Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2010
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2009
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Gala Radio Romania Cultural 2008
Ati ascultat
Ascultati acum
Urmeaza
Bloguri
01.30 - 03.30 Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
03.30 - 05.00 Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
05.00 - 06.00 Docudrama - Biografii, memorii • „Traian Săvulescu”. Scenariu radiofonic de Alina Idriceanu şi Mircea Ionescu. Cu George Motoi în rolul principal
LiveRadio Romania Cultural
LiveTeatru radiofonic
Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
18 iunie 2010
O reprezentaţie a operei ''Carmen'' de Bizet, care va avea loc la ''Palatul Artelor - Regina Sofia'' din Valencia va fi transmisă în direct, în această seară de la ora 21,00, în Piaţa Unirii, pe un ecran mare, în cadrul manifestării ''Viva Europa 2010'', incluse în Anul European al Luptei Împotriva Sărăciei şi Excluziunii Sociale. Evenimentul cultural este conceput astfel încât spectacolul să fie proiectat simultan, în 38 de mari oraşe din 15 ţări europene - printre care Bruxelles, Paris, Praga, Berlin, Madrid, Londra, Atena, Amsterdam. Obiectivul acestei iniţiative culturale este de a forma sentimentul de convieţuire europeană, în cadrul unei manifestări artistice de rezonanţă, la care cetăţenii europeni să asiste în timp real. La pupitrul Orchestrei Comunităţii Valenciene se va afla celebrul dirijor Zubin Mehta, iar direcţia scenică a spectacolului este semnată de Carlos Saura.
Aerosmith va concerta în această seară la Zone Arena. Biletele au preţuri cuprinse între 140 şi 590 de lei. Concertul de la Bucureşti face parte din turneul european 'Cocked, Locked, Ready to Rock!', care a debutat în Suedia pe 10 iunie. Formaţia va concerta în capitală în formula care i-a consacrat: Steven Tyler (voce), Joe Perry (chitară, backing vocal), Brad Withford (chitară), Tom Hamilton (chitară bas) şi Joey Kramer (percuţie). Aerosmith este trupa americană de hard rock cu cele mai mari vânzări din istorie - peste 150 de milioane de albume la nivel mondial. Grupul a lansat 14 albume de-a lungul timpului, pe care se află hituri precum 'Amazing', 'Crazy', 'Crying', 'Pink', 'Don't Wanna Miss a Thing', 'Dream On' şi multe altele. Sound-ul Aerosmith, cu rădăcini blues-hard-rock, a ajuns să încorporeze de-a lungul timpului elemente pop, heavy metal, glam metal şi rhythm and blues, devenind o sursă de inspiraţie pentru zeci de alte trupe şi artişti.
Scurtmetraje recompensate cu Oscar, BAFTA, dar şi premiate la festivalurile de la Berlin şi Clermont Ferrand vor fi prezentate, mâine, la evenimentul "Noaptea lungă a filmelor scurte", concomitent, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Evenimentul din Capitală are loc la Teatrul Naţional Bucureşti, la Galeriile ArtExpo. Noaptea lungă de la TNB/ ArtExpo va include şi o selecţie cu cele mai populare filme la ediţia 2009 Anim'est, precum şi scurtmetrajele din secţiunea horror "Umbre" de la TIFF 2010. În plus, patru dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti din ultimul an vor fi prezentate publicului chiar de către regizorii Tudor Jurgiu, Adrian Sitaru, Alexandru Mavrodineanu şi Paul Negoescu. "Noaptea lungă a filmelor scurte" este cel mai mare eveniment anual organizat de ShortsUP România, un festival neconvenţional de scurtmetraje, a cărui misiune este aceea de a aduce publicului românesc filme de scurtmetraj valoroase, care nu au un canal de distribuţie dedicat.
Celebrele cântăreţe ale anilor '80 Samantha Fox şi Sabrina vor concerta, pe 26 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti. Aceasta nu este pentru prima dată când cele două cântăreţe colaborează, ele înregistrând, la începutul lunii, un cover după piesa "Call me" a celor de la Blondie. Samantha Fox şi Sabrina mai au în comun faptul că apar amândouă pe o compilaţie lansată în 1995, ce cuprinde 20 de piese şi poartă numele celor două vedete. Concertul susţinut de cele două artiste va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. Biletele au preţuri cuprinse între 50 şi 250 lei, în funcţie de locul în sală, şi sunt disponibile la Sala Palatului, în magazinele Diverta şi online, pe ticketpoint.ro.
Aligatorii şi păsările au în comun o anumită particularitate a sistemului lor respirator care ar fi putut să îl ajute pe un strămoş comun al celor două familii să domine viaţa de pe Terra în urmă cu peste 200 de milioane de ani. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Science. Specialiştii de la universitatea din statul american Utah au descoperit faptul că în sistemul respirator al aligatorilor, ca şi în cazul păsărilor, aerul circulă într-o singură direcţie. Structura plămânilor păsărilor le permite acestora să respire chiar şi atunci când zboară la altitudini mari, sărace în oxigen. Acest sistem respirator ar fi putut să îl ajute pe un strămoş al păsărilor şi al aligatorilor să prospere în perioada triasicului, dominând viaţa de pe Terra, caracterizată de concentraţii mici de oxigen la suprafaţa solului.
Herta Muller a citit miercuri seara un capitol din volumul 'Regele se înclină şi ucide' pentru cei peste 1.000 de italieni veniţi să o vadă pe scena uriaşă a Festivalului Internaţional al Literaturilor, amenajată printre ruinele basilicii lui Maxenţiu din centrul antic al Romei. Intâlnirea cu scriitoarea a beneficiat de o scenografie specifică vedetelor din lumea filmului. Ultimul volum al autoarei 'Leagănul respiraţiei', în care se vorbeşte despre drama deportării în URSS a românilor de etnie germană la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a fost lansat în urmă cu o lună şi în limba italiană ('L'altalena del respiro') de către prestigioasa editură Feltrinelli. Herta Muller se va afla astăzi ca invitată şi la Festivalul de Poezie din oraşul Parma, alături de un alt laureat al Premiului Nobel, nigerianul Wole Soyinka, precum şi de cântăreţul american Bob Dylan.
Filarmonica Braşov, acompaniată de şapte coruri, a susţinut aseară de la ora 20, în Piaţa Sfatului, un spectacol inedit cu cantata "Carmina Burana" de Carl Orff, evenimentul fiind organizat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 775 de ani de la prima atestare documentară a Braşovului. Spectacolul a fost dirijat de Steffen Schlandt şi s-a bucurat de participarea a 120 de corişti. Directorul artistic al Filarmonicii Braşov, Dănuţ Manea, a precizat că acest concert este unul din cele mai ample proiecte realizate de această instituţie, pe scena din Piaţa Sfatului fiind 100 de instrumentişti şi solişti şi 120 de corişti. În Piaţa Sfatului au fost amplasate şi două ecrane uriaşe, iar spectacolul a început imediat după sunetul clopotului din Turnul Casei Sfatului.
Criticul de film Andrei Creţulescu a fost înlocuit cu directorul de imagine Constantin Chelba în comisia de selecţie a proiectelor de ficţiune lungmetraj şi scurtmetraj, la concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, se arată pe site-ul instituţiei. Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat, la sfârşitul lui aprilie, că va organiza un concurs de proiecte cinematografice anul acesta. Anul trecut, CNC nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice. Deasemenea pentru prima dată, anul acesta, secţiunile dedicate documentarelor şi animaţiei din cadrul concursului au jurii separate. Proiectele care au obţinut cea mai mare finanţare la ultimele sesiuni de concurs CNC, la categoria lungmetraj, sunt "Aurora" de Cristi Puiu şi "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean, ambele selectate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2010.
Un număr de 24 de poveşti inedite despre personalităţi care au trăit în Târgu Mureş sau au marcat viaţa municipiului au fost lansate, aseară, într-un audiobook realizat de jurnalistul Sorina Bota, care a câştigat mai multe premii ale Clubului Român de Presă. Primul audiobook despre Târgu Mureş, intitulat "Poveştile oraşului" ("A varos mesei") constituie "o poveste altfel despre oameni care au dat viaţă oraşului, spusă de cei care-i scriu istoria, în română şi în maghiară". "Poveştile oraşului" prezintă personalităţi diverse, de la cronicarul care a consemnat ce gândeau, ce mâncau sau ce preocupări aveau locuitorii târgului de acum 400 de ani, la primul falsificator de bani, omul care a revoluţionat matematica, Bolyai Janos, sau istoricul Gheorghe Şincai.
Scriitorul, istoricul şi criticul de film Peter Brunette a decedat, miercuri, la vârsta de 66 de ani, din cauza unui infarct, suferit în Italia, în timp ce participa la Taormina Film Festival, în calitate de corespondent pentru The Hollywood Reporter, informează thehollywoodreporter.com. Peter Brunette era profesor de ştiinţe cinematografice la Wake Forest University din statul american Carolina de Nord.
Renumitul critic de film le-a mărturisit unor prieteni apropiaţi, cu o zi înainte să moară, că se simte foarte obosit, după o lungă călătorie cu automobilul prin Franţa, Spania şi Maroc, pe care a început-o după Festivalul de Film de la Cannes (12 - 23 mai). Brunette intenţiona să îşi petreacă întreaga vară participând la o serie de festivaluri, culminând cu cel de la Veneţia, din luna septembrie, unde trebuia să ţină şi un curs dedicat cinematografiei. Peter Brunette, care se stabilise de câţiva ani în Franţa şi vorbea mai multe limbi europene, a reprezentat o figură majoră şi constantă în circuitul festivalier cinematografic din ultimii 25 de ani.
Opera "Carmen" de Georges Bizet va fi transmisă în direct, astăzi de la Palatul Artelor Regina Sofia din Valencia şi la Bucureşti, în Parcul Crângaşi, în cadrul "Viva Europa 2010", începând cu orele 21. Evenimentul este inclus în Anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale. Opera va fi proiectată simultan pe ecrane mari în spaţiile publice din 43 de oraşe. Pe parcursul transmisiei, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va adresa câteva cuvinte publicului participant, subliniind importanţa solidarităţii cetăţenilor europeni în lupta pentru combaterea sărăciei.
Scott Ian, chitaristul trupei Anthrax, vorbeşte într-un interviu acordat organizatorilor Tuborg Green Fest presented by Sonisphere Festival, despre ce înseamnă pentru el participarea într-un astfel de show. Băieţii din trupe au tot vorbit despre posibilitatea unui astfel de concert în ultimii 20 de ani. Când am făcut „Clash of the Titans” în State, în 1991, cu Anthrax, Slayer şi Megadeth am zis: Doamne, de i-am fi avut şi pe Metallica cu noi, ar fi putut fi cel mai tare turneu din toate timpurile. Şi iată-ne, în 2010, în ceea ce pentru mine este cel mai tare show de metal” . Prima pagină din istoria "The Big Four" a fost scrisă miercuri, în Polonia, urmând să continue în faţa fanilor din Elveţia, Cehia, Bulgaria, România, Turcia şi Grecia. Pe lângă The Big Four, cele mai recente confirmări ale trupelor care vor concerta în cadrul Tuborg Green Fest presented by Sonisphere Festival includ Accept, Paradise Lost şi Orphaned Land, care vor urca pe scenă vineri, 25 iunie dar şi Anathema, care se va alătura trupelor din ultima zi a festivalului.
Peste 1.000 de fotografii din colecţia istorică Polaroid, de la mici instantanee color cu Ted Kennedy şi Farrah Fawcett, realizate de Andy Warhol, la imensul "Autoportret în 9 părţi" realizat de Chuck Close, vor fi scoase la licitaţie, săptămâna viitoare, la New York, informează France Press. Scoaterea la licitaţie a acestei colecţii a fost ordonată de tribunalul falimentului din statul american Minnesota, sumele obţinute urmând să fie donate creanţierilor acestui brand care a inventat fotografiile instantanee, în 1948. Societatea Polaroid a dat faliment de două ori, în 2002 şi în 2009. Licitaţia va avea loc luni şi marţi la casa Sotheby's, care expune, începând de miercuri, toate fotografiile scoase la vânzare, pe mai multe etaje ale sediului ei general din Manhattan. Colecţia, alcătuită de-a lungul câtorva decenii de către fondatorul companiei şi inventatorul aparatului, Edwin Land, şi de directorul său tehnic, fotograful Ansel Adams, conţine peste 400 de piese. Reprezentanţii casei de licitaţii au declarat că se aşteaptă ca întreaga colecţie să fie vândută pentru o sumă totală cuprinsă între 7 şi 11 milioane de dolari.
Realizatoarea de televiziune Oprah Winfrey le-a oferit angajaţilor revistei sale - O, The Oprah Magazine - câte un cec în valoare de 10.000 de dolari şi câte un iPod,cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a publicaţiei, informează Reuters. Numărul total al angajaţilor care au primit aceste daruri nu a fost însă făcut public. Populara realizatoare şi prezentatoare de televiziune va pune capăt emisiunii care a făcut-o celebră, "The Oprah Winfrey Show", în 2011, după 25 de ani de difuzare şi intenţionează să lanseze propriul post de televiziune. "The Oprah Winfrey Show", liderul de audienţă pe segmentul talk show-urilor diurne din Statele Unite ale Americii, este difuzat pe întreg teritoriul american şi în peste 140 de ţări. Această emisiune a făcut-o celebră pe Oprah Winfrey şi a ajutat-o să strângă o avere estimată de revista Forbes la 2,3 miliarde de dolari.
Volumul "Rugaţi-vă să nu vă crească aripi" a apărut, recent, în seria de autor "Octavian Paler", informează un comunicat al editurii Polirom.
Iniţial, cartea trebuia să fie o simplă versiune românească a unui volum apărut în Franţa în 1991, alcătuit pe baza textelor alese de autor din volumele "Polemici cordiale" şi "Viaţa ca o coridă", publicate în 1983 şi, respectiv, 1987. Ulterior, dorinţa de a o îmbogăţi în latura ei confesivă a impus mai multe adăugiri care au cerut, fireşte, unele renunţări, pentru a nu mări numărul de pagini. În eseurile, scrisorile, discursurile şi convorbirile imaginare din acest fals apel la mediocritate, Paler abordează teme morale sau estetice utilizând în mod constant personaje simbolice pentru a pune în scenă înfruntarea dintre trecut şi prezent.
Festivalul internaţional de cultură ''Nine Gates'' ce va avea loc în perioada 21-27 iunie la Praga va oferi spectacole de muzică, teatru, film şi literatură, precum şi expoziţii şi documentare care vor prezenta în principal cultura evreiască din România, potrivit unor declaraţii făcute de preşedintele Institutului Cultural Român /ICR/ din Praga, Mircea Dan Duţă. În cadrul programului muzical al festivalului va evolua, printre alţii, cântăreţul de jazz Harry Tavitian, de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
Directorul festivalului, Pavel Chalupa, a afirmat că partea literară va începe cu o lectură dintr-o carte a lui Norman Manea, reprezentant de seamă al culturii evreieşti contemporane din România. Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti va prezenta un musical de renumitul dramaturg Sholem Aleichem şi o piesă de Jacob Gordin, care descrie viaţa unei familii evreieşti într-un oraş polonez de la începutul secolului al XX-lea. Festivalul din acest an se află la cea de-a 65-a ediţie a sa. Ediţiile din următorii ani ale festivalului se vor concentra pe cultura evreiască din Franţa şi, respectiv, din Spania.
Ioan Holender, care îşi va încheia pe 26 iunie mandatul de director al Operei din Viena, va avea o agendă încărcată în continuare, urmând să ţină cursuri la Viena şi Krems, să fie consilier al Metropolitan Opera din New York şi să colaboreze la Opera din Budapesta, scrie Deutsche Welle. Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a susţinut recent o conferinţă de presă în care a făcut un bilanţ al celor 19 ani de mandat, cel mai lung din istoria operei vieneze. Holender a vorbit despre trecut, dar şi despre planurile sale. "Am venit cu plăcere. Plec cu plăcere" - titrează, în urma conferinţei de presă, cotidianul austriac Kurier, citându-l pe Holender. Directorul celebrei opere îşi încheie activitatea la sfârşitul stagiunii. Gala propriu-zisă care va marca încheierea mandatului este programată pentru 26 iunie, la eveniment fiind invitaţi şi Anna Netrebko şi Placido Domingo.
Tablouri de Theodor Pallady, Corneliu Baba şi Iosif Iser vor fi scoase la licitaţie de casa Alis, pe 26 iunie, la preţuri de pornire de 70.000 - 80.000 de lei, se arată pe site-ul casei de licitaţii, Alis. Licitaţia va avea loc de la ora 12, la sediul instituţiei de la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian". Vor mai fi scoase la vânzare, pe lângă picturi, obiecte de bibliofilie, din argint şi sticlă, sculpturi, piese de mobilier, ceasuri, icoane şi bijuterii.
Trupa irlandeză U2 va pierde până la 150 de milioane de dolari din anularea concertelor incluse în actualul său turneu mondial, după ce solistul Bono a trebuit să fie operat de urgenţă la spate, se afirmă într-un raport recent, citat de contactmusic.com. Rockerii irlandezi au fost nevoiţi să îşi amâne toate concertele programate pentru această vară, incluse în impresionantul lor turneu mondial. Trupa U2 a fost obligată, totodată, să îşi anuleze participarea la celebrul festival de la Glastonbury (Marea Britanie) de la sfârşitul lunii iunie, unde era cap de afiş.
U2 va anunţa la sfârşitul acestei săptămâni datele la care concertele amânate vor fi reprogramate.
Opera "Carmen" de Georges Bizet va fi transmisă în direct, astăzi de la Palatul Artelor Regina Sofia din Valencia şi la Bucureşti, în Parcul Crângaşi, în cadrul "Viva Europa 2010", începând cu orele 21. Evenimentul este inclus în Anul european pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale. Opera va fi proiectată simultan pe ecrane mari în spaţiile publice din 43 de oraşe. Pe parcursul transmisiei, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, va adresa câteva cuvinte publicului participant, subliniind importanţa solidarităţii cetăţenilor europeni în lupta pentru combaterea sărăciei.
Trupa Aerosmith va concerta astăzi, la Bucureşti, în noul complex Zone Arena, în formula care i-a consacrat, respectiv Steven Tyler (voce), Joe Perry (chitară, backing vocal), Brad Withford (chitară), Tom Hamilton (chitară bas) şi Joey Kramer (percuţie). În deschidere va cânta trupa germană Reamonn. Accesul la concert va fi permis începând cu ora 18. Pentru a facilita accesul fanilor Aerosmith la concert, cu acordul Primăriei Capitalei, bulevardul Barbu Văcărescu va fi închis în ziua concertului, între orele 16 şi 24 , pe sensul de circulaţie dinspre bulevardul Ştefan cel Mare către şoseaua Pipera, pe segmentul dintre strada Ceaikovski şi strada Gheorghe Ţiţeica. Aerosmith este a doua trupă în clasament ca şi premii Grammy câştigate la categoria 'Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal'. De asemenea, au câştigat 10 premii la MTV Video Music Awards, şapte premii American Music Awards, patru Billboard Music Awards. În anul 2001, trupa Aerosmith a intrat în 'Rock and Roll Hall of Fame', iar în anul 2000 au fost onoraţi cu distincţia 'mtvICON'.
Festivalul internaţional de cultură ''Nine Gates'' ce va avea loc în perioada 21-27 iunie la Praga va oferi spectacole de muzică, teatru, film şi literatură, precum şi expoziţii şi documentare care vor prezenta în principal cultura evreiască din România, potrivit unor declaraţii făcute de preşedintele Institutului Cultural Român /ICR/ din Praga, Mircea Dan Duţă. În cadrul programului muzical al festivalului va evolua, printre alţii, cântăreţul de jazz Harry Tavitian, de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
Directorul festivalului, Pavel Chalupa, a afirmat că partea literară va începe cu o lectură dintr-o carte a lui Norman Manea, reprezentant de seamă al culturii evreieşti contemporane din România. Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti va prezenta un musical de renumitul dramaturg Sholem Aleichem şi o piesă de Jacob Gordin, care descrie viaţa unei familii evreieşti într-un oraş polonez de la începutul secolului al XX-lea. Festivalul din acest an se află la cea de-a 65-a ediţie a sa. Ediţiile din următorii ani ale festivalului se vor concentra pe cultura evreiască din Franţa şi, respectiv, din Spania.
Orchestra Naţională Radio vine în întâmpinarea publicului larg cu o iniţiativă cu totul neobişnuită pentru o orchestră simfonică: aceea de a-şi prelungi stagiunea cu un concert în aer liber. Pe 25 iunie, în nocturnă, de la ora 21:30, la Teatrul de vară Herăstrău vor răsuna adevărate hit-uri ale muzicii clasice: de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu. Solişti vor fi doi tineri şi carismatici muzicieni, adevărate vedete ale genului: Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, iar la pupitru va fi un dirijor care la fiecare apariţie în faţa publicului culege îndelungi aplauze: Tiberiu Soare. Spaţiul în care va avea loc concertul este unul special, Teatrul de Vară Herăstrău fiind prevăzut cu o scenă imensă, acoperită cu o cupolă neagră şi 2.500 locuri pentru spectatori. Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale Sălii Radio şi Teatrului Constantin Tănase, precum şi la staţia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletele se vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.
Ioan Holender, care îşi va încheia pe 26 iunie mandatul de director al Operei din Viena, va avea o agendă încărcată în continuare, urmând să ţină cursuri la Viena şi Krems, să fie consilier al Metropolitan Opera din New York şi să colaboreze la Opera din Budapesta, scrie Deutsche Welle. Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a susţinut recent o conferinţă de presă în care a făcut un bilanţ al celor 19 ani de mandat, cel mai lung din istoria operei vieneze. Holender a vorbit despre trecut, dar şi despre planurile sale. "Am venit cu plăcere. Plec cu plăcere" - titrează, în urma conferinţei de presă, cotidianul austriac Kurier, citându-l pe Holender. Directorul celebrei opere îşi încheie activitatea la sfârşitul stagiunii. Gala propriu-zisă care va marca încheierea mandatului este programată pentru 26 iunie, la eveniment fiind invitaţi şi Anna Netrebko şi Placido Domingo.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.