Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
10 iunie 2010
Scriitorul de origine libaneză Rawi Hage, recompensat cu prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award, va fi prezent la Bucureşti până la sfârșitul săptămânii. În timpul vizitei sale la Bucureşti, scriitorul Rawi Hage va participa la mai multe evenimente organizate de editura Leda şi Ambasada Canadei în România. Astfel, astăzi, de la ora 18.00, la librăria Cărtureşti Verona, va avea loc o lectură bilingvă din romanul "Gândacul", urmată de discuţii cu cititorii şi o sesiune de autografe.
Totodată, sâmbătă de la ora 12.00, la târgul de carte Bookfest, la standul Grupului Editorial Corint, va avea loc lansarea romanului "Gândacul", urmată de o sesiune de autografe.
Spectacolul "Tragedia lui Carmen", în regia lui Ion Caramitru, după opera lui Georges Bizet, va avea premiera oficială pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, astăzi și duminică, de la ora 20.00. Scenografia aparţine Mariei Miu, în timp ce fundalul sonor va fi semnat de Orchestra Operei Naţionale Române, dirijată de Tiberiu Soare. Pornind de la varianta creatorilor de renume mondial - Peter Brook, Jean Claude-Carriere şi Marius Constant - coproducţia TNB-ONB, cu sprijinul UNITER - aduce o nouă viziune asupra unei opere clasice, într-o inedită combinare a celor două domenii, teatrul şi opera. Din distribuţia spectacolului "Tragedia lui Carmen", montat astăzi, vor face parte, printre alţii: Florentina Onica, Răzvan Săraru, Ionuţ Pascu, Marta Sandu, Dorin Andone, Eugen Cristea şi Vasile Calofir.
Lungmetrajul "Despre alte mame", în regia lui Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan, va rula în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Moscova. Evenimentul va avea loc în perioada 17 - 26 iunie. Pelicula "Despre alte mame" este realizată pe un scenariu scris de Mihai Ionescu, Tiberiu Iordan şi Silviu Geamănu şi îi are în distribuţie pe Gavril Pătru, Marius Cordoş, Silviu Geamănu, Mihai Baranga, Robert Radoveneanu, Ana-Ioana Macaria şi Lia Bugnar. Lungmetrajul are la bază o poveste reală trăită de regizorul polonez Krysztof Kieslowski în timp ce filma "Dworzec/ Station". Imaginile din pelicula lui Kieslowski au fost folosite drept probă într-un caz de omor. Cineastul francez Luc Besson a fost desemnat preşedintele juriului celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, iar cel mai recent lungmetraj al acestuia - "Les Aventures Extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec" - va fi proiectat în închiderea evenimentului.
Cele mai apreciate filme maghiare vor fi proiectate la Sighişoara Film Festival". Evenimentul va avea loc, luna aceasta, în perioada 22-27 iunie. "Sighişoara Film Festival" dedică o zi - 23 iunie - celor mai bune filme ungureşti din 2009, aducând în prim plan cinematografia şi cultura maghiară, cu un program de film, unul destinat celor mici şi multă muzică bună. Startul proiecţiilor va fi dat la în sala de festivităţi a Primăriei Sighişoara şi în Club Aristocrat, cinematograful sighişorenilor, iar filmele invitate vor fi dintre cele mai variate: animaţii de scurtmetraj, filme documentare, scurtmetraje de ficţiune şi lungmetraje.
Doi preoţi, doi dansatori şi o echipă de tineri actori italieni îl readuc în actualitate pe papa Ioan Paul al II-lea, într-un musical despre viaţa şi activitatea fostului lider al Bisericii Catolice, proiectul urmând să fie pus în scenă, la sfârșitul acestei săptămâni, la Roma. Musicalul, intitulat "Non Abbiate Paura", prezintă evenimentele majore din viaţa lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolică din 1978 şi până la moartea sa în 2005. Primele scene din spectacol relatează evenimente din tinereţea viitorului papă, petrecută în Polonia, când acesta era interesat de fotbal, limbi străine şi actorie. Actul al doilea prezintă scene din Polonia aflată sub ocupaţie nazistă. Scenariul spectacolului a fost scris de părintele Giuseppe Spedicato. Rolul principal este interpretat de Simone Sibillano, care a jucat în mai multe musicaluri de renume, precum "Jesus Christ Superstar", "Fantoma de la Operă" şi "Robin Hood".
"Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer, "Mănuşile roşii", de Radu Gabrea, şi "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, sunt prezentate, între 9 şi 15 iunie, în cadrul ediţiei a treia a Săptămânii Filmului Românesc de la Nisa. Cea de-a treia ediţie a Săptămânii Filmului Românesc de la Nisa a debutat aseară, cu proiecţia scurtmetrajului "Munceşte acum", în regia lui Ion Puican, şi a lungmetrajului "Amintiri din Epoca de Aur", de Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru. Astăzi, în cea de-a doua zi a evenimentului, vor fi proiectate scurtmetrajul "Cântarea cântărilor", de Gheorghe Preda, şi lungmetrajul "Cealaltă Irina", de Andrei Gruzsniczki, în timp ce mâine seară, publicul va putea viziona scurtmetrajul "Pe aripile vinului", de Corneliu Porumboiu, şi lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Peter Netzer. Săptămâna Filmului Românesc de la Nisa se va încheia marţi, cu proiecţia filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban.
Accesul la concertul pe care Eric Clapton şi Steve Winwood îl vor susţine, vineri, pe Stadionul "Iolanda Balaş-Soter" din Bucureşti se va face între orele 18.00 şi 20.30, informează organizatorii. Aceştia recomandă utilizarea transportului în comun, întrucât în zonă nu vor fi disponibile locuri de parcare. Prezenţa copiilor sub 12 ani nu este recomandată din cauza zgomotului de amploare, în timp ce prezenţa copiilor cu vârsta sub 7 ani este strict interzisă. Eric Clapton este singurul muzician inclus de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru al formaţiilor Yardbirds sau Cream, dar şi ca artist solo). Clapton s-a clasat deasemenea pe locul al patrulea în topul revistei Rolling Stone "100 cei mai buni chitarişti ai tuturor timpurilor". La rândul lui, prieten vechi şi fost coleg de trupă cu Clapton, Steve Winwood cântă cu voce de tenor şi este multiinstrumentalist. A câştigat numeroase premii Grammy, iar în 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 33 în topul "100 cei mai buni cântăreţi ai tuturor timpurilor".
Ediţia din acest an a festivalului Stufstock, care se desfăşoară la Vama Veche, în perioada 16 - 22 august, lansează proiectul Stufstock Newcomers, prin care este promovată şi susţinută muzica artiştilor aflaţi la început de drum, informează organizatorii. Astfel, lansarea unui album şi a unui videoclip, un kit pentru sala de repetiţii şi un turneu în ţară sunt premiile pe care festivalul le va acorda trupelor noi din proiectul Stufstock Newcomers. Alături de scena Rock şi de scena Fusion World, organizatorii pregătesc şi pentru ediţia din august scena Newcomers, dedicată trupelor tinere. Înscrierile pentru selecţie au loc până pe 18 iunie. Trupele care vor să se înscrie pentru a cânta pe scena Newcomers trebuie, înainte de toate, să poată susţine un repertoriu propriu de minim 45 de minute. La finalul jurizării, care va dura o săptămână, vor fi alese 24 de formaţii care vor intra în semifinală şi vor concerta în luna iulie într-un club din Bucureşti, anunţat ulterior. În urma acestui concert, 12 trupe vor avea şansa să se lanseze printr-un concert ce va avea loc pe scena Newcomers din Vama Veche.
Prim-solistul baletului de la Teatrul Naţional Sârb din Novi Sad, românul Flaviu Sasu Tiberiu, a murit ieri într-un accident rutier, a anunţat poliţia, citată de postul B92 în pagina electronică. În vârstă de 29 de ani, Flaviu Sasu Tiberiu a lucrat la Opera Naţională din Timişoara timp de cinci ani, după absolvirea Colegiului Naţional de Artă "Ion Vidu" din Timişoara, iar din 2005 s-a mutat la Teatrul Naţional din Novi Sad. Instituţia a anunţat că va organiza o ceremonie de comemorare artistului în această dimineaţă.
Cea de-a 5-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest - care se desfăşoară la Romexpo, în Capitală, între 9 şi 13 iunie - a fost deschisă, ieri, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, şi a ambasadorului Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual. "Piaţa de carte se zbate între două crize", a declarat Grigore Arsene, menţionând criza cărţii tipărite, dar şi criza economică. Anul acesta, ţara invitată a târgului de la Bucureşti este Spania iar autorii spanioli invitaţi la Bookfest sunt Ray Loriga, Angelica Liddell, Carme Rier, Lorenzo Silva, Paula Izquierdo, Rosa Montero, José Ramón Fernández, Milagros Frías, alături de traducătorii Joaquin Garrigos şi Cătălina Iliescu Gheorghiu. "Leagănul respiraţiei", de Herta Muller, şi "După 20 de ani. 1989", de Ion Iliescu, se numără printre volumele care vor fi lansate la cea de-a cincea ediţie a târgului de carte Bookfest.
Volumul laureatei premiului Nobel pentru literatură pe 2009 va fi lansat sâmbătă, la ora 16.30, şi va fi prezentat de Mircea Cărtărescu, Simona Kessler, Alexandru Al. Sahighian, Rodica Binder şi Denisa Comănescu. La sfârşitul lunii septembrie, Herta Muller va veni la Bucureşti, unde va fi protagonista unei serii de evenimente speciale organizate de editura Humanitas. Un alt eveniment editorial este lansarea volumului "După 20 de ani. 1989", de Ion Iliescu, la editura Semne. Fostul preşedinte va acorda autografe, la eveniment, astăzi.
Scriitorul franco-libanez Amin Maalouf, în vârstă de 61 de ani, a fost recompensat, ieri, cu premiul pentru Litere pe 2010 din partea Fundaţiei "Prinţul Asturiei", patronată de prinţul Felipe, moştenitorul tronului Spaniei, informează France Press.
"Opera sa, tradusă în peste 20 de limbi străine, face din Maalouf unul dintre scriitorii contemporani care au celebrat cu cea mai mare profunzime cultura mediteraneană, considerată un spaţiu simbolic al coexistenţei şi toleranţei", a precizat juriul într-un comunicat. Născut la Beirut (Liban) în 1949, Amin Maalouf, care locuieşte la Paris din 1976, a primit în 1993 premiul Goncourt, pentru romanul "Le Rocher de Tanios". În 2009, premiul "Prinţul Asturiei" pentru Litere a fost decernat scriitorului albanez Ismail Kadaré.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu Societatea Culturală Filarmonia organizează concertul „De la Scala din Milano la Palatul Banffy” cu tenorul Ştefan Pop şi invitaţii săi: basul Petre Burcă, tenorul Darius Coltan, soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Liza Kadelnyk şi baritonul Marian Pop. Câştigător al ultimei ediţii a Concursului internaţional de canto „Operalia” desfăşurat pe scena teatrului Scala din Milano sub conducerea lui Placido Domingo, tenorul Ştefan Pop a uimit juriul şi publicul cu vocea şi prezenţa sa scenică deosebită. Întors la Cluj, oraşul unde a studiat la Academia de muzică „G.Dima”, Ştefan Pop oferă publicului clujean un recital de excepţie alături de alţi tineri interpreţi ce provin din prestigioasa şcoală de canto românească. Concertul va avea loc astăzi la ora19, în ambianţa barocă a Palatului Banffy, sediu al Muzeului de Artă Cluj-Napoca care îşi propune să devină tot mai mult un spaţiu de interferenţă al diverselor arte şi al afirmării excelenţei în artă.
Filarmonica din Viena a concertat în faţa a peste 100.000 de persoane în parcul palatului Schönbrunn, marţi seară, în timpul tradiţionalului concert gratuit pe care îl susţine anual în aer liber, într-o seară de vară, informează France Press. Filarmonica vieneză a interpretat teme din coloana sonoră a filmului "Războiul stelelor", compusă de John Williams. Cea de-a opta ediţie a acestui eveniment muzical, dirijat de austriacul Franz Welser-Moest, viitorul director muzical al Operei din Viena, a fost transmisă în peste 60 de ţări membre ale European Broadcasting Union (EBU), o federaţie ce cuprinde 85 de posturi de televiziune naţionale. Organizat sub sloganul "Lună, stele şi planete", concertul a inclus arii cunoscute din filmul cult al lui Steven Spielberg, valsuri de Johann Strauss, dar şi o apariţie surpriză, cea a pianistului american de origine rusă Yefim Bronfman, care a interpretat "Concertul Nr. 2 pentru pian", de Franz Liszt.
Târgul de carte Bookfest 2010 a început, ieri, în deja tradiţionalele pavilioane 13-17 de la Romexpo din Capitală. Cartea la 10 lei este motivul de anul acesta al târgului, regăsindu-se la aproape fiecare stand. Astfel, la standul editurii Nemira, un banner uriaş îi anunţă pe cititori că au 250 de titluri la preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei. Printre cărţile care fac parte din promoţie se numără titluri de Stephen King şi Julian Barnes, dar şi "Histoire des histories vue par Mircea Nedelciu", varianta bilingvă a infamei "Poveşti a poveştilor" de Ion Creangă. De asemenea, cărţi pentru copii scrise de autori străini sau români pot fi achiziţionate la acelaşi preţ. Şi editura Litera a venit la târg cu reduceri substanţiale. Atlasele sunt disponibile, la Bookfest, la preţul de 99 de lei, de la preţul întreg de 149 de lei. De asemenea, "Enciclopedia concisă Britannica" poate fi achiziţionată la 175 de lei, faţă de preţul din librării, de 299 de lei. La standul Humanitas, volume din colecţia "Cartea de pe noptieră" pot fi cumpărate la preţul de 9,9 lei. Astăzi, printre cele mai importante evenimente de la Bookfest se numără lansarea volumului "După 20 de ani. 1989", de Ion Iliescu, şi mesele rotunde "Viitorul cărţii electronice" şi "Ziar + Carte - O soluţie de criză sau o alianţă pe termen lung?". Cea de-a cincea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se desfăşoară între 9 şi 13 iunie, în pavilioanele 13-17 de la Romexpo. Anul acesta, ţara invitată este Spania.
Teatrul Masca din Capitală a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D "Arta spectacolului", printr-un Decret al preşedintelui Traian Băsescu, publicat în Monitorul Oficial pe 4 iunie. Potrivit Decretului prezidenţial, distincţia a fost conferită "cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înfiinţarea primului teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, în semn de apreciere a contribuţiei deosebite la creşterea prestigiului artei teatrale româneşti". Teatrul Masca din Bucureşti a fost înfiinţat pe 24 mai 1990, sub direcţia lui Mihai Mălaimare, şi este singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România.
Volumul "De ce m-am întors în România", care cuprinde mărturii semnate de Neagu Djuvara, Gheorghe Zamfir şi Mariana Nicolesco şi este coordonat de Sandra Pralong, va fi lansat, duminică, la Târgul de Carte Bookfest, informează editura Polirom. Volumul reuneşte poveştile unor români celebri care s-au întors şi au ales să trăiască în România. Printre cei care semnează textele din volum se numără Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a României, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chişu, Neagu Djuvara. Imaginea românilor despre ţările din Vest este aproape exclusiv pozitivă, lucru confirmat de numeroase sondaje. Şi totuşi mii dintre ei, care ar putea avea cariere strălucite în străinătate, decid să revină şi să trăiască în România. Autorii din volum mărturisesc care sunt motivele care i-au făcut să revină în ţară, declară Sandra Pralong, preşedintele Fundaţiei SynergEtica.
Actorul britanic Jude Law va fi recompensat cu premiul pentru întreaga carieră - President's Award - în timpul Festivalului de Film de la Karlovy Vary (Cehia), informează hollywoodreporter.com. Organizatorii festivalului ceh vor proiecta pelicula "Talentatul domn Ripley", regizată de Anthony Minghella, în onoarea actorului britanic. Jude Law, în vârstă de 37 de ani, a primit prima sa nominalizare la Oscar pentru rolul din acest film, în care l-a interpretat pe răsfăţatul şi bogatul Dickie Greenleaf în adaptarea cinematografică a romanului poliţist scris de Patricia Highsmithc. Totodată, Jude Law a primit premiul BAFTA pentru acest rol, în 2000. Recent, actorul britanic a interpretat rolul doctorului Watson în lungmetrajul "Sherlock Holmes", de Guy Ritchie, şi a jucat alături de alţi actori celebri - Collin Farrell şi Johnny Depp -, care au continuat rolul regretatului Heath Ledger în pelicula "The Imaginarium of Doctor Parnassus", de Terry Gilliam. În 2003, Law a fost din nou nominalizat la premiul Oscar, pentru rolul dintr-un alt film al regretatului regizor Anthony Minghella, "Cold Mountain".
Cea de-a V-a ediţie Bookfest numără peste 100 de lansări, concerte, un spaţiu dedicat copiilor şi un întreg pavilion pentru evenimentele legate de prezenţa în premieră a unei ţări invitate - Spania. Ediţia de anul acesta a târgului are loc în pavilioanele 13-17 ale Romexpo, pe o suprafaţă de circa 14.000 de mp, la fel ca şi în 2009. Intrarea la târg este liberă. Gabriela Adameşteanu îşi lansează la Bookfest, sâmbătă, la standul Polirom, noul său roman, "Provizorat" - o împletire de poveşti şi istorii personale şi un portret al României secolului al XX-lea. De asemenea, scriitoarea va participa, astăzi, la masa rotundă intitulată "Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române", alături de Cecilia Ştefănescu şi de o parte din invitatele din Spania - Carme Riera, Rosa Montero şi Milagros Frías.
Spectacolul "Iadul este amintirea", de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc, va fi prezentat în avanpremieră, duminică, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Spectacolul este proiectul câştigător al concursului "Tineri regizori - texte contemporane", lansat de Teatrul Odeon stagiunea trecută. "Iadul este amintirea" este o montare după textul omonim de Jonas Gardell, în traducerea lui Carmen Vioreanu şi dezvăluie tensiunile din relaţiile de familie, alteritatea, boala şi suferinţa, reprezentările onirice şi halucinante ale lui Dumnezeu şi ale diavolului în subconştientul uman, pentru a evidenţia zbuciumul interior al personajelor. Prinse în ecuaţii afective necunoscute pentru ele însele, personajele îşi transferă unele altora propriile temeri şi angoase, având sau nu puterea de a se elibera, reuşind sau nu să trăiască ori să se îngroape într-un iad personal al unui trecut de nedepăşit.
Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi proiectat în la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, Cehia în secţiunea Variety's Critics Choice, ce reuneşte filme alese de criticii publicaţiei de specialitate. Din selecţia de zece pelicule din secţiunea Variety's Critics Choice fac parte, pe lângă pelicula lui Netzer, documentarul "Garbo: The Spy", de Edmon Roch, şi lungmetrajele de ficţiune "The Be All and End All", de Bruce Webb, "Reverse", de Borys Lankosz, "Snap", de Carmel Winter şi altele. Cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary va avea loc în perioada 2 - 10 iulie.
Un mesaj postat de un internaut canadian, care foloseşte platforma de microblogging Twitter de doar şase luni, a fost desemnat cel mai frumos tweet din lume de juriul Hay Literary Festival, organizat în Scoţia şi prezidat de actorul şi jurnalistul Stephen Fry, informează newslite.tv. Actorul şi prezentatorul de televiziune Stephen Fry, care are el însuşi peste 1,5 milioane de admiratori pe Twitter, a anunţat că Marc MacKenzie este câştigătorul acestui concurs inedit. În mesajul desemnat câştigător, internautul canadian a scris: "Cred că putem crea o lume mai bună! Desigur, vom avea nevoie de multe pietre, apă şi noroi. De asemenea, nu sunt prea sigur în ce loc o vom construi". Organizatorii acestui concurs au anunţat că pentru a se califica în finala competiţiei, mesajele de pe Twitter trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să fie elocvente, înflăcărate, evocative, emotive sau să conţină un joc de cuvinte interesant.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.