DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
06.00 - 06.55
Album de colectie III

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
06.55 - 07.00
Retroeducatia • Realizator Mirela Nicolae

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
07.00 - 07.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

22 iunie 2010

Cele mai apreciate filme maghiare vor fi proiectate la Sighişoara Film Festival".
Evenimentul va avea loc începând de astăzi și până duminică. "Sighişoara Film Festival" dedică o zi - 23 iunie - celor mai bune filme ungureşti din 2009, aducând în prim plan cinematografia şi cultura maghiară, cu un program de film, unul destinat celor mici şi multă muzică bună. Startul proiecţiilor va fi dat la în sala de festivităţi a Primăriei Sighişoara şi în Club Aristocrat, cinematograful sighişorenilor, iar filmele invitate vor fi dintre cele mai variate: animaţii de scurtmetraj, documentare, scurtmetraje de ficţiune şi lungmetraje.

Concertele susţinute astăzi de Metallica, Slayer, Megadeth şi Anthrax în cadrul Sonisphere Bulgaria vor fi transmise live HD via satelit în 800 de cinematografe din lumea întreagă, inclusiv la The Light Cinema Liberty Center din Bucureşti. Evenimentul va avea loc de la ora 20.00, şi va avea o durata de patru ore şi 15 minute. Spectatorii din sute de cinematografe din întreaga lume vor trăi la unison emoţiile de a vedea pentru prima dată, împreună, într-o singură noapte, cele patru trupe-legendă ale heavy metal-ului pe o singură scena, în direct de la Sonisphere Festival din Sofia. Formațiile au vândut milioane de discuri în toată lumea, au susţinut sute de concerte internaţionale, însă nu au împărţit niciodată aceeaşi scenă până la festivalul Sonisphere. În decembrie anul trecut, cele patru trupe au anunţat că îşi vor uni forţele pentru a concerta la festivalurile Sonisphere, în doar şapte ţări din Europa, printre care şi România, unde concertul "The Big Four" va avea loc pe 26 iunie.

Cinefilii bucureșteni vor putea viziona mâine seară, de la ora 19, la Noul Cinematograf a Regizorului Român, filmul „Căutare” regizat de Ionuț Pițurescu, proaspăt câştigător la Festivalul de la Cannes al premiului „Quinzaine des Realisateurs” pentru scurt metraj. Proiecţia peliculei va fi urmată de un dialog cu publicul la care împreună cu regizorul vor fi sociologul Vintilă Mihăilescu şi critici de film. Scurtmetrajul a fost realizat anul trecut în cadrul Aristoteles Workshop, iar alături de Ionuț Pițurescu, care a fost de asemenea monteur-ul şi operatorul filmului, la realizarea „Căutare/Quest” au mai participat și Adrianna Dunin – operator, Bogdan Pălici – coordonator producție şi sunet, post-producţie: Vlad Voinescu şi Filip Mureşan – sunet, Vlad Plăiaşu şi Eugen Kelemen - imagine.

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat la Festivalul de Film de la Sarajevo. Evenimentul va avea loc luna viitoare, între 23 - 31 iulie. Festivalul de Film de la Sarajevo prezintă în Open Air Programme peliculele câştigătoare la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Honey", de Semih Kaplanoglu. Cele două lungmetraje au făcut parte din CineLink Coproduction Market din cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo. Astfel, "Honey" a făcut parte din selecţia CineLink din 2008 şi a câştigat un premiu în valoare de 80.000 de euro. De asemenea, pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" a fost un proiect prezentat de Florin Şerban într-un workshop CineLink.

Ecranizarea "Alice in Wonderland" şi SF-ul inspirat de benzi desenate "Iron Man 2" sunt producţiile cu cele mai mari încasări de anul acesta din SUA, cu 334 şi, respectiv, 300 de milioane de dolari. Din urmă vine noul film al seriei de animaţie "Shrek", care a obţinut până acum aproape 214 milioane de dolari din vânzarea de bilete, în timp ce "Robin Hood", cu puţin peste 100 de milioane de dolari încasaţi până acum, este mai degrabă o dezamăgire din acest punct de vedere. Vânzările de bilete la filmele de succes din 2010 sunt însă departe de recordurile stabilite de "Avatar" şi "Titanic", care au obţinut în SUA 750 şi, respectiv, 600 de milioane de dolari.

Orchestra Naţională Radio vine în întâmpinarea publicului larg cu o iniţiativă cu totul neobişnuită pentru o orchestră simfonică: un concert în aer liber, în prelungirea stagiunii. Pe 25 iunie, de la ora 21.30, la Teatrul de Vară Herăstrău vor răsuna adevărate hituri ale muzicii clasice: de la Balada de Ciprian Porumbescu, la Rhapsody in Blue de Gershwin sau Rapsodia I de Enescu. Solişti vor fi doi tineri şi carismatici muzicieni, adevărate vedete ale genului: Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, iar la pupitru, un dirijor care la fiecare apariţie în faţa publicului culege îndelungi aplauze – Tiberiu Soare. Spaţiul în care va avea loc concertul este unul special, Teatrul de Vară Herăstrău fiind prevăzut cu o scenă imensă, acoperită cu o cupolă neagră şi având 2.500 de locuri pentru spectatori. Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale Sălii Radio şi Teatrului Constantin Tănase, precum şi la staţia de metrou Unirii 1. Pentru cei care se vor hotărî în ultimul moment, biletele se vor putea cumpăra şi din parc, înaintea concertului. Elevii şi studenţii au intrarea gratuită.

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu îşi lansează cel mai recent volum, "Provizorat", mâine, la Clubul Ţăranului. Cartea Gabrielei Adameşteanu va fi prezentată de criticul literar Carmen Muşat şi de directorul editorial al Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment, actorii Alexandra Fasolă şi Alin State vor citi un fragment din roman. Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa, ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan, personajul central din noul roman al Gabrielei Adameşteanu, cunoscut cititorilor din "Drumul egal al fiecărei zile". Letiţia nu va şti multă vreme nimic despre viaţa şi moartea fraţilor Branea, unchii săi, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu şantajat cu povestea necunoscuţilor săi părinţi naturali. "Provizorat" e în acelaşi timp un roman de dragoste, de familie şi o frescă a secolului XX românesc.

La Institutul Cultural Român va avea loc pe 29 iunie, de la ora 18, a treia întâlnire cu tema Cota îl face pe artist? din cadrul programului Arte Marţiale. Manifestarea îi va avea ca invitaţi pe Vlad Ionescu şi Silvia Saitoc, conducătorii galeriei Atelier 35 a Uniunii Artiştilor Plastici. Dezbaterea moderată de criticul de artă Erwin Kessler va desluşi cum funcţionează abţinerea de la strategiile de publicitate şi „deschiderea potrivit unui orar şi nu potrivit unor calcule”. Accesul la eveniment va fi liber. Cântăreaţa Martina Topley-Bird va concerta în deschiderea show-ului pe care formaţia Massive Attack îl va susţine la Zone Arena din Bucureşti pe 27 iunie. Martina Topley-Bird şi-a câştigat faima atunci când a înregistrat vocea pentru primul album Tricky, intitulat "Maxinquaie". Martina şi Tricky şi-au continuat colaborarea şi pe următoarele albume, "Nearly God", "Pre-Millennium Tension" şi "Angels With Dirty Faces". În 2003 a apărut primul album solo al artistei britanice - "Quixotic". Materialul a fost calificat de către critici drept o mare realizare şi a fost nominalizat la premiile Mercury din acel an. Cel de-al doilea album, "The Blue God", a apărut în mai 2008, fiind la rândul său bine primit. Recitalul din 27 iunie nu este primul pe care Martina Topley-Bird îl susţine în Capitală, ea fiind invitată să cânte şi în deschiderea primului concert susţinut de Massive Attack la Bucureşti, în august 2008.

Lungmetrajul "The Social Network", regizat de David Fincher şi produs de studiourile Columbia Pictures, despre viaţa creatorului reţelei Facebook, Mark Zuckerberg, va fi lansat în Statele Unite ale Americii pe 1 octombrie. Aaron Sorkin, scenaristul serialului de televiziune "Viaţa la Casa Albă/ The West Wing", semnează scenariul acestui lungmetraj, realizat pe baza biografiei neoficiale a lui Zuckerberg, intitulată "The Accidental Billionaires", scrisă de Ben Mezrich. Mark Zuckerberg, născut pe 14 mai 1984, este un analist programator american. În perioada studenţiei, petrecută la Harvard, el a creat reţeaua de socializare Facebook, împreună cu alţi doi studenţi la informatică şi, totodată, colegii săi de cameră - Dustin Moskovitz şi Chris Hughes. În 2008, revista Time l-a inclus pe Mark Zuckerberg în topul celor mai influente persoane din lume.

Institutul Cultural Român din Londra este partener al Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh, sprijinind participarea a două producţii româneşti premiate internaţional. Evenimentul este al doilea ca mărime şi importanţă din Marea Britanie şi unul dintre cele mai importante de categorie A. Manifestarea fost înfiinţată în anul 1947 şi reprezintă cel mai vechi festival de film anual din lume. La ediţia din acest an sunt prezentate peste 350 de filme şi sunt programate peste 100 de evenimente conexe. Participarea românească la Festival face parte din strategia ICR Londra de accentuare a prezenţei culturale la Edinburgh, o adevărată capitală culturală mondială. La ediţia de anul acesta, care se desfăşoară până pe 27 iunie, vor fi prezentate în premieră pentru publicul britanic filmele Poliţist, Adjectiv, în regia lui Corneliu Porumboiu şi Eu când vreau să fluier, fluier, de Florin Şerban. Proiecţiile româneşti sunt programate în cinematografele Cineworld şi Cameo din Edinburgh. Prima proiecţie a filmului Poliţist, Adjectiv în Marea Britanie va avea loc astăzi în prezenţa Ambasadorului României, Dr Ion Jinga, care va rosti un cuvânt de deschidere, şi a Directorului ICR Londra, Dorian Branea, care va face prezentarea filmului.

Celebrul bandeon al lui Lothar Hansen spune în această toamnă povestea tangoului la Sala Palatului. Manifestarea va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 19, şi se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Artelor Bucureşti cu un eveniment în premieră în România. Este vorba despre spectacolul extraordinar Tango Sinfonico, al cărui protagonist este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de bandeon din lume – Lothar Hansen, ce vine în România pentru a spune în maniera-i unică povestea incitantă a tango-ului. European Royal Orchestra, dirijată de maestrul Constantin Grigore, va completa şi dramatiza ritmurile unice ale bandeonului lui Hansel oferindu-i audienţei experienţa lumii fascinante a Americii de Sud.

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită pe 28 iunie de la ora 13:30 la lansarea volumului cu titlul: “Adrian Marino – Vârstele devenirii” de Simona Maria Pop. La eveniment vor participa Gabriel Andreescu , Virgil Şerbu Cisteianu şi Ovidiu Şimonca . Centrată pe ideea de a scoate la suprafaţă o serie de atitudini nonconformiste ale vieţii lui Adrian, cartea încearcă să realizeze un portret în evantai al lui Adrian Marino. Pornind de la unele afirmaţii pe care le-a făcut de-a lungul timpului în legătură cu experienţele de viaţă care l-au marcat profund, s-a făcut o strictă selecţie a câtorva ipostaze inedite ale vieţii sale, care au fost reconstituite cu o vădită intenţie portretistică. Anii de închisoare, lunga perioadă a deportării în Bărăgan sau aceea a reabilitării sale de după eliberare sunt elemente foarte puţin cunoscute ale vieţii sale, fie ignorate, tratate superficial sau trecute sub tăcere.

Animaţia "Povestea jucăriilor 3", al treilea lungmetraj din franciza de succes "Toy Story", realizată de studiourile Disney-Pixar, a intrat direct pe prima poziţie a box office-ului nord-american, reuşind încasări de 109 milioane de dolari de vineri până duminică. În "Toy Story 3", cei doi eroi-jucărie Woody cowboy-ul şi Buzz-Fulgerul se vor confrunta cu o situaţie de neconceput: plecarea lui Andy, micul băieţel din primul film al francizei, lansat în 1995, la universitate. Aceasta este cea mai bună lansare din toate timpurile a unui film de animaţie realizat de studiourile Disney-Pixar, precizează societatea specializată Exhibitor Relations. Fostul lider al box office-ului nord-american de săptămâna trecută, "Karate Kid", a coborât pe poziţia a doua, cu încasări de 29 de milioane de dolari. Pe poziţia a treia s-a clasat un alt remake, filmul "Echipa de şoc/ The A-Team", care spune povestea unei echipe de militari din forţele de elită şi care a avut încasări de 13,8 milioane de dolari de vineri până duminică.

Spectacolul "Amadeus", în regia lui Marcel Ţop, încheie stagiunea 2009/2010 a Studioului Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" din Capitală, urmând să aibă loc în această seară, de la ora 18.30. Piesa îi aduce pe scenă pe actorii Marius Bodochi şi Răzvan Oprea, soliştii Simonida Luţescu, Mihaela Işpan, Şerban Cristache, Vasile Chişiu şi Marius Boloş, pianista Lidia Butnariu, cvartetul de coarde "Resonances", corul de copii ONB şi pe dirijorul Ciprian Teodoraşcu. Regia spectacolului este semnată de Marcel Ţop. Decorurile au fost create de Divrician, iar costumele au fost concepute de Anca Cernea şi realizate de Romaniţa Iovan şi Mihaela Drafta. De asemenea, duminică, de la ora 11.00, la Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" va avea loc spectacolul "Fata mării", poem coregrafic pentru copii, pe muzica şi libretul semnate de compozitoarea Carmen Petra Basacopol. Cei mai tineri spectatori sunt invitaţi să urmărească o poveste plină de sensibilitate, în care personajele reale şi cele fantastice se întâlnesc în lumea mirifică a adâncurilor mării. Coregrafia spectacolului este semnată de Maria Popa.

Numărul de studenţi români care în anul universitar 2008-2009 au studiat în străinătate prin intermediul programului Erasmus a fost de aproape 3.100. În plus alţi 680 de studenţi au fost plasaţi în cadrul unor companii peste hotare, cu ajutorul aceluiaşi program, relevă datele publicate ieri de Comisia Europeană.
Dintre cei peste 3.000 de tineri români care și-au continuat studiile peste hotare prin programul Erasmus în anul universitar 2008-2009, cei mai mulţi au fost în universităţi din Franţa, Germania, Italia, Spania, Portugalia şi Belgia. Conform noilor date ale Comisiei Europene, aproape 200.000 de studenţi încadraţi în instituţii de învăţământ superior au primit burse pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate. Acest număr reprezintă o creştere generală de 8,7% faţă de precedentul an universitar şi face ca numărul tinerilor europeni care au beneficiat de finanţare prin programul Erasmus de la lansarea acestuia în 1987 să depăşească două milioane.

Cea de-a cincea ediţie a festivalului FânFest se desfăşoară în perioada 13 - 15 august, la Roşia Montană. Manifestarea din acest an -"Roşia Montană ca o mare scenă" - îşi propune să crească vizibilitatea campaniei Salvaţi Roşia Montană, să impulsioneze dezvoltarea economică durabilă a zonei, precum şi să promoveze nominalizarea regiunii ca sit UNESCO protejat. Festivalul FânFest a fost organizat pentru prima dată în 2004. Evenimentul a inclus o varietate de activităţi, cum ar fi concerte de muzică, piese de teatru, tururi ghidate ale zonei, prezentări de carte, proiecţii de film, standuri de prezentare şi proiecte demonstrative organizate de numeroase ONG-uri de mediu din România şi din străinătate, târguri de produse tradiţionale şi ecologice. Noutatea ediţiei din 2010 este aceea că evenimentul se va desfăşura în satul Roşia Montană, spre deosebire de ediţiile anterioare, când a avut loc pe platoul Jig-Vaidoaia.

Romanul de debut al scriitorului portughez Jose Saramago, "Manual de pictură şi caligrafie", va fi publicat în limba română în mai puţin de o lună. În plus, în scurt timp vor apărea şi volumele autorului "Cain" şi "Călătorind prin Portugalia". "Manual de pictură şi caligrafie", publicat în Portugalia în 1977, constituie nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale lui Jose Saramago, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1998. Protagonistul volumului este un pictor mediocru care primeşte comanda de a face portretul directorului unei mari companii. Scriitorul portughez a încetat din viaţă la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 87 de ani.

Legendara trupă rock americană The Beach Boys se va reuni anul viitor pentru o serie de evenimente prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la fondarea formaţiei. Declarația a fost făcută de solistul vocal Mike Love, citat de presa din Marea Britanie. Love va fi din nou alături de ceilalţi doi supravieţuitori ai trupei, chitaristul Al Jardine şi compozitorul Brian Wilson, considerat "creierul" formaţiei. Cei trei s-au reunit şi la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţare, pentru o conferinţă de presă specială. The Beach Boys s-a lansat în 1961 şi a devenit populară în rândul tinerilor datorită armoniilor vocale unice şi versurilor despre plajă, soare. Ulterior, datorită geniului componistic al lui Wilson, trupa a trecut la un sound ceva mai elaborat şi la o altă filosofie a textelor, influenţând numeroşi alţi artişti de succes.

Aproximativ 100 de tineri cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor participa până pe 2 iulie la prima 'Universitate a copiilor' a cărei festivitate de deschidere a avut loc ieri în Aula Magna a Universității din București. Copiii vor merge la cursuri susținute de profesori universitari și vor intra în contact direct cu lumea științifică și cu lumea universitară. Folosind ca metodologie interactivitatea, jocul, experimentul, lucrul în echipă, copiii vor fi îndrumați spre descoperirea aplicării practice a cunoștințelor dobândite pentru a-și exprima creativ și interactiv o posibilă opțiune pentru viitoarea lor carieră și vor înțelege necesitatea finalizării studiilor universitare.

Centrul Cultural Francez invită copiii între 10 și 16 ani la săptămâna ''Cinema Junior'', pentru a învăța cum se folosește o cameră de filmat, cum se compune o imagine, cum se scrie un scurt scenariu și se montează un film, dar mai ales cei mici pot să înțeleagă și să îndrăgească arta cinematografică. Proiectul face parte din programul ''Vacanțe Active'' al instituției și îmbină ludicul cu valențele educative, participarea nefiind condiționată de nivelul cunoașterii limbii franceze. Animatorul acțiunii este cineastul Boglarka Nagy, responsabil audio-vizual la Centrul Cultural Francez.

Un festival intercultural și interdisciplinar - 'Anthropo Art - Haide Bre să ne cunoaștem' se va desfășura, în perioada 24-30 iunie, la București. Aflat la cea de-a treia ediția, evenimentul, organizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Interculturală - Anthropoesis, include work-shopuri de fotografie și film, dar și concerte, jam-session-uri de muzică și dansuri, proiecții de film și fotografie, dialoguri cu public, expoziții pe tema interculturalității. Potrivit organizatorilor, participanții 'aparțin diverselor culturi care conviețuiesc în prezent într-un București tot mai cosmopolit', incluzând și invitați din Balcani, Europa, Africa, SUA. Manifestarea se va desfășura la Conacul Anthropoesis, dar și la Muzeul Țăranului Român, studioul de fotografie La-Studio, Librăria Engleză Anthony Frost, Noul Cinematograf al Regizorului Român și la clubul Tago Mago.

Filmul "Concertul", de Radu Mihăileanu este disponibil pe DVD în România. Echipa peliculei a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. În plus, filmul "Concertul", în regia lui Radu Mihăileanu, a primit patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai bună muzică originală, cea mai bună scenografie și cel mai bun machiaj și coafură. Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balșoi și cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei.

După seria "Lord of the Rings" şi, mai ales, "Avatar", producătorii de film din Statele Unite ale Americii vor să dea lovitura în box-office cu o nouă fantezie plină de acţiune şi suspans - "The Last Airbender" (Ultimul războinic al aerului), care va rula şi în România, din 6 august. Inspirată de o animaţie cu acelaşi titlu, pelicula prezintă lumea ca fiind împărţită în patru popoare, fiecare dintre ele stăpân peste un regat - al Apei, Pământului, Focului şi Aerului. Pacea ce domnea de mii de ani este tulburată de poporul Focului, care declanşează războiul împotriva restului lumii, iar singurul în stare să i se opună este un băieţel de 12 ani, supravieţuitor al unei generaţii de avatari. Regizorul filmului este M. Night Shyamalan, un maestru al filmelor de suspans, nominalizat de două ori la Oscar pentru "The Sixth Sense".
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Artistul Tudor Banuş expune la ICR Stockholm

ICR Stockholm gazduieşte �n perioada 21 aprilie - 11 mai 2012 prima expoziţie personala a artistului ilustrator Tudor Banuş �n Suedia.

mai mult...
Regal beethovenian la Palatul Mogosoaia

Ansamblul Musica Viva va propune o noua �nt�lnire �n cadrul proiectului integrala trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven.

mai mult...
Proiecţie de gala la Hala Balanţa Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Transilvania Film prezinta joi, 26 aprilie 2012, ora 20:30, la Hala Balanţa, proiecţia de gala a filmului Undeva la Palilula.

mai mult...
Ultimul sansa de a vedea spectacolul Mefistofele �n aceasta stagiune a ONB

Un sf�rsit de saptam�na dedicat iubitorilor genului liric: Mefistofele, Cenusareasa si Macbeth.

mai mult...
Dramaturgul Esteve Soler la Bucuresti

Instituto Cervantes din Bucuresti si UNATC va invita la Teatrul contra - Contra progresului, Contra iubirii, Contra democratiei, trei texte apartin�nd dramaturgului spaniol Esteve Soler.

mai mult...
Rom�nia, invitata de onoare la Salonul International de Carte de la Paris, �n 2013

Rom�nia va fi tara invitata de onoare la editia din 2013 a Salon du Livre - Salonul International de Carte de la Paris.

mai mult...
Rom�nia la T�rgul International de Carte de la Londra

Rom�nia va fi prezenta la editia din acest an a T�rgului International de Carte de la Londra, �n perioada 16-18 aprilie 2012.

mai mult...
ICR Stockholm, partener al noului festival suedez de arta performativa PALS

�n perioada 20-22 aprilie 2012 are loc la Fylkingen prima editie a festivalului de arta performativa PALS - Performance Art Links.

mai mult...
ICR Stockholm participa pentru a treia oara la Noaptea Culturala a orasului

Aflata la a treia ediţie, Noaptea Culturala a orasului Stockholm (Kulturnatt) va avea loc anul acesta �n 21 aprilie şi se va desfaşura �n 85 de locaţii din oras.

mai mult...
Luni, 23 aprilie, Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor

Programul de carte �şi propune sa creeze anual, de Ziua Internaţionala a Carţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii rom�ni, deţinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii rom�ni, �n cadrul unor evenimente mediatice.

mai mult...
Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!