Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
20 iulie 2010
Filmul "Caravana cinematografică", de Titus Muntean, va fi difuzat pe 23 august, de la ora 20.00, pe HBO România. Pelicula se va număra astfel printre premierele lunii la postul de televiziune. Lungmetrajul "Caravana cinematografică" a avut premiera oficială în România pe 29 mai, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Realizat după romanul cu acelaşi titlu al lui Ioan Groşan, filmul spune povestea lui Tavi, un tânăr activist de partid, care soseşte cu o caravană cinematografică într-un sat izolat din Transilvania, pentru a rula filme propagandistice ruseşti. Aceasta este prima sarcină de partid pentru Tavi, iar el face tot ce-i stă în putinţă s-o îndeplinească, deşi se loveşte de lipsa de entuziasm a sătenilor. Din distribuţia filmului fac parte, printre alţii, Dorian Boguţă, Iulia Lumânare şi Mircea Diaconu. Tot pe 23 august, HBO România va difuza mai multe scurtmetraje româneşti: "Trenul foamei" de Viorel Timaru, "Caviar (Icre Negre)" de Răzvan Săvescu, "Colivia" şi "Lord" de Adrian Sitaru, "Derby" de Paul Negoescu. În aceeaşi zi va fi transmis şi documentarul "The Shukar Collective Project", de Matei-Alexandru Mocanu, dar şi lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu.
Spectacolul "Romeo şi Julieta", montat la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", participă la Festivalul internaţional de teatru "Butrinti 2000" din Albania.
Evenimentul se desfășoară până pe 22 iulie. Spectacolul "Romeo şi Julieta" va fi prezentat în această seară, pe scena Teatrului Antic din Butrint. Manifestarea constituie o premieră din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este pentru prima dată când spectacolul realizat în coproducţie cu Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta participă la un festival internaţional în afara ţării. De asemenea, tot prima dată, "Romeo şi Julieta" este adaptat pentru a fi jucat într-un alt spaţiu decât pe scena Teatrului Naţional de Operetă, montarea constituind o provocare pentru întreaga echipă.
Ediţia din 2010 a Liberty Parade va avea loc sâmbătă, pe plaja dintre staţiunile Venus şi Saturn de pe litoral. La eveniment sunt aşteptaţi peste 60.000 de mii de participanţi. Caravana Liberty Parade, compusă din trei camioane descoperite în care DJ-ii mixează live, va parcurge, începând cu ora 16.00, traseul prin staţiuni, unde i se vor alătura mii de oameni. Camioanele pline de oameni vor porni din Olimp şi vor ajunge pe seară la Liberty Parade Arena, o plajă dintre Venus şi Saturn unde este amplasată scena. În acest an, Liberty Parade le aduce fanilor muzicii dance o prezenţă specială pe scenă. Este vorba de cei trei DJ-i britanici care alcătuiesc Above&Beyond, numărul 4 mondial în clasamentul realizat de publicaţia DJ Mag, cea mai înaltă poziţie ocupată de nişte britanici în acest top.
Durerile musculare apărute în urma practicării sportului sau a grădinăritului pot fi uşor combătute cu ajutorul ghimbirului. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de cercetătorii de la universitatea din statul american Georgia. Rădăcina de ghimbir a fost folosită de-a lungul secolelor ca un remediu tradiţional împotriva mai multor afecţiuni, precum răcelile şi durerile stomacale. Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că o capsulă cu extract de ghimbir administrată zilnic este eficientă în eliminarea febrei musculare.
Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban şi "Ticăloşi fără glorie" de Quentin Tarantino se numără printre producţiile care vor fi proiectate în cadrul evenimentului Cinema în Parc. Evenimentul se desfăşoară, până la sfârșitul lunii, în Parcul Bazilescu din Capitală. Prin această iniţiativă, Primăria Sectorului 1 şi organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania îşi propun să atragă publicul larg spre cea de-a şaptea artă, oferind producţii de succes, apreciate de critica de specialitate sau recompensate la cele mai prestigioase festivaluri de film internaţionale. Timp de două săptămâni, bucureştenii de toate vârstele vor putea viziona în noul spaţiu open air, în fiecare seară, de la ora 21.45, cele mai bune filme româneşti şi străine din ultima perioadă.
Ansamblul 'Căluşarii' din Sârbii Măgura va fi mesagerul folclorului românesc în Malaezia unde săptămâna aceasta se desfăşoară un festival internaţional de folclor.
Formaţia de căluşari din Sârbii Măgura este singura formaţie folclorică din România care a fost invitată să participe la evenimentul din oraşul Kota Kinabalu. Festivalul este organizat de Ministerul Turismului, Culturii şi Mediului al statului Sabah, Malaezia. Delegaţia României va fi formată din 20 de persoane, dansatori, instrumentişti şi coregrafi. Obiectivele Festivalului Internaţional de Folclor din Malaezia, aflat la ediţia a V-a, sunt celebrarea unităţii internaţionale prin cultură, promovarea turismului cultural şi valorificarea folclorului fiecărui stat prin artă populară reprezentativă.
Trupele OCS, ZOB, Altar, Kumm şi Implant pentru Refuz vor concerta pe scena Rock a festivalului Stufstock 2010. Evenimentul va avea loc la Vama Veche, în perioada 16 - 22 august. De-a lungul a 13 ani, OCS a lansat şase albume, un single, o colecţie de single-uri şi un DVD, fiind printre cele mai prolifice trupe de rock alternativ din muzica românească. Ei vor urca pe scenă sâmbătă, 21 august.
Tot sâmbătă vor concerta și punk rock-erii de la ZOB. Formația cântă de 16 ani. Primul EP a fost un split, cu Ura de după uşă, în '95, urmat de "Parodisiac", "un disc cu parodii. A urmat clasicul, deja, album "Telenovelas", ale cărui hituri "Telenovele" şi "Radio Punk" au intrat, paradoxal pentru vremurile actuale, în heavy-rotation la majoritatea posturilor de radio. O altă trupă grea care va urca pe scena Rock de pe plaja din Vama Veche, pe 19 august, este Altar. Formaţia a participat trei ani consecutiv la Stufstock.
Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură şi o renumită activistă împotriva politicii de apartheid, a fost imortalizată în aur, această onoare revenindu-le în trecut doar unor figuri de marcă din lumea politicii, precum Nelson Mandela şi Mahatma Gandhi. Scriitoarea în vârstă de 87 de ani a descris societatea sud-africană încă de la vârsta de nouă ani, iar de săptămâna trecută, chipul ei poate fi văzut pe o serie de monede din aur ce face parte dintr-o colecţie specială.
Nadine Gordimer, una dintre cele mai puternice voci care s-a pronunţat deschis împotriva politicii de apartheid, a primit premiul Nobel pentru literatură în 1991, comitetul Nobel declarând la acea vreme că "minunatele ei romane epice au adus umanităţii un beneficiu imens". Multe dintre romanele sale au fost interzise în Africa de Sud în timpul erei apartheid, relatând nedreptăţile comise de sistemul aflat la putere în această ţară, însă erau extrem de populare în restul lumii.
Yoga îmbunătăţeşte calitatea somnului şi a vieţii persoanelor care au învins cancerul. Acestea sunt concluziile formulate la încheierea celui mai amplu studiu clinic realizat până în prezent, prin care cercetătorii au dorit să măsoare efectele acesteia asupra pacienţilor. Totuşi, niciun tratament nu este eficient mult timp pentru eliminarea tulburărilor somnului şi a oboselii de care suferă supravieţuitorii cancerului, a declarat Karen Mustian, profesor adjunct de oncologie şi medicină preventivă la Universitatea Rochester din New York, coordonatorul studiului. Aproximativ 80% dintre pacienţi suferă de tulburări ale somnului în timpul tratamentelor anticancer şi până la 65% semnalează această problemă după încheierea terapiei.
Artistul scoţian Billy Cowie va fi prezent la Bucureşti, cu "Trilogia stereoscopică", un spectacol-instalaţie care îmbină coregrafia cu arta video. Evenimentul este programat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Manifestarea se va desfășura în această toamnă, între 30 octombrie - 7 noiembrie. Billy Cowie este coregraf, compozitor şi realizator de film. Lucrează în principal în zona spectacolului de teatru-dans, a proiecţiei de dans şi a instalaţiei. Împreună cu Liz Aggiss a realizat peste 20 de spectacole sub genericul Divas Dance Theatre, o companie cu care a devenit cunoscut în Europa. Sandler's Wells Theatre şi Victoria and Albert Museum din Londra, EMPAC din New York şi Bargate Gallery din Southampton sunt spaţii cunoscute dedicate artei contemporane care l-au avut ca invitat pe Billy Cowie.
Cântăreţul Demis Roussos revine la sfârşitul anului în România. El va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 4 decembrie. Show-ul va fi inclus în turneul prin care artistul sărbătoreşte 40 de ani de carieră. Concertul de anul acesta face parte din turneul mondial 2010/2011. Preţurile biletelor variază în funcţie de categorie între 300 şi 50 de lei. Cântăreţul de origine greacă Demis Roussos, pe numele său adevărat Artemios Ventouris Roussos, s-a născut pe 15 iunie 1946, în Egipt, influenţele muzicii egiptene simţindu-se în muzica sa. La zece ani, el a devenit interesat de jazz şi a început să cânte la trompetă. În timpul crizei de la Canalul Suez, Roussos a emigrat împreună cu familia sa în Grecia, unde a fost nevoit să-şi întreţină familia cântând în baruri. În prima formaţie, The Idols, a cântat iniţial la chitară bass, calităţile sale vocale fiind descoperite accidental. În 1968, Demis Roussos a început să lucreze cu Vangelis Papatanassiou şi Loukas Sideras, luând fiinţă Aphrodite's Child, al cărui prim album s-a vândut în peste un milion de copii numai în Franţa, făcându-l celebru în întreaga lume.
Actorii Colin Firth, Gary Oldman, Ralph Fiennes şi Michael Fassbender vor juca în thrillerul de spionaj "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", produs de Working Title şi Studio Canal. Filmul va fi regizat de Tomas Alfredson, regizorul lungmetrajului "Let The Right One In". Filmările vor debuta în luna octombrie la Londra.
Având la bază bestsellerul omonim scris de John Le Carre în 1974, filmul "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" prezintă o veritabilă "vânătoare" de spioni care a pus pe jar serviciile secrete britanice în perioada Războiului Rece. Romanul lui John Le Carre a stat la baza realizării unui serial de televiziune produs de BBC în anii '70.
Scenariul acestui lungmetraj va fi scris de Peter Morgan, autorul peliculei "Frost/ Nixon".
Prima celulă vie cu genom sintetic creată de cercetătorii americani reprezintă un uriaş pas înainte pentru descifrarea mecanismelor vieţii, deschizând drumul către fabricarea de organisme artificiale. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Science. Este vorba de crearea primei celule vii sintetice, în sensul că aceasta provine în întregime dintr-un cromozom sintetic, a declarat Craig Venter, citat de Agenția France Press. Craig Venter este creatorul institutului care îi poartă numele şi coautor al primei secvenţieri a genomului uman, realizată în anul 2000. Cromozomul a fost produs pornind de la patru flacoane de substanţe chimice şi de la un sintetizator, iar totul a început cu câteva informaţii dintr-un computer, a explicat omul de știință, care consideră noua sa realizare drept "o etapă importantă din punct de vedere ştiinţific şi filosofic".
Accesul la concertul pe care trupa The Cranberries îl va suţine în Capitală, la Zone Arena, în această seară, se va face începând cu ora 18.30. Iniţial recitalul fusese programat să se desfășoare pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter". Schimbarea locaţiei va îmbunătăţi vizibilitatea pentru toate categoriile de bilete. Amplasarea sectoarelor şi dispunerea locurilor în tribune va fi aceeaşi. Spectatorii pot verifica harta locaţiei, care este disponibilă pe site-ul eventim.ro. Dolores O'Riordan, vocea formaţiei, promite fanilor săi din România că pe lista concertului de la Bucureşti vor figura aproape sigur cele mai celebre piese ale trupei, ale căror refrene au fost difuzate la radio ani la rând: "Zombie", "Ode to My Family", "Linger", "Salvation". Recitalul trupei va dura aproape două ore.
Scriitoarea Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Anunţul a fost făcut de către Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, pe 28 septembrie, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.
The Wailers, legendara trupă a lui Bob Marley, concertează pe 10 septembrie la Sala Palatului din Capitală. Spectacolul face parte din turneul internaţional care marchează patru decenii de existenţă a trupei . În deschiderea concertului susţinut de The Wailers va cânta trupa El Negro.Bob Marley a cântat timp de 12 ani împreună cu The Wailers, iar la 29 de ani după dispariţia lui, pionierii muzicii reggae continuă să încânte milioanele de fani din întreaga lume. Melodiile celebre care l-au făcut pe Bob Marley liderul incontestabil al stilului reggae vor răsuna pentru prima dată live la Bucureşti: "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Could You Be Loved", "Stir It Up", "Redemption Song", "One Love".
Filmstock, un nou proiect care include film şi muzică, cu proiecţii speciale, retrospective ale unor festivaluri de cinema, prezentate în pauzele dintre concerte, a fost lansat în cadrul festivalului Stufstock. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 16 - 22 august, la Vama Veche. Stufstock aduce un nou proiect în Vama Veche: Filmstock, un prim pas către un festival de film integrat în conceptul Stufstock, precum şi un nou mod în care cultura cinematografică este privită relaxat, într-un mediu informal, şi apreciată pentru ceea ce este, sub motto-ul "rock 'n' roll şi film". Filmstock se va desfășura pe terasa Hand din Vamă, în perioada 16 - 18 august, oferind proiecţii speciale, retrospective ale unor festivaluri din România, workshop-uri pentru cei interesaţi de cinema, cu participarea profesioniştilor din domeniu, din ţară şi din străinătate, şi un concurs ale cărui filme câştigătoare vor fi prezentate pe scenele Stufstock, în pauzele dintre concerte, în fiecare seară.
Cea mai veche inscripţie descoperită până în prezent la Ierusalim, un fragment de plăcuţă de lut veche de 3.400 de ani, a fost recent scoasă la iveală în Oraşul Sfânt. Fragmentul cuprinde litere cuneiforme în limba acadiană, limba relaţiilor diplomatice din acea epocă, şi atestă, potrivit cercetătorilor, importanţa oraşului în epoca bronzului. Tăbliţa a fost descoperită în partea de est a oraşului (anexată de Israel după războiul din 1967), în sectorul Ofel, la sud de Esplanada Moscheilor, pe amplasamentul fostului Templu evreiesc distrus în anul 70 D.Hr. Fragmentul este prea mic pentru a permite descifrarea unei întregi propoziţii, dar potrivit specialistului în asirologie Wayne Horowitz, de la Universitatea ebraică din Ierusalim, care se ocupă de decriptarea acestuia, calitatea excelentă a scrisului este dovada faptului că aparţine 'unui scrib cu înaltă calificare, aflat probabil în serviciul unui rege al Ierusalimului'.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.