Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
28 ianuarie 2010
Câştigătorii concursului de proiecte de restaurare a Hanului Gabroveni vor fi premiaţi astăzi, la Palatul Şuţu din Capitală, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. La festivitatea de premiere, care va începe de la ora 11, sunt aşteptaţi Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Sorin Oprescu, primarul Capitalei şi Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România. Festivitatea de premiere încheie o etapă importantă în cadrul proiectului Restaurarea Hanului Gabroveni şi anume concursul pentru restaurarea, extinderea şi remodelarea funcţională a edificiului. În cadrul evenimentului, cele trei proiecte câştigătoare desemnate de către juriu vor fi prezentate publicului şi presei.
Astăzi Opera Naţionala Bucureşti lansează proiectul "Formare profesională specifică pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului - studiOpera". Desfăşurat până în noiembrie 2012, proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!". Finanţarea nerambursabilă este de aproape 18.000.000 de Ron. Prima etapă a proiectului, început în noiembrie anul trecut, constă într-o cercetare complexă, la nivel naţional, a sistemului profesionist în domeniul artelor spectacolului (instituţii de spectacol) şi a sistemului de formare în domeniul de mai sus (universităţi de profil, alte instituţii de formare continuă). Cea de-a doua parte prevede elaborarea unui program de instruire adecvat şi derularea unui program de "formare de formatori", cu ajutorul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala şi ai firmei SVASTA Consult. Alături de angajaţi ai Operei, beneficiari ai acestei noi structuri specializate vor fi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale".
Începând de astăzi până pe 31 ianuarie, la Sinaia, va avea loc cea de-a II-a ediţie a Green Planet Blues, primul eveniment cinematografic ECO din Sud-Estul Europei. Green Planet Blues este organizat cu sprijinul AVIS, CNC şi Primăria Municipiului Sinaia la Centrul internaţional de conferinţe “Casino”.Aristoteles Workshop Association aduce in premiera in Romania EL LINCE PERDIDO, cu doar câteva zile înainte de anuntarea nominalizatilor pentru Oscar, asteptata cu emotie de toti cei implicati în productia filmului. Acesta va deschide oficial cea de-a doua editie Green Planet Blues 2010, iar regizorul Raul Garcia va fi prezent la Sinaia.
Proiectul Săptămâna grea, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti continuă până pe 31 ianuarie. Mâine la Sala Rondă poate fi văzută de la ora 19, partea a doua a trilogiei postspectacol de şi cu Florin Flueraş şi Ion Dumitrescu -Neocatarsis. Spectacolul este urmat de o discuţie cu autorii despre producţia de emoţie, adevăr şi credinţă în convenţia scenică. Sâmbăta sonoră - în cheie grea – este următoarea reprezentaţie pregătită aşa cum spune şi titlul spectacolului pentru...sambata, de la ora 17, urmată la ora 20 de -preview - performance de şi cu Manuel Pelmuş . De la ora 21 este programată o discuţie cu Manuel Pelmuş, Constantin Vică, Ion Dumitrescu, Florin Flueraş, Ştefan Tiron despre reprezentare şi implicaţiile politice ale manipulării imaginii iar duminică încheie Săptămâna cu o instalaţie de Ion Dumitrescu -Preparing for the present.
Un concert omagial în memoria compozitorului român Horaţiu Rădulescu, susţinut de doi artişti ai scenei muzicale italiene - Maurizio Barbetti şi Francesco Cuoghi -, va avea loc duminică, la Accademia di Romania de la Roma. Cei doi propun un itinerar muzical prin opera lui Horaţiu Rădulescu, precum şi o incursiune în creaţia contemporanilor numiţi "spectrali" - Tristan Murail, Claude Vivier şi Costin Miereanu.
Laureatul Festivalului Sanremo 2009, Franco Midiri, va începe, sâmbătă, la Sibiu, un turneu în România, în care sunt cuprinse alte 17 oraşe şi care are ca scop promovarea albumului "Citeşte-mă printre rânduri", dar şi colectarea de fonduri pentru diferite fundaţii din ţară. Turneul artistului debutează la Sala Thalia din Sibiu și va continua în oraşe ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Brăila, Bacău, Suceava și Iaşi.
Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi Primăria municipiului vor organiza, în perioada 8-14 februarie, "Săptămâna îndrăgostiţilor de teatru". În cadrul evenimentului vor fi jucate 15 spectacole. Tot cu această ocazie va avea loc şi un "bal al îndrăgostiţilor". Preţul unui bilet la o piesă de teatru este de zece lei, iar cei care vor dori să meargă şi la teatru şi la bal vor plăti 56 de lei de persoană.
Peste 40 de filme româneşti concurează pentru nominalizările celei de-a patra ediţii a galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 22 martie, la Bucureşti. În total, producătorii au înscris, pentru cele mai importante premii ale industriei de film româneşti, 47 de producţii: 14 lungmetraje de ficţiune, 13 filme documentare şi 20 de scurtmetraje. Filmele au fost produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe parcursul anului trecut. Juriul galei Premiilor Gopo, cel care va decide şi va anunţa, pe 22 februarie, nominalizările celei de-a patra ediţii, este alcătuit din Dana Băcanu, Cristian Comeagă, Mihai Fulger, Radu Muntean, Cristian Niculescu şi Mara Nicolescu.
Muzeul de Artă Modernă din New York va organiza, în această primăvară, o expoziţie retrospectivă a operei fotografului francez Henri Cartier-Bresson. Vernisajul va avea loc pe 11 aprilie, iar manifestarea va fi deschisă până pe 28 iunie. Expoziţia, prima de asemenea anvergură din ultimii 30 de ani, este intitulată "Henri Cartier-Bresson: Secolul Modern" şi va prezenta 300 de fotografii realizate în perioada 1929 - 1989, dintre care 60 vor fi expuse în premieră. Peter Galassi, coordonatorul departamentului de fotografie al muzeului, a pus accentul, în selecţia fotografiilor, pe deceniile cele mai prolifice ale artistului, şi anume între 30 şi 60 de ani.
Poetul Christopher Reid a fost desemnat câştigător al premiului Costa Book of the Year, pentru un volum de poezii scris în memoria fostei sale soţii - decedată în 2005 -, catalogat de juriu drept "capodoperă". Reid a fost recompensat cu 30.000 de lire sterline pentru volumul de poezii "A Scattering".Volumul constituie o surprinză, mai ales că scriitorul irlandez Colm Toibin era considerat favorit pentru câştigarea acestui premiu, cu romanul "Brooklyn". Pentru acest volum de poezii, Reid, în vârstă de 60 de ani, s-a inspirat din moartea soţiei sale, actriţa Lucinda Gane, care a fost răpusă de cancer în 2005.
Un îndrăgit titlu mozartian - 'Cosi fan tutte' - revine duminică pe scena Operei Naţionale Bucureşti, după trei ani de absenţă. Spectacolul o va avea invitată în rolul Fiordiligi pe soprana Iulia Isaev, care a interpretat cu succes pe scena bucureşteană un alt rol mozartian, Contesa din 'Nunta lui Figaro', în luna decembrie a anului trecut. Alături de invitată, pe scena Operei vor evolua unii dintre cei mai îndrăgiţi solişti ai instituţiei, cum sunt mezzosoprana Maria Jinga, baritonul Ion Dimieru, tenorul Hector Lopez, soprana Dorina Cheşei şi baritonul Florin Simionca. Concepţia regizorală îi aparţine lui Ştefan Neagrău, scenografia este semnată de Viorica Petrovici iar coregrafia îi aparţine lui Mihai Babuşka.
Spectacolul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Scriitorul Ovidiu Pop citeşte din romanul său de debut, "Trickster", în această seară, la ceainăria Cărtureşti Verona din Capitală. La evenimentul de astăzi, care va începe la ora 18.00, alături de autor, vor participa scriitoarea Simona Popescu şi criticii Alina Purcaru şi Paul Cernat. Evenimentul va fi moderat de Oana Boca, directorul de imagine al Editurii Polirom. "Trickster" este, în aparenţă, povestea lui Doru, conceput "din greşeală" de doi muncitori proaspăt urbanizaţi şi crescut de bunici în anii socialismului atot-biruitor în arhetipalul sat ardelenesc Roagăz. Doru este un copil sănătos, normal şi inteligent, numai că refuză multă vreme să vorbească.
Bobby McFerrin va concerta sâmbătă la Sala Palatului din Capitală. Artistul va avea alături muzicieni autohtoni - Ionică Minune şi Cristinel Turturică.
Spontaneitatea şi improvizaţia de cea mai bună calitate vor fi la ele acasă la spectacolul pe care Bobby McFerrin, aflat pentru a doua oară în România, îl va susţine sâmbătă la București. Cei prezenţi vor avea ocazia să îl vadă performând live pe cel supranumit, pe drept cuvânt, omul-orchestră. Aflat la ultimul concert din acest turneu, Bobby McFerrin aduce în premieră o surpriză spectatorilor săi - un solo a capella alături de invitaţii săi din România.
Lungmetrajele româneşti 'Felicia înainte de toate', regizat de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf şi 'Cea mai fericită fată din lume', în regia lui Radu Jude, vor participa la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg. Evenimentul va debuta mâine și se va desfășura până pe 8 februarie. Cele două filme vor putea fi vizionate şi în capitala Suediei, în perioada 4-7 martie, fiind selecţionate la cea de-a patra ediţie a festivalului Zilele Filmului Românesc, organizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm la cinematograful Rio. În cadrul festivalului, va avea loc premiera suedeză a filmului 'Poliţist, adjectiv', distribuit în Suedia de către Novemberfilm.
Următoarele două filme "Harry Potter" vor fi lansate de Warner Bros. în format 3D. Această mişcare promite să aducă şi un succes de box-office pe măsură, aşa cum s-a întâmplat cu "Avatar". Warner Bros. a testat conversia în 3D a peliculei "Clash of the Titans", realizată de un distribuitor extern, şi a decis să lanseze filmul în acest format, dar şi următoarele două părţi ale ecranizării "Harry Potter şi Talismanele Morţii". "Clash of the Titans" se va lansa pe 2 aprilie. Partea întâi din "Harry Potter şi Talismanele Morţii" va fi lansată pe 19 noiembrie, în timp ce partea a doua are programată premiera pe 15 iulie 2011.
Orchestra Armatei va demara o serie de concerte, sub titulatura "Army in concert", prin care pentru prima dată în istorie muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale va putea fi ascultată de public, în fiecare lună, până la sfârşitul acestui an. Conceptul stagiunii sub titulatura "Army in concert" este o incursiune sonoră pe teme de muzică clasică, operă, jazz, blues, swing, muzică de film şi pop. Debutul acestei serii de evenimente susţinute de Orchestra Armatei va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti. La concertul inaugural, Orchestra Armatei va interpreta capodopere semnate, printre alţii, de Beethoven, Mozart, Ceaikovski, Borodin, Dvorak, Brahms.
'La Cruzada de los niños' de Florina Ilis, apărut la Editura Oriente y del Mediterraneo din Madrid, în traducerea lui Francisco Javier Marina, va fi lansat, astăzi, la Residencia de Estudiantes din capitala Spaniei. Alături de autoare, traducător şi editor, la prezentare mai participă Eugenia Popeangă Chelaru, profesor la Facultatea de Filologie a Universităţii Complutense din Madrid, specialistă în literatură română contemporană şi Horia Barna, director ICR Madrid. Evenimentul face parte din lansările de carte românească tradusă în spaniolă prin programul Centrului Naţional al Cărţii Translation and Publication Support Programme al ICR, adresat editurilor străine care solicită finanţare pentru traducerea şi publicarea de autori români.
Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a intrat, în acest an, în topul primelor o sută de universităţi din lume la dezbateri academice, în urma participării studenţilor la mai multe competiţii internaţionale. Dezbaterile academice sunt promovate de Centrul Lingua din cadrul instituției clujene, prin Clubul de Dezbateri şi Comunicare. Potrivit reprezentanţilor Universității, în întâlnirile săptămânale ale Clubului studenţii clujeni sunt pregătiţi în vederea participării la competiţii naţionale şi internaţionale de dezbateri. Locul întâi în acest clasament este ocupat de Universitatea din Sydney, Australia.
Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor", de Tim Burton, cu Johnny Depp şi Helena Bonham Carter în distribuţie, va rula în România şi în varianta IMAX.
Filmul lui Tim Burton, cunoscut ca maestru al goticului, dar şi pentru pasiunea sa de a-l distribui pe Johnny Depp în roluri excentrice, va avea premiera mondială - inclusiv în România - pe 5 martie. Lungmetrajul "Alice în Ţara Minunilor" este o interpretare gotică a poveştii lui Lewis Carroll. Actorii-fetiş ai lui Burton îşi fac loc printre personaje - Johnny Depp în rolul Pălărierului Nebun, iar Helena Bonham Carter, partenera sa de viaţă, joacă rolul Reginei de Cupă.
Actriţa americană Anne Hathaway a fost invitată să anunţe nominalizările la Oscar 2010, alături de preşedintele Academiei de film americane, Tom Sherak. Evenimentul va avea loc săptămâna viitoare. Tom Sherak şi Anne Hathaway vor face publice nominalizările pentru zece categorii principale de premii dintr-un total de 24, în timpul unei conferinţe de presă care va avea loc în dimineaţa zilei de 2 februarie, la sediul din Beverly Hills al Academiei de film americane. Hathaway a fost nominalizată anul trecut la premiile Oscar pentru rolul din "Rachel Getting Married". Ea a mai jucat în filme precum "Diavolul se îmbracă de la Prada" şi "Prinţesa îndărătnică". Cea de-a 82-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie, la Kodak Theatre din Los Angeles.
The Parlotones, o trupă de indie rock din Africa de Sud, care s-a făcut remarcată prin stilul său electric şi prestaţiile pe scenele festivalurilor, va concerta în această seară, în clubul The Silver Church din capitală. Stilul lor, descris ca alternativ în primii ani de existenţă ai trupei şi influenţat de preferinţele pentru Muse, Radiohead şi The Smiths, a evoluat substanţial, devenind mai bine conturat şi concentrat cu fiecare album. Dacă primul album al trupei, "Radiocontrolledrobot", a primit Discul de aur, abia după doi ani de la lansare, la următorul material, The Parlotones îşi însemna ascensiunea în carieră. "A World Next Door To Yours" a ajuns, după numai şase luni, Disc de platină.
Fanii muzicii rock vor avea parte în această seară de un concert heavy metal susţinut de trupele M.S. şi Silver Bullet. Evenimentul va avea loc în Suburbia Club din Capitală. Trupa M.S. este alcătuită din veterani ai scenei rock ce au activat în diverse formaţii încă din anii '80. Lista formaţiilor prin care au trecut membrii ei cuprinde nume, precum: Voltaj, Krypton, Vali Sterian & Compania de sunet. Grupul a fost înfiinţat în anul 2002 de Doru Istudor, fost lider al trupei Voltaj în perioada 1986-1992. Formţia a înregistrat 2 discuri în 2002 şi 2006: 'Rugina nu moare' şi 'A Breath Of Fresh Air'. În prezent, M.S. lucrează la pregătirea unui nou album care va fi lansat în luna aprilie.
Festivalul de film ecologic Green Planet Blues debutează astăzi la Sinaia. Evenimentul va fi deschis cu proiecţia peliculei "Missing Lynx", de Raul Garcia, în prezenţa realizatorului. Festivalul se va desfășura până duminică. Raul Garcia s-a născut la Madrid şi a lucrat în industria filmelor de animaţie de la vârsta de 19 ani. A fost angajat la celebrul studio Hanna Barbera, pentru care a contribuit la realizarea a 26 de filme. Pentru Disney, el a lucrat la producţii precum "Regele Leu", "Pocahontas" şi "Cocoşatul de la Notre Dame". "The Missing Lynx", care vorbeşte despre specia râşilor, feline pe cale de dispariţie, este distribuit în 44 de ţări.
Filmul olandez "The Aviatrix of Kazbek", cu Anamaria Marinca în distribuţie, va rula în închiderea Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Evenimentul a debutat ieri și se va desfășura până pe 7 februarie. Filmul va rula pe 6 februarie, în încheierea celei de-a 39-a ediţii a festivalului. Cel de-al doilea film al lui Ineke Smith, realizat după un scenariu al scriitorului Arthur Japin, îi mai are în distribuţie, pe lângă Marinca, pe Madelief Blanken, Zurab Jgenti şi Peter Lohmeyer. Pelicula spune povestea lui Marie, o fată cu o imaginaţie bogată. Locuind pe insula din Texel, aceasta visează la munţii pe care îi vede doar în fotografii. Pentru că este singura fată într-o familie săracă şi numeroasă, trebuie să accepte o căsătorie de convenienţă. Totuşi, sosirea unui regiment georgian pe insulă îi schimbă viaţa şi o face să descopere dragostea.
Tabloul "La Belle Ferronniere", ai cărui proprietari au afirmat întotdeauna că a fost pictat de Leonardo da Vinci, acţionând în justiţie un comerciant de artă care contesta autenticitatea lucrării, va fi scos la licitaţie, astăzi, la New York, după un secol de polemici. Lucrarea este atribuită în prezent "şcolii lui Leonardo da Vinci". Pictat, "probabil înainte de 1750" - Leonardo da Vinci a murit în 1519 -, valoarea acestui tablou a fost estimată la o sumă cuprinsă între 300.000 şi 500.000 de dolari.
Pictura o prezintă pe Lucrezia Crivelli, metresa lui Ludovic Sforza, duce al oraşului Milano, între anii 1494 şi 1500. Titlul lucrării este dat de lănţişorul de aur ornat cu o mică bijuterie pe care femeia din tablou îl poartă pe frunte. O altă versiune a aceluiaşi portret, aproape identic, se află la muzeul Luvru din Paris, fiind atribuit lui Leonardo da Vinci sau unuia dintre discipolii săi.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.