Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
26 iulie 2010
Piesa de teatru 'Egoistul' de Jean Anouilh, un spectacol ce are la activ sute de reprezentaţii susţinute cu casa închisă, se va juca în această seară la Palatul Naţional al Copiilor. Noua punere în scenă, în regia maestrului Radu Beligan, reprezintă o sursă de relaxare şi bună dispoziţie pentru toţi cei care se vor afla în Capitală şi vor opta pentru o seară în care umorul exploziv este garantat, spun organizatorii. Pe lângă Radu Beligan, prezent atât în postura de actor, cât şi în cea de regizor, din distribuţie mai fac parte Damian Crâşmaru, Silviu Biriş, Medeea Marinescu, Simona Bondoc, Ileana Olteanu. Biletele au preţul de 70 lei la categoria I şi 50 lei la categoria a II-a. 'Egoistul' a fost ultima piesă a dramaturgului francez Jean Anouilh, scrisă în anul 1981, şi 'vorbeşte' despre viaţă şi moarte, iubire şi căsnicie, părinţi şi copii, sănătate şi boală, prietenie şi egoism, dar şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Spectacolul are un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.
185 de concurenţi, din 27 de ţări, s-au înscris la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée". Manifestarea se va desfăşura la Brăila începând de mâine și până pe 8 august. Ediţia din acest an a festivalului celebrează 15 ani de existenţă şi 150 de ani de la naşterea legendarei Hariclea Darclée. La evenimentul din acest an s-au înscris 185 de concurenţi din 27 de ţări de pe 5 continente. Astfel 94 de soprane, 19 mezzo-soprane, 24 de tenori, 2 contratenori, 26 de baritoni, 5 bas-baritoni şi 15 başi se vor întrece în competiţia dedicată memoriei legendarei Hariclea Darclée, soprana pentru vocea căreia au fost compuse nu mai puţin de 13 opere, printre care "Tosca" şi "Manon Lescaut" de Giacomo Puccini, "La Wally" de Alfredo Catalani şi "Iris" de Pietro Mascagni. În mod indiscutabil, este prima soprană a lumii timp de trei decenii.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în această toamnă, în perioada 8 - 17 octombrie, la Bucureşti. Pe lângă secţiunile speciale dedicate celor mai recente filme de animaţie premiate la cele mai importante festivaluri de film de peste hotare, realizatorilor consacraţi, cinematografiilor naţionale, studiourilor şi şcolilor de animaţie de prestigiu, programul Anim'est cuprinde în acest an cele şase secţiuni competitive de tradiţie: lungmetraj internaţional, scurtmetraj internaţional, videoclip & advertising, film studenţesc, film românesc, precum şi Balkanimation - competiţia dedicată filmelor produse în ţări din zona Balcanilor. Trofeul Anim'est va fi înmânat unui film din competiţia de scurtmetraj internaţional. Pentru al patrulea an consecutiv, după ediţia bucureşteană, festivalul ajunge şi la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, în perioada 22 - 24 octombrie.
Scriitoarea Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Anunţul a fost făcut de către Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, pe 28 septembrie, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.
Celebrul DJ Fatboy Slim și trupa Röyksopp vor concerta, pe 7 august, în România, în cadrul The Mission Dance Weekend. În plus, pe 6 august, va mixa DJ-ul Tiesto. The Mission Dance Weekend se va desfãșura pe o plajã din Nãvodari. Fatboy Slim a mixat pentru prima datã în România în cadrul unui eveniment The Mission, care a avut loc în vara lui 2006, iar a doua sa vizitã s-a petrecut, în august 2008. Quentin Leo Cook, numele real al lui Fatboy Slim, s-a nãscut în 1963. Primul material discografic sub pseudonimul Fatboy Slim a apãrut în 1997, iar anul urmãtor, remixul sãu la piesa "Brimful of Asha", a trupei Cornershop, a petrecut mai multe sãptãmâni pe locul întâi în topurile britanice.
Mesterul popular Cornel Sitar a susţinut o demonstratie de olarit traditional la prestigiosul muzeu Ashmolean din Oxford. Acest eveniment, a fost realizat in colaborare cu Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, pe 24 iulie, in cadrul expozitiei “The Lost World of Old Europe” (Lumea disparuta a Vechii Europe). În cadrul unor sesiuni de lucru deschise, mesterul Cornel Sitar a oferit publicului britanic sansa de a vedea “pe viu” un mestesug traditional, cu o tehnica aproape neschimbata de mii de ani. Participantii vor avea ocazia unica de a-si crea propriile vase traditionale din lut. Expozitia, organizata de Muzeul Ashmolean din Oxford, este deschisa pana in data de 15 august 2010. Cu aceasta ocazie pot fi vazute pentru prima data in Marea Britanie celebrele vase de Cucuteni, precum si podoabe de aur si obiecte ceramice remarcabile, urme ale civilizatiilor preistorice dezvoltate in zona cursului inferior al Dunarii.
În urma preselecţiei organizate în vederea organizării ediţiei a XIII-a a Galei Tânărului Actor care se va desfăşura la Mangalia între 1 – 4 septembrie 2010 următoarele spectacole au fost admise în concurs: Dincolo de umbre (spectacol de pantomimǎ şi animaţie), Eden (spectacol non-verbal), Exit după Eric Bogosian, Omul de zăpadă de Lia Bugnar şi Women in motion de Donald Margulies. Deasemenea 24 de tineri actori au fost selectaţi la secţiunea Individual, a concursului de la Mangalia. Proba impusă tuturor participanţilor la secţiunea Individual constă într-o interpretare personală – în limita a 5 minute – a poeziei „Moftul” în faţa opiniei publice şi/sau Un tenor scăpătat (la alegere) de I.L.Caragiale.
Sâmbătă, 31 iulie, Boem Club va organiza la sediul clubului preselecţia intitulată «Mici interpreti», în vederea acordarii unor burse de studiu în domeniul muzicii. La această preselecţie sunt aşteptaţi să participe toţi copiii care consideră că au aptitudini muzicale dar nu au mai luat lecţii de muzică pana acum, dar isi doresc sa invete sa cante la pian, chitara, voce, vioara sau violoncel. Bursele constau in lectii de muzica gratuite in cadrul clubului pe durata unui an de zile, bursierii avand posibilitatea sa lucreze in aceasta perioada cu profesionisti in muzica, profesori absolventi de conservator cu experienţa în predare. Totodata, cei care vor fi selectati bursieri în cadrul Boem Club, vor avea posibilitatea să participe la spectacolele Boem Club, în calitate de interpreţi.
„Institutul Cultural Român a devenit în ultimii ani un actor important în viaţa artistică a Stockholmului, cu un program expoziţional orientat pe teme sociale, la standarde intelectuale foarte ridicate.” Constatarea îi aparţine jurnalistului Frans Josef Petersson, critic de artă la Aftonbladet - cotidianul cu cel mai mare tiraj din Suedia - şi apare într-o amplă recenzie despre expoziţia The Realism Question, pe care ICR Stockholm a propus-o publicului suedez. Expoziţia The Realism Question a fost dezvoltată ca un epilog la Bienala Bucureşti 4 (BB4). Concepută de Felix Vogel, curatorul ediţiei curente a Bienalei Bucureşti, expoziţia prezintă într-un mod experimental lucrări realizate într-o gamă largă de tehnici, în contexte şi perioade diferite, The Realism Question examinează ideile şi practicile proprii noţiunii de realism.
Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni a fost inaugurată săptămâna trecută la Castelul Apafi, din Dumbrăveni, judeţul Sibiu. Este vorba despre o colecţie a memoriei şi a amintirilor adunate simbolic în bagajele cu care armenii au venit în Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte şi fotografii care povestesc despre istoria, religia şi viaţa privată a armenilor transilvăneni, ramură distinctă a diasporei istorice armeneşti din România. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului A.R.C.A. – Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene, proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Acesta proiect vizează conservarea şi promovarea moştenirii culturale a minorităţii armene din Dumbrăveni, pentru transformarea oraşului într-o zonă de receptivitate turistică şi stimularea primelor iniţiative locale de creştere economică şi de coeziune socială prin cultură.
Programul spectacolelor Teatrului de Revistă „Constantin Tanase” la Grădina de Vară „HERĂSTRĂU” din capitală, continuă. Sâmbătă 31 iulie, de la ora 20 are loc reprezentaţia „VARA NU-I CA IARNA” în regia lui Biţu Fălticineanu. Deasemenea , duminică 1 august, de la ora 10 va fi prezentată piesa – „ÎNTOARCEREA PANTEREI ROZ” (musical pentru copii) în Parcul TITANII – Sectorul 3 Bucureşti. Tot pe 1 august, în acelaşi spaţiu, de la ora 20 este programat spectacolul “ALO, AICI REVISTA” . De-a lungul perioadei estivale BILETELE se pot achiziţiona de la Casa de Bilete a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” (Sala SAVOY) – Calea Victoriei nr. 33, de luni până vineri şi de la Casa de Bilete a Grădinii de Vară “HERĂSTRĂU” sâmbăta şi duminica.
Graficienii (desenatori, ilustratori, caricaturiști, ș.a.) din România pot propune, până pe 31 iulie 2010, lucrări pentru proiectul expoziţional „2010, Europa Fantastica, Suprarealista şi Apocaliptica, vazută şi corectată de artiştii europeni, lansat de Muzeul de Artă Fantastică din Bruxelles. Expoziția colectivă va fi organizată la Bruxelles în perioada 14 august – 12 septembrie 2010,sub egida Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Propunerile trebuie să reprezinte un monument, un sit sau un edificiu european, adăugându-i o tușă fantastică, suprarealistă sau apocaliptică. Exponatele vor fi itinerate ulterior în alte muzee şi locații culturale, iar la sfârșitul lunii decembrie vor fi scoase la licitație pe un site internaţional de profil.
După premiera americană în cadrul Festivalului de Film Românesc din New York în decembrie 2008, „Călătoria lui Gruber”, de Radu Gabrea, reconfirmă o receptare entuziastă în SUA. Cariera acestui film continuă în iulie în cadrul San Francisco Jewish Film Festival, primul şi cel mai mare festival de gen din lume Prima proiectie a filmului a avut loc aseara la Castro Theatre din San Francisco iar următaorea e programata pe 1 august la Roda Theatre din Berkeley, ambele fiind urmate de o discuţie cu regizorul Radu Gabrea şi producătorul Victoria Cociaş, a căror participare la festival este sprijinită de ICR New York. În avanpremieră, San Francisco Chronicle nota „Acesta este un film excepţional din România, tratând subiectul Holocaustului într-un mod neaşteptat şi convingător.” (Mick LaSalle) Alături de celelalte filme ale lui Radu Gabrea care au adus în atenţia internaţională tematici originale din istoria României, „Călătoria lui Gruber” demonstrează în ce măsură traducerea artistică a unor subiecte cu mare încărcătură emoţională determină întreţinerea unui interes viu pentru cultura română într-un context internaţional. Cea mai recentă producţie a lui Radu Gabrea, „Mănuşi roşii”, a avut o remarcată premieră în Romania la TIFF anul acesta în luna iunie, în prezenţa distribuţiei şi a regizorului.
Filmul israelian Misiunea Directorului de Resurse Umane, regizat de Eran Riklis şi co-produs de compania românească Hai-Hui Entertainment, producători din partea română: Tudor şi Oana Giurgiu, va fi prezentat în premieră mondială în cadrul celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno (Elveţia), desfăşurat în perioada 4 -14 august. Misiunea Directorului de Resurse Umane este unul dintre cele 17 titluri incluse în acest an în programul de proiecţii open air din spectaculoasa locaţie Piazza Grande (capacitate: 8.000 spectatori), ce vor lupta atât pentru Premiul Publicului, cât şi pentru Trofeul Variety Piazza Grande Award, acordat de un juriu format din jurnaliştii publicaţiei americane Variety. Regizorul Eran Riklis este autorul unor precedente filme de mare succes pe plan internaţional: Syrian Bride (2004) – 3 Premii la Festivalul de la Montreal (inclusiv Marele premiu), Premiul publicului la Locarno şi Lemon Tree (2008) – Premiul publicului din cadrul secţiunii Panorama, Festivalul de la Berlin.
Muzeul Naţional de Artă al României, Kunsthistorisches Museum Viena şi Schloss Ambras derulează, în spaţiul MNAR, până pe 10 octombrie 2010, expoziţia "Dracula - voievod şi vampir". Aşa cum declară organizatorii, "expoziţia a fost prezentată de Kunsthistorisches Museum din Viena în 2008 la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia aniversării a 111 ani de la publicarea romanului Dracula de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist". La doi ani de la expoziţia deschisă la Ambras, cea de la Bucureşti include, alături de obiecte împrumutate de la muzee din Austria, Ungaria, Germania, Slovenia, şi piese din patrimoniul de la Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Cinegetic al Carpaţilor. În ultima sală a expoziţiei rulează zilnic filmul «Nosferatu - Simfonia groazei» (Germania, 1922, regia Friedrich Wilhem Murnau, cu Max Schreck, foto 4), un clasic al cinematografului german expresionist.
Filmul "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea, a fost prezentat duminică seara la San Francisco Jewish Film Festival. Festivalul, ajuns la cea de-a 30-a ediţie a început pe 24 iulie şi are loc până pe 9 august. După premiera americană în cadrul Festivalului de Film Românesc din New York, în decembrie 2008, "Călătoria lui Gruber", de Radu Gabrea, s-a bucurat de o primire entuziastă în SUA, fiind prezentat la numeroase festivaluri de prestigiu. La San Franciso Jewish Film Festival, filmul va fi proiectat şi pe 1 august. Din distribuţia filmului fac parte Florin Piersic jr., Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu, Alexandru Bindea şi Andi Vasluianu, precum şi cunoscutul actor german Udo Schenk.
ICR Madrid şi partenerii săi spanioli propun publicului, turiştilor prezenţi în număr impresionant în Spania în această perioadă, dar şi miilor de români rezidenţi aici, trei spectacole de excepţie cu unul dintre cele mai vechi şi prestigioase ansambluri folclorice româneşti - Ansamblul folcloric profesionist CINDRELUL – JUNII SIBIULUI. Astăzi de la ora 20.30, în Plaza Mayor din Soria, Junii Sibiului au programat un spectacol în cadrul primei ediţii a Festivalului „Músicas del Mundo”. Românii vor evolua alături de grupuri de muzică cu influenţă etnică din întreaga lume, pentru un public numeros, în cea mai mare piaţă a oraşului Soria, o veche aşezare castiliană, cu un important patrimoniu medieval şi un potenţial turistic important. Mâine, la ora 20:00, în Concha de la Explanada din Alicante, în cadrul Festivalului folcloric internaţional din Alicante, artiştii ansamblului vor evolua de asemenea în aer liber, la malul mării.
Pentru prima dată, la Săpânţa se deschid, în mod organizat, porţile pentru iubitorii de cultură. „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, primul mare eveniment cultural care se desfăşoară în satul vestit pentru Cimitirul Vesel, va avea loc în perioada 12 – 15 august 2010. Lăcaşul de cult este unic în lume pentru satirizarea morţii prin epitafurile mormintelor şi imaginile în culorii vii pictate pe cruci. „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” înseamnă cinci zile cu muzică “altfel” – Grigore Leşe şi invitaţii lui, muzica lui Shaun Davey cântată live de 120 de artişti, ateliere de olărit, dans, muzică ţărănească, gătit tradiţional, păstravărit şi multe altele, un trai eco, în armonie cu natura şi sinele.
Cel mai recent volum al laureatei premiului Nobel pentru literatură Doris Lessing, "Memoriile unei supravieţuitoare", se numără printre noutăţile Polirom, informează editura ieşeană. Doris Lessing a primit premiul Nobel pentru literatură în 2007. "Memoriile unei supravieţuitoare" (traducere de Mihaela Negrilă) este o distopie cu tentă ştiinţifico-fantastică. Scriitoarea britanică Doris Lessing este cea de-a 11-a femeie care primeşte premiul Nobel pentru literatură. Justificându-şi decizia, Academia Regală de Ştiinţă a Suediei a spus că Doris Lessing este "o naratoare a experienţei feminine, care, cu scepticism, ardoare şi forţă vizionară, a expus critic o civilizaţie divizată". Lessing a devenit celebră după ce a publicat "The Golden Notebook", în 1962. Acest roman-fluviu, recompensat în Franţa cu premiul Médicis étranger în 1976, a devenit un punct de referinţă al feminismului. Dotată cu o mare capacitate de înnoire, Doris Lessing a creat o operă bogată şi variată, care numără aproximativ 50 de titluri. La Polirom, în seria de autor "Doris Lessing" este în pregătire romanul "The Cleft". În aceeaşi serie a mai apărut "Al cincilea copil" (2008).
Sam Raimi va regiza şi va produce un lungmetraj inspirat de personajul central din romanul grafic "Earp: Saints for Sinners", celebrul justiţiar Wyatt Earp din Vestul sălbatic, informează variety.com. Proiectul va fi o versiune modernă a biografiei eroului western Wyatt Earp şi va relata lupta celebrului pistolar cu bandiţii din Vestul îndepărtat, într-o lume devastată, în care singurul oraş care a mai rămas în picioare este Las Vegas. Raimi a regizat primele trei filme "Omul Păianjen", care au stabilit noi recorduri în box office-ul mondial şi au obţinut cinci nominalizări la premiile Oscar. Cunoscut pentru stilul său de a realiza filme, pentru personajele complexe şi pentru umorul său, Raimi a scris scenariul şi a regizat "The Evil Dead" şi a produs "30 Days Of Night".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.