LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
09.00 - 10.00 Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
5 iulie 2010
RomâniaFilm în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Film prezintă "Nopţi albe cu filme Româneşti" la Cinema Patria - o campanie de promovare a filmului românesc. Până la sfărşitul lunii, de la orele 24, Romania Film invită cinefilii la cinematograful Patria din Bucureşti să vizioneze producţii cinematografice în fiecare noapte, la 5 lei biletul. Proiectul este iniţiat din dorinţa de a oferi bucureştenilor, timp de o luna, o modalitate inedită de a intra în contact cu cea de-a 7 a artă. În cadrul acestui proiect, vor fi invitaţi regizori, actori şi critici de film.
Ajuns la a XXI-a editie, Festivalul Inimilor de la Timisoara se desfăşoară în acest an în perioada 7-11 iulie. Sarbatoare folclorică internatională, festivalul reuneste pe scena Teatrului de Vara din Parcul Rozelor din Timisoara unele dintre cele mai cunoscute ansambluri folclorice din tara si strainatate. Accesul publicului la spectacole este liber. În aceeaşi perioada si locatie, va avea loc si Targul de vara al mestesugurilor traditionale. Mestesugari si creatori populari din mai multe judete ale tarii îşi vor prezenta produsele in cadrul târgului.
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" organizează mâine la ora 15, un casting în vederea distribuirii a doua roluri de majordom (figuratie) în opereta "Liliacul", de Johann Strauss Fiul, care se va monta în stagiunea următoare în regia lui Razvan Ioan Dinca. Pentru cele doua roluri de figuratie disponibile, cei interesati trebuie sa se incadreze în următoarele cerinte: barbaţi de etnie: afro-americana cu varsta: între 25 şi 30 de ani de statura înalta. Persoanele interesate sunt rugate sa confirme participarea la casting până astăzi , la ora 18.
Eros Ramazzotti concertează, pe 10 iulie, la Bucureşti, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter". Show-ul din Capitală este inclus în turneul de promovare a celui mai nou album al artistului, "Ali e Radici", informează organizatorii, lansat pe 22 mai 2009.
Printre cele mai cunoscute melodii ale lui Ramazzotti, care are acum 46 de ani, se numără "Se bastasse una canzone", "Un'altra te" şi "Terra promessa". În cei 25 de ani de carieră, Ramazzotti a vândut peste 40 de milioane de albume. Starul italian a realizat câteva duete cu artişti prestigioşi, precum Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Patsy Kensit, Anastacia, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Laura Pausini şi Ricky Martin.
Festivalul de teatru Avignon Off va avea loc între 8 şi 31 iulie. În cadrul evenimentului este programată şi premiera filmului documentar "Ultimele zile ale lui Ceauşescu", după spectacolul-reconstituire "Ultimele ore ale lui Ceauşescu", proiect al International Institute of Political Murder Zürich/Berlin. Din distribuţia documentarului fac parte actorii Victoria Cociaş, Constantin Cojocaru, Constantin Drăgănescu, Alexandru Mihăescu, Eugen Cristian Motriuc şi Mircea Rusu. Proiecţia fimului va fi urmată de dezbateri în prezenţa echipei realizatoare.
Ministerul Culturii vrea să înceapă lucrările de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni pe 25 octombrie. Potrivit anunțului de intenţie postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, reabilitarea ar urma să se încheie pe 21 noiembrie 2011. Valoarea estimată a lucrărilor, fără TVA, este cuprinsă între 4,4 şi 4,7 milioane de euro. Săptămâna trecută, consilierii Capitalei au aprobat proiectul de reabilitare a Hanului Gabroveni, unde se precizează în studiul de prefezabilitate că lucrările ar avea un cost de aproape 7 milioane de euro. În studiu se arată că pentru realizarea lucrărilor, Ministerul Culturii va contribui cu trei milioane de euro din fonduri europene, iar Primăria Capitalei cu restul de patru milioane. Construit la începutul secolului al XIX-lea, Hanul Gabroveni se află în Centrul Istoric al Capitalei, între strada cu acelaşi nume şi strada Lipscani, într-o zonă apropiată Curţii Vechi Domneşti.
Producătorii Cătălin şi Daniel Mitulescu au primit Marele Premiu IPIFF2010 - Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune la Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi pentru producţia "Eu când vreau să fluier, fluier". Premiul pentru cel mai bun film documentar a revenit lui Vivi Drăgan Vasile - Fundaţia de Arte Vizuale, pentru producția "Memoria de piatră", în timp ce Premiul de Excelenţă i-a fost acordat lui Radu Gabrea, pentru întreaga carieră şi pentru aportul său adus filmului românesc. De asemenea, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost acordat casei de producţie Hi Film Productions - producător Ada Solomon pentru filmele "Icre negre" şi "Lord". Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi s-a desfăşurat săptămâna trecută în Constanţa şi Mamaia.
Trupa Sistem concertează astăzi la Istanbul. Evenimentul are loc în cadrul Festivalului Europe on Water. Concertul se bucură de sprijinul ICR Istanbul Dimitrie Cantemir, în cadrul proiectelor care marchează Capitala Culturală Europeană. Festivalul Europe on Water este organizat de Agenţia Istanbul 2010, coordonatoarea evenimentelor ce marchează capitala culturală europeană. Până pe 9 iulie, pe două scene în aer liber aflate în Piaţa Taksim, centrul modern al Istanbulului european, şi în Caddebostan, în partea asiatică, pe faleza Mării Marmara, se desfăşoară spectacole de muzică, dans, acrobaţie, oferite de artişti din 16 ţări.
Regizorul Cristi Puiu va fi preşedintele juriului competiţiei de lungmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo. Evenimentul se va desfășura luna aceasta între 23 și 31 iulie. "Marfa şi banii" este lungmetrajul de debut al regizorului Cristi Puiu şi marchează, potrivit opiniei majorităţii criticilor, începutul noului val cinematografic românesc. După "Marfa şi banii", Cristi Puiu a realizat drama "Moartea domnului Lăzărescu", care i-a adus marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Puiu a revenit, anul acesta, la Cannes, în aceeaşi secţiune, cu "Aurora", un film în care, pe lângă regizor şi scenarist, este şi protagonist. Pelicula, care a primit numeroase aprecieri din partea presei internaţionale, a fost prezentată în premieră naţională în deschiderea Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Actriţa franceză Chiara Mastroianni va primi premiul de excelenţă la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Locarno. Fiica celebrilor Catherine Deneuve şi Marcello Mastroianni, va primi acest premiu pe 6 august. În 1994, Chiara Mastroianni a fost nominalizată la premiile Cesar la categoria "cea mai bună actriţă franceză debutantă". În următorii zece ani, Chiara a devenit cunoscută în Franţa şi pe plan internaţional graţie unor roluri din filme regizate de cineaşti celebri, precum "Pret a porter - Crimă în lumea modei" de Robert Altman, "Trei vieţi şi o singură moarte/ Three Lives and Only One Death" de Raoul Ruiz şi "Nowhere" de Gregg Araki. Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno va avea loc în perioada 4 - 14 august.
Patrimoniul, artele vizuale şi educaţia culturală sunt domeniile cel mai bine finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Aceasta este concluzia care poate fi trasă în urma derulării concursului de finanţare de proiecte culturale pe 2010. Au fost acordate finanţări nerambursabile, în valoare totală de peste 1,8 milioane de lei, pentru 80 de proiecte culturale din ariile tematice: "Arte vizuale şi arhitectură", "Activităţi muzeale", "Muzică", "Teatru", "Dans", "Patrimoniu cultural naţional", "Patrimoniu imaterial", "Educaţie culturală", "Diversitate culturală", "Intervenţie culturală" şi "Management cultural şi formare profesională". De la lansarea acestei sesiuni de finanţare, pe 21 aprilie, şi până pe 21 mai - termenul limită pentru depunerea proiectelor de către operatorii culturali interesaţi -, au fost depuse 767 de dosare, potrivit reprezentanţilor AFCN.
Piesa de teatru 'Egoistul' de Jean Anouilh, un spectacol ce are la activ sute de reprezentaţii susţinute cu casa închisă, se va juca pe 26 iulie la Palatul Naţional al Copiilor. Noua punere în scenă, în regia maestrului Radu Beligan, reprezintă o sursă de relaxare şi bună dispoziţie pentru toţi cei care se vor afla în Capitală şi vor opta pentru o seară în care umorul exploziv este garantat, spun organizatorii. Pe lângă Radu Beligan, prezent atât în postura de actor, cât şi în cea de regizor, din distribuţie mai fac parte Damian Crâşmaru, Silviu Biriş, Medeea Marinescu, Simona Bondoc, Ileana Olteanu. Biletele au preţul de 70 lei la categoria I şi 50 lei la categoria a II-a. 'Egoistul' a fost ultima piesă a dramaturgului francez Jean Anouilh, scrisă în anul 1981, şi 'vorbeşte' despre viaţă şi moarte, iubire şi căsnicie, părinţi şi copii, sănătate şi boală, prietenie şi egoism, dar şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Spectacolul are un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.
Liga Studenţilor Români din Străinătate va lansa în această vară două noi proiecte. Este vorba despre Business Consulting Case Study Event şi Dezvoltarea Durabilă la Marea Neagră. Business Consulting Case Study Event se va desfăşura, în perioada 8-9 iulie, la Casa Studenţilor Economişti din Bucureşti şi are ca scop rezolvarea unui studiu de caz pe domeniul consultanţei de management.
Participanţii vor fi studenţi sau absolvenţi care studiază sau au studiat în străinătate şi care sunt direct interesaţi de a experimenta cum este să fii consultant pentru o zi.
Pentru participanţii care se vor remarca există şansa de a fi recrutaţi de către firmele invitate. Cel de-al doilea proiect, Conferinţa Dezvoltarea Durabilă la Marea Neagră se va desfăşura în perioada 28 - 29 august la Constanţa.
Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, "La Source des Femmes", are un buget de 8,8 milioane de dolari şi va fi coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films şi de regizorul român. Scenariul peliculei este scris de Radu Mihăileanu, împreună cu Alain-Michel Blanc, alături de care regizorul român a lucrat la "Concertul". Acţiunea filmului "La Source de Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat. Filmările sunt programate să debuteze în octombrie, iar lansarea filmului va avea loc, cel mai probabil, în primăvara lui 2011.
Lungmetrajul "Don't Be Afraid of the Dark", scris şi produs de Guillermo del Toro, va fi lansat pe marile ecrane nord-americane la începutul anului viitor. Filmul va fi produs și de Mark Johnson şi va fi regizat de Troy Nixey. Din distribuţie fac parte actorii Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison şi Jack Thompson. Scenariul acestui lungmetraj a fost adaptat de Guillermo del Toro şi Matthew Robbins pe baza celui după care a fost produs un film de televiziune difuzat în 1973 de postul ABC. Lungmetrajul spune povestea unei fete, interpretată de Bailee Madison, care ajunge să locuiască alături de tatăl ei şi de iubita acestuia într-o casă veche pe care cei doi o renovează, unde se trezesc la viaţă creaturi înfiorătoare care doresc să îi distrugă pe toţi. Guillermo del Toro este regizorul peliculelor "Hellboy - Eroul scăpat din Infern" şi "Labirintul lui Pan".
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că examenul de bacalaureat din 2011 va fi aproape identic cu cel din acest an, fiind susţinut la aceleaşi discipline, probele orale vor fi organizate în timpul anului şcolar, iar cele scrise, la sfârşitul semestrului al doilea. Executivul a aprobat, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din 2011. Daniel Funeriu a precizat că Ministerul Educaţiei a dorit ca metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de bacalaureat să fie anunţată din timp, astfel încât elevii să ştie că nu vor avea loc schimbări în cursul anului. Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca examenul de bacalaureat din 2011 să aibă tot trei probe scrise, la care se adaugă proba la limba maternă pentru elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale.
Consilierii locali din Sighişoara au decis interzicerea comercializării obiectelor de talcioc la Festivalul Medieval, care va avea loc luna aceasta, în perioada 23 - 25 iulie. Accentul se va pune pe produse de artizanat specifice epocii medievale. Potrivit Regulamentului de desfăşurare şi organizare a Festivalului "Sighişoara Medievală", ajuns la a optsprezecea ediţie, în perioada evenimentului în Cetatea Medievală nu se vor comercializa băuturi alcoolice sau obiecte de talcioc, precum jucării, baloane sau brăţări luminoase. De asemenea, se interzice instalarea de grătare, amplasarea de instalaţii de preparat produse alimentare care presupun prăjeli, grătare şi nu se vor comercializa seminţe, vată de zahăr, porumb fiert, mere glazurate, ci doar produse de artizanat specifice epocii medieval. Festivalul "Sighişoara Medievală" atrage, în fiecare an, aproximativ 30.000 de turişti.
Accesul la concertul pe care trupa The Cranberries îl va suţine în Capitală, la Zone Arena, pe 20 iulie, se va face începând cu ora 18.30. Iniţial recitalul fusese programat să se desfășoare pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter". Schimbarea locaţiei va îmbunătăţi vizibilitatea pentru toate categoriile de bilete. Amplasarea sectoarelor şi dispunerea locurilor în tribune va fi aceeaşi. Spectatorii pot verifica harta locaţiei, care va fi disponibilă începând de astăzi pe site-ul eventim.ro. Dolores O'Riordan, vocea formaţiei, promite fanilor săi din România că pe lista concertului de la Bucureşti vor figura aproape sigur cele mai celebre piese ale trupei, ale căror refrene au fost difuzate la radio ani la rând: "Zombie", "Ode to My Family", "Linger", "Salvation". Recitalul trupei va dura aproape două ore.
O selecţie a celor mai bune pelicule incluse în programul de anul acesta al Festivalului Internaţional de Film Transilvania va fi prezentată, în iulie şi august, la Uranus 144, o nouă destinaţie pentru petrecerea timpului liber din Capitală. Cunoscut în trecut sub denumirea de E-Uranus, spaţiul în care publicul s-a bucurat de proiecţii de film sub clar de lună devine în 2010 Uranus 144, un loc special în care se îmbină divertismentul şi cultura. Pe lângă proiecţiile de film în aer liber, bucureştenii dornici de distracţie vor mai avea parte de o serie de evenimente speciale, precum concerte, piese de teatru, spectacole de stand up comedy şi, nu în ultimul rând, târguri urbane (haine vintage, accesorii, cărţi, gastronomie). Startul serilor de film marca TIFF a fost dat aseară, cu pelicula "Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu. Programul de proiecţii va continua în fiecare seară, de la ora 22.00, până la sfârşitul lunii august.
O carte despre oamenii din Coreea de Nord a primit, la sfârșitul săptămânii trecute, premiul Samuel Johnson pentru non-ficţiune, în valoare de 20.000 de lire sterline. Volumul "Nothing to Envy: Real Lives in North Korea", scris de jurnalista Barbara Demick de la Los Angeles Times, are la bază o serie de interviuri cu mai multe persoane din Coreea de Nord care au reuşit să fugă din ţară şi de regimul comunist care o guvernează. Autoarea prezintă vieţile a şase cetăţeni nord-coreeni, inclusiv a doi amanţi care, deşi se întâlnesc de un deceniu în secret, se tem încă să critice unul în faţa celuilalt regimul comunist, temându-se să nu fie arestaţi de autorităţi. Anul trecut, premiul Samuel Johnson pentru non-ficţiune a fost atribuit scriitorului britanic Philip Hoare, al cărui roman "Leviathan, Or The Whale" urmăreşte fascinaţia autorului pentru balene.
Peste 3.300 de candidaţi din cei 4.366 care au depus dosar pentru concursul de titularizare au fost validaţi de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru a participa la testul din 14 iulie. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marian Banu, a declarat că în Capitală sunt 645 posturi titularizabile şi 2.918 netitularizabile.
Cea mai mare concurenţă este la disciplinele română, chimie, matematică, engleză, franceză, geografie, biologie. Potrivit purtătorului de cuvânt, posturile titularizabile vor fi ocupate de candidaţii cu mediile cele mai mari, peste 9.00, iar pentru cele netitularizabile se pot înscrie candidaţii cu medii peste 7.00.
Artiştii români Carmen Dobre, Adrian Matei şi Răzvan Botiş vor reprezenta România la Viena în competiţia Premiului Henkel pentru Artă. În plus, Adrian Matei a fost selectat să primească premiul de 1.000 de euro oferit de Henkel România. Carmen Dobre, Adrian Matei şi Răzvan Botiş sunt câştigătorii de anul acesta ai preselecţiei locale a Premiului Henkel pentru Artă. Ei au fost selectaţi din peste 65 de artişti români înscrişi la competiţia din acest an. Cei trei artişti au impresionat juriul prin abordarea originală a unor teme complexe şi actuale, precum integrarea socială, construcţia identităţii sau responsabilitatea publică.
"Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, a fost selectat în competiţia de lungmetraje a Festivalului de Film de la Sarajevo. Evenimentul se va desfășura în perioada 23 - 31 iulie. În plus, în competiţia de scurtmetraje au fost incluse peliculele "Lord", de Adrian Sitaru, şi "Derby", de Paul Negoescu. De asemenea, în competiţia de lungmetraj a fost selectată coproducţia românească "Bibliotheque Pascal", de Szabolcs Hajdu. Pe de altă parte, în secţiunea specială Focus, Festivalul de Film de la Sarajevo va prezenta mai multe pelicule, printre care lungmetrajele româneşti "Aurora", de Cristi Puiu, şi "Medalia de Onoare", de Călin Netzer. În 2010, unul dintre invitaţii de onoare ai festivalului este actorul american Morgan Freeman.
Trupa britanică Iron Maiden va lansa oficial cel de-al 15-lea album de studio, intitulat "The Final Frontier", pe 16 august, la o zi după ce va concerta în România, la Cluj-Napoca. Grupul britanic a înregistrat noul material discografic la Compass Point Studios din Bahamas, revenind astfel în locul unde obişnuia să înregistreze în perioada 1983 - 1986. Albumul "The Final Frontier" conţine 10 piese noi şi este produs de Kevin Shirley. Piesa "El Dorado" poate fi deja descărcată de pe internet. Cântecul "When the Wild Wind Blows", cu o durată de 11 minute, reprezintă una dintre cele mai lungi piese înregistrate vreodată de rockerii britanici. "The Final Frontier" reprezintă primul material discografic al trupei Iron Maiden de la "A Matter of Life and Death", lansat în 2006, aceasta fiind cea mai mare pauză între două albume de studio din istoria grupului britanic.
Noul lungmetraj din franciza "James Bond", o superproducţie de 132 de milioane de lire sterline, cu Daniel Craig în rolul principal, care urma să fie lansat în 2012, a fost anulat. Echipei filmului i s-a transmis, în aprilie, că această producţie va fi amânată din cauza "problemelor financiare" ale studioului Metro-Goldwyn-Mayer, care are în prezent datorii foarte mari. Însă o sursă apropiată proiectului a declarat că echipa a fost anunţată că proiectul a fost anulat. Sam Mendez urma să regizeze cea de-a 23-a peliculă a celebrei serii care a început cu filmul "Dr No", în 1962.
"Quantum of Solace: Partea lui de consolare", cel de-al 22-lea lungmetraj din franciza "James Bond", cu Daniel Craig în rolul principal, a avut premiera mondială pe 14 noiembrie 2008 şi a obţinut încasări de 586 de milioane de dolari pe plan mondial.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.