Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 ianuarie 2010
Teatrul Naţional Radiofonic organizează astăzi de la ora 11, audiţia cu public a unui spectacol-eveniment, dedicat unuia dintre cei mai mari actori români: "Toma Caragiu - Pantomima cuvântului". Un documentar artistic realizat după un scenariu radiofonic de Magda Duţu - prezentat în premieră la Radio România Cultural, în cadrul proiectului "Biografii, memorii". Regia artistică este semnată de Toma Enache. Audiţia va avea loc la clubul Ramada - Majestic, de pe Calea Victoriei din Bucureşti şi va prilejui întâlnirea cu cei mai apropiaţi actori, regizori, prieteni, colaboratori şi mai ales, admiratori ai lui Toma Caragiu. Spectacolul - omagiu adus memoriei lui Toma Caragiu, realizat în două părţi, va fi difuzat la Radio România Cultural mâine 19 ianuarie, de la ora 19 - partea I - "Toma Caragiu - Pantomima cuvântului" şi marţi, 26 ianuarie, de la aceaşi oră, 19 - partea a II-a - "Uriaşul Caragiu.
Astăzi la LA THE LIGHT CINEMA, de la ora 20 bucureştenii dun invitaţi la film. Este vorba despre Luptatorul de Darren Aronovsky, producţie 2008 cu Mickey Rourke şi Marisa Tomei. Anul trecut Mickey Rourke a fost distin cu premiul Globul de Aur iar pelicula este considerată dintre cel mai bune filme ale anului 2008. Preţul unui bilet este de 10 lei.
Până pe 31 ianuarie, tinerii născuţi în 1989, cetăţeni a nouă state europene – Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Ungaria – sunt invitaţi încă să candideze pentru proiectul paneuropean „Generation ‘89”. Proiectul „Generation ‘89”se desfăşoară sub patronajul renumitului scriitor şi om politic ceh, Vaclav Havel şi îşi propune să aniverseze căderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor născuţi în anul 1989 o platformă de comunicare. Tinerii vor avea ocazia să vorbească atât despre experienţele trecute, cât şi despre aşteptările pe care le au ca actuali cetăţeni ai Uniunii Europene. Participanţii selectaţi de juriile naţionale vor participa între 25 şi 28 aprilie 2010 la întâlnirile simultane din Bucureşti, Bruxelles, Praga şi Varşovia. O delegaţie a lor va prezenta Declaraţia „Generation ‘89” reprezentanţilor Uniunii Europene la Bruxelles, pe 7 iunie 2010. Detalii despre proiect şi formularul pentru candidatură se găsesc pe site-ul proiectului: www.generation89.eu.
Institutul Cultural Român din Londra a lansat ediţia din 2010 a programului de rezidenţă Attic Arts, adresat profesioniştilor români care desfăşoară proiecte în diferite discipline umaniste. Termenul limită de depunere a candidaturilor este 1 februarie. Programul oferă 4 rezidenţe pe an, fiecare cu durata de 2 luni, în garsoniera mansardată a Institutului, ‘cu vedere’ spre Buckingham Palace, Royal Albert Hall şi Serpentine Gallery. Rezidenţii vor propune un proiect care va fi ulterior prezentat în spaţiul Institutului sau în alte instituţii din Marea Britanie.
Catedrala romano-catolică 'Sfântul Iosif' din Bucureşti găzduieşte, începând de astăzi, 'Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor', care în acest an are ca temă cuvântul Mântuitorului, luat din Evanghelia după Sfântul Luca: 'Voi veţi fi martorii acestor lucruri'. La celebrarea din Catedrala 'Sfântul Iosif', care va fi prezidată de Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, vor lua parte preoţi şi credincioşi catolici, precum şi reprezentanţi ai altor Biserici creştine din Bucureşti. În mesajul adresat cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, ÎPS Ioan Robu aminteşte că 'unitatea tuturor creştinilor este un deziderat al Mântuitorului'.
Lucrarea 'Case' semnată de pictorul Gheorghe Petraşcu a fost adjudecată la sfârșitul săptămânii trecute la licitaţia Casei Alis la preţul de pornire, care s-a cifrat la suma de 110.000 de lei. În plus, alte două tablouri valoroase puse în vânzare în cadrul licitaţiei - 'Veneţia' de Nicolae Dărăscu şi 'Peisaj din Breaza' de Alexandru Ciucurencu - au fost cumpărate tot la preţurile de intrare în licitaţie. Astfel, 'Veneţia' lui Dărăscu a fost adjudecată la 100.000 de lei, iar 'Peisaj din Breaza' de Ciucurencu, la 70.000 de lei. Următoarea licitaţie a Casei Alis se va desfăşura pe 30 ianuarie, la Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', cap de afiş fiind lucrări semnate de Nicolae Grigorescu şi Gheorghe Petraşcu.
Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare, ce se va desfăşura la sfârşitul lunii aprilie la Craiova şi Bucureşti, sub titulatura "Constelaţia Hamlet", va include spectacole după celebra piesă în regia unor mari artişti, precum Thomas Ostermeier şi Oskaras Korsunovas. Potrivit organizatorilor, la Craiova, evenimentul va fi deschis de "Hamlet"-ul montat de Oskaras Korsunovas la Teatrul Municipal din Vilnius. Spectacolul va fi precedat de vernisajul unei expoziţii ce prezintă montări ale piesei "Hamlet" în România, dar şi la teatrul polonez. Tot la Craiova, va avea loc prezentarea-eveniment "Hamlet - Un monolog", la care va fi prezent marele regizor Robert Wilson. Majoritatea spectacolelor prezentate la Craiova vor putea fi văzute şi de publicul bucureştean.
Un nou Centru Cultural Rus, după cel din Bucureşti, urmează să funcţioneze în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Instituţia va avea menirea de a contribui la intensificarea dialogului intercultural şi la cunoaşterea istoriei şi culturii multinaţionale a popoarelor Federaţiei Ruse. Potrivit reprezentanţilor Universităţii Babeş-Bolyai, inaugurarea Centrul Cultural Rus va avea loc în prima jumătate a acestui an, activitatea instituţiei vizând o extindere a contactelor şi a schimburilor culturale şi ştiinţifice dintre România şi Federaţia Rusă. Bucureştiul găzduieşte, din decembrie 2009, primul Centru Cultural Rus din România, acesta fiind deschis la Academia de Ştiinţe Economice.
Ultimul album de studio înregistrat de Johnny Cash va fi lansat postum, la mai bine de şase ani de la moartea legendarului cântăreţ de muzică country. Evenimentul va avea loc luna viitoare, pe 22 februarie, data la care artistul ar fi împlinit 78 de ani.
Albumul se intitulează "American VI: Ain't No Grave" şi prezintă ultimele piese înregistrate de Johnny Cash, supervizate de producătorul muzical Rick Rubin.
La fel ca şi albumele care l-au precedat, discul cuprinde o serie de coveruri în versiune acustică ale unor piese compuse de Sheryl Crow şi Kris Kristofferson, dar şi o piesă gospel, interpretată anterior de Bob Dylan.
Spectacolul 'Podu'', regizat de Horaţiu Mălăele după piesa 'Podul sinucigaşilor' de Paul Ioachim, va fi prezentat pe 25 ianuarie, în premieră în Italia, la Teatro Belli din Roma. Scrisă între anii 1964-1965 şi interzisă de cenzura comunistă, piesa cultivă absurdul şi deriziunea în faţa vieţii dar şi a morţii. Un Neînţeles (Horaţiu Mălaele), un Îndrăgostit (George Ivaşcu) şi o Artistă (Meda Victor) stau la coadă în faţa morţii şi dezvăluie fără milă, în cheie caricaturală, propriile drame tocmai pentru a descoperi Viaţa, aceasta este povestea spectacolului lui Mălăele. Trei destine, trei poveşti de viaţă, trei tipologii umane etern valabile se regăsesc în 'Podu'', o producţie a Teatrului Metropolis din Bucureşti. Spectacolul va fi interpretat în limba română cu subtitrare în italiană, accesul fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.
Formaţia AIR, care pe 11 februarie va susţine un concert la Sala Polivalentă din Bucureşti, va lansa al doilea single extras de pe noul album, "Love 2", intitulat "So Light Is Her Footfall". Videoclipul care promovează noul cântec a fost regizat de Edouard Salier, cunoscut mai mult ca regizor de reclame. Cel mai recent material lansat de duoul parizian compus din JB Dunckel şi Nicolas Godin, intitulat "Love 2", s-a bucurat de o primire bună din partea criticilor muzicali, dar mai ales din partea publicului. Prestigioase reviste de specialiate precum Spin, Rolling Stone, NME, Q, USA Today şi Los Angeles Times au acordat albumului calificative şi note foarte bune.
Romanul "Sexagenara şi tânărul", de Nora Iuga, va fi tradus în limba spaniolă, după ce a apărut şi în limbile bulgară şi slovenă. Volumul este în curs de apariţie în limba franceză, la Editura Atelier de l’Agneaux. Nora Iuga a obţinut cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin, DAAD, şi este laureată a Premiului Friedrich-Gundolf. Romanul "Sexagenara şi tânărul", de Nora Iuga, va fi publicat în limba spaniolă de El Nadir Publishing House, în traducerea Cristinei Sava şi a lui Rafael Pisot. Versiunea spaniolă va apărea în luna noiembrie a acestui an.
România a fost selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură, care va fi decernat în luna noiembrie. În cadrul ceremoniei vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura.
România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Macedonia. Într-o primă etapă, vor fi create, în toate aceste ţări, comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în această lună şi vor trimite un raport final până la sfârşitul lunii iunie. Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.
O revistă literară din Rusia îi va oferi lui Mihail Hodorkovski un premiu pentru literatură, pentru corespondenţa sa cu un laureat al Premiului Booker. Znamia a publicat o serie de scrisori între Hodorkovski şi Liudmila Uliţcaia în numărul din noiembrie 2009. Premiul anual, pe care publicaţia literară îl acordă de peste 20 de ani, va fi prezentat în cadrul unei ceremonii organizate miercuri la Moscova.
Hodorkovski a fost condamnat în 2005 la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. El a negat în mod constant toate acuzaţiile care i-au fost aduse, afirmând că a fost pedepsit pentru că a susţinut mica opoziţie politică prooccidentală.
Muzeul Naţional de Artă al României va prezenta în acest an la Muzeul Theodor Pallady, în perioada iulie - octombrie, expoziţia temporară 'Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady'. Manifestarea face parte dintr-un ciclu iniţiat în anul 2003 cu scopul de a pune în valoare creaţia grafică a lui Theodor Pallady provenind din fondul generos al colecţiei Serafina şi Gheorghe Răut. Aceasta reuneşte 32 de lucrări de grafică, remarcabile prin diversitatea tehnică - de la creion şi acuarelă la tuş, pasteluri şi acvaforte. Tematica este foarte variată, publicul putând admira portrete, nuduri, peisaje și naturi moarte.
Soprana Aurelia Florian şi tenorul Bogdan Mihai, îndrumaţi de Mariana Nicolesco, salutaţi ca mari revelaţii de presa naţională şi internaţională, vor apărea pentru prima dată pe scena Operei Naţionale Bucureşti, vineri, 22 ianuarie, în opera 'Don Pasquale', de Gaetano Donizetti. La ONB, Aurelia Florian a fost aclamată în rolurile titulare din 'Gemma di Vergy' şi, respectiv, 'Parisina d'Este', opere rare de Gaetano Donizetti, prezentate în premieră absolută în România. Tenorul Bogdan Mihai a triumfat pe scena ONB în rolul contelui Almaviva din opera Il Barbiere di Siviglia de Rossini, cel mai recent succes al său fiind rolul Tamas în premiera operei 'Gemma di Vergy'.
Cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor Gopo - trofeele industriei de film din România - va avea loc pe 22 martie, în Bucureşti. Producătorii mai pot să îşi înscrie peliculele în competiție doar astăzi. Cel mai important eveniment dedicat în întregime filmului autohton organizat anual în România, Gala Premiilor Gopo a răsplătit în ultimii ani performanţele tuturor categoriilor de profesionişti din industria filmului - regizori, actori, scenarişti, operatori, monteuri, scenografi, compozitori, designeri de costume şi machiaj. În 2009, marii câştigători ai galei au fost "Restul e tăcere", superproducţia regizată de Nae Caranfil, câştigătoare a nouă statuete (inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu), şi "Boogie", lungmetrajul lui Radu Muntean, care a adunat patru trofee.
Filmul omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, va rula cu subtitrare în limbile engleză şi franceză, la Studioul Horia Bernea de la Muzeul Ţăranului Român, respectiv la Cinema "Elvira Popescu", din Bucureşti. Proiecţiile sunt dedicate bucureştenilor care nu vorbesc limba română. Programul se va derula în perioada 22 ianuarie - 4 februarie. "Amintiri din Epoca de Aur" a fost cel mai vizionat film românesc al anului trecut. Pelicula se concentrează asupra vieţii de zi cu zi a românilor sub dictatura comunistă, degajând căldură şi umor. Poveştile prezentate sunt construite în jurul unora dintre cele mai populare legende urbane ale vremii.
Lungmetrajul "The Hurt Locker", în regia lui Kathryn Bigelow, a fost desemnat cel mai bun film al anului la gala de decernare a Critics' Choice Awards. Evenimentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Los Angeles. "The Hurt Locker" este un film realizat cu buget redus, care vorbeşte despre atacurile americane în Irak. Autoarea peliculei, Kathryn Bigelow, a fost desemnată, în cadrul galei, cel mai bun regizor. Pelicula SF 3D "Avatar", în regia lui James Cameron, a primit şase premii Critics' Choice, la categoriile "cel mai bun film de acţiune", "cea mai bună imagine", "cel mai bun montaj", "cel mai bun sunet", "cele mai bune efecte speciale" şi "cea mai bună scenografie".
Scurtmetrajele "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, concurează în programul Berlinale Shorts al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul se va desfășura între 11 şi 21 februarie. Scurtmetrajele au fost alese din 2.600 de filme candidate. În total, au fost selectate 25 de producții din 15 ţări, ele concurând pentru Ursul de Aur, o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film din 2010 şi un grant DAAD. În afara competiţiei va rula scurtmetrajul japonezului Akihito Izuhara "Akai Mori no Uta/ The Song of Red Forest". Juriul Berlinale Shorts este format din producătorul Zita Carvalhosa, redactorul-şef al revistei Spex, Max Dax, şi regizorul polonez Xawery Zulawksi.
Ceremonia de acordare a premiilor Berlinale Shorts va avea loc pe 16 februarie.
Festivalul B'estfest va avea loc anul acesta între 16 şi 18 iulie, în parcarea complexului Romexpo din Capitală, iar primul nume confirmat în program este formaţia Faithless. Trupa a mai concertat şi la prima ediţie a evenimentului, în 2007. Alcătuită din Maxi Jazz, Sister Bliss şi Rollo Armstrong, formaţia Faithless este una dintre trupele preferate ale publicului român, atât datorită succesului unor piese precum "Insomnia", "God is a DJ", "Bombs" şi "We Come 1", cât şi prin show-urile live cu adevărat memorabile susţinute în România.
La Muzeul Naţional de Artă al României poate fi vizitată, până la sfârșitul lunii martie expoziţia “Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada – un mare gravor al scolii Utagawa. Gravura japoneza din secolul al XIX-lea”. În cadrul manifestării sunt expuse 63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada, unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, desenator şi colorist.
"Welcome", de Philippe Lioret, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 15-a ediţie a premiilor Lumiere, considerate echivalentul francez al Globurilor de Aur, în timp ce Jacques Audiard a primit premiul pentru cel mai bun regizor, pentru pelicula "Profetul". Pe de altă parte, trofeul pentru cel mai bun scenariu a revenit Miei Hansen Love, pentru "Le pere de mes enfants". Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Tahar Rahim, pentru rolul din "Profetul", iar cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Isabelle Adjani, pentru "La Journée de la jupe".
Alimentele bogate în grăsimi saturate şi în zaharuri favorizează apariţia depresiei la femei, provocând stări emoţionale fluctuante. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii australieni. Specialiştii de la Universitatea din Melbourne au arătat că fluctuaţiile emoţionale sunt mai frecvente în cazul femeilor care consumă alimente ce conţin un nivel mare de grăsimi şi zahăr. Se pare că stările de spirit schimbătoare sunt mai des întâlnite la femeile, cu vârste între 20 şi 93 de ani, care timp de mai mult de zece ani au mâncat în principal mâncare procesată şi bogată în grăsimi.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.