DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
12.00 - 12.05
Ştiri culturale

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.05 - 13.00
Vorba de cultură • Realizatori Attila Vizauer si Emilia Stere

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

13 iulie 2010

24 de trupe rock noi vor merge mai departe după ce juriul concursului Stufstock Newcomers a ascultat zilele trecute piesele a peste 60 de formaţii înscrise anul acesta. În cea de-a doua etapă artiştii vor da "examenul de live", în urma căruia 12 dintre ei vor avea şansa să se lanseze printr-un concert pe scena Stufstock Newcomers din Vama Veche. Inițiativa Stufstock Newcomers este absolut benefică și sperăm cu toții ca dintre trupele care vor apărea pe scena Newcomers de acest an să confirme cât mai multe", spune preşedintele juriului jurnalistul Alex Revenco.

La Bucureşti, rămîne deschisă până pe 30 octombrie 2010, la Muzeul Theodor Pallady expoziţia temporară "Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady", care face parte dintr-un ciclu iniţiat în anul 2003 cu scopul de a pune în valoare creaţia grafică a artistului. Exponatele provin din fondul generos al colecţiei Serafina şi Gheorghe Răut. Această colecţie cuprinde câteva pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană.

Oficiul European pentru Selecţia Personalului lansează noi concursuri pentru a recruta interpreţi şi traducători care să lucreze în instituţiile Uniunii Europene. Astăzi începe procedura de selecţie pentru traducători de limbă daneză, germană, engleză, franceză şi slovenă iar o săptămână mai târziu, va lansa concursuri pentru interpreţi de limbă bulgară, engleză, daneză, română şi slovenă. Aceasta este prima serie a noilor acţiuni anuale ale EPSO de recrutare de lingvişti, care vor avea loc în fiecare vară. De asemenea, sunt primele concursuri pentru lingvişti în conformitate cu noile proceduri simplificate de selecţie.

La Editura Institutului Cultural Roman a fost publicat recent albumul trilingv Parc(o)urs al artistului Tudor Bănuş, cuprinzând reproduceri ale unor lucrări de grafică şi gravură, ilustraţii de carte, desene de presă şi pictură. Volumul este prefaţat de Geo Serban iar imaginile sunt însoţite de texte critice în română, engleză şi franceză. Născut pe 8 iulie 1947 la Bucuresti, Tudor Banus a absolvit Institutul de Arhitectura si Urbanism in 1971, iar din 1972 s-a stabilit la Paris, unde a studiat tehnicile picturii in ulei si gravurii la Facultatea de Belle-Arte. In 1975 a vernisat prima expozitie personala, la Galeria Shakespeare & Co de langa Catedrala Nôtre-Dame, urmata, de-a lungul timpului, de peste 60 de expozitii personale la Paris, Bruxelles, Londra, München, Hamburg, Viena, Geneva, Basel, New York etc. A fost colaborator la publicatiile The New York Times si Le Monde şi a ilustrat numeroase carti – printre care, în Romania, Enciclopedia zmeilor de Mircea Cartarescu.

Dezvoltarea explozivă a social media din ultimii ani a schimbat rapid tiparele comunicării. Pe lângă posibilităţi de interconectare şi schimb de informaţii, reţelele sociale au adus multiple oportunităţti atât la nivel personal, cât şi la cel al brandurilor. Pe 16 iulie are loc la Hotel Novotel din Bucureşti o inedita conferinta despre retelele sociale connect|fb. Aceasta prima editie a evenimentului este dedicata fenomenului momentului în social media: Facebook. Cu aproape 500 de milioane de utilizatori la nivel global si mai mult de 1,3 milioane de conturi active in Romania, Facebook reprezinta in prezent platforma cu cel mai mare ritm de crestere si una din cele mai importante interfete intre branduri şi consumatori.

Etnomuzicologul Gruia Stoia, fost redactor şef al Redacţiei Muzicale a Radioului public şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, va fi înmormântat astăzi la Cimitirul "Iancu Nou" din strada Vatra Luminoasă numărul 25. Gruia Stoia a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani. Acesta a fost "unul dintre cei mai importanţi oameni de muzică ai Societăţii Române de Radiodifuziune, realizator de emisiuni, prezentator de concerte şi recitaluri de muzică populară, cunoscător şi comentator lucid al fenomenului folcloric. Gruia Stoia, născut la 10 februarie 1944 în Arad, a urmat studii muzicale la Şcoala Populară de Artă şi Conservatorul din oraşul natal, continându-le la Conservatorul din Cluj.

Lungmetrajul "Aurora", de Cristi Puiu, a câştigat premiul secţiunii competiţionale East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. Distincţia are o valoare de 10.000 de dolari. Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu şi în calitate de actor în rol principal. Acesta joacă rolul lui Viorel, un bărbat divorţat, care se află sub influenţa unei mari tulburări psihice. Pe de altă parte, pelicula "The Mosquito Net", în regia spaniolului Augusti Vila, a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary - Globul de Cristal. De asemenea, pelicula "Kooky", a regizorului ceh premiat cu Oscar, Jan Sverak, a primit Premiul Special al Juriului.
În cadrul evenimentului, actorul britanic Jude Law a primit premiul special al festivalului, în timp ce regizorul rus Nikita Mihalkov a fost recompensat cu un premiu special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, care pe 18 iulie împlineşte 75 de ani, şi care se află în acest post din 1992, îşi va înceta activitatea, transmite agenţia austriacă APA. El este cel mai longeviv director în serviciul Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia în 1869, şi una dintre cele mai pitoreşti şi influente personalităţi care apartine vieţii culturale vieneze. Ioan Holender va rămâne în funcţie până la 31 august, când va transmite postul succesorului său, Dominique Meyer.

O expoziţie de artă şi meşteşuguri norvegiene intitulată "Construcţii" va fi deschisă, începând de vineri, la Casa Artelor din Sibiu. Manifestarea va fi organizată de Muzeul Astra, în colaborare cu Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti. Expoziţia intitulată "Construcţii" cuprinde 22 de lucrări, este semnată de 16 artişti norvegieni şi oferă o interpretare contemporană a artei şi a meşteşugurilor norvegiene. Manifestarea a mai fost deschisă publicului din Spania, Irlanda, Rusia, Chile, Korea şi Islanda. Expoziţia va fi vernisată, vineri, la Sibiu şi va putea fi vizitată până la finalul lunii august.

Filmările pentru a patra şi a cincea parte a seriei "Twilight/ Amurg" vor începe în acestă toamnă, în Vancouver şi Baton Rouge. Producţia celor două filme se va extinde pe toată durata anului viitor. Potrivit reprezentanţilor Summit Entertainment, decizia de a împărţi ultima parte a poveştii cu vampiri în două filme a fost luată în urmă cu trei săptămâni, al patrulea lungmetraj al seriei urmând să fie lansat pe 18 noiembrie 2011. Compania nu a anunţat când va intra pe marile ecrane ultima parte a seriei "Amurg". Bill Condon va regiza "Breaking Dawn", ultimul volum din seria scrisă de Stephenie Meyer. Această ultimă carte se concentrează pe povestea muritoarei Bella, care după ce se căsătoreşte cu vampirul Edward, dă naştere unui copil pe jumătate om şi pe jumătate vampir. David Slade este cel care a regizat a treia parte a seriei, "Eclipsa", care a intrat în cinematografe pe 30 iunie şi a generat vânzări la nivel global de peste 1,4 miliarde de dolari.

Lucia Mureşan, una dintre "vocile" emisiunii "Teleenciclopedia", a murit ieri dimineaţă, la Cluj, la vârsta de 72 de ani. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti, unde actriţa era decan. Lucia Mureşan se retrăsese la Cluj în urmă cu o lună. Ea a fost decan şi profesor la Facultatea de Teatru din cadrul Universităţii "Spiru Haret" din Bucureşti din 2002. Lucia Mureşan s-a născut pe 31 ianuarie 1938. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, ea a fost repartizată la Piatra Neamţ împreună cu toată promoţia, unde au înfiinţat Secţia de Teatru. După un an, Mureşan a plecat la Cluj şi, ulterior, a dat examen la Teatrul Nottara din Bucureşti. Lucia Mureşan a jucat în peste 100 de spectacole de teatru, pe scenă, teatru radiofonic şi de televiziune şi în 15 filme.

Scurtmetrajul "Colivia", în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat marele premiu City of Vila do Conde al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Vila do Conde din Portugalia pentru cel mai bun film din competiţie. Juriul a fost format din Katell Quillévéré, Daniel Blaufuks, Laurent Guerrier, Bálint Kenyeres şi Manuel Mozos. "Colivia" spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni. Scurtmetrajul "Colivia" a primit premiul serviciului german de schimb academic la Berlinale Shorts, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an, şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Cunoscutul cantautor Gheorghe Gheorghiu îşi va lansa vineri, 16 iulie, într-un concert, pe plaja 'Laguna' din Mangalia, cel de-a 15-lea album de autor, 'Îndrăgosteşte-mă de tine', într-un turneu aniversar ce va cuprinde zece concerte estivale. Noul disc propune 12 piese noi, majoritatea înregistrate în condiţii excepţionale la New York. Turneul estival cu titlul noului disc - 'Îndrăgosteşte-mă de tine' va cuprinde numai spectacole de plajă, un concept artistic deosebit din punct de vedere al locaţiilor neconvenţionale. Alături de Gheorghe Gheorghiu, vor mai urca pe scenă trupa Shine, Emma Ştefan şi trupa feminină de balet 'Cireşica'.

"Lumea văzută de Ion B.", în regia lui Alexander Nanau şi produs de HBO România, este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe în ultimul an. Declaraţia a fost făcută de Marc Lorber, cel care conduce divizia de programe a HBO Central Europe, pentru publicaţia C21. Totodată, el a mai precizat că şi-ar dori foarte mult ca documentarul să primească o nominalizare la premiile Emmy. "Lumea văzută de Ion B...." spune povestea unuia dintre cei mai importanţi artişti români contemporani, Ion Bârlădeanu, care a trecut de la stadiul de om fără casă la cel de artist recunoscut internaţional.

Expoziţia deschisă recent la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, ''Vlad Ţepeş: voievod şi vampir' are scopul de a reabilita imaginea fostului voievod, cunoscut şi sub numele de Dracula, care a domnit în Ţara Românească în secolul al XV-lea, a declarat curatorul evenimentului, austriaca Margot Rauch, citată de Telegraph.co.uk. Vlad Ţepeş, care l-a inspirat pe scriitorul irlandez Bram Stoker să scrie romanul 'Dracula', s-a născut la Sighişoara, în anul 1431, şi a domnit în Ţara Românească în perioada 1455-1462, fiind cunoscut pentru executarea a mii de opozanţi, criminali de drept comun şi invadadori otomani turci - numărul acestora fiind estimat la 50.000. Expoziţia include portrete ale domnitorului Ţării Româneşti provenind de la Kunsthistoriches Museum din Vienna şi de la muzeul Schloss Ambras din Innsbruck, precum şi o serie de manuscrise care îl descriu pe Ţepeş drept un maniac 'însetat de sânge'.

Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Adrian Sitaru şi Mircea Tiberian se numără printre scriitorii şi artiştii semnatari ai unei scrisori de protest prin care se solicită Preşedinţiei, Guvernului şi Curţii Constituţionale ca prevederea de impunere a CAS pe drepturile de autor să fie anulată. Iniţiatorul scrisorii este poetul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei Poezie din cadrul Uniunii Scriitorilor din România - filiala Bucureşti. Documentul este semnat de aproximativ 200 de artişti. Printre aceştia se mai numără scriitorii Romulus Rusan, poeta Denisa Comănescu, coregraful Cosmin Manolescu, actriţa Clara Vodă, graficianul Ion Barbu, cântăreaţa Maria Răducanu, regizorul Victor Ioan Frunză şi muzicienii Mike Godoroja şi Mircea Tiberian.

Peste o mie de persoane concurează, peste câteva zile, pentru un post de titular în învăţământul braşovean. Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a scos la concurs 38 de posturi, pentru care s-au înscris 1.137 de persoane. Cea mai mare concurenţă se înregistrează la posturile de educatoare, învăţătoare, specialitatea Chimie, urmate de Limba română, Matematică, Informatică. Cei care nu vor reuşi să se titularizeze pot participa în luna august la examenul pentru cele 700 de posturi de suplinitori. Inspectoratul Şcolar Judeţean a definitivat şi lista restructurărilor personalului didactic, nedidactic şi auxiliar care nu vor mai activa în anul şcolar 2010 - 2011. Astfel au fost reduse 406 posturi din rândul personalului didactic, nedidactic şi auxiliar.

Ultimul eveniment ShortsUP din acest sezon propune o retrospectivă a celor mai populare scurtmetraje. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 iulie, la Cinema Uranus. Cele mai populare scurtmetraje proiectate la evenimentele ShortsUP în 2009 - 2010 se întâlnesc în ultimul eveniment din acest sezon, înainte de vacanţă. Dacă la 'Noaptea Lungă a Filmelor Scurte' selecţia filmelor a fost făcută de juriile internaţionale ale marilor festivaluri de film, la evenimentul de sâmbătă publicul e cel care a ales, de-a lungul unui an de evenimente. Va fi un adevărat picnic urban, cu multe comedii, muzică live şi o sesiune de gătit sub cerul liber gustări 'de iarbă verde'. Cele mai multe filme din program sunt comedii ilare, ca 'The New Tenents' în regia lui Joachim Back, câştigător la Oscar, sau 'Heavy Metal Drummer' în regia lui Luke Morris şi Toby MacDonald, nominalizat la Premiile Bafta, dar şi drame amare de neuitat, precum 'Des morceaux de ma femme' regizat de Frederic Pelle, nominalizat la Cannes şi la Cesar Awards.

Filmul de animaţie "Sunt un mic ticălos/ Despicable Me", care prezintă povestea lui Gru, maleficul care voia să fure Luna, a intrat direct pe prima poziţie în box office-ul nord-american. Pelicula a reuşit încasări de 60,1 milioane de dolari de vineri până duminică. Acest film de animaţie, regizat de Pierre Coffin şi de Chris Renaud, îl aduce în scenă pe Gru, şeful megaloman al unei bande de răufăcători, care are parte de o provocare fără precedent după ce va întâlni trei fetiţe orfane, care văd în el un potenţial tată. "Saga Amurg: Eclipsa", al treilea lungmetraj din seria "Amurg/ Twilight", a coborât pe poziţia a doua, având, la sfârşitul săptămânii trecute, încasări de 33,5 milioane de dolari în America de Nord. Un alt film science-fiction, "Predators", cu Adrien Brody în rolul principal, completează podiumul, ocupând poziţia a treia, cu încasări de 25,3 milioane de dolari.

Elveţia a refuzat extrădarea în Statele Unite ale Americii a celebrului cineast franco-polonez Roman Polanski, arestat la domiciliu la cabana sa de vacanţă din staţiunea Gstaad, în dosarul privind întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră, informează Agenţia France Press. Realizatorul 'Pianistului', arestat în conformitate cu un mandat internaţional american, la 26 septembrie, la sosirea sa la Zurich unde urma să primească un premiu pentru întreaga activitate la un festival de film, 'nu va fi extrădat în SUA şi va fi pus în libertate', a declarat într-o conferinţă de presă la Berna ministrul elveţian al justiţiei şi poliţiei, Eveline Widmer-Schlumpf. Avocatul lui Roman Polanski, precum şi ambasadorul american, cel francez şi cel polonez, au fost informaţi cu privire la decizia autorităţilor elveţiene. Cineastul în vârstă de 76 de ani a fost mutat din detenţie în arest la domiciliu, la cabana sa din Gstaad, după plata unei cauţiuni de 3 milioane de euro, la 4 decembrie.

Scriitorul Ştefan Agopian şi regizorul Florin Şerban se numără printre nominalizaţii la premiile Prometheus pe 2010, la categoriile Opera Omnia, respectiv Opera Prima. Juriul care a stabilit nominalizaţii a fost format din Andrei Pleşu - preşedinte, Eugen Negrici, Dan Dediu, Ruxandra Demetrescu şi Ion Caramitru. Premiile, acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români, pentru întreaga carieră şi pentru debut, au o valoare netă de 100.000 de lei (marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 de lei (pentru Opera Prima). De asemenea, sunt acordate trei distincţii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia. În luna septembrie, juriul va stabili finaliştii, câte unul pentru fiecare secţiune, iar în luna octombrie, la Clubul Prometheus din Bucureşti, vor fi desemnaţi câştigătorii premiilor Prometheus pe 2010.

O expoziţie cu peste patruzeci de desene semnate de Theodor Pallady, intitulată "Armonii stinse", va fi deschisă, începând de astăzi, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu. Exponatele au fost alese din colecţia de peste trei sute de astfel de piese a muzeului. Manifestarea va fi deschisă până în 5 septembrie. Personalitate distinctă a artei româneşti, Pallady a fost unul din pictorii aflaţi în contact direct cu reprezentanţi ai simbolismului, fauvismului şi cubismului activi la Paris, în primele decenii ale secolului XX. Comparat adesea cu Henri Matisse, cu care a păstrat o relaţie de prietenie întreaga viaţă, Pallady a creat într-o tonalitate proprie, aspirând mereu spre desăvârşire.

România doreşte să deschidă la Chişinău, la sfârşitul lunii septembrie, Institutul Cultural Mihai Eminescu. Ministrul român de externe Teodor Baconschi i-a comunicat acest lucru omologului său moldovean, Iurie Leancă, în cursul unei întrevederi pe care cei doi au avut-o la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova. România a inaugurat două consulate în Republica Moldova, la Cahul şi Bălţi, primele deschise de o ţară membră UE pe teritoriul moldovean în afara Capitalei.

O expoziţie personală a pictorului Eugen Valeriu Leia, primeşte cu multă ospitalitate iubitorii de artă la Galeria 'Pro Armia' din Timişoara, unde ochiul se poate desfăta în cele peste şaizeci de tablouri în ulei, care prezintă, în majoritate, peisaje şi flori. De la vasele cu liliac înflorit şi lăcrămioarele proaspete ce stau într-un coş răsturnat, până la trandafirii viu coloraţi, margaretele câmpeneşti, macii roşii şi albăstrelele aşezate cuminţi în rame, ori crizantemele tomnatice, artistul trece prin toate anotimpurile, în pastel şi culori puternice. Printre tablourile cu flori, apar cuminţi peisaje văratice din satul românesc, cu colibe şi case ţărăneşti, împrejmuite de grădini şi garduri lângă care pasc animalele. Expoziţia rămâne deschisă până la 15 august. Intrarea este liberă iar exponatele sunt de vânzare.

Regizorul american David Lynch a apelat la o metodă inedită de finanţare - "crowd funding" -, invitându-şi fanii să participe la finanţarea următorului său proiect cinematografic, un film documentar autobiografic. În trecut, când un regizor avea o idee, o prezenta producătorilor de film de la Hollywood, iar la încheierea discuţiilor, cineastul avea în buzunar un contract semnat care-i asigura finanţarea proiectului său cinematografic. Aceeaşi metodă avea rezultatele scontate şi în cazul regizorilor mai puţin cunoscuţi, aceştia având însă nevoie de mai multe întâlniri de afaceri cu mai mulţi producători de film, care se asociau pentru a produce împreună noul proiect. Însă, în contextul actual al crizei mondiale şi al tăierilor drastice de bugete, cineaştii din lumea întreagă se văd nevoiţi să caute surse de finanţare alternative şi au descoperit o nouă metodă: crowd funding - finanţare cu ajutorul publicului.

 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!