DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
17.50 - 18.00
A fost odata ca niciodata • 'Moş Ion Roată şi Vodă Cuza' de Ion Creangă

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.00 - 18.10
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
18.10 - 18.30
Jocul cu margelele de sticla • Secolul XX în muzică. Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

5 februarie 2010

Spectacolele "Muzicanţii din Bremen" şi "Pulcinella şi Măgarul diavolului" vor fi jucate, astăzi la Teatrul de Păpuşi "Puck", din Cluj-Napoca, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţare. Teatrul de Păpuşi "Puck" a fost deschis în anul 1950, iar multe din titlurile importante montate de-a lungul timpului au avut versiuni jucate atât în limba română, cât şi în limba maghiară. Numeroasele participări la festivaluri naţionale şi internaţionale au adus artiştilor Teatrului "Puck" importante premii şi nominalizări.
Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi "Puck" este alcătuit din 26 de titluri de spectacole pentru copii. Din 2006 continuă însă şi programul "Nocturne", cu spectacole adresate adulţilor.

Mâine, Institutul Cultural Român de la Lisabona inaugurează la Muzeul de Arheologie şi Etnologie din Setúbal expoziţia fotografică de arhitectură Art Nouveau în România. Expoziţia a fost deja vernisată în capitala portugheză, în iulie 2009, în prezenţa curatorului, Prof. Univ. Dr. Arh. Sorin Vasilescu, iar la solicitarea partenerilor portughezi, aceasta va fi inaugurată şi în oraşul Setúbal. Evenimentul va cuprinde şi vizionarea câtorva scurt-metraje semnificative pentru diversitatea arhitecturală a României, înfăţişând monumente din Bucureşti, Braşov, Bucovina, Sibiu, Moldova, Valahia, Transilvania, Oltenia.

Bucureştiul va găzdui între 8 februarie şi 7 martie un festival original de flamenco, organizat de Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România. Spectacolele vor avea loc la Teatrul Odeon, Ateneul Român, Sala Radio şi Cinematograful Elvire Popesco. Începutul festivalului va fi marcat prin spectacole susţinute de trupa condusă de dansatoarea Yolanda Osuna Linares. Următorul reper al festivalului va fi 16 februarie, la Ateneul Român, unde publicul va întâlni versiunea « clasică » a muzicii flamenco, în versiunea ansambului de muzică de cameră “La Maestranza”. Jazz-ul flamenco va fi prezent în două seri, pe 22 şi 23 februarie, la Sala Radio iar chitara flamenco este prezentată în concert la Sala mică a Ateneului Român în serile de 27 şi 28 februarie şi la Teatrul Odeon, în seara de 1 martie, prin recitalul lui Javier Conde. Finalul festivalului va fi rezervat cinematografiei, în 5, 6 şi 7 martie urmând a fi prezentate la Cinema « Elvire Popesco » un ciclu de filme regizate de Carlos Saura, prezentat chiar de Carlos Saura, simbol al cinematografiei spaniole din a doua jumătate a secolului XX.

Pelicula "Avatar" nu va beneficia de tehnologia 3D pentru versiunea sa pe DVD şi ar putea avea o continuare, a anunţat Rupert Murdoch, şeful News Corporation, informează AFP. Rupert Murdoch a explicat că tehnologia 3D nu este încă suficient de dezvoltată pentru ca pelicula să poată fi văzută în variantă tridimensională la domiciliu. El nu a exclus însă lansarea ulterioară a unei noi versiuni de DVD care să includă filmul 3D. Murdoch a anunţat că NewsCorp nu a încasat încă beneficii de pe urma filmului lui James Cameron, spunând însă că "60% din profituri vor veni în următoarele şase luni", în special după lansarea DVD-ului. Cu nouă nominalizări la Oscaruri, filmul este deja cel mai profitabil din istoria cinematografiei, cu încasări de peste 2 miliarde pe plan mondial.

Brian Johnson, solistul trupei rock australiene AC/DC, a transmis un mesaj tuturor starurilor rock din lume, cerându-le să nu mai ţină discursuri despre caritate în timpul concertelor pe care le susţin, informează Reuters. Într-un interviu acordat publicaţiei australiene The Daily Telegraph, Brian Johnson a declarat că oamenii care vin la concertele rock nu îşi doresc ca personalităţi precum Bono sau Bob Geldof să urce pe scenă şi să le ceară să se gândească la copiii înfometaţi din lumea a treia. El a adăugat că trupa sa preferă să facă acte de caritate într-o manieră privată: "E foarte bine să faci acte de caritate, însă nu trebuie neapărat să le faci la un post de televiziune ca să te vadă lumea întreagă". Comentariile lui Brian Johnson apar în perioada în care AC/DC se pregăteşte să pornească, săptămâna viitoare, în primul turneu australian al grupului din ultimii nouă ani. Trupa AC/DC va concerta şi în România, pe 16 mai, în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Ministrul Culturii a vorbit despre nevoia de modificare a Legii bibliotecilor din 2002, relansarea achiziţiilor pentru biblioteci şi stabilirea unei strategii pentru demararea unei acţiuni de digitalizare a creaţiei contemporane. Kelemen Hunor a participat, ieri, la o dezbatere la sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cu ocazia vizitei în România a lui Deborah Jacobs, director al Global Libraries Initiative, program al Fundaţiei Bill & Melinda Gates, care finanţează cu 26,9 milioane de dolari dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România, prin programul Biblionet, desfăşurat până în 2014. Discuţia s-a axat pe rolul bibliotecii în dezvoltarea comunităţii. Kelemen Hunor a remarcat în deschiderea dezbaterii că bibliotecile publice au avut de suferit enorm imediat după Revoluţie, atât din punct de vedere financiar, cât şi al resurselor umane.

Un spectacol eveniment, cu unul dintre cele mai atractive titluri verdiene - 'Aida' va fi dedicat, mâine, mezzo-sopranei Veronica Gârbu, la aniversarea a 60 de ani, de Opera Naţională Bucureşti. Iubitorii de operă vor avea din nou ocazia să-i asculte pe tenorul Daniel Magdal, un oaspete frecvent al ONB, care va interpreta rolul Radames, şi pe mezzo-soprana Andrada Naş, care va interpreta personajul Amneris. Rolul titular al operei va fi interpretat de soprana Mariana Colpoş, alături de care vor evolua alţi artişti îndrăgiţi de public: baritonul Eugen Secobeanu, basul Horia Sandu, soprana Dorina Cheşei şi tenorul Valentin Racoveanu. Soliştii baletului vor fi Mădălina Slăteanu, Mugur Valsami şi Magdalena Rădulescu.
De asemenea, îşi vor da concursul orchestra, corul ONB, pregătit de maestrul Stelian Olariu, şi ansamblul de balet. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Iurie Florea.

Societatea Română de Radiodifuziune vrea să se extindă în Republica Moldova, astfel încât şi populaţia moldoveană să recepteze în condiţii cât mai bune emisiunile difuzate de posturile Radioului Public. În acest sens, Consiliul de Administraţie al SRR a analizat, în şedinţa din 25 ianuarie, un Raport privind discuţiile cu autorităţile din Republica Moldova referitoare la dezvoltarea prezenţei programelor Radio România în această zonă. În prezent, programe ale Radio România Actualităţi sunt retransmise în Republica Moldova prin intermediul postului de radio Vocea Basarabiei.

Teatrul Clasic ''Ioan Slavici'' prezintă, la acest final de săptămână, două reprezentaţii cu piesa de teatru contemporan ''Totul despre femei'', spectacolul urmând să fie jucat în fiecare din cele două reprezentaţii, de altă distribuţie.
''Totul despre femei'' este un text care aparţine scriitorului croat Miro Gavran şi care se bucură de un foarte mare succes pe scene din întreaga lume, piesa fiind pusă pentru prima oară în scenă în România, la Arad, de regizorul Felix Crainicu. Astfel, pe scena Sălii Studio vor urca astăzi actriţele Adriana Ghiniţă, Dorina Darie Peter şi Liliana Balica, iar mâine va fi rândul Angelei Varjasi, Marianei Tofan şi Roxanei Sabău, fiecare distribuţie prezentând, de fapt, câte un spectacol diferit.
Duminică, pe scena Sălii mari, instituţia va prezenta piesa ''Turandot'', spectacol inspirat din dramaturgia clasică şi realizat de regizorul Chris M. Nedeea după Carlo Gozzi, în versiunea scenică a lui Ioan Peter.

O sculptură din bronz realizată de Alberto Giacometti, intitulată "L'Homme qui marche I", a devenit, săptămâna aceasta, cea mai scumpă operă de artă vândută la o licitaţie publică. Lucrarea a fost adjudecată pentru suma de 104,32 milioane de dolari, a anunţat casa Sotheby's din Londra. Precedentele recorduri au fost deţinute de tablouri. Recordul absolut pentru o operă de artă este deţinut de pictura "No 5, 1948", de Jackson Pollock, vândută pentru 140 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii, în 2006, în urma unei tranzacţii private.

Festivalul Primăverii se va desfăşura între 11 februarie şi 8 martie, la Galeria Dalles din Capitală, unde vor fi marcate cele trei sărbători ale acestui anotimp - Sfântul Valentin, Dragobetele şi Mărţişorul. Cele trei evenimente vor fi celebrate sub un concept nou - "verde" -, care să le ofere bucureştenilor bucuria tradiţiei, a reînvierii naturii şi a dragostei, sărbătorită româneşte, dar şi în stil american.
Festivalul Primăverii propune vizitatorilor o mare expoziţie cu vânzare de tradiţionale mărţişoare şi felicitări realizate manual de artişti plastici, aranjamente florale şi cadouri pentru cei îndrăgostiţi: bijuterii, cosmetice, cărţi, dulciuri, ceaiuri aromate şi multe cadouri surpriză. Intrarea la eveniment este liberă.

Chris Rea, care, mâine, va concerta la Sala Palatului din Capitală, va veni în România însoţit de familia sa, solicitând linişte şi discreţie pe toată durata şederii sale în ţară. Rafinamentul din concertele sale îi este specific artistului şi în spatele scenei, Rea neavând deloc pretenţii exagerate în ceea ce priveşte modul în care doreşte să fie întâmpinat în România, susţin organizatorii show-ului. Echipa artistului a solicitat ca în culise să fie pregătite mai multe sortimente de ciocolată şi fructe proaspete, de restul meniului ocupându-se proprii bucătari, care îl însoţesc pe Rea pe toată durata turneului. Pentru spectacolul de mâine, accesul pentru public în Sala Palatului se va face începând cu ora 19.00. Tânărul chitarist Paul Casey va deschide seara în jurul orei 20.00, urmând ca după o scurtă pauză să urce pe scenă Chris Rea.

Spectacolul 'Scrisori de dragoste', regizat de Mircea Cornişteanu, cu actorii Mircea Albulescu şi Ileana Stana Ionescu în distribuţie, va fi prezentat publicului bucureştean pe 9 martie, la Palatul Naţional al Copiilor. 'Scrisori de dragoste' este o comedie romantică despre povestea de o viaţă a două personaje aflate în căutarea fericirii. Andrew Makepeace Ladd al Treilea şi Melissa Gardner care, deşi au familii separate, reuşesc să guste din aroma fericirii supreme prin intermediul unei legături amoroase menţinute prin scrisori. Tichetele la spectacol sunt disponibile în punctele de vânzare ale Agenţiei VreauBilet, la Palatul Naţional al Copiilor şi online prin vreaubilet.ro. Preţul unui bilet variază, în funcţie de categoria de loc, între 30 şi 40 de lei.

Muzeul 'Casa Cuza Vodă' din Galaţi găzduieşte astăzi, vernisajul expoziţiei itinerante 'Un viciu istoric'. Manifestarea, care va putea fi vizitată până în luna aprilie, prezintă publicului un patrimoniu valoros compus dintr-o categorie de piese aparte, a căror evoluţie este strâns legată de cea a viciului - fumatul. Pipele, trabucurile, narghileaua, ciubucul, vasele pentru depozitat tutunul, confecţionate din diverse materiale precum lutul, porţelanul sau spuma de mare, pot fi considerate adevărate opere de artă, aflate în colecţiile muzeelor din ţară.
Iniţiativa acestui demers expoziţional aparţine Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Naţional Secuiesc, Muzeul Judeţean Satu Mare.

Piesa "Down Under" a trupei australiene Men at Work - care a avut un mare succes în discotecile anilor '80 - plagiază un celebru cântec pentru copii, formaţia urmând să plătească despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor. Judecătorul federal Peter Jacobson a considerat că nu este întâmplătoare asemănarea între piesa "Down Under" şi cântecul popular australian "Kookaburra", cântat copiilor de multe decenii în Australia. Marion Sinclair este autoarea cântecului "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree", ale cărui drepturi de autor au fost achiziţionate de societatea Larrikin în 1990. Justiţia australiană a decis că societatea Larrikin are dreptul să ceară despăgubiri, al căror cuantum nu a fost deocamdată stabilit, din partea grupului Men at Work şi trusturilor Sony BMG şi EMI. O nouă şedinţă care va analiza modalităţile de plată a acestor despăgubiri va avea loc pe 25 februarie.

Muzeul Ţăranului Român sărbătoreşte 20 de ani de activitate cu un concurs pentru vizitatori. Publicul este invitat să viziteze, de astăzi şi până pe 12 februarie, Muzeul Ţăranului Român şi să caute obiectul de partid ascuns printre lucrurile ţăranului. Intrarea este gratuită. Muzeul Ţăranului Român din Capitală, înfiinţat pe 5 februarie 1990, a preluat o clădire ocupată încă de exponatele comuniste ale Muzeului Partidului. Şantierul din anii 1990 a îndepărtat urmele comuniste, făcând loc lucrului ţărănesc. Pentru prima dată, obiectele comuniste revin în expoziţia permanentă sub forma unor intervenţii care contrastează sau, dimpotrivă, mimează obiectele ţărăneşti.

Balul Operei Române va aduce în faţa publicului vineri, 19 februarie, o fantezie muzical-coregrafică sub titlul ''Tinereţea Operei'', semnată de organizatorul evenimentului, Matei Miko, şi de regizorul Emil Strugaru. Clujenii se vor putea delecta ascultând creaţii de Rossini, Donizetti, Verdi, Leoncavallo, Bizet, Pablo Sarasate şi Gerry Bock, interpretate de Orchestra şi Corul Operei Române sub bagheta dirijorului Adrian Morar şi a maestrului de cor Vladimir Popean.
Invitalul special al serii va fi baritonul Marian Pop. Ansamblul de Balet al Operei şi soliştii Mazura Misawa, Daniela Drăguşin şi Lucian Băcoiu vor evolua în coregrafia maeştrilor Adrian Mureşan şi Dan Orădan. Scenografia spectacolului aparţine Carmencitei Brojboiu.

HBO România va difuza, în noaptea de 7 spre 8 martie, de la ora 3.00, gala de decernare a premiilor Oscar, în direct şi în exclusivitate, în varianta originală, nedublată. Ceremonia va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles. Gazdele galei de anul acesta vor fi Alec Baldwin şi Steve Martin. Nominalizările la premiile Oscar 2010 au fost anunţate marţi, într-o conferinţă de presă, la Los Angeles, de actriţa Anne Hathaway şi preşedintele Academiei de film americane Tom Sherak. Lungmetrajele "Avatar", în regia lui James Cameron, şi "The Hurt Locker", în regia lui Kathryn Bigelow, au primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar 2010, fiecare din ele fiind nominalizate la nouă categorii.

Brendan Perry, figură emblematică a eclectismului modern şi totodată jumătatea masculină a legendarului grup Dead Can Dance, va concerta pentru prima dată în România, pe 29 martie, la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele sunt disponibile online la MyTicket.ro, în reţelele Diverta, librăriile Cărtureşti şi Sala Palatului. Brendan Perry s-a născut la Londra, pe 30 iunie 1959, din mamă irlandeză şi tată englez, fiind un foarte bun multi-instrumentist, dar şi solist vocal. A devenit cunoscut pe plan mondial datorită carierei sale de peste 16 ani alături de Lisa Gerard în trupa Dead Can Dance. Împreună, au vândut peste două milioane de albume în întreaga lume.

Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor", de Tim Burton, va avea parte de o premieră regală la Londra, pe 25 februarie, când pe covorul roşu sunt aşteptaţi Charles, prinţul de Wales, şi soţia sa Camilla, alături de actorii Johnny Depp, Anne Hathaway şi Helena Bonham Carter. Tim Burton va prezenta ecranizarea acestei celebre poveşti la The Prince's Foundation for Children & the Arts, în beneficiul acestei fundaţii create în scopul de a face arta o parte importantă şi plăcută din viaţa fiecărui copil. Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor" este o interpretare gotică a poveştilor lui Lewis Carroll "Alice în Ţara Minunilor" şi "Prin oglindă". Filmul este produs de Disney şi foloseşte tehnologia 3D. Pelicula va avea premiera mondială - inclusiv în România - pe 5 martie şi va rula şi în varianta IMAX.

Muzica din filmele "Războiul Stelelor", "James Bond" şi "Casablanca" va fi interpretată de Filarmonica de Stat "Transilvania", într-un concert intitulat "Seară la Hollywood". Evenimentul va avea loc în această seară la Cluj-Napoca, și va fi axat pe coloanele sonore ale unor celebre producţii cinematografice. Concertul va fi dirijat de Gottfried Rabl, din Austria. În prezent dirijor al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl, a fost implicat, de-a lungul carierei sale, în promovarea muzicii contemporane. El a colaborat cu Leonard Bernstein, în Statele Unite ale Americii, Italia şi Viena, unde a fost asistentul ultimei sale opere, "A Quiet Place".

Expoziţia de costume şi obiecte de epocă "RETROmania. Eleganţe româneşti 1850 - 1947", organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va fi vernisată mâine, în prima zi a Carnavalului de la Veneţia din acest an. Manifestarea va fi prezentată la Muzeul Palatului Mocenigo - Centrul de Cercetare pentru Istoria Ţesăturilor şi Costumului din Veneţia, până pe 7 martie. Exponatele fac parte din colecţia de costume şi obiecte aparţinând Adinei Nanu. Colecţia cuprinde ţinute autentice şi inedite, culte şi populare, din secolele al XIX-lea şi al XX-lea, precum şi obiecte care recreează atmosfera fiecărei epoci. Pe lângă piesele vestimentare care provin din colecţia familiei Nanu, colecţia "Retro" cuprinde obiecte care au aparţinut unor rude sau prieteni, printre care s-au aflat personalităţi ca Vasile Alecsandri, Sabin Popp şi Ligia Macovei. Carnavalul de la Veneţia va avea loc în acest an între 6 şi 16 februarie.

Actriţa Maia Morgenstern va citi din volumul "Povestiri despre dragoste şi întuneric", de Amos Oz, în cadrul unui spectacol ce va avea loc duminică la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti. Evenimentul face parte din seria "Mozaic muzical" a Centrului. Maia Morgenstern va fi acompaniată de muzicianul Alexandru Anastasiu. Actriţa va citi fragmente din creaţia lui Amos Oz - propus de trei ori pentru premiul Nobel pentru literatură -, din "Povestiri despre dragoste şi întuneric", roman magistral, deţinător a zece distincţii literare, printre care premiul Goethe şi premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman. Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii "Regăsire - Diaspora Muzicală Românească".

Institutul Cultural Român din Lisabona continuă să acorde distincţiile onorifice Amicus Romaniae, inaugurate anul trecut, unor personalităţi culturale portugheze implicate în activitatea institutului, printre care artişti, jurnalişti şi directori ai unor instituţii de cultură. Premiile vor fi decernate anul acesta pe 25 februarie.
Printre laureaţii din acest an se numără Rui Zink - scriitor portughez şi profesor universitar, Pedro Inácio - director la Muzeul Apei din Lisabona, José Esteves Pereira - profesor universitar. Anul trecut, ICR Lisabona a instituit titlul onorific Amicus Romaniae, menit a evidenţia personalităţile din lumea portugheză consecvent implicate în susţinerea activităţilor sale, de la înfiinţare şi până în prezent.

Noul val al cinematografiei româneşti, ai cărui reprezentanţi îşi prezintă, în aceste zile, câteva producții la Festivalul Filmului Românesc de la Toronto, este lăudat de Eye Weekly. "Cu o industrie cinematografică în floare, regizorii români privesc, prin filmele lor, la perioade mai puţin luminoase", începe materialul publicaţiei canadiene. De altfel, Eye Weekly remarcă faptul că documentarul francez "La nouvelle vague du cinema roumain", de Marius Doicov şi Vincent Guyottot, proiectat în deschiderea festivalului are ca scop prezentarea noii generaţii de cineaşti români. Publicaţia adaugă că unul dintre filmele care prezintă modul în care românii făceau faţă regimului comunist este "Amintiri din Epoca de Aur", care se alătură peliculei "Hârtia va fi albastră", de Radu Muntean, şi documentarului "Videogramele unei Revoluţii", de Harun Farocki şi Andrei Ujică.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!