Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
1 iulie 2010
Astăzi, de la ora 18, în Green Hours (Calea Victoriei 120, Bucureşti), are loc dezbaterea şi lansarea volumului “Primul meu fum”, Editura Art. Vor fi prezenţi mai multi din cei care au semnat în această carte; printre ei Aurora Liiceanu, Vasile Ernu, Dan Sociu, Costi Rogozanu, Răzvan Ţupa. După “Prima mea beţie”, “Primii mei blugi” şi “Prima mea dezamăgire în dragoste”, Editura ART continuă seria “Prima dată” cu antologia “Primul meu fum”. Coordonat de Andra Matzal, volumul cuprinde aproape 30 de istorii personale ale unor scriitori cu vechime, dar şi ale unor autori care îşi povestesc primele fumuri în primul text.
Vara continuă cu evenimente culturale. Mâine publicul este aşteptat la o nouă ediţie din „Formula 3 – Serile Observator cultural“, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, ora 18. Porţia de poezie este dublă de această dată, invitate fiind Nora Iuga şi Doina Ioanid. Seara se va încheia cu fotografie. Revista Observator cultural îl are ca invitat pe Ion Cucu. Ca şi pînă acum, momentele muzicale vor fi asigurate de formaţia ruePavlov.
Institutul Cultural Român din Londra găzduieşte astăzi, conferinţa Virtuţile diplomaţiei culturale, organizată de EUNIC Londra şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Marea Britanie. Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra rolului institutelor culturale în secolul XXI. Preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, este invitatul de onoare şi va prezenta, în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu al reţelei globale EUNIC, viziunea strategică şi proiectele viitoare Uniunii Europene a Institutelor Culturale Naţionale. La eveniment participă, de asemenea, personalităţi de marcă şi specialişti în diplomaţie culturală.
National Gallery din Londra expune, începând de astăzi, o serie de opere de artă care au înşelat vigilenţa experţilor britanici - falsuri, tablouri atribuite în mod eronat altor artişti şi picturi avariate - până când progresul ştiinţei a permis restabilirea adevărului, informează France Press. Prestigiosul muzeu londonez a ales, din colecţia sa de peste 2.000 de tablouri, circa 40 de opere pentru a ilustra provocările cu care se confruntă de secole cei mai mari experţi în artă în procesul de autentificare a picturilor. Graţie unor tehnici moderne (raze infraroşii, radiografii, microscopie electronică, spectrometrie de masă), departamentul ştiinţific din cadrul National Gallery a reuşit, de la înfiinţarea sa în 1934, să facă lumină în multe cazuri considerate "misterioase".
Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” organizeaza marti, 6 iulie 2010, ora 15, un casting în vederea distribuirii a doua roluri de majordom (figuratie) în opereta „Liliacul”, de Johann Strauss Fiul, care se va monta în stagiunea următoare în regia d-lui Razvan Ioan Dinca. Pentru cele doua roluri de figuratie disponibile, cei interesati trebuie sa se incadreze în următoarele cerinte: barbaţi de etnie: afro-americana cu varsta: între 25 şi 30 de ani de statura înalta. Persoanele interesate sunt rugate sa confirme participarea la casting până luni, 5 iulie, ora 18.
Artistul vizual Ciprian Ciuclea este câştigătorul Marelui Premiu al celei de a 21-a ediţii a Bienalei de Gravură Máximo Ramos din Spania, cu seria de lucrări Noise Protection A. Alături de el câştigător al aceleaşi distincţii este şi artistul spaniol Santi Jiménez. Seria de lucrări va rămâne în colecţia permanentă a Centrului Torrente Ballester. Lucrările pot fi văzute în cadrul Bienalei Máximo Ramos în perioada 22 iulie -3 octombrie 2010, informează Asociaţia Experimental Project.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin a prezentat ieri avanpremiera filmului documentar „Ultimele zile ale Ceauşeştilor” la sediul din Villa Walther. Filmul are la bază controversata piesă de teatru cu acelaşi nume, jucată în acelaşi format în România, Germania şi Elveţia. Premiera oficială a filmului documentar „Ultimele zile ale Ceauşeştilor” va avea loc în luna iulie, în cadrul Festivalului d’Avignon din Franţa.
De ieri începând, până pe 4 iulie se va desfăşoară la Zabok, în Croaţia, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj TABOR. În cadrul festivalului este organizat, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, un program special dedicat scurtmetrajelor româneşti. Proiecţile vor avea loc de astăzi până sâmbătă. Regizorii Paul Negoescu, Iulia Rugină, Ciprian Alexandrescu, Anton Octavian şi Cătălin Muşat vor fi prezenţi la festival, cu sprijinul Institutului Cultural Român, şi vor răspunde întrebărilor publicului.
Trupa SISTEM a filmat recent pentru cel mai nou videoclip al trupei care va ilustra remake-ul dupa “People Are People”, piesă a grupului Depeche Mode. Filmările au avut loc la Castel Film, iar regizor a fost Bogdan Popoiag, responsabil şi cu orchestrarea variantei interpretată de SISTEM a celebrului hit. Mesajul noului clip este un citat din Ioan Slavici: “Oamenii toţi sunt acelaşi om, întruchipat în fel şi fel de chipuri...”. Trupa nu a renunţat la componenta sa eco nici cu aceasta ocazie, astfel încât i-au invitat din nou pe Omuleţii Verzi să le fie alături. Sâmbătă 3 iulie SISTEM se îmbarcă pentru Istanbul unde pe 4 şi 5 iulie vor susţine două concerte în cadrul proiectului “Europe On Water”. Istanbulul este capitala europeana în 2010 şi cu această ocazie, unul dintre proiectele culturale pe care le desfaşoară este “Europe On Water” care are loc între 25 iunie şi 9 iulie. Acest eveniment va fi gazda a 25 de spectacole la care vor participa artişti din Italia, Austria, Germania, Anglia, Olanda, Danemarca, Romania – la propunerea şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.
GALA "HOP!" Ultimele zile de inscriere!!! Evenimentul va avea loc între 1 şi 4 septembrie , dar înscrieri se mai fac numai până duminică. Castigatorii concursului, in afara premiului castigat, vor fi protagonistii unui spectacol de teatru produs de Societatea Romana de Televiziune si UNITER. Se pot inscrie actori care au absolvit facultatea, incepand cu promotia 2006. Preselectia va avea loc la Bucuresti, in zilele de 15 si 16 iulie.
La Sala de Lectura a Teatrului Act din Bucureşti va avea loc astăzi de la ora 18 lansarea volumului Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor coordonat de Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu şi apărut în colecţia „Cinema” a editurii Polirom. Într-o ancheta a Asociatiei Criticilor de Film, 40 de profesionisti din domeniu apartinind tuturor generatiilor au acceptat să răspunda la întrebarea: Care sunt cele mai bune zece lungmetraje de fictiune romanesti produse din 1912 până azi?
Mâine de la ora 18.30, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va găzdui vernisajul expoziţiei „Între viciu şi virtute” de Ioana Filipescu şi Iulia Tarciniu. Expoziţia va fi curatoriată şi prezentată publicului de dr. Maurizio del Maschio, jurnalist şi cavaler al Ordinului de Malta. Iulia Tarciniu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, desfăşurându-şi actualmente activitatea la Veneţia, unde a deschis un apreciat atelier de iconografie bizantină. Iar Ioana Filipescu este absolventă a Universităţii de Artă şi Design “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, actualmente bursier “ Nicolae Iorga ” la Veneţia. Lucrările pot fi văzute până pe 18 iulie.
A doua ediţie a "Mini Jazzfesztival" a început aseară la Miercurea Ciuc, în cadrul evenimentului urmând să susţină recitaluri interpreţi din Ungaria şi România. Concertele au loc la Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, începând cu ora 19. Prima seară a fost dedicată blues-ului iar astăseară vor evolua formaţiile "Fuente de Vida" din România, "Grencso Realtime Kollektiv" din Ungaria, cu un jazz de avantgardă, şi Micheller Myrtill, care aduce pe scena festivalului jazzul clasic. Mâine, ultima a festivalului, va fi deschisă de cvartetul "Frankie Lato" din Ungaria, urmat de un muzician reprezentativ al jazz-ului românesc, Mircea Tiberian, alături de Maria Răducanu şi va fi încheiată de Dennert Arpad, membru al "Budapest Jazz Orchesta", şi de "Gyarfas Istvan Trio" din Ungaria. Festivalul este organizat de Asociaţia "Mini Jazzfestival" din Miercurea Ciuc.
Le Monde, unul dintre cele mai prestigioase ziare franceze, a fost achiziţionat, alături de compania cu acelaşi nume, de grupul format din oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé, informează France Press. Oferta Bergé-Niel-Pigasse, care implică şi un plan de apropiere a echipelor care lucrează pentru versiunea web şi pentru cea tipărită a ziarului, prevede o finanţare iniţială de 100 de milioane de euro pentru a salva publicaţia de la faliment şi pentru a menţine independenţa editorială. Negocierile pentru recapitalizarea Le Monde se vor derula până pe 30 septembrie. Apropiat al preşedintelui socialist François Mitterrand Pierre Bergé este un pasionat de cultură, Matthieu Pigasse, în vârstă de 41 de ani, şi-a cultivat imaginea de bancher atipic, cu opinii de stânga, dar şi mare iubitor de muzică rock iar Xavier Niel, de 42 ani, este considerat un om de afaceri vizionar şi atipic, care a investit în diverse tipuri de afaceri. Grupul Le Monde, care deţine cotidianul cu acelaşi titlu, dar şi alte reviste, precum săptămânalul cultural Telerama şi publicaţia catolică La Vie, a înregistrat în 2009 pierderi nete de 25,2 milioane de euro.
Peste 40 de concurenţi din ţară şi din străinătate s-au înscris la prima competiţie din România dedicată pasionaţilor de cub Rubik, "Romanian Open - Speedcubing Rubik's Cube", care va avea loc, sâmbătă, la un mall din Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat de presă în competiţie s-au înscris pasionaţi din România, Ungaria, Moldova şi Franţa, care vor încerca să rezolve cubul cu o singură mână sau chiar cu ochii închişi. Cubul Rubik este un joc problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik. Iniţial, acesta a fost numit "Cubul Magic", dar a fost rebotezat după numele inventatorului.
Până în anul 2005, s-au vândut la nivel internaţional peste 300 de milioane de cuburi Rubik.
National Gallery din Londra expune, începând de astăzi, o serie de opere de artă care au înşelat vigilenţa experţilor britanici - falsuri, tablouri atribuite în mod eronat altor artişti şi picturi avariate - până când progresul ştiinţei a permis restabilirea adevărului, informează France Press. Prestigiosul muzeu londonez a ales, din colecţia sa de peste 2.000 de tablouri, circa 40 de opere pentru a ilustra provocările cu care se confruntă de secole cei mai mari experţi în artă în procesul de autentificare a picturilor. Graţie unor tehnici moderne departamentul ştiinţific din cadrul National Gallery a reuşit, de la înfiinţarea sa în 1934, să facă lumină în multe cazuri considerate "misterioase".
Scurtmetrajele "Colivia" de Adrian Sitaru şi "Derby" de Paul Negoescu au fost selectate în competiţia internaţională la festivalul Curtas Vila do Conde din Portugalia, în timp ce alte şase pelicule româneşti vor fi prezentate în secţiunea Panorama europeană.
Participarea românească la cea de-a 18-a ediţie a festivalului Curtas Vila do Conde, ce are loc în perioada 3 - 11 iulie, este susţinută de Institutul Cultural Român (ICR) Lisabona. Scurtmetrajele "Colivia" de Adrian Sitaru şi "Derby" de Paul Negoescu au avut premiera la Berlinale Shorts, fiind ulterior prezentate în alte festivaluri internaţionale. Deasemenea "Colivia" a obţinut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Cântăreţul american Prince a anunţat că va lansa următorul său album, intitulat "20Ten", în mod gratuity. Peste 2,5 milioane de copii ale acestuia urmează să fie distribuite, în această lună ca insert-uri ale unor ziare şi reviste europene, informează hollywoodreporter.com. În Marea Britanie, albumul va fi distribuit gratuit împreună cu publicaţiile Daily Mirror şi Daily Record. În cadrul aceleiaşi iniţiative, Prince va acorda primul său interviu pentru o publicaţie britanică din ultimii 10 ani şi va lansa un concurs pentru obţinerea de bilete la concertele pe care artistul american le va susţine în această vară în Europa. Totodată, ediţia germană a celebrei reviste Rolling Stone a anunţat că numărul său din luna august, care va apărea pe piaţă pe 22 iulie, va avea ca insert noul album semnat de Prince.
Teatrul National de Opereta „Ion Dacian” organizeaza marti, 6 iulie 2010, ora 15, un casting în vederea distribuirii a doua roluri de majordom (figuratie) în opereta „Liliacul”, de Johann Strauss Fiul, care se va monta în stagiunea următoare în regia lui Razvan Ioan Dinca. Pentru cele doua roluri de figuratie disponibile, cei interesati trebuie sa se incadreze în următoarele cerinte: barbaţi de etnie: afro-americana cu varsta: între 25 şi 30 de ani de statura înalta. Persoanele interesate sunt rugate sa confirme participarea la casting până luni, 5 iulie, ora 18.
Radu Beligan prezintă "Egoistul" - unul din cele mai longevive spectacole de la Teatrul Naţional Bucureşti - la Palatul Naţional al Copiilor din Capitală, pe 26 iulie, de la ora 20. "Egoistul" de Jean Anouilh, piesa de teatru ce are la activ sute de reprezentaţii susţinute cu casa închisă, revine aşadar în plin sezon estival.
Spectacolul a ajuns la începutul acestui an la cea de-a 150-a reprezentaţie la Teatrul Naţional Bucureşti. "Egoistul" - ultima piesă a dramaturgului francez Jean Anouilh, o lucrare autobiografică scrisă în anul 1981 - prezintă o viziune lucidă, puţin cinică despre viaţă şi moarte, iubire şi căsnicie, părinţi şi copii, sănătate şi boală, prietenie şi bineînţeles egoism.
RomâniaFilm în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Film prezintă "Nopţi albe cu filme Româneşti" la Cinema Patria - o campanie de promovare a filmului românesc. Începând de aseară de la orele 24, Romania Film invită cinefilii la cinematograful Patria din Bucureşti să vizioneze producţii cinematografice în fiecare noapte, la 5 lei biletul. Proiectul este iniţiat din dorinţa de a oferi bucureştenilor, timp de o luna, o modalitate inedită de a intra în contact cu cea de-a 7 a artă. În cadrul acestui proiect, vor fi invitaţi regizori, actori şi critici de film.
De ieri până pe 4 iulie va avea loc la Constanţa şi Mamaia ediţia a cincea a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi. Timp de cinci zile profesionişti, stundenţi şi cinefili deopotrivă se vor bucura de filme, premii, un training internaţional de producţie, workshopuri şi evenimente speciale. Festivalul îşi confirmă şi consacră, la această a V-a ediţie, profilul distinct în cadrul celorlalte festivaluri de film din ţară, fiind unica manifestare din domeniu care are ca program prezentarea tuturor producţiilor româneşti de lung şi scurt metraj, lansate în premieră în ultimul an (iunie 2009-iulie 2010), din dorinţa producătorilor de a arăta şi supune judecăţii publicului imaginea completă a cinematografiei naţionale.
Textele lui Platon au fost analizate şi dezbătute în ultimii 2.000 de ani de cele mai luminate minţi ale omenirii, însă, potrivit unei descoperiri recente, se pare că operele celebrului filosof grec nu şi-au dezvăluit încă toate secretele. O serie de "mesaje “ ascunse în câteva dintre cele mai celebre texte scrise de Platon au fost descoperite de un reputat profesor universitar din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk. Codurile sugerează faptul că Platon ar fi fost un discipol secret al filosofului Pitagora şi că a împărtăşit credinţa acestuia potrivit căreia tainele universului pot fi relevate cu ajutorul numerelor şi al matematicii. În opinia profesorului Jay Kennedy de la Universitatea Manchester, cheia codului folosit de Platon constă în portativul muzical grec, alcătuit din 12 note, foarte popular în rândul discipolilor lui Pitagora.
GALA "HOP!" Ultimele zile de inscriere!!! Evenimentul va avea loc între 1 şi 4 septembrie, dar înscrieri se mai fac numai până duminică. Castigatorii concursului, in afara premiului castigat, vor fi protagonistii unui spectacol de teatru produs de Societatea Romana de Televiziune si UNITER. Se pot inscrie actori care au absolvit facultatea, incepand cu promotia 2006. Preselectia va avea loc la Bucuresti, in zilele de 15 si 16 iulie.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.