Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.
21 iunie 2010
Iubitorii muzicii simfonice se pot bucura de adevarate hit-uri ale muzicii clasice: de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu in interpretarea Orchestrei Naţionale Radio la concertul care va avea loc pe 25 iunie, în nocturnă, de la ora 21:30, la Teatrul de vară Herăstrău. Solişti vor fi doi tineri şi carismatici muzicieni, adevărate vedete ale genului: Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, iar la pupitru se va afla dirijorul Tiberiu Soare. Spaţiul în care va avea loc concertul este unul special, Teatrul de Vară Herăstrău fiind prevăzut cu o scenă imensă, acoperită cu o cupolă neagră şi 2.500 locuri pentru spectatori. Biletele pentru concertul din Herăstrău s-au pus în vânzare la casele de bilete ale Sălii Radio şi Teatrului Constantin Tănase, precum şi la staţia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletele se vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.
Spectacolul "Ionesco - cinci piese scurte", de la Teatrul Odeon, în regia lui Alexandru Dabija, va avea ultima reprezentaţie duminică, 27 iunie. Spectacolul nu va mai fi reluat în stagiunea viitoare, în urma deciziei moştenitoarei lui Eugene Ionesco, Marie France Ionesco: „Mostenitoarea drepturilor pentru Eugene Ionesco refuza orice noua productie (reluarea sau continuarea unui spectacol) dupa texte de Eugene Ionesco, in regia domnului Alexandru Dabija", informeaza Teatrul Odeon, într-un comunicat. “Regret nespus aceasta decizie", spune actrita Dorina Lazar, directorul Teatrului Odeon. Potrivit institutiei teatrale, spectacolul Ionesco - cinci piese scurte" a participat la numeroase festivaluri atat in tara (Alba Iulia, Arad, Galati, Piatra Neamt, Buzau, Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Sf. Gheorghe, Brasov) cât şi în străinătate (la Paris).
Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural “Europa Nostra” a fost acordat, pentru prima oară în România, Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Muzeul sibian a câştigat acest premiu la secţiunea educaţie, pentru programul de pedagogie muzeală intitulat "Descoperind muzeul", un program dedicat elevilor din clasele I-XII, derulat de instituţia sibiană încă din anul 2008. Ceremonia de decernare a avut loc la Istanbul, Capitala Culturală Europeană in 2010. Potrivit protocolului de decernare a premiilor „Europa Nostra”, ceremonia europeană este urmată de o festivitate locală, la care urmează să participe un reprezentant oficial al Europa Nostra. Muzeul Naţional Brukenthal va propune, pentru organizarea ceremoniei locale, data de 13 septembrie, cand se deschide anul şcolar 2010/2011.
Festivalul internaţional de cultură ''Nine Gates'' ce va avea loc în perioada 21-27 iunie la Praga va oferi spectacole de muzică, teatru, film şi literatură, precum şi expoziţii şi documentare care vor prezenta în principal cultura evreiască din România, potrivit unor declaraţii făcute de preşedintele Institutului Cultural Român /ICR/ din Praga, Mircea Dan Duţă. În cadrul programului muzical al festivalului va evolua, printre alţii, cântăreţul de jazz Harry Tavitian, de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. Directorul festivalului, Pavel Chalupa, a afirmat că partea literară va începe cu o lectură dintr-o carte a lui Norman Manea, reprezentant de seamă al culturii evreieşti contemporane din România. Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti va prezenta un musical de renumitul dramaturg Sholem Aleichem şi o piesă de Jacob Gordin, care descrie viaţa unei familii evreieşti într-un oraş polonez de la începutul secolului al XX-lea. Festivalul din acest an se află la cea de-a 65-a ediţie a sa. Ediţiile din următorii ani ale festivalului se vor concentra pe cultura evreiască din Franţa şi, respectiv, din Spania.
Festivalul Muzicii de la New York începe astăzi şi prezintă peste 1.000 de concerte în aer liber, timp de 2 săptămâni, în care 60 de piane vor fi puse la dispoziţia publicului în parcurile oraşului, urmând ca, pe 5 iulie, la încheierea evenimentului, să fie donate unor şcoli şi spitale. Intitulat "Cântă, sunt al tău", programul a fost organizat de primărie în colaborare cu Camille Zamora, directoarea Asociaţiei "Sing for Hope", şi Aaron Friedman, fondatorul Festivalului "Make Music New York", desprins din tradiţia organizării Fête de la musique în Franţa, din anii '80, şi aflat la cea de-a patra ediţie. Pianele vor fi disponibile pe parcursul evenimentului, de la ora 9.00 la 22.00, cu excepţia unor zone rezidenţiale unde muzica va trebui să înceteze la ora 20.00. Mai mulţi voluntari, care sunt deja activi în parcuri şi în asociaţiile de cartier, vor veghea asupra instrumentelor şi ca programul să fie respectat. Anul trecut, festivalul "Make Music New York" a inclus 900 de concerte, cu 4.000 de muzicieni angajaţi în proiect, în 272 de locuri din oraş.
Teatrul Național Radiofonic organizează astăzi, de la ora 11.00, audiția cu public a premierei „Natură moartă cu nepot obez” de Ion Sapdaru – spectacol în regia lui Eugen Făt, realizat în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani. Premiera radiofonică va avea loc joi, de la ora 19.00, la Radio România Cultural. În distribuție: Dorina Lazăr, Valeria Seciu, Rodica Mandache, Marius Manole, Antoaneta Zaharia. Evenimentul va avea loc la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei și va reuni actorii, realizatorii spectacolului, jurnaliștii, oamenii de teatru interesați de fenomen și, cu siguranță, iubitori mai vechi sau mai noi ai teatrului radiofonic.
Emisiunea „Vorba de cultură” aduce, la Radio România Cultural, săptămâna aceasta, poezie şi muzică underground. Invitatul emisiunii, Chris Tănăsescu, este poet, universitar, critic și traducător selectat în antologii și publicații literare și academice românești și internaționale. Al patrulea său volum de versuri – „Cartea de la Curtea și alte 9 topologii” - va apărea la Editura Vinea în această lună. Este câștigător al Premiului Bibliotecii Internaționale de Poezie din Maryland, al Premiului Roland Gasparic și al bursei pentru traducători de poezie Anna Akhmatova.
Promotorul cultural român Florin Bârsan, în colaborare cu Compania de Teatru de Hemoficcion din Barcelona, Espacio Niram și Centrul Cultural al Armatei din Madrid organizează cea de-a III-a Ediție a Festivalului Internațional de Hemoficcion. Evenimentul se desfășoară până la sfârșitul acestei luni. În cadrul festivalului, actori spanioli, mexicani și argentinieni vor susține peste 40 de spectacole la Barcelona, Madrid, Torino, Roma, Amsterdam, Paris, Lisabona, Miami și Ciudad de Mexic. La Madrid, festivalul este găzduit de Espacio Niram.
Începând de anul viitor, evenimentul se va desfășura și la București, la sugestia fostului director al Institutului Cultural Român Madrid, Horia Barna și a consilierului pe probleme de patrimoniu al ministrului Culturii şi Cultelor, Virgil Ştefan Nițulescu. Luna trecută a fost terminată traducerea în limba română a pieselor de teatru, iar la începutul lunii august, actorii vor începe repetițiile pentru spectacolele în limba română. O parte dintre actorii care vor susține aceste spectacole sunt români, iar restul spanioli, care vor învăța textul în limba română.
Biletele puse în vânzare la preţuri promoţionale pentru concertul HAGGARD ce va avea loc pe data de 14 August la Bistriţa sunt disponibile doar până la sfârșitul săptămânii. Până pe 25 iunie se mai pot achiziționa abonamente de acces general cu prețul promoțional de 50 lei. Totodată membrii organizației StudCard pot beneficia de prețul special de 40 de lei. Menționăm ca după această dată prețul biletelor va fi de 60 de lei. Tabăra Medievală va avea loc la Heidenfeld-Bistrița în perioada 13-15 August 2010. Formația germană Haggard, cea mai importantă trupă de medieval-symphonic-metal din Europa, va susține un concert pe data de 14 August. Spectacolul va fi unul cu totul special. Haggard va interpreta melodii din repertoriul propriu într-o orchestrație exclusivă, cu elemente specifice medievale, dar promite și alte surprize.
Corneliu Porumboiu, Dan Piţa şi Victor Rebengiuc, dar şi tânăra actriţă Ada Condeescu, se numără printre invitaţii celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Londra. Evenimentul va avea loc luna viitoare, în perioada 2 - 4 iulie. Festivalul Filmului Românesc de la Londra, organizat de Centrul Cultural Român al Fundaţiei Raţiu, va aduce în prim plan o serie de pelicule recente, premiate la festivaluri internaţionale - "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, "Medalia de onoare" de Călin Netzer şi "Eu când vreu să fluier, fluier" de Florin Şerban. Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu Porumboiu, actorul Victor Rebengiuc, protagonistul din "Medalia de onoare", şi, respectiv, Ada Condeescu, care şi-a făcut debutul în filmul lui Florin Şerban "Eu când vreau să fluier, fluier", premiat anul acesta la Berlinală. Printre lungmetrajele prezentate la Londra din program figurează şi un clasic - "Faleze de nisip", în regia lui Dan Piţa -, veteranul regizor urmând să răspundă şi el întrebărilor publicului după proiecţie, alături de Victor Rebengiuc, care joacă în acest film.
Festivalul Internaţional de Film de la Sighişoara, care se desfăşoară începând de mâine și până duminică, găzduieşte un eveniment în memoria regretatului actor Gheorghe Dinică, manifestarea incluzând proiecţia filmelor "Filantropica" de Nae Caranfil şi "Prin cenuşa imperiului" de Andrei Blaier. Evenimentul în memoria lui Gheorghe Dinică va avea loc pe 24 iunie, proiecţiile fiind prezentate în aer liber, în Piaţa Cetăţii din Sighişoara. Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul include şi o zi dedicată filmelor maghiare, care va avea loc pe 23 iunie. De asemenea, nouă dintre filmele premiate la festivalurile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen şi 20 dintre filmele româneşti de marcă se reunesc într-un cadru de poveste pentru a stimula publicul şi interesul acestuia pentru cinema. Trei spaţii de proiecţie vor sta la dispoziţia spectatorilor: Piaţa Cetăţii, Sala Port.ro şi Club Aristocrat. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Sărbătoarea Muzicii, eveniment iniţiat în Franţa în anii '80 şi care are loc astăzi în oraşe din întreaga lume, prezintă, la Bucureşti şi Braşov, trupele Discoballs şi Brum Conspiracy în concert și un spectacol cu muzică, teatru şi dans. Astfel, în Capitală, Institutul Francez invită muzicienii să susţină concerte la sediul său, pe parcursul zilei de astăzi, iar seara propune două concerte ale noii scene muzicale bucureştene: Discoballs şi Brum Conspiracy. Organizată de Alianţa Franceză la Braşov, Sărbătoarea Muzicii va duce astăzi, la Centrul Cultural Reduta, o serie de concerte, susţinute de elevi ai Liceului de Muzică "Tudor Ciortea" - Corul Gymnasium, Eliza Solomon, Roxana Ţintea, Ansamblul de Jazz/ Muzică uşoară -, precum şi un spectacol de teatru-dans, "Tarara", susţinut de Trupa Mică Bucureşti a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică.
Trupul neînsufleţit al scriitorului José Saramago, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute, a fost incinerat ieri la Lisabona. Scriitorul portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 87 de ani, în insula Lanzarote, după mai mulţi ani de boală. José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, în provincia Ribatejo, într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu obţinerea premiului Nobel pentru Literatură în 1998. În 1992, el a publicat "Evanghelia după Isus Cristos", cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Iisus. O cotitură în universul tematic al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni alegorice începută cu "Pluta de piatră" şi urmată de "Eseu despre orbire", "Toate numele", "Peştera", "Omul duplicat", "Eseu despre luciditate" şi "Intermitenţele morţii".
Cinefilii bucureșteni vor putea viziona miercuri seară, de la ora 19, la Noul Cinematograf a Regizorului Român, filmul „Căutare” regizat de Ionuț Pițurescu, proaspăt câştigător la Festivalul de la Cannes al premiului „Quinzaine des Realisateurs” pentru scurt metraj. Proiecţia peliculei va fi urmată de un dialog cu publicul la care împreună cu regizorul vor fi sociologul Vintilă Mihăilescu şi critici de film. Scurtmetrajul a fost realizat anul trecut în cadrul Aristoteles Workshop, iar alături de Ionuț Pițurescu, care a fost de asemenea monteur-ul şi operatorul filmului, la realizarea „Căutare/Quest” au mai participat și Adrianna Dunin – operator, Bogdan Pălici – coordonator producție şi sunet, post-producţie: Vlad Voinescu şi Filip Mureşan – sunet, Vlad Plăiaşu şi Eugen Kelemen - imagine.
Comunitatea Evreilor din Bucureşti va găzdui un Concert de Hazanut şi Cântece Israeliene în interpretarea Corului Cantorilor din Ierusalim, în această seară, de la ora 18:30 la Sinagoga Mare. Corul Cantorilor de la Ierusalim a luat naştere în 1972, fiind format la vremea respectivă dintr-un grup de studenţi ai regretatului Rabin Shlomo Zalman Rivlin fondatorul Academiei de Muzică "Shirat Yisrael". Astăzi membrii corului vin din cele mai diverse arii profesionale, printre aceştia numărându-se avocaţi, bancheri, profesori, doctori sau persoane publice. Corul Cantorilor a ales să modernizeze muzica stravechilor rugăciuni şi cantece ale poporului evreu, păstrându-le în acelaşi timp specificul.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Sarajevo. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 23 - 31 iulie. Festivalul de Film de la Sarajevo prezintă în Open Air Programme peliculele câştigătoare la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Honey", de Semih Kaplanoglu. Cele două lungmetraje au făcut parte din CineLink Coproduction Market din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo. Astfel, "Honey" a făcut parte din selecţia CineLink din 2008 şi a câştigat un premiu în valoare de 80.000 de euro. De asemenea, pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" a fost un proiect prezentat de Florin Şerban într-un workshop CineLink.
Leonardo DiCaprio va deţine rolul principal în filmul biografic despre J. Edgar Hoover - fondatorul Federal Bureau of Investigation, considerat un adevărat erou al luptei împotriva criminalităţii în Statele Unite ale Americii. Actorul, în vârstă de 35 de ani, va începe filmările pentru acest lungmetraj către sfârşitul anului. Clint Eastwood va fi coproducătorul acestui proiect, în colaborare cu Brian Grazer şi Rob Lorenz de la studiourile Imagine şi Malpaso. Scenariul filmului "Hoover" va fi scris de Dustin Lance Black, autorul peliculei "Milk - Preţul curajului", pentru care a primit premiul Oscar, în 2009. Black a lucrat timp de 12 luni la acest scenariu, înainte de a-l arăta directorilor de la Universal. Filmul, care marchează prima colaborare a lui Leonardo DiCaprio cu Clint Eastwood, va fi finanţat de Warner Bros.
Deşi Michael Jackson a lansat zeci de hituri de-a lungul anilor, cel mai popular cântec al său nu este o faimoasă piesă solo, nici un cântec interpretat alături de fraţii săi, ci o piesă compusă şi interpretată împreună cu o altă legendă a muzicii, Paul McCartney. Potrivit revistei Billboard, hitul "Say Say Say", lansat în 1983 alături de fostul membru The Beatles, este cel mai popular cântec interpretat de Michael Jackson. Pe locurile următoare în top s-au situat "Billie Jean", "I'll Be There", "Beat It" şi "Rock With You". Piesa "Billie Jean" a fost No.1 în topul Billboard timp de şapte săptămâni, iar "Say Say Say" s-a menţinut pe prima poziţie timp de şase săptămâni. Însă duetul McCartney-Jackson a rămas în Top 10 mai multe săptămâni. Revista Billboard publică o serie de statistici în aceste zile care preced comemorarea unui an de la decesul "regelui muzicii pop". Michael Jackson a încetat din viaţă pe 25 iunie 2009, în Los Angeles, la vârsta de 50 de ani, în urma unei supradoze de medicamente.
"Portret de bătrân" de celebrul pictor Nicolae Tonitza a fost cea mai bine cotată lucrare adjudecată ieri la licitaţia Casei GoldArt, fiind cumpărată la preţul de 36.000 de lei. La licitaţia care a avut vânzări de aproximativ 70.000 de euro au mai fost vândute la sume ridicate un "Nud" tot de Nicolae Tonitza, la 16.000 de lei sau "Peisaj cu lac" de Adam Bălţatu, la 12.000 de lei. Şi Alexandru Biju, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Nicolae Vermont şi Jean Cheller au stârnit interesul colecţionarilor, tablourile semnate de aceşti pictori fiind cumpărate pentru sume sub 9.000 de lei. Următoarea sesiune a GoldArt este programată pe 4 iulie.
Premiera operei 'Turandot' de Giacomo Puccini, în variantă de spectacol-concert, în regia lui Ştefan Neagrău şi scenografia concepută de Viorica Petrovici, constituie una din surprizele oferite publicului de Opera Naţională Bucureşti. Din distribuţiile celor două reprezentaţii, care vor avea loc pe 26 şi 27 iunie, vor face parte sopranele Silvia Sorina Munteanu şi Anda Louise Bogza şi tenorii Efe Kislali şi Kiss B. Atilia. La reuşita evenimentului participă orchestra ONB, corul pregătit de Stelian Olariu şi corul de copii pregătit de Vasile Corjos, la pupitrul dirijoral urmând a se afla Tiberiu Soare.
Formaţia americană Pink Martini, una dintre cele mai cunoscute trupe de jazz-lounge şi fusion din lume, supranumită şi 'micuţa orchestră', va reveni, luna viitoare, la Bucureşti. Trupa va susţine un concert în cadrul Ciuc Summer Fest 2010. Pink Martini, al cărui show este programat pentru 17 iulie, este cea de-a treia prezenţă, după Faithless şi Gary Moore, care a confirmat participarea la eveniment. Pink Martini este formată din 12 muzicieni, bazele acesteia fiind puse, în 1994, la Portland, de pianistul Thomas M. Lauderdale. Muzica lor amestecă, într-o manieră proprie, diferite genuri, precum lounge, latino, jazz sau chiar muzica clasică.
Scriitoarea Herta Müller, laureata premiului Nobel pentru literatură din 2009, va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii. Anunţul a fost făcut de către Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction. Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Totodată, pe 28 septembrie, scriitoarea îşi va lansa volumul "Călătorie într-un picior" şi va susţine o sesiune de autografe.
Păpuşile Muppets, Oprah Winfrey, Buddy Holly şi Penelope Cruz se numără printre cele 30 de celebrităţi care vor primi, în 2011, câte o stea pe Walk of Fame din Hollywood. Reprezentanţii Camerei de Comerţ din Hollywood au anunţat că 30 de personalităţi vor fi recompensate cu o astfel de plăcuţă pe bulevardul celebrităţilor din Los Angeles, anul viitor. Fiecare dintre celebritățile premiate va plăti suma de 25.000 de dolari pentru acest privilegiu. Actorii Bruce Dern, Diane Ladd şi fiica lor, Laura Dern, vor fi omagiaţi în cadrul aceleiaşi ceremonii. Muzicienii care vor fi recompensaţi în 2011 sunt Melissa Ethridge, Los Tigres Del Norte, Rascal Flatts, Go-Go, Slash și Bebe & Cece Winans. Buddy Holly şi Louis Prima vor primi postum această distincţie, în timp ce Joe Mantegna va reprezenta categoria interpretare live/ teatru.
Cautare
Newsletter
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona
Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului
Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti
Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra
Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act
�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural
A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu
Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden
Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti
Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu
Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!
Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.
Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu
Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart
Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala
Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu
Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.
S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.
Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a
ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat
Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.
La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio
Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca
Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau
Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.
�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.
Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.
�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu
Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.