Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
19 ianuarie 2010
Proiectul Legii privind profesia de artist vizual va fi dezbătut de deputatul Raluca Turcan, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Şerban Dumitru, directorul Muzeului de Artă din Cluj, Călin Stegerean, şi artistul Vlad Nancă. Dezbaterea va avea loc mâine, de la ora 18, în cadrul programului "Arte Marţiale", la Institutul Cultural Român. Întâlnirea va fi moderată de criticul de artă Erwin Kessler.
Programul "Arte Marţiale", lansat la ICR în toamna anului 2007, aduce în faţa publicului personalităţi şi actori ai vieţii artistice contemporane. Printre temele dezbătute până acum la întâlnirile din cadrul programului s-au numărat achiziţiile publice de artă, prezenţa românească la Bienala de la Veneţia, colecţii şi colecţionari de artă contemporană, arta şi publicitatea.
Un nou Centru Cultural Rus, după cel din Bucureşti, urmează să funcţioneze în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Instituţia va avea menirea de a contribui la intensificarea dialogului intercultural şi la cunoaşterea istoriei şi culturii multinaţionale a popoarelor Federaţiei Ruse. Potrivit reprezentanţilor Universităţii Babeş-Bolyai, inaugurarea Centrul Cultural Rus va avea loc în prima jumătate a acestui an, activitatea instituţiei vizând o extindere a contactelor şi a schimburilor culturale şi ştiinţifice dintre România şi Federaţia Rusă. Bucureştiul găzduieşte, din decembrie 2009, primul Centru Cultural Rus din România, acesta fiind deschis la Academia de Ştiinţe Economice.
România a fost selectată să participe la ediţia din 2010 a Premiului European pentru Literatură, care va fi decernat în luna noiembrie. În cadrul ceremoniei vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura.
România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Slovenia, Spania şi Macedonia. Într-o primă etapă, vor fi create, în toate aceste ţări, comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în această lună şi vor trimite un raport final până la sfârşitul lunii iunie. Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.
Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte un cancer stomacal. Aceasta este concluzia unui studiu de amploare efectuat în Europa. Rezultatele cercetării vin în sprijinul ideii că dieta mediteraneană reduce riscul de cancer şi susţine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar în zonele în care acesta îşi pierde adepţii". Declarația a fost făcută de Carlos Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului. Dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului.
Actriţa Anne Hathaway va primi, luna viitoare, premiul Hasty Pudding pentru femeia anului, din partea secţiei de teatru a Universităţii Harvard. Evenimentul va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase care parodiază un obicei datând din secolul al XVIII-lea. Clubul Hasty Pudding de la Harvard, fondat în 1795, reprezintă cea mai veche trupă de teatru de amatori din Statele Unite ale Americii şi oferă acest premiu în fiecare an. Anne Hathaway va primi o "oală de budincă", după care va conduce tradiţionala paradă prin Harvard Square. Starul va trebui să pretindă că susţine un tradiţional test de aptitudini, prin care sunt evaluate cunoştinţele studenţilor, înainte de a primi titlul de femeia anului. Onoarea este rezervată actorilor care au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea industriei de divertisment.
Chipurile, de Stoian G. Bogdan, a obţinut Premiul pentru Poezie, la Concursul de manuscrise pentru tinerii sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România. „Derbedeu teribilist şi poet vînjos, SGB e la 25 de ani cam ce era la aceeaşi vîrstă, dar într-o lume complet diferită, Mircea Dinescu” , scrie Claudiu Komartin. Chipurile este cartea unei lumi dense şi contondente, extrasă din marginea marilor oraşe sau din centrul urbelor „în care nu se întîmplă nimic”. Stoian G. Bogdan (SGB) s-a născut pe 29 octombrie 1983, la Comăneşti. Este absolvent al Facultăţii de Drept şi masterand în Studii Juridice. A publicat poezie în revistele: Vatra, Luceafărul, Tribuna, Pana mea, România literară. Este editor la revista Pana mea şi avocat stagiar.
În perioada 22 ianuarie -04 februarie seria coordonată de Cristian Mungiu « Amintiri din epoca de aur » va fi proiectată cu subtitrare în limbile franceză şi engleză pentru rezidenţii bucureşteni care nu vorbesc limba română. Proiecţiile cu subtitrare în franceza vor avea loc la Institutul francez din Bucuresti – sala Elvire Popesco iar cele cu subtitrare în engleza la Muzeul Taranului Roman – Studioul Horia Bernea. « Amintiri din epoca de aur » a fost cel mai vizionat film românesc al anului 2009. Proiectul colectiv coordonat de Cristian Mungiu ecranizează cele mai hazlii legende urbane din perioada anilor ‘80 în România. Detalii suplimentare pe www.amintiridinepocadeaur.ro si pe site-urile Institutului Francez si a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti.
Trupa HOBO SAPIENS incepe anul in forta, cu un concert in Timisoara in noua formula cu actorul Adrian Voichitescu la voce. Evenimentul va avea loc vineri 22 ianuarie in Club Setup, incepand cu ora 22. Publicul va reasculta piese ca „Digital is heresy!", „stop sending us stupid people" sau „skandal parti". După concert mixează UFO - Balkan Party.
Dirijorul Corului de Copii Radio, Voicu Popescu, este invitatul Emei Stere şi al lui Attila Vizauer la 'Vorba de cultură', în această săptămână la Radio România Cultural, între orele 12 şi 13 la Radio România Cultural. Voicu Popescu, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, a început activitatea dedicată artei corale ca membru al Corului Naţional de Cameră 'Madrigal', condus de maestrul Marin Constantin, formaţie pe care a condus-o, ulterior, în calitate de maestru de cor şi director artistic. În anul 1994 a înfiinţat corul Sound şi apoi Fundaţia Culturală Sound prin care a organizat în România festivaluri, simpozioane şi masterclass-uri corale. La Corul de Copii Radio colaborează din anul 1988, ca dirijor secund, şi din 2004, ca dirijor principal.
Tasha Rodrigues, una dintre cele mai valoroase voci ale continentului african şi detinatoarea titlului de “cea mai buna voce feminina a Italiei” ( în 2008 ) va concerta la Hard Rock Cafe sambata, 23 ianuarie, de la orele 22:30. Artista va canta alaturi de Biu Marquetti si Caraibian Band. Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de 15 ani, “Orhideea Neagra” a muzicii africane, Tasha Rodrigues, vine sambata aceasta la Hard Rock Cafe pentru a-i aduce un omagiu regretatei “Mama Afrika” - Miriam Makeba, o indragita cantareata sud-africana, apreciata in lumea intreaga pentru neobosita ei lupta impotriva apartheid-ului. La Hard Rock Cafe, Tasha Rodrigues va interpreta si noul sau single “The Human Race”, piesa dedicata Presedintelui SUA, Barak Obama - cu ocazia intalnirii celor doi anul trecut, la World Radio Music Awards, New York.
Teatrul de Comedie din Bucureşti prezintă joi 21 şi vineri 22 ianuarie, ora 19, la Sala Mare premiera oficială a spectacolului ELLIN de Axel Hellstenius şi Petter Næss după romanul “Fraţi de sânge” de Ingvar Ambjørnsen. Traducerea apartine lui Petre Bokor, regia lui Vlad Massaci iar scenografia lui Andu Dumitrescu. În încercarea lor zilnică de a se adapta societăţii, cei doi anti-eroi Elling şi Kjell Bjarne sunt noul “cuplu ciudat“ ce încearcă să funcţioneze într-o lume disfuncţională. Axel Hellstenius (autor de romane şi scenarii născut la 4 martie 1960, Norvegia) a realizat în colaborare cu Petter Naess (actor, regizor de teatru şi de film şi scenarist născut la 14 martie 1960, Norvegia) varianta dramatizată a romanului “Fraţi de sânge”. Premiera mondială a piesei a avut loc la Oslo Nye Teater în 1999 în regia lui Petter Naess şi s-a dovedit a fi un mare succes de critică şi de public.
Duminică 7 februarie 2010, de la ora 17,30, Centrul Comunitar Evreiesc organizează un spectacol eveniment, în care îşi vor da întâlnire textele celui mai important prozator şi eseist israelian, Amos Oz şi sonorităţile profunde ale unui instument spectaculos – vibrafonul. Protagonişti vor fi actriţa Maia Morgenstern şi muzicianul Alexandru Anastasiu. Din creaţia celui propus de trei ori pentru decernarea Premiului Nobel pentru literatură, Amos Oz, vor fi citite fragmente din „Povestiri despre dragoste şi întuneric”, roman magistral, detinător a zece distinctii literare, printre care Premiul Goethe si Premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman.
Centrul Cultural Nicolae Bălcescu inaugureaza în această lună, un proiect unic in Romania: spectacole muzicale de dezvoltare personala si autocunoastere interactive, grupate intr-o prima serie intitulata Povesti despre Noi. Conceptia si realizarea spectacolelor apartine grupului Inter-Art care spune povesti adevarate, transformatoare, descopera muzica surprinzatoare a lumii launtrice, coboara in adancurile fiintei, calatoreste in cautarea puterii interioare si a increderii de sine, reface experiente de viata fundamentale, invata arta bucuriei si recunostintei, totul prin creativitatea artistilor dedicati experientelor ce sondeaza tainele psihicului uman implicand activ participantii. Primul eveniment de acest fel este anuntat pentru ziua de 24 ianuarie, la ora 19 iar intrarea va fi libera.
Evenimentul intitutulat -Premiul European pentru Literatură va fi organizat şi în acest an de Federaţia Europeană a Librarilor, Consiliul European al Scriitorilor şi Federaţia Europeană a Editorilor de carte. În cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc în luna noiembrie vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura. România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxembourg, Slovenia, Spania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Într-o primă etapă, consorţiul va crea în toate aceste ţări comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în această lună şi vor trimite un raport final consorţiului până la sfârşitul lunii iunie. Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.
O versiune nouă a romanului lui Lev Tolstoi "Anna Karenina", în care vor apărea şi roboţi şi androizi, va fi lansată de Quirk Books, un publisher din SUA, care a avut un mare succes cu volumul "Mândrie, prejudecată şi zombie", informează ediţia electronică a publicaţiei The Guardian. Pentru a marca 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a celebrului autor rus Lev Tolstoi, editura Quirk Books va lansa în luna iunie un volum în care clasica poveste tragică a Annei Karenina se desfăşoară într-o lume distopică a roboţilor şi călătoriilor interstelare. Ca şi în versiunea originală, noul roman va urmări relaţiile dintre Anna şi Vronski, Levin şi Kitty, dar nu în Rusia secolului XIX, ci într-o lume SF. Poetul american Jay Parini, autor al romanului "The last station", după care a fost realizat filmul omonim şi care prezintă ultimele zile din viaţa lui Tolstoi, a declarat că "autorul ar fi oripilat de felul în care opera sa a fost schimbată doar pentru amuzament".
Asociaţia Partenerilor Diplomaţilor Români în parteneriat cu Ateneul Român şi sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, organizează în data de 23 ianuarie, ora 19, în Sala Mare a Ateneului Roman un concert cu titlul “ROMÂNIA DE MÂINE- Micii ambasadori ai culturii romanesti”, cu scopul de promovare a valorii spiritualităţii şi culturii româneşti şi sprijinire a copiilor şi tinerilor care prin talentul lor au avut şi au aport în înobilarea imaginii ţarii în lume. Concertul va fi susţinut de Nicolae Licareţ, Felicia Filip, Tudor Gheorghe şi Berti Barbera.
Peste 20 de ong-uri din mai multe judeţe din ţară, Bihor, Braşov, Satu Mare, Mureş dar şi din Bucureşti beneficiază de finanţarea unor proiecte de patrimoniu cultural acordate prin Fondul ONG pentru România din cadrul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European. Proiectele sunt manageriate de Fondul de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice România, cu sediul în Oradea. Obiectivul Fondului ONG vizează consolidarea societăţii civile din România prin sprijinirea unor proiecte în cinci domenii prioritare: consolidarea democraţiei, oportunităţile tinerilor şi copiilor de a se implica în comunitate, incluziunea socială şi accesul la serviciile sociale, mediu şi patrimoniu cultural.
Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea poetuluı naţional, Mihai Eminescu ICR Istanbul şi Consulatul General al României la Izmir organizează pentru diaspora română din zonă, cu deosebire pentru familiile mixte româno-turce cu copii, o seară românească Eminescu în Turcia la sediul Consulatului General al României la Izmir, pe 21 ianuarie, de la ora 18.30. Cu această ocazie, ICR Istanbul va prezenta, prin directorul său, prof.univ.dr. Mihai Maxim, volumele cu traduceri din Eminescu, apărute în Turcia, precum si 50-60 de mape cu materiale documentare despre marele poet. Deasemenea pe 23 ianuarie , prof. Mihai Maxim va fi prezent cu o conferinţă pe aceeasi temă la Muğla iar împreună cu scriitorul Ali Narçin, traducatorul celui mai recent volum Eminescu apărut în Turcia, directorul ICR Istanbul va avea o nouă emisiune Eminescu la Ulusal TV(singurul canal turc de literatură), la finele lunii.
Actriţa Maia Morgenstern va citi din volumul "Povestiri despre dragoste şi întuneric", de Amos Oz, în cadrul unui spectacol ce va avea loc la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, pe 7 februarie, informează organizatorii.
Spectacolul face parte din seria "Mozaic muzical" a Centrului Comunitar Evreiesc. Maia Morgenstern va fi acompaniată, pe 7 februarie, de muzicianul Alexandru Anastasiu (vibrafon). Actriţa va citi fragmente din creaţia lui Amos Oz - propus de trei ori pentru premiul Nobel pentru literatură -, din "Povestiri despre dragoste şi întuneric", roman magistral, deţinător a zece distincţii literare, printre care premiul Goethe şi premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman. Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii "Regăsire - Diaspora Muzicală Românească". Volumul cuprinde 55 de interviuri realizate de Sebastian Crăciun cu muzicieni români stabiliţi în 19 ţări ale lumii.
TVR 1 va difuza, din 8 martie, în premieră şi exclusivitate, "Mad Men/ Nebunii de pe Madison Avenue", desemnat cel mai bun serial de televiziune - dramă la ediţia din acest an a premiilor Globul de Aur, dar şi noi sezoane din seriile "30 Rock" şi "Dr. House". La cea de-a 67-a gală a Globurilor de Aur, desfăşurată duminică seară, la Los Angeles, au fost nominalizate trei dintre serialele difuzate de TVR, două dintre ele devenind câştigătoare ale râvnitului trofeu. Astfel, "30 Rock", al cărui al treilea sezon va fi difuzat în premieră la TVR 1 din 1 martie, a câştigat Globul de Aur pentru "cel mai bun rol principal masculin într-un serial de comedie", interpretat de Alec Baldwin iar serialele "Dr. House", al cărui sezon al patrulea urmează să fie transmis din 4 martie, şi "Nebunii de pe Madison Avenue/ Mad Men", din 8 martie, au concurat la categoria "cel mai bun serial de televiziune", trofeul fiind câştigat de cel din urmă.
Orchestra Armatei va demara o serie de concerte, sub titulatura "Army in concert", prin care pentru prima dată în istorie muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va putea fi ascultată de public, în fiecare lună, până la sfârşitului anului 2010. Conceptul stagiunii sub titulatura "Army in concert" este o incursiune sonoră pe teme de muzică clasică, operă, jazz, blues, swing, muzică de film şi pop. Debutul acestei serii de concerte susţinute de Orchestra Armatei va avea loc joi, 28 ianuarie, începând cu ora 19, la Sala Radio din Bucureşti. La concertul inaugural, Orchestra Armatei va interpreta capodopere semnate, printre alţii, de Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Borodin, Dvorak, Brahms, Mendelssohn, J. Williams, Jacob de Hann.
'În România. Pe urmele înrudirii europene ', un volum aparţinând jurnalistului şi specialistului în istoria culturii Markus Bauer va fi lansat vineri seara, la Berlin. Volumul lui Markus Bauer, care a trăit cinci ani la Iaşi, încearcă să explice realitatea actuală a României într-un context amplu, pornind de la anumite evenimente istorice şi culturale, ce pun în evidenţă faţete necunoscute şi surprinzătoare ale României. Potrivit ICR Berlin, temele abordate acoperă domenii diverse, de la contrastul dintre viaţa la ţară şi cea de la oraş, până la problematica minorităţilor sau întrebări actuale din domeniul politicii, intenţia autorului fiind aceea de a contracara clişeele negative familiare de cele mai multe ori publicului vest-european. Autorul dezvăluie astfel modul în care România şi-a impus propriul stil de viaţă, faţă de alte ţări din Europa de Est, supuse după 1989 unui proces istoric de mari transformări.
Filmul "Constantin şi Elena" va fi prezentat, pe 4 şi 5 februarie, la Docs Barcelona şi pe 6 februarie la Toronto, în cadrul "Romanian Film Festival". Deasemenea pe 25 şi 26 februarie, filmul va rula la New York, în SUA, în cadrul MoMA (Museum of Modern Art) Documentary Fortnight iar în martie, filmul în următoarele festivaluri: Worldfilm Festival (Estonia), între 22 şi 28 martie, Ljubljana Documentary Film Festival (24 - 31 martie) şi Bradford International Film Festival (18 - 28 martie). "Constantin şi Elena", primul film de lungmetraj al lui Andrei Dăscălescu, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2009 şi a câştigat premiul pentru debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, dar şi premiul special pentru cel mai bun film documentar la Festivalul de la Sarajevo 2009. Totodată, Dăscălescu a primit premiul First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam în 2008.
Chitaristul Steve Vai şi celebra marcă de chitare Ibanez lansează un concurs de design destinat fanilor, aceştia fiind încurajaţi să creeze un model de chitară Jem, din care vor fi produse doar două exemplare - una pentru Steve Vai şi una pentru câştigătorul competiţiei. Potrivit Guitar News, concursul este lansat pentru a celebra cele 77.777 de chitare Ibanez Jem cu semnătura lui Steve Vai vândute în ultimii 23 de ani. Steve Vai este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chitarişti din lume, el fiind şi un foarte bun compozitor, producător şi vocalist. În 1974, Steve Vai lua lecţii de chitară de la un alt celebru chitarist, Joe Satriani. El şi-a continuat, în anii '80, ucenicia în preajma celebrului chitarist Frank Zappa, care a fost impresionat de calităţile sale muzicale şi care, mai apoi, i-a marcat cariera. Din 1984 a început o bogată carieră solo, care însumează 13 albume. În afara carierei solo, Steve Vai a înregistrat şi a concertat alături de trupe celebre, precum David Lee Roth, Whitesnake şi Alcatrazz. La începutul lui 2009, Steve Vai a cântat şi în România, la Festivalul Cerbul de Aur, unde a primit trofeul pentru întreaga activitate.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.