Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
07.00 - 07.15 RADIOJURNAL
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
07.15 - 09.00 Espresso • Stiati ca... (ora 7:20); Concurs interactiv de cultura generala (ora 7:30); Promo (ora 7:55); Stirile culturale (ora 8:00); Cultura in Europa (ora 8:24); Concurs interactiv de cultura generala (ora 8:30); Reportajul zilei (ora 8:50). Realizatori Daniela Ivanov si Radu Croitoru
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 09.05 Retro educatia • cu Mirela Nicolae
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
6 ianuarie 2010
Radio România Cultural şi Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" vor organiza, în perioada ianuarie - iunie 2010, la Palatul Mogoşoaia, 12 spectacole-concurs intitulate "Drumul spre celebritate". Proiectul îşi propune promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor şi, prin vizitarea ghidată a Palatului Mogoşoaia, introducerea în lumea artei şi a istoriei. Spectacolele se vor desfăşura bilunar, sâmbăta dimineaţă, începând cu ora 11.00 şi vor fi înregistrate şi difuzate la Radio România Cultural începând din luna martie, duminica, de la ora 14.00. Fiecare ediţie va fi dedicată unui instrument sau unui grup de instrumente şi va avea ca invitat un maestru al instrumentului respectiv, care va răspunde întrebărilor din public şi va susţine un microrecital.
Botezul Domnului sau Boboteaza, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită mâine, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.
În suita celor 12 sărbători creştine importante se numără şi Boboteaza, ţinută în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. Potrivit scrierilor, în 6 ianuarie, Mântuitorul Iisus Hristos a fost făcut cunoscut lumii. De aceea, Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", " Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", care provine din limba greacă şi înseamnă "arătare", "descoperire", "revelare".
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, va avea premiera nord-americană la Festivalul Internaţional de la Palm Springs. Evenimentul se desfășoară până pe 18 ianuarie. "Medalia de onoare" va fi proiectat în cadrul secţiunii World Cinema Now. Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Palm Springs s-a deschis aseară cu o gală, în timpul căreia actorii Marion Cotillard şi Jeff Bridges au primit premii de excelenţă, Morgan Freeman şi Helen Mirren au fost premiaţi pentru întreaga carieră, în timp ce regizorului Quentin Tarantino i-a fost decernat Sonny Bono Visionary Award, numit astfel după cel care a fondat evenimentul.
Chitaristul britanic Snowy White va susţine un concert într-un club din Capitală. Evenimentul va avea loc pe 12 martie la Hard Rock Cafe. Chitaristul Snowy White a cântat ca back-up în turneele trupei Pink Floyd din 1977 şi 1980. De la turneele cu Roger Waters, în anii '90, încurajat constant şi de Peter Green, prietenul său de mai bine de 35 de ani, Snowy White dovedeşte şi în prezent o măiestrie aparte a interpretării la chitara electrică. Astfel, Snowy White, în vârstă de 61 de ani, este considerat unul dintre cei mai buni chitarişti de electric blues din zona britanică.
Scriitorul irlandez Colm Toibin a fost recompensat cu prestigiosul premiu literar Costa Book, pentru volumul "Brooklyn", ce a concurat la categoria "cel mai bun roman", învingând mult premiatul "Wolf Hall", al scriitoarei Hilary Mantel, laureata Man Booker Prize din 2009. În romanul "Brooklyn", Colm Toibin, şi el nominalizat la Booker Prize, spune povestea unei femei irlandeze, Eilis Lacey, care călătoreşte la New York în anii 1950, la invitaţia unui preot care se oferă să o ajute să îşi găsească de lucru. Costa Book Award pentru debut a fost decernat scriitorului Raphael Selbourne, pentru romanul "Beauty", în care este relatată povestea unei fugare din Bangladesh, care se ascunde de propria ei familie. La secţiunea "cea mai bună biografie" s-a impus Graham Farmelo, cu volumul "The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Quantum Genius".
Institutul Cultural Român de la Praga a pregătit expoziţii despre România, proiecţia unui film artistic şi a unui documentar, precum şi un concert Mahala Rai Banda pentru prima lună a acestui an. Potrivit instituţiei, programul pe 2010 se deschide cu proiecţia filmului "Rămânerea", de Laurenţiu Damian, programată pentru 13 ianuarie. Manifestarea este inclusă în ciclul de programe "Film, ortodoxie, tradiţie", organizat în colaborare cu Asociația Ortodoxă Damaskinos din Cehia. Vor fi discutate motivele ortodoxe prezente în film si specificitatea ortodoxiei româneşti în contextul religios al Europei Centrale şi Răsăritene. Din distribuţia peliculei fac parte Mircea Albulescu, Magda Catone, Luminiţa Gheorghiu. Pe 20 ianuarie va fi vernisată expoziţia de pictură contemporană, artefact şi sculptură "Să încercăm", semnată de sculptorul român Dumitru Verdianu şi de artistele plastice Jana Slintáková, Petra Hejdová şi Dagmar Kubiąová din Cehia.
Regizorul Andrei Şerban definitivează, la Teatrul Maghiar de Stat, ultimele detalii ale spectacolului ''Strigăte şi şoapte'', după scenariul cineastului suedez Ingmar Bergman, premiera urmând să aibă loc pe 23 ianuarie. Andrei Şerban a pus în scenă la Cluj-Napoca, în ultimii ani, la invitaţia directorului Teatrului ''Lucian Blaga'', Ion Vartic, spectacolele ''Purificare'' de Sarah Kane, ''Rock'n roll'' de Top Stoppard şi ''Don Juan în Soho'' de Patrick Marber. De-a lungul carierei sale, regizorul de prestigiu internaţional a fost invitat să monteze spectacole de teatru şi de operă în peste 40 de ţări ale lumii. În luna ianuarie, iubitorii de teatru vor putea revedea pe scena Teatrului ''Lucian Blaga'' reprezentaţiile cu piesele ''Purificare'' de Sarah Kane şi ''Don Juan în Soho'' de Patrick Marber, ambele în regia lui Andrei Şerban.
Trupa Depeche Mode va susţine un concert în beneficiul unei fundaţii de caritate care luptă împotriva cancerului, luna viitoare, pe 17 februarie, la Royal Albert Hall din Londra. Toate încasările obţinute în urma acestui concert vor fi donate fundaţiei de caritate Teenage Cancer Trust şi vor fi folosite pentru finanţarea unor programe medicale de cercetare şi tratament împotriva cancerului. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a 29 de ani şi care însumează până în prezent 12 albume de studio, vândute în peste 75 de milioane de exemplare în toată lumea, Depeche Mode este unul dintre cele mai importante nume din istoria muzicii.
Filmul 3D "Avatar", în regia lui James Cameron, a fost lider în box office-ul românesc de weekend. Lungmetrajul a înregistrat încasări de peste 1,2 milioane de lei şi aproape 53 de mii de spectatori. Acţiunea filmului 3D "Avatar" se petrece cu 200 de ani în viitor. Jake este implicat în dezvoltarea unei noi strategii de luptă pentru războiul dintre oameni şi o specie de extratereştri. Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a situat premiera "Sherlock Holmes", cu încasări de 470.000 de lei şi aproape 25.000 de spectatori. Noua creaţie a lui Guy Ritchie prezintă un nou caz, de data aceasta cu iz ezoteric, pe care îl va rezolva celebrul inspector Sherlock Holmes alături de dr. Watson.
Kate Hudson şi Gabriel Garcia Bernal vor deţine rolurile principale în drama independentă "Earthbound", ale cărei filmări vor debuta în această lună, în statul american Louisiana. Potrivit presei de specialitate, în această dramă a fost distribuită şi actriţa britanică Lucy Punch. Kate Hudson va interpreta rolul unei femei care află că este bolnavă de cancer cu puţin timp înainte ca în viaţa ei să intre un nou bărbat, interpretat de Garcia Bernal. Lucy Punch va interpreta rolul unei colege a eroinei principale, care este, totodată, şi cea mai bună prietenă a acesteia.
Regia va fi semnată de Nicole Kassell.
Lungmetrajul "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniczki, a fost calificat de publicaţia Variety ca fiind o dovadă de "profunzime şi vitalitate", chiar dacă nu se situează în primul rând al producţiilor româneşti cu care au fost obişnuite festivalurile de anvergură din industria cinematografică. Pelicula a fost proiectată pe teritoriul american la începutul lunii decembrie, în cadrul Festivalului Filmului Românesc de la New York. Potrivit publicaţiei, Andi Vasluianu joacă rolul unui bărbat cumsecade, care nu are bănuieli sumbre când soţia sa pleacă la muncă în străinătate. Filmul a câştigat, în vara anului trecut, Trofeul Anonimul, premiu care a fost acordat în premieră în urma votului publicului.
Centrul Cultural 'Palatele Brâncoveneşti' şi Radio România Cultural organizează la Palatul Mogoşoaia, în perioada ianuarie-iunie 2010, 12 spectacole-concurs intitulate 'Drumul spre celebritate', în cadrul proiectului 'Mogoşoaia - Palatul speranţelor'. Proiectul, coordonat de Sebastian Crăciun, îşi propune promovarea tinerilor muzicieni talentaţi, crearea şi educarea unui nou public de muzică clasică, familiarizarea tinerilor spectatori cu lumea artei sunetelor şi, prin vizitarea ghidată a Palatului Mogoşoaia, introducerea în lumea artei şi a istoriei. La concurs vor participa câte cinci ansambluri camerale sau tineri muzicieni cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, care vor prezenta un program liber cu o durată de minim 15 minute. Câştigătorii primelor 11 ediţii vor participa la ultima ediţie, când se va acorda marele premiu de 1.000 de euro.
Metallica revine la Bucureşti, în această vară, în cadrul Sonisphere Festival. Evenimentul va avea loc în Capitală între 25 şi 27 iunie, acesta urmând să fie cel de-al treilea concert din România al trupei, după cel din 1999 şi cel din vara anului trecut. La show-ul din festival care va avea loc pe 16 iunie în Varşovia, alături de Metallica vor mai concerta Slayer, Anthrax şi Mastodon, însă prezenţa celorlalte trupe nu este confirmată pe tot parcursul european al evenimentului. Una dintre cele mai apreciate formaţii rock din istorie, Metallica, s-a înfiinţat în 1981. De-a lungul carierei, a lansat nouă albume de studio, trei albume live, două EP-uri şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în toată lumea, fiind recompensată cu şapte premii Grammy.
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, va avea premiera nord-americană la Festivalul Internaţional de la Palm Springs. Evenimentul se desfășoară până pe 18 ianuarie. "Medalia de onoare" va fi proiectat în cadrul secţiunii World Cinema Now. Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Palm Springs s-a deschis aseară cu o gală, în timpul căreia actorii Marion Cotillard şi Jeff Bridges au primit premii de excelenţă, Morgan Freeman şi Helen Mirren au fost premiaţi pentru întreaga carieră, în timp ce regizorului Quentin Tarantino i-a fost decernat Sonny Bono Visionary Award, numit astfel după cel care a fondat evenimentul.
"Avatar", "An Education", "District 9", "The Hurt Locker", "Ticăloşi fără glorie", "Neînfrânt", "Precious", "Star Trek: Un nou început", "Up" şi "Up in the Air" fac parte dintre filmele nominalizate la premiile Sindicatului producătorilor americani. Distincțiile vor fi decernate pe 24 ianuarie la Los Angeles.De asemenea, potrivit Variety, Sindicatul producătorilor americani va oferi un premiu şi pentru cel mai bun film de animaţie, categorie la care sunt nominalizate producţiile "9", "Coraline", "Fantastic Mr. Fox", "The Princess and the Frog" şi "Up". La categoria "cel mai bun film documentar" concurează "Burma VJ", "The Cove", "Sergio" şi "Soundtrack for a Revolution".
Lungmetrajul "Concertul" de Radu Mihăileanu a fost nominalizat la Globurile de Cristal. Distincţiile sunt acordate de presa franceză de specialitate. Cea de-a cincea ceremonie a decernării Globurilor de Cristal va avea loc luna viitoare, pe 8 februarie, la hotel Lido din Paris. Premiile sunt acordate pentru următoarele domenii de activitate: Cinema, Teatru, Spectacol, Literatură, Arhitectură/Design/Fotografie, Muzică, Artă Plastică, Televiziune şi Modă. De asemenea, în cadrul ceremoniei mai este acordat un premiu de excelenţă. Lista nominalizărilor este alcătuită de către un juriu format din jurnalişti de specialitate, iar numele laureaţilor este stabilit în urma votului a peste 8.000 de profesionişti.
Opera Română din Cluj-Napoca îşi va deschide, astăzi, suita reprezentaţiilor din anul 2010 cu spectacolul ''Traviata'' de Verdi, în regia lui Emil Strugaru şi coregrafia lui Adrian Mureşan, la pupitrul dirijoral al orchestrei aflându-se maestrul Jozsef Horvath. Soprana Cristina Simionescu de la Opera Naţională din Iaşi va fi invitata serii şi va interpreta rolul cutezanei Violetta Valéry. Ea va juca alături de cunoscuţii solişti clujeni Sorin Lupu, Martin Fulop, Liliana Neciu, Corina Păşteanu şi Marius Chioreanu. Printre interpretele de renume ale rolului Violettei se numără, de-a lungul timpului, sopranele Hariclea Darclée, Virginia Zeani şi Mariana Nicolesco. La rândul său, soprana Angela Gheorghiu a cucerit publicul cu acest rol în iulie 2008, la Scala din Milano, prin vocea sa comparată de criticii muzicali cu cea a Mariei Callas şi prin eleganţa jocului scenic.
Jeunesses International Music Competition se pregăteşte pentru ediţia din 2010 a concursului internaţional. Evenimentul se va desfăşura între 7 şi 13 mai, la Bucureşti şi va avea ca disciplină de concurs pianul. La cea de-a 17-a ediţie a concursului de muzică clasică sunt invitaţi pianişti de toate naţionalităţile, cu vârste de până la 30 ani. Aceştia vor concura pentru premii de 10.000 de euro. Înscrierile sunt deschise până la 1 martie, iar juriul internaţional al concursului, format din interpreţi şi profesori, experţi recunoscuţi în domeniu, va fi anunţat după data de 15 martie. Derulat anual începând cu 1993, Jeunesses International Music Competition include alternativ diferite discipline: pian, vioară, clarinet, flaut şi compoziţie. Tinerii muzicieni participă în cadrul a patru categorii de vârstă: până la 10 ani, 10-14 ani, 14- 18 ani şi categoria master: 18-30 ani.
Biletele pentru concertul Eric Clapton şi Steve Winwood, care va avea loc anul acesta, pe 11 iunie, pe stadionul Iolanda Balaş-Soter, au prețuri cuprinse între 129 și 600 de lei. Turneul european va debuta pe 18 mai, la Birmingham, în Marea Britanie, şi se va încheia pe 13 iunie, în Istanbul, Turcia. De asemenea, concertul cuprinde şi un show pe stadionul Wembley din Londra, pe 20 mai. Eric Patrick Clapton, născut în 1945, este un chitarist de blues-rock britanic, compozitor şi interpret. Clapton a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al Yardbirds, al Cream, dar şi ca artist solo. Steve Winwood, născut în 1948, este un cantautor englez, care compune şi interpretează rock, blues-rock şi jazz. El cântă cu voce de tenor şi este un multiinstrumentalist. A câştigat numeroase premii Grammy, iar în 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 33 în topul "100 cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor".
Videoclipul melodiei "Thriller", a regretatului Michael Jackson, va fi inclus în Arhiva Naţională de Film a Statelor Unite. Este vorba despre cea mai mare arhivă de înregistrări de televiziune, cinema şi sunet din lume. Videoclipul, care datează din 1983, regizat de John Landis, se numără printre alte 25 de înregistări incluse în Arhiva Naţională de Filme, care aparţine Bibliotecii Congresului American. Printre înregistrările incluse în Arhivă se numără ''The Muppet Movie'', din 1979, şi clasicul film de science fiction ''The Incredible Shrinking Man'', din 1957. Congresul American a înfiinţat Arhiva în 1989. Aceasta numără, în prezent, 525 de filme, selectate în funcţie de importanţa lor pentru cultura americană.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.