Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
11 ianuarie 2010
Piesa 'Three O Clock' va fi jucată în premieră mondială, pe 13 ianuarie, pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu, secţia germană, după un text al româncei stabilite în Germania, Ana-Maria Bamberger, în regia Lianei Ceterchi. Catalogat ca 'o comedie serioasă', 'Three O Clock' se va juca prima dată la Sibiu, după care, în martie, la Munchen. În această stagiune, există şapte premiere la secţia română şi alte şase la secţia germană. Dacă cele mai cerute spectacole în limba germană de la Sibiu îl au ca regizor pe tânărul Radu Alexandru Nica, la secţia română, printre cele mai aşteptate premiere din 2010 sunt cele ale lui Silviu Purcărete, Horaţiu Mălăele şi Gabor Tompa.
Matei Bucur Mihăiescu va fi prezent, miercuri, în dublă ipostază, de pianist şi compozitor, în primul concert al anului 2010 susţinut la Sala Radio din Capitală.
Evenimentul stă sub semnul "Noii generaţii" de muzicieni români. La manifestare vor participa Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Radu Postăvaru, şi Corul Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Programul concertului cuprinde integral compoziţii de Matei Bucur Mihăescu şi îi are ca solişti, alături de compozitor, pe instrumentiştii Ioana Cristina Goicea, Teodora Iliescu, Florian Radu, Ştefan Cazacu şi Silviu Albei.
Metallica revine la Bucureşti, în această vară, în cadrul Sonisphere Festival. Evenimentul va avea loc în Capitală între 25 şi 27 iunie, acesta urmând să fie cel de-al treilea concert din România al trupei, după cel din 1999 şi cel din vara anului trecut. La show-ul din festival care va avea loc pe 16 iunie în Varşovia, alături de Metallica vor mai concerta Slayer, Anthrax şi Mastodon, însă prezenţa celorlalte trupe nu este confirmată pe tot parcursul european al evenimentului. Una dintre cele mai apreciate formaţii rock din istorie, Metallica, s-a înfiinţat în 1981. De-a lungul carierei, a lansat nouă albume de studio, trei albume live, două EP-uri şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea, fiind recompensată cu şapte premii Grammy.
Fanii muzicii rock vor avea parte la începutul acestui an de un concert heavy metal susţinut de trupele M.S. şi Silver Bullet. Evenimentul va avea loc pe 28 ianuarie, în Suburbia Club din Capitală. Trupa M.S. este alcătuită din veterani ai scenei rock ce au activat în diverse formaţii încă din anii '80. Lista formaţiilor prin care au trecut membrii ei cuprinde nume, precum: Voltaj, Krypton, Vali Sterian & Compania de sunet. Grupul a fost înfiinţat în anul 2002 de Doru Istudor, fost lider al trupei Voltaj în perioada 1986-1992. Formţia a înregistrat 2 discuri în 2002 şi 2006: 'Rugina nu moare' şi 'A Breath Of Fresh Air'. În prezent, M.S. lucrează la pregătirea unui nou album care va fi lansat în luna aprilie.
Artiştii Lia Perjovschi şi Virgil Scripcariu, alături de cercetătorii Ruxandra Drăghia-Akli şi Daniela Şuteu, vor participa la conferinţa paneuropeană Tipping Point de la Bruxelles. Manifestarea este dedicată schimbărilor climatice şi protecţiei mediului înconjurător. Participarea românească la acest eveniment este asigurată de Centrul Român de Informare de la Bruxelles, reprezentantul Institutului Cultural Român în Belgia. Conferinţa Tipping Point va avea loc în zilele de 25 şi 26 ianuarie, la sediul Comitetului Economic şi Social European. Peste 120 de invitaţi din întreaga Europa, artişti consacraţi, dar şi dintre cei tineri şi mai puţin cunoscuţi, oameni de ştiinţă, cercetători în domeniul schimbărilor climatice şi protejării mediului înconjurător, al surselor de energie neconvenţionale sau regenerabile şi din domenii conexe se vor întâlni la Bruxelles pentru acest eveniment.
Miercuri, de la ora 18, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din capitală are loc lansarea cărţii Eminescu şi India, de Amita Bhose. Evenimentul, prilejuit de împlinirea a 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, readuce publicului românesc o carte de referinţă dedicată marelui poet, Eminescu şi India. Iniţial teză de doctorat, susţinută în 1975 sub conducerea prof. dr. docent Zoe Dumitrescu-Buşulenga, cercetarea aduce autoarei renumele de „a fi unul dintre cei mai avizaţi cercetători ai istoriei pătrunderii culturii indiene în spaţiul cultural European”, potrivit criticului George Munteanu. Amita Bhose este prima traducătoare a lui Eminescu în spaţiul Asiatic, traducerile fiind realizate în Bengali.
De astăzi se reiau cursurile de dans contemporan la Centrul National al Dansului – Bucuresti (CNDB). Pe lângă modulele de începători (profesor Carmen Cotofana), intermediari (profesor Andreea Novac) si avansati (profesor Madalina Dan) va exista şi un nou curs de contact improvisation susţinut de Andreea Belu. Modulele vor conţine o serie de 7 intilniri ce se vor desfasura în perioada ianuarie – februarie 2010.
Varujan Vosganian şi-a lansat de curînd site-ul www.carteasoaptelor.ro
Romanul Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom a fost declarată Cartea anului 2009 de către revista România literară şi Fundaţia Anonimul. Pe www.carteasoaptelor.ro se găsesc toate informaţiile referitoare la roman: prezentarea cărţii, album foto cu personaje, recenzii şi interviuri, fotografii de la lansările de carte de pînă acum. Deasemenea cititorii pot intra în legătură cu autorul şi îşi pot comanda cartea online. La numai trei luni de la apariţia romanului, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achiziţionat drepturile de publicare a acestuia în limba spaniolă. Varianta în limba spaniolă a romanului, El libro de los susurros, va apărea cel mai tîrziu la începutul anului 2011. Romanul a obţinut şi Premiul Mihail Sadoveanu al revistei Viata Românească, pe anul 2009.
Duminică 7 februarie, de la ora 17,30, Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, organizează un spectacol eveniment, în care îşi vor da întâlnire textele celui mai important prozator şi eseist israelian, Amos Oz şi sonorităţile profunde ale unui instument spectaculos – vibrafonul. Protagonişti vor fi actriţa Maia Morgenstern şi muzicianul Alexandru Anastasiu. Din creaţia celui propus de trei ori pentru decernarea Premiului Nobel pentru literatură, Amos Oz, vor fi citite fragmente din „Povestiri despre dragoste şi întuneric”, roman magistral, detinător a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman. Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii „Regăsire - Diaspora Muzicală Românescă”, 55 de interviuri realizate de Sebastian Crăciun cu muzicieni români stabiliţi în 19 ţări ale lumii.
Centrul The Light Cinema Invită publicul din capitală la evenimente culturale si artistice in fiecare zi de luni! Astăzi, de la ora 20, va fi proiectat filmul Oldboy de Park Chan Wook ( producţie 2003). Pelicula a obţinut Marele premiu al juriului la festivalul de la Cannes. Sâptămâna viitoare, de la aceeasi oră, cinefilii sunt invitaţi la The Wrestler de Darren Aronovsky, considerat unul din cel mai bune filme ale anului 2008. Deasemenea pe 25 ianurarie, poate fi văzut Largo Winch de Jérôme Salle, bazat pe banda desenata omonima, o super-productie internatională, plină de adrenalină, cu un erou…altel. În distribuţie Tomer Sisley, Kristin Scott Thomas, Miki Manojlovic, Karel Roden.
Şi în acest an Compania de Teatru Passe-Partout revine cu spectacole deja cunoscute pentru publicul Sălii Rapsodia de pe Lipscaniul Bucureştiului.
Astfel miercuri, 13 ianuarie, de la ora 19,30 se va juca spectacolul “Doi dintre noi” iar joi 14 ianuarie, de la aceeaşi oră spectacolul – Noi. Compania Passe Partout a fost înfiintata de catre Dan Puric în anul 1999. Membrii companiei sunt actori amatori si profesionisti de toate vârstele, dar cu precadere tineri de pâna în 35 de ani.
Matei Bucur Mihăescu în dublă ipostază de pianist şi compozitor, în primul concert al anului 2010 la Sala Radio. Orchestrele şi Corurile Radio prezintă miercuri, 13 ianuarie, cu începere de la ora 19, la Sala Mihail Jora, un eveniment care stă sub semnul „Noii generaţii” de muzicieni români şi care îl are ca invitat pe tânărul Matei Bucur Mihăescu. Programul concertului cuprinde integral compoziţii de Matei Bucur Mihăescu şi îi are ca solişti, alături de compozitor (pian) pe instrumentiştii Ioana Cristina Goicea (vioară), Teodora Iliescu (flaut), Florian Radu (trombon), Ştefan Cazacu (violoncel) şi Silviu Albei (trompetă). Pianist şi compozitor de muzică clasică – Matei Bucur Mihăescu în vârstă de 14 ani, este considerat ,,copilul - minune al muzicii clasice româneşti contemporane”.
Comisiile de buget finanţe ale Parlamentului au adoptat, sâmbătă seară, bugetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Parlamentarii au respins însă o serie de amendamente care prevedeau finanţarea prezenţei româneşti la UNESCO. Comisiile reunite de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, marţea trecută, să voteze pentru creşterea valorii bugetului pe 2010 al Ministerului Culturii, acesta urmând să ajungă la 1% din PIB.
16 spanioli au urmat Atelierul de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizat de consiliul pentru servicii sociale al primăriei din localitatea Don Benito din Spania. Atelierul le-a oferit cursanţilor noţiuni de bază de vocabular şi gramatică a limbii române, cu accentul pus asupra asemănărilor, dar şi diferenţelor dintre limba română şi cea spaniolă. De asemenea, străinii au putut afla mai multe şi despre istoria, clima, relieful, apele, marile oraşe, munţii României, dar şi despre familii, cămine, obiceiuri şi tradiţii, ocupaţii şi legende româneşti. Diplomele le-au fost înmânate străinilor care au absolvit cursul în cadrul unei slujbe ortodoxe care a avut loc în localitatea menţionată. Potrivit organizatorilor, obiectivul principal al acestui atelier a fost cel al creării unui spaţiu de schimb social şi cultural între diferitele naţionalităţi care convieţuiesc în Don Benito şi al îmbunătăţirii relaţiilor sociale între locuitori.
Zona Ruhr din vestul Germaniei, cu cele 53 de oraşe ale sale şi 5,3 milioane de locuitori, a fost inaugurată oficial drept Capitală Culturală Europeană pentru anul 2010, informează Associated Press. Preşedintele german Horst Koehler a declarat la Essen, la ceremonia de deschidere, că în zona Ruhr, cunoscută în trecut pentru producţia sa de cărbune şi oţel, 'cultura nu este un eveniment al elitelor, ci ea oferă forţă vie tuturor'. De-a lungul întregului an vor avea loc mii de evenimente culturale şi artistice, în zonă fiind aşteptaţi peste cinci milioane de vizitatori. Associated Press aminteşte că de la sfârşitul secolului, de la declinul industriei mineritului, regiunea - cândva puternic industrializată - se confruntă cu o rată crescută a sărăciei şi şomajului.
Uniunea Scriitorilor din România consideră că introducerea contribuţiei de asigurări sociale (CAS) 'în cuantumul drepturilor de autor va însemna o reducere semnificativă, de aproape 30%, a veniturilor creatorilor români, rezultate din creaţia artistică, în condiţiile în care drepturile de autor aveau, cel mai adesea, o valoare simbolică'. 'Socotim că argumentul potrivit căruia în acest fel se va elimina evaziunea fiscală rezultată din utilizarea abuzivă a acestei modalităţi de plată este netemeinic. Nu înţelegem de ce ţinta luptei împotriva evaziunii fiscale, în loc să fie marii evazionişti, ajung să fie scriitorii români', se afirmă într-un comunicat al USR, dat publicităţii sâmbătă. Ministerul Muncii intenţionează să introducă în proiectul legii sistemului unitar de pensii eliminarea excepţiei de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de autor şi din contracte de colaborare, iar ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, consideră că pentru orice venit de tip salarial ar trebui plătite contribuţii de asigurări de sănătate şi de pensii.
Dacă măsura va fi adoptată, pentru veniturile din drepturi de autor se va plăti CAS de 10,5% în cazul angajatului şi 20,8% în cazul angajatorului.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor la licitaţia lansată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti este 25 ianuarie, ora 11.30. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de execuţie lucrări de stabilitate şi siguranţă în exploatarea, optimizarea funcţională, tehnologică şi organizatorică a ansamblului instituţional pentru TNB are o valoare estimată de peste 215 milioane de lei fără TVA, fonduri ce provin din împrumutul contractat de guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru programul "Reabilitarea monumentelor istorice din România", dar şi de la bugetul de stat. Firmele interesate pot ridica documentaţia de atribuire de la sediul Ministerului Culturii, până la data de 18 ianuarie.
Celebra formaţie AC/DC concertează în România, pe 16 mai 2010, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, informează site-ul oficial al trupei. La concert sunt aşteptaţi în jur de 70.000 de oameni. Trupa va veni cu propria scenă şi propria producţie şi va aduce pentru show-ul de deschidere unul sau doi invitaţi speciali. Biletele au fost puse în vânzare la preţurile de 120 lei, 250 lei şi 450 lei şi sunt disponibile în peste 400 de locuri din ţară.
Deasemenea în perioada 25-27 iunie, la Bucuresti se va desfasura Festivalul Sonisphere, care ii va aduce pentru a treia oara în capitală pe cei de la Metallica. Sonisphere este la a doua editie si reprezinta o serie de festivaluri de muzica rock ce au loc in mai multe tari din Europa. Primul concert din cadrul Festivalului Sonisphere 2010 va avea loc pe 16 iunie in capitala Poloniei, Varsovia, unde vor urca pe scena: Metallica, Slayer, Anthrax, Behemoth si Mastodon. Inca nu se cunoaste line-up-ul festivalului de la Bucuresti, dar Metallica a cofirmat pe site-ul oficial al trupei ca nu vor lipsi de la niciunul din festivalurile din 2010.
Mâine este ultima zi când Expoziţia „GRĂDINI PIERDUTE” mai poate fi vizitată la Galeria „Octav Doicescu” din Bucureşti. Proiectul Cultural „GRĂDINI PIERDUTE”, se înscrie în cercetările aplicate în domeniul istoric, urban şi peisagistic, concretizate printr-o suită de studii focalizate pe problematica acută a descreşterii suprafeţelor de spaţii verzi. Exemplele de grădini cercetate şi prezentate în proiectul-expoziţional, au fost alese pentru că sunt reprezentative pentru tipologii diferite: grădina simbol, reprezentativă, publică/semipublică/particulară, grădina monastica sau de loisir şi divertisment. Finalitatea cercetării este informarea, co-interesarea şi responsabilizarea cetăţenilor în această problemă, atenţionarea administraţiilor locale şi centrale asupra agresivităţii şi diminuării cantităţii şi calităţii spaţiului verde din Bucureşti.
Bobby McFerrin, artistul care ne-a spus atât de expresiv “Don’t worry, Be Happy”, revine în concert la Bucureşti. Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin încă din anii ’70 drept “omul orchestră”, un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, “Don’t Worry, Be Happy”. Pentru toţi cei care îi iubesc spontaneitatea, talentul, bucuria cu care urcă pe scenă, Bobby McFerrin va concerta în România pe 30 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti.
Şi Chris Rea va sustine un concert la Sala Palatului din Bucuresti pe data de 6 februarie. Spectacolul face parte din cadrul turnelul european de promovare a celui mai recent album al artistului: „Still So Far To Go – The Best Of Chris Rea”. Biletele pentru concert pot fi achizitionate online, de pe Myticket.ro şi au preţuri cuprinse între 100 si 500 RON.
Până pe 31 ianuarie, tinerii născuţi în 1989, cetăţeni a nouă state europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria – sunt invitaţi încă să candideze pentru proiectul paneuropean „Generation ‘89”. Proiectul „Generation ‘89”se desfăşoară sub patronajul renumitului scriitor şi om politic ceh, Vaclav Havel şi îşi propune să aniverseze căderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor născuţi în anul 1989 o platformă de comunicare. Tinerii vor avea ocazia să vorbească atât despre experienţele trecute, cât şi despre aşteptările pe care le au ca actuali cetăţeni ai Uniunii Europene. Participanţii selectaţi de juriile naţionale vor participa între 25 şi 28 aprilie 2010 la întâlnirile simultane din Bucureşti, Bruxelles, Praga şi Varşovia. O delegaţie a lor va prezenta Declaraţia „Generation ‘89” reprezentanţilor Uniunii Europene la Bruxelles, pe 7 iunie 2010. Detalii despre proiect şi formularul pentru candidatură se găsesc pe site-ul proiectului: www.generation89.eu.
Institutul Cultural Român din Londra a lansat ediţia din 2010 a programului de rezidenţă Attic Arts, adresat profesioniştilor români care desfăşoară proiecte în diferite discipline umaniste. Termenul limită de depunere a candidaturilor este 1 februarie. Programul oferă 4 rezidenţe pe an, fiecare cu durata de 2 luni, în garsoniera mansardată a Institutului, ‘cu vedere’ spre Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery. Rezidenţii vor propune un proiect care va fi ulterior prezentat în spaţiul Institutului sau în alte instituţii din Marea Britanie.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.