DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
07.10 - 09.00
Matinal de week-end. • Realizator Magdalena Tara

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
09.00 - 10.00
Emisiuni pentru copii • Fărămiţă de poveste; Sesam deschide-te; Concurs! Ştii răspunsul ? Măi, să fie! Chiar aşa? Realizator Daniel Horhocea.

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

14 iunie 2010

Cea de-a patra ediţie a Nopţii Institutelor Culturale va avea loc pe 25 iunie. La eveniment vor participa 13 reprezentanţe culturale din Capitală, printre care, în premieră anul acesta, se află reprezentanţi ai Ucrainei - Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei. Coordonatorul ediţiei din acest an este Institutul Polonez. Cei care doresc să participe la evenimentele acestor institute, în această noapte albă, vor avea la dispoziţie o cursă specială RATB, precum şi biciclete oferite de Asociaţia "Green Revolution", pentru a face turul centrelor culturale implicate în proiect.

Producătorii de film pot înscrie pelicule de ficţiune, animaţii sau documentare, cu o durată de exact 60 de secunde, la ediţia de anul acesta a Filminute. Înscrierile pentru cea de-a cincea ediţie a Filminute se pot face până în data de 20 august, vizitând filminute.com la secţiunea "Call For Entry". Festivalul se adresează producătorilor de filme din întreaga lume care cred că pot spune o poveste impresionantă în exact 60 de secunde. Pot fi înscrise opere de ficţiune, animaţii, documentare şi filme de tip mash-up. Filmele care vor ajunge pe lista scurtă, în total 25, vor fi votate atât de public, cât şi de un juriu internaţional format din şapte membri, fiind oferite mai multe distincţii.

Ediţia din acest an a festivalului Stufstock, care se desfăşoară la Vama Veche, în perioada 16 - 22 august, lansează proiectul Stufstock Newcomers, prin care este promovată şi susţinută muzica artiştilor aflaţi la început de drum. Astfel, lansarea unui album şi a unui videoclip, un kit pentru sala de repetiţii şi un turneu în ţară sunt premiile pe care festivalul le va acorda trupelor noi din proiectul Stufstock Newcomers. Alături de scena Rock şi de scena Fusion World, organizatorii pregătesc şi pentru ediţia din august o scenă dedicată trupelor tinere. Înscrierile pentru selecţie au loc până pe 18 iunie.

Youssou N'Dour, unul dintre cei mai renumiţi artişti africani şi una dintre cele mai exotice prezenţe de pe scena muzicală internaţională, va susţine un concert la Arenele Romane din Bucureşti. Recitalul va avea loc luna viitoare, pe 30 iulie, în cadrul seriei de evenimente World Music Masters. Youssou N'Dour s-a afirmat la nivel mondial printr-o manieră de interpretare aparte, concretizată într-un stil muzical complet nou - world music -, care a fascinat artişti şi fani deopotrivă, transformându-l într-una dintre figurile emblematice ale istoriei muzicale internaţionale. Youssou N'Dour a lansat 26 de materiale discografice, 9 compilaţii şi a susţinut, timp de trei decenii, turnee în toată lumea.

Ricky Martin va reveni pe Broadway, în 2012, pentru a juca într-o nouă versiune a musicalului "Evita", alături de actriţa argentiniană Elena Roger, interpreta rolului principal. Cântăreţul va interpreta rolul lui Che Guevara în acest musical inspirat din viaţa Evei Peron, compus de Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice, pus în premieră în scenă în West End, la Londra, în 1978, iar pe Broadway, la New York, un an mai târziu. Elena Roger revine în rolul Evei Peron după succesul înregistrat în acelaşi spectacol, jucat însă la Londra în 2006. Acest musical a fost prezent pe numeroase scene ale lumii şi a fost adaptat într-un lungmetraj la Hollywood, în care Madonna a deţinut rolul principal.

Între 12 şi 27 iunie a.c., Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Fundaţia Konrad Adenauer propun bucureştenilor un exerciţiu de memorie asupra evenimentelor traumatice din zilele de 13-15 iunie 1990. Pasajul Universităţii va deveni pentru două săptămâni un loc al memoriei contestate, printr-o expoziţie care îşi propune să adune mărturii, imagini şi semne de întrebare asupra României mineriadelor. Vernisajul expoziţiei a avut loc sâmbătă, la ora 19, în pasajul Universităţii, cu participarea organizatorilor şi a fost urmat de vizionarea proiectului de cercetare si performare a istoriei recente, Capete Înfierbântate, de la ora 20, la Facultatea de Arhitectură.

BUCHAREST MUSIC FILM FESTIVAL continuă până pe 20 iunie, în Piaţa George Enescu din capitală. Timp de nouă zile parcarea din vecinătatea Ateneului Român este o oază de linişte şi rafinament în mijlocul oraşului, un spaţiu agreabil cu verdeaţă, flori şi terase elegante oferite iubitorilor muzicii clasice de toate vârstele. În acest ambient au loc proiecţii de filme (înregistrări ale unor concerte internaţionale) precedate de recitaluri live ale unor artişti de renume naţional şi internaţional. Piaţa George Enescu este deschisă până pe 20 iunie, în fiecare zi, între 11 şi 23 iar accesul este gratuit.

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează astăzi în Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 19, un recital de zarzuela destinat să marcheze încheierea Preşedintiei spaniole a Uniunii Europene. Recitalul va fi susţinut de Pilar Gallo (pian), Sagrario Salamanca (soprană), Alejandro González del Cerro (tenor) şi Károly Szemerédy (bariton), cei patru artişti oferind de-a lungul timpului numeroase concerte de zarzuela atât în Spania, cât şi în Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada. Zarzuela este un gen spaniol de operetă care datează din secolul al XVII-lea, deşi cele mai cunoscute au fost compuse în secolul al XIX-lea. Se caracterizează prin alternanţa dialogurilor vorbite şi cântate cu momentele muzicale. Denumirea sa provine de la Palatul Zarzuela, locul unde a fost pus în scenă pentru prima oară acest gen muzical. Diferenţa dintre zarzuela şi operetă constă în faptul că, în cazul celei dintâi, acţiunea se desfăşoară în una dintre provinciile spaniole şi include întotdeauna un fragment din muzica tipic spaniolă.

Mâine de la ora 20, în Sala 99 a Teatrului Naţional va fi prezentat spectacolul omagial Mihai Eminescu: "VIS DE POET"! Pornind de la un scenariu original imaginat de Eugenia Vasiloae, spectacolul urmăreşte povestea vieţii poetului, prin versurile sale, pornind de la anii tinereţii, comuniunea cu natura şi descoperirea iubirii până la maturitate, lupta cu societatea românească pururi contemporană şi ...moartea. În distributie îl veţi regăsi pe unul din cei mai tineri actori ai Teatrului Naţional: AXEL MOUSTACHE, care semnează şi regia şi adaptarea scenariului. Alături de Axel Moustache, vor juca tinerele absolvente: Camelia Dincă şi Simona Năstase. Spectacolul omagial va avea loc cu participarea Corului "AMADEUS", condus de Florian Costea.

Legendarul cântăreţ Ozzy Osbourne, fostul solist al trupei Black Sabbath, concertează, pe 2 octombrie, la Bucureşti, la Zone Arena. Concertul face parte din turneul mondial de promovare a noului album "Scream", album ce va fi lansat mâine. Osbourne a anunţat lansarea acestui album la sfârşitul lui 2009. Renumitul rocker britanic a anunţat titlurile a trei piese care vor fi incluse pe noul album: "Let It Die", "Diggin' Me Down" şi "Soul Sucka". Trupa Black Sabbath, înfiinţată în Birmingham, Marea Britanie, în 1968, a vândut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial. Membrii fondatori ai trupei sunt Ozzy Osbourne (solist vocal), Tony Iommi (chitară), Geezer Butler (bas) şi Bill Ward (tobe şi percuţie).

La invitaţia Universităţii de Arte Tîrgu-Mureş, în cadrul programului "visiting professor", mâine, de la ora 17, în sala Teatrului Studio, scriitorul şi cercetătorul Dan Culcer va conferinţia despre Cenzura ca ideologie. Deasemenea la ora 19, scriitorul lansează volumul său de poeme Utopia, într-o ediţie bilingvă, română şi maghiară, realizată de Editura Ardealul. Autorul şi-a început, în 1963, activitatea profesională la Universitatea de Artă , ca preparator la catedra de istoria teatrului. Ulterior a participat la fondarea în 1971 a revistei Vatra, unde a fost redactor pînă la plecarea sa în Franţa, în 1987 unde a continuat să practice ziaristica şi cercetarea în sociologia culturii.

Pictura "Garoafe" de Ştefan Luchian, estimată la 150.000 - 200.000 de euro, este vedeta licitaţiei de vară a casei Artmark, organizată în 17 iunie la Bucureşti, în cadrul căreia vor fi prezentate circa 150 de lucrări, semnate printre alţii de Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu şi Dumitru Gorzo. Potrivit Artmark, licitaţia se va desfăşura sub titulatura "Aur pe pânză" şi se va afla sub farmecul unei excepţionale opere de Ştefan Luchian, pictura "Garoafe", una dintre cele mai reprezentative pentru genul picturii cu flori, abordat în perioada de maturitate a creaţiei sale artistice. Pictura lui Luchian va fi însoţită în licitaţie de alte opere-vedetă simboliste, semnate de Kimon Loghi, un artist român integrat momentului european din jurul anului 1900, şi de Nicolae Tonitza, cu o operă din perioada dobrogeană de creaţie, când a avut loc închegarea concepţiilor sale artistice şi a realizat imagini de o profundă înţelegere a vieţii oamenilor din această zonă.

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului International de Film Hyperion STUD-FEST va avea loc la Bucureşti, în perioada 17-19 iunie. La această ediţie şi-au anunţa intenţia de a participa şcoli renumite de film din Europa şi nu numai. Printre acestea se număr Cehia, Serbia, Rusia, Germania şi Japonia. Festivalul de Film va fi structurat pe secţiuni: documentar, animaţie - experimental şi film de ficţiune. Premiile vor fi acordate de un juriu internaţional prezidat de cunoscutul critic francez de film, Yves Bes.

O nouă ediţie maraton de scurtmetraje, Noaptea lungă a filmelor scurte va debuta sâmbătă, 19 iunie. ShortsUP prezintă o selecţie impresionantă cu filmele scurte premiate în 2009-2010 la cele mai apreciate festivaluri ale lumii într-o ediţie ce va avea loc, în Bucureşti, la Teatrul Naţional, Galeriile ArtExpo şi în ţară, la Cluj, Iaşi şi Timişoara. Pe 19 iunie, de la 20, cinefilii din Bucureşti se vor putea bucura de marele câştigător la Oscar 2010, de filmele care au luat Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Berlin, de premianţii BAFTA, European Film Academy şi Clermont Ferrand în 2010. Noaptea lungă de la TNB/ ArtExpo va include şi o selecţie cu cele mai populare filme la ediţia Anim'Est 2009, precum şi scurtmetrajele din sectiunea horror "Umbre", de la TIFF 2010. In plus, patru dintre cele mai premiate scurtmetraje romanesti din ultimul an vor fi prezentate publicului chiar de catre regizorii Tudor Jurgiu, Adrian Sitaru, Alexandru Mavrodineanu şi Paul Negoescu. Prima editie a evenimentului Noaptea lunga a filmelor scurte a avut loc pe 26 iunie 2009 si a adunat, numai in București, 2000 de iubitori de scurtmetraje.

Eveniment extraordinar la Palatul Mogoşoaia. Integrala cântecelor poloneze pentru voce şi pian de Frederic Chopin, va răsuna duminică 20 iunie, de la ora 17, în sala Scoarţelor. Protagoniste vor fi: una dintre cele mai importante voci al Poloniei, câştigătoare a numeroase premii, o mezzosoprană cu apariţii pe scene importante europene - Alicja Węgorzewska-Whiskerd şi pianista Luminiţa Berariu. Pentru o seară Chopin de neuitat opţional se va asigura transport de la Piaţa Chibrit, Bucureşti staţia de metrou 1 mai, preţul unei călătorii dus-întors fiind de 6 lei. Microbuzele spre Palatul Mogosoaia vor pleca la ora 16. Intrarea la concerte este liberă.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Sighisoara Film Festival va avea loc în perioada 22 – 27 iunie şi, spre deosebire de anul trecut, va extinde conceptul de "gala" a celor mai bune filme de peste an, devenind astfel o "sarbatoare" a lor. Potrivit organizatorilor, 2010 aduce în prim plan două noi sesiuni de proiecţii: Premiantele în Aur la marile festivaluri europene şi o Tara invitată. Din prima fac parte producţiile care au cucerit juriile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen.
La categoria Ţara invitată, Ungaria sărbătoreşte la Sighişoara Film Festival unsprezece filme premiate alături de realizatorii acestora. Nu sunt lasati deoparte nici tinerii talentati, carora li se oferă din nou şansa de a-şi demonstra spiritul creativ în "99 de secunde", singura secţiune competitivă a festivalului, în care, de aceasta dată, ei sunt provocati să "Schimbe lumea!". Termenul limită de inscriere este 15 iunie.

Trupele Paradise Lost, Anathema, Accept şi Orphaned Land vor concerta la Bucureşti, în cadrul Sonisphere Festival, care va avea loc în perioada 25 - 27 iunie la Romexpo. Astfel, trupele Accept, Paradise Lost şi Orphaned Land vor urca pe scenă pe 25 iunie, iar Anathema se va alătura trupelor din ultima zi a festivalului. Cele patru trupe vor concerta în locul celor de la Heaven & Hell şi Mastodon, care şi-au anulat concertele. De asemenea, trupele româneşti care vor urca pe scena festivalului sunt Viţa de Vie şi Luna Amară. Biletele se distribuie exclusiv prin reţeaua Eventim.ro.

Youssou N'Dour, unul dintre cei mai renumiţi artişti africani şi una dintre cele mai exotice prezenţe de pe scena muzicală internaţională, şi-a anulat concertul pe care urma să îl susţină la Arenele Romane din Bucureşti, pe 30 iulie. Conform organizatorilor, din cauza unor modificări apărute în programul concertelor sale din Europa Centrală şi de Est, Youssou N Dour nu va mai ajunge vara aceasta în România, concertul de la Bucureşti urmând să fie reprogramat pentru luna noiembrie a acestui an, la o dată care va fi comunicată ulterior. Biletele achiziţionate pentru data de 30 iulie îşi vor păstra valabilitatea pentru urmatorul spectacol.

Ioan Holender, care a ocupat timp de 18 ani funcţia de director al Operei de Stat din Viena, ar putea să îşi continue cariera în funcţia de director artistic al Operei din Budapesta, a anunţat, vineri, cotidianul austriac Österreich, citând "surse anonime de rang înalt", informează France Press. Intervievat de agenţia de presă APA, Ioan Holender a declarat că "nimic nu a fost concretizat deocamdată". Deasemenea, potrivit presei internaţionale, din toamna lui 2010, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio. Opera de Stat din Viena va fi condusă începând din luna septembrie de francezul Dominique Meyer, în vârstă de 54 de ani, iar conducerea companiei de balet va reveni fostului mare balerin francez Manuel Legris, în vârstă de 44 de ani.

Capital Gate din Abu Dhabi a fost desemnată cea mai înclinată clădire-turn din lume, depăşind cu 14 grade înclinaţia celebrului turn din Pisa, au anunţat reprezentanţii Guinness World Records. Turnul Capital Gate din Abu Dhabi are o înălţime de 160 de metri şi o înclinaţie de 18 grade către vest. Potrivit National Exhibitions Company din Abu Dhabi, compania care a construit turnul, etajele acestuia sunt construite "perfect vertical până la etajul al 12-lea, după care etajele superioare au fost construite cu o înclinaţie uşoară către exterior, ce variază între 300 şi 1.400 de milimetri". Turnul Capital Gate, descris pe site-ul său drept "o clădire concepută pentru a sfida simetria şi pentru a uimi atât la exterior cât şi la interior", va deveni probabil unul dintre simbolurile capitalei Emiratelor Arabe Unite. Lucrările de amenajare vor fi finalizate către sfârşitul acestui an. Emiratele Arabe Unite par să îşi construiască un adevărat renume în ceea ce priveşte clădirile incluse în Guinness World Record. Cea mai înaltă clădire din lume - turnul Burj Dubai, ce măsoară 828 de metri - a fost inaugurată în Dubai, în luna ianuarie.

Studiourile indiene de la Bollywood, celebre pentru filmele muzicale siropoase, se pregătesc să exploreze un "teritoriu" necunoscut şi considerabil mai sumbru, urmând să producă un lungmetraj despre ultimele zile din viaţa lui Adolf Hitler, informează France Press. Potrivit regizorului acestui proiect cinematografic, Rakesh Ranjan Kumar, filmul va prezenta ultimele zile din viaţa dictatorului nazist, petrecute într-un buncăr din Berlin, în 1945. Intitulat "Dear Friend Hitler", o aluzie la cele două scrisori expediate dictatorului german de părintele independenţei Indiei, Mahatma Gandhi, acţiunea filmului se va concentra asupra personalităţii lui Hitler şi a relaţiilor sale cu cei apropiaţi, cu puţin timp înainte de căderea regimului nazist. "Dear Friend Hitler", cu un buget de producţie de aproximativ trei milioane de dolari, va fi filmat atât în studio, cât şi în pădurile şi munţii din India. Filmările vor debuta în luna august, iar producătorii nu au anunţat data lansării pe marile ecrane.

Pe 25 iunie, cea mai mare moneda de aur din lume, o piesa Maple Leaf in valoare de un milion de dolari canadieni, va fi scoasa la licitatie la Dorotheum în Viena. Aceasta moneda doboara toate recordurile: cantareste 100 kg si masoara 53 cm in diametru. Dar cea mai impresionanta caracteristica a acestei monezi, care nu poate fi ridicata nici de doi oameni, este ca a fost construita exclusiv din cel mai pur, fin si rafinat aur. Moneda listata in editia curenta a Guinness Book of Records poarta fata Reginei Elisabeta II, cel mai mare portret oficial in aur al Reginei. Pe revers se gasesc trei frunze de artar, simbolul national al Canadei, unde a fost batuta moneda. Valoarea nominala de un milion de dolari este sub pretul curent al aurului. Pretul de pornire se va baza pe cursul de schimb zilnic.

Trupele Kumm şi Brum Conspiracy concertează, pe 17 iulie, la Ciuc Summer Fest, care are loc în perioada 16 - 18 iulie, pe stadionul "Iolanda Balaş-Soter" din Bucureşti. Kumm s-a format în anul 1997 la Cluj Napoca, când Andras Kovacs a pus bazele unui nou proiect muzical, o fuziune între jazz, rock şi etno, alcătuind prima trupă de rock alternativ cu elemente de saxofon. Brum Conspiracy este un proiect audio-vizual, lansat la începutul anului 2009, care creează prin muzică un echilibru între mai multe stiluri de jazz experimental şi sound-uri electro. Invitaţi speciali ai Ciuc Summer Fest sunt însă Faithless (16 iulie), Pink Martini (17 iulie) şi Gary Moore (18 iulie).

Filme premiate la Oscar, Berlin, BAFTA şi Clermont Ferrand vor fi proiectate, în 19 iunie, la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului "Noaptea lungă a filmelor scurte" - un maraton de scurtmetraje. ShortsUP, organizatorul evenimentului, anunţă o selecţie impresionantă de filme scurte premiate în 2009-2010 la cele mai apreciate festivaluri ale lumii. Astfel, în 19 iunie, cinefilii se vor putea bucura de marele câştigător la Oscar 2010, de filmele care au luat Ursul de Aur şi Ursul de Argint la Berlin, de premianţii BAFTA, European Film Academy şi Clermont Ferrand 2010. Noaptea lungă de la Fabrica de Pensule va include şi o selecţie cu cele mai populare filme la ediţia Anim?Est 2009, precum şi scurtmetrajele din secţiunea horror "Umbre", de la TIFF 2010. Proiecţiile filmelor încep de la ora 21 şi se termină în jurul orei 6 dimineaţa.

Producătorii de film pot înscrie pelicule de ficţiune, animaţii sau documentare, cu o durată de exact 60 de secunde, la ediţia de anul acesta a Filminute, termenul limită pentru înscrieri fiind 20 august, informează organizatorii. Înscrierile se pot face pe www.filminute.com", la secţiunea "Call For Entry". Festivalul se adresează producătorilor de filme din întreaga lume care cred că pot spune o poveste impresionantă în exact 60 de secunde. Filmele care vor ajunge pe lista scurtă, în total 25, vor fi votate atât de public, cât şi de un juriu internaţional format din şapte membri, fiind oferite mai multe distincţii. România are un istoric important la Filminute, fiind a doua cea mai premiată ţară din cele peste 30 care au intrat pe lista scurtă de-a lungul timpului.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!