DOSAR RADIOCULTURA
Cultura în Europa
DOSAR RADIOCULTURA
Presa online - acces gratuit sau plătit?
ACASA
EVENIMENTE (multimedia)
DOSARE SI INTERVIURI
CRONICI
ACTUALITATE (arhiva)
STIRI CULTURALE
ARHIVA STIRI CULTURALE
CONCURSURI
PROGRAM RRC
EMISIUNI RRC
FRECVENTE RRC
CONTACT
PARTENERI
 
Ateliere neconvenţionale şi teatru experimental �n Bucureşti
Program TV

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2011

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2009

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Gala Radio Romania Cultural 2008
NRV
Dimineatacrossover
Culturanet
Timpulprezent
Dupa 20 de ani
StoryMania Teme Deschise Cartile Seherezadei Proba De Cultura Planeta Radio Dosarele Integrarii Europene Lumea n care vom trai Stiinta la ea acasa Pro Natura A sti pentru a trai Pagini de istorie Izvoare de filosofie Cafeneaua De Stiinta Zona Independenta


  • Ati ascultat
  • Ascultati acum
  • Urmeaza
  • Bloguri
10.00 - 12.00
Cu...minte de duminica • cu Andreea Ionescu si Ovidiu Chira

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
12.00 - 13.00
Revista literara radio • Emisiune fondată de V.Voiculescu, în anul 1939. Realizator Teodora Stanciu

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
13.00 - 13.15
RADIOJURNAL

Live  Radio Romania Cultural       ‌       Live  Teatru radiofonic
Nobel

www.nobel.radiocultura.ro

Unicul site românesc dedicat Premiilor Nobel, ce dispune de o foarte bogată arhivă de documente audio: interviuri realizate în exclusivitate cu laureaţii şi cu organizatorii evenimentului în chiar zilele decernării premiilor, impresii din Săptămâna Nobel, jurnale de călătorie ale realizatoarei Corina Negrea – şi multe altele.
NRV

www.nrv.radiocultura.ro

Compus mai ales din editoriale si cronici, blogul emisiunii Noua revista vorbita incearca, la fel ca emisiunea, sa trateze literatura din perspectiva zilelor noastre, relaxat, privind cartile si autorii in ochi si tinind seama de industria care functioneaza astazi in jurul cartilor.
Dimineata crossover

www.dimineatacrossover.radiocultura.ro

...traversez strada. Pe lângă mine trec oameni şi lucruri..... mă surprind înclinând respectuos capul când către Beatles, când către Abba, imediat Tricky şi, culmea?!?! James Brown.... Batman.... bună dimineaţa, Bonobo. Ce mai faceţi doamnă Tori Amos? Vă mai întâlniţi cu doamna Sarah Vaughan? Numai când ascultăm împreună Taraful haiducilor..... nu ştiam că vă place.... Dintr-o linie de zebră îmi zâmbeşte o oglindă. Mă uit mai atent, era o pistă de skateri. Ducea către rafturi pline cu discuri. Celebre sau nu.... interesante!?! Discurile stau cuminţi pe rafturile celor „patru zări”: unele vin din Londra, altele din Amsterdam, cele mai şic din Paris şi cele mai punk din Berlin. Se mută dintr-un loc într-altul, se mixează între ele, traversează străzi culturale şi para-culturale, post-culturale şi urban-culturale... pe stradă.
... mi se părea atunci că şi ele ca şi mine (ca şi voi?!?!!!!) trăiesc o stare continuă de dimineaţă. Crossover.
Culturanet

www.culturanet.radiocultura.ro

Cultura.net este prima emisiune despre cultura internetului de la Radio România Cultural. Este realizată de Cătălin Sturza şi e difuzată în fiecare vineri, de la 11.30 la 12.00. Pe blogul Cultura.net veţi afla care sunt invitaţii emisiunilor următoare, veţi descoperi ştiri, podcast-uri şi comentarii.
Timpulprezent

www.timpulprezent.radiocultura.ro

De discutat, se discuta la Timpul prezent, zilnic, intre 11.30 si 12.00. Aici se comenteaza, se dezbat, se analizeaza subiectele din emisiune, se fac propuneri si recomandari, se critica.
Dupa 20 de ani

www.dupa20deani.radiocultura.ro

Ce-ar fi devenit toţi cei care n-au în comun decât momentul 1989 dacă n-ar fi existat 1989?... nu vom şti niciodată – dar ştim ce-au devenit.
StoryMania

www.storymania.radiocultura.ro

De ce StoryMania? Pentru că ne place să spunem poveşti. Pentru că există suficienţi oameni care oricum narează, radiogenic şi colorat, fără pretenţii de omniscienţă sau de exhaustivitate, poveşti cărora m-am gândit că le-ar sta bine într-un volum virtual, cu semnături multiple, publicat în eter...
Teme deschise

www.temedeschise.radiocultura.ro

Temele deschise, emisiune şi blog realizate de Marina Baconschi, decupează aspecte de viaţă culturală, mass-media, religie şi viaţa cetăţii.
Cartile Seherezadei

www.cartileseherezadei.radiocultura.ro

La Radio Romania Cultural, de luni pana vineri, la ora 15, se citesc "Cartile Seherezadei". Emisiunea, realizata de actrita Adriana Mocca, s-a nascut din placerea de a impartasi cu cei carora nu le mai citeste nimeni un fragment dintr-un text important, proza, filozofie, teatru, eseu, psihologie, poezie, proaspat tradus sau citit demult si uitat.
Zona Independentă

www.zonaindependenta.radiocultura.ro

Nu au carte de muncă, nici salariu fix. Uneori nu câştigă nimic de pe urma muncii lor. Sunt ocoliţi de premii şi nu apar la televizor. Li se spune artişti independenţi. Sunt încadraţi la categoria underground sau indie sau off. Cu ei vă dăm întâlnire în Zona independentă, în fiecare duminică, de la ora 20.30, la Radio Romania Cultural. O emisiune de Robert Bălan.

23 iunie 2010

Cel mai nou proiect al lui Adrian Sitaru, "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", a primit, recent, o finanţare de 110.000 de euro din partea fondului Eurimages. Filmul vorbeşte despre alegerile pe care personajul principal trebuie să le facă, în condiţii extreme. "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este cel de-al doilea film de lungmetraj al lui Sitaru, urmând peliculei "Pescuit sportiv". "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii" este o coproducţie România-Ungaria. Adrian Sitaru este regizor, producător, scenarist şi actor. Scurtmetrajul său "Valuri" a câştigat premiul Leopardul de Aur în secţiunea "Leopards of Tomorrow", la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007. Lungmetrajul său de debut, "Pescuit sportiv", a primit două distincţii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, Premiul Juriului la cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Estoril, în 2008, dar şi Marele Premiu al secţiunii New Voices la Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs.

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu îşi lansează cel mai recent volum, "Provizorat", astăzi, la Clubul Ţăranului. Cartea Gabrielei Adameşteanu va fi prezentată de criticul literar Carmen Muşat şi de directorul editorial al Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu. De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment, actorii Alexandra Fasolă şi Alin State vor citi un fragment din roman. Nu viitorul ne aduce cele mai mari surprize, ci trecutul pe care nu încetăm să îl recitim toată viaţa, ajunge, la un moment dat, să creadă Letiţia Arcan, personajul central din noul roman al Gabrielei Adameşteanu, cunoscut cititorilor din "Drumul egal al fiecărei zile". Letiţia nu va şti multă vreme nimic despre viaţa şi moartea fraţilor Branea, unchii săi, iar iubitul ei, Sorin, va fi mereu şantajat cu povestea necunoscuţilor săi părinţi naturali. "Provizorat" e în acelaşi timp un roman de dragoste, de familie şi o frescă a secolului XX românesc.

Celebrul bandeon al lui Lothar Hansen spune în această toamnă povestea tangoului la Sala Palatului. Evenimentul va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 19, şi se va desfăşura în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Artelor Bucureşti cu un eveniment în premieră în România. Este vorba despre spectacolul extraordinar Tango Sinfonico, al cărui protagonist este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de bandeon din lume – Lothar Hansen, ce vine în România pentru a spune în maniera-i unică povestea incitantă a tango-ului. European Royal Orchestra, dirijată de maestrul Constantin Grigore, va completa şi dramatiza ritmurile unice ale bandeonului lui Hansel oferindu-i audienţei experienţa lumii fascinante a Americii de Sud.

Romanul de debut al scriitorului portughez Jose Saramago, "Manual de pictură şi caligrafie", va fi publicat în limba română în mai puţin de o lună. În plus, în scurt timp vor apărea şi volumele autorului "Cain" şi "Călătorind prin Portugalia". "Manual de pictură şi caligrafie", publicat în Portugalia în 1977, constituie nucleul din care se vor dezvolta capodoperele ulterioare ale lui Jose Saramago, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1998. Protagonistul volumului este un pictor mediocru care primeşte comanda de a face portretul directorului unei mari companii. Scriitorul portughez a încetat din viaţă la sfârșitul săptămânii trecute, la vârsta de 87 de ani.

Pictura "Portrait of Angel Fernandez de Soto", realizată în 1903 de Pablo Picasso, aflată în colecţia Fundaţiei de artă Andrew Lloyd Webber, cu o valoare estimată la 40 de milioane de lire, va fi scoasă la licitaţie astăzi, la Londra, de casa Christie's. Preţul estimat este cel mai mare din istorie pentru o operă de artă oferită în Europa.
Pictura a mai fost scoasă la licitaţie în 2006, când proprietarii se aşteptau să obţină 37 milioane de lire pentru ea, însă vânzarea a fost oprită în ultimul moment din cauza unei dispute legată de perioada nazistă. Disputa a fost rezolvată în luna ianuarie, astfel că pictura este inclusă în licitaţia de Artă modernă şi Impresionistă a Christie's din luna iunie.

Restructurările avute în vedere la nivelul Ministerului Culturii vizează ORDA, CIMEC, care urmează să fie preluat de Institutul Naţional de Patrimoniu, şi direcţiile de cultură judeţene, ce vor fi transformate în inspectorate de patrimoniu. Declaraţia a fost făcută de Ministrul de Resort, Kelemen Hunor. El a precizat că există o serie de măsuri de restructurare avute în vedere la nivelul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precizând, însă, că nu în domeniul culturii se poate face o mare economie. O astfel de măsură se referă la transformarea Direcţiilor de Cultură şi Patrimoniu Naţional în inspectorate de patrimoniu, printr-o ordonanţă a Guvernului la care se lucrează în prezent. Acest lucru va însemna modificarea atribuţiilor angajaţilor acestor instituţii, dar şi o "reducere minimală de personal". "Restructurări substanţiale" ar urma, în schimb, să fie făcute la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a spus ministrul.

15% dintre români şi trei din 10 cetăţeni ai Uniunii Europene sunt foarte interesaţi de progresele tehnologice şi descoperirile ştiinţifice, în timp ce interesul a 49% dintre români faţă de acest domeniu este unul moderat, relevă un sondaj Eurobarometru dat luni publicităţii. Alţi 37% dintre români au declarat că nu sunt deloc interesaţi de informaţiile despre progresele în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, faţă de o cincime din cetăţenii comunitari. De asemenea, 39 de procente dintre români, faţă de 22% media în UE, cred că ştiinţa şi tehnologiile pot rezolva problemele economice ale ţării, în timp ce 28% dintre români şi 57% dintre europeni nu sunt de acord cu această afirmaţie. Eurobarometrul a fost realizat pe un eşantion de aproape 31.200 de persoane din cele 27 state membre UE şi din încă 5 ţări europene, între 29 ianuarie şi 25 februarie.

Accesul la Sonisphere Festival, care se desfăşoară în Capitală la sfârşitul acestei săptămâni, va fi permis începând cu ora 14.00. Concertele se vor încheia în jurul orei 23.00. Organizatorii festivalului recomandă publicului să vină cât mai devreme la spectacol, pentru a evita aglomeraţia în jurul punctelor de intrare. Cele două puncte de acces în zona de concert sunt intrările Romexpo dinspre Casa Presei şi Bulevardul Expoziţiei. Având în vedere faptul că la eveniment sunt aşteptate câteva zeci de mii de persoane, organizatorii recomandă utilizarea transportului în comun, în special a metroului. În zonă nu vor fi locuri de parcare, astfel încât se recomandă celor care vor sosi totuşi cu autoturisme să parcheze în zone mai îndepărtate.

La Muzeul Naţional de Geologie va avea loc, la sfârşitul acestei săptămâni, tradiţionala expoziţie cu vânzare de cristale, flori de mină şi bijuterii. Evenimentul se va desfăşura de vineri până duminică, la Târgul de Sânziene organizat de Institutul Geologic al României în curtea Muzeului. Târgul va fi deschis între orele 10.00 şi 19.00. Preţul unui bilet va fi de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Paul Gray, basistul trupei Slipknot, a murit din cauza unei supradoze "accidentale" de morfină şi fentanil, un analgezic sintetic din clasa opioidelor. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii poliţiei din oraşul Des Moines, statul american Iowa, după publicarea rezultatelor autopsiei. Paul Gray, în vârstă de 38 de ani, a fost găsit decedat pe 25 mai, într-un hotel din apropierea oraşului Des Moines din statul american Iowa, considerat "oraşul natal" al trupei Slipknot, ai cărei membri apar pe scenă purtând măşti, se bat între ei şi se adresează fanilor cu apelativul "larve". Paul Gray era unul dintre membrii fondatori ai trupei Slipknot, înfiinţată în 1995.

Şcoala Doctorală Francofonă de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Bucureşti organizează la Chişinău, până pe 29 iunie, împreună cu Universitatea Pedagogică de Stat 'Ion Creangă' din Republica Moldova, şcoala de vară de istorie şi antropolgie cu tema 'Memoire et oubli'. Destinat doctoranzilor în anul I ai Şcolii Doctorale Francofone de Ştiinţe Sociale, acest eveniment cuprinde seminarii, mese rotunde şi dezbateri, la care sunt aşteptaţi să participe profesori ai Universității București şi profesori de la universităţile partenere: Jean-Yves Grenier, Madeleine Pastinelli, Antony Todorov, Ludmila Armaşu, Petru Negură, Andrei Cusco şi Igor Caşu. Printre temele care vor fi abordate se numără memoria represiunii comuniste şi memoria generaţională asupra comunismului, politica memoriei în spaţiul public, memoria imperiului, gestionarea patrimoniului literar.

Gary Moore va fi acompaniat de o nouă trupă în cadrul turneului "Summer of Rock" – un turneu al al premierelor care vara aceasta îl va aduce pe celebrul chitarist pentru prima dată şi în Romania. Artistul va concerta la Bucureşti pe 18 Iulie, la Zone Arena, în cea de-a treia zi a festivalului Ciuc Summer Fest. Gary Moore va fi însoţit vara aceasta de o trupă nouă, care il va acompania in cadrul turneul "Summer of Rock", început în luna mai printr-un concert susţinut la Trondheim Rock Festival, în Norvegia. Noua echipă reuneşte de fapt trei colaboratori mai vechi ai artistului: Neil Carter, Jon Noyce şi Darrin Mooney.

Caravana Operation Kino, realizată de TIFF împreună cu festivalurile de la Sofia, Istanbul şi Sarajevo, va prezenta filme ca "Paris, je t'aime" şi "Caravana cinematografică" în oraşe din ţară, între 24 iunie şi 1 septembrie. Cofinanţată de Media International, această caravană doreşte să orienteze atenţia publicului către filme de succes din ţările Uniunii Europene sau non-UE. Producţiile din cadrul Caravanei TIFF/ Operation Kino vor fi împărţite în trei secţiuni: prima va fi consacrată peliculelor distinse cu marele premiu în 2009 la TIFF, precum şi la festivalurile de film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul. A doua secţiune îşi propune să prezinte publicului cele mai bune filme europene ale anilor 2009-2010, iar cea de-a treia secţiune este dedicată filmelor provenind din ţări non-europene. Operation Kino va cuprinde şi un program destinat scurtmetrajelor premiate la festivalurile participante la acest proiect.

Sonisphere Festival, care se desfăşoară la sfârșitul acestei săptămâni, prezintă publicului român cel mai mare eveniment de rock pe o scenă de 150 de tone, cu peste 100 de boxe care vor zgudui zona Romexpo din Capitală. Amenajarea spaţiului de festival a început deja de la sfârşitul săptămânii trecute. Scena folosită pe durata celor trei zile de festival este una dintre cele mai mari structuri de acest gen din lume. Este comparabilă cu cea folosită în timpul concertului susţinut de trupa AC/DC în România şi are o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi, 20 metri înălţime şi cântăreşte nu mai puţin de 150 tone. Aceasta este adusă şi montată în România de una dintre cele mai mari firme de scene din lume - StageCo. În ceea ce priveşte sistemul de sonorizare, acesta este unul dintre cele mai moderne şi implică folosirea a peste 100 de boxe, iar concertele vor fi proiectate pe ecrane gigantice cu led. Sonisphere Festival include cel mai aşteptat line up al anului: Metallica, Rammstein, Manowar, Slayer, Megadeth, Alice in Chains, Anthrax, Volbeat, Stone Sour, Accept, Anathema, Paradise Lost si Orphaned Land.

Peste 100 de fotografii inedite ale actorilor Marlon Brando şi Anthony Quinn vor fi incluse într-o expoziţie itinerantă, care va fi vernisată la sfârşitul acestei luni la Torino. Compania care administrează averea fotografului Sam Shaw s-a asociat cu Brando Enterprises şi cu Anthony Quinn Foundation pentru a prezenta aceste fotografii rare, ce nu au fost niciodată văzute în public, în cadrul manifestării "The Rebels: Marlon Brando and Anthony Quinn", la Museo Nazionale del Cinema din oraşul italian. Toate cele peste 100 de lucrări reprezintă instantanee realizate de Sam Shaw. Fotografiile vor fi expuse la Torino până pe 19 septembrie, după care vor porni într-un "turneu" mondial.

O tânără care face parte din Organizaţia Studenţilor din Universitatea 'Babeş-Bolyai' este noul Delegat de Tineret al României la ONU. Florentina Cărbunaru este coordonatorul Departamentului profesional din cadrul organizaţiei, studentă la Facultatea de Istorie şi Filosofie. Delegat de Tineret la Naţiunile Unite este un program desfăşurat la nivel internaţional la iniţiativa ONU, prin care li se permite statelor membre implicarea directă a tinerilor în procesul decizional şi de influenţare a politicilor internaţionale pentru tineret. La nivel internaţional, delegaţii de tineret au statut diferit de la o ţară la alta, rolul variind de la reprezentanţi ai ONG-urilor de tineret, la consilieri în cadrul Misiunii Permanente. Obiectivele programului presupun contribuţia activă a României la dezvoltarea politicilor internaţionale de tineret, în armonie cu politicile europene şi naţionale, prin asigurarea reprezentării directe a tinerilor la conferinţele din cadrul Adunării Generale a ONU.

Linia Telverde 0-800-801-100, un număr cu acces gratuit, la care cetăţenii pot semnala toate neregulile apărute în organizarea şi derularea examenului de Bacalaureat, a fost deschisă de Ministerul Educaţiei. Ministrul de resort reaminteşte părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi roagă elevii şi părinţii să semnaleze la numărul amintit orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol. Linia de telefon 0-800-801-100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9,00-19,00.

Primul Festival de film de scurtmetraj din mediul rural din România va fi organizat, la sfârșitul acestei săptămâni, în comuna mureşeană Râciu.
Pe lângă proiecţii şi dezbateri, vor fi organizate lecţii de introducere în arta cinematografică prin intermediul unor ateliere practice, cursuri de scenariu, montaj, imagine şi regie film. Pentru primul festival de film de scurtmetraj din mediul rural au fost selectate peste 40 de producţii care vor fi jurizate de Alex Năstoiu, Mihai Fulger şi Marius Iacob. Primarul comunei Râciu, Ioan Vasu, a precizat că evenimentul se va derula la Casa de Cultură ''Vasile Conţiu'', dacă vremea va fi nefavorabilă, iar în caz de vreme bună în Piaţa din comună.

Podul de la Rădăuţi Prut - Lipcani, care face legătura peste râul Prut între România şi Republica Moldova, va purta numele poetului Grigore Vieru. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac. Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu administrația județeană, va organiza, duminică, la Rădăuţi Prut, o festivitate de dezvelire a unei plăci comemorative în memoria lui Grigore Vieru, dar şi o slujbă de pomenire a marelui poet basarabean. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, în prezenţa autorităţilor judeţului Botoşani, dar şi a numeroşi oameni de cultură şi istorici.

Expoziția "matériO/ Inspiré par la nature", a asociației franceze de designeri matériO, care cuprinde diverse obiecte, multe de uz comun, inspirate din fenomenele naturale, va fi vernisată astăzi, de la ora 19.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Manifestarea imaginează "o scenografie demnă de un laborator SF unde Natura e sursa inepuizabilă a cunoașterii". Bucureștenii vor putea viziona o colecție de obiecte care "ridică întrebări despre imitație, frontiera între natural și artificial și biomimetism". MatériO aduce laolaltă obiecte de designer, semnate de Mathieu Lehanneur și Gilles Belley, dar și creații textile, proiecte arhitecturale, fotografii, la realizarea cărora au fost folosite peste 50 de materiale.

A doua ediţie a taberei de creaţie, organizată de Muzeul memorial ''Octavian Goga'' şi Şcoala Populară de Arte ''Tudor Jarda'' din Cluj, se desfăşoară la castelul poetului din Ciucea. Tematica întâlnirii este legată de viaţa şi opera lui Octavian Goga, precum şi de bogăţia etnoculturală şi peisagistică a zonei. Activităţile practice ale acestei tabere de creaţie se bazează pe trei categorii de discipline: pictură, grafică şi sculptură. La Tabăra de Creaţie pentru Arte Plastice Ciucea 2010 participă 11 concurenţi din Cluj, Bucureşti, Satu Mare şi Ploieşti. Tabăra se va încheia sâmbătă, 26 iunie.

Peste 30 de figurine provenite din cercetări arheologice desfăşurate în ultimii ani în aşezarea eneolitică de tip Gumelniţa din zona Vităneşti-Teleorman, aflate în prezent în patrimoniul Muzeului Judeţean din municipiul Alexandria, pot fi admirate în expoziţia 'Unearthed' deschisă zilele acestea la Centrul de Arte Vizuale Sainsbury din Norwich. Purtătorul de cuvânt al muzeului din Alexandria, Corina Iordan, a declarat că expoziţia britanică reuneşte peste 100 de figurine preistorice, unele de mici dimensiuni, din Japonia, România, Macedonia, Albania şi ţara gazdă a acestei manifestări internaţionale. De asemenea, sunt prezentate lucrări de artă contemporană şi fotografii din arhipeleagul japonez şi din zona Balcanilor. Expoziţia din Marea Britanie rămâne deschisă până la 29 august.

Filmul "Totul despre sex 2" a fost lider în box office-ul românesc de weekend, pentru a treia săptămână consecutiv, cu încasări de aproape 164.500 de lei. Pelicula le readuce pe marele ecran pe cele patru prietene - Carrie, Samantha, Miranda şi Charlotte. Carrie este căsătorită de doi ani şi deja simte monotonia căsniciei, Samantha iubeşte la fel de mult bărbaţii, iar Charlotte şi Miranda se dedică familiilor lor. Pe poziţia a doua în box office-ul românesc s-a situat filmul de animaţie "Toy Story 3", cu încasări de peste 159.000 de lei. "Povestea jucăriilor" prezintă noile aventuri ale simpaticelor păpuşi care, de data aceasta, trebuie să găsească un mod de a se întoarce la stăpânul lor care le-a abandonat într-o grădiniţă plină cu copii enervanţi. Pe locul al treilea în box office s-a clasat filmul "Un cuplu mortal/ Killers", în care personajul interpretat de Katherine Heigl crede că l-a întâlnit pe bărbatul visurilor sale, dar îşi va da seama că acela cu care s-a căsătorit este de fapt un spion şi că pe capul lui a fost pusă o sumă mare de bani.

Tineri scenarişti, actori, regizori şi producători români au fost selectaţi la Sarajevo Talent Campus. Este vorba despre un program care se desfăşoară în cadrul festivalului de film din capitala Bosniei, între 23 şi 31 iulie. Participanţii la program vor beneficia de cursuri cu specialişti în domeniu şi se vor întâlni cu invitatul special al festivalului, actorul Morgan Freeman. În programul Sarajevo Talent Campus sunt selectaţi tineri din ţări balcanice, precum Serbia, Bosnia, Turcia şi Macedonia. La categoria dedicată actorilor a fost selectată Eszter Tompa din partea României, în timp ce la categoria regizorilor au fost aleși Alina Manolache, Diana Elena Munteanu şi Mircea Nestor. La Sarajevo Talent Campus au mai fost selectaţi scenariştii Simina Bănulescu, Andreea Borţun, Simona Manţarlian, Monica Stan şi Andrei Tănase, dar şi producătorii Ilinca Belciu, Anita Drăghici, Ioana Drăghici şi Alex Trăilă. Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune.

Musical-ul "Zorba", realizat de Barry Weissler, care îl va avea ca protagonist principal pe actorul Antonio Banderas, va fi lansat pe Broadway în 2011. Spectacolul, care iniţial trebuia să fie gata pentru a fi prezentat în sezonul 2010-2011, va fi lansat cu întârziere din cauza filmărilor noii pelicule a lui Pedro Almodovar în care Banderas are rolul principal. "Zorba" se bazează pe romanul omonim scris de Nikos Kazantzakis, publicat în 1946, care relatează prietenia între un grec şi un tânăr american numit Nikos, care a moştenit câteva terenuri în Grecia, dar şi relaţiile de amor pe care cei doi le-au avut cu diferite femei. Ecranizarea romanului în 1964, cu Anthony Quinn în rol principal, a avut mare succes, iar patru ani mai târziu romanul a fost transformat pentru prima dată în musical.
 
Cautare
Newsletter

Adresa dv. de e-mail:

Delivered by FeedBurner

Toata lumea din familia noastra: din Buenos Aires �n Lisabona

Cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, va participa luna aceasta la doua dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume: IndieLisboa (Portugalia) şi BAFICI (Buenos Aires Festival Internacional de Cine Independiente).

mai mult...
Seri de muzica rom�neasca la Istanbul: Zdob si Zdub pe malurile Bosforului

Vineri, 13 aprilie 2012, trupa Zdob si Zdub va concerta �n Clubul Roxy din Beyoglu, zona centrala si moderna a Istanbulului, �n continuarea seriei de concerte de muzica balcanica sustinute de Institutul Cultural Rom�n Dimitrie Cantemir - Istanbul

mai mult...
Blestemul bufonului Rigoletto, �n direct de pe scena Covent Garden la Opera Nationala Bucuresti

Miercuri, 17 aprilie 2012 (21.30), spectacolul Rigoletto (Giuseppe Verdi) va fi transmis �n direct de pe scena Royal Opera House - Covent Garden (Londra) la Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti.

mai mult...
Traditii pascale si port national rom�nesc la Muzeul Horniman din Londra

Muzeul Horniman, �n colaborare cu Institutul Cultural Rom�n din Londra si cu Muzeul Bucovinei din Suceava, prezinta o expozitie inspirata din traditiile pascale rom�nesti.

mai mult...
Horia Mihail �n Danemarca si Germania

Horia Mihail va evolua �n luna aprilie 2012 pe scene din Danemarca si Germania.

mai mult...
Festivalul Zilele Filmului European �n Cehia

Rom�nia participa la Festivalul Zilele Filmului European (12-26 aprilie 2012) din Cehia cu doua titluri: Morgen si Constantin si Elena.

mai mult...
Academicianul Sorin Dumitrescu la Vorba de cultura

Domnul academician Sorin Dumitrescu este invitatul emisiunii Vorba de cultura la Radio Rom�nia Cultural, �n perioada 16 - 20 aprilie 2012.

mai mult...
ICR NY co-prezinta a patra editie a Festivalului de Film European Disappearing Act

�ntre 11 si 22 aprilie 2012, Centrul Ceh si Institutul Cultural Rom�n din New York prezinta, sub egida EUNIC, �n parteneriat cu institute culturale si consulate din alte 21 de tari, festivalul de film european Disappearing Act IV.

mai mult...
Violonistul Gabriel Croitoru la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa-l descoperiti pe violonistul Gabriel Croitoru altfel dec�t c�nt�nd la vioara.

mai mult...
Cvartetul Voces �n recital la Sala Radio

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 19.00, va invitam la Sala Radio pentru a asculta cea mai importanta formatie rom�neasca de cvartet: Voces.

mai mult...
Scoala altfel, o ora de educatia muzicala, un proiect Radio Rom�nia Cultural

A noua ora de educatie muzicala din acest an scolar a avut loc pe 4 aprilie 2012, �n sectorul 2, la Scoala Central�, sub genericul Scoala, altfel, un program de educatie nonformala initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

mai mult...
Cafeneaua de stiinta si frontiera rom�neasca a spatiului cosmic

Radio Rom�nia Cultural va invita la o noua editie a �nt�lnirilor Cafeneaua de stiinta, sub genericul Frontiera rom�neasca a spatiului cosmic.

mai mult...
STORYmania, singura linie de documentare radiofonice ce poate fi ascultata �n FM

Programul STORYmania �n perioada 9-12 aprilie 2012.

mai mult...
Drumul spre celebritate, libertatea jazz-ului

Vineri, 6 martie 2012, la Palatul Mogosoaia, Sala scoartelor s-a dovedit a fi ne�ncapatoare la ultima etapa - a zecea, a Drumului spre celebritate - emisiune concurs, ajunsa la editia a III-a.

mai mult...
Primul lungmetraj �n regia lui Silviu Purcarete va fi prezentat la Sibiu

Lungmetrajul de debut al regizorului Silviu Purcarete ajunge şi la Sibiu. Filmul va fi prezentat zilnic, �n perioada 27 aprilie - 3 mai 2012, la Hala Balanţa.

mai mult...
Adina Dragomir, reporterul anului

Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural, a primit joi, 5 aprilie 2012, premiul Reporterul anului din partea Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
Prezente rom�nesti la Festivalul International de Film goEast Wiesbaden

Festivalul Filmul Central-Est European goEast de la Wiesbaden Germania are loc �ntre 18 si 24 aprilie 2012 si prezinta o mixtura provocanta de filme, discursuri si concerte.

mai mult...
Ultimul spectacol cu Olandezul zburator, �n aceasta stagiune a Operei Nationale Bucuresti

Miercuri, 11 aprilie 2012, (19.00) pe scena ONB va avea loc ultimul spectacol cu Olandezul zburator (Der fliegende Holl�nder - Richard Wagner), o poveste impresionanta despre dragoste si sacrificiu.

mai mult...
Lansare de carte: Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu

Miercuri, 11 aprilie 2012, ora 18.00, la Institutul Cultural Rom�n (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cartii Mastile lui M.I. Gabriel Liiceanu �n dialog cu Mircea Ivanescu (Editura Humanitas, 2012).

mai mult...
Cristian Mungiu: 12 ani, 8 filme, 4 zile

ICR Madrid prezinta un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu �n prestigiosul Circulo de Bellas Artes din Madrid.

mai mult...
BeWhere!, editia de aprilie

De astazi, 5 aprilie 2012, s-a pus �n v�nzare, �n chioscurile si librariile din toata tara, editia de aprilie a revistei BeWhere!

mai mult...
Art Act Magazine şi Photo Magazine lanseaza concursul foto Traieşte arta la maxim!

Art Act Magazine si Photo Magazine te �ndeamna sa traiesti arta la maxim. Ilustreaza ideea prin doua imagini si ai sansa de a c�stiga un abonament la Photo Magazine, plus ocazia ca lucrarile tale sa fie prezentate �ntr-o expozitie.

mai mult...
Flautul de Aur �n turneu

Radio Rom�nia Cultural si Asociatia Culturala Acccendo va invita din nou sa fiti martorii unei �nt�lniri artistice exceptionale, ce se desfasoara sub genericul Flautul de aur.

mai mult...
Un regal al tineretii si excelentei muzicale �n cadrul Seriei Concertelor Enescu

Unii dintre cei mai talentati studenti rom�ni si britanici la prestigioasele scoli de muzica din capitala britanica se vor reuni joi, 5 aprilie 2012, la sediul Institutului Cultural Rom�n din Londra.

mai mult...
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prajini si filmul Loverboy �n Festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica rom�neasca este cap de afis la Festivalul Balkan Trafik 2012, �ntre 12 si 15 aprilie 2012, la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles.

mai mult...
Trombonul... se �ndragosteste la Studioul Experimental

Duminica, 8 aprilie 2012, de la ora 11.00, �n Sala Studio a Operei Nationale Bucuresti copiii fac cunostinta cu un nou prieten: trombonul.

mai mult...
Premiera pentru copii la Studioul Experimental: Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart

Studioul Experimental de Opera si Balet �Ludovic Spiess� din cadrul Operei Nationale Bucuresti a pregatit luna aceasta o noua premiera pentru copii: opera Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

mai mult...
Adina Dragomir de la Radio Rom�nia Cultural va fi distinsa cu premiul Reporterul anului acordat de revista Actualitatea Muzicala

Cei mai valorosi oameni din zona muzicala si cele mai importante proiecte ale anului 2011 vor fi celebrati, pe data de 5 aprilie 2012, �n Aula Palatului Cantacuzino din Capitala, unde vor fi acordate premiile Revistei Actualitatea Muzicala.

mai mult...
ICR New York prezinta spectacolul de teatru neconventional The Window, creat si regizat de Ana Margineanu

Luni, 2 aprilie 2012, a avut loc premiera proiectului de teatru neconventional The Window (Vitrina), prezentat de Institutul Cultural Roman din New York in spatiul galeriei sale de pe Third Avenue din Manhattan.

mai mult...
Programul saptam�nii 2 - 8 aprilie la Sala ArCuB

Saptam�na aceasta puteti vedea la Sala ArCuB urmatoarele spectacole de teatru.

mai mult...
Cvartetul Arcadia, premiul �nt�i la Londra

S�mbata, 31 martie 2012, s-a desfasurat la Londra finala renumitului Concurs International de Cvartete de Coarde - Wigmore Hall London International String Quartet Competition.

mai mult...
Dirijorul Misha Katz revine la Sala Radio

Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucuresti, pentru a dirija concertul Orchestrei Nationale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00.

mai mult...
Festivalul International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest, editia a II-a

ICR "Mihai Eminescu" la Chisinau sprijina participarea scolilor rom�nesti de teatru si film la cea de-a doua editie a Festivalului International al Scolilor de Teatru si Film ClassFest.

mai mult...
Opera Nationala Bucuresti si-a lansat noul site

Din dorinta de a facilita comunicarea online a institutiei cu publicul sau, ONB si-a lansat un nou site practic si interactiv: http://www.operanb.ro

mai mult...
T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca s-a �ncheiat

Duminica, 1 aprilie 2012, s-a �ncheiat T�rgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca, editia a XIII-a. Organizat de Radio Rom�nia, �n parteneriat cu Radio Rom�nia Cluj, T�rgul a adus �n prim-plan actualitatea vietii culturale si editoriale �n cele cinci zile c�t a durat evenimentul.

mai mult...
In memoriam Ion Lucian, la Storymania

La Storymania, astazi, 2 aprilie 2012, redifuzam ediţia din data de 31 martie 2011 - o poveste despre construcţia salii celei noi a Teatrului Excelsior, pe care maestrul Ion Lucian şi-a dorit sa o lase "moştenire viitoarelor generaţii de spectatori tineri".

mai mult...
Dirijorul Ralf Sochaczewsky si violonistul Alexandru Tomescu, �n concert la Sala Radio

Miercuri, 4 aprilie 2012, ora 19.00, Orchestra de Camera Radio va invita la un concert simfonic ce �l va avea ca invitat pe dirijorul german Ralf Sochaczewsky, care a mai fost prezent �n Studioul "Mihail Jora" cu ocazia Festivalului International de Chitara de anul trecut.

mai mult...
Celia Costea si Rubens Pelizzari, invitati speciali pe scena ONB, �n spectacolul Tosca

Miercuri, 4 aprilie 2012 (19.00), Opera Nationala Bucuresti va ofera un spectacol de neuitat - Tosca, cu invitati speciali. Soprana Celia Costea va da viata Floriei Tosca, eroina operei lui Giacomo Puccini, alaturi de tenorul Rubens Pelizzari, �n rolul lui Mario Cavaradossi.

mai mult...
Filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric va sustine doua conferinte la Chisinau

Institutul Cultural Rom�n "Mihai Eminescu" la Chisinau �n colaborare cu Antena din Chisinau a Agentiei Universitare pentru Francofonie (AUF), prin Programul de Studii Avansate "Alexandru S. Sturdza" organizeaza doua conferinte sustinute filosoful, scriitorul si traducatorul rom�n Sorin Lavric.

mai mult...
Saptam�na Scoala altfel la Radio Rom�nia Cultural

�n saptam�na 2-6 aprilie 2012 elevii din toata tara descopera o scoala altfel dec�t au cunoscut-o p�na acum. Si anume una a dialogului �ntre copii, profesori si specialisti, a spatiilor deschise, a activitatilor practice, a �nvatarii prin metode noi, inovative, chiar distractive.

mai mult...
Ioana Ieronim la Vorba de cultura

Emisiunea Vorba de cultura va invita sa o descoperiti (ori redescoperiti) pe poeta Ioana Ieronim. Personalitate marcanta si activa a vietii noastre culturale, Ioana Ieronim este cunoscuta si prin volumele sale de versuri si prin traduceri ori proiecte din diverse zone artistice.

mai mult...
Formatii camerale la Drumul spre celebritate

�n cadrul proiectului Scoala altfel, Drumul spre celebritate, emisiune concurs organizata de Radio Rom�nia Cultural, Centrul Cultural "Palatele Br�ncovenesti" si ExcesMusic, programeaza o noua etapa la Palatul Mogosoaia.

mai mult...
Luna aprilie aduce 1890 de minute de spectacol pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu

Luna aprilie aduce pe scena Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu un program de evenimente bogat şi provocator prin poveştile şi perspectivele propuse asupra lumii din jurul nostru.

mai mult...
Circul National din China, premiera �n Rom�nia

Christian R�tscher Veranstaltungsmanagement prezinta �n prima zi a lunii mai o premiera pentru Rom�nia: Circul National din China.

mai mult...
in actualitate

acasa  |  evenimente  |  dosare si interviuri  |  cronici  |  actualitate  |  stiri culturale  |  arhiva stiri culturale  |  concursuri
program RRC  |  emisiuni RRC  |  frecvente RRC  |  contact

Copyright © Radio Romania Cultural 2009 - 2012. All Rights Reserved!