Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
20 ianuarie 2010
În perioada 22 ianuarie -04 februarie seria coordonată de Cristian Mungiu « Amintiri din epoca de aur » va fi proiectată cu subtitrare în limbile franceză şi engleză pentru rezidenţii bucureşteni care nu vorbesc limba română. Proiecţiile cu subtitrare în franceza vor avea loc la Institutul francez din Bucuresti – sala Elvire Popesco iar cele cu subtitrare în engleza la Muzeul Taranului Roman – Studioul Horia Bernea. « Amintiri din epoca de aur » a fost cel mai vizionat film românesc al anului 2009. Proiectul colectiv coordonat de Cristian Mungiu ecranizează cele mai hazlii legende urbane din perioada anilor ‘80 în România. Detalii suplimentare pe www.amintiridinepocadeaur.ro si pe site-urile Institutului Francez si a Muzeului Taranului Roman din Bucuresti.
Teatrul de Comedie din Bucureşti prezintă joi 21 şi vineri 22 ianuarie, ora 19, la Sala Mare premiera oficială a spectacolului ELLIN de Axel Hellstenius şi Petter Næss după romanul “Fraţi de sânge” de Ingvar Ambjørnsen. Traducerea apartine lui Petre Bokor, regia lui Vlad Massaci iar scenografia lui Andu Dumitrescu. În încercarea lor zilnică de a se adapta societăţii, cei doi anti-eroi Elling şi Kjell Bjarne sunt noul “cuplu ciudat“ ce încearcă să funcţioneze într-o lume disfuncţională. Axel Hellstenius (autor de romane şi scenarii născut la 4 martie 1960, Norvegia) a realizat în colaborare cu Petter Naess (actor, regizor de teatru şi de film şi scenarist născut la 14 martie 1960, Norvegia) varianta dramatizată a romanului “Fraţi de sânge”. Premiera mondială a piesei a avut loc la Oslo Nye Teater în 1999 în regia lui Petter Naess şi s-a dovedit a fi un mare succes de critică şi de public.
Filmul documentar "Videograme dintr-o Revoluţie/ Videogramme einer Revolution", în regia lui Harun Farocki şi Andrei Ujică, deschide programul "Seara de film" de la ICR pe anul în curs, fiind proiectat în 25 ianuarie, de la ora 18. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Andrei Ujică, Emil Hurezeanu şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR.
"Videograme dintr-o Revoluţie" a fost selecţionat de Cinemateca austriacă din Viena, în 2004, în programul "Die Utopie Film", în lista The Best 100 in Film History (cele mai bune 100 de filme din istoria cinematografiei). Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul Revoluţiei române din 1989.
Treisprezece lei de la grădina zoologică din Oradea vor fi transportaţi cu avionul într-un parc din Marea Britanie, la cererea cumpărătorilor lor, după ce aceştia au aflat că animalele stăteau înghesuite, în cuşti strâmte, relatează publicaţia britanică Daily Mirror. Leii, dintre care unul în vârstă de 27 de ani, vor primi un spaţiu special amenajat la Parcul Vietăţilor Sălbatice Yorkshire, din apropierea regiunii Doncaster. Proprietarii au oferit 120.000 de lire când au aflat că felinele erau ţinute în cuşti înguste, la Grădina Zoologică din Oradea, aflată în pragul falimentului, mai notează Daily Mirror. Philip Meeson, al cărui avion Jet2 va asigura transporul celor 13 lei, a declarat: "Literalmente aceste feline vor fi mândria regiunii Yorkshire".
Trei jurnalişti ai postului BBC s-au aflat trecută, pentru trei zile, la Oradea, pentru a filma un documentar despre leii din cadrul Grădinii Zoologice din municipiu. În 11 februarie, când leii vor porni spre Marea Britanie, jurnaliştii de la BBC vor veni din nou la Oradea. Documentarul filmat în Oradea va fi difuzat în 22 februarie în Marea Britanie.
Chen Forng-shean, un artist amator din Taiwan, a realizat cea mai mică sculptură din lume care reprezintă un tigru, această operă de artă putând trece prin urechea unui ac de cusut, informează France Press. El a avut nevoie de trei luni, în care a lucrat câte patru ore pe zi, pentru a finaliza această sculptură inedită, realizată din răşină artificială, măsurând un milimetru în înălţime. Sculptura a fost creată pentru a celebra începutul anului Tigrului, care va debuta pe 14 februarie, potrivit calendarului chinezesc. "Cel mai greu a fost să pictez limba roşie a tigrului", a declarat acest artist amator, care în viaţa de zi cu zi este angajat al băncii centrale din Taipei.
Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, au fost selectate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 11 - 21 februarie. Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", al debutantului Florin Şerban, prezintă povestea unui deţinut, pe parcursul ultimelor zile pe care acesta le mai are de petrecut în spatele gratiilor. Silviu mai are doar cinci zile până la eliberarea din penitenciarul de minori. Lungmetrajul intră în competiţie cu filme ale unor nume mari ale cinematografiei, precum "The Ghost Writer", de Roman Polanski, şi "Shutter Island", de Martin Scorsese. În ceea ce priveşte filmul lui Constantin Popescu, evenimentele prezentate sunt inspirate din realitate, acţiunea având loc pe durata unui întreg deceniu. Constantin Popescu este cunoscut pentru colaborarea sa la proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu şi lansat anul trecut. România este reprezentată şi de două scurtmetraje, la Berlinale Shorts: "Derby" de Paul Negoescu şi "Colivia" de Adrian Sitaru.
Artistul român Dan Perjovschi prezintă o nouă expoziţie personală în Statele Unite ale Americii, intitulată "Postcards from the World". Manifestarea are loc la Galeria Lombard-Fried de la New York. "Postcards from the World" aduce în premieră la New York o lucrare care cartografiază călătoriile artistului în întreaga lume, în dialog cu o lucrare de referinţă a sa, "Postcards from America". Aceasta a fost realizată în 1994, în timpul unei rezidenţe artistice de 10 săptămâni - prima întâlnire a artistului cu America - şi este, în prezent, pentru prima dată expusă într-o galerie. Manifestarea este deschisă până pe 20 februarie şi reprezintă unul dintre evenimentele artistice cele mai importante ale începutului de an în circuitul galeriilor de artă new-yorkeze.
'Semn şi formă' - o expoziţie de sculptură a artistului Aurel Contraş - se va deschide, în această seară, la Institutul Cultural Român, în prezenţa autorului şi a criticului de artă Aurelia Mocanu. Despre Aurel Contraş, criticul de artă Octavian Barbosa aprecia că este 'un intuitiv care aspiră spre o conceptualizare simbolică a imaginii'. Expoziţia va fi deschisă până pe 3 februarie.
Lungmetrajul 'Călătoria lui Gruber', regizat de Radu Gabrea, va rula, în cursul acestui an, în cinematografele americane. După prezentarea sa din 2008 la Festivalul Filmului Românesc din New York, filmul lui Gabrea s-a bucurat de numeroase participări la festivaluri din America de Nord şi a făcut, recent, parte din selecţia prestigiosului New York Jewish Film Festival, cel mai mare eveniment de profil din Statele Unite. Beneficiind de un scenariu ce aparţine lui Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu şi avându-l ca protagonist pe Florin Piersic jr., filmul lui Gabrea spune povestea vizitei la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte, autor al celebrului roman 'Kaputt', la câteva zile după începerea războiului împotriva Rusiei sovietice, în iunie 1941.
Manuscrisul care prezintă circumstanţele în care savantul britanic Isaac Newton a descoperit legea gravitaţiei - observând felul în care a căzut un măr dintr-un pom - a fost postat online de Royal Society. Documentul original al biografiei savantului, scrisă în 1752 de William Stukeley, a fost conservat în arhivele Royal Society, una dintre cele mai prestigioase instituţii ştiinţifice din Marea Britanie, care celebrează în acest an cea de-a 350-a aniversare. William Stukeley relatează în biografia "Amintiri despre viaţa lui Isaac Newton" cum, într-o seară, după ce a luat cina în casa celebrului savant, cei doi bărbaţi au ieşit din casă pentru a-şi bea ceaiul sub merii din grădină. Newton i-a spus atunci că "se afla exact în acelaşi loc unde, în trecut, noţiunea de gravitaţie îi venise în minte".
Celebra mezzosoprană Ruxandra Donose revine la Bucureşti, unde, pe 21 mai, va susţine un concert la Sala Radio din Capitală, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Spectacolul va prezenta publicului "Uvertura tragică" - Johannes Brahms, "Moartea Cleopatrei" de Hector Berlioz şi "Cvartet cu pian în la minor, op.25" - Johannes Brahms/ Arnold Schönberg. Potrivit criticilor de specialitate, Ruxandra Donose are o voce lirică de o deosebită frumuseţe şi căldură. Mezzosoprana este, de peste zece ani, una dintre cele mai interesante voci ale scenei lirice internaţionale, însă abia în 2006 a păşit pe o scenă din România, participând la două reprezentaţii ale operei "Carmen" de Bizet, susţinute cu ocazia Summitului Francofoniei.
Mircea Cărtărescu şi Nora Iuga vor susţine o lectură de poezie şi vor participa la o dezbatere, în această seară, la Berlin. Seara de lectură cu doi dintre cei mai reprezentativi scriitori români contemporani, invitaţi în cadrul programului de rezidenţiat artistic al Serviciului german de schimb academic, va avea loc la Daadgalerie. Evenimentul va fi intitulat "Fiecare poezie e o statuie misterioasă într-un loc gol". Şi Institutul Cultural român de la Berlin va găzdui două prezentări de carte, pe 29 ianuarie, respectiv 9 februarie. Cea dintâi este dedicată volumului "Căi spre modernitate. Strategii de dezvoltare ale economiştilor români din secolul 19 şi 20", semnat de Angela Harre.
Cea de-a cincea ediţie a Balului vienez organizat anual, în scopuri caritabile, la Palatul Parlamentului, va avea loc pe 27 februarie. Potrivit organizatorilor, aproximativ 800 de bilete pentru eveniment au fost puse deja în vânzare, ca pachete de sponsorizare, un loc costând 900 de lei. O parte din fondurile strânse, aproximativ 15.000 de euro în fiecare an, vor fi donate către United Way România, afiliată United Way Worldwide, o fundaţie al cărei scop este să îmbunătăţească viaţa comunităţii, prin donaţii individuale, corporatiste şi prin voluntariat.
Balurile Vieneze reprezintă deja o tradiţie în capitala austriacă, fiind unele dintre cele mai importante evenimente mondene şi culturale ale anului, alături de Concertul de Anul Nou.
Biletele pentru concertul pe care Chris Rea îl va susţine, pe 6 februarie, la Sala Palatului din Capitală au fost epuizate. Parte a turneului "The Very Best Of Chris Rea: Still So Far To Go", evenimentul de la Bucureşti îl va avea ca invitat special pe tânărul compozitor şi chitarist Paul Casey. Promovând ultimul său album, o veritabilă colecţie "greatest hits", Chris Rea va sosi în România pentru un concert care va purta amprenta unei cariere de peste trei decenii. Show-ul de la Bucureşti este inclus în noul turneu al artistului, ce va debuta pe 25 ianuarie, în Germania.
Regizorul George Lucas, care nu a folosit deocamdată tehnologia 3D în filmele sale, consideră că succesul peliculei "Avatar" şi efectele speciale folosite în acest lungmetraj va putea face ca franciza "Războiul stelelor" să fie relansată în format 3D. Cineastul american a fost atât de impresionat de tehnologia folosită în această producţie, care a fost desemnată "cel mai bun film" la gala Globurilor de Aur 2010, încât a declarat că sunt şanse mari ca versiuni 3D ale filmelor din seria "Războiul stelelor", pe care el le-a regizat, să fie lansate în anii următori. Până atunci, George Lucas scrie scenariul şi va fi producătorul filmului "Red Tails", o peliculă inspirată de Tuskegee Airmen, primul escadron de piloţi afro-americani care a luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Actriţa Maia Morgenstern va citi din volumul "Povestiri despre dragoste şi întuneric", de Amos Oz, în cadrul unui spectacol ce va avea loc la Centrul Comunitar Evreiesc din Bucureşti, pe 7 februarie. Evenimentul face parte din seria "Mozaic muzical" a Centrului Comunitar Evreiesc. Maia Morgenstern va fi acompaniată de muzicianul Alexandru Anastasiu. Actriţa va citi fragmente din creaţia lui Amos Oz - propus de trei ori pentru premiul Nobel pentru literatură -, din "Povestiri despre dragoste şi întuneric", roman magistral, deţinător a zece distincţii literare, printre care premiul Goethe şi premiul France Culture, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi ecranizat în anul 2009 de regizoarea Natalie Portman. Spectacolul va fi precedat de lansarea cărţii "Regăsire - Diaspora Muzicală Românească".
Radio România Cultural vă invită să ascultaţi în această seară, de la ora 22 şi 10 minute, o ediţie specială a emisiunii “Sensurile si contrasensurile democraţiei”. Programul este dedicat problemelor presei româneşti în perioada de criză. Scăderi de tiraje, reduceri de personal, creşterea constrângerilor si condiţionărilor financiare mai mult sau mai putin transparente, o politizare de multe ori excesivă si evident partizană a emisiunilor sau articolelor, abdicări parcă mai frecvente decât oricând de la deontologia profesiei. Iată doar câteva semnale vizibile care îndreptăţesc întrebarea : « Se pregăteşte o lesă pentru presă,"câinele de pază al democraţiei"? ». Pentru a găsi un răspuns cât mai adecvat realizatorii Radio România Cultural pregătesc o serie de emisiuni având ca invitaţi personalităţi ale presei publice şi private, dar şi membri ai CNA, oameni politici, reprezentanţi ai societăţii civile.
Filarmonica de Stat Oradea va prezenta mâine publicului meloman un concert care va ilustra 'opt anotimpuri'. Potrivit directorului instituţiei, Albert Todor, iubitorii muzicii clasice vor putea audia ciclul de concerte pentru vioară şi orchestră de coarde 'Anotimpurile', de Antonio Vivaldi, dar deopotrivă, şi ciclul 'Patru anotimpuri la Buenos Aires', semnat de cunoscutul compozitor argentinian Astor Piazzolla, maestru al ritmurilor de tango şi al bandoneonului.
Concertul Vivaldi-Piazzolla este o premieră absolută la Filarmonica de stat din Oradea. Solistul violonist este concert-maestrul Orchestrei Simfonice din Szeged, Kosztandi Istvan, iar şeful de orchestră, Janko Zsolt, dirijorul permanent al Filarmonicii din Oradea.
Lungmetrajul "Tuan Yuan", al chinezului Wang Quan'an va rula în deschiderea Berlinalei. Evenimentul va avea loc între 11 și 21 februarie. Pelicula japoneză "Otouto", de Yoji Yamada, va închide festivalul din capitala Germaniei. În 2007, Wang Quan'an, care are 44 de ani, a obţinut Ursul de Aur, pentru "Nunta lui Tuya". "Tuan Yuan", care face parte din competiţia oficială a Berlinalei, spune povestea lui Liu Yansheng, care îşi rememorează tinereţea, după ce a fugit din Shanghai, după invazia trupelor lui Mao, în 1949. Juriul competiţiei va fi prezidat de Werner Herzog. România este reprezentată la Berlin de patru filme: două lungmetraje - "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu - şi de scurmetrajele "Derby", de Paul Negoescu, şi "Colivia", de Adrian Sitaru, la Berlinale Shorts.
Ministrul francez al Culturii şi Comunicaţiilor, Frederic Mitterrand, a declarat că a făcut din "revoluţia digitală" una din priorităţile sale din acest mandat. El a precizat că scopul proiectului său e clar - "cultură pentru toată lumea" - şi că mediul digital e doar "unul dintre instrumente". Frederic Mitterrand a mai subliniat faptul că "pentru a derula această politică digitală", ministerul beneficiază de un buget de 750 de milioane de euro pentru "această operă de conservare şi distribuţie" a patrimoniului cultural francez. În plus Mitterrand "este interesat în special de fotojurnalism" şi pregăteşte o "extensie a proiectului “Mon Journal” dedicat celor cu vârste între 18 şi 24 de ani".
Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Capitală, în colaborare cu Graphic Design Museum Breda, Olanda, organizează, în perioada ianuarie - octombrie 2010, "Publică şi tu!" - un program de design grafic conceput special pentru copiii între 8 şi 14 ani. În cadrul acestor ateliere, cei mici vor descoperi ce este designul grafic. La MNAC, copiii sunt primiţi într-un spaţiu special amenajat în muzeu, unde un asistent/educator le va oferi o scurtă prezentare şi o mapă de lucru. Apoi, copiii se apucă de "treabă". În spaţiu, lucrarea lor este publicată pe perete şi pe panourile publicitare. Copiii îşi pot alege fonturile, culorile, pictogramele şi formele pentru designul lor.
Lungmetrajul SF 3D "Avatar" care a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, două premii Globul de Aur, la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor", a fost lider în box office-ul românesc, cu încasări de peste 1,5 milioane de lei şi aproximativ 51.000 de spectatori. "Avatar", cel mai recent film al lui James Cameron, lansat la 12 ani după succesul înregistrat cu "Titanic" - devenit lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei a ajuns deja pe poziţia a doua a box office-ului mondial, cu încasări totale de 1,6 miliarde de dolari. Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a situat "Sherlock Holmes", cu încasări de aproape 416.000 de lei.
Cântăreaţa Vonda Shepard, celebra vedetă a serialului "Ally McBeal", revine în România. Artista va susţine un turneu în patru oraşe - Cluj, Sibiu, Braşov şi Bucureşti. Recitalurile vor avea loc între 10 şi 14 februarie. Astfel, ea va concerta pe 11 februarie în Cluj, la Casa de Cultură a Studenţilor, pe 12 februarie la Sibiu, Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 13 la Braşov, la Teatrul "Sică Alexandrescu", iar în Bucureşti, pe 14 februarie, în clubul The Silver Church. Biletele, în valoare de 95 de lei, sunt disponibile în reţeaua magazinelor Germanos, Vodafone şi a librăriilor Cărtureşti, precum şi online, pe eventim.ro. Vonda Shepard a mai concertat în România în februarie anul trecut. Cu această ocazie, ea a lansat la Bucureşti albumul "From The Sun".
Cinefilii sibieni pot vedea în premieră duminică, 24 ianuarie, de la ora 16,00, filme ecologiste la un cinematograf solar. Acesta va fi amplasat în Piaţa Mare din centrul istoric al municipiului. Dacă nu va fi un cer însorit în ziua proiecţiei, ecranul cinematografului va fi alimentat cu energie solară, captată în baterii solare care pot asigura curent timp de opt ore. Sibienii pot vedea la cinematograful solar scurtmetraje cu subiecte ecologiste, timp de 45 de minute. În plus cinefili vor putea urmări filmele ecologiste pe patine, pentru că în apropierea cinematografului solar se află patinoarul artificial din oraş.
Scriitorul Philip Gross a fost recompensat cu premiul T.S. Eliot pe 2009, pentru volumul de poezie intitulat "The Water Table". Philip Gross, născut în urmă cu 57 de ani, în Cornwall, va primi un premiu de 15.000 de lire sterline. Volumul "The Water Table" este inspirat de Canalul Bristol şi stabileşte conexiuni cu misterul, adâncurile mării şi cu lumea creată de oameni. Philip Gross a publicat numeroase cărţi, piese de teatru şi poezii, câştigând în 1982 National Poetry Competition. Din 2004, Philip Gross este profesor la Universitatea Glamorgan din Marea Britanie.
Cautare
Newsletter
Lansare de album BD
Legendarul Dim Dunareanu revine �n forţa �ntr-un album de benzi desenate plin de aventura şi suspans. Scenariul este semnat de Marius Leştaru, iar desenul aparţine maestrului Puiu Manu.
Book design, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala la Varsovia
�n data de 18 aprilie 2012 va avea loc la Varsovia, la Biblioteca Nationala, conferinta internationala dedicata designului de carte educationala cu titlul Od ‹Ala ma kota› do e-matury (De la ‹Ana are mere› la e-bac), un eveniment EUNIC Varsovia.
ArCuB aduce Festivalul International Shakespeare la Bucuresti
�ntre 30 aprilie si 2 mai 2012, publicul bucurestean are sansa de a vedea Hamlet, Romeo si Julieta si Or� De Otelo, �n viziunea a trei mari regizori contemporani.
Concert Alexandrina Hristov, cu prilejul T�rgului de Carte din Londra
Alexandrina Hristov, misterioasa diva cu una dintre cele mai calde şi apreciate voci din Rom�nia, va oferi pe 18 aprilie 2012 un recital special cu ocazia prezenţei Rom�niei la T�rgul de Carte din Londra.
Bisericile Muzeului Taranului, expozitie de fotografie
Muzeul National al Taranului Rom�n va asteapta �n perioada 27 aprilie - 13 mai 2012, la Sala Foaier, sa vizitati expozitia de fotografie Bisericile Muzeului Taranului.
Luni, 23 aprilie 2012, ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Rom�ne va avea loc vernisajul expozitiei de fotografii Ivo Andric - Scriitor/Diplomat, realizata de Muzeului orasului Belgrad.
Prima editie a "Galei Industriei de Carte din Rom�nia"
Prima gala dedicata industriei editoriale autohtone, Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Rom�nia, va avea loc �n mai putin de o luna, vineri, 11 mai 2012, �ncepand cu ora 18.00, �n Aula Bibliotecii Nationale a Rom�niei.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.