DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.15 - 13.45
Revista TNR • Realizator: Domnica Ţundrea

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.45 - 14.00
Curs de limba franceza • Realizator Oana Georgiana Enachescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 februarie 2010

Un recital extraordinar Fryderyk Chopin susţinut de pianista Ilinca Dumitrescu şi violoncelistul Marin Cazacu va fi găzduit, astăzi, de Ateneul Român. Programul cuprinde: Mazurca în fa diez minor, op. 6 nr. 1; Mazurca în la minor op. 67 nr. 4; Fantaisie-Impromptu op. 66; Nocturna în do diez minor, op. 27 nr. 1; Poloneza în la major, op. 40 nr. 1; Polonaise-Fantaisie op. 61; Sonata în sol minor, op. 65, pentru violoncel şi pian. Manifestarea este organizată de Filarmonica George Enescu şi Institutul Polonez. Nume de prestigiu al artei interpretative româneşti, personalitate artistică de anvergură internaţională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat pe mari scene din Europa, SUA, Asia, Orientul Îndepărtat.

"Generation '89", menit să ofere tinerilor născuţi în anul 1989, din nouă state europene, o platformă de comunicare, va fi prezentat astăzi de Institutul Cultural Român la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene.
Evenimentul va avea loc de la ora 18.00 şi va fi urmat de proiecţia filmului "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", în regia lui Cătălin Mitulescu. Proiectul "Generation '89", desfăşurat sub patronajul scriitorului şi omului politic ceh Vaclav Havel, se adresează tinerilor născuţi în 1989 şi vizează crearea unei platforme de comunicare pe teme europene. Proiectul este dedicat tinerilor cetăţeni din nouă state europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria. Tinerii vor avea ocazia să vorbească atât despre experienţele trecute, cât şi despre aşteptările pe care le au ca actuali cetăţeni ai Uniunii Europene.

O expoziţie retrospectivă a pictorului Viorel Mărginean, prezentând lucrări realizate într-o carieră de mai bine de cincizeci de ani, majoritatea peisaje, poate fi admirată până pe 14 martie, la Galeria ArtSociety din Capitală. Concepută de Ruxandra Garofeanu şi Dan Hăulică, curatorii manifestării, aceasta cuprinde o selecţie de 60 de lucrări, aparţinând perioadelor majore de creaţie ale artistului.
Viorel Mărginean este unul dintre artiştii care şi-au edificat un loc în istoria recentă a picturii româneşti printr-o optică singulară asupra lumii, prin sensibilitatea receptivităţii faţă de sfera vegetalului şi consecvenţa cu care a aprofundat metaforele acesteia, prin îndelungata activitate expoziţională şi prin recunoaşterea sa de către critica de arta.

Romanul "Cruciada copiilor", de Florina Ilis, a apărut în ediţie franceză, cu titlul "La croisade des enfants", la Editions des Syrtes, în traducerea lui Marily le Nir.
Volumul a mai apărut, în 2009, în limba spaniolă, în traducerea lui Francisco Javier Marina, cu titlul "La Cruzada de los ninos", în limba maghiară, în traducerea Gabriellei Koszta, cu titlul "Gyerekek haboruja" şi, în 2007, în limba ebraică, la Nymrod Books. "Cruciada copiilor" încheie "Trilogia Cunoaşterii", proiectată de Florina Ilis încă din anul 1992.

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno va avea loc în perioada 4 - 14 august. În cadrul evenimentului regizorul elveţian Alain Tanner va primi un premiu onorific, Leopardul de Onoare. Alain Tanner, care a câştigat Leopardul de Aur la Locarno cu lungmetrajul său "Charles, Dead Or Alive/ Charles, mort sau viu", în 1969, este autorul unor filme de referinţă, precum "Les Annees Lumiere", "Une Flamme Dans Mon Coeur" şi "Fourbi". Alain Tanner este cel de-al treilea regizor elveţian care va primi Leopardul de Onoare, după Jean-Luc Godard şi Daniel Schmid.

„Istoriile periferiei. Mahalaua în romanul românesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu” constituie prima monografie romanescă a temei periferiei, un studiu original de critică literară, istorie şi sociologie. Joi, 4 februarie, începînd cu ora 18, va avea loc, la Clubul Ţăranului din capitală lansarea-dezbatere pornind de la volumul semnat de Georgiana Sârbu. Participă, alături de autoare: Rodica Zane, Simona Chiţan, Ovidiu Şimonca, Radu Aldulescu şi Vintilă Mihăilescu. Dezbaterea va fi însoţită de muzică lăutarească interpretată de maestrul Ion Ivanovici – prim solist violonist la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti şi Iustin Bacău la acordeon.

Dragoş Bucur, selectat în programul Shooting Stars de la Festivalul Internaţional de la Berlin reprezintă cea mai grozavă naţiune din circuitul festivalurilor de film din prezent, apreciază publicaţia de specialitate Variety. "Dragoş Bucur nu vine la Berlinală doar ca reprezentant al celei mai grozave naţiuni a momentului în circuitul festivalurilor de film, ci şi în calitate de vedetă, deoarece a apărut în câteva filme de succes ale noului val cinematografic românesc", se arată într-un material al Variety dedicat actorilor selectaţi în programul Shooting Stars al Festivalului de la Berlin. Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 13 - 15 februarie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Noel Gallagher, fostul chitarist şi compozitor al trupei Oasis, şi-a anunţat primul său concert solo de după destrămarea formaţiei cu care a devenit celebru. Muzicianul britanic urmează să participe la o gală de binefacere organizată de fundaţia Teenage Cancer Trust, informează site-ul BBC.
Acest eveniment va fi organizat la Royal Albert Hall din Londra, iar Noel Gallagher va cânta în zilele de 25 şi 26 martie. Printre ceilalţi artişti participanţi la această serie anuală de concerte caritabile se numără Arctic Monkeys, The Specials, Depeche Mode, JLS şi grupul Suede.
Noel Gallagher a fost principalul compozitor al trupei Oasis şi a asigurat vocea principală pentru unul dintre cele mai mari hituri ale grupului, intitulat "Don't Look Back In Anger".

Actorii Sandra Bullock, Sarah Jessica Parker, Ben Affleck şi John Travolta se numără printre nominalizaţii celei de-a 30-a ediţii a premiilor Zmeura de Aur, acordate celor mai proaste filme sau prestaţii actoriceşti, informează accesshollywood.com. Peliculele "Transformers: Răzbunarea celor învinşi" şi "Land of the Lost" au primit, ieri, câte şapte nominalizări la Zmeura de Aur, inclusiv la categoria "cel mai prost film al anului 2009". Starurile din aceste două filme, Megan Fox, respectiv Will Ferrell, au fost nominalizate la categoria "cea mai proastă interpretare feminină", respectiv "cea mai proastă interpretare masculină". Celelalte trei pelicule nominalizate la categoria "cel mai prost film al anului 2009" sunt comedia "All About Steve", cu Sandra Bullock, filmul de acţiune "G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei" şi comedia "Old Dogs/ Vechi tovarăşi", cu Robin Williams şi John Travolta. Sandra Bullock a fost nominalizată la categoria "cea mai proastă interpretare feminină", pentru rolul din comedia "All About Steve". Totuşi, actriţa americană a primit, luna aceasta, un premiu Globul de Aur pentru rolul din drama "The Blind Side" şi este considerată una dintre favoritele la nominalizările pentru Oscar, ce vor fi anunţate astăzi. Câştigătorii Zmeurei de Aur vor fi anunţaţi pe 6 martie, cu o seară înainte de gala Oscar, în timpul unei ceremonii care va avea loc la Los Angeles.

Potrivit unui studiu, bazat pe datele companiei de cercetare de piaţă Kantar Media, audienţele tuturor canalelor private din Spania au scăzut în luna ianuarie. Cele două posturi de televiziune publice spaniole sunt singurele din Spania care au înregistrat o creştere a audienţei în prima lună a anului, după ce conţinuturile publicitare au fost eliminate din programul radiodifuzorului de stat, potrivit FrancePress.. Publicitatea a fost scoasă integral din programele televiziunii publice spaniole, de la 1 ianuarie 2010. Pauzele publicitare din timpul programelor de la televiziunile spaniole sunt, în general, foarte lungi, astfel încât până şi advertiserii spanioli au denunţat, în ianuarie 2009, "saturaţia publicitară" de pe micile ecrane.

Centrul de Cultură şi Artă 'Constantin Brâncuşi' al municipiului Târgu-Jiu organizează, în perioada 17-18 februarie, concursul 'Brâncuşiana Copiilor', concurs adresat preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Elevii care doresc să participe la acest concurs trebuie să trimită, până pe 13 februarie lucrările lor la sediul Centrului de cultură. Cele mai bune dintre ele urmează să fie premiate după aprecierea unui juriu format din artişti plastici şi profesori de specialitate. Diplomele şi premiile acordate vor fi date după criterii de vârstă, dar şi ţinând cont de profilul fiecărei şcoli.
La concursul din 2009 au participat peste 450 de lucrări din 13 judeţe ale ţării, 80 dintre acestea fiind premiate.

Membrii orchestrei Live From Buena Vista: The Havana Lounge, înainte de a susţine ultima demonstraţie de muzică autentic cubaneză la Bucureşti, îşi fac încălzirea cu un mic turneu prin cele mai importante oraşe din Olanda. Turneul Live From Buena Vista: The Havana Lounge din Olanda, ce a debutat pe 26 ianuarie, nu este o simplă sinteză muzicală a istoriei cubaneze din anii '30 până în prezent, ci reprezintă un adevărat schimb cultural între popoare, show-urile din Olanda fiind îndelung aşteptate de componenţii grupului. Pe de altă parte, inclus în seria evenimentelor World Music Masters spectacolul, care va avea loc pe 12 februarie la Sala Palatului din Bucureşti, va reuni pe aceeaşi scenă elita muzicii cubaneze, avându-i cap de afiş pe carismaticii 'superbunici' Teresa Garcia Caturla şi Julio Alberto Fernandez.

Mâine, la ora 18,30 va avea loc la Roma, în Sala de Expoziţii a Accademiei di Romania, vernisajul expozitiei artistului Constantin Udroiu cu ocazia implinirii varstei de optzeci de ani. Mare maestru al artei bizantine, Constantin Udroiu este unul dintre cei mai prolifici artisti ai diasporei romane. Prin aceasta expozitie Accademia di Romania doreste sa il felicite pe artist pentru cariera sa artistica, pentru faptul ca a pastrat in opera sa un loc central icoanei bizantine si propriei românitati, in conditiile in care biografia sa a fost greu marcata de regimul comunist. La fel ca si in cazul maestrului Roman Vlad, caruia i-a dedicat cu succes un concert în februarie 2009, Accademia di Romania doreste sa aduca în faţa publicului italian, reprezentanţi de înaltă ţinută ai intelectualităţii şi lumii artistice româneşti din diaspora.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la Toronto se desfăşoară, de joi până pe 7 februarie, fiind deschisă de proiecţia filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, scris şi coregizat de Cristian Mungiu. Publicul cinefil de la Toronto va mai avea parte şi de filmele „Apocalipsa după şoferi” de Alexandru Solomon, „Hârtia va fi albastră” de Radu Muntean sau „Katalin Varga”, o coproducţie româno - britanică, în regia lui Peter Strickland.

În faţa încălzirii globale care ameninţă sporturile de iarnă, Vancouver 2010 vrea să ofere un model pentru viitoarele oraşe-gazdă, cu Jocuri verzi şi fără efect de seră, o ambiţie care lasă ecologiştii şi anti-olimpicii lipsiţi de obiectul contestaţiei. În timp ce mediul este din 1994 al treilea stâlp al Olimpismului, după sport şi cultură, 'ştim că lumea întreagă aşteaptă ca ţara noastră, Canada, să dea exemplu', declară Sebastien Theberge, purtător de cuvânt al comitetului organizator al Jocurilor Olimpice de la Vancouver. Astfel, spectatorii vor trebui să folosească transportul în comun, în special autobuze cu hidrogen. Spatiile pentru competiţie au fost gândite pentru a reduce cât mai mult impactul asupra mediului. Organizatorii spun că apele de ploaie de pe acoperişuri vor alimenta toaletele iar căldura reziduală rezultată de la fabricarea gheţii va încălzi clădirile. La Vancouver, oraşul de naştere a Greenpeace, ecologiştii organizaţiei internaţionale recunosc eforturile Comitetului organizator, dar speră ca viitoarele Jocuri Olimpice 'să se angajeze într-o reducere ambiţioasă a facturii de bioxid de carbon înainte ca ele să dispară, din cauza încălzirii globale'.

Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti organizează mâine de la ora 18.30, conferinţa în limba franceză Bernard Boutet de Monvel ou la naissance de l'art deco, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, care va avea loc la Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Bernard Boutet de Monvel, cunoscut astăzi pentru peisajele urbane deosebit de minuţioase ale New-York-ului realizate la sfârşitul anilor ‘20 şi la începutul anilor ’30, sau pentru tablourile pictate în Maroc în 1918, a fost, înainte de primul război mondial, portretist de succes al societăţii epocii (inclusiv al sportsman-ilor şi al personajelor dandy). Stéphane-Jacques Addade îşi propune să prezinte unul dintre aceste portrete realizat în 1909 în Place de la Concorde din Paris.

Primul proiect de "street-art" din ţară desfăşurat într-un muzeu are loc pânâ pe 14 februarie, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Evenimentul îmbină pictura, sculptura, pictura murală, fotografia şi muzica.
Iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal este prima de acest gen din România, urmând exemplul unuia dintre cele mai cunoscute muzee de artă contemporană din Europa, Tate Modern din Londra, se arată într-un comunicat. Potrivit sursei citate, îi are ca protagonişti pe aşanumiţii "Şoimii Şatrei", mai mulţi tineri care au ajuns din toată ţara la Sibiu, unde caută locuri "abandonate sau lipsite de identitate" în care să organizeze evenimente combinate de artă alternativă sau muzică electronică.
Ei sunt cunoscuţi pentru decorul spectacolului "Fela" la Teatrul 37 Arts din New York, competitor în anul 2008 la premiile Tony pentru Excelenţă în Teatru.

În cadrul proiectului Clubul de Arte pentru copii, organizat şi găzduit de Teatrul National de Operetă “Ion Dacian”, cu sprijinul ONG-ului “Ajutor Real”, s-a lansat concursul celor mai frumoase poezii din oraş. Cu aceasta ocazie, elevii claselor I-VIII, pot trimite texte pe adresa Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” din Bucureşti (cu mentiunea “pentru Clubul de Arte”) sau pe e-mail la adresa [email protected], până la data de 15 februarie. Poeţii talentati vor fi premiati iar creatiile alese vor face subiectul unei antologii a celor mai frumoase poezii din oras. Fondurile obţinute din vânzari vor fi destinate exclusiv unui program realizat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti in vederea incurajarii si dezvoltarii talentului literar de la varste mici.

Documentarul "Reconstrucţie", al regizoarei de origine română Irene Lusztig, va fi proiectat, pentru prima dată în România, în prezenţa autoarei, pe 12 februarie, la Seara de film de la Institutul Cultural Român (ICR) din Capitală. Proiecţia filmului va începe la ora 18 şi va fi urmată de o dezbatere la care participă Irene Lusztig şi criticul de film Adina Brădeanu.
Filmat în perioada 1998 - 1999, documentarul "Reconstrucţie" explorează, într-o perspectivă autoreflexivă, ramificaţiile micro-politice ale jafului petrecut în 1959 la Banca Naţională a României. Pe baza documentarului "Reconstituirea", realizat de Virgil Calotescu în 1960, a documentelor existente în Arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) - inaccesibile publicului la momentul realizării filmului - şi a confesiunilor membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescrie faptele dintr-o perspectivă personală, plasând-o în centrul poveştii pe Monica Sevianu, bunica sa maternă: singura femeie implicată în atacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor.

Teatrul de Comedie a lansat Concursul de comedie românească, ediţia a V-a. Piesele pentru concurs, texte de comedie românească inedite (care nu au mai fost publicate sau montate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic) vor fi tehnoredactate cu diacritice. Manuscrisele vor avea menţionat titlul, dar nu şi autorul. Cele 3 exemplare vor fi trimise într-un plic format A4 împreună cu un plic mai mic, sigilat, ce va avea scris în exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului. Materialele trimise pentru concurs nu se înapoiază. Data limită de trimitere a lucrărilor este 15 martie. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul GALEI COMEDIEI ROMÂNEŞTI ce va încheia festCO 2010 pe data de 22 mai.

Direcţia 5 face declaraţii de dragoste de Valentin s day, duminica 14 februarie la ora 19.30, la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele au fost puse deja in vanzare in magayinele de specialitatea iar pretul biletelor acestora variază intre 50 lei si 150 lei. Directia 5 va interpreta cele mai romantice cantece scrise pe parcursul carierei, intr-o emotionanta atmosfera special creata pentru aceasta ocazie. Evenimentul va coincide si cu lansarea albumului “Declaratie de Dragoste” ce va contine hit-uri ale formaţiei.

Muzeul Taranului Roman - cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, continuă şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura român actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste şi se organizeaza în fiecare lună, la Clubul Tăranului. Mâine, 3 februarie, de la ora 18:30, la Clubul Taranului, etnologii Carmen Mihalache si Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colectii si patrimoniu local. Moderatorul conferintei va fi Vintila Mihailescu, antropolog.

Poetele Angela Marinescu, Domnica Drumea şi Elena Vladareanu vor lectura din cele mai recente volume de poezie aparute anul trecut la editura Cartea Romaneasca- Probleme personale, Not for sale si, respectiv, spatiu privat, mâine de la ora 18. Evenimentul va avea loc la Orange concept store (Calea Victoriei 41, Bucureşti ) şi va fi moderat de Oana Boca, director de imagine al Editurii Polirom. „Elles Poetry” este un proiect initiat de Editura Cartea Romaneasca si Asociatia Art No More, care îşi propune să promoveze poezia contemporană româneacă, prin lecturi publice si discutii dezinhibate, desfăşurate în spaţii mai putin convenţionale.

Muzeul Naţional de Arta al Romaniei invită publicul joi, 4 februarie, de la ora 16 să ia parte la vizita cu ghidaj gratuit din cadrul expozitiei de gravura japoneza „ Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada - un mare gravor al scolii Utagawa”. Aceasta va fi susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei şi specialist in arta extrem orientală. Participarea, in limita celor 25 de locuri disponibile, se face pe baza de programare. Se plateste doar biletul de intrare în expozitie, fara taxa de ghidaj obisnuita. Deschisă pana in martie, expozitia cuprinde o selectie de saizeci si trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!