DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
12.00 - 12.05
Ştiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.05 - 13.00
Vorba de cultură • Realizatori Attila Vizauer si Emilia Stere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

29 ianuarie 2010

Academicianul Şerban Papacostea va susţine la sfârșitul acestei săptămâni o conferinţă, intitulată "Despre lumea prin care am trecut". Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional Bucureşti. Conferinţa "Despre lumea prin care am trecut" va fi o retrospectivă a transformărilor suferite de societatea românească de-a lungul vieţii istoricului şi va cuprinde amintiri despre copilăria petrecută în România Mare şi tinereţea în România lovită de acordul Hitler-Stalin, despre perioada comunistă şi postcomunistă, precum şi o evocare a marilor personalităţi pe care Şerban Papacostea le-a cunoscut.

Prima ediţie din acest an a ShortsUp, festival dedicat scurtmetrajelor, va avea loc astăzi, la galeriile ArtExpo de la Teatrul Naţional Bucureşti. Programul Extra Extra Shorts al evenimentului aduce două ore de scurtmetraje cu o durată sub trei minute, amuzante şi premiate la festivaluri prestigioase. Selecţia include producţiile finaliste de la Festivalul de Film de la Cannes şi producții premiate la Festival International de Film Tres Court. Nu sunt de ratat nici "Mosca" - un documentar amuzant despre legătura dintre timp şi muşte, "Paste of Love" - o animaţie despre neobişnuita poveste de dragoste dintre o periuţă şi pasta de dinţi şi Enemy Within - ficţiune-mostră a umorului britanic.

O sculptură şi trei fotografii de Constantin Brâncuşi vor fi incluse în expoziţia "Modernitatea africană: călătorii în Atlanticul Negru". Manifestarea va fi prezentată la Galeria Tate din Liverpool începând de astăzi şi până pe 25 aprilie şi analizează impactul culturilor negre din aria Atlanticului asupra artei moderne. Brâncuşi este prezent în expoziţie cu sculptura în lemn "Cap de copil", din Colecţia Tate, şi fotografiile "Negresa blondă", "Vedere din atelier" şi "Portretul lui Nancy Cunard", de la Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, alături de Primăria din Liverpool.

Michael Jackson va primi postum un premiu Grammy, la gala de decernare care va avea loc duminică, în timp ce canadianul Leonard Cohen va fi distins cu un trofeu pentru întreaga carieră. În timpul vieţii, regretatul "rege al muzicii pop" Michael Jackson a primit 13 premii Grammy, majoritatea pentru albumul "Thriller". Această a 14-a recompensare, postumă, va onora "unul dintre artiştii cei mai influenţi" din lume, a explicat Neil Portnow, preşedinte al The Recording Academy, care organizează prestigioasa gală. Pianistul şi compozitorul André Previn, cântăreţul de blues David "Honeyboy" Edwards şi starul muzicii country Loretta Lynn vor primi, de asemenea, câte un Grammy de onoare. Cea de-a 52-a ediţie a premiilor Grammy va avea loc la Nokia Theatre din Los Angeles. Evenimentul va fi transmis în direct de TVR 1 și TVR HD.

Regizorii James Cameron şi Quentin Tarantino se numără printre cei cinci nominalizaţi la premiul Sindicatului regizorilor americani, un indicator extrem de exact al viitorulului câştigător al premiului Oscar pentru regie. Canadianul James Cameron a fost nominalizat pentru "Avatar", superproducţia sa SF 3D, care a obţinut deja încasări de peste un miliard de dolari la nivel mondial. Americanul Quentin Tarantino concurează cu filmul "Ticăloşi fără glorie", cu Brad Pitt într-unul dintre rolurile principale, care prezintă aventurile unor soldaţi evrei americani plecaţi la vânătoare de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru premiul Sindicatului regizorilor americani a fost nominalizată și Kathryn Bigelow - fosta soţie a lui James Cameron -, pentru "The Hurt Locker", foarte apreciat de critica de la Hollywood şi un favorit la premiile Oscar de anul acesta. Premiile Sindicatului regizorilor americani vor fi acordate mâine la Los Angeles.

Scurt metrajul “ Muzica în sânge intră mâine în competiţie” la festivalul de la Clermont Ferrand. Pelicula a fost regizată de Alexandru Mavrodineanu. Filmul a fost selecţionat în Competiţia Internaţională a Festivalului de film de scurt metraj Clermont Ferrand de anul acesta, una dintre cele mai importante competeţii mondiale de filme scurte, supranumit şi Cannes-ul scurt metrajului. Filmul este produs de Strada Film cu sprijinul CNC în coproducţie cu Premium Films şi Les Films Promenades din Franţa.

Miercuri, 3 februarie, la ora 18,30 va avea loc la Roma, în Sala de Expoziţii a Accademiei di Romania, vernisajul expozitiei artistului Constantin Udroiu cu ocazia implinirii varstei de optzeci de ani. Mare maestru al artei bizantine, Constantin Udroiu este unul dintre cei mai prolifici artisti ai diasporei romane. Prin aceasta expozitie Accademia di Romania doreste sa il felicite pe artist pentru cariera sa artistica, pentru faptul ca a pastrat in opera sa un loc central icoanei bizantine si propriei românitati, in conditiile in care biografia sa a fost greu marcata de regimul comunist. La fel ca si in cazul maestrului Roman Vlad, caruia i-a dedicat cu succes un concert în februarie 2009, Accademia di Romania doreste sa aduca în faţa publicului italian, reprezentanţi de înaltă ţinută ai intelectualităţii şi lumii artistice româneşti din diaspora.

Teatrul de Comedie a lansat Concursul de comedie românească, ediţia a V-a. Piesele pentru concurs, texte de comedie românească inedite (care nu au mai fost publicate sau montate pe scenă, la teatrul de televiziune sau radiofonic) vor fi tehnoredactate cu diacritice. Manuscrisele vor avea menţionat titlul, dar nu şi autorul. Cele 3 exemplare vor fi trimise într-un plic format A4 împreună cu un plic mai mic, sigilat, ce va avea scris în exterior titlul piesei, iar în interior datele de identificare ale autorului. Materialele trimise pentru concurs nu se înapoiază. Data limită de trimitere a lucrărilor este 15 martie. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul GALEI COMEDIEI ROMÂNEŞTI ce va încheia festCO 2010 pe data de 22 mai.

În cadrul proiectului Clubul de Arte pentru copii, organizat şi găzduit de Teatrul National de Operetă “Ion Dacian”, cu sprijinul ONG-ului “Ajutor Real”, se lansează concursul celor mai frumoase poezii din oraş. Cu aceasta ocazie, elevii claselor I-VIII, pot trimite texte pe adresa Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” (Bd. N. Balcescu nr. 2, sector 1, cu mentiunea “pentru Clubul de Arte”) sau pe e-mail la adresa [email protected], până la data de 15 februarie. Selecţia poeziilor va avea loc in perioada 15 februarie- 1 martie sub indrumarea unui juriu format din membri ai Asociatiei Scriitorilor din Bucureşti. Poeti talentati vor fi premiati iar creatiile alese vor face subiectul unei antologii a celor mai frumoase poezii din oras. Fondurile obţinute din vânzari vor fi destinate exclusiv unui program realizat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti in vederea incurajarii si dezvoltarii talentului literar de la varste mici.

Scriitorul american Jerome David Salinger, cunoscut mai ales pentru romanul "De veghe în lanul de secară", a decedat ieri la vârsta 91 de ani, informează cotidianul New York Times, citat de France Press. Jerome David Salinger "a murit în locuinţa sa din New Hampshire", în nord-estul Statelor Unite, a confirmat Philis Wesburg, agentul scriitorului. Jerome David Salinger născut la 1 ianuarie 1919, a fost un scriitor american cunoscut cel mai bine pentru romanul De veghe în lanul de secară (în engleză The Catcher in the Rye), o poveste clasică a adolescenţei, care a cunoscut o popularitate durabilă de la publicarea ei în 1951. După recunoaşterea şi faima literară a romanului De veghe în lanul de secară, Salinger s-a retras din viaţa publică.

Începând de ieri până pe 31 ianuarie, la Sinaia, are loc cea de-a II-a ediţie a Green Planet Blues, primul eveniment cinematografic ECO din Sud-Estul Europei. Green Planet Blues este organizat cu sprijinul AVIS, CNC şi Primăria Municipiului Sinaia la Centrul internaţional de conferinţe “Casino”.Aristoteles Workshop Association aduce in premiera in Romania EL LINCE PERDIDO, cu doar câteva zile înainte de anuntarea nominalizatilor pentru Oscar, asteptata cu emotie de toti cei implicati în productia filmului. Acesta va deschide oficial cea de-a doua editie Green Planet Blues 2010, iar regizorul Raul Garcia va fi prezent la Sinaia.

Proiectul Săptămâna grea, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti continuă până pe 31 ianuarie. Astăzi la Sala Rondă poate fi văzută de la ora 19, partea a doua a trilogiei postspectacol de şi cu Florin Flueraş şi Ion Dumitrescu -Neocatarsis. Spectacolul este urmat de o discuţie cu autorii despre producţia de emoţie, adevăr şi credinţă în convenţia scenică. Sâmbăta sonoră - în cheie grea – este următoarea reprezentaţie pregătită aşa cum spune şi titlul spectacolului pentru...sâmbătă, de la ora 17, urmată la ora 20 de -preview - performance de şi cu Manuel Pelmuş. De la ora 21 este programată o discuţie cu Manuel Pelmuş, Constantin Vică, Ion Dumitrescu, Florin Flueraş, Ştefan Tiron despre reprezentare şi implicaţiile politice ale manipulării imaginii iar duminică încheie Săptămâna cu o instalaţie de Ion Dumitrescu -Preparing for the present.

Ieri Opera Naţională Bucureşti a lansat proiectul "Formare profesională specifică pentru meserii de scenă şi abilităţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului - studiOpera". Desfăşurat până în noiembrie 2012, proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!". Finanţarea nerambursabilă este de aproape 18.000.000 de Ron. Prima etapă a proiectului, început în noiembrie anul trecut, constă într-o cercetare complexă, la nivel naţional, a sistemului profesionist în domeniul artelor spectacolului (instituţii de spectacol) şi a sistemului de formare în domeniul de mai sus (universităţi de profil, alte instituţii de formare continuă). Cea de-a doua parte prevede elaborarea unui program de instruire adecvat şi derularea unui program de "formare de formatori", cu ajutorul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala şi ai firmei SVASTA Consult.

Marţi 2 februarie este - "Ziua ursului"- sărbătoare populară (care deschide Anul nou viticol şi pomicol) dedicată celui mai puternic animal al ţinuturilor carpatice, ursul. "Ziua ursului"-este întotdeauna de sărbătoarea religioasă Întâmpinarea Domnului şi se spune că, în această zi, ursul iese din bârlog şi, dacă-şi vede umbra, adică dacă este soare, pleacă, iar dacă nu şi-o vede, intră înapoi în bârlog, semn că iarna se prelungeşte.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la Toronto se desfăşoară, în perioada 4 - 7 februarie, fiind deschisă de proiecţia filmului „Amintiri din Epoca de Aur”, scris şi coregizat de Cristian Mungiu. Publicul cinefil de la Toronto va mai avea parte şi de filmele „Apocalipsa după şoferi” de Alexandru Solomon, „Hârtia va fi albastră” de Radu Muntean sau „Katalin Varga”, o coproducţie româno - britanică, în regia lui Peter Strickland .

Galeria de artă contemporană RECYCLE NEST deschide programul de evenimente pe anul 2010, astăzi, la ora 18, cu expoziţia de pictură a lui Bogdan Vlăduţă. Bogdan Vlăduţă alege să expună la RECYCLE NEST o selecţie de lucrări în ulei, care conturează lumile pictorului generic, cu ale sale debuşeuri preferate: autoportretul, nudul (propriu) şi peisajul. Conjugate, ele dau o stranie şi totuşi atât de familiară relaţie în interiorul căreia se insinuează un act de confesiune, de exhibare şi intimitate. Autorul exersează limbaje diverse, de la pictură în ulei, desen în tehnici variate la fotografie, obiect, text scris.

Institutul Cultural Român de la Paris a invitat patru tineri muzicieni români, înscrişi la master în prestigioase şcoli de muzică europene, să celebreze într-un concert memoria compozitorului român George Enescu. Tinerii artişti vor restitui spiritul muzical al unei întregi epoci, într-un concert variat care alternează compoziţii de George Enescu cu creaţii semnate de contemporani iluştri, precum Claude Debussy, Kurt Weill, Eugene Ysaÿe, George Gershwin sau Francis Poulenc. Concertul „George Enescu între contemporani”, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Societatea franceză de muzică Georges Enesco, are loc astăzi, la ora 20, într-o sală situată în inima Parisului, la Cité Internationale des Arts.

La Târgovişte se aniversează pe 1 februarie, 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Tony Bulandra. Evenimentul începe la Sala Stdio, la ora 17 cu prezentarea spectacolului Conu Leonida faţă cu reacţiunea, regizat de Corneliu Jipa. De la orele 19, o altă piesă va fi adusă în faţa publicului în Sala Mare a Teatrului. Este vorba despre O noapte furtunoasă pusă în scenă de M.C. Ranin, urmată de vizionarea unui film documentar Tony Bulandra.

Duminică, 31 ianuarie de la ora 19, va avea loc un concert extraordinar la Sala Mihail Jora a Societăţii Române de Radiodifuziune. Concertul va fi susţinut de Big Band-ul Radio şi îi este dedicat lui Florian Lungu - supranumit şi "Moşu" - care de peste patru decenii realizează emisiuni de jazz la Radio România, afirmându-se totodată ca pasionat promotor al genului prin emisiuni TV, articole, prezentări de concerte şi festivaluri, ca şi prin activitatea didactică (profesor de istoria jazz-ului). Alături de Big Band-ul dirijat de Ionel Tudor, au fost invitaţi să urce pe podiumul Sălii Radio, artişti cunoscuţi precum pianiştii Johnny Răducanu, Marius Popp, bass-istul Johnny Bota din Timişoara şi vocalistul Mike Godoroja. Programul va cuprinde atât teme standard din repertoriul internaţional al jazz-ului şi al blues-ului, cât şi compoziţii originale ale protagoniştilor.

Direcţia 5 face declaraţii de dragoste de Valentin s day, duminica 14 februarie la ora 19.30, la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele au fost puse deja in vanzare in magayinele de specialitatea iar pretul biletelor acestora variază intre 50 lei si 150 lei. Directia 5 va interpreta cele mai romantice cantece scrise pe parcursul carierei, intr-o emotionanta atmosfera special creata pentru aceasta ocazie. Evenimentul va coincide si cu lansarea albumului “Declaratie de Dragoste” ce va contine hit-uri ale formaţiei.

Compania de spectacole rusă Stelele Moscovei pe gheaţă va susţine, pe 31 ianuarie, un spectacol de patinaj artistic la patinoarul "Mihai Flamaropol" din cadrul complexului Sportiv "Lia Manoliu" din Capitală, informează organizatorii evenimentului. Spectacolul face parte dintr-un turneu care se desfăşoară pe 29 ianuarie, la Iaşi, pe 30 ianuarie – Galaţi şi pe 1 februarie la Buzău. Show-ul prezentat are două părţi. Prima este "Spărgătorul de Nuci", iar în partea a doua - o gală a campionilor din care nu vor lipsi momentele de virtuozitate, tangoul şi un omagiu pe gheaţă adus lui Michael Jackson.

Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti organizează miercuri, 3 februarie, la ora 18.30, conferinţa în limba franceză Bernard Boutet de Monvel ou la naissance de l'art deco, susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă, care va avea loc la Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Bernard Boutet de Monvel, cunoscut astăzi pentru peisajele urbane deosebit de minuţioase ale New-York-ului realizate la sfârşitul anilor ‘20 şi la începutul anilor ’30, sau pentru tablourile pictate în Maroc în 1918, a fost, înainte de primul război mondial, portretist de succes al societăţii epocii (inclusiv al sportsman-ilor şi al personajelor dandy). Stéphane-Jacques Addade îşi propune să prezinte unul dintre aceste portrete realizat în 1909 în Place de la Concorde din Paris.

Primul proiect de "street-art" din ţară desfăşurat într-un muzeu va avea loc, de astăzi pânâ pe 14 februarie, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Evenimentul îmbină pictura, sculptura, pictura murală, fotografia şi muzica.
Iniţiativa Muzeului Naţional Brukenthal este prima de acest gen din România, urmând exemplul unuia dintre cele mai cunoscute muzee de artă contemporană din Europa, Tate Modern din Londra, se arată într-un comunicat. Potrivit sursei citate, îi are ca protagonişti pe aşanumiţii "Şoimii Şatrei", mai mulţi tineri care au ajuns din toată ţara la Sibiu, unde caută locuri "abandonate sau lipsite de identitate" în care să organizeze evenimente combinate de artă alternativă sau muzică electronică.
Ei sunt cunoscuţi pentru decorul spectacolului "Fela" la Teatrul 37 Arts din New York, competitor în anul 2008 la premiile Tony pentru Excelenţă în Teatru.

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno va avea loc în perioada 4 - 14 august iar regizorul elveţian Alain Tanner va primi un premiu onorific, Leopardul de Onoare, au anunţat organizatorii evenimentului. Alain Tanner, care a câştigat Leopardul de Aur la Locarno cu lungmetrajul său "Charles, Dead Or Alive/ Charles, mort sau viu", în 1969, este autorul unor filme de referinţă, precum "Les Annees Lumiere", "Une Flamme Dans Mon Coeur" şi "Fourbi". Alain Tanner este cel de-al treilea regizor elveţian care va primi Leopardul de Onoare, după Jean-Luc Godard (1995) şi Daniel Schmid (1999). În 2009, trofeul Leopardul de Aur a revenit regizoarei şi romancierei chineze Xiaolu Guo, pentru filmul său intitulat "She, a Chinese". Fondat în 1946, prestigiosul Festival de Film de la Locarno, numit şi Pardo, este cel mai mare eveniment de gen dedicat producţiilor independente.

Cei trei copii ai cântăreţului Michael Jackson ar putea urca pe scenă în timpul galei premiilor Grammy, ce va avea loc duminică, 31 ianuarie, la Los Angeles, pentru a participa la un moment artistic organizat în memoria tatălui lor, informează la eonline.com. Momentul artistic în memoria regretatului "rege al muzicii pop" cuprinde şi un mini-film 3D creat de Michael Jackson pentru hitul său din 1995 "Earth Song". Potrivit organizatorilor, filmul 3D, creat în iunie 2009, de Michael Jackson pentru cântecul său "Earth Song" va fi difuzat pentru prima oară în versiune integrală în cadrul acestei ceremonii. Atât piesa, cât şi filmul, inspirate dintr-una dintre temele predilecte ale lui Michael Jackson - viitorul planetei -, urmau să alcătuiască nucleul celor 50 de concerte pe care starul trebuia să le susţină la Londra, începând din iulie 2009.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!