DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
16.30 - 17.30
Turnul lui Babel • Realizator Irina Hasnaş

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
17.30 - 18.30
Cine stie castiga • Realizator Andreea Ionescu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.30 - 19.00
Miorita • Realizator Anamaria Spataru

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

3 februarie 2010

Astăzi de la ora 18:30, la Clubul Taranului, etnologii Carmen Mihalache si Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colectii şi patrimoniu local. Expunerea, care va avea loc în cadrul Conferinţelor de la Şosea îl are ca moderator pe Vintila Mihailescu, antropolog. Muzeul Taranului Roman - cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, continuă şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste şi se organizeaza în fiecare lună, la Clubul Tăranului din Bucureşti.

Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti organizează astăzi de la ora 18.30, conferinţa în limba franceză Bernard Boutet de Monvel ou la naissance de l'art deco, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, care va avea loc la Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Bernard Boutet de Monvel, cunoscut astăzi pentru peisajele urbane deosebit de minuţioase ale New-York-ului realizate la sfârşitul anilor ‘20 şi la începutul anilor ’30, sau pentru tablourile pictate în Maroc în 1918, a fost, înainte de primul război mondial, portretist de succes al societăţii epocii (inclusiv al sportsman-ilor şi al personajelor dandy). Stéphane-Jacques Addade îşi propune să prezinte unul dintre aceste portrete realizat în 1909 în Place de la Concorde din Paris.

Poetele Angela Marinescu, Domnica Drumea şi Elena Vladareanu vor lectura din cele mai recente volume de poezie aparute anul trecut la editura Cartea Romaneasca- Probleme personale, Not for sale si, respectiv, spatiu privat, astăzi de la ora 18. Evenimentul va avea loc la Orange concept store (Calea Victoriei 41, Bucureşti ) şi va fi moderat de Oana Boca, director de imagine al Editurii Polirom. „Elles Poetry” este un proiect initiat de Editura Cartea Romaneasca si Asociatia Art No More, care îşi propune să promoveze poezia contemporană româneacă, prin lecturi publice si discutii dezinhibate, desfăşurate în spaţii mai putin convenţionale.

Muzeul Naţional de Arta al Romaniei invită publicul mâine, de la ora 16 să ia parte la vizita cu ghidaj gratuit din cadrul expozitiei de gravura japoneza „ Imagini ale lumii trecatoare. Kunisada - un mare gravor al scolii Utagawa”. Aceasta va fi susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei şi specialist in arta extrem orientală. Participarea, in limita celor 25 de locuri disponibile, se face pe baza de programare. Se plateste doar biletul de intrare în expozitie, fara taxa de ghidaj obisnuita. Deschisă pana in martie, expozitia cuprinde o selectie de saizeci si trei de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.

Femeile folosesc mai multe zone din creier pentru "descifrarea" glumelor şi preferă umorul mai sofisticat, având nevoie de mai mult timp pentru a înţelege glumele bune, pe care, însă, le savurează mai mult decât bărbaţii, potrivit unui studiu citat de ediţia online a cotidianului The Times. La studiu, care a fost realizat de cercetătorii de la Stanford University din California, SUA, au participat zece femei şi zece bărbaţi, care au fost analizaţi cu ajutorul tehnologiei numite imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională. Astfel, cercetătorii puteau urmări pe un scanner felul în care reacţiona creierul unui subiect în timp ce acestuia i se arătau 70 de desene alb-negru, mai mult sau mai puţin comice. La fiecare desen, cercetătorii puteau observa cât îi lua unui subiect să înţeleagă gluma, iar acesta trebuia să evalueze fiecare glumă în parte. Experimentul a demonstrat că femeile aveau o activitate cerebrală mai intensă decât bărbaţii în cortexul prefrontal, zonă asociată interpretării limbajului şi proceselor analitice în profunzime. Femeile aveau nevoie, în medie, de ceva mai mult timp să înţeleagă glumele cu adevărat amuzante, dar se bucurau mai mult de ele.

Lungmetrajele "Avatar", "The Blind Side", "Precious", "District 9", "An Education", "The Hurt Locker", "Inglorious Bastards", "Up", "A Serious Man" şi "Up in the Air" au fost producţiile nominalizate la premiul Oscar pe anul 2010, la categoria "cel mai bun film". Nominalizările au fost anunţate ieri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Los Angeles, ale cărei gazde au fost actriţa Anne Hathaway şi Tom Sherak, preşedintele Academiei americane de film. Producțiile "Avatar", în regia lui James Cameron, şi "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow, au primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2010, fiecare din ele fiind nominalizate la nouă categorii.

Sandra Bullock, Meryl Streep, Carey Mulligan, Helen Mirren şi Gabourey 'Gabby' Sidibe au fost propuse la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal. Sandra Bullock a fost nominalizată pentru rolul din "The Blind Side", Carey Mulligan - "An Education", Meryl Streep - "Julie şi Julia", Helen Mirren - "The Last Station" şi Gabourey "Gabby" Sidibe pentru rolul din "Precious".

Quentin Tarantino, Kathryn Bigelow, Jason Reitman, James Cameron, Lee Daniels au fost nominalizaţi la premiul Oscar pentru cea mai bună regie. Quentin Tarantino a fost nominalizat pentru filmul "Inglourious Basterds", Lee Daniels - "Precious", James Cameron - pentru "Avatar", Jason Reitman - pentru "Up in the Air" şi Kathryn Bigelow - pentru "The Hurt Locker".

Jeff Bridges, George Clooney, Morgan Freeman, Colin Firth şi Jeremy Renner au fost nominalizaţi la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Jeff Bridges a fost nominalizat pentru rolul din "Crazy Heart", George Clooney, pentru cel din "Up in the Air", Colin Firth - "A Single Man", Morgan Freeman - "Invictus" şi Jeremy Renner - "The Hurt Locker". Premiile Oscar vor fi decernate pe 7 martie, în cadrul unei gale care va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles.

Fundaţia Principesa Margareta a României invită tinerii muzicieni şi artişti plastici să aplice, până pe 15 februarie, la cele 20 de burse de studiu "Tinere talente" pe care le oferă. Programul susţine şi promovează tineri artişti din familii cu venituri mici, ce nu îşi pot dezvolta potenţialul din cauza lipsurilor materiale. În 2010, vor putea accesa aceste burse zece muzicieni şi zece artişti plastici. Aplicanţii pot fi copii şi tineri, cu vârsta între 14 şi 24 de ani, care studiază în Bucureşti la liceele, universităţile şi şcolile de muzică şi arte plastice şi care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. Fiecare bursă de studiu este de până la 2.000 de euro pe an şi este menită să acopere costurile materialelor şi instrumentelor necesare, taxe pentru participare la cursuri, concursuri. Totodată, bursierii vor participa la o tabără de creaţie, unde vor pregăti un proiect artistic/ spectacol interdisciplinar pe o temă dată.

Muzeul de Istorie Naturală Brukenthal din Sibiu vernisează mâine o expoziţie inedită, 'El şi ea în lumea vie', prezentând exemplare din 90 de specii de plante, animale şi păsări, unele cu o vechime mai mare de două secole. Muzeografii au avut nevoie de toate documentele din depozit pentru a stabili originea exponatelor.
Manifestarea 'El şi ea în lumea vie' va putea fi vizitată începând de mâine până în luna martie. Pentru a sărbători Dragobetele în natură, muzeografii au hotărât să refacă perechi de fluturi, gândaci, amfibieni, reptile, peşti, păsări, mamifere, dar şi plante, într-o expoziţie în premieră.

Consultantul media Mario Garcia a declarat într-o dezbatere, la Bucureşti, că principala problemă a ziarelor din România este modul în care prezintă informaţiile, atât din punctul de vedere al conţinutului, cât şi din perspectiva layout-ului. Mario Garcia, expert în design de publicaţii print şi online, a susţinut, ieri, la Centrul Cultural American din Bucureşti, o prezentare şi o dezbatere despre viitorul presei scrise şi despre presa scrisă versus media online. La modul general, el a ţinut să accentueze faptul că nu există riscul ca presa scrisă să dispară. "Niciun mediu nu omoară alt mediu. Mario Garcia a vorbit şi despre priorităţile presei scrise în 2010. Astfel, el a precizat că presa scrisă ar trebui să se concentreze asupra modului în care sunt spuse poveştile într-o lume a platformelor multiple.

Liga Scriitorilor din România a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel, canonizarea poetului Mihai Eminescu ca sfânt în calendarul ortodox român. Într-o scrisoare adresată Patriarhului Daniel, Liga Scriitorilor din România spune că speră că propunerea "va găsi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a-l aşeza pe Mihai Eminescu la locul cuvenit în calendarul Sfinţilor Ortodocşi Români". Potrivit reprezentanţilor Ligii, Eminescu merită canonizat din mai multe motive, printre care se numără şi faptul că din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet şi aflate la Academia Română "răzbate spiritul naţional-ortodox".

Expoziţia "Obiceiul Lolelor din Agnita. Trecut şi prezent", care include elemente tradiţionale ale obiceiului breslelor de meşteşugari din Agnita, sigilii de breaslă şi obiecte de patrimoniu, va fi deschisă, de vineri, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus" din Sibiu. Obiectele redau istoria obiceiului practicat până în 1990 de către locuitorii din Agnita - înmânarea lăzii de breaslă "Ladeforttragen", desfăşurarea paradei, rolul "Lolelor" în cadrul alaiului.
Expoziţia este completată prin imagini de arhivă, fiind reconstituit un interior săsesc din secolul al XIX-lea, specific oraşului Agnita, şi replici ale elementelor paradei aparţinând Asociaţiei "Breasla Lolelor" din Agnita. Vernisajul expoziţiei va avea loc, vineri, la ora 13.00, la sediul Muzeului "Franz Binder" din Piaţa Mică. Evenimentul va fi urmat de proiecţia unor filme documentare, care prezintă obiceiul "Lolelor".

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Academia Română organizează astăzi seminarul '10 ani de nanoştiinţă şi nanotehnologie'. Evenimentul este prilejuit de aniversarea a 10 ani de la prima dezbatere publică organizată în România privind domeniul nanotehnologiilor. Seminarul se va desfăşura la sediul Bibliotecii Academiei Române şi va avea caracterul unui forum pentru schimb de experienţă între diverse colective cu rezultate concrete în domeniu şi va evidenţia bune practici în cercetare, educaţie, inovare, infrastructuri şi participarea la proiecte europene şi internaţionale.

"Batman şi Robin", cu George Clooney în rol principal, a fost votat cel mai prost film din toate timpurile, într-un sondaj realizat de revista Empire. Lungmetrajul din seria "Batman" a fost regizat de Joel Schumacher, care a ales să îl înlocuiască pe Val Kilmer cu George Clooney, în rolul misteriosului supererou. Filmul a fost lansat în 1997. În ciuda succesului de box office, pelicula, care a avut un buget de 90 de milioane de lire sterline, a fost criticată atât pentru scenariu, cât şi pentru modul în care au fost prezentate personajele. Clooney a recunoscut, la început, că filmul nu era foarte bun, dar a spus că nu regretă că a jucat în acesta."Batman şi Robin" a primit de trei ori mai multe voturi decât lungmetrajul aflat pe locul doi, "Battlefield Earth", cu John Travolta. Pe locul al treilea s-a clasat "Gurul dragostei/ The Love Guru".

Deputaţii din Comisia de cultură au respins, ieri, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă a deputatului Daniel Bărbulescu privind instituirea zilei de 21 mai ca "Zi naţională a portului popular". O decizie finală în acest sens va fi luată de plen. La dezbaterile din Comisie deputatul Mădălin Voicu a argumentat că i se pare nefondată propunerea deputatului PDL. La rândul său, deputatul PSD Victor Socaciu a menţionat că propunerea legislativă i se pare "puţin exagerată".

Expoziţia de costume şi obiecte de epocă "RETROmania. Eleganţe româneşti 1850 - 1947", organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va fi vernisată sâmbătă, în prima zi a Carnavalului de la Veneţia din acest an. Manifestarea va fi prezentată la Muzeul Palatului Mocenigo - Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului din Veneţia, până pe 7 martie. Exponatele fac parte din colecţia de costume şi obiecte aparţinând Adinei Nanu. Colecţia cuprinde ţinute autentice şi inedite, culte şi populare, din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum şi obiecte care recreează atmosfera fiecărei epoci. Pe lângă piesele vestimentare care provin din colecţia familiei Nanu, colecţia "Retro" cuprinde obiecte care au aparţinut unor rude sau prieteni, printre care s-au aflat personalităţi ca Vasile Alecsandri, Sabin Popp şi Ligia Macovei. Carnavalul de la Veneţia va avea loc în acest an între 6 şi 16 februarie.

Lungmetrajul "Din Paris, cu dragoste", cu John Travolta şi Jonathan Rhys Meyers în rolurile principale, va avea premiera pe marile ecrane româneşti la sfârșitul acestei săptămâni. Cu un scenariu semnat de Luc Besson, "Din Paris, cu dragoste" este un thriller exploziv, din care nu lipsesc replicile inteligente şi pline de umor. În prim plan este prezentat asistentul personal al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Franţa, James Reece, care duce o viaţă de invidiat la Paris. Cu o superbă franţuzoaică pe post de iubită, adevărata lui pasiune rămâne slujba sa de începător din cadrul CIA. Tot ce îşi doreşte acum James este să ajungă un agent în toată regula şi să aibă parte de cât mai multă acţiune şi adrenalină.

Actorul canadian Jim Carrey şi actorul scoţian Ewan McGregor au primit, la începutul săptămânii, la Paris, decoraţiile de cavaleri ai Ordinului Artelor şi Literelor din partea ministrului francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, care a salutat în aceştia "cele două feţe ale geniului unui actor". Ministrul l-a comparat pe actorul canadian cu filosoful francez Denis Diderot, care "a fost interesat de naturile explozive, eruptive, creative, mimetice, transformiste", aşa cum este personalitatea lui Jim Carrey. Referindu-se la Ewan McGregor, ministrul francez a declarat că actorul scoţian încarnează cealaltă faţă a personalităţii unui actor - partea profundă a forţei -, o evidentă aluzie la rolul acestuia din trilogia "Războiul stelelor".

Un peisaj semnat de Gustave Klimt, ascuns de nazişti în 1938, în Austria, şi despre existenţa căruia nu s-a mai ştiut nimic timp de câteva decenii, evaluat la o sumă de aproape 18 milioane de lire sterline, va fi scos la licitaţie la Londra de casa Sotheby's. Evenimentul va avea loc astăzi. Tabloul lui Klimt - "Church in Cassone - Landscape with Cypresses" - este un peisaj luminos care reprezintă un punct de cotitură în creaţia artistului şi a fost ţinut ascuns de proprietari în 1938, când naziştii au anexat Austria, dispărând apoi pentru mai multe zeci de ani. La licitaţia, organizată de Sotheby's, vor mai fi prezentate "Pichet et fruits sur une tabel" - natură moartă de Cézanne - şi "L'Homme qui marche I" - o sculptură în mărime naturală de Giacometti, fiecare evaluate la peste 10 milioane de lire sterline.

Înscrierile la cea de-a zecea ediţie a Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România, în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, au început. Concursul este unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate şi derulate de HBO România, devenind deja o tradiţie. Tot o tradiţie o reprezintă, deja, organizarea concursului în parteneriat cu cel mai important eveniment de film din România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ce se va desfășura, anul acesta, între 28 mai şi 6 iunie. O parte dintre câştigătorii ediţiilor anterioare ale concursului lansat de HBO România s-au afirmat în scurt timp nu doar la nivel naţional, ci şi în străinătate. Şi anul acesta se va folosi, pentru înscrierea scenariilor, site-ul hbo.ro

Muzicienii Philippe Graffin şi Claire Desert vor susţine, mâine, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, un recital, în cadrul seriei de concerte organizate de ICR la invitaţia Societăţii Enescu din capitala Marii Britanii. Programul cuprinde Sonata în D minor de Schumann, Sonata în G major şi Tzigane de Ravel, Impressions d'Enfance Op 20 de Enescu. Philippe Graffin cântă la o vioară Domenico Busano, fabricată la Veneţia, în 1730, stilul distinct şi concertele extraordinare susţinute până acum plasându-l printre cei mai apreciaţi violonişti francezi. Claire Desert a fost admisă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică de la Paris la vârsta de 14 ani şi a câştigat premiul I pentru pian şi muzică de cameră la clasa profesorilor Ventislav Yankoff şi Jean Hubeau.

Documentarul "Reconstrucţie", al regizoarei de origine română Irene Lusztig, va fi proiectat, pentru prima dată în România, în prezenţa autoarei, pe 12 februarie, la Seara de film de la Institutul Cultural Român din Capitală. Proiecţia va începe la ora 18.00 şi va fi urmată de o dezbatere la care participă Irene Lusztig şi criticul de film Adina Brădeanu. Filmat în perioada 1998 - 1999, documentarul "Reconstrucţie" explorează, într-o perspectivă autoreflexivă, ramificaţiile micro-politice ale jafului petrecut în 1959 la Banca Naţională a României. Pe baza documentarului "Reconstituirea", realizat de Virgil Calotescu în 1960, a documentelor existente în Arhiva Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii - inaccesibile publicului la momentul realizării filmului - şi a confesiunilor membrilor propriei familii, Irene Lusztig rescrie faptele dintr-o perspectivă personală, plasând-o în centrul poveştii pe Monica Sevianu, bunica sa maternă: singura femeie implicată în atacul băncii şi unica supravieţuitoare a evenimentelor.

Duke Ellington Orchestra, unul dintre cele mai celebre big band-uri din lume, revine la Bucureşti, pe 25 aprilie. Recitalul de la Sala Palatului al Duke Ellington Orchestra se va desfăşura sub bagheta lui Paul Mercer Ellington. Biletele pentru concert au preţuri cuprinse între 80 şi 250 lei şi vor putea fi cumpărate de pe eventim.ro. Duke Ellington, ducele jazz-ului, un "talent suprem" aşa cum îl numea criticul muzical Alistair Cooke în 1983, este părintele a numeroase inovaţii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical, fără cuvinte, punând accentul pe contrastul dintre note înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"; este unul dintre pionierii jazz-ului şi, alături de Louis Armstrong, a contribuit la transformarea acestui stil de muzică dintr-o formă de divertisment într-o reală expresie artistică.

Teatrul Thalia din Hamburg, una dintre cele mai importante instituţii de profil din Germania, propune spectatorilor să plătească ce sumă doresc pentru o reprezentaţie. Și asta cu scopul de a îşi testa grila de tarife. Astfel, cei care doresc să vadă spectacolul "Nathan Înţeleptul", după Gotthold Ephraim Lessing, din această seară, au posibilitatea să îşi rezerve un loc la preţul pe care îl aleg ei înşişi.
În practică însă, nimeni nu a făcut acest lucru şi sunt mulţi care întreabă cât ar costa în mod normal biletul, înainte să se decidă asupra unui preţ. Un obişnuit al instituției a plătit chiar 180 de euro. Însă media preţurilor plătite pentru cele 417 locuri deja rezervate, din 1.000 cât are teatrul, este de 13,11 euro, încadrându-se în grila de tarifare a teatrului, deşi preţurile variază mult în funcţie de tipul de spectacol.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!