DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
00.30 - 01.30
Album de colectie I • cu Florian Lungu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
01.30 - 03.30
Teatru National Radiofonic - Mari spectacole • „Tartuffe” de Moliere. Adaptare: Alexandru Balaci. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Ion Finteşteanu, Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Mihai Berechet, Catiţa Ispas, Ninetta Gusti, N. Neamţu Ottonel. Regia de studio: Ion Prodan. Regia muzicală: Lucian Ionescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare din 1956

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
03.30 - 05.00
Album de colectie II • Realizator Monica Gurău-Mihalache

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

2 iunie 2010

Prima ediţie a Târgului Naţional al Cărţii de Poezie va avea loc începând de astăzi și până sâmbătă, la Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti. Manifestarea va reuni aproximativ 20 de edituri. Evenimentul se va desfăşura sub sloganul "Tu Nu Citeşti Poezie? - Târgul Naţional al Cărţii de Poezie". Manifestarea este o iniţiativă culturală care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul poeziei contemporane vizibile şi interactive. În cele patru zile ale târgului, poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagoniştii unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil.

Legendarul muzician Bob Dylan va concerta în această seară în capitală. Evenimentul este inclus în turneul „Never Ending Tour” și va deschide o serie de concerte în ţările din fostul bloc comunist de pe continentul european, care va mai include Bulgaria, Macedonia, Serbia, Croaţia, Slovacia şi Cehia. În vârstă de 68 de ani, Bob Dylan, pe numele său real Robert Allen Zimmerman, s-a lansat în anii '60, cu numele de scenă inspirat de cel al poetului american Dylan Thomas. Muzica şi textele sale au devenit, rapid, veritabile imnuri ale mişcării hippie. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără "Blowin' in the Wind", "Knockin' on Heaven's Door", "Don't Think Twice, It's Alright" şi "It's All Over Now, Baby Blue", care au fost preluate de numeroase trupe şi artişti.

Un spectacol ce îmbină hip hop-ul, febra braziliană şi dansul contemporan, în care vor evolua cei 11 dansatori brazilieni ai companiei Käfig din Franţa, va avea două reprezentaţii, astăzi și mâine, de la ora 19.00, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. Spectacolul este compus din două piese de câte 30 de minute. "Agwa" (apă) este o coregrafie creată de Mourad Merzouki în septembrie 2008 în cadrul Bienalei de dans de la Lyon şi “Correria”, unde se regăseşte mai degrabă hip-hop-ul intens şi brut al dansatorilor brazilieni. Coregrafia din "Agwa" este "plasată sub semnul apei şi distilează picătură cu picătură un mesaj ecologic privind acest element fundamental". În cealaltă piesă, "Correria", coregrafia pleacă de la un cotidian alert, în contratimp, o cursă frenetică şi trepidantă, precum cea care ne guvernează în prezent vieţile.

Paul McCartney va primi Gershwin Prize for Popular Song pe 2009 din partea Library Congress, în cadrul unui concert special ce va avea loc astăzi la Casa Albă. Printre artiştii invitaţi să interpreteze piesele lui McCartney în cadrul acestui eveniment se numără Stevie Wonder, Elvis Costello, Faith Hill, The Jonas Brothers, Jack White. Actorul american de comedie Jerry Seinfeld va anima pauzele dintre reprezentaţii. Gala va fi difuzată pe 28 iulie de postul de televiziune PBS, în cadrul miniseriei "In Performance at the White House". Gershwin Prize este decernat anual acelor artişti "a căror creativitate trece dincolo de graniţele dintre stilurile muzicale şi de barierele lingvistice, unindu-i pe ascultătorii din lumea întreagă şi care promovează înţelegerea şi aprecierea reciproce".

O colecţie de artă care cuprinde tablouri pictate de Picasso, Cezanne şi Derain care timp de 40 de ani au fost ascunse într-un seif va fi scoasă la licitaţie în această lună. Colecţia conţine 141 de lucrări şi a aparţinut omului de afaceri Ambroise Vollard. Picturile au fost puse într-un seif bancar în 1939 de asistentul omului afaceri, care ulterior a murit. Cu toate că tablourile au fost redescoperite în 1979, abia acum pot fi puse în vânzare din cauza disputei juridice asupra dreptului de proprietate. Casa de licitaţii Sotheby, care le va scoate la vânzare la Londra şi Paris, se aşteaptă ca vânzarea celor 141 de tablouri să aducă venituri de peste 16 milioane de lire. Printre picturile care vor fi licitate se numără şi portretul lui Emile Zola realizat de Cezzane, estimat la aproximativ două milioane de lire.

Premiera operei 'Turandot' de Giacomo Puccini, în variantă de spectacol-concert, în regia lui Ştefan Neagrău şi scenografia concepută de Viorica Petrovici, constituie una din surprizele oferite publicului de Opera Naţională Bucureşti.
Din distribuţiile celor două reprezentaţii, care vor avea loc pe 26 şi 27 iunie, vor face parte sopranele Silvia Sorina Munteanu şi Anda Louise Bogza şi tenorii Efe Kislali şi Kiss B. Atilia. La reuşita evenimentului participă orchestra ONB, corul pregătit de Stelian Olariu şi corul de copii pregătit de Vasile Corjos, la pupitrul dirijoral urmând a se afla Tiberiu Soare. De asemenea, mâine, publicul este aşteptat la una dintre cele mai îndrăgite opere - 'Il Barbiere di Siviglia' de Gioacchino Rossini, invitaţii serii urmând să fie baritonul de talie internaţională Marian Pop şi tenorul Darius Coltan. A doua zi, vineri, iubitorii operei vor avea posibilitatea să asiste la spectacolul 'Nabucco' de Giuseppe Verdi, care îl va avea ca invitat pe basul Sorin Drăniceanu în rolul Zaccaria.

Concertul de gală 'Eufonia', care va prezenta instrumentele câştigătoare în competiţia 'Eufonia 2009', va avea loc la Ateneul Român sâmbătă, de la ora 19,00. Artişti de renume internaţional vor prezenta instrumentele câştigătoare ale competiţiei, la categoriile vioară, violă, violoncel şi contrabas, printre aceştia numărându-se Clara Cernat, Tatiana Samuil, Aida Carmen Soanea, Claudia Bara, Justus Grimm şi Săndel Smărăndescu. Soliştii vor interpreta un repertoriu variat pentru a pune în evidenţă calităţile tehnice şi artistice ale instrumentelor câştigătoare, din program nelipsind lucrări semnate de Ceaikovski, Beethoven, Massenet, Rachmaninov sau Schubert. 'Eufonia' este un proiect care urmăreşte să stimuleze interesul publicului pentru profesia de lutier şi realizarea instrumentelor muzicale de coarde de manieră artizanală, la care România, Belgia şi Bulgaria sunt parteneri.

Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va oferi publicului mâine, de la ora 19, un concert de muzică italiană și engleză, a cappella. Programul va cuprinde lucrări de Pergolesi, Verdi, Rossini, Guastini, Fresi. Alături de Corul Radio vor fi prezenţi soliştii instrumentişti Carmen Săndulescu – pian și Simona Popovici – orgă. Biletele se pot procura prin rețeaua Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas. Elevii și studenții au intrarea gratuită.

O interesantă expoziţie de fotografie, a artistei germane Donata Wenders, intitulată ''Prezenţă absentă'', va fi vernisată, astăzi, la Muzeul de Artă din Cluj. Publicul va putea admira 41 de lucrări realizate de artistul fotograf german în perioada 1995 - 2010. Donata Wenders s-a născut la Berlin şi lucrează în domeniul cinematografiei din 1987, după studii de artă dramatică şi film la Stuttgart. Din anul 1995 s-a dedicat fotografiei, fără a se îndepărta însă de domeniul cinematografiei. A expus lucrări la Santa Monica, Los Angeles, Berlin, Hong Kong, Roma, Florenţa şi Parma. Artista germană a avut ca modele lucrările unor mari nume ale genului, precum Alfred Stieglitz, Eduard Steichen, August Sander şi Henry Cartier-Bresson.

Sculptoriţa americană de origine franceză Louise Bourgeois, ale cărei lucrări care explorează naşterea, sexualitatea sau moartea reprezintă o influenţă pentru artiştii tineri, a decedat, la începutul săptămânii, la vârsta de 98 de ani, din cauza unui atac de cord, informează cotidianul britanic The Telegraph. În ciuda vârstei înaintate, Bourgeois, care trăia la New York din 1938, a continuat să creeze opere de artă, pe ultimele finalizându-le în urmă cu o săptămână. Lucrând cu o varietate de materiale, Bourgeois sculpta pe teme legate de corpurile umane şi emoţii (furie, trădare, chiar crimă). Lucrările sale reflectă influenţe suprarealiste, primitive şi ale sculptorilor modernişti Alberto Giacometti şi Constantin Brâncuşi.

Centrul Cultural Francez va prezenta, astăzi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o selecţie de 20 de filme de foarte scurt-metraj care au fost proiectate la Festivalul Internaţional ''Tres Courts''. Evenimentul va avea loc pe terasa Librăriei Cărtureşti din complexul Iulius Mall. Selecţia include atât câteva dintre filmele premiate la festival, cât şi producţii interesante, care nu au urcat pe podium. La Festivalul ''Tres Courts'', organizat între 7 şi 9 mai, au fost proiectate 51 de producții, fiecare cu o durată de maximum trei minute. Marele Premiu la secţiunea competiţie românească a fost decernat filmului ''White Noise'' de Marius Pandele.

'EU NU abandonez Şcoala', un proiect în valoare totală de peste 1,1 milioane de lei, va fi implementat în următorii doi ani, în nouă comunităţi din judeţul Alba, în încercarea de a preveni şi corecta fenomenul de abandon şcolar. Cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu aproape 990.000 de lei, proiectul beneficiază şi de aproximativ 137.000 de lei din bugetul naţional şi de 45.000 de lei din partea municipiului Alba Iulia. Concret, se va urmări adoptarea unei strategii pentru menţinerea şi reintegrarea persoanelor aflate în pragul părăsirii şcolii în sistemul educaţional, dar şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare în cazurile în care se înregistrează calificative şcolare nesatisfăcătoare.

Cunoscutul muzician britanic Gary Moore, unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti din istoria rock-ului, va susţine, în această vară, un concert la Bucureşti. În vârstă de 57 de ani, Gary Moore s-a lansat în 1973 cu discul "Grinding Stone". A colaborat cu numeroşi alţi artişti de top, printre care George Harrison şi trupa Thin Lizzy, iar momentul de vârf al popularităţii sale s-a înregistrat la începutul anilor '90, datorită albumului "Still Got the Blues" şi piesei cu acelaşi titlu. Moore va concerta în cadrul Ciuc Summer Fest, programat între 16 şi 18 iulie pe Stadionul "Iolanda Balaş Soter". Biletele pentru fiecare zi a festivalului costă între 90 şi 220 de lei.

Cântăreaţa britanică Lily Allen, în vârstă de 25 de ani, va compune melodiile care vor fi folosite în musical-ul "Bridget Jones" bazat pe romanul lansat în 1996 de scriitoarea Helen Fielding. Artista, care a anunţat că va lua o pauză de un an sau doi de pe scena muzicală, se pare că va profita de timpul liber nu pentru a se odihni, ci pentru a se dedica altor activităţi. Până în prezent Lily Allen a compus cel puţin o melodie din cele 12 necesare. Helen Fielding, scriitoarea care a lansat romanele care o au ca protagonistă pe Bridget Jones, lucrează la adaptarea acestora pentru a pune în scenă aventurile personajului pe care Renee Zellweger l-a interpretat pe marele ecran. Spectacolul urmează să debuteze anul viitor, în West End din Londra. Încă nu au fost aleşi actorii care vor face parte din distribuţie, şi nici regizorul.

Primele vertebrate cu patru picioare, aparţinând ordinului tetrapodelor, au apărut în urmă cu 397 de milioane de ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe câteva fosile descoperite în Polonia, care a bulversat teoriile despre trecerea vieţuitoarelor de la viaţa acvatică la cea terestră. Aceste fosile descoperite în sedimentele marine datând din Devonianul mijlociu (397 - 385 de milioane de ani în urmă) devansează cu 18 milioane de ani cele mai vechi tetrapode descoperite până în prezent, potrivit lucrărilor efectuate de Grzegorz Niedzwiedzki, de la Universitatea din Varşovia, şi Per Ahlberg, de la Universitatea Uppsala din Suedia, al căror studiu a fost publicat în revista Nature. Aceste exemplare de tetrapode sunt, totodată, mai vechi cu 10 milioane de ani decât cele mai vechi fosile cunoscute de elpistostegalian, o familie de peşti cu capete semănând cu cele ale tetrapodelor, dar care erau înzestraţi cu două perechi de înotătoare (pectorale şi pelviene).

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi-a manifestat ieri speranţa ca Legea Educaţiei Naţionale să fie adoptată de Senat până la începutul lunii iulie.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că zilnic se va afla la Comisia de învăţământ din Senat pentru 'a duce la bun sfârşit' proiectul legii. Daniel Funeriu a mai spus că până pe 18 iunie senatorii din Comisia de învăţământ trebuie să întocmească raportul la proiectul legii Educaţiei.

Un maraton de poezie şi jazz se va desfăşura vineri, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă 'Ion Dacian', timp de şapte ore, poeţi şi muzicieni urmând să ofere, neîntrerupt, publicului un turnir multiart, care se va încheia în dimineaţa zilei de sâmbătă.
Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediţie, este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă 'Ion Dacian', Asociaţia Euro CulturArt şi Asociaţia Open Art. Manifestarea îşi propune să prezinte publicului câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane în dialog artistic cu nume de referinţă ale jazz-ului autohton şi reuneşte 33 de poeţi din generaţii şi geografii literare diferite. Aceştia vor susţine fiecare câte un recital de maximum zece minute, intervenţii care vor fi 'copertate' printr-un dialog muzical propus şi coordonat de maestrul Mircea Tiberian (pian) şi invitaţii săi: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Adrian Flautistu şi Constantin Mirea.

Zilele Academice Clujene au început, ieri, la Biblioteca Centrală Universitară ''Lucian Blaga'', în cadrul acestei tradiţionale manifestări urmând să se deruleze, până vineri, o suită de evenimente care vor evidenţia rezultatele obţinute în cadrul unor cercetări ştiinţifice desfăşurate în institutele filialei Cluj a Academiei Române. Astăzi, sunt programate mai multe simpozioane care vor reuni prestigioşi cercetători clujeni, la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară ''Sextil Puşcariu'' cu tema ''Muzeul Limbii Române - 90 de ani'', la Institutul de Istorie ''George Bariţiu'', în cadrul căruia se va discuta despre locul acestei instituţii în cercetarea istorică din România, în perioada 1920-2010, precum şi la Institutul de Speologie ''Emil Racoviţă'' unde va avea loc un colocviu dedicat unor mari personalităţi româneşti, cu contribuţii deosebite în cercetarea speologică naţională şi mondială. Tot astăzi, specialişti ai Academiei de Muzică ''Gheorghe Dima'' şi Observatorului Astronomic vor prezenta comunicări despre ''Conceptul de simetrie''.

Peter Jackson, realizatorul peliculelor din trilogia "Lord of the Rings", ar putea prelua regia celor două filme "The Hobbit", după ce Guillermo del Toro a anunţat că renunţă la funcţie din cauza întârzierii începerii filmărilor, informează presa internaţională. Jackson a precizat că plecarea lui del Toro din echipă nu pune capăt planurilor de realizare a peliculelor bazate pe romanul "The Hobbit" scris de Tolkien. Jackson este producător executiv al celor două filme, alături de soţia sa, Fran Walsh. Filmările "The Hobbit" ar putea debuta în luna noiembrie, iar până atunci este posibilă găsirea unui alt regizor, a adăugat Peter Jackson.

Specialiştii britanici de la University College London susţin că au reuşit să determine cu precizie evenimentele specifice trecute la care se gândesc oamenii, prin examinarea activităţii creierelor lor. Cel puţin aşa relevă un studiu publicat în revista Current Biology. O cercetare americană precedentă, publicată în 2008 în revista britanică Nature, le-a permis oamenilor de ştiinţă să identifice imaginile pe care le vedeau voluntarii, prin simpla analiză a semnalelor emise de creierele lor, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională. Anul trecut, aceeaşi echipă de la University College London a putut să determine cu precizie locurile dintr-un univers virtual în care se găseau participanţii la acest experiment, prin analizarea semnalelor cerebrale ale acestora. Însă cel mai recent studiu din acest domeniu face încă un pas către concretizarea visului unora sau a coşmarului altora de a pune la punct dispozitivul capabil să citească gândurile celorlalţi oameni, prin analiza memoriei episodice - acele amintiri ale evenimentelor din viaţa cotidiană, mai complexe şi mai greu de perceput.

Angajaţii Muzeului Naţional Brukenthal se vor afla în grevă japoneză mâine şi vor participa la mitingul de protest organizat de Cartel Alfa în faţa Prefecturii Judeţului Sibiu. Angajaţii instituţiei nu au luat parte la greva generală din 31 mai deoarece lunea este zi liberă la muzeu, însă au anunţat că vor protesta mâine. Muzeul Naţional Brukenthal riscă să se închidă pentru public din cauza lipsei de personal, directorul instituției afirmând, în urmă cu două săptămâni, că în ultima lună au plecat aproape 30 de angajaţi, din cauza salariilor foarte mici.

Centrul Cultural Francez va prezenta, astăzi, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, o selecţie de 20 de filme de foarte scurt-metraj care au fost proiectate la Festivalul Internaţional ''Tres Courts''. Evenimentul va avea loc pe terasa Librăriei Cărtureşti din complexul Iulius Mall. Selecţia include atât câteva dintre filmele premiate la festival, cât şi producţii interesante, care nu au urcat pe podium. La Festivalul ''Tres Courts'', organizat între 7 şi 9 mai, au fost proiectate 51 de producții, fiecare cu o durată de maximum trei minute. Marele Premiu la secţiunea competiţie românească a fost decernat filmului ''White Noise'' de Marius Pandele.

Lungmetrajul "Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Evenimentul se va desfășura luna viitoare, în perioada 2 - 10 iulie. Pelicula va fi proiectată în secţiunea Variety's Critics Choice, ce reuneşte filme alese de criticii publicaţiei de specialitate. Din selecţia de zece producții din secţiunea Variety's Critics Choice fac parte, pe lângă pelicula lui Netzer, documentarul "Garbo: The Spy", de Edmon Roch, şi lungmetrajele de ficţiune "The Be All and End All", de Bruce Webb, "Reverse", de Borys Lankosz, "Snap", de Carmel Winter. Filmele din selecţia Variety au fost descrise de critici ca fiind "foarte proaspete, mari şi mici, nonconformiste, dar şi noi interpretări ale unor idei clasice".

Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, va oferi publicului mâine, de la ora 19, un concert de muzică italiană și engleză, a cappella. Programul va cuprinde lucrări de Pergolesi, Verdi, Rossini, Guastini, Fresi. Alături de Corul Radio vor fi prezenţi soliştii instrumentişti Carmen Săndulescu – pian și Simona Popovici – orgă. Biletele se pot procura prin rețeaua Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas. Elevii și studenții au intrarea gratuită.

Copiii expuşi la concentraţii mari de pesticide prin intermediul consumului de fructe şi legume pot prezenta riscuri mai mari de a dezvolta sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Pediatrics. În cadrul cercetării, realizate de specialiști din Statele Unite ale Americii şi Canada, au participat 1.139 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani. Specialiştii au descoperit că acei tineri care au fost expuşi unor concentraţii mari de pesticide de tip organofosfaţi prezentau de două ori mai multe riscuri de a suferi de ADHD. Deşi utilizarea privată a pesticidelor este foarte răspândită, Academia de ştiinţe americană consideră că principala sursă de expunere a copiilor la aceste substanţe o constituie alimentaţia. Potrivit statisticilor, 3 până la 7% dintre şcolari pot suferi de ADHD, iar boala poate fi moştenită genetic.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!