Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
00.30 - 01.30 Album de colectie I • cu Florian Lungu
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
7 iulie 2010
Astăzi la ora 18, la "Clubul ţăranului", Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului "Oraşul jumătăţilor de înger" de Florin Toma, apărut în colecţia "Proză" a Editurii Cartea Românească. Volumul va fi prezentat de Bianca Burţa-Cernat, Cristian Teodorescu şi Daniel Cristea-Enache. Volumul prezintă povestea unei societăţi terifiante, anchilozată într-o stratificare socială inflexibilă ce transformă defectele în reguli de funcţionare.
În perioada 4 iulie- 5 septembrie, la Bojdeuca "ION CREANGĂ" are loc stagiunea de vară a Teatrului de marionete "AŞCHIUŢĂ" din Iaşi, "Paradisul poveştilor, paradisul păpuşilor". Spectacolele sunt posibile datorită sprijinului Muzeului Literaturii Române din Iaşi şi Societăţii Culturale "JUNIMEA 90", în parteneriat cu Teatrul de marionete "AŞCHIUŢĂ".
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat recent în judeţul Maramureş, contractul de finanţare din fonduri europene a proiectului Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord, în valoare de 4,5 milioane de euro. Proiectul vizează creşterea gradului de accesibilitate al bisericilor de lemn din Maramureş şi dezvoltarea infrastructurii conexe zonei turistice aferente bisericilor , a anunţat ministrul. Proiectul a fost depus în cadrul domeniului major de intervenţie 5.1, "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe" din cadrul Programului Operaţional Regional, de către parteneriatul format din Consiliul Judeţean Maramureş, 14 autorităţi publice locale şi 16 unităţi de cult. În perioada celor 26 luni de implementare se vor realiza 16 puncte de informare turistică, parcări în suprafaţă de 6.777 metri pătraţi, 16 instalaţii de iluminat arhitectural şi de punere în valoare a bisericilor şi 16 locuri de muncă.
Pentru concertul de la Bucuresti, Eros Ramazzotti a făcut o listă kilometrică cu pretenţiile sale. Artistul le-a cerut, printre altele, organizatorilor români să-i pună la dispoziţie un Mercedes S Classe cu sofer şi minibusuri, aceeaşi marcă, pentru transportul staff-ului. Pentru show-ul din data de 10 iulie, de la Bucureşti, de pe Stadionul de rugby "Arcul de Triumf", unde se vor auzi binecunoscutele piese "Parla con me" şi "Controvento", cântăreţul va veni cu 14 tiruri încărcate cu echipament şi va fi însoţit de o sută de persoane, printre care bucătarii săi personali şi serviciul propriu de catering pentru cei din staff. Deşi se va afla pentru a treia oara în România, prima data in 1995 pe scena festivalului Rockmania, alaturi de Rod Stewart si Joe Cocker, iar a doua oara la Sibiu, in 2007, Eros Ramazzotti vrea sa-si surprinda si de data aceasta fanii.
Trupa legendară The Who va lansa în 2011 opera rock Floss compusă de chitaristul Pete Townshend, a anuntat acesta pe blogul trupei. Artistul a declarat ca Floss va fi un musical de tipul celebrelor Tommy si Quadrophenia, menit sa fie cantat in spatii deschise sau arene datorita imbinarii de sunete puternice cu efecte de lumina. "La 19 ani, cu My Generation, am scris cea mai explicita piesa despre varsta. La 64 vreau sa tratez imbatrinrea si mortalitatea, folosind contextul puternic nervos al rock'n'roll-ului," a explicat Pete Townshend. Townshend a mai anuntat ca trupa va lansa in 2010 un nou album, care va contine si piese din Floss. Celelate doua opere rock foarte apreciate ale trupei, Tommy si Quadrophenia, au fost lansate in 1969, respectiv 1973.
Angajaţii Filarmonicii de Stat Arad au lansat un apel adresat arădenilor, prin care le cer să nu susţină ideea comasării instituţiilor de cultură din municipiu într-un 'colhoz cultural' şi desfiinţarea ansamblului coral al instituţiei. Apelul este o consecinţă a faptului că, în ideea rentabilizării instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Arad - Filarmonica de Stat, Teatrul Clasic 'Ioan Slavici', Teatrul de Marionete şi Casa de Cultură a Municipiului - autorităţile locale au lansat ideea comasării acestora sub o singură conducere administrativă. De asemenea, s-a lansat ideea desfiinţării Corului Filarmonicii, apreciindu-se că nu este necesară funcţionarea continuă a unui asemenea ansamblu, care se poate reuni doar ocazional, pentru susţinerea unor spectacole.
Înscrierile la prima sesiune de admitere pentru programele de masterat ale Universităţii din Bucureşti vor începe mâine. Astfel vor fi scoase la concurs 3.225 de locuri finanţate de la buget. Universitatea Bucureşti oferă pentru anul universitar 2010-2011 peste 180 de masterate adaptate la nevoile sociale şi educaţionale ale publicului. Potrivit conducerii instituţiei, masteratul are durata de 2-4 semestre, se încheie cu o disertaţie, iar absolvenţii primesc diplomă de master. Pentru sesiunea din iulie, concursul de admitere se va desfăşura în perioada 17-22 iulie, înscrierea candidaţilor făcându-se până pe 15 iulie. Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 25 iulie.
Grupul de muzică gospel 'Oscar Williams Jr. and the Perfected Praise' va susţine o serie de concerte la Bucureşti şi Constanţa. Evenimentele se vor desfăşura în perioada 9-11 iulie. Grupul se află în România prin intermediul programului Departamentului de Stat al SUA, 'Rhythm Road-American Music Abroad', în co-producţie cu Jazz at Lincoln Center. Accesul la toate aceste concerte va fi liber.
Pe lângă creaţiile proprii, 'Oscar Williams Jr. and the Perfected Praise' abordează melodii americane celebre, cu autori la fel de celebri precum Duke Ellington, Thomas Dorsey, Billie Holliday sau Mahalia Jackson.
Aproximativ 60 de persoane s-au înscris la cea de-a XV-a ediţie a Concursului-festival internaţional de interpretare pianistică şi compoziţie "Carl Filtsch". Manifestarea se desfăşoară până duminică, la Sibiu. Concursul, ajuns la cea de-a XV-a ediţie, are loc la Sala Thalia din Sibiu, în program fiind prevăzute mai multe recitaluri ale unor tineri artişti. Juriul reuneşte specialişti din Germania, Rusia, Bulgaria şi România, iar valoarea totală a premiilor este de 7.800 de euro şi se vor acorda pentru cei mai buni concurenţi de la fiecare categorie: interpretare şi compoziţie.
Cheryl Cole a fost internată de urgenţă, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o clinică privată din Londra, cântăreaţa britanică suferind de malarie. Medicii cred că artista s-a îmbolnăvit după ce a fost muşcată de ţânţari, în Tanzania, unde a petrecut o vacanţă de şase zile. Cheryl Cole, în vârstă de 27 de ani, a fost internată duminică seară la clinica privată Cromwell din Londra. Cântăreaţa a făcut imediat după internare un set de analize şi a fost diagnosticată cu malarie. Cu o zi înainte, artista britanică leşinase în timpul unei şedinţe fotografice ce a avut loc în capitala Marii Britanii. Prietenii cântăreţei au declarat că aceasta nu se simţea prea bine de câteva zile, avea ameţeli şi febră. Cheryl Cole va fi ţinută sub observaţie medicală încă trei zile în clinica londoneză unde va primi tratament specializat.
Cea de-a XVI-a ediţie a Cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească oferite de Institutul Cultural Român se desfăşoară începând de astăzi și până la sfârșitul lunii la Braşov. Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii 'Transilvania', Muzeul' Casa Mureşenilor' şi Grupul de Iniţiativă Locală 'Corona'. La ediţia din acest an participă 35 de cursanţi din Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie.Grupurile de studiu vor fi organizate corespunzător nivelului de cunoaştere a limbii române, începător, intermediar,avansat. Cursurile vor fi completate de prelegerile de istorie, literatură, cinematografie ,politică şi jurnalism, susţinute de profesori universitari, cercetători, personalităţi ale vieţii publice din Bucureşti şi Braşov.
Zeci de lucrări care au ca temă orientalismul, în valoare de 500.000 de euro, printre care şi picturi realizate de Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza şi Theodor Pallady, vor fi scoase la vânzare pe 17 iulie în cadrul unei licitaţii inedite organizată pe litoral de casa Artmark. Printre cele peste 60 de lucrări care vor fi participa la licitaţia numită "Orientalism" se numără tablouri realizate de Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza şi Lucian Grigorescu. Vedeta manifestării este lucrarea "Natură statică cu narghilea" realizată de Theodor Pallady, estimată la peste 75.000 de euro. Potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii, pictura portretizează atmosfera relaxată şi meditativă, tradiţional orientală, a fumatului din narghilea. Înaintea licitaţiei lucrările vor fi expuse, pe 13 şi 14 iulie, la Muzeul de Artă din Constanţa.
Echipa de liceeni care a reprezentat România la competiţia 'Networking Academy Games' de la Debreţin a ocupat locul al treilea la categoria HighSchool 3. În plus, un membru al echipei de studenţi a ocupat locul al doilea la categoria UNI.
Concursul, desfăşurat la Debreţin, aflat la cea de-a cincea ediţie internaţională, a reunit concurenţi din Bulgaria, Cehia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. La ambele categorii, competiţia a constat în rezolvarea unui test teoretic şi a unei probe practice în care concurenţii au avut de configurat echipamente de reţea.
Echipa a fost selecţionată în urma etapei naţionale a concursului AcadNet organizat de Universitatea Politehnică Bucureşti şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Institutul Cinematografic Britanic a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea a nouă pelicule realizate de Alfred Hitchcock. Doritorii vor putea astfel să adopte, simbolic, un film realizat de celebrul regizor britanic. Institutul Cinematografic are nevoie de aproximativ un milion de lire pentru restaurarea celor nouă pelicule. Pentru o contribuţie de 5.000 de lire donatorul va fi menţionat pe genericul peliculei. Reprezentanţii institutului spun că sunt binevenite de asemenea şi donaţii mai mici - 25 de lire pentru restaurarea a 50 de centimetri din peliculă. Pentru restaurarea unei singure pelicule este nevoie de aproximativ 100.000 de lire. Noile tehnici digitale permit ca negativele originale radiate sau avariate să poată fi îmbunătăţite semnificativ. Lista celor nouă pelicule include şi "The Lodger: A Story of the London Fog", considerată o capodoperă atunci când a fost lansată, în 1926.
Următorul roman a scriitorului italian Umberto Eco, "Il cimitero di Praga", care va fi lansat în Europa în luna octombrie, este o poveste cu spioni şi conspiraţii desfăşurată în secolul al XIX-lea. Potrivit reprezentanţilor editurii responsabile de publicarea romanului lui Eco, povestea este intensă, făcând referire la evenimente secrete din politica secolului al XIX-lea. Subiectul romanului se învârte în jurul unui falsificator angajat de serviciile secrete din Europa care se află în centrul unor comploturi şi atacuri care au marcat contextul istoric şi politic al vechiului continent. Romanul este cel de-al şaselea publicat de Umberto Eco, scriitor care în 1981 a atins faima mondială cu "Numele trandafirului". Ultimul volum publicat de Eco a fost "La misteriosa fiamma della regina Loana", în 2004.
Ediţia din acest an a Festivalului Sighişoara Medievală, care se va desfăşura în perioada 23-25 iulie, va fi organizată în jurul ideii "Întoarcerii Cavalerilor".
Programul artistic se va desfăşura pe trei scene fixe şi una mobilă, amplasamentele - principalele răscruci de drumuri, redenumite sugestiv - fiind astfel alese încât diferitele momente să se succeadă, oferind imaginea de ansamblu a unui spectacol în trei acte, corespunzătoare celor trei zile, fiecare seară încheindu-se cu o paradă şi un foc de artificii. În acest an, în premieră, o casă de producţie italiană a venit cu propunerea de a realiza un documentar intitulat "Festivalul Sighişoara Medievală", care să fie inclus într-un ciclu mai amplu "Cele mai frumoase sărbători din lume" şi care va fi difuzat de canalele de televiziune italiene.
Trupa Teatrului de Revistă 'Constantin Tănase' şi-a pregătit pentru stagiunea de vară o mulţime de spectacole atât la Grădina de vară din Herăstrău, cât şi la Sala Savoy, recent redeschisă pentru publicul bucureştean. După ce pe 16 mai Teatrul de Revistă s-a mutat înapoi în sala din Calea Victoriei, pe 4 iunie Alexandru Arşinel, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Cristina Stamate, Valentina Fătu, Adrian Enache şi Alexandru Lulescu au redeschis şi Grădina de Vară 'Herăstrău', cu spectacolul 'Vara nu-i ca iarna'. Pe toată perioada verii, între 1 iulie şi 5 septembrie, amatorii de teatru de revistă vor putea urmări în Programul 'Bucureşti COOLtural', iniţiat şi organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, cele mai bune spectacole din repertoriul Teatrului 'Constantin Tănase', printre acestea aflându-se 'Nimic despre papagali', premiera estivală 'Vara nu-i ca iarna' sau 'Alo, aici revista'. În acelaşi program al Primăriei Capitalei, copiii vor putea urmări spectacolul 'Întoarcerea Panterei Roz' - un musical care se va juca în mai multe parcuri din Capitală.
Lungmetrajul "Saga Amurg: Eclipsa" a fost lider al box office-ului românesc de weekend. Pelicula a obținut încasări de peste 820.000 de lei. Filmul, în care un vampir şi un vârcolac îşi dispută iubirea unei liceene americane, este cea de-a treia adaptare dintr-o saga literară care a generat deja încasări de peste un miliard de dolari din vânzările de bilete. Filmările pentru cel de-al patrulea film al francizei vor debuta în această toamnă. Cu 46.370 de spectatori, "Saga Amurg: Eclipsa" a devenit cel mai vizionat film în primul weekend de la lansare pe piaţa românească, anul acesta. Pe locul al doilea în box office-ul românesc s-a situat "Povestea jucăriilor 3", cu încasări de 64.500 de lei şi 3.337 de spectatori. Pe poziţia a treia s-a clasat filmul "Prinţul Persiei: Nisipurile Timpului", cu încasări de peste 60.000 de lei şi 3.464 de spectatori.
Bobby Păunescu a primit premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film Tofifest, din Polonia, pentru lungmetrajul său de debut, "Francesca". Premiul, în valoare de 5.000 de euro, a fost înmânat de Agnieszka Odorowicz, directorul Institutului de Film Polonez. Festivalul, aflat la cea de-a opta ediţie, s-a desfăşurat în perioada 26 iunie - 2 iulie, în oraşul Torun. Filmul "Francesca" a concurat în competiţia principală, On Air, alături de alte şapte pelicule. Marele premiu - Golden Angel al Tofifest 2010 i-a fost decernat filmului "10 to 11" al regizorului Pelin Esmer.
O copie rară a romanului de debut al scriitorului Arthur Conan Doyle, în care a fost descris pentru prima oară personajul celebrului detectiv Sherlock Holmes, va fi scoasă la licitaţie săptămâna viitoare, la Londra. "A Study in Scarlet" ar putea fi cumpărat, în opinia specialiştilor, pentru suma de 400.000 de lire sterline. Evenimentul va avea loc pe 15 iulie, la Londra, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's. În această carte este descris pentru prima oară celebrul detectiv Sherlock Holmes şi se explică modul în care acesta şi Dr. Watson au devenit buni prieteni. În lume există doar două volume din acest roman care conţin autograful autorului, iar copia licitată de casa Sotheby's este unul dintre acestea.
Lungmetrajul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, şi documentarul "Lumea văzută de Ion B", de Alexander Nanau, vor fi prezentate în secţiunea "Panorama" a Festivalului de Film de la Ierusalim. Evenimentul va avea loc începând de mâine şi până pe 17 iulie. Din distribuția peliculei "Marţi, după Crăciun" fac parte Mirela Oprişor, Maria Popistaşu şi Mimi Brănescu. Pelicula românească a fost prezentată în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, pe 13 mai, şi a primit cronici elogioase din partea mai multor publicaţii americane, dar şi a cotidianului francez Le Monde şi a Agence France-Presse. Filmul lui Alexander Nanau, "Lumea văzută de Ion B.", prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La Festivalul de Film de la Ierusalim va fi proiectat şi scurtmetrajul "Renovare", în regia lui Paul Negoescu, în secţiunea filmelor prezentate în competiţia de scurtmetraje a Academiei Europene de Film pentru 2009.
Spectacolul cu celebra lucrare ''Don Giovanni'' a marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart va fi pusă în scenă la Opera Română de regizorul Tompa Gabor. Premiera va deschide stagiunea instituţiei culturale clujene pe 10 octombrie. Scenografia va fi concepută de Carmencita Brojboiu, care va relua, astfel, colaborarea sa cu reputatul regizor Tompa Gabor. Piesa care a lansat mitul lui Don Juan este ''Seducătorul din Sevilla şi Oaspetele de piatră'' de Tirso de Molina, publicată în 1630, la Barcelona. Personajul Don Juan l-a atras pe Mozart, care a transpus mitul într-o operă memorabilă, pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte. Premiera cu ''Don Giovanni'' a avut loc în anul 1787, la Praga, sub bagheta dirijorală a compozitorului. Capodopera lui Mozart a fost pusă pentru prima dată în scenă la Opera Română din Cluj Napoca în anul 1939.
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în această toamnă, în perioada 8 - 17 octombrie, la Bucureşti. Pe lângă secţiunile speciale dedicate celor mai recente filme de animaţie premiate la cele mai importante festivaluri de film de peste hotare, realizatorilor consacraţi, cinematografiilor naţionale, studiourilor şi şcolilor de animaţie de prestigiu, programul Anim'est cuprinde în acest an cele şase secţiuni competitive de tradiţie: lungmetraj internaţional, scurtmetraj internaţional, videoclip & advertising, film studenţesc, film românesc, precum şi Balkanimation - competiţia dedicată filmelor produse în ţări din zona Balcanilor. Trofeul Anim'est va fi înmânat unui film din competiţia de scurtmetraj internaţional. Pentru al patrulea an consecutiv, după ediţia bucureşteană, festivalul ajunge şi la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, în perioada 22 - 24 octombrie.
Actorul Colin Farrell l-ar putea interpreta pe Ozzy Osbourne într-un lungmetraj inspirat din viaţa şi cariera rockerului britanic. Potrivit unor informaţii postate de blogger-ul Perez Hilton, Farrell a semnat deja contractul pentru acest rol, în ciuda faptului că Ozzy Osbourne şi-ar fi dorit ca personajul principal din film să fie interpretat de un actor necunoscut originar din Birmingham. Colin Farrell a avut un an foarte ocupat, actorul irlandez jucând în "The Imaginarium of Doctor Parnassus", alături de Johnny Depp şi Jude Law, după decesul neaşteptat al actorului Heath Ledger. Farrell a jucat apoi în lungmetrajul "Ondine" şi şi-a demonstrat talentul de cântăreţ alături de Jeff Bridges în "Crazy Heart".
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.