contemporane, intitulată “Piesa românească pe scenă – drepturi şi obligaţii”. Sunt invitaţi să ia parte dramaturgi, regizori, actori, critici, directori de teatru şi, fireşte, beneficiarii direcţi ai muncii tuturor celor dinainte, adică spectatori. Dezbaterea va fi precedată de un spectacol-lectură cu textul câştigător al ediţiei 2009 a concursului Cea mai bună piesă a anului, susţinut de Uniunea Teatrală din România : “Ziua Perfectă” de Antoaneta Zaharia, în regia Elenei Morar şi interpretarea unui grup de actori ai Naţionalului bucureştean. Spectacolul, care se va desfăşura în Sala 99 a TNB, începe la ora 11 iar intrarea este liberă.
Ensemble Raro - ansamblul in rezidenta al Festivalului SoNoRo, va concerta, în premieră, marţi 16 februarie, la Carnegie Hall din New York, Sala Zankel. Recitalul din Statele Unite va fi urmat pe 26 martie de un concert cameral la Wigmore Hall din Londra. Cele doua evenimente sunt organizate de Asociatia SoNoRo in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si fac parte din turneul Ensemble RARO & SoNoRo Festival on Tour. Ensemble Raro va interpreta la New York lucrari de George Enescu, Robert Schumann si Peteris Vasks. Programul recitalului de la Wigmore Hall, Londra, va cuprinde si lieduri de Richard Strauss.
Pe 7 martie, cu începere de la ora 19, va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti „Gala Folk Om Bun 2010”. Spectacolul este organizat, ca şi anul trecut, de Asociaţia Culturală Dracula şi face parte din proiectul naţional “ARTA CONTRA DROG 2010”, program care se desfăşoară în parteneriat cu Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania. Afisul spectacolului din acest an cuprinde nume de referinta pentru muzica folk - Alexandru Andries, Vladi Cnejevici, Victor Socaciu, Vasile Seicaru, Mircea Florian, Ceata Melopoica, Ada Milea, Maria Gheorghiu, Daniel Iancu si Doru Stanculesu. Galele folk Om Bun au debutat în urmă cu 14 ani, printr-un marton muzical desfasurat la Castelul Huniazilor din Hunedoara. Au mai fost apoi editii care s-au desfasurat la Deva, Mangalia, Constanta, Tg. Mures şi în ultimii şapte ani, la Bucureşti.
Duminică, 14 februarie, are loc la Ateneul Român din capitală, concertul violonistei Sarah Chang. Sarah Chang este una dintre cele mai renumite violoniste la nivel mondial. De-a lungul timpului a sustinut recitaluri alaturi de mari orchestre ale lumii precum Orchestra din Philadelphia si din Londra, Filarmonica din New York, Berlin sau cea din Viena. Printre numeroasele premii obtinute se numara si Avery Fisher Grand Price, cea mai importanta distinctie din domeniul muzicii clasice.
În luna februarie, între Sfântul Valentin şi sărbătoarea românească a Dragobetelui, la Sibiu are loc un festival al dragostei: o campanie adresată tinerilor pentru prevenirea violenţei în cuplu şi combaterea stereotipurilor de gen. Este a 5-a ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen, şi, potrivit organizatorilor aceasta va fi una specială. Programul festivalului include: un experiment artistic cu rol educativ, jucat de şi pentru adolescenţi, un eveniment care te aduce faţă în faţă cu propriile prejudecăţi, lansarea unei broşuri care reprezintă nu o listă de sfaturi date de adulţi, ci o colecţie ce împărtăşeşte experienţele unor tineri obişnuiţi pentru alţi tineri de vârsta lor, acţiuni stradale în care cuplurile pot să-şi dedice mesaje “scrise” cu ajutorul “voluntarilor- litere” sau altele cu rolul de a atrage atenţia asupra comportamentelor agresive în cuplu şi de a testa reacţiile trecătorilor la acestea.
Duminică, 14 februarie, când regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit 75 ani, în sala „Spazio Eventi” a librăriei Mondadori din Veneţia va avea loc începând cu orele 18, lansarea recentei antologii bilingve din opera sa. Titlul antologiei este Orfeo rinasce nell’amore (Făgăduindu-mă iubirii), selecţia şi traducerea în limba italiană aparţinând Olgăi Irimciuc. Volumul a apărut la începutul acestui an la editura Graphe.it din Perugia, fiind publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul „Translation and Publication Support Programme”. Invitatul de onoare al manifestării va fi doamna Raisa Vieru, soţia poetului.
Sambata, 20 februarie, incepand cu ora 18, Palatul Ghika va gazdui Budapest-Bucharest Guitar Summit, prima intalnire la varf de acest gen din Romania, dedicat chitaristilor si melomanilor deopotriva. Organizat la initiativa lui AG Weinberger, evenimentul ii va aduce in premiera la Bucuresti pe Tatrai Tibor si Gyarfas Istvan, doi dintre cei mai valorosi chitaristi de rock/blues si jazz ai Ungariei. Timp de aproape doua ore, iubitorii de muzica vor avea ocazia de a asista la un show spectaculos pe care AG Weinberger il va da in compania celor doi invitati ai sai de peste hotare. Concertul, care va imbina in premiera influentele celor doua culturi, reprezinta un omagiu adus chitarii, spun organizatorii.
Pe 23 martie la Sala Palatului - “Hoinarind printre amintiri”:Spectacolul vietii lui Florin Piersic la 50 de ani de cariera! "Hoinarind printre amintiri” se va constitui intr-un lant de memorii, dar si surprize, pe care prietenii lui de suflet, nume mari din lumea muzicii, teatrului si filmului romanesc sau oameni simpli care i-au taiat calea vietii, vor sa i le daruiasca pe parcursul a 4 ore intr-un cadru fastuos pe 23 martie la Sala Palatului.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.