Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • 'Cincinat Pavelescu - Amintiri'. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Damian Crâşmaru în rolul principal. Înregistrare din anul 1983
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
06.00 - 06.55 Album de colectie III
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
9 iulie 2010
Scurtmetrajele premiate la Anim'est în 2008 şi 2009 vor fi prezentate, astăzi şi mâine în clubul Tago Mago din Bucureşti, informează organizatorii festivalului. Filmele vor fi prezentate în cadrul unor proiecţii speciale cu intrare liberă. Publicul bucureştean va putea, astfel, să se reconecteze la atmosfera celui mai important festival de film de animaţie din România, a cărui a cincea ediţie va avea loc în perioada 8 - 17 octombrie, la Bucureşti, respectiv 22 - 24 octombrie, la Cluj-Napoca. Astăzi de la ora 21 vin cele mai bune filme de scurtmetraj din competiţiile Anim'est 2008 iar mâine, de la aceeaşi oră vor rula cele mai bune filme de la Anim'est 2009.
Ghizii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia îi vor primi pe vizitatori, din toamna acestui an, costumaţi în personaje istorice, precum Traian, Decebal, Mihai Viteazul sau Avram Iancu. Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia a câştigat un proiect la Administraţia Fondului Cultural Naţional prin care va achiziţiona 20 de costume de epocă, reproduceri ale ţinutelor unor personaje istorice. Rustoiu a spus că proiectul numit "Ţinutele Istoriei" are o valoare de aproape 26.000 de lei şi este al doilea ca valoare finanţat de AFCN în acest an. El a adăugat că proiectul îşi propune să dinamizeze expoziţiile muzeului şi, prin costumarea ghizilor în personaje istorice, să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.
Jane Fonda deţine unul dintre rolurile principale în comedia "Et Si On Vivait Tous Ensemble", acesta fiind primul film franţuzesc în care a fost distribuită actriţa americană de la celebrul "Tout va bien", regizat de Jean-Luc Godard în 1972, informează variety.com. Această comedie, produsă de Canal +, este o coproducţie franco-germană şi va fi regizată de Stephane Robelin. Filmul prezintă povestea a cinci buni prieteni care decid să se mute împreună, pentru a evita să ajungă la azilul de bătrâni. În locuinţa lor se va muta şi un tânăr german student la etnologie, a cărui teză de absolvire analizează efectele sociale ale procesului de îmbătrânire a populaţiei. Jane Fonda a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1979, pentru rolul din "Întoarcerea acasă", şi în 1972, pentru partitura din "Klute".
Ministerul iranian al Culturii a emis o directivă care interzice tunsorile "decadente" la bărbaţi şi a publicat luni şi imagini cu "tunsorile iraniene aprobate de minister", înainte de Festivalul Modestiei şi Vălului ce va avea loc în această lună, relatează ABC News, în pagina online. Nu se ştie deocamdată cum vor asigura autorităţile iraniene implementarea noilor norme în frizeriile din întreaga ţară. Ţinta principală a directivei o constituie tunsorile scurte, cu ţepi, asociate cu tinerii rebeli, aflaţi sub influenţa culturii occidentale. Bărbaţii sunt încurajaţi să poarte barbă - semn al credinţei -, sunt descurajaţi să poarte cravată - prea neautohton -, şi, în prezent, le este interzis să se tundă într-un stil modern - care este considerat prea subversiv.
185 de concurenţi, din 27 de ţări, s-au înscris la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée". Manifestarea se va desfăşura la Brăila în perioada 27 iulie - 8 august. Ediţia din acest an a festivalului celebrează 15 ani de existenţă şi 150 de ani de la naşterea legendarei Hariclea Darclée. La evenimentul din acest an s-au înscris 185 de concurenţi din 27 de ţări de pe 5 continente. Astfel 94 de soprane, 19 mezzo-soprane, 24 de tenori, 2 contratenori, 26 de baritoni, 5 bas-baritoni şi 15 başi se vor întrece în competiţia dedicată memoriei legendarei Hariclea Darclée, soprana pentru vocea căreia au fost compuse nu mai puţin de 13 opere, printre care "Tosca" şi "Manon Lescaut" de Giacomo Puccini, "La Wally" de Alfredo Catalani şi "Iris" de Pietro Mascagni.
În mod indiscutabil, este prima soprană a lumii timp de trei decenii.
Astăzi este ultima zi când absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune sau au absentat din diverse motive mai pot să se înscrie pentru sesiunea august-septembrie a testării. Perioada de înscriere a început luni, 5 iulie, iar în zilele de 23 şi 24 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română şi tot în aceleaşi zile, şi evaluarea competenţelor orale la limba maternă. În zilele de 24 şi 25 august se va face evaluarea competenţelor lingvistice la limba modernă iar în zilele de 26 şi 27 august vor fi evaluate competenţele digitale. Proba la limba română va avea loc în 30 august şi va fi urmată, în 31 august, de cea la limba maternă.
Cartea audio "X_Street", realizată de Ioana Păun şi Zoe Olaru împreună cu grupul de artişti réaltympanica, va fi lansată astăzi de Institutul Cultural Român din Londra. Combinând sunetul, imaginea şi textul, cartea oferă o perspectivă multidimensională asupra impactului social al Jocurilor Olimpice din 2012 din Londra, odată cu planurile de reconstrucţie a zonei Hackney Wick din zona de est a oraşului. Lucrarea se bazează pe un spectacol de stradă inedit, dezvoltat de Ioana Păun şi réaltympanica în februarie 2010, în cadrul programului de rezidenţă Attic Arts la ICR Londra.
Muzicianul român Simion Stanciu "Syrinx", un virtuoz al naiului, a murit marţi, la Geneva, la vârsta de 60 de ani, după o lungă suferinţă. Născut pe 23 decembrie 1949, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, Simion Stanciu şi-a luat pseudonimul "Syrinx", un omagiu adus muzei greceşti care i-a dat numele flautului lui Pan. Şi-a făcut studiile la Conservatorul din Bucureşti, a învăţat să cânte la mai multe instrumente şi s-a ocupat şi de compoziţie muzicală. Pe parcursul carierei sale, el a adaptat mai multe opere clasice pentru acest instrument foarte răspândit în muzica populară românească şi a cântat alături de orchestre renumite, precum Orchestra de Cameră din Lausanne, Mozarteum din Salzbourg şi Filarmonica din Monte-Carlo. Simion Stanciu a realizat coloana sonoră a filmului "La guerre du feu", de Jean-Jacques Annaud. Pasionat de nai, Simion Stanciu a deschis Académie Syrinx în Paris, pentru a transmite arta sa tinerilor interesaţi de acest instrument.
Scala din Milano ameninţă că-şi va închide porţile din cauza unei legi care ameninţă actuala stabilitate economică a instituţiei prin prevederi care cer "o formă organizatorică specială". Reprezentanţii faimoasei opere şi-au manifestat nemulţumirea cu privire la o lege recent aprobată care prevede schimbări în gestiunea şi finanţarea instituţiilor de cultură şi au ameninţat Guvernul italian cu închiderea porţilor instituţiei dacă nu va fi aprobat un regulament special. Managerul Scalei, Stephane Lissner, cere negocierea unui regulament special pentru instituţia pe care o conduce, pentru ca aceasta să fie protejată de legea care are ca scop ajutarea teatrelor aflate în criză, dar care "poate duce în situaţie de criză o instituţie care nu are probleme".
La Muzeul Naţional de Artă al României din Capitală a fost deschisă expoziţia "Dracula - voievod şi vampir". Manifestarea are ca scop demontarea mitului lui Dracula. Expoziţia va fi deschisă până pe 10 octombrie şi este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, Kunsthistorisches Museum Viena şi muzeul Schloss Ambras din Austria. Evenimentul încearcă să pună personajul istoric Vlad Ţepeş într-o "lumină obiectivă". Expoziţia a fost prezentată de Kunsthistorisches Museum din Viena în 2008, la Schloss Ambras din Innsbruck, cu ocazia împlinirii a 111 ani de la publicarea romanului "Dracula" de Bram Stoker, cu scopul de a redeschide discuţia asupra personajului istoric Vlad Ţepeş/ Dracula şi a vampirismului într-un context istoric şi documentar realist.
Elevii şi studenţii pot achiziţiona bilete la preţ redus pentru Ciuc Summer Fest, care se desfăşoară la Zone Arena din Capitală. Evenimentul va avea loc în perioada 16 - 18 iulie. Astfel, au fost puse în vânzare bilete la preţul de 75 de lei, pentru Gazon B, 145 de lei, pentru Gazon A, şi 200 de lei, pentru Tribună. Această nouă categorie de bilete la preţ redus va fi disponibilă doar pe 14 iulie, la casele de bilete de la intrarea în complexul Zone Arena, fiecare elev sau student putând achiziţiona maximum patru tichete, indiferent de categoria de preţ, numai în baza legitimaţiei de student sau a carnetului de elev vizat. Headlinerii festivalului sunt Faithless, Pink Martini şi Gary Moore.
Statuia Venus din Milo, considerată o bijuterie a artei greceşti din Antichitate, aflată în proprietatea muzeului Luvru din Paris, este din nou curată, după o restaurare de câteva luni care a dezvăluit o parte dintre secretele acestei statui celebre, adusă în Franţa în urmă cu aproape două secole. Potrivit Agenţiei France Press, statuia Venus din Milo, un adevărat "star" al primului muzeu din lume, prin prisma numărului de vizitatori, alături de Victoria din Samothrace şi Gioconda, a fost instalată într-o sală nouă, reamenajată special pentru ea, pentru ca cei şase milioane de vizitatori care trec prin faţa ei în fiecare an să o poată admira în condiţii ideale. Toate sălile de artă greacă clasică au fost reorganizate pentru a ţine cont de dificultăţile ridicate de gestionarea fluxului turistic. Descoperită de un ţăran în 1820 pe insula Milo din arhipelagul Cicladelor, această statuie din marmură datează din jurul anului 120 î.e.n.
O vioară realizată de italianul Guarneri del Gesù în 1741 ar putea deveni cel mai scump instrument muzical de acest tip din lume dacă va fi vândută la preţul estimat de specialişti, 12 milioane de lire. Instrumentul, cunoscut sub numele de Vieuxtemps Guarneri, va fi scos la licitaţie în Chicago de liderul vânzărilor de instrumente rare, firma Bein & Fushi. Vioara a fost numită după muzicianul din secoulul al XIX-lea Henri Vieuxtemps şi a fost folosită de unii dintre cei mai importanţi virtuozi din lume. Recent vioara a trecut prin mâinile lui Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman şi Pinchas Zukerman. Supranumit "Mona Lisa viorilor", instrumentul este deţinut de un fost bancher britanic, Ian Stoutzker, care a cumpărat-o de la Sir Isaac Wolfson, fondator al colegiului care îi poartă numele din Oxford.
Şapte facultăţi din cadrul Universităţii din Oradea organizează, în acest an, examen de admitere pentru studiile la nivel de licenţă, înscrierile urmând să înceapă luni, atât pentru ciclul de licenţă, cât şi pentru cel de masterat. Cele 18 facultăţi orădene oferă peste 5.000 de locuri la cursuri de licenţă. Atât taxa de înscriere, cât şi cea de contestaţie, în valoare de 150 de lei, şi cea de înmatriculare, de 100 de lei, au rămas la acelaşi nivel ca anul trecut. O altă noutate a admiterii din acest an este faptul că viitorii studenţi şi masteranzi pot să îşi descarce formularele de înscriere de pe site-ul Universităţii şi să le ducă la facultăţi gata completate. Candidaţii îşi vor putea depune dosarele de înscriere la facultăţi de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 9.00 şi 12.00.
Cea de a VI-a ediţie a 'Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale', obţinute în ferme şi gospodării ţărăneşti, va aduce bucureştenilor, de astăzi şi până duminică, bunătăţi din toate zonele ţării. Ansamblul folcloric 'Spic de grâu' din Mihăileşti, Buzău, va anima atmosfera, alături de taraful 'Lăutarii' din Mărgineanu. Producătorii din Teleorman vor aduce lubeniţe de Nanov, iar cei giurgiuveni, legume proaspăt culese, din soiuri româneşti tradiţionale. Evenimentul va avea loc în parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice 'Gheorghe Ionescu - Siseşti'. Intrarea este liberă.
Cadrele didactice care doresc să participe la proiectul 'Profesorul - creator de soft educaţional' se pot înscrie până la data de 31 august pe portalul profesorulcreator.siveco.ro. Obiectivul proiectului constă în elaborarea şi implementarea unui program de formare continuă pentru 1.500 de cadre didactice din 750 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în vederea dezvoltării competenţelor privind realizarea propriilor aplicaţii de soft educaţional şi îmbunătaţirea capacităţii de a utiliza metode interactive de predare-învăţare.
Persoanele care doresc să se înscrie în acest program trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie profesori la o unitate de învăţământ preuniversitar, să aibă bune abilităţi de utilizare a calculatorului (dovedite prin diplome, atestate, adeverinţe), să aibă spirit inovativ şi experienţă didactică. Se va promova în mod deosebit participarea tinerilor absolvenţi, a femeilor şi a cadrelor didactice care activează în mediul rural.
Trupa câştigătoare a concursului ''Gala Teatrului Tânăr'' va reprezenta în acest an România la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon Off cu spectacolul ''Exil în pământul uitării''. Evenimentul din Franţa se desfăşoară până la sfârşitul lunii şi are un caracter ''mai muzical'' şi ''mai coregrafic'' ca niciodată. Printre cele 1.100 de spectacole, prezente în secţiunea off a festivalului, se va afla şi ''Exil în pământul uitării'', câştigător al Marelui Premiu, în cadrul ediţiei din 2010, a Galei Tânărului Actor. Premiul acordat de Fundaţia Dan Voiculescu în valoarea de 100.000 de dolari este destinat acoperirii costurilor de participare la festivalurile de teatru organizate pe cele mai importante scene ale Europei. Spectacolul ''Exil în pământul uitării'' reprezintă o formulă complexă de teatru-dans, în care formele noi, teatru contemporan, multi-media, mânuirea de obiecte şi marionete îşi găsesc cea mai explozivă expresie şi este realizat cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la moartea scriitorului Barbu Fundoianu.
Influenţa cântăreţei Lady Gaga asupra industriei muzicale americane este atât de mare încât organizatorii premiilor Grammy au modificat criteriile de eligibilitate la categoria "cel mai bun artist debutant". Şi asta după excluderea controversată a artistei la nominalizările din 2009. Lady Gaga nu a fost nominalizată nici în 2010 la această categorie. Deşi artista a fost de departe cel mai de succes artist care a debutat pe scena muzicală în 2009, ea nu a fost considerată eligibilă la categoria "cel mai bun artist debutant" deoarece a fost nominalizată cu un an înainte la o categorie diferită a prestigioaselor premii. Reprezentanţii Recording Academy - instituţia care decernează premiile Grammy - au hotărât, săptămâna aceasta, că o selecţie precedentă - nu însă şi o victorie - nu va mai reprezenta de acum înainte un impediment pentru nominalizarea unui artist.
Grupul de muzică gospel 'Oscar Williams Jr. and the Perfected Praise' va susţine o serie de concerte la Bucureşti şi Constanţa. Evenimentele se vor desfăşura începând de astăzi și până duminică. Grupul se află în România prin intermediul programului Departamentului de Stat al SUA, 'Rhythm Road-American Music Abroad', în co-producţie cu Jazz at Lincoln Center. Accesul la toate aceste concerte va fi liber. Pe lângă creaţiile proprii, 'Oscar Williams Jr. and the Perfected Praise' abordează melodii americane celebre, cu autori la fel de celebri precum Duke Ellington, Thomas Dorsey, Billie Holliday sau Mahalia Jackson.
Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche are loc în aceste zile la Miercurea Ciuc. Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Timp de patru zile sunt programate 16 concerte, cu invitaţi din şase ţări europene. Potrivit directorului artistic al festivalului, Filip Ignac, la eveniment vor fi prezenţi şi iniţiatorii din anii 1980 ai manifestării, membrii ansamblului Barozda care vor susţine concertul de închidere, duminică. Proiectul unic al evenimentului este constituirea, special pentru această ediţie, a Orchestrei Baroce a Festivalului. Scopul este acela ca muzicienii români din ţară şi străinătate să se reunească pentru a interpreta muzică barocă, pe instrumente de epocă.
Trupele Proconsul şi Grimus vor concerta în deschiderea show-ului pe care Eros Ramazzotti îl va susţine, mâine, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter" din Capitală. Proconsul a devenit cunoscută în 1999, când a lansat maxi-single-ul de debut "De la ruşi", deşi membrii formaţiei cântau de mult timp împreună. Convinşi că pot reuşi pe scena mare, şi-au schimbat numele din Take Five în Proconsul şi au compus primele piese originale. Trupa de rock alternativ Grimus s-a înfiinţat în 2005, la Cluj-Napoca. După numeroase concerte alături de formații româneşti, precum Luna Amara, Omul cu Şobolani şi Kumm, în 2006, Grimus impresionează fanii muzicii alternative printr-o prestaţie spectaculoasă în cadrul celei de-a treia ediţii Stufstock. Cântăreţul italian Eros Ramazzotti concertează, mâine, la Bucureşti, pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter", show-ul din Capitală fiind inclus în turneul de promovare a celui mai nou album al artistului, "Ali e Radici". Evenimentul a debutat pe 21 octombrie, anul trecut, la Rimini, în Italia.
Scurtmetrajele premiate la Anim'est în 2008 şi 2009 vor fi prezentate, astăzi și mâine, în clubul Tago Mago din Bucureşti. Filmele vor fi prezentate în cadrul unor proiecţii speciale cu intrare liberă. Publicul bucureştean va putea, astfel, să se reconecteze la atmosfera celui mai important festival de film de animaţie din România, a cărui a cincea ediţie va avea loc în perioada 8 - 17 octombrie, la Bucureşti, respectiv 22 - 24 octombrie, la Cluj-Napoca. Anim'est este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Ogilvy, în parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB.
Tabloul "Modern Rome-Campo Vaccino" de Joseph Mallord William Turner a fost achiziţionat, săptămâna aceasta, la Londra, de muzeul Getty din Los Angeles, pentru suma de 35,7 milioane de euro. Este vorba despe un record pentru lucrările acestui pictor britanic, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's. Precedentul record pentru un tablou de Turner a fost stabilit în aprilie 2006, de o altă pictură din seria sa italiană, "Giudecca, La Donna della Salute and San Giorgio", realizată sub forma unei vederi de ansamblu asupra oraşului Veneţia, care a fost vândută la New York pentru suma de 28 de milioane de euro. Realizată în 1839, "Modern Rome-Campo Vaccino" este o pictură în ulei reprezentând o vedere asupra oraşului Roma scăldat de razele soarelui de vară. Acest tablou, ultimul pictat de Turner în timpul sejurului său la Roma, a apărut o singură dată pe piaţă de când a fost realizat.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.