Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
8 ianuarie 2010
Fundaţia Calea Victoriei vă invită începând de astăzi, de la ora 19,00, într-o incursiune fascinantă în cinci întâlniri în arheologia marilor civilizaţii, având ca lector un charismatic arheolog care a participat la numeroase săpături arheologice - Cătălin Pavel. Instituția vă propune o serie de cinci cursuri în care vor fi studiate cele mai reuşite încercări ale omului antic de a construi o cultură – cele mai importante civilizaţii ale istoriei vechi, analizate prin prisma nu numai a marilor descoperiri, ci şi a micilor descoperiri arheologice. Mesopotamia, Egiptul, Grecia, Roma şi civilizaţiile precolumbiene vă vor înfăţişa aşadar cultura lor materială, monumentele lor, dar şi pe creatorii lor. Cătălin Pavel deţine un master în istorie antică şi arheologie şi este doctorand în arheologie. Este licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele comunicării şi licenţiat în Istorie.
Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, va fi difuzat, în premieră, duminică, de HBO România. Filmul va mai fi difuzat pe 13 şi 30 ianuarie. "Poliţist, Adjectiv" este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza". În 2009, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Corneliu Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional din Belgia.
Piesa "Lecția" de Eugen Ionesco, pusă în scenă de Horațiu Mălăele, revine duminică, de la ora 19, la Teatrul Național din București. Spectacolul îl are ca protagonist chiar pe regizor, alături de care joacă Natalia Călin, Victoria Dicu, Aylin Cadîr, Diana Stancu și Andreea Tănase. Premiera a avut loc în luna mai a anului trecut. "Lecția" lui Ionesco este o farsă tragică ce denunță absurditatea tezelor unice și exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii și relația letală dintre sexualitate și dictatură. Horațiu Mălăele a realizat și decorurile, în timp ce ilustrația muzicală îi aparține lui Dinu Giurgiu. Biletele de intare la spectacol costă 16 sau 30 de lei.
Poetul Mihai Eminescu va fi sărbătorit mâine de românii din Sacramento, Statele Unite ale Americii. Acest prim eveniment din anul 2010 va începe la ora 16,00. La manifestare sunt invitaţi să participe cât mai mulţi români care să se alăture, astfel, omagiului adus acestui reprezentant de geniu al spiritului şi sufletului românesc. La sfârşit, va avea loc o prezentare de carte, în care Voicu Chioreanu îşi va prezenta volumul “Istoria religiilor lumii”.
"Apocalypse Now" de Francis Ford Coppola a fost numit cel mai bun film al ultimilor 30 de ani, de către Cercul Criticilor Londonezi. Lungmetrajul, care a primit o serie de premii importante, de la lansarea sa, în 1979, a fost, de altfel, favoritul criticilor. "Apocalypse Now" a surclasat filme precum "Lista lui Schindler" de Steven Spielberg, "Das Leben der Anderen" de Florian Henckel von Donnersmarck, "Unforgiven" de Clint Eastwood şi "Brokeback Mountain - o iubire secretă" de Ang Lee – aceste filme fiind prezente în Top 5. Directorul Cercului Criticilor Londonezi, Jason Solomons, a spus că filmul lui Coppola merită premiul, fiind o peliculă cu un mesaj anti-război, mesaj care este actual şi azi, după 30 de ani. Ceremonia de premiere va avea loc luna viitoare, pe 18 februarie.
România va mai putea avea un oraş Capitală Culturală Europeană abia din 2021. Asta doar dacă se pregăteşte din timp candidatura pentru competiţia europeană. Declaraţia a fost făcută de directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, primul român nominalizat să facă parte din comitetul de selecţie şi monitorizare al Comisiei Europene. El este cel care a contribuit esenţial la succesul Sibiu Capitală Culturală Europeană în 2007, proiect pentru care a lucrat timp de 14 ani. Prima reuniune a comitetului european al programului va avea loc în perioada 9-10 februarie, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles. Printre posibilele oraşe româneşti candidate la statutul de Capitală Culturală Europeană se află Iaşiul, conform ultimilor doi miniştri ai culturii din România. La începutul anului 2010, cele trei noi capitale culturale europene - Essen din regiunea Ruhr, Germania, Pécs din Ungaria şi Istanbul din Turcia - inaugurează o serie întreagă de evenimente muzicale, teatrale, coregrafice, cinematografice şi literare, care se adresează atât locuitorilor lor, cât şi vizitatorilor.
Consiliul Naţional al Audiovizualului va monitoriza începând cu acest an şi corectitudinea folosirii limbii maghiare în emisiunile difuzate de posturile de televiziune şi radio din România. Anunţul a fost făcut de preşedintele CNA, Răsvan Popescu. Potrivit acestuia, monitorizarea corectitudinii folosirii limbii maghiare va fi realizată de Consiliu în parteneriat cu Universitatea Babeş - Bolyai şi se va realiza în paralel cu programul tradiţional al CNA de monitorizare a corectitudinii folosirii limbii române în audiovizualul din România. Pe de altă parte, Attila Szasz, membru al Consiliului, a declarat că în România funcţionează atât radiodifuzori cu program integral în limba maghiară, cât şi posturi de televiziune şi radio care difuzează, pe lângă programul în limba română, şi emisiuni în limba maghiară.
Actorul Ion Lucian a fost internat, miercuri seară, la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" din Capitală, după ce i s-a făcut rău pe scenă, starea lui fiind în prezent stabilă. Un echipaj SMURD a venit la teatru şi l-a transportat pe actor la Spitalul Floreasca, unde, iniţial, a fost dus la Secţia de terapie Intensivă. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Bogdan Opriţa. Potrivit acestuia, starea actorului este stabilă, motiv pentru care a fost transferat într-o secţie a spitalului, unde va mai rămâne câteva zile. Opriţa a precizat că Ion Lucian a rugat cadrele medicale să nu facă publice informaţii legate de diagnosticul său. Apropiaţi ai actorului susţin că acesta are afecţiuni cardiace mai vechi.
Piesa 'Three O Clock' va fi jucată în premieră mondială, pe 13 ianuarie, pe scena Teatrului Radu Stanca din Sibiu, secţia germană, după un text al româncei stabilite în Germania, Ana-Maria Bamberger, în regia Lianei Ceterchi. Catalogat ca 'o comedie serioasă', 'Three O Clock' se va juca prima dată la Sibiu, după care, în martie, la Munchen. În această stagiune, există şapte premiere la secţia română şi alte şase la secţia germană. Dacă cele mai cerute spectacole în limba germană de la Sibiu îl au ca regizor pe tânărul Radu Alexandru Nica, la secţia română, printre cele mai aşteptate premiere din 2010 sunt cele ale lui Silviu Purcărete, Horaţiu Mălăele şi Gabor Tompa.
Seria "Twilight", cu cel de-al doilea opus, "Saga Amurg: Lună Nouă", a primit patru premii People's Choice, impunându-se la categoriile "filmul preferat", "franciza preferată", "cel mai bun colectiv de actori" şi "cel mai bun actor debutant într-un film" pentru Taylor Lautner. Sandra Bullock a primit două trofee la cea de-a 36-a ediţie a galei. Artista a fost premiată pentru rolul din comedia romantică "Vrei să te însori cu mine?/ The Proposal" şi s-a impus la categoria "actriţa preferată". Celelalte premii importante ale serii au fost decernate lui Johnny Depp, desemnat "actorul preferat", şi Hugh Jackman, care a primit trofeul acordat pentru "cel mai bun actor într-un film de acţiune", pentru rolul din filmul "X-Men de la Origini: Wolverine ".
Matei Bucur Mihăiescu va fi prezent, miercuri, în dublă ipostază, de pianist şi compozitor, în primul concert al anului 2010 susţinut la Sala Radio din Capitală.
Evenimentul stă sub semnul "Noii generaţii" de muzicieni români. La manifestare vor participa Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Radu Postăvaru, şi Corul Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Programul concertului cuprinde integral compoziţii de Matei Bucur Mihăescu şi îi are ca solişti, alături de compozitor, pe instrumentiştii Ioana Cristina Goicea, Teodora Iliescu, Florian Radu, Ştefan Cazacu şi Silviu Albei.
Institutul Cultural Român din Londra reaminteşte celor interesaţi că se pot înscrie la concurs pentru rezidenţa Attic Arts până la 1 februarie. Programul se adresează profesioniştilor români din diferite discipline umaniste şi oferă 4 rezidenţe pe an, cu durata de 2 luni, în garsoniera mansardată a Institutului. Rezidenţii vor propune un proiect care va fi ulterior prezentat la Institut sau în alte spaţii din Marea Britanie. Proiectul Attic Arts a fost lansat în noiembrie 2006. Până în prezent au obţinut rezidenţa Tudor Andrei, Andreea Vălean, Ioana Nemeş şi Maria Farcaş - grupul Liste Noire, Dragoş Olea.
Lungmetrajul "Concertul" de Radu Mihăileanu va fi disponibil în format DVD şi Blu-ray în Franţa, începând cu 4 martie. Comedia, care a avut premiera românească pe 20 noiembrie, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi. Filmările pentru "Concertul" au debutat pe 23 mai 2008, în această producţie apărând, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea.
"Das Weisse Band", laureatul Palme d'Or din 2009, regizat de austriacul Michael Haneke, a fost desemnat de Online Film Critics Society drept cel mai bun film într-o limbă străină din 2009. La această categorie a fost nominalizată şi pelicula "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, alături de filmele "Los abrazos rotos", de Pedro Almodovar, "Stellet Licht", de Carlos Reygadas, şi "L'Heure d'été", de Olivier Assayas. Online Film Critics Society a decis că cel mai bun film al anului 2009 este drama "The Hurt Locker", de Kathryn Bigelow.
Pentru milioane de fani, Elvis Presley, născut pe 8 ianuarie, în urmă cu 75 de ani, nu a murit la vârsta de 42 de ani, ci este în continuare în viaţă, iar aniversarea celui care a fost supranumit "regele rock'n'roll-ului" va fi celebrată, astăzi, în lumea întreagă. Fosta soţie Priscilla şi unica lui fiică, Lisa Marie Presley, vor tăia împreună tortul aniversar pe peluza din Graceland. Proprietatea lui Elvis Presley a fost declarată monument istoric în 2006, primind anual 600.000 de vizitatori.
În oraşul Memphis, ziua de astăzi a fost desemnată de oficialităţi drept "Ziua Elvis Presley" în timpul căreia vor avea loc o serie de concerte şi vor fi vernisate câteva expoziţii. Manifestări similare sunt programate şi la Tokyo, Londra şi Paris, fiind organizate de fan-cluburile starului.
Filarmonica de Stat Transilvania va susţine, astăzi, la Cluj-Napoca, un concert tradiţional de Anul Nou. Invitatul special din acest an va fi dirijorul Ladislau Horvath, din Italia. Filarmonica de Stat Transilvania continuă tradiţia organizării unui concert de Anul Nou, evenimentul din 2010 având în program lucrări de Rossini, Verdi, Britten şi Cherubini. Dirijorul şi violonistul Ladislau Horvath a absolvit Academia de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, la clasa lui Modest Iftinchi şi este laureatul mai multor premii. El a fost membru al Orchestrei Radiodifuziunii Române şi al Filarmonicii "George Enescu" . Spectacolul va avea loc astăzi de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.
Dirijorul Florentin Mihăescu şi violonistul Florin Paul deschid a doua parte a stagiunii orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, cu lucrări de Beethoven şi Haydn. Concertul este programat astăzi la ora 19,00, în sala Ateneului Român. În interpretarea lui Florin Paul publicul va asculta “Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61” de Beethoven. Terminat în 1806, acest concert intrat repede în repertoriul instrumentului şi devenit una dintre cele mai populare pagini pentru vioară şi orchestră, a reprezentat la începutul veacului romantic o contribuţie esenţială la părăsirea structurilor convenţionale ale secolului al XVIII-lea, prin emanciparea caracterului simfonic al lucrării pentru solist şi orchestră. Din creaţia vocal-simfonică de inspiraţie religioasă a lui Haydn, Florentin Mihăescu s-a oprit la “Theresienmesse H. 22/12”, missă în Si bemol major, cântată în primă audiţie într-un cadru privat la Curtea imperială de la Viena, în mai 1801.
Trupa britanică de blues-rock Ten Years After, populară la sfârşitul anilor '60 - începutul anilor '70, va susţine un concert la Sala Palatului din Capitală luna viitoare, pe 22 februarie. Formaţia este cunoscută în special pentru piese precum "I'm Going Home", "Hear Me Calling" şi "Love Like a Man", care au propulsat-o în topurile din întreaga lume şi pe care Leo Lyons, Ric Lee, Chick Churchill şi Joe Gooch le vor interpreta şi la Bucureşti. În concertul din capitală este invitat şi grupul RIFF, exponent al rockului românesc, crescut sub influenţa generaţiei de muzicieni de la Woodstock. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 150 de lei şi sunt disponibile în reţeaua magazinelor Vreau Bilet.
Lungmetrajul "Paranormal Activity" va avea premiera astăzi în cinematografele româneşti. Cu un buget foarte mic, de numai 11.000 de dolari, "Activitate paranormală" a fost filmat în doar şapte zile, cu o cameră video obişnuită. A rezultat un film horror cu o doză atât de mare de realism încât, la fel ca în cazul lungmetrajului "Blair Witch Project", cu care este similar ca tehnică de filmare, impactul asupra privitorului este incredibil de puternic. Filmul a avut încasări de aproape 142 de milioane de dolari şi a fost lider în box office-ul nord-american în săptămâna anterioară Halloween-ului.
"Harry Potter şi Prinţul Semipur" şi "Avatar" se numără printre cele şapte filme care au fost selectate pe lista scurtă pentru nominalizări la premiile Oscar pentru efecte vizuale. Celor două pelicule li se adaugă "District 9", "Star Trek: Un nou început", "Terminator-Salvarea", "Transformers: Răzbunarea celor învinşi" şi "2012". Pe 21 ianuarie, membrii Academiei de film americane vor fi invitaţi să vizioneze câte un fragment de 15 minute din fiecare lungmetraj şi vor propune câte trei pelicule. Nominalizările la premiile Academiei de film americane vor fi anunţate pe 2 februarie, iar ceremonia de decernare a trofeelor va avea loc pe 7 martie, la Nokia Theatre din Los Angeles.
Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti va celebra săptămâna viitoare, 160 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Astfel, pe 13 ianuarie va fi lansată o carte de referinţă dedicată marelui poet, "Eminescu şi India", de Amita Bhose, prezentată ca fiind "cea mai amplă şi mai sistematică tratare a problemei relaţiilor dintre gândirea indiană şi opera lui Mihail Eminescu", potrivit orientalistului Sergiu Al-George. Academicienii Eugen Simion şi Mihai Cimpoi se vor număra printre cei care vor participa la dezbaterea "Este Eminescu poet naţional?", care va avea loc pe 14 ianuarie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. Acestora li se vor alătura, printre alţii, criticii Daniel Cristea-Enache şi Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, şi arhiepiscopul Ioan Robu. În cadrul aceluiaşi eveniment va fi vernisată o expoziţie de manuscrise şi documente din arhiva muzeului şi va fi prezentat documentarul "Eminescu, Veronica, Creangă", realizat în 1914, de Casa de Filme Pathé.
Fanii muzicii rock vor avea parte la începutul acestui an de un concert heavy metal susţinut de trupele M.S. şi Silver Bullet. Evenimentul va avea loc pe 28 ianuarie, în Suburbia Club din Capitală. Trupa M.S. este alcătuită din veterani ai scenei rock ce au activat în diverse formaţii încă din anii '80. Lista formaţiilor prin care au trecut membrii ei cuprinde nume, precum: Voltaj, Krypton, Vali Sterian & Compania de sunet. Grupul a fost înfiinţat în anul 2002 de Doru Istudor, fost lider al trupei Voltaj în perioada 1986-1992. Formţia a înregistrat 2 discuri în 2002 şi 2006: 'Rugina nu moare' şi 'A Breath Of Fresh Air'. În prezent, M.S. lucrează la pregătirea unui nou album care va fi lansat în luna aprilie.
Artiştii Lia Perjovschi şi Virgil Scripcariu, alături de cercetătorii Ruxandra Drăghia-Akli şi Daniela Şuteu, vor participa la conferinţa paneuropeană Tipping Point de la Bruxelles. Manifestarea este dedicată schimbărilor climatice şi protecţiei mediului înconjurător. Participarea românească la acest eveniment este asigurată de Centrul Român de Informare de la Bruxelles, reprezentantul Institutului Cultural Român în Belgia. Conferinţa Tipping Point va avea loc în zilele de 25 şi 26 ianuarie, la sediul Comitetului Economic şi Social European. Peste 120 de invitaţi din întreaga Europa, artişti consacraţi, dar şi dintre cei tineri şi mai puţin cunoscuţi, oameni de ştiinţă, cercetători în domeniul schimbărilor climatice şi protejării mediului înconjurător, al surselor de energie neconvenţionale sau regenerabile şi din domenii conexe se vor întâlni la Bruxelles pentru acest eveniment.
Lungmetrajul "Concertul", de Radu Mihăileanu, a fost apreciat de Le Temps, publicaţia elveţiană calificând cea mai recentă peliculă semnată de regizorul de origine română ca fiind o operă "cu mare succes la public". Potrivit ziarului, pelicula a avut peste două milioane de spectatori, iar cinefilii elveţieni ai "Concertului" au râs şi au plâns în acelaşi timp. Jurnalul face şi un mic portret al lui Mihăileanu, începând cu tinereţea plină de lipsuri, când mama sa şi-a vândut verigheta pentru a-i cumpăra un costum. Comedia dramatică "Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Filmările pentru "Concertul" au debutat pe 23 mai 2008, în această producţie apărând, printre alţii, actorii români Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea.
Michael Jackson, decedat pe 25 iunie 2009, a fost artistul care a vândut, de departe, cele mai multe discuri în Statele Unite ale Americii anul trecut - peste 8 milioane. Cel puţin aşa relevă un clasament publicat de compania Nielsen, specializată în măsurarea vânzărilor şi a audienţelor. Michael Jackson a vândut 8,2 milioane de albume în 2009, devansând artişti precum tânăra cântăreaţă de country-pop Taylor Swift, trupa The Beatles, cântăreaţa scoţiană Susan Boyle şi cântăreaţa pop-dance Lady Gaga.
Cautare
Newsletter
Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm
ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.
Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.
Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului
Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor
Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.